fbpx

Zašto se, bez obzira na gubitke, Rusija mora boriti u Siriji

Sirija

Ruska vojna kampanja u Siriji je počela u rujnu 2015 i traje do danas. Tijekom protuterorističke kampanje u kojoj su ruske zrakoplovne snage, specijalne postrojbe, vojni savjetnici i vojna policija pružili pomoć sirijskoj vojsci, uz podršku Hezbollaha, Irana i palestinskih dragovoljačkih snaga je učvršćena vlast Bashara Al-Assada u Damasku i oslobođena su velika područja zemlje. Pod okupacijom su ostali dijelovi sjeverne Sirije, pokrajina Idlib, uski pojas na jugu zemlje uz granicu s Jordanom i Izraelom i područje oko mjesta Al-Tanf na iračkoj granici. U kampanji je ruska vojska izgubila 97 časnika, vojnika i vojnog medicinskog osoblja.

Jedan tehnički stručnjak je izvršio samoubojstvo, poginulo 17 pilota, od kojih 10 u neborbenim zadaćama, 14 vojnika, 3 marinca, 17 vojnih savjetnika, 2 časnika specijalnih operativnih snaga, 2 časnika ruskog centra za pomirenje zaraćenih stranaka u Siriji,  2 vojna liječnika i 39 vojnika u padu zrakoplova  pada An-26. Ova brojka je zaključna s četiri života ruskog vojnog osoblja koja su izgubljena u napadu terorista “Islamske države” na položaje sirijske topničke brigade jugoistočno od Deir Ez-Zora ranije ovog tjedna.

Što je bio povod da Rusija izađe izvan svojih granica i obrani Siriju od sigurnog sloma? Odgovor je jednostavan. Uz sve geostrateške prednosti, dvije baze na istoku Sredozemnog mora, smanjenje utjecaja Washingtona na Bliskom istoku i drugo, morao se osujetiti plan balkanizacije same Rusije, koji se počeo realizirati ratom u Siriji i usponom “Islamske države”. Koliko god važni bili ostali ostvareni dobici, izgubljeni životi 97 časnika, vojnika i vojnog medicinskog osoblja su bili vrijedni ove pobjede, koja još uvijek nije konačna, ali je sve izvjesnija.

Nakon završetka rata u Čečeniji je Rusija jedno vrijeme živjela u uvjetima mira. Izbijanjem takozvanog “Arapskog proljeća”, što je bila uvertira za dolazak na vlast islamističkih snaga u zemljama od Libije do Iraka, ponovno je prepoznata opasnost dezintegracije Ruske Federacije.

Naime, raspad Sovjetskog Saveza je stvorio je 15 novih republika, a dugoročni plan je bio da od 21 republike koje danas čine Rusku Federaciju mnoge postanu neprijateljske prema Moskvi i krenu putem nezavisnosti. Kavkaski Emirat je bio prvi pokušaj Zapada da balkanizira Rusiju.

XXI stoljeće će općenito biti razdoblje balkanizacije naroda i pokušaja uništenja nacionalnih država, koje su politički model koji pruža najveći stupanj zaštite svojim građanima, time i znanstveni i tehnološki napredak.

Neoimperijalizam nastoji stvoriti stotine pokrajina diljem svijeta, koje će jedne drugima biti neprijatelji na temelju njihovih etničkih i vjerskih razlika.

U posljednjih trideset godina je vidljiv vrlo značajan sociološki i povijesni fenomen, raspad nacionalnih država, nakon kojega su nastale nove države, mahom neprijateljski nastrojene jedna prema drugoj.

Stari Istočni blok su urušio početkom devedesetih godina dvadesetog stoljeća. Jugoslavija se raspala i tu je nastalo šest ili sedam novih država, ovisno kako ćemo tumačiti de facto neovisnost Kosova.

S druge strane se raspao SSSR, što je dovelo do rođenja 15 novih država, od kojih je najveća i vodeća Rusija. Na dijelu Kavkaza su rođene 3 nove države- Gruzija, Armenija i Azerbejdžan, na dijelu Baltičkog mora su se također pojavile 3 – Estonija, Litva i Latvija, istočna Europa je vidjela nastanak Ukrajine, Bjelorusije i Moldavije, a u Središnjoj Aziji je stvoreno 5 novih republika – Turkmenistan, Uzbekistan, Kazahstan, Tadžikistan i Kirgistan.

Ovaj je proces promijenio cijelu geopolitičku kartu bivšeg sovjetskog područja i svijeta. Nakon raspada Sovjetskog Saveza i razvoja “neovisnih” država, NATO se fokusirao na gotovo sve bivše sovjetske republike i cijelo područje oko Rusije, kojoj se prijetilo izravnim vojnim napadom, a zatim mogućim razbijanjem zemlje.

U Sjevernom Kavkazu je u 5 ruskih republika sunitski islam službena religija. To su Čečenija, Ingušetija, Sjeverna Osetija, Dagestan, Kabardsko-Balkarska republika.

Upravo u ovom području su američki, britanski i izraelski obavještajci, zajedno s NATO paktom, tražili stvaranje nove neovisne države o Moskvi. Stvaranje Kavkaskog Emirata je bio pokušaj balkanizacije Rusije i počeo je u tom ogromnom perifernom području.

Nakon uspostave neovisnog sunitskog emirata, koji bi imao privid republike, nastavilo bi se dalje i granice podjela bi se širile dalje prema sjeveru u “mekom trbuhu Ruske Federacije”, kako je sanjao pokojni Zbigniew Brzezinski.

Kako je taj plan propao, osim jačanja hegemonije na Bliskom istoku, Sirija je trebala poslužiti i kao poligon za oživljavanje starog scenarija i Rusija bi bila napadnuta s jugozapada i istim stranim plaćenicima i radikalnim takfiristima koji bi prvo tražili neovisnost Kavkaskog Emirata i djelovali dalje u ruskim republikama s muslimanskom većinom.

Saudijska Arabija i zemlje Perzijskog zaljeva su sudionici u ovoj strategiji, budući da te države također žele vidjeti Rusiju podijeljenu.

kavkaz

FOTO: Kavkaz

Osim toga, radikalne zaljevske monarhije bi dobile važnog saveznika u Središnjoj Aziji, Kavkaski Emirat, a Sirija i Iran bi ostali bez svog glavnog saveznika. Rusija bi u cijelosti izgubila Kavkaz, ali i pristup Kaspijskom moru.

U južnom dijelu zemlje bi Zapad i NATO vrlo lako potaknuli separatističke težnje dvije ruske republike s većinskim budističkim stanovništvom – Tuvi i Burjatiji. Nema sumnje da bi u tome imali svesrdnu podršku Dalaj Lame.

Baš kao što su se radikalni islamisti koristili za stvaranje “kalifata” u Iraku i Siriji, potom i Rusiji, neoimperijalistički model bi koristio druge religije i nacionalnosti za podjelu Rusije.

Strategija koja je trebala uroditi plodom na Bliskom istoku se trebala preliti preko granica Ruske Federacije.

Prvo bi se balkanizirali pogranična područja,što bi nedvojbeno oslabilo Moskvu. Na drugom kraju zemlje, posebno na sjeverozapadu je Finska, tradicionalni suparnik Rusije, čije je područje Karelija u prošlosti pripadalo Finskoj. Helsinki je do nedavno tvrdio kako je zbog njenih povijesnih, zemljopisnih i kulturnih veza Republika Karelija finski teritorij. NATO je davao podršku Finskoj i neslužbeno obećavao da će izgubljeni teritorij opet biti unutar finskih granica.

Na dijelu zapadne granice je Ukrajina, gdje se Krim uspio vratiti u Rusku Federaciju. No, to je drugo područje plana ukupne destabilizacije Rusije u kojem zapadni blok poziva Ukrajinu da se na bilo koji način osveti za otimanje teritorija, čak i za “povijesno ugnjetavanje od strane ruskih komunista”, što je, ako govorimo o etničkoj pripadnosti sovjetskih komunista, povijesna laž i potpuna besmislica.

Rusija je zbog svoje vjerske, etničke i kulturne strukture najprikladnija zemlja za balkanizaciju, možda više od Sirije i Irana. Neoimperijalizam traži podjelu zemlje kroz stvaranje blokova.

Ruske republike s muslimanskom većinom čine blok za formiranje prve nove države – Kavkaskog Emirata. Budističke republike bi bio drugi blok, a republike s pravoslavnom kršćanskom većinom bi činile još jedan blok.

Na kraju bi se svi međusobno posvađali i zakrvili, što je scenarij koji je tako uspješno proveden na teritoriju bivše Jugoslavije.

NATO, Europa i Sjedinjene Države su privremeno odustali od želje da balkaniziraju Rusiju, jer su znali da je to nakon smirivanja Čečenije bilo nemoguće. No, prilika se ukazala s usponom “Islamske države” u Siriji i Iraku, kada je po drugi put aktiviran plan okruživanja Rusije i prodora u zemlju preko Kavkaza.

No, prvo je bilo potrebno uništiti Bliski istok, svrgnuti Assada i vladu u Bagdadu, privući što je moguće više stranih boraca iz Ruske Federacije i bivših sovjetskih republika, koji bi kasnije činili armiju za vojni proboj u Čečeniju, Ingušetiju, Dagestan i Južnu Osetiju.

Rusija se obranila ujedinjenjem s Krimom i Južnom Osetijom, iako govorimo om republici koja pravno nije dio Ruske Federacije i funkcionira kao neovisni entitet.

bliski istok

FOTO: Bliski istok

Ključ obrane zemlje je bila intervencija u Siriji i stvaranje euroazijske zone, ekonomske i vojne kroz CSTO i SCO. Samo je tako Rusija mogla osujetiti planove izbijanja islamističkih hordi na svoje južne granice i vratiti izgubljeni status supersile koja će moći zaštititi svoje granice i konsolidirati integritet vlastitog teritorija, čime će izbjeći balkanizaciju zemlje.

Za Sjedinjene Države, Europu i NATO  raspad Sovjetskog Saveza nije završio, on je samo odgođen. Ali prije podijele Ruske Federacije kao cjeline se prvo moraju uništiti najbliža područja – Bliski istok, prije svega Irak, Sirija i Iran. U svakom slučaju, svi putevi vode u Moskvu.

Zato gubici ruskih snaga u Siriji nisu uzaludni, bez obzira koliko bolno bilo ginuti u stranoj zemlji. Osim što brani Siriju od terorizma, ruska vojska tamo brani domovinu, ali ne kao američke trupe u Iraku, koje su bile uvjerene da teroriste moraju uništiti na Bliskom istoku, inače će se sutra protiv njih boriti u Oklahomi ili Utahu, što je potpuna glupost.

Dezintegracija Ruske Federacije nije nikakva znanstvena fantastika i ovaj plan, te kako ga realizirati, spominjan je u više radova, strategija i rasprava na raznim američkim think tankovima i institutima. Zato se Rusija mora boriti u Siriji, bez obzira na gubitke, ali ne tako da izazove Treći svjetski rat, kako mnogi sugeriraju, vjerujući kako njihova vojna znanja i diplomatske sposobnosti nadmašuju ona Vladimira Putina, generala Sergeja Šojgua i ministra Sergeja Lavrova.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
70 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije

Iran je ključ slobode a Sirija put do Irana. Spriječiti pad i puta i ključa tako bi uradio svaki domoljuban rus, izdajnik će uraditi drugačije.

palermo
Gost
palermo
2 godine prije
Reply to  bbbb

Zato će izgleda u akciji oslobađanja Da’are sudjelovati samo SAA, bez Hezbollaha i IRGC-a. Da se Hazari ne naljute. Toliko o tome koliko Rusija drže do Irana – nažalost!

Lindita
Gost
Lindita
2 godine prije
Reply to  bbbb

Rusi misle da će moći sjediti na dvije stolice (ili se vješto prave mutavi i pokušavaju da još malo ojačaju) ali će biti prisiljeni kad sukob eskalirala a sukob je neminovan da se svrstaju ili odu jer trećeg neće biti !!! Anglociinitičko ZLO najavljuje da će u narednom periodu proširiti napade na osovinu otpora ne samo na prostoru Sirije i Libanona nego i na prostoru Iraka pa i samog Irana a tada će sukob morati eskaliralati … mogu razumjeti (ako je tako) da Rusi se zadovoljavaju time da cionisti tuku povremeno po osovini otpora jer ne želi da sukob eskalirala… Pročitaj više »

Lindita
Gost
Lindita
2 godine prije
Reply to  Lindita

Rusija se potrudila jučer i dogovorila s cio zlom da će samo snage osovine otpora iz Sirije učestvovati u operacijama oslobađanja juga !!! To odgovara svima jer kad se jug osloboditi Iranci će kod lakše do Golana doći?

Lindita
Gost
Lindita
2 godine prije
Reply to  Lindita

Iako ovo temu vise niko ne čita moram se nadopuniti nakon kratkog razmišljanja oko ovog Rusko-cio zlo dogovora pa se nadopuniti::: ako Rusi misle da će Sirijsku vojsku okrenuti protiv ostatka osovine otpora, onda se grdno varaju, ako Rusi misle da će Irancima zabraniti da udju nakon oslobađenja juga do okupiranog Golana kako bi išli dalje, GRDNO SE VARAJU a isto tako ako cio zlo misli da će mu Rusi pomoći da Iranci ne rade ono sto su naumili, isto su u jakoj zabludi !!!!

Globalista
Gost
Globalista
2 godine prije

Svakom ratu ima gubitaka pá i u Siriji,nisu Ruší vanzemaljci dá nebude gubitaka.

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije
Reply to  Globalista

Više ljudi pogine u putničkom zrakoplovu nego što je poginulo Rusa u ovom ratu, neznam čemu to brojanje mrtvih, to se radi kad rat bude gotov.

Globalista
Gost
Globalista
2 godine prije

Věže to nemá sto si své to naveo,malo veca igra je tu od prodaje oruzja.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Globalista

Barem jednom Milane…100% se slazem sa tobom.

Zvrk
Gost
Zvrk
2 godine prije

trolejbusu, nakon pet žlica čaja bi i bio u stanju nešto smisleno napisati.

Goran Bare
Gost
Goran Bare
2 godine prije
Reply to  Zvrk

Nemoj da te istina boli pomiri se sa činjenica ja ti nisam dupelizac u oči ti kažem što imam tako ti misli 99,99 % korisnika ovog portala

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Goran Bare

Haxahaxahaxa a ko ono poce ovaj rat u Siriji?

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije
Reply to  Siniša

Pravoslavno-rimokatoličko-židovsko-muslimanski nastrojeni Sirijci !
Ma ovaj je kreten na kub.

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije
Reply to  Goran Bare

goranče, nisi trebao skupa s nickom preuzeti i Baretove sklonosti k opijatima. Inače, oni kojima su u krvi koonijalni ratovi, interesi i eksploatacija definitivno nisu pravoslavci. Provjeri malo vjeroispovijest kod anglosaksonaca, skužiti ćeš da te je droga opet uzela pod svoje. Vjeruj mi da tako misli 99,9999% posjeitelja ovog portala.

A sad na heptanone i miruj.

Cucesce
Gost
Cucesce
2 godine prije

Svima je u krvi da ratuju, to je u nasem software-u i nema nikakve veze sa pravoslavcima, muslimanima ili krscanima…to je prokletstvo i civilizacijski pomak istovremeno.

Fille
Gost
Fille
2 godine prije
Reply to  Cucesce

Odlicno receno. Sve religije koje si naveo su oprane od krvi i sve i jedna ima tamnu stranu istine a to je da su oni izabrani od Boga kao judaizam.

ПДВНК бре
Gost
ПДВНК бре
2 godine prije
Reply to  Fille

За фиилеа
Нови светски поредак, реклама за њих, поклони се ђаволу који они пропагирају

dinaricus vulgaris
Gost
dinaricus vulgaris
2 godine prije

a glazbenike ne spominjete ?

Bluebird
Gost
Bluebird
2 godine prije

Tata ti je glazbenik.

Fille
Gost
Fille
2 godine prije

Trol je aktivan po tko zna koji put. Odi na index.hr pa tamo komentiraj. Ovo sto si ti rekao nema veze sa pameti kao sto ni goran bare nema veze sa heroinom zato nemoj trolati ljude sa povrsnim znanjem.

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
2 godine prije

Dvadesetak godina ruske borbe sa hijenama I lesinarima sazeto u jednom tekstu.Bravo majstore Babicu.BRAVO!!!Savjet za vestpoint stratege koji u padobranskim skokovima povremeno dolaze na Logicno ; procitajte dva puta zadnje dvije recenice,za @Gorana Bare to ne vazi.Njemu nema pomoci.

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije

Babićeva zabluda (i tvoja) u zadnje dvije rečenice je ta što ste uvjerenja da je Nosferatu taj za koga se predstavlja.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije
Reply to  bbbb

bbbb,misliš na onoga slugu šestokrakih imena Vlad= Vladimir= Tepeš= Vladimirovič= Putin= Drakul …dakle,taj pulen tame neumorno hrani stvora od Kavkaza do Crvenog mora.??

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  bbbb

Subaru , Doci ce smutnja.i kad budemo mislili da je gotova ppjavit ce se jos veca i tako iz smutnje u smutnju ….
Zadnja.i najveca ce biti kudravi gaučo…
Sve je moguce…Svak igra neku ulogu….
Ipak uputa je tu ,spas je tu…
A ona nas upucuje na.one koji se ne ohole…
Njihove pobjede su dvije jedna.prije a jedna je.poslje a obe desavaju u kljucnim trenutcima.naseg opstanka… A ovo je taj kljucni trenutak…

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

Ne davno je bivsi USA ambasador u Moskvi rekao da ce se Rusija posle Putina veoma brzo raspasti,kaze da se oni nece puno nacekati….

palermo
Gost
palermo
2 godine prije

Ma kako se samo može sumnjati u Gazdu, Šahistu, Judoku (nadam se ne Jewdoku)… Kakav crni WW3, kakvi bakrači! Zar mislite da svi generali u Pentagonu imaju za zetove pripadnike Kosher Nostre? Iran nije niti Libija, niti Miloševićeva tvorevina iz ’99., niti Irak, čak niti onaj iz ’91. Zio-naziji ulaze samo u sukobe u kojima znaju da im protivnik ne može uzvratiti, zato se i izraelSSka vojska i iživljava samo na Palestincima, a Siriju sada gađaju samo iz libanonskog zračnog prostora. Ako Putin misli da će udaljavanjem SAA i Iranaca od okupiranog Golana stvaranjem još jedne tampon zone prema Hazaristanu… Pročitaj više »

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Zbigniew Brzezinski je udario temelje i strategija nije umrla . Dobro, on je “hartland” preuzeo od onog Britanca, ali razradio to fragmentiranje euroazijskog prostora. Normalno je da se moraju boriti.

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
2 godine prije

Tacno,samo sto je Olbrajtova bila najotvorenija sto je rusima na kraju I koristilo.Znali su sta IH ceka I kako se spasavati,to se vidi i danas.

ПДВНК бре
Gost
ПДВНК бре
2 godine prije

Да у крви нам је да штитимо свој народ од непријатеља који нам жели зло. Почево од католичке црке, преко германа и осталих па до новога светскога поретка. Православац сам и тиме сам поносан и уз то још потомак најстаријег народа у Словенскоме свету. Пукните од муке сви који нам мисле зло.

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
2 godine prije

PDVNK…pripadam istom narodu kao I ti,nema potrebe generalizirati I lijepiti etikete ,to nam druze ovdje me treba.To ovaj nesretnik Goran i zeli.Tekst he fenomenalan a neki zele da we razvodni.Treba njega kom.a ne ko je stariji a ko mladji brat.

ПДВНК бре
Gost
ПДВНК бре
2 godine prije

Tadmur Palmirovic
ја сам стара гарда и небавим се политиком, што ми је у глави то језик односно прсти избаце, такав сам а нелечим никоме етикете.

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije

Tko se ponosi verom, veroispovešču taj u glavi ima gadnu falingu ili ti grešku, nedostatak, žalosno !

PDVNK bre
Gost
PDVNK bre
2 godine prije
Reply to  Mikojan

Za Mikojana
Daj pojasni svoj stav, preobrati me, tj prosvetli me, molim te_*?

Kora
Gost
Kora
2 godine prije

Nisam baš sigurna da termin “balkanizacija Rusije” najpreciznije označava antiruska nastojanja o kojima ovaj članak govori. Zvuči kao da balkanski narodi pokušavaju osvojiti Rusiju ili joj nametnuti nešto “balkansko”, dok se zapravo govori o tome da su Amerika i njezini saveznici pokušali od Rusije napraviti “globalno ratište” predstavnika različitih vjeroispovijesti, kultura i ideologija. K tome, ovo što je navodno “zapad” učinio s Jugoslavijom i narodima/republikama koji su tvorili spomenutu federaciju također se neispravno naziva “balkanizacijom”. U tekstu se govori o intenzivnom negativnom izvanjskom utjecaju koji se vrši(o) na Balkan, Bliski Istok i Rusiju (ne o utjecaju Balkanaca na nešto ili… Pročitaj više »

tedi
Gost
tedi
2 godine prije
Reply to  Kora

Logika je nauka,koju mnogi nikada u zivotu nesavladaju,pa stoga nisu u stanju niti shvatiti znacenje-sustinu dvije recenice.

Kora
Gost
Kora
2 godine prije
Reply to  tedi

Ako nisu to u stanju, onda pogotovo nebi trebali pisati i objavljivati članke na temu koja nema veze s logikom (ni s “balkanizacijom Rusije”). Primjerice, ako islamski, protestantski ili židovski vjernici ili netko drugi pokušavaju na tuđem teritoriju nametnuti islamska, protestantska ili židovska vjerovanja, onda se govori o “islamizaciji”, “protestantizaciji” ili “judeizaciji”. Ako netko drugi pokušava drugome nametnuti njemački, francuski ili “balkanski” jezik ili kulturu, onda se može govoriti o germanizaciji, frankofonizaciji ili “balkanizaciji”. No pisati članak o tome kako su Amerikanci i njihovi saveznici uništili Jugoslaviju da bi na Balkanu stvorili preduvijet za “clash of civilizations”, odnosno da Amerikanci… Pročitaj više »

palermo
Gost
palermo
2 godine prije
Reply to  tedi

Osim Čečenije, i manjim dijelom Ingušetije i Dagestana nigdje na prostoru Rusije nije bilo iredentističkih pokreta. Što naravno ne znači da zio-naziji ne bi pokušali sa rastakanjem iste. Srećom po Ruse, na Zapadu su bili uvjereni kako je protivnik nokautiran, pa su mislili da će se Rusija sama raspasti, pogotovo bankrotom iz ’98., i onda se dogodio tihi državni udar koji je prisilio onog pijanog pavijana Jeljcina da se makne s funkcije.

Matija Vlačić
Gost
Matija Vlačić
2 godine prije
Reply to  Kora

Kora, Ti si jedna prekrasna osoba… Ja sam mu to već prije pisao, i sad sam namjeravao, malo prostijim rječnikom. A sa duge strane.. Balkan je centar svijeta i ishodište civilizacije, nadasve pozitivan pojam (besplatna energija, samoupravljenje, nesvrstanost, bez kolonija, bez robova, Libertas…). Balkanizirajmo se u Tom smislu. Balkanizirajmo Svijet

Matija Vlačić
Gost
Matija Vlačić
2 godine prije

pod besplatnom energijom, mislim na Tesline zamisli. A rodili smo nebrojene genijalce prije , i nakon njega

palermo
Gost
palermo
2 godine prije

I zašto nam je ovako danas kako je? Zato što smo genijalni?

EU dismr
Gost
EU dismr
2 godine prije
Reply to  palermo

@palermo, ne , već zato što nismo pragmatični ! Genijalci se i dalje rađaju na ovim područjima ali rijetki ostaju ….

palermo
Gost
palermo
2 godine prije

Ishodište civilizacija? Šarićeve umotvorine. Give me a break! A kao Balkan je zaslužan za Tesline ideje? Da se nije maknuo sa ovih prostora zar bi išta postigao?

Kora
Gost
Kora
2 godine prije

Hvala Vam, Matija Vlačić. Mislim da je važno upozoriti na ono što nikako ne može proći pod ozbiljno i argumentirano (stručno) razmatranje određenog problema. Dakako, bilo bi lijepo kada bi autori članaka i uredništvo portala znali prihvatiti opravdanu kritiku te se potrudili postati bolji i kvalitetniji, a ne da nakon toga i dalje ponavljaju iste greške i još ih ističu boldanim slovima. No kako će u konačnici postupiti i kakvu sliku o sebi će kreirati, to ovisi isključivo o njima (autorima i uredništvu), a ne o nama (čitateljima i komentatorima). Dakle, ako žele funkcionirati kao Antun Tun, mi tu doista… Pročitaj više »

nonwo
Gost
nonwo
2 godine prije
Reply to  Kora

iz komentara izvire ljubomora na “simpatizerski” odnos komentatora i novinara portala Logično..Logično je i u” nesavršenosti ” još svjetlosnim godinama ispred drugih msm portala…Za trud,originalnost i nezavisno novinarstvo zaslužuju svaku pohvalu..
Čangrizav(def.)- svadljiv, zajedljiv, okrenut sebi, smatra da ima svakome pravo “reći što ih ide” i gurati nos u tuđi život, ali kada bi njima tako netko komentirao njihov život onda se odmah uvrijede…

palermo
Gost
palermo
2 godine prije
Reply to  Kora

UDBA je vodila “tranziciju” u bivšoj Jugi, kao i dotadašnje tajne službe u Rumunjskoj, Bugarskoj, Albaniji, Azerbajdžanu… gdje se sve mijenjalo da se ne bi zapravo promijenilo ništa. zato i jesu sve zemlj, osim Slovenije, države u pokušaju, blago rečeno. Hrvatsku je prije priznala Rusija nego Amerika – za sve ovo kod nas mi domaći, nismo jedini, ali smo0 glavni krivci za ovakov stanje danas.

stadion_karampuh
Gost
stadion_karampuh
2 godine prije

Umro sam od smijeha kad sam vidio da su zelene drkadžije srušile UAV crnih drkadžija u blizini Golana…

stadion_karampuh
Gost
stadion_karampuh
2 godine prije

“oružija”

Hahahahaha.

Micko
Gost
Micko
2 godine prije

Teške bojeeeeeeee

ПДВНК бре
Gost
ПДВНК бре
2 godine prije

*

tedi
Gost
tedi
2 godine prije

Znaci do pobjede.Drugi ce nestati,mic,po mic.Aleluja.

borba bez borbe
Gost
borba bez borbe
2 godine prije

a pazi ovo……borit ce se i oni ko i iranci….

Israel and Iran ‘hold negotiations over Syria in adjacent hotel rooms with a mediator passing messages between them’.

Although unconfirmed, the report suggested that Iran had reportedly pledged to stay out of fighting in southwest Syria between Syrian forces and rebel groups.

http://www.dailymail.co.uk/news/article-5778945/Israel-Iran-hold-negotiations-Syria-adjacent-hotel-rooms.html

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Izvor saudijski portal, e jbg, zaboravih sad….. Ti to vjeruješ? Daj budi ozbiljan. Evo ti link elaph.com/Web/News/2018/5/1204955.html , ako ti ne otvori dodaj naprijed https// što li već. Idiotluk, kao da objavi portal Dnevne novosti Svinjana Donjih. SPA i druge saudijske državne agencije, Al-Arabiya , nitko ništa, a ovi izmaju svoje izvore u Mossadu i Teheranu, i Ammanu. Nemoj me nasmijavat.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Izvor saudijski provincijski portal Elaph. bravo za izvor

davor
Gost
davor
2 godine prije

Prije će pasti London u ruke islamista i Jeruzalem će biti (i) palestinski, negoli će Moskva u ičije ruke osim u ruke svetog Vasilija i Boga svemogućeg. Nakon ubojstva Andreja Karlova vidjela se sva intelektualna i strateška superiornost Rusije u odnosu na izraelske i zapadne majmune. Izrael se namjerio na Tursku ali Rusi su hladnokrvno odmahnuli rukom.

Davorče
Gost
Davorče
2 godine prije
Reply to  davor

Smanjit terapiju

Duki
Gost
Duki
2 godine prije

Odgovor Goranu !
Danas ne jednobojne tablete SAMO ŠARENE !??l
ZAŠTO RUSI GINU ?u Siriji
Pa zato što nisu pi..ke kao Jenkiji ili Osunećeni a o junačkim trupama EU da ne pričam ,Lako je stisnuti okidač sa neke “platforme (avion brod ,podmornica ) ali braco
to.nije rat to se zove teroriziranje iliti drkanje
rat se dobiva na puno teži način “sa mudima”koje za sada samo RUSI pokazuju
Dokaz?pogledajte zastave po Damasku i Siriji !!

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Vidim da je balkanizacija odavno postao pojam za fragmentiranje država. Svi ga koriste, od Kissingera, američkih thnik tankova , do ruskih analitičara i arapskih politologa. Nažalost, jbg, tako je kako je.

Kora
Gost
Kora
2 godine prije

A što Vam to znači “tako je kako je”? Trebamo preuzeti i usvojiti tuđe pogrešne predodžbe i tumačenja o narodima s Balkana? Odobravati i promovirati namjernu distorziju istine jer tako drugima odgovara? Dozvoliti kojekakvim diletantima da Balkance vječno portretiraju kao primitivne i agresivne divljake čiji životi i kultura nisu dostojni američke, arapske ili ruske, a termin “balkanizacija” poistovjećivati s krvavim fragmentiranjem država ili okupacijom tuđeg teritorija? Ne slažem se!

Bruno
Gost
Bruno
2 godine prije

Ovo je uglavnom istina. Raspad Svjetskog Saveza je za tzv. Zapad bio uzaludan ako se isto ne dogodi Rusiji.

500 kilometara
Gost
500 kilometara
2 godine prije

evo ruskim cheerleadericama sa logicnog nesto da im curi slina…

Ruska je vojska navodno uspješno završila testiranje protuzračnog raketnog sustava S-500, koji je pogodio metu na dosad najvećoj zabilježenoj udaljenosti, oko 480 kilometara daleko, Čak 80 kilometara dalje nego postojeći rekord

https://novac.jutarnji.hr/novi-svijet/rusija-oborila-rekord-u-dometu-protuzracne-obrane-novi-sustav-pokrivat-ce-vecinu-europe/7411200/

Nestrpljivi
Gost
Nestrpljivi
2 godine prije

Dragi ljudi… U textu se spominje mješavina naroda na teritoriju bivšeg SSSR-a…i konkretno juži nažallost većinsko muslimanski dio na kavkazu….ok…u redu…istina je da je Rusija stvarno multietnička država koja se eto mora boriti protiv komadanja jer( ja pretpostavljam)- zapad želi njome vladati i crpiti prirodna bogatstva iz nje… SAD-od svog postanka su apsolutno naaajveća multietnička država na PLANETU!!! KAKO TOOOO- da se svi tamo osjećaju amerikancima kao jednom homogenom nacijom i kako tooo da se sistem “BALKANIZACIJE” te države tamo za dišpet nemože provesti???????????….a cijeli svijet koji ima drukčije mišljenje od njih, mora se raspasti i pokleknuti njima koji su… Pročitaj više »

500 kilometara
Gost
500 kilometara
2 godine prije
Reply to  Nestrpljivi

zato sto su svi tamo otisli da postanu “amerikanci” a imali su u isto vrijeme zajednickog neprijatelja, americke indijance dok je u rusiji druga stvar, priznali ili ne sve druge narode su samo rusi “pokorili” I u isto vrijeme nisu se u “pokorenim” teritorijama u vecem broju naseljavali i oni (domoroci)kao takvi nikad se nisu osjecali rusima jel su uvijek bili u vecini (I dan danas). sa amerikom bi mozda mogla biti usporedba da su rusi dozvolili naseljavanje tih podrucja od strane drugih naroda (ko u americi) i onda ti narodi imali zajednickog neprijatela u starosjediocima sibira i slicno. vi… Pročitaj više »

nestrpljivi
Gost
nestrpljivi
2 godine prije
Reply to  500 kilometara

U Zagrebu poznam jednog Rusa(Maksim) koji je došao u HR 2011.g…i toplo smo porazgovarali…i rekao mi je da su te sovjetske republike bile čista proforma ma terenu…naprosto nisi znao u kojoj si republici…šetao si se kamo god si htio…i nije se nikad govorilo koje si nacije i vjere nego postojao je jedan nadnacionalni pojam SOVJET…a državu su zvali SOJUZ…gdje god se bili kretali…a pogotovo od 1985. nadalje…prešli su na tržišno gospodarstvo i izdvajanje za prokleti afganistan ih je klao po proračunu….btw on je bio pilot SU25 aviona od 1984.-1988…srećom nije pojeo stinger/milan kao neki njegovi kolege…ali je država bila stroga… Pročitaj više »

500 kilometara
Gost
500 kilometara
2 godine prije
Reply to  nestrpljivi

“samo partijaši su smjeli imati materijalna bogtstva”…..eto, sa ovim si sam sebi odgovorio na prvi post i zasto rusi nisu postali “amerikanci”. ..jer za razliku od rusije u americi je svak mogao imati “materijalna bogatstva” ako ih je stvorio, zato i postoji “American dream” nikad nije postojo “Russian dream”

500 kilometara
Gost
500 kilometara
2 godine prije
Reply to  nestrpljivi

i od tog gobačova kojeg on izrazito mrzi!!!-sve se urušilo iz temelja!!!……kako je bilo dobro i uspjesno ako se urusilo

500 kilometara
Gost
500 kilometara
2 godine prije
Reply to  500 kilometara

i stalno su potkopavali muslimansko stanovništvo u srednjoj aziji i kavkazu te jednu grupicu između rijeke Ob i Urala………pa zasto nitko ne podkopava indijance i crnce u americi, jel ako ti podkopavas i rovaris u necijoj zemlji znaci da je u toj zemlji nesto trulo.

500 kilometara
Gost
500 kilometara
2 godine prije
Reply to  500 kilometara

s druge strane i dan danas se ljudi doseljavaju u ameriku i opet ju ja neznam kako to ne uspijevaju promijeniti nitii uzdrmati iz temelja!!!…….ko sto sam ti vec napisao….AMERICAN DREAM. jesi li ikad uo za Russian dream.

500 kilometara
Gost
500 kilometara
2 godine prije
Reply to  500 kilometara

i svi pričaju ruski i poonašaju se kao rusi……niti pricaju ruski niti se ponasaju ko rusi. ruski je samo sluzbeni jezik ko nekad srpsko-hrvatski u propaloj jugoslaviji, ali cisto sumnjam da su makedonci slovenci albanci, rusini, cesi rumuni u svojim kucama pricali srpskohrvatski ili medju sobom kad su na ulici ili u radnji ili u garazi ili na pijaci.

Zadranin
Member
Zadranin
2 godine prije
Reply to  500 kilometara

@ 500 kilometara
Ti izvlačiš dosta toga iz konteksta iz @nestrpljivovog posta. A jesi ga uopće pročitao do kraja? Dio o tome gdje njegov prijatelj iz Amerike daje sve odgovore na tvoje “izvukao iz konteksta” postove.

Prvo pročitaj do kraja, a onda kritiziraj.

Eto ga.

Pljuc.

damir pandić
Gost
damir pandić
2 godine prije

XXI stoljeće će općenito biti razdoblje balkanizacije naroda i pokušaja uništenja nacionalnih država – nisam znao da je jugoslavija bila nacionalna država, koje gluposti.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik