Ultimatum SAD-a Rusiji: ”Idite iz Donbasa ili ćemo vas potpuno izolirati”

rusija sad
43 komentara

Iako su svi uvjeti mirne reintegracije Donbasa u ustavno-pravni poredak Ukrajine propisani Sporazumom iz Minska, vlasti Kijevu su o tom pitanju odlučile napraviti poseban dokument. Međutim, Ukrajina je prvi put na zakonodavnoj razini uveo pojam ”ruskog agresora”, koji će se koristiti u novom nacrtu ”Zakona o reintegraciji Donbasa”, za ukrajinsku televiziju je rekla predstavnica predsjednika Petra Porošenka u Vrhovnoj Radi Irina Lucenko.

Prema njenim riječima, novi zakon ”oslobađa Kijev bilo kakve odgovornosti za situaciju u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici, koje su privremeno okupirane područja, a Ukrajina će imati pravo na samoobranu”.

”Općenito, zakon je usmjeren na povrat i obnovu Donbasa i sada je spreman 99,9%”, rekla je Lucenko.

Ranije, je ukrajinska predstavnica u pregovorima u Minsku, Olga Aivazovski, rekla da će Kijev morati nekoliko desetljeća raditi na reintegraciji Donbasa.

”Reintegracija je posljednji korak, nakon čega slijedi pomirenje nove generacije, a to je razdoblje od 40 godina hodanja po pustinji, kao što kaže Biblija”, rekla je Olga Aivazovski.

Novi ”Zakon o mirnoj reintegraciji Donbasa” je najavljen nekoliko dana nakon proslave Dana neovisnosti i posjete američkog ministra obrane Jamesa Mattisa Kijevu, ali i izjave posebnog američkog izaslanika za Ukrajinu Kurta Volkera ”kako će odnosi između Washingtona i Moskve šepati, sve dok se ne riješi ukrajinska kriza”.

Volker je za Financial Times upozorio kako da bi u slučaju pogoršanja sukoba u Ukrajini SAD s Rusijom mogle prekinuti diplomatske i gospodarske odnose.

Dakle, s jedne strane imamo prevratničku vlast u Kijevu, koja do sada nije ispunila nijednu odredbu Sporazuma iz Minska, ali na drugoj sklapa nekakve nove aranžmane o ”reintegraciji”, što je termin kojeg Ukrajina koristi od bliskih susreta s hrvatskim premijerom Plenkovićem i početka rada ukrajinsko-hrvatskog međuvladinog  povjerenstva koja razmatra ”hrvatska iskustva o reintegraciji istoka zemlje”

Osim što je premijer Plenković Hrvatsku, potpuno nepotrebno, uvukao u sukob između Washingtona i Moskve oko Ukrajine, izjave vlasti u Kijevu i Kurta Volkera potvrđuju da će on trajati više nego što je itko očekivao.

Naime, Volker tvrdi ”kako odnosi između Rusije i SAD-a važni, ali će oni šepati sve dok se ne pronađe rješenje za ukrajinsku krizu”.

Ovim je Volker razbio sve nade o mogućem jačanju odnosa Moskve sa Sjedinjenim Američkim Državama a bilo kojoj razini. Američki diplomat je rekao da je prvi korak kojeg će Rusija morati učiniti držati se Sporazuma iz Minska i povući svoje snage iz regije.

Ovdje već imamo nedosljednost, jer nitko nije predočio prisutnost ruske vojske u Donbasu, stoga se ovu izjavu više može smatrati za provokaciju, nego kao želju da se stabilizira situacija u Ukrajini.

Osim toga, Kurt Volker je naglasio kako američka administracija razmatra opskrbu Ukrajine sa ”smrtonosnim obrambenim oružjem”, mogućnost koju je svojevremeno odbio čak i Barack Obama. Prema njegovim riječima, odluka još nije donesena, ali se o ovome raspravlja u najvišim krugovima.

Financial Times ističe kako su ranije u Moskvi s odobravanjem reagirali na izbor Trumpa za predsjednika, jer su se nadali da će SAD zauzeti mekši stav o ukrajinskom pitanju. Volker rekao kako se u Washingtonu događa upravo suprotno i da se SAD brinu da Ukrajina  ostane na dnevnom redu. Trump, američka vlada, kao i njegove kolege iz Njemačke i Francuske pokušavaju obnoviti rasprave o ovo pitanju, jer se, prema Volkeru, situacija u Ukrajini samo se pogoršava.

”Iako je Rusija spremna nastaviti živjeti s trenutnim prigušenim sukobom, zbog toga će snosi negativne posljedice u obliku sankcija. Situacija u kojoj bi Rusija bila isključena iz diplomatskih i ekonomskih odnosa očito nije ono što bi Moskva željela. Mislim da je potrebno na napraviti svoj vlastiti izbor, svoje izračune”, rekao je američki diplomat.

Ne treba zaboraviti da je Kurt Volker središnji akter po pitanju američkih odnosa s Rusijom, uzimajući u obzir da je nakon dolaska nove administracije ostao vjeran politici prema Moskvi koji promoviraju američki ”jastrebovi” u Kongresu.

Na primjer, američki Kongres je nedavno usvojio nove sankcije protiv Rusije, a Volker je rekao da su sankcije povezane s ruskom ”aneksijom” Krima, tea da će ostati na snazi sve dok Moskva poluotok ne vrati Ukrajinu.

To se, naravno, neće dogoditi i ovom scenariju ćemo vjerojatno svjedočiti dugi niz godina.

Volker je također rekao kako će se Moskva vjerojatno iznenaditi stavom Ukrajine i jedinstvom zapadnih zemalja po pitanju sankcija, posebice jer se u Sjedinjenim Državama i Francuskoj nakon izbora ništa se nije promijenilo.

”Moskva će to morati uzeti u obzir”, dodao je američki diplomat, koji je u više navrata u intervjuu naglasio ”kako će Rusija morati prihvatiti odluke Washingtona i njegovih vazala u Europskoj uniji.

Američki diplomat je dodao kako se složio sa stručnjacima iz različitih zemalja i smatraju da se proces, koji je trebao početi Sporazumom iz Minska, ne miče nigdje, iako SAD pokušavaju dati poticaj.

”Međutim, odgovornost za to leži na Moskvi i ona će morati povući sve svoje snage iz regije”, piše Financial Times.

Situacija je sada prilično jasna. Nikakvog zbližavanja odnosa između Sjedinjenih Država i Rusije neće biti. Washington može zaboraviti da će bilo kakvim prijetnjom ili sankcijama prisiliti Rusiju da ”vrati” Krim Kijevu, jer bi u tom slučaju morala odustati i od pomoći opstanka Donjecka i Luganska, čime bi osigurala nesmetan ulazak Ukrajine u NATO ili raspoređivanje američkih snaga na ukrajinskom teritoriju.

To bi u vojnom smislu označilo kapitulaciju zemlje, jer sa sustavima u Poljskoj i Rumunjskoj SAD i NATO jesu prijetnje europskom dijelu Rusije, ali samo do Urala. Ulaskom američkih snaga na Krim i do Harkova, što je sada nemoguće, na meti američkih projektila bi bili i ruski obrambeni sustavi iza Urala. To znači da ove vrste prijetnji i sankcije mogu trajati sljedećih sto godina, ali ako se vodstvo u Kremlju i nakon Putina bude držalo iste linije, nikakvog popuštanja neće biti, čak i po cijenu prekida diplomatskih i ekonomskih veza.

Znakovito je da Kurt Volker govori i u ime europskih vazala, što je primjetno u dijelu u kojem spominje Emmanuela Macrona i Francusku, a pobjeda Angele Merkel na izborima u Njemačkoj je za većinu analitičara svršen čin. No, pitanje je jesu li europske zemlje spremne na puni prekid diplomatskih i ekonomskih veza s Rusijom.

U svakom slučaju, jedno je sigurno. SAD i kijevski režim će, bez obzira na provaliju u koju guraju ukrajinski narod, voditi oštriju politiku prema Rusiji i od one koju je vodio Obama. Mogućnost izravne konfrontacije je vrlo mala, ali ne i nemoguća. Naravno, SAD će sve učiniti da Ukrajince u ovom sukobu gurnu u prvi ešalon.

Ovime su SAD pokazale da su zauzele beskompromisan stav o Ukrajini i sada Rusiji prijete prekidom diplomatskih i ekonomskih odnosa, ako ne povuče svoje trupe s teritorija Donbasa. No, nijedan europski lider nije govorio o ruskim vojnicima, još od odlaska Baracka Obame. Ta tišina ne čudi, jer sa svom tehnologijom i potrebnim alatima Zapad nije mogao otkriti prisutnost ruske vojske na istoku Ukrajine.

S druge strane, vidljivo je da su narodi  Europe umorna od straha od eskalacije sukoba i nastavka rata u Donbasu, ali ne i Sjedinjene Države.

Mnogi analitičari vjeruju da Europu samo zanima da se što prije riješi ukrajinski sukob. No, europski lideri se ne ponašaju u skladu s tim zapažanjima, jer bi se i ponašali drugačije.

Europski lideri, pa tako ni ”hrvatski Machiavelli”, premijer Andrej Plenković,  ne razumiju da su ciljevi Sporazuma iz Minska u suprotnosti s interesima trenutne vladajuće ”elite” u Kijevu.

Europske kancelarije, jednako kao i Volker, tvrde da se sankcije protiv Rusije mogu otkazati samo ako Moskva poduzme korake u smjeru smirivanja sukoba. To znači i da ni Europa nije za smirivanje sukoba i da je u interesu Bruxellesa, iako ne i svih zemalja EU, da sukob u Donbasu i dalje tinja. SAD zdušno podržavaju takvo ”rješenje”, što je i službeni stav Kongresa, ali i ”generaliteta” Bijele kuće. Jedini koji ga nikad nije potvrdio je američki državni tajnik Rex Tillerson, ali zato jest Volker, njegov opunomoćenik za Ukrajinu.

S Kurtom Volkerom je nedavno razgovarao i ruski izaslanik Vladislav Surkov. On je Volkeru rekao kako je dobro poznato da Rusija nije spremna razgovarati o toj temi, ako će se govoriti o ”ruskim vojnicima u Donbasu” i ‘ ”uklanjanju ruskih trupa iz istoka Ukrajine”.

Volker se nedavno sastao sa Surkovom i rekao je da je to bio ”konstruktivan razgovor”, a potom je dao više izjava ”kako Moskva ne želi d se riješi ukrajinsko pitanje”.

U stvari, Kurt Volker prenosi stav svog šefa, Rexa Tillersona. Sukladno tome, on će uvjeriti Trumpa da prestane pokušavati pregovarati s Moskvom o svim pitanjima i da treba zauzeti oštar i čvrst stav o Ukrajini i Kijevu poslati smrtonosno oružje.

Ništa se ne može tvrditi s apsolutnom sigurnošću, ali to je stav Tillersona. Potom imamo Trumpa s nesigurnim položajem u Bijeloj kući, koji još uvijek izražava želju da se ”pomiriti” s Moskvom. Naravno, ne treba zaboraviti ni stavove generala, koji su na ključnim položajima u administraciji.

Kurt Volker je u stvari predstavnik ”generaliteta”, koji je poslao ultimatum Rusiji.

Istovremeno, europski čelnici razumiju da je pitanje Krima, barem za sljedećih nekoliko desetljeća, zatvoreno. Iako se Rusiji prijeti izolacijom, Moskvu redovito pohode europski političari, a Putin je upravo bio s mađarskim premijerom Orbanom i dogovorio daljnje jačanje suradnje dvije zemlje.

S druge strane, svi pokušaji Zapada od 2014. da izolira Rusiju su propali. Konkretno, nisu se uspjeli uništiti ekonomski odnosi Rusije s Europskom unijom, pa čak ni s nekim američkim sektorima. Gledajući iz ovog ugla, prijetnje Volkera ”potpunom blokadom Rusije od strane Amerike” su banalne.

No, pozornost treba usmjeriti na pokušaj Washingtona da otvoreno intervenira u Ukrajini. Ranije se Pentagon držao niskog profila vojnog uplitanja, gurajući naprijed svoje satelite, Njemačku i Francusku.

Americi odgovara da se može pretvarati kako nije strana u ukrajinsko sukobu, iako je poznato da su SAD odigrale ključnu ulogu na Euromaidanu, kojeg su režirali i financirali.

Sada SAD otvoreno priznaju da se američki interesi protežu i na Ukrajinu. To bi trebao biti alarm za rusko vodstvo, jer je ovo poruka da Washington nije odustao od namjere da stekne kontrolu nad cijelim postsovjetskim prostorom i da se pokušava probiti na same granice Ruske Federacije, kojoj je, prema nedavno preminulom strategu Brzezinskom, namijenjena sudbina podijele na tri ”suverene” države.

U stvari, Washington će nastaviti vršiti pritisak na Moskvu, očekujući jednostrane koncesije. No, za trenutne ruske vlasti je to pitanje o kojem nema rasprave. Nažalost, Sjedinjene Američke Države još uvijek žive u euforiji pobjede u Hladnom ratu i smatraju Rusiju kolonijom koja se usudila suprotstaviti centru. Takvo razmišljanje Washingtona je nemoguće ignorirati, što znači da Moskva mora pokazati kako diplomat na razini Kurta Volkera ne može davati izjave i intervjue u kojima neprestano spominje kako Rusija ”mora uraditi ovo” ili ”mora uraditi ono”.

Ukrajinsko pitanje je previše važno za Rusiju, što znači da će američka administracija i Kongres o ovom pitanju sigurno dobiti odgovor. Naravno, on neće biti vojni, iako se u slučaju napada na Donbas ne isključuje slanje ruskog oružja i ”umirovljenih vojnih djelatnika” u pomoć milicijama Donjecka i Luganska. Vjerojatno će se na ultimatum Volkera odgovoriti negdje drugdje, gdje SAD imaju važne geopolitičke interese.

Kijev je u cijeloj priči ionako nevažan. Njegova je funkcija minirati Sporazum iz Minska da SAD i Bruxelles imaju ispriku ‘kako se on ne provodi, a ne provodi se krivnjom Rusije”. Konačno, ako i dođe do prekida diplomatskih i ekonomskih veza, kako prijeti Volker, teško je odgovoriti tko će gore proći. SAD i Rusija ionako nemaju gotovo nikakve ekonomske veze, ali je pitanje bi li EU mogla preživjeti bez ruskih energenata? Možda ne bi bilo naodmet testirati ”energetsku neovisnost” Europske unije u prvim danima zimske sezone, tako bi barem dobili jasan odgovor i na ovo pitanje.

donbasFinancial TimesKongresKurt VolkerPorošenkoReintegracija DonbasaVolkerZbigniew Brzezinski
Pretplatiti se
Obavijesti o
43 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ana
6 godine prije

TJ ako odete iz Donbasa, tek cemo vas tada potpuno izolirati……….

Ацикез
6 godine prije

Tako je to kada se pokušava pucati iz prazne puške tj. kada bi se ugrizao od muke za guzicu ali ne možeš da je dohvatiš.
To nam sada Amerikenjci lepo demonstriraju utoliko da već postaju zabavni.

igi
6 godine prije

Hezbolahu isporučiti neborbene sisteme…mislim ono ne – borbene šta god to značilo;iranu pomagati na razvoju nuklearnog programa,formirati i naoružati na čitavom prostoru ukrajine jedinice koje će sprovesti oružanu borbu protiv kijevskog režima i NATO saveza i to oružanim akcijama,atentatima ukratko gerilskom borbom i najvažnije oružano pomagati hute u jemenu i šite u saudijdskoj arabiji a u krajnjem slučaju primiti za nužne saveznike sve koji mrze ameriku i zapad.
…kad je fešta nek je fešta.

rodoljub
6 godine prije

Obzirom da je Donbas na granici sa Amerikom, Amerikanci su veoma uznemireni i zabrinuti za svoju bezbednost.

Čađo
6 godine prije

Kad bi se povukli iz Donbasa, slijedece bi bilo da se povuku sa Krima.. pa iz Sirije…
Zauzvrat bi dobili nista, odnosno jezikovu juhu kako su se uopce usudili to uciniti..
A ameri bi se sebi smijali u bradu i mrmljali:”koje budale ovi rusi. Ha ha ha!”
Ali nije u Kremlju sada pijani Jeljcin….

Ferdo
6 godine prije

Rusi imaju nevjerovatne živce. Problem će biti kad ovi skotovi shvate da i ruski živci imaju vijek trajanja.

Angela
6 godine prije

Danas je Putin dosao u Madjarsku na poziv predsednika Orbana, na Svetsko prvenstvo u dzudou koje se odrzava u Budimpesti. Na fotografiji Putin i Orban sa paznjom posmatraju borilacke vestine, Putin nasmejan, opusten, sali se sa Orbanom da ce mu pokazati (u teoriji!) sve detalje o borilackoj vestini dzudoa. Cim je Putin tako opusten i nasmejan, nema zime! Naravno posle sporta, usledili su medjudrzavni pregovori, bilateralni odnosi-trgovinska razmena je u porastu, beleze pozitivnu ekonomsku dinamiku, iako Vasington svaki dan udara razne sankcije Rusiji! Ocigledno Madjar se ne boji americkih pretnji, on je pametan predsednik i radi za interese svog naroda. Pocetkom iduce godine Rusija pocinje gradnju nuklearne elektrane madjarima. Drugo, danas se oglasila Kina i saopstila da najnovije sankcije Venecueli, nece dati Beloj kuci ono sto zeli, izjavio je bliski saveznik ove juznoamericke zemlje. Takodje je danas dala izjavu portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova, Marija Zaharova, da jednostrane aktivnosti SAD… Čitaj više »

ботовање
6 godine prije

Mlate demoni praznom puškom.Vrhunac koji mogu da učine,a koji nikako nije zanemrljiv,jeste prolivanje reke slovenske krvi u bratoubilačkom ratu kroz eskalaciju rata.Nažalost mesine ispranog mozga u ukropiji ima ko na livadi trave.Jedino što ih može sprečiti jeste istina da u tom ratu niko osim rusa ne može pobediti a to sa sobom povlači gubitak cele Ukrajine i njeno smeštanje u ruski svet zauvek.To je veliki geoplitički gubitak pa sam mišljenja da će ovakvo stanje – rane koja krvari održavati dokle god mogu (mislim na SAD).To sa sobom povlači opravdano pitanje ljudi iz Donbasa zašto da ginu i do kada da bespomoćno trpe artiljeriski baraž kada god se prohte nacistima sa druge strane.
Ostaje da budemo strpljivi i da vidimo šta je velemajstor Putin smislio.Ulozi su podignuti visoko sa Zaharačenkovim izjavama o viđenju Ukrajine nakon završetka rata…

tuf
6 godine prije

Povucite se vi iz 900 vojnih baza sirom svijeta, bagro neodgojena i nadrogirana !

basso
6 godine prije

Iza ove americke arogancije se ustvari krije slabost.Ne mogu nista vise konkretno uraditi pa pokusavaju ostrim tonom produziti status svjetske sile broj 1.

Marjan Schtrauss
6 godine prije

Kome je uopšte bitno što govore političari ekonomsko propalih i prezaduženik usa države genocidnih amerikanera koji su poubijali za početak 10 miljuna rođenih Amerikanaca! Oni če i onako propasti čim se poveča broj vozila na električni pogon na 70%!!

Jim
6 godine prije

Izuzetno nespretne izjave americkog režima, na svaku ovakovu sljedecu izjavu Rusija treba davati konkretnije odgovore a jedan od tih bi bio da zajedno sa Iranom razvijaju nuklearno oružje, tek toliko radi “smirivanja” američkih jastrebova.

Moreno
6 godine prije

Tipični psihopatski obrazac Amera koji traže da se Rusi povuču iz Donbasa pa kad bi se to i dogodilo Ameri bi najnormalnije rekli Rusima da se povuču iz Moskve.
Ako se bar malo prouči psihopatija sve je jasno.

Izrajil
6 godine prije

Koji Donbas !? Ogriske predratne teritorije Luganske i Donbaske oblasti ( 1/3 istih ) nije nikakav Donbas…

posmatrac
6 godine prije

Psi(ameri) laju, karavani prolaze….

Tomica
6 godine prije

SAD vodi rat protiv Rusije svim raspoloživim sredstvima. Sa Jeljcinom i Gorbačevim su je skoro dokusurili ali Putin ih je iznenadio. Dok su se naslađivali “pobjedom” i razrađivali planove za potpuno potčinjavanje, nisu ni primjetili koliko je Rusija ojačala na svim poljima. Opkoljavanje, pritisak ekonomski, politički, medijski pa i vojni nije postigao zadovoljavajući nivo. Naprotiv, Rusija je preuzela incijativu i dok obezvrijedi svaku akciju SAD već im napravi glavobolju na drugoj strani. To nipošto ne znači da će SAD odustati ali potezi koje povlače više odražavaju bijes, očaj i zbunjenost nego jasan i konkretan plan. Dok su u Siriji u “zaostatku” pokreće se Ukrajina, ako zapne ide Azerbejdžan i Moldavija. Tu su i baltički patuljci da grickaju s te strane. Sankcije svima na sve. U biti, čitava Europa, pa i dobar dio svjeta, trpi njihove igranke na svoju štetu ali bolje nisu ni zaslužili. Desetljećima šute i povlađuju SAD pa… Čitaj više »

fenix
6 godine prije

Mozda Rusi i nisu napocetku zeljeli ulaziti u sukob sa Zapadom zato nisu reagirali tako ostro u Ukrajini uzeli su Krim koji je bio najbitniji i ograniceno podrzali ustanike u Donbassu. Ali kako vrijeme prolazi i nakon uspjesne intervencije u Siriji takodjer nakon jacanja Ruske vojske (tko prati tu situaciju zna o cemu govorim) svijet se navikao na mogucnost vecih vojnih intervencija tako da mislim da je plan do Dnjepra spreman ako Amerikanci u Nacisti iz Ukrajine nesto pokusaju.

Đuka Fićuka
6 godine prije

Nakon ruske intervencije u Siriji, puno se toga promijenilo.Svakim danom je amerocionistima jasnije da su dobili protivnika sa kojim nema sale. Američki političari blefiraju sa bahatim stavom. Siguran ř Rusi u slučaju razbuktavanja sukoba u Ukrajini imaju barem nekoliko opcija unaprijed i to ne mora biti nužno oko Ukrajina,nego puno dalje. Moguće i neki drugi kontinent

fb slo
6 godine prije

Ma, glupi Ameri, 99% jih nema pojma, dje je Ukrajina, kamoli, da tamo živi 9 MIO Ukrajinslih Rusa, kojima se več od Majdana ne šalje penzije i plate za javne radnike(za razliku od Assada). Da, osim šake specialca i vojnih stručnjaka uz podršku u naoružavanju Ruskih državljana tamo nema…

A raja, kao u Poljskoj i Baltiku, sve teže živi… A rukovodilaštvo će, da nagrebe 10x više nego Julija Timošenko(več ova nakrala miljune, možda miljarde)..

EU dismr
6 godine prije

Ovo se već naziva blamažom.
Možda neka tweeteraljka i CNNisanje ..

Georgij Žukov
6 godine prije

Ja sam jos 2014 g , odnosno na pocetku agresije nazi -fasisticke pucisticke vlasti u kijevu na ruski narod donjecka i luganska rekao da je jedino moguce rijesenje tog sukoba , brza i odlucna akcija oruzanih snaga Ruske federacije , kojoj bi za cilj bilo odbacivanje fasista na udaljenost sa kojih vise ne bi mogli ugroziti gradove i civile narodne donjecke i luganske republike , te nakon toga “betonirati” polozaje i obezbjediti apsolutno unistavanje svega sto se priblizi tim granicama .

Kandinski
6 godine prije

Na zapadu ništa novo. Povijest čovjeka zvijeri nije se promijenio ni za milimetar. Ko jaçi i podmukliji taj tlači.

bobrock
6 godine prije

Međunarodni svjetski poredak treba iz temelja mijenjati! Dosta je američkog imperijalizma i gradnje svijeta gdje će sve zemlje biti podređene SAD-u!

Jole
6 godine prije

Pročitao sam dobar prijedlog,.USA razmatra mogućnot da Ukrajini isporuče smrtonosno oružje.Rusi bi trebali obznaniti da razmišljaju da slično oružje dostave Hezbollahu pa da vidimo što će biti dalje.

Alen
6 godine prije

Bibi ide kod putina ,dobija odbijenicu ,produzuje do usa kod zeta i cerke ,iz usa stizu prijetnje rusiji oko ukrajine…
Dakle akcija u siriji ce za sada imati reakciju u ukrajini…
Ako izraelu bude ” neizdrzivo” sa novim komsijama bice i evropi oko ukrajine…

Петар Велики
6 godine prije

А шта би нао ово рекао генерал Ли. Хе,Хе,Хе, Рекс Тилерсон, Курт Волкер једноставно будале. Шта се ту има рећи. Па и споменике једва руше а камоли једну Русију или Кину. Какав пајц са коеф. интилигенције који је мањи чак и од његовог броја ципела.

Zvrk
6 godine prije

odmah pisem, nema šanse da će “otići” iz donbasa

ivan
6 godine prije

tipična američka bahatost bez pokrića a nesritna ukrajina koja nikad i nije bila samostalna država već dio ruskog imperija mogla bi se potpuno pogubit u bespućima povijesne zbiljnosti kako je milo govorio vrli nam predsjednik

Mate
6 godine prije

To ih je uplasilo ko p…du voda???

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI