Netanyahu pozvan u američki Kongres

Benjamin Netanyahu izrael
14 komentara

Lideri američkog Kongresa pozvali su izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da se obrati na zajedničkoj sjednici Kongresa, u znak podrške zapadnom Jerusalemu i uprkos političkim podjelama oko izraelske vojne operacije u Gazi.

U pismu koje je u petak objavio predsjedavajući Predstavničkog doma Mike Johnson navodi se da je poziv proširen kako bi se “istakla američka solidarnost s Izraelom”. Datum govora nije preciziran.

Poziv – koji je potpisao i vođa većine u Senatu Chuck Schumer, demokrata, zajedno sa liderom republikanaca u Senatu Mitchom McConnellom i liderom demokrata u Predstavničkog doma Hakeemom Jeffriesom – navodno je bio u pripremi već neko vrijeme. Netanyahuova planirana posjeta razotkrila je podjele među američkim zakonodavcima, posebno unutar demokratskog kluba, kada je ta ideja iznesena u maju. Neki se zalažu za održavanje jake jevrejske države u regionu, dok su drugi kritični prema stanju ljudskih prava u Izraelu.

Schumer je dodao svoj potpis nakon nekoliko sedmica kašnjenja, uprkos tome što je u martu oštro kritizirao Netanyahua zbog njegovog vođenja rata između Izraela i Hamasa. Pozvao je Netanyahua da održi nove izbore, jer je sadašnja vlada “previše voljna tolerirati žrtve civilnog stanovništva u Gazi, što gura podršku Izraelu u cijelom svijetu na povijesno minimum”.

Rat Izraela i Hamasa, koji je sada u svom sedmom mjesecu nakon iznenadnog napada palestinske militantne grupe 7. oktobra, izazvao je zabrinutost u SAD i inostranstvu zbog Netanyahuove vojne strategije. Zdravstvene vlasti Gaze tvrde da je operacija ubila više od 36.000 u palestinskoj enklavi. U maju je Međunarodni krivični sud optužio Netanyahua i njegovog ministra odbrane, zajedno s trojicom čelnika Hamasa, za ratne zločine.

U maju je izvjestan broj Šumerovih kolega demokrata navodno tražio od njega da ne potpiše pismo kada je ideja predložena. Član Komiteta za obavještajne poslove Predstavničkog doma, Jim Himes, rekao je da Netanyahu “treba biti fokusiran na oslobađanje talaca, a ne na šarmantne zakonodavce”. Kongresmen Dan Kildee rekao je za Axios da bi govor izraelskog premijera “zakomplikovao ionako komplikovanu situaciju”, dok je bivša predsjedavajuća Predstavničkog doma Nancy Pelosi jednostavno rekla ne toj ideji.

Demokratska kongresmenka Jan Schakowsky nazvala je Netanyahua “prijetnjom”, rekavši za The Hill da “ako dođe iz bilo kojeg razloga, na bilo koje mjesto, ja neću biti tamo”.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da podržava pravo Izraela da se brani od Hamasa, ali je postao kritičan prema ratnom vođenju zemlje. Biden je u petak predstavio novi plan o prekidu vatre za koji kaže da će dovesti do oslobađanja preostalih talaca u Gazi i da bi mogao okončati neprijateljstva.

Benjamin NetanyahuIZRAELKongresSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
4 mjeseci prije

Bal vampira.

xyz
4 mjeseci prije

Cionistički Kaligula i Neron u jednoj satanističkoj osobi…..

vrlodrag
4 mjeseci prije

Američki kongres je klupko otrovnih zmija.

Dante
4 mjeseci prije

cionisti su skuvana zaba

Nenad Erak
4 mjeseci prije

Pozivanje ove Hazarske sotonjare u USA kongres u (ovom trenutku) kako bi to mnogo puta izgovorio Božo Petrov🤣🤣🤣 DOVOLJNO GOVORI O TOME kako su ili bolje napisati NISU ti bolesnici koji ga pozivaju IZABRANI predstavnici Američkog naroda pa sotonjaru pozivaju da im se obrati a mjesto mu je u Hagu i tamo bi trebao da se OBRAĆA 🤣 već su ustvari sluge sotonine sinagoge lažnih židova hazara koji upravljaju još pa malo bivšom i pokojnom Amerikom NARAVNO ako se Američki domoljubi ne probude … Dakle u trenutku dok njegova hazarska židovska gamad (isprika svakoj životinjskoj gamadi na usporedbi) radi genocid nad Palestincima i GENOCID nad Ruskim Kršćanima s obadvije strane fronta u izmišljenoj hazarskoj tvorevini njega pozivaju da se obrati Američkom narodu ?!? Ameri ima li tamo neko mozak ili će početi KONAČNO taj gradjanski rat za opstanak i oslobodjenje od Hazarskih zidovskih sotonjara koji žele uništiti ostatke ostataka nekad… Čitaj više »

Josip
4 mjeseci prije

Po starom obicaju sad ce ga otrovati a onda ce odapeti od naglog razvoja kancera 🙂

Josip
4 mjeseci prije

Jebem ja cijelu Ameriku i americku demokraciju. Takovih govana nema vise nigdje u svijetu..

Lucija, prva
4 mjeseci prije

Ostavke onih u State Departmentu koji se ne slažu sa politikom USA i Izraela.

“ВИСОКИ званичник Стејт департмана поднео је оставку због неслагања са владиним извештајем о држању Израела у Гази, објавио је The Washington Post, позивајући се на два анонимна извора.

          … ради се о извештају у којем се тврди да Израел не спречава пружање хуманитарне помоћи Гази, а да је демонстративну оставку поднела , STACEY GILBERT из Бироа за становништво, избеглице и миграције Стејт департмана.

ЏОШ ПОЛ је то урадио пре ње

Стејт департман је напустила – у знак протеста – и ХАЛА РАРИТ …”, fakti

Bilo je ovoga i prije . Znam da sam prenosila ovdje.
Što je čudno? Ova politika je konstanta.

Pa…kako to da se nisu prije bunili?

Negdje 2016.(?) sam čitala na RT kako je jedna u Texasu, a da bi radila u školi, morala potpisati da neće pričati protiv Izraela.

ščš
4 mjeseci prije

samo neka ga je što dalje od balkana

Rudar
4 mjeseci prije

Ako mu pri prvom koraku na američansko tlo stave lisice, zatvore ga i isporuče onom lakrdijaškom međunarodnom sudu, poćeti ću opet vjerovati u američku pravdu a možda i u njihovu demokraciju.
Dok sam bio mlad bio sam zaveden pričama u životu u Kaliforniji kasnih sedamdesetih.
Danas kad bi mlati to čitali vjerujem da bi bili također zavedeni, srećom danas više nitko ne čita te starine !

trajko
4 mjeseci prije

Možda je trebao prije pred kanadski sabor na aplauze? Oni iznimno cijene konačna nazi riješenjai slične metode. .

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI