Zašto se, bez obzira na gubitke, Rusija mora boriti u Siriji

Sirija
70 komentara

Ruska vojna kampanja u Siriji je počela u rujnu 2015 i traje do danas. Tijekom protuterorističke kampanje u kojoj su ruske zrakoplovne snage, specijalne postrojbe, vojni savjetnici i vojna policija pružili pomoć sirijskoj vojsci, uz podršku Hezbollaha, Irana i palestinskih dragovoljačkih snaga je učvršćena vlast Bashara Al-Assada u Damasku i oslobođena su velika područja zemlje. Pod okupacijom su ostali dijelovi sjeverne Sirije, pokrajina Idlib, uski pojas na jugu zemlje uz granicu s Jordanom i Izraelom i područje oko mjesta Al-Tanf na iračkoj granici. U kampanji je ruska vojska izgubila 97 časnika, vojnika i vojnog medicinskog osoblja.

Jedan tehnički stručnjak je izvršio samoubojstvo, poginulo 17 pilota, od kojih 10 u neborbenim zadaćama, 14 vojnika, 3 marinca, 17 vojnih savjetnika, 2 časnika specijalnih operativnih snaga, 2 časnika ruskog centra za pomirenje zaraćenih stranaka u Siriji,  2 vojna liječnika i 39 vojnika u padu zrakoplova  pada An-26. Ova brojka je zaključna s četiri života ruskog vojnog osoblja koja su izgubljena u napadu terorista “Islamske države” na položaje sirijske topničke brigade jugoistočno od Deir Ez-Zora ranije ovog tjedna.

Što je bio povod da Rusija izađe izvan svojih granica i obrani Siriju od sigurnog sloma? Odgovor je jednostavan. Uz sve geostrateške prednosti, dvije baze na istoku Sredozemnog mora, smanjenje utjecaja Washingtona na Bliskom istoku i drugo, morao se osujetiti plan balkanizacije same Rusije, koji se počeo realizirati ratom u Siriji i usponom “Islamske države”. Koliko god važni bili ostali ostvareni dobici, izgubljeni životi 97 časnika, vojnika i vojnog medicinskog osoblja su bili vrijedni ove pobjede, koja još uvijek nije konačna, ali je sve izvjesnija.

Nakon završetka rata u Čečeniji je Rusija jedno vrijeme živjela u uvjetima mira. Izbijanjem takozvanog “Arapskog proljeća”, što je bila uvertira za dolazak na vlast islamističkih snaga u zemljama od Libije do Iraka, ponovno je prepoznata opasnost dezintegracije Ruske Federacije.

Naime, raspad Sovjetskog Saveza je stvorio je 15 novih republika, a dugoročni plan je bio da od 21 republike koje danas čine Rusku Federaciju mnoge postanu neprijateljske prema Moskvi i krenu putem nezavisnosti. Kavkaski Emirat je bio prvi pokušaj Zapada da balkanizira Rusiju.

XXI stoljeće će općenito biti razdoblje balkanizacije naroda i pokušaja uništenja nacionalnih država, koje su politički model koji pruža najveći stupanj zaštite svojim građanima, time i znanstveni i tehnološki napredak.

Neoimperijalizam nastoji stvoriti stotine pokrajina diljem svijeta, koje će jedne drugima biti neprijatelji na temelju njihovih etničkih i vjerskih razlika.

U posljednjih trideset godina je vidljiv vrlo značajan sociološki i povijesni fenomen, raspad nacionalnih država, nakon kojega su nastale nove države, mahom neprijateljski nastrojene jedna prema drugoj.

Stari Istočni blok su urušio početkom devedesetih godina dvadesetog stoljeća. Jugoslavija se raspala i tu je nastalo šest ili sedam novih država, ovisno kako ćemo tumačiti de facto neovisnost Kosova.

S druge strane se raspao SSSR, što je dovelo do rođenja 15 novih država, od kojih je najveća i vodeća Rusija. Na dijelu Kavkaza su rođene 3 nove države- Gruzija, Armenija i Azerbejdžan, na dijelu Baltičkog mora su se također pojavile 3 – Estonija, Litva i Latvija, istočna Europa je vidjela nastanak Ukrajine, Bjelorusije i Moldavije, a u Središnjoj Aziji je stvoreno 5 novih republika – Turkmenistan, Uzbekistan, Kazahstan, Tadžikistan i Kirgistan.

Ovaj je proces promijenio cijelu geopolitičku kartu bivšeg sovjetskog područja i svijeta. Nakon raspada Sovjetskog Saveza i razvoja “neovisnih” država, NATO se fokusirao na gotovo sve bivše sovjetske republike i cijelo područje oko Rusije, kojoj se prijetilo izravnim vojnim napadom, a zatim mogućim razbijanjem zemlje.

U Sjevernom Kavkazu je u 5 ruskih republika sunitski islam službena religija. To su Čečenija, Ingušetija, Sjeverna Osetija, Dagestan, Kabardsko-Balkarska republika.

Upravo u ovom području su američki, britanski i izraelski obavještajci, zajedno s NATO paktom, tražili stvaranje nove neovisne države o Moskvi. Stvaranje Kavkaskog Emirata je bio pokušaj balkanizacije Rusije i počeo je u tom ogromnom perifernom području.

Nakon uspostave neovisnog sunitskog emirata, koji bi imao privid republike, nastavilo bi se dalje i granice podjela bi se širile dalje prema sjeveru u “mekom trbuhu Ruske Federacije”, kako je sanjao pokojni Zbigniew Brzezinski.

Kako je taj plan propao, osim jačanja hegemonije na Bliskom istoku, Sirija je trebala poslužiti i kao poligon za oživljavanje starog scenarija i Rusija bi bila napadnuta s jugozapada i istim stranim plaćenicima i radikalnim takfiristima koji bi prvo tražili neovisnost Kavkaskog Emirata i djelovali dalje u ruskim republikama s muslimanskom većinom.

Saudijska Arabija i zemlje Perzijskog zaljeva su sudionici u ovoj strategiji, budući da te države također žele vidjeti Rusiju podijeljenu.

kavkaz
FOTO: Kavkaz

Osim toga, radikalne zaljevske monarhije bi dobile važnog saveznika u Središnjoj Aziji, Kavkaski Emirat, a Sirija i Iran bi ostali bez svog glavnog saveznika. Rusija bi u cijelosti izgubila Kavkaz, ali i pristup Kaspijskom moru.

U južnom dijelu zemlje bi Zapad i NATO vrlo lako potaknuli separatističke težnje dvije ruske republike s većinskim budističkim stanovništvom – Tuvi i Burjatiji. Nema sumnje da bi u tome imali svesrdnu podršku Dalaj Lame.

Baš kao što su se radikalni islamisti koristili za stvaranje “kalifata” u Iraku i Siriji, potom i Rusiji, neoimperijalistički model bi koristio druge religije i nacionalnosti za podjelu Rusije.

Strategija koja je trebala uroditi plodom na Bliskom istoku se trebala preliti preko granica Ruske Federacije.

Prvo bi se balkanizirali pogranična područja,što bi nedvojbeno oslabilo Moskvu. Na drugom kraju zemlje, posebno na sjeverozapadu je Finska, tradicionalni suparnik Rusije, čije je područje Karelija u prošlosti pripadalo Finskoj. Helsinki je do nedavno tvrdio kako je zbog njenih povijesnih, zemljopisnih i kulturnih veza Republika Karelija finski teritorij. NATO je davao podršku Finskoj i neslužbeno obećavao da će izgubljeni teritorij opet biti unutar finskih granica.

Na dijelu zapadne granice je Ukrajina, gdje se Krim uspio vratiti u Rusku Federaciju. No, to je drugo područje plana ukupne destabilizacije Rusije u kojem zapadni blok poziva Ukrajinu da se na bilo koji način osveti za otimanje teritorija, čak i za “povijesno ugnjetavanje od strane ruskih komunista”, što je, ako govorimo o etničkoj pripadnosti sovjetskih komunista, povijesna laž i potpuna besmislica.

Rusija je zbog svoje vjerske, etničke i kulturne strukture najprikladnija zemlja za balkanizaciju, možda više od Sirije i Irana. Neoimperijalizam traži podjelu zemlje kroz stvaranje blokova.

Ruske republike s muslimanskom većinom čine blok za formiranje prve nove države – Kavkaskog Emirata. Budističke republike bi bio drugi blok, a republike s pravoslavnom kršćanskom većinom bi činile još jedan blok.

Na kraju bi se svi međusobno posvađali i zakrvili, što je scenarij koji je tako uspješno proveden na teritoriju bivše Jugoslavije.

NATO, Europa i Sjedinjene Države su privremeno odustali od želje da balkaniziraju Rusiju, jer su znali da je to nakon smirivanja Čečenije bilo nemoguće. No, prilika se ukazala s usponom “Islamske države” u Siriji i Iraku, kada je po drugi put aktiviran plan okruživanja Rusije i prodora u zemlju preko Kavkaza.

No, prvo je bilo potrebno uništiti Bliski istok, svrgnuti Assada i vladu u Bagdadu, privući što je moguće više stranih boraca iz Ruske Federacije i bivših sovjetskih republika, koji bi kasnije činili armiju za vojni proboj u Čečeniju, Ingušetiju, Dagestan i Južnu Osetiju.

Rusija se obranila ujedinjenjem s Krimom i Južnom Osetijom, iako govorimo om republici koja pravno nije dio Ruske Federacije i funkcionira kao neovisni entitet.

bliski istok
FOTO: Bliski istok

Ključ obrane zemlje je bila intervencija u Siriji i stvaranje euroazijske zone, ekonomske i vojne kroz CSTO i SCO. Samo je tako Rusija mogla osujetiti planove izbijanja islamističkih hordi na svoje južne granice i vratiti izgubljeni status supersile koja će moći zaštititi svoje granice i konsolidirati integritet vlastitog teritorija, čime će izbjeći balkanizaciju zemlje.

Za Sjedinjene Države, Europu i NATO  raspad Sovjetskog Saveza nije završio, on je samo odgođen. Ali prije podijele Ruske Federacije kao cjeline se prvo moraju uništiti najbliža područja – Bliski istok, prije svega Irak, Sirija i Iran. U svakom slučaju, svi putevi vode u Moskvu.

Zato gubici ruskih snaga u Siriji nisu uzaludni, bez obzira koliko bolno bilo ginuti u stranoj zemlji. Osim što brani Siriju od terorizma, ruska vojska tamo brani domovinu, ali ne kao američke trupe u Iraku, koje su bile uvjerene da teroriste moraju uništiti na Bliskom istoku, inače će se sutra protiv njih boriti u Oklahomi ili Utahu, što je potpuna glupost.

Dezintegracija Ruske Federacije nije nikakva znanstvena fantastika i ovaj plan, te kako ga realizirati, spominjan je u više radova, strategija i rasprava na raznim američkim think tankovima i institutima. Zato se Rusija mora boriti u Siriji, bez obzira na gubitke, ali ne tako da izazove Treći svjetski rat, kako mnogi sugeriraju, vjerujući kako njihova vojna znanja i diplomatske sposobnosti nadmašuju ona Vladimira Putina, generala Sergeja Šojgua i ministra Sergeja Lavrova.

ISILIslamska državaKalifatNATOUNZbigniew Brzezinski
Pretplatiti se
Obavijesti o
70 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
bbbb
5 godine prije

Iran je ključ slobode a Sirija put do Irana. Spriječiti pad i puta i ključa tako bi uradio svaki domoljuban rus, izdajnik će uraditi drugačije.

Globalista
5 godine prije

Svakom ratu ima gubitaka pá i u Siriji,nisu Ruší vanzemaljci dá nebude gubitaka.

Globalista
5 godine prije

Věže to nemá sto si své to naveo,malo veca igra je tu od prodaje oruzja.

Zvrk
5 godine prije

trolejbusu, nakon pet žlica čaja bi i bio u stanju nešto smisleno napisati.

Cucesce
5 godine prije

Svima je u krvi da ratuju, to je u nasem software-u i nema nikakve veze sa pravoslavcima, muslimanima ili krscanima…to je prokletstvo i civilizacijski pomak istovremeno.

dinaricus vulgaris
5 godine prije

a glazbenike ne spominjete ?

Fille
5 godine prije

Trol je aktivan po tko zna koji put. Odi na index.hr pa tamo komentiraj. Ovo sto si ti rekao nema veze sa pameti kao sto ni goran bare nema veze sa heroinom zato nemoj trolati ljude sa povrsnim znanjem.

Tadmur Palmirovic
5 godine prije

Dvadesetak godina ruske borbe sa hijenama I lesinarima sazeto u jednom tekstu.Bravo majstore Babicu.BRAVO!!!Savjet za vestpoint stratege koji u padobranskim skokovima povremeno dolaze na Logicno ; procitajte dva puta zadnje dvije recenice,za @Gorana Bare to ne vazi.Njemu nema pomoci.

Laki Topalović
5 godine prije

Zbigniew Brzezinski je udario temelje i strategija nije umrla . Dobro, on je “hartland” preuzeo od onog Britanca, ali razradio to fragmentiranje euroazijskog prostora. Normalno je da se moraju boriti.

ПДВНК бре
5 godine prije

Да у крви нам је да штитимо свој народ од непријатеља који нам жели зло. Почево од католичке црке, преко германа и осталих па до новога светскога поретка. Православац сам и тиме сам поносан и уз то још потомак најстаријег народа у Словенскоме свету. Пукните од муке сви који нам мисле зло.

Kora
5 godine prije

Nisam baš sigurna da termin “balkanizacija Rusije” najpreciznije označava antiruska nastojanja o kojima ovaj članak govori. Zvuči kao da balkanski narodi pokušavaju osvojiti Rusiju ili joj nametnuti nešto “balkansko”, dok se zapravo govori o tome da su Amerika i njezini saveznici pokušali od Rusije napraviti “globalno ratište” predstavnika različitih vjeroispovijesti, kultura i ideologija. K tome, ovo što je navodno “zapad” učinio s Jugoslavijom i narodima/republikama koji su tvorili spomenutu federaciju također se neispravno naziva “balkanizacijom”. U tekstu se govori o intenzivnom negativnom izvanjskom utjecaju koji se vrši(o) na Balkan, Bliski Istok i Rusiju (ne o utjecaju Balkanaca na nešto ili nekoga), a uvođenje tuđinskog utjecaja (kakve god provenijencije i forme bio) na teritorij Balkana ne može nikako uzrokovati “balkanizaciju”. Dakle, nisu Amerikanci i njihovi saveznici “balkanizirali Jugoslaviju” niti isti mogu “balkanizirati Rusiju”, a niti sami Balkanci nešto pokušavaju napraviti Rusiji. Ako još na to sve (latentno) zastupate i tezu da… Čitaj više »

stadion_karampuh
5 godine prije

Umro sam od smijeha kad sam vidio da su zelene drkadžije srušile UAV crnih drkadžija u blizini Golana…

stadion_karampuh
5 godine prije

“oružija”

Hahahahaha.

Micko
5 godine prije

Teške bojeeeeeeee

ПДВНК бре
5 godine prije

*

tedi
5 godine prije

Znaci do pobjede.Drugi ce nestati,mic,po mic.Aleluja.

borba bez borbe
5 godine prije

a pazi ovo……borit ce se i oni ko i iranci….

Israel and Iran ‘hold negotiations over Syria in adjacent hotel rooms with a mediator passing messages between them’.

Although unconfirmed, the report suggested that Iran had reportedly pledged to stay out of fighting in southwest Syria between Syrian forces and rebel groups.

http://www.dailymail.co.uk/news/article-5778945/Israel-Iran-hold-negotiations-Syria-adjacent-hotel-rooms.html

davor
5 godine prije

Prije će pasti London u ruke islamista i Jeruzalem će biti (i) palestinski, negoli će Moskva u ičije ruke osim u ruke svetog Vasilija i Boga svemogućeg. Nakon ubojstva Andreja Karlova vidjela se sva intelektualna i strateška superiornost Rusije u odnosu na izraelske i zapadne majmune. Izrael se namjerio na Tursku ali Rusi su hladnokrvno odmahnuli rukom.

Duki
5 godine prije

Odgovor Goranu !
Danas ne jednobojne tablete SAMO ŠARENE !??l
ZAŠTO RUSI GINU ?u Siriji
Pa zato što nisu pi..ke kao Jenkiji ili Osunećeni a o junačkim trupama EU da ne pričam ,Lako je stisnuti okidač sa neke “platforme (avion brod ,podmornica ) ali braco
to.nije rat to se zove teroriziranje iliti drkanje
rat se dobiva na puno teži način “sa mudima”koje za sada samo RUSI pokazuju
Dokaz?pogledajte zastave po Damasku i Siriji !!

Laki Topalović
5 godine prije

Vidim da je balkanizacija odavno postao pojam za fragmentiranje država. Svi ga koriste, od Kissingera, američkih thnik tankova , do ruskih analitičara i arapskih politologa. Nažalost, jbg, tako je kako je.

Bruno
5 godine prije

Ovo je uglavnom istina. Raspad Svjetskog Saveza je za tzv. Zapad bio uzaludan ako se isto ne dogodi Rusiji.

500 kilometara
5 godine prije

evo ruskim cheerleadericama sa logicnog nesto da im curi slina…

Ruska je vojska navodno uspješno završila testiranje protuzračnog raketnog sustava S-500, koji je pogodio metu na dosad najvećoj zabilježenoj udaljenosti, oko 480 kilometara daleko, Čak 80 kilometara dalje nego postojeći rekord

https://novac.jutarnji.hr/novi-svijet/rusija-oborila-rekord-u-dometu-protuzracne-obrane-novi-sustav-pokrivat-ce-vecinu-europe/7411200/

Nestrpljivi
5 godine prije

Dragi ljudi…
U textu se spominje mješavina naroda na teritoriju bivšeg SSSR-a…i konkretno juži nažallost većinsko muslimanski dio na kavkazu….ok…u redu…istina je da je Rusija stvarno multietnička država koja se eto mora boriti protiv komadanja jer( ja pretpostavljam)- zapad želi njome vladati i crpiti prirodna bogatstva iz nje…
SAD-od svog postanka su apsolutno naaajveća multietnička država na PLANETU!!!
KAKO TOOOO- da se svi tamo osjećaju amerikancima kao jednom homogenom nacijom i kako tooo da se sistem “BALKANIZACIJE” te države tamo za dišpet nemože provesti???????????….a cijeli svijet koji ima drukčije mišljenje od njih, mora se raspasti i pokleknuti njima koji su sve, al samo nisu nacija sa dugom poviješću…
Hvala!!

damir pandić
5 godine prije

XXI stoljeće će općenito biti razdoblje balkanizacije naroda i pokušaja uništenja nacionalnih država – nisam znao da je jugoslavija bila nacionalna država, koje gluposti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI