”Veliki strah: Apokalipsa koja se približava”

Apokalipsa
186 komentara

Možda najbolji i najosobniji prikaz katastrofa i apokalipse mogli smo nedavno vidjeti u filmu Grenland iz 2020. godine. Smještena u suvremeno doba, priča se vrti oko vijesti da međuzvjezdani komet po imenu Clarke ide prema Zemlji, te da je sačinjen od ulomaka stijena i leda dovoljno velikih da može izbrisati modernu civilizaciju.

John Garrity, građevinski inženjer, prima poruku od Ministarstva za domovinsku sigurnost (DHS) u kojoj ga obavještava da su on i njegova obitelj odabrani za odlazak u bunkere za hitne slučajeve. Dok je on u svome domu, veliki fragment slijeće na Tampu na Floridi i biva prikazan uživo na televiziji. Garrity prima još jednu poruku s uputama da se uputi u zračnu bazu Robins na evakuacijski let. Odvest će ih u velike bunkere u Thuleu na Grenlandu, jer se očekuje da najveći komad asteroida izazvati događaje koji će dovesti do uništenja moderne civilizacije.

Međutim, kako među njegovim susjedima nastaje panika, dolazi do obostranog šoka jer oni shvaćaju da nisu odabrani, a Garrity nije siguran zašto je to tako. Postupno shvaća da će njegove vještine građevinskog inženjera biti potrebne za obnovu post-apokaliptičnog svijeta, što je i razlog njegove uključenosti.

Dok drugi shvaćaju vrijednost narukvica koje je obitelj dobila za let u Thule, Garrity i njegova obitelj postaju meta različitih vrsta napada i urota, u kojima su trebali izgubiti narukvice tijekom cijele priče o filmu.

Sve u svemu, Grenland je dobro izrađen film i fokusira se na očajničke pokušaje obitelji da stigne u Thule, prije nego što asteroid Clarke udari Europu (!) i uništi civilizaciju. Najzanimljiviji aspekt filma je drama oko sukoba između “odabranih nekoliko” i ostatka stanovništva. Iako je Garrity možda sveamerički građanin, on ne odbacuje elitizam svog novog statusa, već ga prihvaća svim srcem. Možda je član demokracije i ima demokratske vrijednosti, ali kad dođe do naguravanja, na sve se to vrlo brzo u panici zaboravi. Svaki je čovjek za sebe i prihvaća promjene u državnoj ideologiji od građanina do birača u trenutku.

Odabrana nekolicina

Zamisao o odabranima nije nešto novo. Biblija govori da je Isus stvorio Novi savez noć prije svoje smrti, za vrijeme Posljednje večere. One koji su povjerovali da je Krist uskrsnuo od mrtvih i da je On Put u vječni život, Bog će odabrati da vladaju s Njime, na vrijeme od 1.000 godina. Biblija također navodi broj tih odabranih:

„Pjevali su pjesmu novu pred prijestoljem i pred četiri bića i pred starješinama. Nitko ne mogaše naučiti te pjesme doli one sto četrdeset i četiri tisuće: otkupljeni sa zemlje. Ti se ne okaljaše sa ženama, djevci su! Oni prate Jaganjca kamo god pođe. Otkupljeni su od ljudi kao prvine Bogu i Jaganjcu.“ (Otkrivenje 14, 3-4)

Ljestve božanskog uspona važna su ikona koja se čuva i izlaže u samostanu Svete Katarine, smještenom u podnožju planine Sinaj u Egiptu. Zlatna podloga tipična je za ikone poput ove, koja je izrađena u 12. stoljeću nakon rukopisa koji je napisao redovnik iz 6. stoljeća John Climacus koji ga je temeljio na biblijskom opisu Jakovljevih ljestava. Prikazuje uspon na nebo monaha, od kojih neki padaju i odvlače ih crni demoni. (Nažalost, podsjećaju se na nedavne scene kaosa na aerodromu u Kabulu s ljudima koji se gomilaju uz stepenice do putničkih aviona i padaju s vojnih aviona)

Elite su uvijek nastojale zadržati dio svojih lojalnih, nepokolebljivih sljedbenika sa svojom ideologijom dijeleći dobre poslove, simboliku visokog statusa (npr. viteštvo) ili dobru plaću (za plaćenike). Zalažu se za demokratske ideologije koje podrazumijevaju da su svi važni, ali su i vrlo svjesni da njihovi postupci dovode do masovnog nezadovoljstva (npr. masivni nacionalni dugovi, nezaposlenost, inflacija, propadanje nacionalnih zdravstvenih sustava itd.), te potencijal za masovni ustanak. Iz tog razloga, na primjer, politička policija srednje klase može biti važnija za državu od nacionalnih vojski radničke klase.

Glavni, ”mainstream” mediji imaju važnu ulogu u smanjenju ogorčenosti igrajući aktivnosti političara, ideološki kontrolirajući vijesti i povijest te popularizirajući upotrebu specifičnog jezika.

Svaki put kad ideja koja kritizira vladajuću ideologiju postane popularna, ona se ponovno označava ili žigoše terminima kao što je ”politička korektnost” (prikrivajući ili banalizirajući legitimne zabrinutosti u vezi s ”jezikom ili ponašanjem koje se može smatrati isključujućim, marginaliziranim ili uvredljivim za grupe ljudi) u nepovoljnom položaju ili diskriminirani”), ”kulturni marksizam” (prikrivanje ili banaliziranje legitimnih briga, na primjer, feminizma, multikulturalizma, prava homoseksualaca itd.), ”teorija zavjere” (prikrivanje ili banaliziranje legitimnih zabrinutosti u vezi s anomalijama u značajnim događajima ), “Dobri momci”/”Loši momci” (prikrivajući ili banalizirajući legitimne zabrinutosti glede toga koga država definira kao progresivnu ili reakcionarnu), “aktivizam probuđenih” (prikrivanje ili banaliziranje legitimnih briga u vezi s rasnim predrasudama, diskriminacijom i društvenom nejednakošću, itd.), čime ga se sterilizira i uklapa u ”prihvatljiv” jezik koji ne prijeti.

Svako novo odstupanje od kapitalističke norme odvraća se i trenutačno oblaže mjehurićima tako da ne utječe na rastuću masovnu svijest/sumnju kao da nešto nije u redu. Uzbunjivači se proganjaju (Assange, Snowden), a radnici šute ili se ignoriraju (Boeing).

Nadalje, monolitnost poriče radikalne razlike u etničkim skupinama (najreakcionarniji postaju glasnogovornici grupe), dok na filozofskoj razini modernizam, postmodernizam i metamodernizam negiraju razum i radikalno protivljenje. Sve uz obećanje da ćete, ako ste dobri, ako se budete dobro ponašali, biti stavljeni na lijepu listu Djeda Božićnjaka i postati jedan od rijetkih odabranih kad počne financijska/politička/društvena katastrofa ili kataklizma.

Tijekom krize urušava se retorika univerzalne zaštite (susjedi šokirani i razočarani), što dovodi do borbe za opstanak u elitnom smislu (bunkeri, zrakoplovi, rupe).

Borba za opstanak

Tada mase shvaćaju da su prevarene, zavedene. Budući da bi se moglo reći da Grenland predstavlja ideologiju elita, tada se vidi da su izbori koje elite nude: biti izabran ili prokletstvo, nema drugih mogućnosti. Slično, kada elite predstavljaju mase, one su u negativnom smislu straha, na primjer, simbolika mase zombija u filmu World War Z (2013).

Povijesno gledano, masovni ustanci rezultiraju temeljnom promjenom društva, a ne privremenim zastojem u vladajućoj ideologiji, stoga elite imaju dobar razlog za strah. Na primjer, Veliki strah u Francuskoj 1789. na kraju je doveo do kraja njezinog feudalnog sustava:

„Pripadnici feudalne aristokracije bili su prisiljeni otići ili su pobjegli na vlastitu inicijativu; neki su aristokrati bili zarobljeni, a među njima bilo je izvješća o zlostavljanju, poput premlaćivanja i ponižavanja, ali postoje samo tri potvrđena slučaja da je stanodavac stvarno ubijen tijekom ustanka. Iako se veliki strah obično povezuje sa seljaštvom, svi su ustanci imali tendenciju zahvatiti sve sektore lokalne zajednice, uključujući i neke elitne sudionike, poput obrtnika ili dobrostojećih poljoprivrednika. Često je buržoazija imala toliko dobiti od uništenja feudalnog režima kao i siromašnije seljaštvo. Iako je glavna faza Velikog straha zamrla do kolovoza, seljački su se ustanci nastavili i do 1790. godine, ostavivši nekoliko područja Francuske (prvenstveno Alzas, Lorenu i Bretanju) netaknutima. Kao rezultat ‘velikog straha’, Narodna skupština, u nastojanju da umiri seljake i spriječi daljnje ruralne nerede, 4. kolovoza 1789. službeno je ukinula ‘feudalni režim’, uključujući i pravo na podstanarstvo.”

Trenutna elitna ideologija budućnosti teži ka stvaranju globalnog upravljanja ili post-apokaliptičnih kolonija na zemlji, Mjesecu ili Marsu. Poput leminga koji prelaze liticu (ili aristokracije osamnaestog stoljeća), oni mogu samo zamisliti budućnost s potpunom kontrolom ili uništenjem.

Thule na Grenlandu, gdje se nalazi američka vojna baza, simbolično je prikladan jer je „u klasičnoj i srednjovjekovnoj književnosti ”ultima Thule” (latinski, najudaljeniji Thule) poprimio metaforičko značenje bilo kojeg udaljenog mjesta koje se nalazi izvan „granica poznatog svijeta“.

Za razliku od uništenja koje je izazvao asteroid Clarke na Grenlandu, nismo osuđeni na uništavanje ili skrivanje u bunkerima zbog nečega takvog, već samo osuđeni na to da nam budućnost diktira i određuje netko drugi; osim ako ne uzmemo svoju sudbinu u svoje ruke.

ApokalipsaJohn Garrity
Pretplatiti se
Obavijesti o
186 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Spacevoodoo
2 godine prije

Nije meteor, ali je komet, Subaru dolazi na svoje.

pozitivan pesimista
2 godine prije

kad bi sutra bio smak svijeta, sve bih pare raji podjelio – nista sebi ostavio nebi;)

Aeronetcz
2 godine prije

Novinari Logicno počeli ste kao novinari Indexa pisati o koronavirusu i siriti strah od virusa koji nikad nije postojao, koji je geopoliticka instrument radi preformovanje svijeta..Prestanite vise piskarati o tome, napisite svoju analizu o trenutnim stvarima koje se dešavaju a ne virusu koji do zime nestaje a dolazi projekat klimatskih promjena sa pokretom migracije do EU..to bi bilo puno zanimljivije od tih dezinformacija oko koronairusa.

2 godine prije

Pojam “odabranih” u bilo kojoj religiji ili sistemu je oduvijek u meni zvonio kao poziv na otpor! Za biti odabran postoji cijena, kojoj u tom momentu ne znaš niti iznos! Biti odabran znači biti vođen – totalno neprihvatljivo!
A što se povijesnog aspekta tiče kada govorimo o padu feudalnog društva, to se mora hitno revidirati! Mi to danas gledamo iz prvih redova i jasno nam je tko i na koji način mijenja uređenja! Ne može se sjediti na dvije stolice – ili znamo, ili ne znamo!

dulebg
2 godine prije

Ne bih da prognoziram, ali čini mi se da je kod germanskih, a bogami i romanskih naroda solidarnost mnogo manje prisutna, nego kod Slovena.

Šele
2 godine prije

posmatrajući naše političare u korona agendi, nije mi jasno kako niko od njih ne odustane, odstupi, nešto izmisli, bolest ili bilo šta, kada je jasno i njima da im narodi ne vjeruju, ćak i oni koji su se cjepili im ne vjeruju, ali oni uporno guraju, izgleda do kraja, ja da sam božinović, policajac davno bi pobjegao iz ovoga, ali on kao da je hipnotisan, isto je i sa berošem, capakom, plenkovićem, samo mi markotička izgleda da je to što jeste, da li su oni odabrani za spas, to će se viditi, a možda bude i nova seljačka buna, a onda……

piždro
2 godine prije

Koliko je ova civilizacija od smrdljivi apokaliptičara pregnirana.. neopisivo i nepojmljivo!!

Throne
2 godine prije

Nema tu komete jos dugo, to bi bio spas za planetu zemlju.
Globalna elita je vec izabrala odabrane i krenuli su u veliku eugenicku operaciju (moderna verzija) ciscenja zemlje prema njihovom svacanju veceg djjela ljudske populacije, no zanimljivo mnogi korumpirani politicari, medicinari, novinari, bogatasi, suci, pripadnici vojske i policije, nisu na njihovom spisku odabranih, i biti ce i oni likvidirani, istim nacinom kao vecina stanovnistva.

Racio
2 godine prije

Ne znam sto se nalazi izvan granica poznatog svijeta ali vidim da se portal logicno iz brckog nalazi izvan granica racionalnog svijeta ,svaki Bozji dan najavljujete apokalipsu,katastrofu,biblijski potop,zig zvijeri, armagedon, nuklearni holokaust itd, krucijalno pitanje jest kako vam to ne dosadi?

Mrčikola
2 godine prije

Davno je glavni u Svemiru trebao Zemaljsku kuglu, ili kakvog je već oblika, centrirati nogom da, sa svim ovim zlom i izopačenim nakotom koji nosi na sebi, završi u nekom zapećku Svemira ili u samom Ništavilu. Možda će netko pomisliti kako bi ovo bilo okrutno i nepravedno zbog pravednika među ljudima i zbog drugih bića koja ovakvu sudbinu nisu zaslužili…pa, po meni su pravednici spremni prihvatiti svaku sudbinu koja ih “stigne”, a tko “čuje”, može “čuti” vapaj Svemiru svih ostalih živih bića da ih oslobodi “suživota” sa izopačenim čovjekom. Neka bude što bit mora…vino se hladi, domaću govedinu sam, što bi rekli stari, navisija, kozletina ide u lonac za jedno dva sata, kiseli kupus mi, svaki tren, trebaju donijeti iz Sinja, a za šalšu imam domaćih pomidora… i sad, produhovljen i spreman😁, idem pomalo sjeckat luk i petrisimul. p.s. ako nekoga zanima stari dalmatinski recept za šalšu rado ću mu… Čitaj više »

TheBan
2 godine prije

Autoru članka:
Nemojte komentirati ni citirati Bibliju ako ju ne razumijete!
144.000 su posebna grupa (ne želim zamarati objašnjavanjem, ali pametan bi već nešto zaključio iz; “Otkupljeni su od ljudi kao PRVINE Bogu i Jaganjcu.”) i ne predstavlja ni izbliza ukupan broj spašenih.
Tko drži do točnosti i istinitosti konzultirao bi se o stvarima za koje nije stručnjak se nekime tko zna više od njega, a na Internetu se može naći vrlo veliki broj dobrih poznavaoca teologije.

Siniša
2 godine prije

Izbegavao sam ovaj film, moraću ga ipak pogledati.
Free guy isto izgleda zanimljiv.
Kako gledam…ukinuo kablovsku, tv nije smart ili android pa sam kupio tv box pa instalirana starija verzija Kodi programa/aplikacije i u kodiju instaliran Blue Thunder. Zna štekati jer je slabiji box a i oni baguju, sve u svemu apsolutno vrh…hiljade tv kanala a što je najvažnije nema blokiranja sportskih dešavanja, hiljade filmova i serija, od najstarijih do najnovijih/sve što ima stream a ima većina.

Klump
2 godine prije

Psihopat mislijo da nam delajo uslugo po Razodetju se bodo ljudje brez znaka pošasti 666 ali www world wide web – svetovna računalniška mreža skrivali po votlinah pred v novim prihodom odrešenika. Ker je Figumbavmanova konstanta 4.66 dokazala Manderbotov set kaosa,da če se določena populacija preveč na množi se samo uniči. Psihopati nočejo predat oblasti Neomavedezevanim ljudem, ki imajo pravilno ponozranjema čustva. Popolna kontrola ni drugega kot Posesivnost zavrto nenaravno čustvo LJUBEZNI.

Zagor
2 godine prije

Mislim da je važniji realni i neposredni strah. To je strah od gladi koji bi se mogao dogoditi ove jeseni i zime.
Pratim malo naslove MSMa u vezi inflacije i divljanja cijena, pa tko voli, nek izvoli:

tps://www.vecernji.hr/vijesti/udarac-za-globalizaciju-sirom-svijeta-vlada-nestasica-nedostaje-skoro-svega-od-celika-do-tekstila-1516942?utm_source=Midas&utm_medium=Widget&utm_campaign=24sata.hr%2bSpecial%2bExchange

tps://www.dw.com/hr/bauk-inflacije-se-%C5%A1iri-svijetom/a-57972226

tps://www.vecernji.hr/biznis/inflacija-u-eu-na-najvisoj-razini-u-gotovo-devet-godina-hrvatska-iznad-prosjeka-1516334

tps://www.vecernji.hr/vijesti/kruh-i-brasno-poskupjet-ce-i-treci-put-u-mjesec-dana-1516182

tps://novac.jutarnji.hr/novac/aktualno/proizvodacke-cijene-u-njemackoj-u-srpnju-porasle-najsnaznije-od-naftne-krize-1975-15096205

tps://novac.jutarnji.hr/novac/aktualno/europske-burze-na-putu-najgore-izvedbe-u-zadnjih-pola-godine-15096185

tps://novac.jutarnji.hr/novac/aktualno/najveca-autokompanija-u-svijetu-po-broju-prodanih-vozila-smanjuje-proizvodnju-za-40-posto-15095977

O ovome se čak ni nesmije (valjda) pisati u MSM:

tps://www.geopolitika.news/vijesti/presjek-aktualnih-problema-na-europskom-plinskom-trzistu/

Mislim da bi Logično o tome trebalo pisati, a ne o filmu Greenland.
Ako ste već trebali i željeli pisati o nekom filmu i njegovom mogućem realnom prikazu budućnosti i čovjekovom ponašanju pod pritiskom pišite o filmu Songbird, kojeg je netko predložio u jednom komentaru prije par dana. Pogledao jučer i stvarno……dokumentarac.

Ime
2 godine prije

Napiše se neki apokaliptički scenario i obavezno se ubaci neki kvazi biblijski dio.

Dragi ljudi, pisci komentatori MOLIM VAS, nemojte lupetati gluposti i nemojte komentirati bibliju ako je niste barem jednom pročitali.
Lupetate i činite štetu. Spasenje je u bibliji, zadnje vrijeme je u bibliji ali ne to što pišete.

Ovih 144000 što pišete izbačeno je iz konteksta, to vam rade i jehovini svjedoci a oni su heretička sekta.

Zavodite ljude na krivi put i odvlačite ih od spasenja. Osim jw, isto su glupi komentari rimokatolika i pravoslavaca, jer i oni trkeljaju bedastoće što im njihovi čarobnjaci i nekromanti blebeću…..

Ukratko, pročitaj bibliju pa komentiraj.

Vicko Vrkić
2 godine prije

Još jedna u nizu metoda iz kuhinje CIA-e da se ljudi drže u strahu, jer dok su su strahu lako ih se kontrolira.
Poslovica kaže: “Mrak ne plaši, mrakom se plaši!”.
Ako nije komet onda su bijesne pćele iz afrike, ili je kravlje ludilo ili ovo ili ono samo da se narod drži u strahu.

ledeno doba
2 godine prije

36-godišnja austrijanka umrla nakon cjepljenja sa cjepivom Johnson&Johnsona

ona se cjepila nedavno , prije 2 tjedna,. kako je poznato, cjepivo J&J-a je dovoljna jedna doza, dakle cjepila se jednom dozom. Nekoliko dana nakon toga, kolabrirala je dok se nalazila u jednoj trgovini. Hitno prebačena u bolnicu, gdje je umrla. krvarenje mozga.
bolnica u St. Pöltnu, potvrdila je vijest o smrti ove žene i saopćila da, pošto je smrt nastupila u “vremenskoj blizini sa cjepljenjem”, da su prijavili slučaj Federalnom uredu za sigurnost u zdravstvu. Međutim, iz bolnice nisu htjeli saopćiti detalje o uzrocima smrti, zbog “razloga zaštite osobnih podataka”.

ttps://www.wochenblick.at/kurz-nach-vektor-impfung-niederoesterreicherin-36-verstirbt-an-hirnblutung/

ledeno doba
2 godine prije

Michael Hirschmann iz pokrajine Donja Austrija dao je cjepiti svoju majku, na nagovor njenog liječnika. Majka je imala 89 godina, imala je demenciju i od ranije, oboljenja tromboze… baš zbog toga, navodno što je imala trombozu, liječnik je savjetovao Hirschmanna, da cjepi svoju majku. I on je to učinio. I ona je umrla nekoliko tjedana nakon što je primila drugu dozu Pfizera/Biontecha. Hirschmanna sada grize svajest i samom sebi predbacuje, zašto je to učinio, zašto je dao cjepiti majku. Jer očito je da je cjepivo pogoršalo njeno zdravstveno stanje i dovelo do smrti, na koncu joj je otkazalo srce. Majka je stanovala kod njega i njegove supruge i oni su je njegovali. Već nakon prve doze, dobila je probleme sa otežanim disanjem.. ali nije htjela u bolnicu, njegovali su je kod kuće. nakon 2. doze, stanje se dramatično pogoršalo jedva da je disala, a noge su strahovitio otekle, tako da je morala… Čitaj više »

iiiistina
2 godine prije

ima puno o načetoj temi: Borba za opstanakTada mase shvaćaju da su prevarene, zavedene. …………..ovo iz naslova zar nije već prisutno sa plandemijom i ucjenama. prošetajmo malo iz upozorenja svijetu: Kategorija Zemljine promjene: Rečeno je da će se pojačati u snazi i frekvenciji, no nisu priznate, te da će se povećati manje nego linearno, zbog zagrijavanja i oticanja Zemlje tako da se ploče razdvajaju na rubovima. Gradovi koji implodiraju zbog padanja infrastrukture. Iako oni koji prihvaćaju mogućnost pomicanja polova, u mjesecima neposredno prije pomicanja očekuju ogromne potrese, ali će stvarne Zemljine promjene biti više pomicanje tla, u mjestu, nego trzanje pri pokretanju ploča, što čini zemljotres. Potresi će se kontinuirano povećavati kako u snazi tako i u frekvenciji, ali to neće biti primaran razlog devastacije. Predvidjeli smo gradove koji implodiraju, gdje infrastruktura pada ili se izvija tako da se zgrade urušavanju u mjestu, iznenada. Već su se dogodile željezničke nesreće jer… Čitaj više »

iiiistina
2 godine prije

i zanimljivi prilog za razlog nedavnog zatvaranja ovdje spomenutih 6 opservatorija Brnjica April 15, 2013, 1:28 pm Kako otkriće velikog planeta kao što je Dvanaesti planet može biti ušutkano? Pogledajte kako često javnost bude kompletno prevarena čak i onda kad zna istinu, kad je umiješana i ima dokaz u svojim rukama. Establishment laže. Koliko je ljudi čulo komentare astronauta, jer oni su hodali po Mjesecu, da nisu bili prvi i kako ih je iznenadilo ono što su tamo otkrili. Jesmo li čuli od astronauta što su to oni otkrili? Oni su utišani. Koliko je ljudi ostalo razočarano što sonde nedavno poslane gore, na Mars, nisu išle blizu površine Marsa pa nisu slikale pod pravim kutom ili pogled koji je javnost htjela vidjeti? Hubble ne daje izravan prijenos. Sonde ne daju izravan prijenos. Javnost ih plaća, putem poreza, ali informaciju ne dobiva, a bilo kakvo kresanje ili cviljenje nema za rezultat veću… Čitaj više »

majasta
2 godine prije

a Nibiru?

ledeno doba
2 godine prije

ma kakav strah, kakav bojazan, oni-kabala i svi njihovi namjesnici i pomoćnici trebaju da se boje… jer jednoga dana kada ih počnu ganjati po ulicama svih država… kaže se često, njih je 1% , a nas običnog čovječanststva 99%. Međutim to nije točno. njih je još puno manje. Jer, ako računamo da ima 7,5 milijardo stanovnika, 1%=75 milijuna.. njih nema ni blizu toliko. Na svijetu ima zasigurno 75 milijuna bogatih i još više, ali nisu oni svi kabala. Oni koji drmaju svijetom, koje nazivamo kabala, koji upravljaju sa svim ovim: lihvari koji izazivaju krize, ratove, mućke, plandemije i sve ostalo njih ima maksimalno desetak tisuća, a možda i manje.. Dakle, u postotcima izraženo , njih ima samo oko 0,00001 % ili malo više od toga. šaka jada. čak i da ovom broju pridodamo i sve njihove plaćenike i uniformirane amebe, nema ih više od 0,00005%, ali plaćenici i uniformirane amebe, će… Čitaj više »

Branko
2 godine prije

Toooo…, autor članka još malo pognoji, pa da čitatelju bude lakše donijeti odluku.

Škafiškafnjak
2 godine prije

Pa nije to tako ni loše. Da napokon više svi odahnemo😁

Irina
2 godine prije

Bože, toliko riječi a rečeno toliko malo! (I ništa novo!)

Stara kuka
2 godine prije

Povijesno gledano, masovni ustanci rezultiraju temeljnom promjenom društva, a ne privremenim zastojem u vladajućoj ideologiji, stoga elite imaju dobar razlog za strah.” 

A kako se ovo uklapa u sada prevladavajuće mišljenje među komentatorima na ovom portalu da ne postoje nikakvi spontani masovni ustanci ili bilo kakvi drugi nepredviđeni i nekontrolirani društveni događaji, nego da je već stoljećima apsolutno sve to ustvari pokrenuto,, orkestrirano i vođeno od tzv. “kabale” i da se baš ništa važno ne dogaša bez njihovog odobrenja?, Evo, naprimjer postadoše zadnjih dana čak i Talibani kabalistički pijuni?

wipnbwipeungwuerfnup
2 godine prije

Takozvanom revolušn u Galiji su uništili konkurenciju kojoj su sve pokrali a prikazuju i dan danas tu pljačku i teror kao napredak sa one tri riječi koje mi se gade izgovoriti. Inaće ima napis jedan, neda mi se sad tražiti, da jedni te isti kod gala drže svo bogatstvo zadnjih 600 godina, Saša, probudi se…………………

ledeno doba
2 godine prije

ovaj naziv “Thule” iz filma, podsjetio me da sam taj izraz čuo negdje već ranije Dakle, Thule je mistični izmišljeni, fiktivni otok, koji se, prema opisu, starogrčkog pronalazača Pythesa iz 4. stoljeća prije krista, nalazi negdje daleko na sjeveru Europe, tojest zemaljske kigle. Prema opisu Pytheasa, Thule se nalazi udaljen “šest dana plovidbe” od Britanije. Otok Thule je kasnije dakle zadobi to neko mistično značenje, kao i navodno potonuli koentinent Atlantida.. Ali, postoji još jedna poznat stvar, tajno okultno društvo “Thule”, koje se nazvalo baš po ovom otoku i koje je u Njemačkoj između 2 svjetska rata imalo utjecaj na mnoge naciste. evo ukratko najvažnije informacije o tome iz njemačke vikipedije, iako je to u vikpediji sve napisano malo po maisntreamu, ipak je zanimljivo: Društvo Thule bilo je politički tajni savez, koji je pred kraj 1. sv. rata 1918. u Muenchenu osnovao Rudolf von Sebottendorf. Dobilo je ime po basnoslovnom… Čitaj više »

ledeno doba
2 godine prije

kratko o osnivaču Thulea (iz vikipedije): Rudolf von Sebottendorf, pravim imenom: Adam Alfred Rudolf Glauer, pseudonim Erwin Torre (1875-1945), bio je njemački antisemitski okultist i izdavač. Pored toga bio je mason. Od 1901. do 1914. boravio je u Turskoj, odnosno, tadašnjem Osmanskom carstvu. von Sebottendorf je u Bursi 1901. upoznao grčkog židova, po imenu Termudi, koji je von Sebottendorfa uveo u masonsku ložu. Britanski povjesničar Nicholas Goodrick-Clarke, koji je izučavao ezoteriku, pretpostavlja da je ova masonka loža u Bursi, bila povezana sa francuskom ložom reda Memphis. Pored toga, ta loža u Bursi, služila je kao maska za organizaciju Mladoturskog vijeća za jedinstvo i napredak, tadašnje ilegalne oporbene skupine, koja se borila protiv vlasti tadašnjeg sultana Abdulhamida II. Ovaj Termudi je von Sebottendorfu u nasljedstvo ostavio svoju biblioteku okultnih knjiga. Von Sabotenof se 1919. posvadio sa ostalim članovima Thule i izbačen je iz društva, nakon toga je putovao po Švicarskoj , Sjevernoj Americi… Čitaj više »

ledeno doba
2 godine prije

ovaj naziv “Thule” iz filma, podsjetio me da sam taj izraz čuo negdje već ranije Dakle, Thule je mistični izmišljeni, fiktivni otok, koji se, prema opisu, starogrčkog pronalazača Pythesa iz 4. stoljeća prije krista, nalazi negdje daleko na sjeveru Europe, tojest zemaljske kigle. Prema opisu Pytheasa, Thule se nalazi udaljen “šest dana plovidbe” od Britanije. Otok Thule je kasnije dakle zadobi to neko mistično značenje, kao i navodno potonuli koentinent Atlantida.. Ali, postoji još jedna poznat stvar, tajno okultno društvo “Thule”, koje se nazvalo baš po ovom otoku i koje je u Njemačkoj između 2 svjetska rata imalo utjecaj na mnoge naciste. evo ukratko najvažnije informacije o tome iz njemačke vikipedije, iako je to u vikpediji sve napisano malo po maisntreamu, ipak je zanimljivo: Društvo Thule bilo je politički tajni savez, koji je pred kraj 1. sv. rata 1918. u Muenchenu osnovao Rudolf von Sebottendorf. Dobilo je ime po basnoslovnom… Čitaj više »

Sven
2 godine prije

Iskreno gledao sam toliko filmova slicne tematike da ovaj film necu svojom voljom pogledati…vjerovatno slucajno. A razlog se krije u cinjenici sto su vecinom svi slicni. Dobijam alergijsku reakciju na samu pomisao da pogledam jos jedan film u kojem tipicnu porodicu netipicno paranoicno brani usplahireni otac i zajapurena majka. To je klasican obrazac glume u mnogim filmovima sa dozom elementarne sizofrenije prisutne u glumi glavnih glumaca. Sve se svodi na epizode teske paranoje koja vodi glavnu rijec tokom filma. Dramaturgija kao u filmu rat svijetova u kojem ona curica vristi kao pokemon vriskavac . Reci nesto ako cujes nesto…reci…teska paranoja. Jedan od normalnijih filmova je skyline u kojem je tema vanzemaljska invazija na zemlju. Zasto normalnijih ? Zbog pogibije vecine glumaca bez pardona tokom filma. Bez prenemaganja i patetike. Zbog toga sto bi tako i bilo u stvarnosti. A apokalipsu smo si sami prizivali tokom svih dugih godina ljudske povijesti… Čitaj više »

Meštar
2 godine prije

Saša F. ne miješaj kruške i jabuke. Kršćanstvo koje naviješta Isusa razapetog i uskrslog je sve samo ne elitistička religija. U članku knjige Otkrivenja nekoliko puta se govori o velikom mnoštvu spašenih, mirijadama mirijadi. Prorok Izajija govori o mnoštvu naroda koji se spašeni slivaju Bogu. Uostalom Bog je u Novom zavjetu završio na jadan i neelitistički način, žrtvujući se do kraja, kako Pavao kaže i vidio sam da bi se netko žrtvovao i poginuo za dobre, ali da bi se netko žrvovao i poginuo za zle i dao svoj život za njihto nije vidio. Drugo: kršćanstvo je dobrovoljno ( nemojte mi u komentarima spominjat prisilna pokrštavanja , jer to nije kršćanstvo ), dakle nema veze s elitizmom. Bog zove svakoga i to najgore među nama na put dobra.

Max
2 godine prije

Za Baku.

Abe 04
2 godine prije

U filmu taj meteor ili komet se očekuje da će udariti gdje? Pa negdje između Afrike i Europe. Kud će suza..

Diana Petar ...
2 godine prije

Život nije film, a u toj Knjizi o B(ogu)IB(aa)LIji piše i da Bog nije pristran, stoga se treba dobro promisliti o tom “okaljavanju sa “ženama” iz Sakrivenja 14;34.
Usput, hzračenje u Zg je vrlo pojačano, ako koga, osim Boga, brine.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI