fbpx

A. Dugin: “Demoniziraju nas i to će uvijek činiti, stoga su ustupci Zapadu besmisleni”

Rusija - Moskva

U Sjedinjenim Američkim Državama su Rusiju proglasili “Carstvom zla”, optužujući Moskvu za sponzoriranje terorizma. Ranije su američke vlasti slične optužbe iznosili protiv ruskog predsjednika. Međutim, Vladimir Putin je strpljivo  objašnjavao novinarima kako je navikao na takve “etikete”.

O starim i novim napadima na Rusiju i građane Ruske Federacije i takozvanog  “ruskog svijeta” je vojni dopisnik Savezne novinske agencije (FAN), čiji je račun ovih dana ugašen na You Tubeu, Jurij Kotenko, razgovarao s filozofom i geopolitičarom Aleksandrom Duginom. Siguran je kako napadi na Rusiju nisu ništa novo i sežu stoljećima u povijesti i nastavljaju se sve do danas, jer se Rusija tradicionalno natječe i suprotstavlja civilizaciji Zapadne Europe.

Milenijsko sučeljavanje

Sukob se odvija od 9. stoljeća, kada je Karlo Veliki uzurpirao carsku titulu. Od sada, ako ne i ranije, međusobna demonizacija dviju civilizacija, dvije kulture, istočne i zapadne, nastavlja se u okviru jednog, nekad jedinstvenog kršćanskog romansko-njemačkog svijeta. Sukobi i napadi su olakšani podjelom crkava na zapadnu crkvu sa sjedištem u Rimu i pravoslavne crkve. Dva dijela kršćanskog svijeta su ušli razdoblje u teških sukoba”, rekao je Dugin.

“Rim je u tom smislu bio agresivniji. Nazvali su nas istočni šizmaticima, zapravo hereticima, a sa hereticima se ne pregovara. Da nismo imaju snagu i našu moć, sposobnost obrane naše istine, jednostavno bi nas podredili sebi”, rekao je filozof.

U moderno doba, kada vjerski faktor nije bio toliko važan, prešlo se na sukob sekularnih modela, koji se pretvorio u oblik natjecanja nekoliko europskih sila,  Rusija je bila okosnica konzervativizma i duha Istoka.

“Sukob Britanskog Carstva i Ruskog Carstva je vođen na isti način. Neprestano smo demonizirani i govorili su kako smo “mračne, surove i zastrašujuće ubojice, korumpirani, robovlasnici, nerazvijeni divlji ruski narodi koji predstavljaju prijetnju svijetu i čovječanstvu u cjelini”. Takva retorika je dominirali za vrijeme ove “Velike igre”, rekao je Aleksandar Dugin.

“Velika igra” je zamijenjena borbom komunističkih i kapitalističkih tabora, a Hladni rat bio je samo jedna od epizoda tog povijesnog suočavanja između Istoka i Zapada.

“Mi utjelovljujemo istočni, bizantski, slavenski element i, prema tome, demonizirani smo u svako vrijeme više od tisuću godina dugog sukoba između Zapada i Istoka. Ovdje nema ništa novo”, kaže filozof, podsjećajući da je Reagan u komunističkom razdoblju koristio termin “Carstvo zla”.

Sada se ideologija promijenila i umjesto komunizma se Rusiji nameće liberalizam, ali ništa se nije promijenilo.

Pokušati im ugoditi je beskoristan posao

“Arhetipovi rusofobije su Ruse od “istočnih raskolnika” i “divljih feudalaca” pretvorili u “neprijatelje slobode i napretka”. Kao što je opisano na Zapadu, na primjer, na mjesto Romanova su došli “krvavi komunisti”, a sada su to “korumpirani oligarsi”, ali to je sve jedna te ista retorika”, smatra sugovornik agencije FAN.

“Optuživani smo, optužuju nas i neutemeljeno će nas optuživati za sve”, rekao je Dugin.

Ali, možda, Rusija zaista nema pravo u svemu?

“Nije bitno jesmo li u pravu ili u krivu, poduzimamo li određene radnje, zločine, iskorištavamo li nekoga ili ne. Ako i ne počinimo, mi ćemo biti krivi za to, a onda, kako možemo dokazati da to nismo učinili? Štoviše, nitko ne želi ni slušati”, pojašnjava Dugin.

Istodobno, želja da se na bilo koji način ugodi Zapadu, prema njegovu mišljenju, je bezuspješna i apsolutno besmislena.

“U Jeljcinovo doba, kad smo se raspali i bili spremni nestati, također smo bili demonizirani. Čak i u takvoj robovskoj državi. Tada je rusko vodstvo lizalo cipele Zapada, ali mi nismo postali ništa bolji u njihovim očima i još uvijek su nas optuživali za iste zločine i grijehe. Stoga vjerujem da kada Vladimir Putin kaže da ne vidi ništa novo u demonizaciji, on je apsolutno u pravu”, rekao je filozof.

Demonizacija je uobičajeni “način rada demona”. To je normalno i ne morate očekivati ništa od njih. Potrebno je pravilno postupati, objasnio je sugovornik agencije ruske Savezne novinske agencije.

To najbolje objašnjava geopolitika, koja govori o vječnom dvoboju, velikom ratu na kontinentu. Riječ je o konceptu za kojeg jedan od njegovih autora, geopolitičar Aleksander Dugin, sugerira da se ne zaboravi.

Mi smo kopnena civilizacija. Borimo se protiv pomorske civilizacije. Između nas traje neprekidni rat. Današnja revolucija je samo mala epizoda. Što god Putin učinio i bez obzira na to što Rusija radila, na Zapadu će sve biti ocijenjeno negativno. Čak i ako kleknemo na koljena i tražimo milost, naći će izgovor da nas lupe čizmom u lice. To je to”, objasnio je geopolitičar.

Ne smijemo pristajati na nikakve ustupke

“Naši “zapadni partneri”, zapravo naši klasični protivnici na globalnoj šahovskoj ploči, znaju da su u ovoj dugotrajnoj i višestrukoj borbi za opstanak sve metode i tehnike dozvoljene”, nastavlja poznati ruski mislilac, kako on to zove, modernog konzervativizma.

“Nitko nas neće pohvaliti zbog predaje, nitko neće ispuniti nikakva obećanja iz  ugovora. Razgovarao sam s Brzezinskim u Washingtonu 2005. godine i upitao ga: “Obećali ste Gorbačovu da nećete uključiti DDR i zemlje istočne Europe u NATO?” Gledajući me u oči, mirno mi je odgovorio: “Mi smo ga prevarili”, rekao je Aleksandar Dugin.

“Našu miroljubivost i filantropiju na suprotnoj strani uvijek smatraju ustupkom, dokazom slabosti, te izrazom spremnosti na kompromis, a zapravo vjeruju kako je to u konačnici povlačenje i predaja položaja. To znači da je Zapadu jednostavno nemoguće ugoditi“, tvrdi ruski stručnjak.

“Ako napravimo samo korak unatrag,  oni će tražiti da napravimo dva. Ako napravimo dva, zahtijevat će tri. I nakon što bi poduzeli sve korake koje žele, oni će nas ispljuvati, gnjaviti i slomiti. Ustupci  su beskorisni. Mislim da su svi vladari Rusije to shvatili, neki čak i iz praktičnih razmatranja”, sažeo je Aleksandar Dugin.

FAN

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
100 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Xbe
Gost
Xbe
2 godine prije

Sve receno,brutalna istina.

Pero
Gost
Pero
2 godine prije

Da, osim dijela da im se “nametnuo komunizam” i “krvavi komunisti”. Dakle ono sto je tada bilo je cinjenica i ne dobra cinjenica. Ono s cime se slazem je da im je nametnuto, nitko od tadasnjih komunista i pokreta nije bio rus.

Burazer
Gost
Burazer
2 godine prije

Je, dugine, u pravu si.
I svima je to jasno odavno.
Nego reci mi kad ce te se pocet ponasat u skladu sa tim saznanjem?

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije

Imaju oni jaku petu kolonu u vrhu vlasti i neki ljudi oko Putina ,velika drzava i slozen birokratski aparat , nama tezeg posla na svetu od predsednika Rusije, ali koliko pratim sve se to polako dovodi u red , samo prati desavanja.

Kurjaca
Gost
Kurjaca
2 godine prije

Kako onda objasnit da Putin sad izgleda bolje i svjezije nego kad se pojavio na politickoj sceni.Na drugu stranu pogledaj obamine slike prije i poslije izio ga stres

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije

Ne znam na sta ciljas ,Putin se razveo pa je zato bolje izgleda.?
Kada su ga pitali da li ce opet da se zeni rekao je da nece dok svojoj bivsoj zeni ne nadje muza …
Samo nemoj molim te one price o dvojnicima , ili cipovima u mozgu to stvarno necu da citam

Kurjaca
Gost
Kurjaca
2 godine prije

A lol ti ga stvarno pretjera.htio sam reci da Putin odlicno izgleda sto hoce reci da mu je ugodno u zivotu i na poslu.za razliku od ovih amrickih jazavaca koji nakon 4 godine izgledaju kao zombiji

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije

Aha , pa odkud znam, mislim da je razvod 🙂
Salim se nisam pratio.
Ima ovde nekih koji tupe pricu o tome da je Jevrej , da radi za Jevreje , da je lazni Putin, svasta ljudima pada na pamet , izvini 😉

Mario
Gost
Mario
2 godine prije

Botox

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije

Ma ne , jede cokolade svaki dan …

Ibrahim
Gost
Ibrahim
2 godine prije

Mozda je ob(m)ana shvatio da je ispao … majmun ?

Sovonarola
Gost
Sovonarola
2 godine prije

Sve receno,brutalna istina.

Adriana
Gost
Adriana
2 godine prije

Dugin, navodno, ima određenog upliva na samog V.V. Putina.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Ne baš. To piskaraju ovdje JL i slični, 24Sata i Imbex. Dugin je radikalni konzervativac i monarhista i teško može naći zajednički jezik s Putinom. nema nijedne slike njih dvojice zajedno, a kada to pišu onda prilože zamagljenu sliku Solženjicina i Putina,m jer kao Dugin ima bradu , pa se ne prepoznaje tko je. Duginov koncept euroazijatizma je carsko-imperijalistički, a Putinov onaj kojeg je iznio u Moskvi 1994. Nursultan Nazarbajev. Dvije potpuno oprečne ideologije.

Simo
Gost
Simo
2 godine prije

Dugin je zbog nekih svojih stavova izbačen sa univerziteta gdje je radio kao profesor.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Jer je tražio opću ofenzivu na Ukrajinu i da se pregazi sve do granica EU.

zlatan
Gost
zlatan
2 godine prije

LAKI, to je sve istina.

Mario
Gost
Mario
2 godine prije

Alexander Geljewitsch Dugin
Lijepo bi bilo kada bi nam pisali ko je ovaj Dugin i za sto se zalaze. Isto tako pomenuti partiju koju je osnovao i ciljeve. Onda bi znali zasto ovakve nebuloze od njega dolaze.

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije

Kako si samo pametan , da ne znas slucajno ti sta je i ko je Dugin?

Helena
Gost
Helena
2 godine prije

Evo, ovaj Mario je tipičan primer osećanja inferiornosti slovenskog čoveka.

Mario
Gost
Mario
2 godine prije

Helena “osecam da gresis”

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Onda se informiraj, pa ćeš “osećati” drugačije. Ma molme te, ti si pročitao onaj kretenluk na Wikipediji HR o vezama s Nacionalboljševičkom strankom. Nigdje linka, izvora , koji je to kreten dodao, ne znam. Dugin ne može očima vidjeti srp i čekić, ako si to mislio. Odi molim te na ruski Wikipediju, koju isto satsavljaju prozapadni liberali, pa čitaj Дугин, Александр Гельевич. Ako si o njemu čitao na Wiki RH, stvarno ti je izvor.

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije

mariolino, kad netko nema ništa pametno za odgovoriti, prebacuje se na pravopis. A bio bi pametniji da šuti.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Helena ništa nije pogriješila, jer piše čisti srpski jezik , ekavicu bez ijedne pogreške. Gdje je problem?

Helena
Gost
Helena
2 godine prije

Tako je, Laki ?

Bobi
Gost
Bobi
2 godine prije

I još zna istoriju, a bome i razmišlja jaaako realno

cicos
Gost
cicos
2 godine prije

@Mario
Samo ti osjecaj, sto dublje to bolje osjecanje

Helena
Gost
Helena
2 godine prije

Mario, ja govorim i pišem ekavicu i činim to pravilno, a pravilno i procenjujem ljude. U mom odgovoru na tvoj komentar gore nema ni jedne greške.

Mario
Gost
Mario
2 godine prije

Helena mala opaska a to je procjena. Tesko je donositi procjene na osnovu par slova. Meni ekavica ne smeta pa sam malo tako i pisao bez zlih namjera. Na zalost neki to nisu razumjeli.

Helena
Gost
Helena
2 godine prije

Ja verujem da “u početku beše reč i reč beše bog…”. Za mene je reč božanska, kreativna i iz nje se mnogo toga o čoveku može zaključiti. Ja reči ne koristim uzalud i ne zloupotrebljavam ih. Ne volim laži, manipulacije, isprazna blebetanja. Reči su čitav jedan svet za sebe, imaju svoju frekvenciju, energiju, snagu i čine naš svet i ne uzimaj ih tek da bi bilo šta rekao. I mnogo toga o čoveku mogu zaključiti kada govori i piše. Mogu se i zavaravati kako “sigurno nije tako mislio”, davati mu šanse, ali u slučajnosti ne verujem, a u intuiciju i moć podsvesti veoma. Nekad je i jedna rečenica dovoljna. Misli malo o tome. Lepa je tema. Osim toga, ja sam na ovom portalu od prvog dana, a mnoge ljude poznajem još duže, sa nekih drugih portala. I posmatram vas stare i nove iz prikrajka. Da, da 🙂

Mario
Gost
Mario
2 godine prije

Evo pisao sam vise rijeci i kakva je tvoja procjena o meni ?

Helena
Gost
Helena
2 godine prije

Ti si izgubljeni, mali dečačić, željan ljubavi i pažnje koje pokušavaš dobiti na pogrešan način, obrnutim putem i na pogrešnom izvoru. Nezadoboljstvo sobom projektuješ na svet oko sebe. Tražiš da te prihvate, a sam se prihvatio nisi. Sve je u nama. Daj, pa ćeš dobiti. Ljubi te Helena. ?

Mario
Gost
Mario
2 godine prije

Dobro jutro Helena ?,
rekla si da mozes to dobro procijeniti i ocekivao sam neki bolji rezultat ali..sada si me malo razocarala pa idem doruckovat. Nisi nista citala izmedju redova i nikako se nisi potrudila da bar malo pogodis ☹️. Pokusaj opet ali ovaj put ulozi malo vise truda.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
2 godine prije

🙂
Lijepi pozdrav @Heleni, @Kori i drugim damama, da se ne uvrijede, u čije nickove nisam siguran.
Svojim komentarima obogaćuju ovu scenu. Osobno bih volio da ih je više i da se češće javljaju.
Umoljavaju se ostala gospoda da imaju na umu da komuniciraju sa damama, pa i onda kad su u polemici sa njihovim komentarima, koji su možda u tom trenutku na nekim drugim frekvencijama.
🙂

Helena
Gost
Helena
2 godine prije

Hvala, veliki. Pozdrav i tebi ?

Kora
Gost
Kora
2 godine prije

@onaj najgl….. veći Dalton

Puno hvala i srdačan pozdrav! 🙂

P.S. – Slažem se s Vama da je u današnjem životu i komunikaciji nužna afirmacija određenih “staromodnih manira”, kako kod muškaraca, tako i kod žena. Jednostavno, svi bismo trebali “malo u rikverc” kako bi se ispravilo ono što naočigled nije dobro. Naravno, pritom ne mislim da je moguće vratiti vrijeme valcera i bijelih rukavica, no samokorekcija ponašanja i komuniciranja u smislu poboljšanja ophođenja s drugima sigurno je do neke mjere moguća za svakoga od nas.

otpisani
Gost
otpisani
2 godine prije

Daltone!
Razumijem tvoju (mušku) potrebu da se ulizuješ “damama” ali ovo je ipak samo forum za komentatore pa malo stvarnosti i objektivnosti ne bi bilo na odmet.
Onog trenutka kada u paralelu stavljaš Helenu sa Korom i “ostalim damama”, moram reagirati.
Svaka čast “Kori i ostalim damama” ali Helena je od njih napredovala za barem cijelu svjetlosnu godinu a toliko je naprijed i od nas, mnogih, “muških” komentatora.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
2 godine prije

@otpisani
Prijatelju nisi shvatio poantu. Ne treba uvijek tražiti neku skrivenu namjeru.
Dame su prepoznale lijepu gestu i zahvalile.
I to je sve.

Kolega 105
Gost
Kolega 105
2 godine prije

Zasto svijet dijeliti po spolu? Zivim u UK gdije je segregacija prisutna u svakom segmentu i po horizontali i po vertikali, podijela po spolu (sexu) po religijskoj pripadnosti, po socijalnom statusu, po imovinskom stanju po inteligenciji itd. Posebne skole za djevojcice, posebne za djecake, posebne za katolike, posebne za anglikance, posebne za muslimane, za zidove, za bogate, za siromasne, za one super bogate i plavu krv. Pitam se zar nismo mi svi ljudi, ili smo svi ludi kada pristajemo da nas dijele po bilo kojoj osnovi, tko im daje pravo da nas dijele?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Pokret, a ne partiju. Euroazijski pokret,

Mario
Gost
Mario
2 godine prije

Ok 🙂

tedi
Gost
tedi
2 godine prije

@ Mario,zini da ti kazu,citaj ima toga na tomove.

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije

Jedini lideri Rusije koji su bili po volji zapada su Gorbacov i Jeljcin , sta vise reci…

Weteran
Gost
Weteran
2 godine prije

Gorbačov možda, ali Jelcin nikako!

Helena
Gost
Helena
2 godine prije

Sva moć koju imaju proizilazi sa jedne strane iz njihovog bolesnog i ničim opravdanog ubeđenja u rasnu, kulturnu i svakakvu drugu superiornost, a sa druge iz inferiornog stava onih sa kojima dolaze u kontakt. To je, kratko rečeno, narcisoidni, psihopatski poremećaj ličnosti i tu leka nema nego im pokazati zube i postaviti ih na svoje mesto. No, tim problemo treba zapadnjaci da se bave. Ono čime Rusi i ostali slovenski narodi treba da se bave jeste njihov osećaj inferiornosti. Drugi su samo odraz našeg nesvesnog. Kad to rešimo problem nestaje sa scene.

Mario
Gost
Mario
2 godine prije

Opisujes upravo Dugina i slicne. Zapad se promijenio a sto dolazi je utjecaj lose ideologije koju prosipa Dugin i slicni njemu zeljni totalitarnog rezima.

Tomica
Gost
Tomica
2 godine prije

Zapad oduvijek radi tako kao sto je Dugin izjavio. Svaki prevrat, svaka agresija je zapocela upravo tako, demoniziranjem. Zapad se promijenio samo utoliko sto je odbacio i zadnje mrvice morala a narode toliko unizio da vise ne dizu glas ni protiv najvecih gluposti i najgorih odluka.
S tvojom pricom bolje da pokusas negdje drugo. Ovdje mozes samo nekoga da iznerviras i isprovociras a bajke o divnom Zapadu nece ici.

cicos
Gost
cicos
2 godine prije

@Helena,
Sve je to tacno ali ostaje pitanje zato niko od Ruskih diplomata, politicara to javno ne kaze u lice bez uvijanja i koristenja razblazene diplomatije. Gamad nazvati pravim imeno i danas i sutra i dok god ne prestanu s*ati. Bar im se moze mnogo toga reci s obzirom na sve njihove necovjecnosti od kada su poceli lajati i zlo ciniti ostatku svijeta.

Helena
Gost
Helena
2 godine prije

Cicos, mislim da za tim nema neke preke potrebe, jer pričanje ludacima je kao pišanje uz vetar (da oprostite na izrazu). Dela im govore više od reči, a ona kažu da se Rusi ne osvrću više mnogo na zapadna isprazna i licemerna blebetanja, već rade šta oni misle da treba i polako, sa drugima, diktiraju nova pravila. Svet se nezaustavljivo menja, a stajanje na mestu u svetu u kom je sve sklono promenama ima visoku cenu. Zapad se uzalud trudi da održi postojeće stanje i kontrolu u svojim rukama i liči na čoveka koji uporno, grčevito i svim snagama, pridržava trulu stolicu na kojoj sedi. Stolici je vek trajanja prošao, držali je ne držali ona će se raspasti, a sa njom i onaj ko na njoj sedi. Vreme übermenschena odlazi u istoriju. Na redu je nova faza u razvoju čoveka i civilizacije. Istorijski, društveni procesi traju duže od prosečnog ljudskog veka, ali mene raduje što svedočim bar začeću novog doba.

tedi
Gost
tedi
2 godine prije

Pre bih rekao da zapad zeli zavladati citavim svijetom,ali im se nekako 1000g tu preprece slovenski narodi na celu s Ruskim vodama,pa u toj borbi oni satanizacijoim zele da nam nametnu osijecaj inferiornost,a sto se i dokazalo da ga ni nemamo, donji, niži; mlađi, slabiji; potčinjen, podređen; lošiji po vrednosti.jer od tih inferiornih zapad,uz svu muku kojom je upregnuo milijune vojske,uvijek dobiju nogu u dupe i Sloveni tako tjerajuci ih stignu do njihovih glavnih gradova i tamo dignu svoju zastavu.Bio je to Pariz,pa Berlin,a sada mi nesto sluti da bi slijedeci grad mogao biti London Syti-banka koja ne placa porez.

Kora
Gost
Kora
2 godine prije

Svim kršćanima i muslimanima sretan Blagdan Velike Gospe!

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

U islamu je Merjemin majka poslanika Ise ili Isusa, tak da malo manje benaviš.

Kora
Gost
Kora
2 godine prije

@Laki Topalovic

Sva sreća da ste mi to rekli jer inače ne bih znala tko je Maryam – najveća među ženama, a bome ni tko je Essa… iako sam nekoliko godina živjela na Bliskom Istoku ?

Inače, znate li Vi tko je Youssef?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Ispada da provociraš, jer muslimani ne slave uznesenje Marijino.

Kora
Gost
Kora
2 godine prije

@Laki Topalovic

Ne slave… samo hodočaste u marijanska svetišta iz svojih osobnih razloga, pogotovo šijiti. I ama baš nitko od tih ljudi ne bi ovo doživio kao provokaciju. Samo nabrijani proruski Balkanci to tako vide. I onda me ljudi pitaju zašto su mi draži Iranci nego Rusi.

(Mislim, treba stalno stavljati oružje u prvi plan, huškati, razrađivati strategije osvajanja, ratovati i tjerati mak na konac… to je ono… baš super! ?)

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije

kora,ti očito nisi ni jedno ni drugo. Jedina religija ti je glupost, očigledno.

Kora
Gost
Kora
2 godine prije

@Ivo

Hm… prema mojem vjerovanju i saznanju, ja sam od rođenja katolkinja svim srcem svojim, svom dušom svojom, i svim umom svojim. No čisto iz znatiželje ću Vas priupitati: koliko točno različitih religija, prema Vašem mišljenju, ne bi bila glupost?

Inače, Mariju kao Majku Isusovu priznaju i muslimani i kršćani. Nitko joj ne osporava majčinstvo i u tom smislu nije nikakav propust čestitati Blagdan Velike Gospe muslimanima i kršćanima. Štoviše, veliki broj muslimanskih i ortodoksnih vjernika dolazi u marijanska svetišta, pogotovo u Fatimu (Portugal) i Harissu (Libanon). No zapadna propaganda učinila je svoje pa Zapadnjaci pojma nemaju o vjerskim običajima “malih ljudi” na Bliskom Istoku.

cicos
Gost
cicos
2 godine prije

Pravoslavci nisu kršćani?
“Oni” će na svoju Veliku Gospojinu jos malo sačekati.

Kolega 105
Gost
Kolega 105
2 godine prije

Cicos, ti si nenacitani taliban. Osobno nisam religiozan niti posijecujem crkve, maeda sam rodjen u katolickoj obitelji i krsten u katolickoj crkvi. Ali takvu glupost kakvu ti rece moze samo izjaviti nenacitana budaletina.

cicos
Gost
cicos
2 godine prije

@Kolega 105
Faaalaaa koleZa 105
Em, sam talibancina em sam budaletina.
Kombinacija iz snova.

Neka ti bude.
Komentarisao sam izjavu
“Svim kršćanima i muslimanima sretan Blagdan Velike Gospe!”
Kao prvo i drugo SVI kršćanima danas nije “Blagdan Velike Gospe” a za muslimane pogotovo.

Posto pravoslavcima danas nije “Velika ni Mala Gospa” i pitao sam
“Pravoslavci nisu kršćani?”
Ako jesu to ne znaci da istog dana imaju isti blagdan kao i katolici zbog starog problema NOVI-STARI kalendar
Pravoslavcima ce “Velika Gospojina” (Успеније Пресвете Богородице – Велика Госпојина) biti 15. avgusta ali po starom kalendaru a ne kao katolicima po novom kaledaru.
Zato sam napisao da ce “ONI” misleci na pravoslavce (njih sam u komentaru samo i spominjao, “na svoju Veliku Gospojinu jos malo sačekati.”

Mozda ne bih ni ovo komentarisao “Cestitaocu” ali prije par dana bi prica o trolovima a ne vidim ni jedan jedini zajednicki “imenitelj” ni “imenilac” “Velike Gospe” sa danasnjom temom.
Osim provociranje onih koji nisu katolici.
Hoce li pravoslavci da slave zajedno sa katolicima svece i blagdane , neka im i bude.

Mozda da promijenes djozle ako ne vidis upitnik na kraju prve recenice.
BTW, Ni ja nisam religiozan a usput krsten u pravoslavnoj crkvi i ne kazem ti da si budaletina zato sto nisi vidio upitnik na kraju recenice.

Helena
Gost
Helena
2 godine prije

Cicos, ja Veliku Gospojinu slavim 28. avgusta, ali mi ne smeta kad mi neko poželi srećan bilo koji praznik. Ja to odmah permutujem na moj datum. A i kad mi požele srećan Bajram i na tome se zahvalim, jer mislim da verujućem srcu sve može doneti dobro u životu. “Naše su misli naš život”, reče otac Tadej. Ne znaju svi sve, a ako provociraju, nije to naš nego njihov problem. Mene time ne mogu isprovocirati. Poštujem svačiji stav i veru, ali čvrsto se držim sebe 🙂

cicos
Gost
cicos
2 godine prije

@Helena
Ovde je igranka malo duza izmedju “cestitaoca” i mene pa je i svemoguci admin brisao postove nemilice. Jednostavnije receno bilo je vec provociranja sa Nikolajem i ponekim jos izjavama pa mi se nije dalo ni danas precutati.
Cinjenica jeste da ni ja ne moram na svaku crvenu krpu jurisati ali se ni cutati uvijek ne moze.
Odrastao sam u sredini koja je i u exYU slovila kao jedna od najmnogonacionalnijih tako da mi je ovo provociranje poprilicno strano.

Razlog zasto sam neko vrijeme na ovom portalu je prica da necemo jedni drugima iz exYU zabijati prst u oko ali omakne nam se ocito.

Kora
Gost
Kora
2 godine prije

@Cicos

Kad pravoslavci i katolici ni svece ni blagdane očito ne slave zajedno, a i one koji im jesu zajednički ne slave prema istom kalendaru, zbog čega vas pravoslavce onda smeta što katolici žele slaviti Svetog Alojzija Stepinca? Mislim, ja ne dovodim u pitanje, primjerice, svetost Svetoga Save niti Proroka Muhameda, a pogotovo mi ne pada napamet poticati političke demonstracije zbog toga što muslimani i pravoslavci slave svoje svece. K tome, nije mi nikada bio problem, primjerice, reći “Eid Mubarak” muslimanima neovisno o kalendaru, a i oni su uvažavali i čestitali meni Božić, iako to nije njihov blagdan. Samo se vi pravoslavci stalno nešto bunite i k tome još osjećate “demonizirani”. Nije mi to baš jasno.

Savio
Gost
Savio
2 godine prije

Mozda zato sto je Alojzije sve samo ne sveti.
Evo da na trenutak zaboravimo njegovo aktivno ucesce u genocidu nad srpskim civilima, posto reci cete vi do on to nije cinio.
Ja cu ti reci sta on jos nije cinio.
Nije cinio nista da spasi te ljude.
Zbog njegovog velikog uticaja u NDH, dovoljno bi bilo da je samo rekao par rijeci protiv ubijanja srpskih civila i hiljade i hiljade srpskih zivota bi bile spasene.

Savio
Gost
Savio
2 godine prije

Inace ima na hiljade drugih ljudi koje rimokatolici slave kao svete, i nikom od pravoslavnih ne pada na pamet da se buni
protestvuje, niti im smeta, ili bilo sta od toga sto ti pises.
Ali slavljenje konkretno Alojzija za nas ce uvijek biti slavljenje ubice, ideologa zla.

Kora
Gost
Kora
2 godine prije

@Savio

Mene ne smeta ako ćete vi pravoslavci u Svetom Alojziju Stepincu tražiti i samoga Sotonu. Možete doista što god želite, osim određivati svece Katoličke Crkve jer njoj ne pripadate i njezine odluke se vas ne tiču niti vas na bilo što obvezuju. Zato ne shvaćam otkud vama to uvjerenje da bi pravoslavci trebali/mogli imati “autoritet” odlučivanja o procesu kanonizacije bilo kojeg sveca u okviru Katoličke Crkve? To nema nikakvog uporišta ni u crkvenom zakonu, ni u logici.

Da me krivo ne shvatite, ovo ne govorim da bih Vas ili bilo koga drugoga uvrijedila, nego doista pokušavam shvatiti u čemu je problem. Ako ja prihvaćam i poštujem Vaše uvjerenje da je Sveti Sava svetac iako kao katolkinja u to ne vjerujem, zbog čega Vi ne možete poštovati i prihvatiti da je Sveti Alojzije Stepinac svetac iako kao pravoslavac u to ne vjerujete?

Kora
Gost
Kora
2 godine prije

@Savio

Ali ni Sveti Sava nije svetac u očima katolika pa nijedan katolik Srbima ne osporava to što ga slave kao sveca niti pravi od toga društvenopolitički urnebes. To je interna stvar Srpske Pravoslavne Crkve i njezinih vjernika. Mi katolici s time nemamo apsolutno ništa niti nas interesira.

Međutim, nije mi jasno zbog čega katolici “ne smiju” slaviti Svetog Alojzija Stepinca kao katoličkog sveca, ako je Katolička Crkva potvrdila njegovu svetost? Nitko ne tjera ni Srbe ni židove da ga oni slave ili da vjeruju da je on svet. Za Vas on može komotno ostati “dno dna” jer Vi imate apsolutno pravo osobno i na razini vaših religija vjerovati štogod Vi želite u vezi bilo čega. Štoviše, Sveti Alojzije Stepinac nije jedina “sporna osoba” među različitim religijama i Bogovima. Primjerice, muslimani i židovi ne vjeruju da je Isus Krist bio Sin Božji. I što bi sada trebali učiniti katolici? Prestati vjerovati u Sina Božjeg da bi muslimani i židovi bili sretni i zadovoljni? To je nerealno i neizvodivo. Dakle, neka svatko vjeruje u što želi. Sve i da Srpska Pravoslavna Crkva proglasi svetim Aleksandra Vučića, to se katolika uopće ne tiče niti su oni pozvani uplitati se u interna pitanja pravoslavaca. No nije mi jasno zašto pravoslavci misle da se mogu uplitati u interna pitanja Katoličke Crkve i određivati katolicima u što smiju, a u što ne smiju vjerovati? Doista, to nikako ne razumijem.

Savio
Gost
Savio
2 godine prije

Nemam cak ni namjeru da citam tvoje apologetske komentare o Stepincu.
Slavi ti koga hoces. Briga mene na neki nacin. Na tvoju je stetu, ne na moju. Kakav ti je svetac koga slavis, takav si i ti. Tesko i tebi i Stepincu. Za zalit je i tebe i njega.

Savio
Gost
Savio
2 godine prije

Evo da ti odgovorim na pitanje sto se tice “uplitanja pravoslavaca”u pricu o Stepincu. Na to imaju pravo isto kao sto i Jevreji imaju pravo na borbu protiv neonacizma i na borbu protiv rehabilitacije Hitlera i ekipe.
Zrtva na osudu svoga koljaca ima pravo, i uvijek ce imati.

Stepinac je covjek radikalnog mentaliteta, poput clanova ISISa, “konvertuj se ili umri” je za njih opravdano ponasanje.

P.S. Samo da se ogradim od zlocinackog ponasanja Jevreja prema Palestincima, a dobrim djelom i prema svijetu danas. Ni na koji nacin ih ne opravdavam u tome.

Kora
Gost
Kora
2 godine prije

@Savio

Ne znam što je u mojim komentarima bilo “apologetsko” jer uopće nisam ništa konkretno pisala o samom Svetom Alojziju Stepincu, nego sam s Vama razgovarala o postupku kanonizacije, različitosti vjere te odnosu vjernika različitih vjera prema tome što koja vjera štuje. Primjerice, iako Djevicu Mariju do različitih razina štuju i pravoslavci, i katolici, i muslimani, neki komentatori – kako smo vidjeli – smatraju neprikladnim međusobno si čestitati veliki marijanski blagdan, što zbog kalendarske razlike, što zbog drugačijeg poimanja same Djevice Marije, dok su neki drugi u stanju prihvatiti čestitku do razine svoga poimanja Djevice Marije. Međutim, kad je riječ o onome što je svakoj religiji za sebe osobito sveto i neupitno (primjerice, Sveti Sava, Prorok Muhamed i Sveti Alojzije Stepinac), tu za većinu nije moguće postići konsenzus o međusobnom uvažavanju na različitoj razini vjerovanja, nego svatko priznaje isključivo svoje. To mi je isto u redu ako je sukladno slobodi vjerovanja i ako nitko nikoga ne prisiljava da vjeruje onako kako drugi želi, odnosno u društvenom smislu poštuje međusobnu različitost vjere. No ono što nije u redu je to da jedni drugima branimo određena uvjerenja ili silom namećemo vlastita. Primjerice, na način na koji pravoslavci i židovi to pokušavaju s (hrvatskim) katolicima kad je riječ o Svetom Alojziju Stepincu. Čini se da tu izostaje poštivanje i na razini kalendarske razlike, i na razini različitosti u vjerskom poimanju istoga, i na razini društvenog ponašanja i kulture. Usto, više je nego očito da pravoslavci i židovi od jednog vjerskog pitanja Katoličke Crkve (Svetog Alojzija Stepinca) uporno prave opći društvenopolitički problem.

E sad, kao katolkinja godinama slušam jedne te iste teške optužbe hrvatskog sveca i hrvatskih katolika. Sve na osnovu “nepobitnih dokaza” i to uglavnom od ljudi istoga (društvenopolitičkog) profila. Ukoliko sada dalje nastavim obrazlagati zašto nije baš sve tako kako Vi tvrdite i zašto – unatoč svim optužbama – Alojzije Stepinac jest svet u očima katolika, odnosno ukoliko dokažem da ima puno neistina u pričama o Svetom Alojziju Stepincu te iznesem i obranim tezu da su se “Jugosloveni” u Hrvatskoj ponašali prema Hrvatima gotovo isto kao “moderni Izraelci” prema Palestincima, hoće li te nove informacije i otvaranje drugačije perspektive išta promijeniti po pitanju Vašeg stava o Svetom Alojziju Stepincu? Osobno, mislim da neće te da je uzaludno židovima i pravoslavcima bilo što više obrazlagati, a pogotovo raditi ustupke istima vezano uz Općinstvo Svetih u okviru Katoličke Crkve. Jer sa svetostima, bilo svojim bilo tuđim, se ne poigrava, ne manipulira i ne trguje u geopolitičke svrhe. Tako dođosmo do (još jedne) točke gdje se pravoslavci, židovi i katolici ne mogu ni vjerski, ni društveno, ni politički usuglasiti, i s koje se svatko od njih treba povući u svoje odaje i okrenuti se svojim vjerskim uvjerenjima, a ne se baviti tuđim. Ili da parafraziram Aleksandra Dugina u kontekstu Svetog Alojzija Stepinca i hrvatskih katolika: “Demoniziraju nas i to će uvijek činiti, stoga su ustupci Istoku i Zapadu besmisleni”.

Inače, interesantno mi je da ni katolici, ni pravoslavci, ni židovi istovremeno nemaju nikakav problem (ni na kalendarskoj razini, ni na razini različitosti u poimanju istoga fenomena, ni na razini društvenog ponašanja i kulture), primjerice, čestitati Kinezima kinesku novu godinu. Tu izgleda vrijedi ona: “kad se hoće, sve se može” 🙂

P.S. – Za slučaj da niste znali, 2018. godina je godina psa. Što god to značilo 🙂

Savio
Gost
Savio
2 godine prije

To bi bilo kao da Njemci Hitlera proglase za sveca, i onda Jevrejima kazu to je religijsko pitanje, nemate se pravo uplitati. Itekako imaju pravo. Jer su ruke toga covjeka krvave njihovom krvlju. Isto vazi i za Stepinca, koji je ucesnik u genocidu nad srpskim narodom.

Ja se sjecam slike iz knjige jednog Italijana o Jasenovcu i NDH , gdje se na sloci vide 3 katlicke “casne sestre” kako drze glavu djetetu dok ga neko kolje.
To necu nikada zaboraviti, i nema te apologetike koja moze oprati Stepinca.
Stepinac nije mogao da ne zna sta se radi!

Briga mene za razlicite praznike i kalendare, neka slavi sta ko hoce i kada hoce. Ali ako neko slavi jednog ozbiljnog ucesnika u genocidu kao sveca. To je vec zabrinjavajuce.

Sto se tice hrvatskih partizana, oni su vise “hriscasnkog” imali nego u****e, ako cemo vec da poredimo.
Bolji dio hrvatskog naroda je bio uz njih.
Jer samo bolestan covjek je mogao biti uz Pavelica, Alojzija i njihovu ekipu.

Kora
Gost
Kora
2 godine prije

@Savio

Kako rekoh, ako Protestantska Crkva proglasi Adolfa Hitlera svetim (što je malo vjerojatno budući da ovaj nije bio protestant) ili ako Srpska Pravoslavna Crkva proglasi Aleksandra Vučića svetim (što je već veća vjerojatnost), što se isti “sveci” tiču jednog muslimana, židova ili katolika? Ako protestanti i pravoslavci u njih vjeruju, to je stvar protestanata i pravoslavaca. Dakle, vi imate pravo i slobodu vjerovati da je Aleksandar Vučić svet jednako kao što vjerujete i da je Sveti Sava svet. To Vam nitko neće niti osporavati niti braniti.

Međutim, opet moram pitati, otkud Vama pravoslavcima autoritet da drugima osporavate i branite njihova vjerovanja? Štogod vi mislili i pričali o Svetom Alojziju Stepincu, njegova je svetost za Katoličku Crkvu neupitna. Jasno mi je da vi to ne možete i ne želite razumjeti, no otkud vam ideja da bi se vas o tome trebalo bilo što pitati ili da ste vi pozvani o tome donositi odluku? Vi ste se, koliko je meni poznato, s vjerovanjima i naukom Katoličke Crkve ionako odavno oprostili. Čemu onda ovaj društvenopolitički cirkus?

P.S. – “Ja se sjecam slike iz knjige jednog Italijana o Jasenovcu i NDH , gdje se na sloci vide 3 katlicke “casne sestre” kako drze glavu djetetu dok ga neko kolje.
To necu nikada zaboraviti, i nema te apologetike koja moze oprati Stepinca.
Stepinac nije mogao da ne zna sta se radi!”

Kad smo već kod te teme, sigurna sam da Vam iz glave ne izlaze ni slike sirijske djece nastradale u ratnom vihoru, no vjerujete li Vi doista da ih je Bashar Al-Assad ubijao kemijskim oružjem?

Savio
Gost
Savio
2 godine prije

Ja sam svoje rekao, ne mislim se ponavljati. Isto kao sta bi Jevreji imali puno pravo da se bune u slucaju da neko odluci da kanonizuje Hitlera kao svetog, (dakle kao nekog ko je uzor) isto tako niko ne moze oduzeti pravo zrtvama Stepincevog djelovanja da se bore protiv toga, na informacionom nivou.
Pravo nam daje krv moga naroda prolivena djelovanjem Stepinca i ekipe. Pravo mi daje krv mojih rodjaka stradalih antihriscanskim ideoloskim djelovanjem Stepincevim.

Poredjenje sa Basarom Asadom nema nikakve veze, nikakvih dodirnih tacaka. U Siriji ima mnostvo suprotstavljenih strana. ono sto pouzdano znamo jeste da Asad nije poceo rat u Siriji, da nije, poput NDH, zagovarao ideologiju kojom ostale neAlevitske Sirijce treba pobiti, etnicki ocistiti i konvertovati na Alevitsku vjeru, vec da je rat proizvela Amerika
, Izrael i Saudijska Arabija sa ciljem promjene vlasti u Siriji.
Isto tako pouzdano znamo da je NDH svjim odabirom i svojom zeljom bila nacisticki saveznik, da su strasne i monstruozne stvari radjene u njoj
po blagoslovu i Pavelica
i Stepinca (koji su bili na istoj strani).
Da je Stepinac imao i zrno hriscanskog u sebi, on bi aktivno djelovao protiv onoga sto su Pavelic i ekipa cinili. Ali nije.
Cak sta vise, Stepinac je cinio upravo suprotno.

P.S. Pravoslavni se nisu oprostili od katolicke crkve i njenog vjerovanja, jer Pravoslavna crkva sebe definise kao “Jednu, svetu, sabronu (katolicku) i apostolsku crkvu”. Vatican se oprostio od te crkve.

Kora
Gost
Kora
2 godine prije

@Savio

“… isto tako niko ne moze oduzeti pravo zrtvama Stepincevog djelovanja da se bore protiv toga, na informacionom nivou. Pravo nam daje krv moga naroda prolivena djelovanjem Stepinca i ekipe. Pravo mi daje krv mojih rodjaka stradalih antihriscanskim ideoloskim djelovanjem Stepincevim.”

Iako Vaš cijeli komentar počiva na – za Srbe uobičajenoj – zamjeni teza, iz njega se daju izvući sljedeći zanimljivi zaključci:
1) Bratstvo i jedinstvo među Srbima i Hrvatima nije postojalo i ne postoji, osim u virtualno-ideološkom svijetu, odnosno geopolitičkim igrama “društvene elite”.
2) Srbi i Hrvati nikada neće moći usuglasiti svoja razmišljanja i stavove, ni po pitanju vjere, ni po pitanju povijesnih zbivanja, ni po pitanju politike.
3)Srbi su, baš kao i “moderni Izraelci”, “uvijek u pravu” i to im pravo “nitko ne može oduzeti”. To će ujedno reći da su prava drugih naroda i zajednica podređena “nadpravu” Srba i “modernih Izraelaca”.
4)Samo Srbi i “moderni Izraelci” nikada na nikoga “nisu izvršili agresiju”, nego su uvijek bili isključivo “žrtve tuđe agresije”.
5) Žrtve agresije koje postoje kod drugih naroda uglavnom se ne uzimaju u obzir zato što su to žrtve “običnih smrtnika” koji se ni približno ne mogu usporediti sa veličinom Srba i “modernih Izraelaca”.
6) “U početku bijaše” (Srpska) Pravoslavna Crkva, a onda Jeruzalem pa Rim te u konačnici Vatikan… koji su se svi odreda kronološki opraštali od “odabranih”.

Ima još podosta zaključaka koji se mogu izvući na osnovu Vašeg komentara, ali za ilustraciju naših nepomirljivih razlika dovoljno je i ovih šest. Unatoč tome, bilo mi je zadovoljstvo razmijenjivati mišljenje s Vama. Tim više jer su se potvrdile neke moje osobne teze vezane uz “bratstvo i jedinstvo”, “demonizaciju pravoslavaca”, “odabrane” i “autentičnu Crkvu”. Stoga Vam se od srca zahvaljujem i želim svako dobro!

Savio
Gost
Savio
2 godine prije

To su tvoji besmisleni zaključci o kojima ja ni rijec nisam rekao. Ti svoje zakljucke iznosis na osnovu svoje licne mrznje ili kompleksa, a ne na osnovu bilo cega sto sam ja rekao.

Pokazi mi premise koje logicki neosporno vode do takvih zakljucaka!?

Ja sam govorio konkretno o Stepincu i njegovim zlodjelima. I ni o cemu drugom.

Ja ne gradim nikakvo bratstvo i jedinstvo, niti sam pricao o tome. Ja postujem svakog covjeka ako je dobar, bez obzira da li je Srbin, Hrvat, Kinez ili bilo ko treci.

Ne postujem onoga ko velica Pavelica, Stepinca i slicne ljudske monstume.
Ko se odrice i ogradi od takvih ljudi, ja ga postujem. Ko velica takve “ljude”, onda velica i njihova djela/nedjela i ja tu nemam sta da postujem kod takvog covjeka.

Ja nisam ni siguran, o kakvim “odabranim” ti pises. A maloprije pominjes kanonizaciju Vucica, (nikome na pada na pamet da kanonizuje vucica), dakle pises gluposti o kojima ja ni rijeci nisam rekao.
Ti uglavnom pises o necemu nepovezanom, ne o onome sto sam ja napisao, vec o necemu sto nisam ni pomenuo, kroz neke tvoje fantazije. Ponekad mi se cini da ne razgovaras sa mnom, vec sama sa sobom.

Kakvi odabrani, kakve tvoje osobne teze, ti ih sama i pravis i obaras i obrnuto. Ja nista od toga nisam rekao…
Ja sam samo govorio konkretno i jedino o Stepincu i o tome da zrtve njegovog djelovanja imaju puno pravo da se protive njegovoj kanonizaciji. Jer se kanonizacijom “brisu njegovi grijesi” barem u ocima onih kpji ga velicaju, i on se postavlja kao uzor ljudima. Kakvi ljudi ce da nastanu od takvih uzora je zabrinjavajuce.

Kanonizujte vi sutra nekog novog, sledeceg, boli mene briga. Nemam nista protiv, niti bi se petljao. Ali kanonizovati nekoga iz NDH je vec bolesno.

Kora
Gost
Kora
2 godine prije

@Savio

Niti imam komplekse, niti koga mrzim, a hvalim i kritiziram neovisno o vjerskoj ili etničkoj opredjeljenosti. Zaključke sam logički (posredno) izvukla na osnovu sadržaja koji Vi sami pišete, no očito niste ni svjesni koliko se o Vama da zaključiti na osnovu samoprezentacije.

Inače, analizirajte malo objektivnije svoj riječnik pa ćete vidjeti koliko ste negativnih misli i izjava iznijeli na račun Hrvata, dok istovremeno pokazujete nemogućnost bilo kakvog argumentiranog raspravljanja ili pronalaženja kompromisa s drugima, bilo na konkretnoj bilo na apstraktnoj razini.

A što se tiče Katoličke Crkve i procesa kanonizacije, zaključit ću ovako: Sveta Majka Marija, najvjernija je odvjetnica Hrvata i kardinala Alojzija Stepinca!

Savio
Gost
Savio
2 godine prije

Tvoji zaključci nemaju veze sa logikom. Fino sam.te pitao na kojim premisama si izvukla te zakljucke
da bih ti u slucaju da odgovoris
, a znao sam da neces, pokazao logicke greske. Odnosno da su ti zaključci proizvoljno izvuceni.

Ja o Hrvatima nista lose nisam rekao, o u******a, o Pavelicu i Stepincu jesam. O njima cu ivijek reci sve najgore, sto i jesu bili. Ako se ti svrstavas uz njih,
tvoj problem i tvoja sramota. Ako sve Hrvate svrstavas uz njih, opet tvoj problem, jer ja sam siguran da se dobar dio Hrvata ne svrstava uz tu monstruoznu ekipu.

O Stepincu i o njegovom monstruoznom djelovanju
i nehriscanskom nedjelovanju ima mnogo istorijskih cinjenica,
dokaza, zabiljezenih i od mnogih nesrpskih istoricara i istrazivaca. Vatikan ako njega uprkos svemu kanonizuje cini to na sopstvenu sramotu i osudu.

Ako se pak neko zaista moli Stepincu, to je poput cistoog demonizma, kao da se neko moli Herodu cedomorcu.

Kora
Gost
Kora
2 godine prije

@Savio

Ne vrijedi Vama bilo što više govoriti jer Vi vrtite svoj film u nedogled, pri čemu niste u stanju primiti bilo kakvu novu spoznaju, preispitati svoje dosadašnje stavove, kritički pogledati svoje propuste, prihvatiti tuđe sugestije ili pristati na bilo kakav kompromis. Zato sam više puta rekla da Hrvati i Srbi ne mogu postići konsenzus oko ključnih pitanja, da nemaju što tražiti zajedno i da je “svatko na svoju stranu” jedino riješenje problema. Nadam se stoga da će Putin uspjeti nadigrati Zapad te iznaći način kako Srbiju zadržati izvan Europske Unije. U suprotnom, ne gine nam novi “građanski sukob” zbog naših međusobnih problema i tuđih geopolitičkih interesa.

Savio
Gost
Savio
2 godine prije

Naravno da mi ne vrijedi govoriti takve psihopatske stvari da je Stepinac “svet”. Nema tu kompromisa. Kompromis se moze traziti na drugim mjestima.
Proglasiti nekoga od kljucnih ljudi NDH za sveca je monstruozno. Uvreda za hriscanstvo i svaku ljudsku pristojnost.
Oko poslednjeg se mozemo sloziti, nadam se i ja iskreno da ce Srbija ostati van EUa, i pogotovo van NATOa, ja kao hriscanin bi to dozivio kao nacionalni poraz da se ukljucimo u takve antihriscanske, sodomske blokove koji doslovno pripremaju svijet za antihrista.

IVE OLDTIMER
Gost
IVE OLDTIMER
2 godine prije

@ cicos
Blazeno je tvoje carstvo nebesko ni brige ni pameti.

Miki
Gost
Miki
2 godine prije

Planeti treba jaka Rusija da bi se mogao održati multilaterizam.

Tom
Gost
Tom
2 godine prije

Sve je istinu covjek rekao
Nads udbaski rezim je totalno korumpiran od strane nato zlocinaca koji bi htjeli da mi ratujemo za njihov racun a u korist svoje steteu jer sto misle o rusima misle i o nama

Vlastimir
Gost
Vlastimir
2 godine prije

Ništa novo,kakav je to filozof koji tek sada to piše,zar mu je trebalo tolko vremena da to shvati.

Tapir
Gost
Tapir
2 godine prije

Da, demonizacija je prava reč za ono kroz šta prolaze Srbi i Srbija unazad nekoliko desetina godina ali sumnjam da će se iko ovde složiti sa tom neporecivom istinom kao što su se složili oko demonizacije Rusije.

Stvar je uvek u “point of view”..

Kolega 105
Gost
Kolega 105
2 godine prije

Ja bih naprimjer vrlo rado dozivio drzavu ili zajednicu u kojoj vlada stvarna i istinska demokracija. Ovo sto na zapadu nazivaju demokracijom je u stvari diktatura krupnog kapitala, gdije demokratska prava pojedinca ovise o kolicini kapitala koju posijeduje ili njime upravlja.
Mislim da je u SFRJ ili u SR Hrvatskoj bilo vise demokracije nego li u danasnjoj Hrvatskoj i da to mogu dokazati.
Bilo je vise brige o svim pripadnicima drustva, brinilo se o bogatstvu drzave a ne pojedinaca – lopopina iz ZNA SE. U doba SFRJ LOPOVI LOPINE nisu mogli biti birani, i najmanji kriminal je za sobom povlacio zabranu biti biran, o ceme je odlucivala Komisija za moralnu i politicku podobnost. Da se takva komisija opet uspostavi nitko iz vlade ili sabora nebi mogao biti na listi, osim casnih iznimki.
Hrvatskom danas vlada uglavnom otvoreno ili prikriveno ustasokratija, mozemo samo ocekivati da ce uskoro pokreniti postupak za promijenu imena i da ce se po novome zvati Uhrvatska ili Ucroatia.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
2 godine prije

Ako je zemlja divovska mora imati diktaturu.
Ako je zemlja srednja mora imati oligarhiju.
Ako je zemlja mala onda može imati demokraciju.
Ovu tezu je zastupao Žan Žak Ruso.
P.S.
A da saborske zastupnike izvlačimo tombolom?
Ako ništa drugo, jeftinije je.

Blues
Gost
Blues
2 godine prije

Vrlo bajkovito, rat seže od podjele istočnog i zapadnog rimskog carstva. Daj ne zatupljujte narod takvim bajkama, ako je itko krvavo ratovao onda su to katolici i protestanti. Navedite mi ijedan rat, osim ovih balkanskih gdje su deklarirano ratovali katolici i pravoslavci. Križarske ratove neću spominjati jer su pod križarima stradali i katolici i Židovi i pravoslavci, jbg, protrstanata još nije bilo.

Gordan
Gost
Gordan
2 godine prije

Koliko god bio u pravu, ovo na sto ukazujes se ne uklapa u narativni okvir clanka pa ti dajem minus za trolanje. Sori, tako nam je objasnjeno…

SU 57
Gost
SU 57
2 godine prije

Tačno tako !!! Zato treba tu bolesnu Zapadnu stoku zdrobiti !!!!

Gordan
Gost
Gordan
2 godine prije

Doprinos sudbonosan bas kao i imenjakov.

Marko
Gost
Marko
2 godine prije

Zamjeni pojam Zapad sa Srbija i Rusija sa Hrvatska i onda je sve tocno. Tocno je i dio ovoga sto Dugin kaze : da oni utjelovljuju Bizant i da su kopnena civilizacija nasuprot pomorske !!! Kopirati cu i sacuvati ovaj tekst. On je samo jedan u nizu dokaza da je za nas Hrvate, katolike i vecinom pomorce, Rusija smrt ! U tom kontekstu, svjetska geopolitika mi je zadnja rupa na svirali. Pa svi znamo da su svi na sceni svojevrsni hegemoni.

Tvrtko Maras
Gost
Tvrtko Maras
2 godine prije

“Ruski stručnjak” u ovom članku diskutira s patološkom zapadnom “elitom”, a sve nas ostale trpa pod njihov “kišobran” ispod kojeg mi nikada nismo željeli biti, samo bi se ponekad sabili ispod njega jer nam se činilo da je ispod manje opasno. Propovjednik sukoba civilizacija s ruske strane nam ne treba, ni kao sugovornik ni kao izvor informacija. Na takve mi ne gledamo kao na pripadnike ruskog naroda, nego kao na slobodne mislioce čije misli nas ne zanimaju. Ti “ustupci zapadu” o kojima on govori su bili ustupci patološkoj eliti s kojom on razgovara, mi se tih ustupaka nismo ni najeli ni napili.

Jurišić maja
Gost
Jurišić maja
2 godine prije

odlična i realna analiza

ventilator
Gost
ventilator
2 godine prije

Ne volim vulgarne komentare, ali ne mogu odoliti a da se ne upitam zašto do sada Putin Zapadu i Amerima nije rekao MA KO VAS J…

perun
Gost
perun
2 godine prije

Religiju krscana ili hriscana Konstantin ,rimski car ,proglasio je drzavnom ili bolje receno imperatorskom religijom.Prije toga bili su kult ili neka vrsta sekte.Danasnje poimanje te religije nema nikakve veze sa starokrscanskim kultom. Ivan Krstitelj je osoba koja je relevantna za proucavanje krscanstva ili hriscanstva. Isus iz Nazareta do susreta sa Ivanom bio je nekrsten .Poslije se ucenje sirilo i dobilo pristase i pobornike . Sa danasnje tacke gledista imali su iste principe djelovanja kao danasnje PR agencije . Cija je vlast njegova je i religija ili Cija je religija njegova je i vlast. Dominacija po svaku cijenu bilo duhovnom ili materijalnom obliku. U ovo vrijeme neprikladno je sa moje strane komentirati bilo sto ili bilo sta u vezi s tim . Citam VEDE i AVESTU ,Izucavam STARO SLAVENSKU MITOLOGIJU I VJEROVANJA I nemam ama bas nikakvu potrebu da se bavim Hebrejima Rimljanima Egipcanima etc. Karavana nema a psi i dalje laju, valjda ce ih neko u selu cuti i dati kost da ne krepaju i ne pobijesne . PERUN GROMOVNIK

Ненад
Gost
Ненад
2 godine prije

Из изворног текста :
(https://riafan.ru/1087722-nas-demoniziruyut-demony-eto-normalno-dugin-obyasnil-pochemu-ustupki-zapadu-bespolezny)

Не отступать!
Наши «западные партнеры», а по сути классические противники на глобальной шахматной доске, признают, что в этой затяжной и многоходовой битве на выживание любые методы и приемы хороши.

То не значи:
” “Naši “zapadni partneri”, zapravo naši klasični protivnici na globalnoj šahovskoj ploči, znaju da su u ovoj dugotrajnoj i višestrukoj borbi za opstanak sve metode i tehnike dozvoljene” ”

Могло би се превести као:
Наши “западни партнери”, а заправо класични противници на глобалној шаховској табли, признају (препознају) да су у овој дуготрајној и вишеструкој борби за опстанак, све методе и технике добре.

Мимо ове примедбе, хвала преводиоцу што је омогућио српским читаоцима да сазнају за овај чланак.

Splitexpress
Gost
Splitexpress
2 godine prije

Kada Ameri počnu hvaliti Ruse i Rusiju,stvar će biti zabrinjavajuća,ovako kada bivši čelnik NATO pakta priča kako oni štite mir i slobodni svijet,svaki prosječno glup čitalac mora se grohotom nasmijati i zamoliti ih “Samo nas nemojte više štititi”?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik