Vlada Venezuele nacionalizirala pogone kompanije Goodyear u zemlji

Goodyear Venezuela
85 komentara

Prema odluci Ministarstva rada Venezuele, vlada zemlje je najavila trenutno nametanje “državne kontrole” nad američkim proizvođačem guma Goodyear u državi Carabobo.

U dekretu venezuelanskog Ministarstva rada, kojeg je objavila Gaceta Oficial, vlasti zemlje su pozvale radnike da se vrate na svoja mjesta kako bi se nastavila proizvodnju, prenosi televizija Globovisión.

Odluka o nacionalizaciji je donesena nakon što su početkom prosinca  vlasnici američkih postrojenja najavili prekid rada u Venezueli, a zaposlenicima su obećali da će im umjesto plaće dati deset guma proizvedenih u tvornici, izvijestio je Reuters.

Nakon odluke vlade u Caracasu se oglasio i Goodyear, koji je nakon prestanka rada tvornice u Venezueli naglasio kako u toj zemlji nitko nije ovlašten proizvoditi gume pod njegovom robnom markom.

Prema Službenom glasniku Venezuele, radnici će sami odrediti predstavnike “Posebnog upravnog odbora” tvrtke.

Odlukom vlade se također nalaže ponovno pokretanje proizvodnje, a radnici i članovi sindikata se pozivaju na imenovanje predstavnika “Posebnog upravnog odbora” u roku od 5 radnih dana, a radnici koji budu imenovani u odbor će na toj dužnosti biti godinu dana.

U tvornici radi 1160 ljudi, a Luis Lovera, vođa sindikata Goodyeara, izjavio je prije deset dana kako tvrtka ima dovoljno sirovina za nastavak poslovanja u Venezueli.

“Vjerujemo da su imali dovoljno sirovine da nastave s radom i riješe situaciju radnika”, rekao je Lovera.

Sindikalni čelnik tvrtke za proizvodnju guma kazao je kako ga je odluka vrha kompanije o gašenju proizvodnje  iznenadila.

“Sigurnosno osoblje je počelo ograničavati pristup postrojenjima bez ikakvog upozorenja. Mi smo 1160 roditelja koji su ostali bez posla”, 12. prosinca je za lokalne medije kazao je Luis Lovera.

Lovera je istaknuo kako je izvršni odbor, unatoč činjenici da se uvijek žalio “da ima problema zbog strukture troškova i zakon dogovorenih cijena”, osiguravao zaposlenike da će osim sredstava za kupnju dobiti sredstva iz Kineskog fonda i od proizvoda koji se prodaju u Kolumbiji.

Prema Loveri, uprava tvrtke Goodyear Venezuela, “službeno uopće nije komunicirala s radnicima”. Na kraju je Goodyear odlučio zatvoriti tvornicu u državi Carabobo i radnike isplatiti u gumama.

Odluka Goodyeara se može smatati političkom, jer bi gašenje proizvodnje izazvalo kaos na prometnicama, budući da ova tvornica proizvodi najviše automobilskih guma u zemlji, čak i kada je radila sa samo 20% kapaciteta.

Vlada je upozorila podružnicu američke kompanije da će nacionalizirati tvornicu i nastaviti proizvodnju.

U izjavi nakon priopćenja Goodyeara je vlada Venecuele priopćila da kompanija namjerno sabotira oporavak zemlje i poduzima jednostrane protuzakonite mjere pri zatvaranju tvornice u državi Carabobo, napuštajući radničku klasu koja tamo živi, čime očigledno krši njihova prava.

Predstavnici ove tvrtke, djelujući na izdajnički način i kršeći zakone Republike Venezuele, pokušali su na ulicu izbaciti 1160 radnika koji su svoj život posvetili radeći za spomenutu tvornicu. Nema sumnje da je ovaj čin dio eskalacije napada i pokušaja sabotiranja Programa za oporavak, rast i gospodarski prosperitet kojeg provodi bolivarska vlada i da gašenje proizvodnje pridonosi destabilizaciji i kontinuiranoj agresiji koju Sjedinjene Države promiču protiv Venezuele.

U tom kontekstu, bolivarska vlada izražava svoju neograničenu podršku radnicima ove tvornice, kojima ćemo pružiti svu potrebnu zaštitu utvrđenu Ustavom i Zakonom o radu i radnicima.

Venezuela nikoga neće hapsiti, ali u tom je smislu najavljujemo donošenje sljedećih mjera:

Prvo: Pokrenuti sve pravne postupke, uz mjere i protokole potrebne za vraćanje proizvodnje i produktivnosti postrojenja kroz mehanizme predviđene u Zakonu o radu i radnicima.

Drugo: Uvesti zaštitne mjeru kako bi se jamčila radna mjesta za 1160 radnika tvrtke.

Treće: Zatražiti od Ureda javnog tužitelja da pokrene kaznenu istragu protiv vlasnika i upravitelja tvrtke CA Goodyear Venezuele (GdV) kako bi se utvrdila njegova odgovornost u ovom činu sabotaže i bojkota, koji predstavlja čin destabilizacije i napada na nacionalnu ekonomiju.

Bolivarska vlada još jednom djeluje u obrani naše radničke klase, istovremeno jamčeći stabilnost rada i produktivni kontinuitet te važne industrije kako bi se normalizirala gospodarska djelatnost automobilskog sektora i nacionalnog proizvodnog sektora.

Naposljetku, bolivarska vlada svim svojim proizvodnim snagama, nacionalnim poduzetnicima i stranim ulagačima daje punu i apsolutnu podršku u naporima na osiguranje napretka prema produktivnoj ekonomiji mira i prosperitetu, stoji u prvom priopćenju upozorenja vlade u Caracasu, nakon kojeg je uslijedila službena odluka o de facto nacionalizaciji tvornice i predaji iste u ruke “Posebnog upravnog odbora” kojeg će činiti radnici predstavnici sindikata tvornice Goodyear Venezuela.

Sjedinjene Države ranije su uvele ekonomske sankcije protiv Venezuele dok je Moskva je kritizirala sankcije Washingtona nametnute Caracasu. Predsjednik Venezuele Nicolas Maduro zahtijevao je da Sjedinjene Države prestanu miješati u poslove republike.

Primicia

Goodyear
Pretplatiti se
Obavijesti o
85 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
anti-sistem
5 godine prije

Sirotinja iz Latinske Amerike se počela buditi i buniti protiv banaka i korporacija. Venezuela nije baš najbolji primjer,ali se i ona pobunila protiv SAD-a i njihovih gospodara. Kuba,Nikaragva,Venezuela i Bolivija će uskoro postati najveći neprijatelji SAD-a,pogotovo nakon povlačenja iz Sirije. Latinska Amerika je opasno bojište za Amere i njihove marionete iz Kolumbije i sličnih zemalja. Ovo više nisu 1900-e kad su u Banana ratovima mogli doći u državu,pobiti 200-300 ljudi i okupirati tu zemlju na 30 godina.

shumadinac
5 godine prije

Ameri su duboko zagazili u proces uništenja međunarodnog prava tako da se sada sve tumači prema željama (snazi). Pa ipak, Maduro bi trebalo da obrati pažnju da korištenje robne marke može biti vrlo štetno – da mu GOODYEAR traži ogromnu odštetu po tom osnovu. Da sam na Madurovom mestu ja bih samo ono Y okrenuo naopačke… 😉

kiki
5 godine prije

Evo kako se najstarija taktika multinacionalnih korporacija može koristiti kao specijalni rat.
Ne zaboravite: lopovi isto. Mislite da Rusi bezveze idu tamo dijeliti brašno.
Lopovi su najlakši i najjeftiniji način uništenja zemlje: ‘crna burza’; neki bi ostali i bez ono malo novca što imaju, neki bi gladovali…
Podsjeća me na nešto…
Iz članka vidim da su pravne mjere poduzete, pa i u slučaju tužbe, kompaniji neće uspjeti. Naravno, zavisi od – suda. Ali u pravilu države, ako obave minimum predradnji, dobijaju.

ShaCkaL
5 godine prije

Katastrofa je na ulicama Venezuele.. Inflacija se više ne moze pratiti procentima. Za jedan dolar možeš kupiti mislim tonu nafte, nema hrane u trgovinama, uveli su plaćanje u kriptovaluti Dash, žele prebaciti penzije u kriptovalute…… Mislim totalni kaos nadodali su par nula na najveću novcanicu.. Ovo sad napamet pišem što mi je ostalo u sjećanju..

Marlov
5 godine prije

Ćuj dobit će 10 guma, pa neće valjda gume šutati, 10 lopti je ok, korektno

jezevakucica
5 godine prije

Deset guma na jednog proletera,i toga ima u Goodyeara!

Laki Topalović
5 godine prije

Goodyear je rekao da odlazi i da samo ne smiju proizvoditi gume njihove marke ili s njihovim logom. Ako imaju sirovine, posao ide, a imat će ih. Kao prije desetak godina tvornica aluminija FaSinPat u Argentini. Radi i danas pod samupravom i to vrlo dobro. Isto je vlasnik spakovo kofere, zatvorio kapiju i otišao u Španjolsku. Probili su ogradu, krenuli proizvoditi i tu su gdje su. Kasnije ih je legalizirala bivša predsjednica Kirchner. Oduzela tom Zanonu tvornicu,dali su mu nešto malo za zemlju, umanjeno za gubitke, i potjerali ga gdje mu je mjesto

Son of Alerik
5 godine prije

Povratak u budućnost:))) Ne trebaju vremenski strojevi, dovoljno je pročitati vijesti iz Venezuele. Svaka je kao razglednica iz zemlje u kojoj živi ‘produktivna ekonomija mira i prosperiteta’. Goodyear je zatvorio tvornicu, kako i čelnik sindikata navodi ‘zbog strukture troškova i zakona dogovorenih cijena’. U Venezueli se odustajanje od sigurnog puta u bankrot s gomilanjem gubitaka zbog katastrofalne ekonomske i monetarne politike ‘revolucionara’ naziva sabotažom Bit će zanimljivo vidjeti nacionaliziranu (ovo znači ukradenu) Goodyearovu tvornicu za godinu dana i njen rezultat. Pola proizvodnje će pokrasti radnici sami, pola će pokrasti država i za par mjeseci neće imati sirovine.Onda će je Kinezi izrezati u staro željezo. Naravno, SAD bi na ovu vijest morali osnovati fond za pomoć Venezueli, u najmanju ruku, ali budući da su oni neoliberalna banda, vjerojatno će uzvratiti kojom novom mjerom, uvesti koju sankciju više. Što je neprihvatljivo. Iz Venezuele bi nas mogla iznenaditi samo vijest da je vlada… Čitaj više »

Abe Nepotvrdjeni
5 godine prije

Preimenujte u dogyear, pozovite kineskog partnera – et voila! Nego je li tko gledao dokumentarac La toma, o zauzimanju tvornice keramike (mislim) u Argentini?

Zax
5 godine prije

Ovo nema logike. Zasto nacionalizirat tvornice? Ako se ovi povlace jednostavnije je osnovati drugu tvornicu i nastaviti s proizvodnjom s drugim imenom. Koliko je meni poznato gume se proizvode od nafte i kaucuka. Sirovina koje venecuela ima na bacanje. Radna snaga jeftina i dobro obucena kad su radili za Goodyear.

petar777
5 godine prije

u Norveškoj nafta vlasništvo svih građana(državna) a upravljanje privatno i sasvim im dobro ide.Upravjači odgovaraju i služe vlasnicima.U Hrvatskoj i regiji npr. šume ,vode,more jesu privatne(od svakog građanina),a ne od gospođe Države koju još nitko nije vidio,Iza, tog imena skrivaju se elite i elitice koje uzimaju Tebi i Meni.

ShaCkaL
5 godine prije

Glad doslovno GLAD na ulicama Venezuele.. Pogledajte RT news prilog o Venezueli. Katastrofa znači Bože pomozi im.. To je za plakati šta proživljavaju, inflacija je izgubila kontrolu, nema hrane, lijekova osnovnih životnih potreba…

Nostradurus
5 godine prije

Više puta sam pisao da demokracija u nekoj državi može biti jednio ako narod ima ekonomsku, gospodarsku, monetarnu i drugu vlast u državi. Nije moguće imati demokratsku kontrolu u državi, ako privatnici drže ključnu proizvodnju u svojim rukama. Zbog toga su oni koji prodaju i privatiziraju ključnu proizvodnju u državi najveći izdajnici.

Ivo Lola
5 godine prije

Deset guma umjesto zarađenog novca!!! Gdje su ovi apologeti liberalnog kapitalizma da im opalim dvije tri obrazovne i nabijem na jednu stvar. Moj komšija radio u građevinskoj firmi i umjesto plaće dobijao pjesak. To je isto ko ovo. Sad je bez posla, pod ovrhom, skapava, on i familija, a prestar za inostranstvo. Potrošio život dok je netko ovdje trenirao geopolitiku. Čuju se i na zapadu glasovi o preraspodjeli bogatstva, ali su rijetki i tihi. Ali ako se ovi koji bi ih trebali čuti ne potrude čuti, umjesto žutih, imaće krvave košulje!

Tvrtko Maras
5 godine prije

Predlažem rebranding u “EvenbetterYear”.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI