Visoki zvaničnik EU razmatra zapljenu ruske imovine

Paolo Gentiloni
20 komentara

Konfiskacija ruske strane imovine bila bi “veoma težak korak” jer to nije politička odluka i zahtijeva sudsko opravdanje, izjavio je u ponedjeljak evropski komesar za ekonomska pitanja Paolo Gentiloni.

Ranije ovog mjeseca, nekoliko visokih zvaničnika EU predložilo je zapljenu ruskih deviznih rezervi, koje su zamrznute kao odgovor na vojnu ofanzivu Moskve u Ukrajini. Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrel sugerirao je da bi sredstva trebala biti iskorištena za pokrivanje troškova obnove Ukrajine nakon završetka sukoba.

Govoreći u Asocijaciji stranih novinara u Rimu, Gentiloni je potvrdio da nekoliko zemalja razmatra ideju o konfiskaciji uz podršku Evropske komisije. Međutim, naglasio je da je “sa pravne tačke gledišta prelazak sa zamrzavanja na konfiskaciju veoma težak korak” i da stoga “ishod nije siguran”.

“Moramo poštovati zakon jer je vladavina prava temeljni princip EU i to ćemo činiti u svim slučajevima”, rekao je on.

Komesar je takođe jasno stavio do znanja da konfiskacija „nije politička odluka“ i da mora biti u skladu sa zakonskim zahtevima.

Italija ima zamrznutu imovinu u vrijednosti od oko 1,8 milijardi eura (1,9 milijardi dolara), otkrio je Gentiloni.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Aleksandar Gruško ranije je rekao da bi oduzimanje deviznih rezervi ruske države predstavljalo čin “potpunog bezakonja” i da bi potkopao samu osnovu međunarodnih odnosa. Njegova izjava uslijedila je nakon komentara ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, koji je rekao da bi zamrzavanje imovine, po njegovom mišljenju, u suštini predstavljalo krađu.

Od početka vojne operacije u Ukrajini krajem februara, polovina ruskih međunarodnih rezervi – oko 300 milijardi dolara – zamrznuta je u sklopu sankcija koje su uvele SAD, EU i njihovi saveznici. Šefica ruske centralne banke Elvira Nabiulina rekla je da je ruska imovina zamrznuta, ali nije uhapšena ili eksproprisana. Ona je, međutim, dodala da Moskva smatra da je zamrzavanje svojih rezervi bez presedana i da će osporiti ove odluke.

Hiljade ruskih pojedinaca takođe su sankcionisane, a njihovu imovinu i novac zaplenile su ili zamrzle vlade širom Evrope.

Rusija je napala svoju susjednu državu krajem februara, nakon neuspjeha Ukrajine da implementira uslove sporazuma iz Minska, prvi put potpisanih 2014. godine, i konačnog priznanja Donbas republika Donjecka i Luganska od strane Moskve. Protokol uz posredovanje Njemačke i Francuske osmišljen je kako bi otcijepljenim regijama dao poseban status unutar ukrajinske države.

Kremlj je od tada tražio da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dvije republike.

euPaolo GentilonirusijaSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tomislav
1 godina prije

Visoki predstavniče,koliko ste visoki?
Vrtni patuljak???

Max
1 godina prije

To bi bila pljačka.

1 godina prije

Nemoguče se je odzivati na svaku boodalaštinu, koju odvale ludi EU političari, i to bez kritičkog podtona medija, koji to prenosi. Sad su več svi isti.
Nikome više nije mar, šta piše…. Sve isto, MSM i oni, koji bi htjeli distancu, a nemaju je.

Cupo
1 godina prije

Bravo ,to je recept za krizu u svijetu bravo visoki predstavnice. To je jako velik i mocan potez!!! Onda budite spremni naplatiti Nizozemcima,Britancima,Francuzima imali su kolonije donedavno,muzli su zemlje kolonije u svakom pogledu. A nemojmo zaboravit nase drage Amerikance,treba im naplatit pokolj u Hirosimi i Nagasakiju,napad na Vijetnam,napad na Pakistan,Irak,Iran i ni slucajno sta su u pocetku napravili Indijancima… bit ce para nemoze ih krava pojest!!

tuf
1 godina prije

Za plakati je kada vidimo kakvi maliciozni, histerični i impulzivni političari gospodare europskim kontinentom. Imamo babu koja zbog nesreće na drugoj strani zemaljske kugle pogasi doma sve elektrane pa se onda zgledaju i čude što imaju naskuplju energiju na svijetu. Imamo busače u prsa od Bugarske, Austrije pa sve do Velike Britanije koji se sve natječu tko će prije objaviti Urbi et orbi da neće oni otvarati račune u rubljama. U međuvremenu i Bugarska i Austrija porekle što su rekle, a Velika Britanija ostaje đu*re do kraja pa radije savjetuje milijunima svojih građana neka se sljedeću zimu smrzavaju. BoJo-u sigurno neće nedostajati energenata jer ostati će doslijedan u nedjeljenju sudbine sa svojim građanima kao i u doba korona-kampanje. Onda imamo babu von der Layen koja ode u Indiju na gospodarski forum koji je predviđen za poslovno povezivanje država – da bi im tamo samo očitavala bukvicu što se ne pridružuju… Čitaj više »

tihobl
1 godina prije

Slab je ovaj talijan. Sto nije trazio da se objavi rat Rusiji? Morace ga zamjeniti nekim odlucnijim.

Tupko Glupko
1 godina prije

A Rusija će na abnormalnim cijenama plina i nafte zbg nametnutih EU sankcija zaraditi to što je izgubila za par godina.
I to će joj platiti sami Europljani.

I dobit će na Međunarodnom sudu da joj EU mora vratiti konfiscirano.

Vode nas teške budale i američki dupelisci koji nas žele gospodarski uništiti.

1 godina prije

Sad kadje Putin mrtav ( engleski mediji ), kad je Xi pred padom ( svi zapadni mediji ), neče biti problem pokrasti Rusiju…
ZAR NE?
Hahahahahaha….
Nevjerovatno! Šta sve zapad uptrebljava, kad gine….

DLM
1 godina prije

Konfiskacija ruske strane imovine nije politička odluka vec kradja i razlog da RF uputi nekoliko vaspitnih tim zemljama.

Tuđo Franjić
1 godina prije

Ma ko šta pita tu bjednu Europsku Uniju? To je jedno marginalno udruženje ravnih krastavaca i LGBT parada?

Lucija, prva
1 godina prije

Ma… ovakva razmišljanja je u USA zaustavila ona Yelen.
Zanimljivo.

Toliko su već pokrali (Venecuela, Afganistan, Libijsko i osobno Gadafijevo), da bi im se moglo biti i glavu.
I to na razne načine.

Lucija, prva
1 godina prije

“…Iranu pre nekoliko decenija zamrzli sredstva i nisu ih još vratili, ali da se sada prvi put dešava da zamrznuta sredstva hoće da uzmu i iskoriste ih bez saglasnosti vlasnika i bez međunarodne, javne otvorene procedure. „Ako su sredstva koja su zamrznuta u neku ruku oteta, a zarađena su na legalan način, pitaju se (druge zemlje) šta je sada na redu i da li treba stvoriti neki novi globalni međunarodni sistem i finansijski i trgovinski i neku novu valutu. Sada je vreme za traženje toga“, kaže Jovanović za Sputnjik podsećajući da se svetski monetarni sistem od prošlog veka menja otprilike na 30 godina. On (ekonomist iz Švicarske, globalne studije, op.a), smatra da je sistem koji važi od 1971. sa dolarskim standardom umro onog trenutka kada su na Zapadu zamrznuta legalna ruska sredstva. Sada je velika bojazan širom sveta šta će dalje da se dešava i forum u Sankt Peterburgu je,… Čitaj više »

Lucija, prva
1 godina prije

Još o Forumu u St Petersburg u: “Predstojeći Međunarodni ekonomski forum u Sankt u (SPIEF) sasvim slikovito je Zapadu pokazao da se zavarava misleći da su oni ceo svet. U uslovima ukrajinske krize i najoštrijih sankcija ikad koje je 35 zemalja Zapada uvelo Rusiji, prisustvo ekonomskom forumu u Peterburgu sredinom juna već je potvrdilo više od 90 država. …samo mesec dana po otpočinjanju ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini pozivu za učešće na SPIEF-u odazvalo 69 država, među kojima su i Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Nemačka, Francuska, Japan, Kina, Indija, Srbija. U međuvremenu ih se prijavilo još više od 20. Za sada.” Eto kako su govori Elenskog i sankcije Rusiji samo predstava za narod. Onaj narod koji će se zimus smrzavati. “„I pre rata u Ukrajini evropska bezbednost je ugrožena jer su evropski političari dozvolili da im zvanična politika Vašingtona diktira od koga će ubuduće kupovati energente: prirodni gas,… Čitaj više »

Lucija, prva
1 godina prije

Ilustracija navedenog: izvadak iz komentara, a koji opisuje kontinuirani rast cijena grijanja u Njemačkoj zadnjih 5 godina, a ne samo sada. Dakle, za svo vrijeme iste, niske cijene ruskog plina:

“Ovde pored stanarine placamo nesto slicno infostanu gde je uracunato grejanje i topla voda. Mesecna rata je bila 80 Evra kad sam se doselio trenutno je 160. Svaki godisnji obracun me je dodatno kostao bar 2000 Evra, znaci jos skoro 170 Evra dodatno mesecno. Posto ima bezbroj stavki uporedio sam jednu po jednu i dosao do zakljucka da se ekstremno visoki troskovi pojavljuju zbog grejanja i tople vode uzrokovani cenom plina. Onog ruskog jeftinog… I sad ovi retardi sto su na vlasti u Nemackoj tvrde da trebam da platim godisnje dodatnih 2 ili 4 ili 6 hiljada Evra da bih mogao da se istusiram i zagrejem kucu jer je to u interesu njihove globalne politike! Ojadice srednju klasu na zapadu,…”

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI