Vijeće sigurnosti UN-a o Aleppu – Pobjeda Vitalija Čurkina

UN Sirija - Vitalij Čurkin
3 komentara

Situacija oko sirijskog grada Aleppa postaje sve vruća, ali se borbe ne vode samo u Siriji. Kako se ispostavilo, žestoke borbe se vode i iza kulisa u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda. Upravo u tim teškim diplomatskim bitkama je stalni ruski predsjednik u Ujedinjenim narodima, Vitalij Čurkin, jučer još jednom pobijedio.

Sve je počelo s time da je Francuska predložila nacrt rezolucije o raspoređivanju promatrača Ujedinjenih naroda u sirijskom gradu Aleppu. Međunarodni promatrači bi, prema francuskoj strani, trebali pratiti evakuaciju stanovnika.

Međutim, ruski dužnosnici su bili protiv angažmana nestručnog osoblja u zoni neposrednih ratnih opasnosti. Vitalij Čurkin je francuski prijedlog nazvao nepraktičnim i opasnim.

Rusija je tada predložila svoju verziju rezolucije. Dokument koji je predložio Vitalij Čurkin sadrži izravni apel glavnom tajniku UN-a, Ban Ki-moonu, da od Vijeća sigurnosti zahtjeva stvaranje uvjeta potrebnih za sigurnost osoblja međunarodne organizacije koje će biti poslano za praćenje stanja u istočnim četvrtima Aleppa.

Predstavnicima Vijeća sigurnosti UN-a je trebalo tri sata da se slože oko dvije verzije rezolucije – Francuske i Ruske.

Na kraju je postignut kompromis koji uključuje slanje u Aleppo više od stotinu djelatnika Ujedinjenih naroda, predstavnika Međunarodnog odbora Crvenog križa i Sirijskog arapskog Crvenog polumjeseca.

Ironično, čak su i američki predstavnici, koji često pokušavaju spriječiti bilo kakvu inicijativu Rusije, izrazili nadu da će “promijenjeni” nacrt rezolucije biti odobren jednoglasno.

Nezamislivo, ali to je rekla stalna predstavnica Sjedinjenih Država pri UN-u, Samantha Power.

“Tekst sadrži sve elemente za sigurnu i dostojanstvenu evakuaciju i pružanje humanitarne pomoći onima koji odluče ostati na istoku Aleppa”, rekla je Samantha Power.

Kako se čini, unaprijed je bilo jasno da će nacrt rezolucije kojeg je “izmijenio” predstavnik Ruske Federacije biti jednoglasno podržan, što znači još jednu diplomatsku pobjedu na međunarodnoj sceni iskusnog Vitalija Čurkina.

ABC News upravo javlja da je rezolucija u Vijeću sigurnosti jednoglasno podržana, te da je UN odobrio slanje promatrača koji će pratiti nastavak evakuacije iz istočnog Aleppa.

Francuska je rekla da su promatrači potrebni kako bi se spriječilo da vladine snage izvrše “masovne zločine“, iako konkretnih dokaza o proizvoljnim likvidacijama ili zločinima nema, osim ako ne želimo vjerovati “Bijelim kacigama“, “Aleppo Media Centru” ili Sirijskom opservatoriju za ljudska prava iz Londona.

Glavni tajnik Ban Ki-moon je hitno konzultirao Siriju i ostale strane kako bi se osigurala sigurnost promatračke misije, iako je poznato da će njeni pripadnici biti sigurni samo u područjima koja nadziru vladine snage, uvijek ako ne postanu žrtve minobacačkih napada od strane terorista.

Evakuacija Aleppu je počela prošlog tjedna, nakon što su Rusija i Turska posredovale u uspostavi primirja, ali je ona u više navrata odgođeno.

Sada se pregovara i o planiranoj evakuaciji islamista iz enklava Madaya i Zabadani u blizini libanonske granice.

Među evakuiranima iz istočnog Aleppa su sedmogodišnja Bana Alabed i njena majka Fatima, koje su redovito na Twitteru pisale o “strahotama vladinih napada na istočni Aleppo”. Tako će njezinih preko 300 000 sljedbenika na Twitteru biti uskraćeno za teatralne nastupe male Bane Alabed “pod kišom režimskih projektila”, osim ako se uskoro ne javi iz islamističkog područja u Idlibu, a nije isključeno i da mala Bana i njezina majka Fatima budu gošće zapadnih televizijskih kuća u turneji po Europi.

rezoluzijaUNvitalij čurkin
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
jale
7 godine prije

“Francuska je rekla da su promatrači potrebni kako bi se spriječilo da vladine snage izvrše “masovne zločine“, iako konkretnih dokaza o proizvoljnim likvidacijama ili zločinima nema”. Rekoše francuzi valjda misleći na sve one svoje nebrojene i zataškane genocide nad Afričkim narodima i plemenima u vrijeme kolonijalizma.

Dreamer
7 godine prije

Ne bih rekao da je ovime Rusija puno dobila. No nije puno niti mogla.

xe
7 godine prije

Francuskax se svim zilama napreze da se izvucu zapadni instruktori iz Aleppo

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI