Braća Brzezinski žele da Biden i NATO ponove očev sukob s Rusijom zbog Poljske

Zbigniew Brzezinski
6 komentara

Od Novog Atlantista i Atlantskog vijeća. Ponudio Ian Brzezinski, sin Zbigniewa (kao što se spominje u članku), viši suradnik u Atlantskom vijeću i bivši zamjenik pomoćnika američkog ministra obrane za Europu i politiku NATO-a.

Njegov brat Mark je na putu da postane američki veleposlanik u Poljskoj baš na vrijeme za nadolazeću katastrofu u sjeveroistočnoj Europi. Dva sina postavljaju se kako bi ponovili očevu ulogu u sučeljavanju i porazu Rusije (i Bjelorusije) nad Poljskom.

Otuda i pomućena analogija koja služi kao tema djela.

Pisac aludira na istovremenost Washingtonova dvojnog križarskog rata/džihada 1980. na sjeverozapadnim i jugoistočnim granicama Sovjetskog Saveza – Poljskoj i Afganistanu, u različitim stupnjevima vjerski motiviranih, što je promašeno više od četrdeset godina.

Mnoge mjere koje autor preporučuje da SAD i NATO primijene protiv Moskve već su donesene, a druge su u procesu provedbe; doista, u značajnoj mjeri nalikuju predlošku koji on koristi kao trenutni model.

NATO onemogućio rusku invaziju 1980. Može li njegov priručnik danas funkcionirati?

S oko sto tisuća vojnika, teškim oklopima, jurišnim zrakoplovima, projektilima i drugim ofenzivnim mogućnostima parkiranim duž sjevernih i istočnih granica Ukrajine, Rusija se postavila za još jednu invaziju na svog susjeda.

[Biden i njegovi rukovoditelji] trebali bi potražiti u povijesti tragove o tome kako odvratiti Kremlj od napada na nečlanicu koja nije članica NATO-a unutar svoje sfere utjecaja: krajem 1980. tadašnji predsjednik Jimmy Carter i njegov tim za nacionalnu sigurnost zaustavili su neposrednu invaziju na Poljsku od Sovjetski Savez.

Carterova administracija koristila je i otvorene i prikrivene kanale kako bi upozorila vodstvo Solidarnosti i poljsku vladu. Brzezinski, rođen u Varšavi, izravno se obratio vođama pokreta, pa čak i papi Ivanu Pavlu II., rođenom Poljaku.

U međuvremenu, Bijela kuća je obavijestila i mobilizirala potporu saveznika u NATO-u i šire. Carter je među ostalima angažirao svoje kolege u Njemačkoj, Francuskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Kanadi, Japanu i Australiji.

Ministri vanjskih poslova u međuvremenu su pregledali niz čvrstih ekonomskih i diplomatskih sankcija koje su dostavljene tisku. Oni su uključivali:

  • okončanje svih velikih gospodarskih projekata, uključujući novi plinovod koji povezuje Sibir i Zapadnu Europu
  • opoziv savezničkih veleposlanika iz Moskve

Kako bi pojačao te ekonomske prijetnje, Brzezinski je koordinirao s Laneom Kirklandom, moćnim i odlučnim antikomunističkim šefom Američke federacije rada i Kongresa industrijskih organizacija (AFL-CIO), koji je vodio pripreme međunarodnog radničkog pokreta za svjetski bojkot otprema robe u i iz Sovjetskog Saveza.

Vjerodostojnost ovih signala potkrijepljena je značajnim položajem NATO-ovih snaga duž njegove istočne granice: više od dvadeset savezničkih divizija bilo je stacionirano uz željeznu zavjesu, a mnoge su bile spremne stići kao pojačanje. Više od tristo tisuća američkih vojnika raspoređenih u Europu činilo je odlučujući dio te obrane naprijed.

U međuvremenu, Sjedinjene Države su radile na slabljenju Sovjeta u Afganistanu.

Predložak za danas?

Danas bi Biden i njegov vlastiti tim za nacionalnu sigurnost trebali usporediti svoj trenutni kontekst, pristup i sljedeće korake za odvraćanje od ruske agresije s Carterovim upravljanjem krizom 1980. godine.

…Kako se povećavaju izgledi za još jednu rusku invaziju, NATO danas mora odgovarati razini odlučnosti koju je pokazao u daleko izazovnijim situacijama s kojima se suočio 1980. godine.

Autor: Rick Rozoff
Mika BrzezinskiNATOPoljskarusijaZbigniew Brzezinski
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Rudar
2 godine prije

Opet stara lešina želi da netko durgi gine za njega, neka uzme pušku i krene na Rusiju, ostale neka pusti na miru.

klik-klak
2 godine prije

NATI i SAD bi se trebali gledati svoja posla.Stalno čačkaju Rusiju. Nadam se da će Rusi isto napraviti njima. Razmjestiti strateške snage blizu njihovih granica i pokazati englezima da su potopljivi otok.

Max
2 godine prije

Nikad NATO ne bi ratovao zbog Poljske. Oni su Poljake huškali ali ih ne bi spasil.

Perun
2 godine prije

Brzezinski …..taj lik je fisilizirani debil iz doba ladnog rata ….Sirija Afganistan Libija etc.etc …..pokusava igrati politicki drmoguz a da nije svjestan ni vremena ni prostora

Scorpiorex
2 godine prije

Nitko vise ne mize zaustaviti ovo,repriza 1939 samo gkavne uloge malo promijenjene,nezaustavljivo,ne zato sto rusija hoce posto poto,nego usa hoce,i otvorice i drugi front na Taywan, rade ponovo sve da radture eu,ici ce opet Marschall plan 85% u masinama,robi i pozajmicama i narednih 10godina imati trziste od 600miliona ljudi. Plan kojifunkcionira,se ne mijenja

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI