A. Dugin: “Demoniziraju nas i to će uvijek činiti, stoga su ustupci Zapadu besmisleni”

Rusija - Moskva
100 komentara

U Sjedinjenim Američkim Državama su Rusiju proglasili “Carstvom zla”, optužujući Moskvu za sponzoriranje terorizma. Ranije su američke vlasti slične optužbe iznosili protiv ruskog predsjednika. Međutim, Vladimir Putin je strpljivo  objašnjavao novinarima kako je navikao na takve “etikete”.

O starim i novim napadima na Rusiju i građane Ruske Federacije i takozvanog  “ruskog svijeta” je vojni dopisnik Savezne novinske agencije (FAN), čiji je račun ovih dana ugašen na You Tubeu, Jurij Kotenko, razgovarao s filozofom i geopolitičarom Aleksandrom Duginom. Siguran je kako napadi na Rusiju nisu ništa novo i sežu stoljećima u povijesti i nastavljaju se sve do danas, jer se Rusija tradicionalno natječe i suprotstavlja civilizaciji Zapadne Europe.

Milenijsko sučeljavanje

Sukob se odvija od 9. stoljeća, kada je Karlo Veliki uzurpirao carsku titulu. Od sada, ako ne i ranije, međusobna demonizacija dviju civilizacija, dvije kulture, istočne i zapadne, nastavlja se u okviru jednog, nekad jedinstvenog kršćanskog romansko-njemačkog svijeta. Sukobi i napadi su olakšani podjelom crkava na zapadnu crkvu sa sjedištem u Rimu i pravoslavne crkve. Dva dijela kršćanskog svijeta su ušli razdoblje u teških sukoba”, rekao je Dugin.

“Rim je u tom smislu bio agresivniji. Nazvali su nas istočni šizmaticima, zapravo hereticima, a sa hereticima se ne pregovara. Da nismo imaju snagu i našu moć, sposobnost obrane naše istine, jednostavno bi nas podredili sebi”, rekao je filozof.

U moderno doba, kada vjerski faktor nije bio toliko važan, prešlo se na sukob sekularnih modela, koji se pretvorio u oblik natjecanja nekoliko europskih sila,  Rusija je bila okosnica konzervativizma i duha Istoka.

“Sukob Britanskog Carstva i Ruskog Carstva je vođen na isti način. Neprestano smo demonizirani i govorili su kako smo “mračne, surove i zastrašujuće ubojice, korumpirani, robovlasnici, nerazvijeni divlji ruski narodi koji predstavljaju prijetnju svijetu i čovječanstvu u cjelini”. Takva retorika je dominirali za vrijeme ove “Velike igre”, rekao je Aleksandar Dugin.

“Velika igra” je zamijenjena borbom komunističkih i kapitalističkih tabora, a Hladni rat bio je samo jedna od epizoda tog povijesnog suočavanja između Istoka i Zapada.

“Mi utjelovljujemo istočni, bizantski, slavenski element i, prema tome, demonizirani smo u svako vrijeme više od tisuću godina dugog sukoba između Zapada i Istoka. Ovdje nema ništa novo”, kaže filozof, podsjećajući da je Reagan u komunističkom razdoblju koristio termin “Carstvo zla”.

Sada se ideologija promijenila i umjesto komunizma se Rusiji nameće liberalizam, ali ništa se nije promijenilo.

Pokušati im ugoditi je beskoristan posao

“Arhetipovi rusofobije su Ruse od “istočnih raskolnika” i “divljih feudalaca” pretvorili u “neprijatelje slobode i napretka”. Kao što je opisano na Zapadu, na primjer, na mjesto Romanova su došli “krvavi komunisti”, a sada su to “korumpirani oligarsi”, ali to je sve jedna te ista retorika”, smatra sugovornik agencije FAN.

“Optuživani smo, optužuju nas i neutemeljeno će nas optuživati za sve”, rekao je Dugin.

Ali, možda, Rusija zaista nema pravo u svemu?

“Nije bitno jesmo li u pravu ili u krivu, poduzimamo li određene radnje, zločine, iskorištavamo li nekoga ili ne. Ako i ne počinimo, mi ćemo biti krivi za to, a onda, kako možemo dokazati da to nismo učinili? Štoviše, nitko ne želi ni slušati”, pojašnjava Dugin.

Istodobno, želja da se na bilo koji način ugodi Zapadu, prema njegovu mišljenju, je bezuspješna i apsolutno besmislena.

“U Jeljcinovo doba, kad smo se raspali i bili spremni nestati, također smo bili demonizirani. Čak i u takvoj robovskoj državi. Tada je rusko vodstvo lizalo cipele Zapada, ali mi nismo postali ništa bolji u njihovim očima i još uvijek su nas optuživali za iste zločine i grijehe. Stoga vjerujem da kada Vladimir Putin kaže da ne vidi ništa novo u demonizaciji, on je apsolutno u pravu”, rekao je filozof.

Demonizacija je uobičajeni “način rada demona”. To je normalno i ne morate očekivati ništa od njih. Potrebno je pravilno postupati, objasnio je sugovornik agencije ruske Savezne novinske agencije.

To najbolje objašnjava geopolitika, koja govori o vječnom dvoboju, velikom ratu na kontinentu. Riječ je o konceptu za kojeg jedan od njegovih autora, geopolitičar Aleksander Dugin, sugerira da se ne zaboravi.

Mi smo kopnena civilizacija. Borimo se protiv pomorske civilizacije. Između nas traje neprekidni rat. Današnja revolucija je samo mala epizoda. Što god Putin učinio i bez obzira na to što Rusija radila, na Zapadu će sve biti ocijenjeno negativno. Čak i ako kleknemo na koljena i tražimo milost, naći će izgovor da nas lupe čizmom u lice. To je to”, objasnio je geopolitičar.

Ne smijemo pristajati na nikakve ustupke

“Naši “zapadni partneri”, zapravo naši klasični protivnici na globalnoj šahovskoj ploči, znaju da su u ovoj dugotrajnoj i višestrukoj borbi za opstanak sve metode i tehnike dozvoljene”, nastavlja poznati ruski mislilac, kako on to zove, modernog konzervativizma.

“Nitko nas neće pohvaliti zbog predaje, nitko neće ispuniti nikakva obećanja iz  ugovora. Razgovarao sam s Brzezinskim u Washingtonu 2005. godine i upitao ga: “Obećali ste Gorbačovu da nećete uključiti DDR i zemlje istočne Europe u NATO?” Gledajući me u oči, mirno mi je odgovorio: “Mi smo ga prevarili”, rekao je Aleksandar Dugin.

“Našu miroljubivost i filantropiju na suprotnoj strani uvijek smatraju ustupkom, dokazom slabosti, te izrazom spremnosti na kompromis, a zapravo vjeruju kako je to u konačnici povlačenje i predaja položaja. To znači da je Zapadu jednostavno nemoguće ugoditi“, tvrdi ruski stručnjak.

“Ako napravimo samo korak unatrag,  oni će tražiti da napravimo dva. Ako napravimo dva, zahtijevat će tri. I nakon što bi poduzeli sve korake koje žele, oni će nas ispljuvati, gnjaviti i slomiti. Ustupci  su beskorisni. Mislim da su svi vladari Rusije to shvatili, neki čak i iz praktičnih razmatranja”, sažeo je Aleksandar Dugin.

FAN

Aleksander DuginZbigniew Brzezinski
Pretplatiti se
Obavijesti o
100 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Xbe
5 godine prije

Sve receno,brutalna istina.

Burazer
5 godine prije

Je, dugine, u pravu si.
I svima je to jasno odavno.
Nego reci mi kad ce te se pocet ponasat u skladu sa tim saznanjem?

Sovonarola
5 godine prije

Sve receno,brutalna istina.

Adriana
5 godine prije

Dugin, navodno, ima određenog upliva na samog V.V. Putina.

Mario
5 godine prije

Alexander Geljewitsch Dugin
Lijepo bi bilo kada bi nam pisali ko je ovaj Dugin i za sto se zalaze. Isto tako pomenuti partiju koju je osnovao i ciljeve. Onda bi znali zasto ovakve nebuloze od njega dolaze.

Riddick
5 godine prije

Jedini lideri Rusije koji su bili po volji zapada su Gorbacov i Jeljcin , sta vise reci…

Helena
5 godine prije

Sva moć koju imaju proizilazi sa jedne strane iz njihovog bolesnog i ničim opravdanog ubeđenja u rasnu, kulturnu i svakakvu drugu superiornost, a sa druge iz inferiornog stava onih sa kojima dolaze u kontakt. To je, kratko rečeno, narcisoidni, psihopatski poremećaj ličnosti i tu leka nema nego im pokazati zube i postaviti ih na svoje mesto. No, tim problemo treba zapadnjaci da se bave. Ono čime Rusi i ostali slovenski narodi treba da se bave jeste njihov osećaj inferiornosti. Drugi su samo odraz našeg nesvesnog. Kad to rešimo problem nestaje sa scene.

Kora
5 godine prije

Svim kršćanima i muslimanima sretan Blagdan Velike Gospe!

Miki
5 godine prije

Planeti treba jaka Rusija da bi se mogao održati multilaterizam.

Tom
5 godine prije

Sve je istinu covjek rekao
Nads udbaski rezim je totalno korumpiran od strane nato zlocinaca koji bi htjeli da mi ratujemo za njihov racun a u korist svoje steteu jer sto misle o rusima misle i o nama

Vlastimir
5 godine prije

Ništa novo,kakav je to filozof koji tek sada to piše,zar mu je trebalo tolko vremena da to shvati.

Tapir
5 godine prije

Da, demonizacija je prava reč za ono kroz šta prolaze Srbi i Srbija unazad nekoliko desetina godina ali sumnjam da će se iko ovde složiti sa tom neporecivom istinom kao što su se složili oko demonizacije Rusije.

Stvar je uvek u “point of view”..

Kolega 105
5 godine prije

Ja bih naprimjer vrlo rado dozivio drzavu ili zajednicu u kojoj vlada stvarna i istinska demokracija. Ovo sto na zapadu nazivaju demokracijom je u stvari diktatura krupnog kapitala, gdije demokratska prava pojedinca ovise o kolicini kapitala koju posijeduje ili njime upravlja. Mislim da je u SFRJ ili u SR Hrvatskoj bilo vise demokracije nego li u danasnjoj Hrvatskoj i da to mogu dokazati. Bilo je vise brige o svim pripadnicima drustva, brinilo se o bogatstvu drzave a ne pojedinaca – lopopina iz ZNA SE. U doba SFRJ LOPOVI LOPINE nisu mogli biti birani, i najmanji kriminal je za sobom povlacio zabranu biti biran, o ceme je odlucivala Komisija za moralnu i politicku podobnost. Da se takva komisija opet uspostavi nitko iz vlade ili sabora nebi mogao biti na listi, osim casnih iznimki. Hrvatskom danas vlada uglavnom otvoreno ili prikriveno ustasokratija, mozemo samo ocekivati da ce uskoro pokreniti postupak za promijenu… Čitaj više »

Blues
5 godine prije

Vrlo bajkovito, rat seže od podjele istočnog i zapadnog rimskog carstva. Daj ne zatupljujte narod takvim bajkama, ako je itko krvavo ratovao onda su to katolici i protestanti. Navedite mi ijedan rat, osim ovih balkanskih gdje su deklarirano ratovali katolici i pravoslavci. Križarske ratove neću spominjati jer su pod križarima stradali i katolici i Židovi i pravoslavci, jbg, protrstanata još nije bilo.

SU 57
5 godine prije

Tačno tako !!! Zato treba tu bolesnu Zapadnu stoku zdrobiti !!!!

Marko
5 godine prije

Zamjeni pojam Zapad sa Srbija i Rusija sa Hrvatska i onda je sve tocno. Tocno je i dio ovoga sto Dugin kaze : da oni utjelovljuju Bizant i da su kopnena civilizacija nasuprot pomorske !!! Kopirati cu i sacuvati ovaj tekst. On je samo jedan u nizu dokaza da je za nas Hrvate, katolike i vecinom pomorce, Rusija smrt ! U tom kontekstu, svjetska geopolitika mi je zadnja rupa na svirali. Pa svi znamo da su svi na sceni svojevrsni hegemoni.

Tvrtko Maras
5 godine prije

“Ruski stručnjak” u ovom članku diskutira s patološkom zapadnom “elitom”, a sve nas ostale trpa pod njihov “kišobran” ispod kojeg mi nikada nismo željeli biti, samo bi se ponekad sabili ispod njega jer nam se činilo da je ispod manje opasno. Propovjednik sukoba civilizacija s ruske strane nam ne treba, ni kao sugovornik ni kao izvor informacija. Na takve mi ne gledamo kao na pripadnike ruskog naroda, nego kao na slobodne mislioce čije misli nas ne zanimaju. Ti “ustupci zapadu” o kojima on govori su bili ustupci patološkoj eliti s kojom on razgovara, mi se tih ustupaka nismo ni najeli ni napili.

Jurišić maja
5 godine prije

odlična i realna analiza

ventilator
5 godine prije

Ne volim vulgarne komentare, ali ne mogu odoliti a da se ne upitam zašto do sada Putin Zapadu i Amerima nije rekao MA KO VAS J…

perun
5 godine prije

Religiju krscana ili hriscana Konstantin ,rimski car ,proglasio je drzavnom ili bolje receno imperatorskom religijom.Prije toga bili su kult ili neka vrsta sekte.Danasnje poimanje te religije nema nikakve veze sa starokrscanskim kultom. Ivan Krstitelj je osoba koja je relevantna za proucavanje krscanstva ili hriscanstva. Isus iz Nazareta do susreta sa Ivanom bio je nekrsten .Poslije se ucenje sirilo i dobilo pristase i pobornike . Sa danasnje tacke gledista imali su iste principe djelovanja kao danasnje PR agencije . Cija je vlast njegova je i religija ili Cija je religija njegova je i vlast. Dominacija po svaku cijenu bilo duhovnom ili materijalnom obliku. U ovo vrijeme neprikladno je sa moje strane komentirati bilo sto ili bilo sta u vezi s tim . Citam VEDE i AVESTU ,Izucavam STARO SLAVENSKU MITOLOGIJU I VJEROVANJA I nemam ama bas nikakvu potrebu da se bavim Hebrejima Rimljanima Egipcanima etc. Karavana nema a psi i dalje… Čitaj više »

Ненад
5 godine prije

Из изворног текста :
(https://riafan.ru/1087722-nas-demoniziruyut-demony-eto-normalno-dugin-obyasnil-pochemu-ustupki-zapadu-bespolezny)

Не отступать!
Наши «западные партнеры», а по сути классические противники на глобальной шахматной доске, признают, что в этой затяжной и многоходовой битве на выживание любые методы и приемы хороши.

То не значи:
” “Naši “zapadni partneri”, zapravo naši klasični protivnici na globalnoj šahovskoj ploči, znaju da su u ovoj dugotrajnoj i višestrukoj borbi za opstanak sve metode i tehnike dozvoljene” ”

Могло би се превести као:
Наши “западни партнери”, а заправо класични противници на глобалној шаховској табли, признају (препознају) да су у овој дуготрајној и вишеструкој борби за опстанак, све методе и технике добре.

Мимо ове примедбе, хвала преводиоцу што је омогућио српским читаоцима да сазнају за овај чланак.

Splitexpress
5 godine prije

Kada Ameri počnu hvaliti Ruse i Rusiju,stvar će biti zabrinjavajuća,ovako kada bivši čelnik NATO pakta priča kako oni štite mir i slobodni svijet,svaki prosječno glup čitalac mora se grohotom nasmijati i zamoliti ih “Samo nas nemojte više štititi”?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI