VIDEO: Rusija će pomoći Turskoj da završi svoj zrakoplov 5. generacije koji će zamijeniti F-35

TFX - Turski zrakoplov 5. generacije
92 komentara

Prije posjete turskog predsjednika Erdogana Washingtonu su američki, turski, čak i ruski mediji objavili vijest da je Ankara u vojno-tehničkoj suradnji s Rusijom „uzela malu pauzu“, kako bi se turska i američka strana pokušali dogovoriti oko kupnje sustava Patriot i vraćanja Turske u projekt F-35. Međutim, zahtjevi američke uprave su bili preveliki.

Tražili su da Turska ne koristi sustave S-400 i da ne ugovara novu nabavu ruskog oružja. Trump je, navodno, ponudio Turskoj ugovore vrijedne čak 100 milijardi dolara, iako nije jasno s kojim projektima i kojim novcem, obzirom da se SAD bore s proračunskim manjkom, rastućim dugom i nemogućnosti da podmire gubitke farmerima zbog štete nastale s robom koja je trebala biti prodana Kini.

Nakon neuspjelog putovanja u SAD, Rusija je Turskoj, osim sustava S-400, ponudila pomoć u dovršetku turskog zrakoplova pete generacije TF-X.

„Rusija bi s vlastitim tehnologijama i znanjem mogla pomoći Turskoj u realizaciji turskog borbenog zrakoplova pete generacije“, na izložbi u Dubaiju je rekao Dmitrij Šugajev, direktor ruske Federalne službe za tehničko-vojnu suradnju.

“Našim turskim partnerima u ovom sektoru imamo što ponuditi. I to sa stajališta različitih sustava. Imali smo sjajne rezultate. Možemo im ozbiljno pomoći”, rekao je Dmitrij Šugaev na Dubai Air Showu.

Dubai Air Show, na kojem će sudjelovati 1200 predstavnika iz 63 zemlje, trajat će od 17. do 21. studenog.

Vojno-tehnička suradnja Rusije i Turske

Isporuka najnovijih ruskih sustava protuzračne obrane S-400, koja je izazvala krizu u odnosima Turske i Sjedinjenih Država, započela je sredinom srpnja. Prema turskom predsjedniku Tayyipu Erdoganu, S-400 će u potpunosti biti operativan u travnju 2020. Washington je zatražio otkazivanje sporazuma u zamjenu za prodaju američkih sustava Patriot, prijeteći da će odgoditi ili čak otkazati prodaju najnovijih zrakoplova F-35 Turskoj, te da će Ankari nametnuti sankcije u skladu sa Zakonom o borbi protiv američkih protivnika putem sankcija (CAATSA).

Ukratko, Ankara je odbila učiniti tražene ustupke.

Ugovor o prodaji S-400 Saudijskoj Arabiji

Rusija i Saudijska Arabija potpisale su  ugovor o isporuci protuzračnog raketnog sustava S-400 još 2017. godine i sada traže uvjete za njegovu provedbu. To je za agenciju Sputnik izvijestila službena predstavnica Savezne službe za vojno-tehničku suradnju Marija Vorobijeva.

“2017. godine potpisan je ugovor sa Saudijskom Arabijom za opskrbu sustavima S-400 Trijumf”, rekla je Vorobijeva agenciji za vrijeme zrakoplovnog sajma u Dubaiju.

Dodala je da se s partnerima trenutno razgovara o međusobno prihvatljivim uvjetima za realizaciju ovog ugovora.

VIDEO: Turski borbeni zrakoplov pete generacije TF-X

Pretplatiti se
Obavijesti o
92 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Fabijan
4 godine prije

Kakao naslov ????!!!!
Rusija ce pomoc Turcima u poslu za koji niti oni nisu sigurni da ce zapoceti
Ali nadje se mjesta I za kritiku Amera :))

Fabijan
4 godine prije

Usput
TAILORED TFX je jos samo u nacrtima !!!
Pravilo je 10 godina od PROTOTIPA do uvodjenja u upotrebu
Za prototip tri komada min tri godine
A VI ce te letjeti s njima 2028 !!!!?????

Willer
4 godine prije

da sam rus nebi nikada… ne triba se razbacivat tehnologijom, pogotovo naprednom koju su generacije stvarale… uostalom, turci su samo situacijski saveznik rusiji

Sparkling
4 godine prije

Izgleda da je Erdo odlučio: SU-35 s modernim radarom i pravim naoružanjem jedno 50 kom. dok TFX ne bude operativan, zajedno s S-400 i Turska je sigurna da je “izuzetni” nece napasti a da ne riskiraju gubitke. Iako osobno nikad pa ni sada ne vjerujem Erdi.

gost
4 godine prije

možeš mislit kako će se to desiti ))))))

Bosanac
4 godine prije

Ode Turska ko i Juga ako nastave pravit svoj avion

TerraMarique
4 godine prije

Hahaha… F35 spoljni dizajn, sa Ruslim motorima da se umire obe strane i da ostanu u medjusobnoj konkurenciji

Jack
4 godine prije

Kakva će to biti suradnja!? Sve će ii po onoj narodnoj izreci,; Kad slijepac vodi slijepca oba će završiti u provaliji! Rusi se eto usđuju ponuditi Turskoj ruku suradnje u stvari, za koju evidentno nisu najbolje osposobljeni! Dokaz za to!? Pa razvoj njihovog aviona 5. generacije Su 57 s kojim kubure već 10 godina i rezultat je nekakav kompromis, koji oni nazivaju avionom 5. generacije, pa čak prepotentno izjavljuju, da je to osnova za VI generaciju, ali po svjedočenju jedne partnerske zemlje, a to je Indija, koja je i sama uložila poprilično love u razvoj tog aviona i kad su njihovim pilotima konačno dozvolili da polete s njim za Indijce je uslijedio hladan tuš. Avion još ni izdaleka nije bio ono što su od njega očekivali i nabrojili su mu oko 40 ozbiljnih nedostataka, koji se po njihovom uvjerenju na postojećoj konstrukciji aviona teško mogu ispraviti. Ti nedostaci idu od… Čitaj više »

onaj najgl.....veći Dalton
4 godine prije

Turci se otimaju Borgu, cjenjkaju se za F-35, igrajući na rusku kartu.
Pa malo podižu ulog, uvodeći u igru imaginarnu buduću igračku.
(Pa su ingeniozno, htjeli angažirat Rolls-Royce da im razvije motor. Ali su Anglosasi vrlo brzo skužili tursku igru i povukli se.)
Ameri to znaju, ali zbog važnosti Turske samo mašu lasom. Zasad. A najrađe bi ga nabacili i zategli…. do kraja.
(Ovo je loš primjer…. moglo bi i nekim drugima, danas – sutra, pasti neke gluposti na pamet)
A Rusi su pristali sudjelovati u tom turskom igrokazu….. i to im uopće nije mrsko….. naprotiv.
P.S.
Imaš čovjeka, imaš problem….
Nema čovjeka, nema problema….
Odavno se vrti po nekim glavama…..

Max
4 godine prije

sasvim logična suradnja.

donald
4 godine prije

što će im to ? za novi genocid nad kurdima ili armencima ? možda hrvatima ? irancima tj iranskim kurdima ? kako zemlja u ratu može kupovat oružje i to kontra golorukih kurda

donald
4 godine prije

sve je to igra trumpa i muslimanske brače , napranili su komisiju za ispitat 400 ???znači da ga misle rastavit sa amerima a glume nek žrtvu

Ivo
4 godine prije

Amerofili na aparatima.

Ha ha
4 godine prije

.

MDM
4 godine prije

Stvarno je genij Putin. Kad indijcima nestalo para, sad če Turci da plate razvoj 5 generacije.

Max
4 godine prije

Mislim da prvo Ruski avioni idu u Tursku i to Suhoj 35 s a tek onda rad na avionu.

Zlatko
4 godine prije

Postave video animaciju i tvrde da je to njihovo strašno naoružanje….aaaa….ha ha ha haa…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.