fbpx

KONTRA MIŠLJENJE: Je li nacionalizacija Goodyeara u Venezueli ispravna odluka?

Goodyear

Upravo smo objavili vijest o nacionalizaciji američke tvrtke Goodyear u Venezueli. Nametanjem kontrole nad američkim proizvođačem guma, vlasti žele osigurati posao i plaće za 1160 radnika. Portal Logično je na strani malog i vrijednog čovjeka koji na svojim leđima nosi sav teret ovoga svijeta. Međutim, sve u životu treba sagledati s obje strane. U nedostatku objektivnosti, posljedice znaju biti strašne. Na portalu Logično ćemo, upravo zbog objektivnosti, od danas imati rubriku “kontra mišljenje”. Stavit ćemo se u položaj druge strane. Izazov jeste, ali privlači.

Agencije Reuters je izvijestila o prekidu rada Goodyeara u Venezueli. Radnicima su ponuđene gume umjesto plaća. Vlast, sindikati i radnici su se složili da nastave proizvodnju, jer ipak se radi o glavnom proizvođaču guma. Odlučeno je pokrenuti pravne postupke kako bi se utvrdila eventualna odgovornost tvrtke CA Goodyear Venezuela zbog sabotaže i destabilizacije nacionalne ekonomije.

Postavlja se pitanje jesu li vlasti Venezuele ispravno postupile i kakve će to posljedice imati po radnike koji čekaju svoje plaće?

Goodyear je privatno poduzeće s ciljem stvaranja profita, a komu je sjedište u Sjedinjenim Američkim Državama. Umjesto da izvozi gume iz SAD-a, Goodyear je odlučio proizvoditi ih u Venezueli, što je vrlo pohvalno jer time jedan dio profita ide i Venezuelcima, a ne samo Amerikancima.

Kao svako privatno poduzeće, Goodyear je pravno ili moralno lice i o tome smo već pisali u tekstu o moralu. Ono je zaštićeno zakonom i nitko mu ne smije nauditi, pa čak ni centrala u SAD-u. Vlasti Venezuele ne polažu nikakvo pravo na Goodyear u Venezueli, niti ga mogu nacionalizirati, ako pri tome nisu dogovorili cijenu s centralom u Sjedinjenim Američkim Državama. Svaka prisilna nacionalizacija, iza koje ne stoji dogovor, je protuustavna.

Gdje je pogriješila vlast Venezuele?

Reuters piše da je Goodyear odlučio prekinuti svoju aktivnost u Venezueli. Za ugasiti jedno poduzeće, moraju postojati valjani razlozi. Postoje tri glavna načina kako se gasi jedno poduzeće:

  1. Poduzeće ima svoj statut. Nešto kao rodni list. U statutu jasno piše kada se poduzeće osniva i na koliko godina. Na zapadu se poduzeća osnivanju na 99 godina. Po isteku tog perioda, poduzeće se automatski gasi, osim ako osnivači prije ovog roka ne odluče produžiti život poduzeća što zahtjeva izmjenu njegovog statuta. Nekada se u statutu, osim broja godina, navodi i cilj umjesto godina. Kada se ispuni cilj osnivača, poduzeće se također gasi.
  2. Ekonomski faktor je najčešći razlog gašenja jednog poduzeća. Ako poduzeće više ne može poslovati pozitivno, poduzeće ulazi u stečajni postupak, a nakon toga se vrši likvidacija. Stečajni postupak i likvidacija poduzeća su kolektivna procedura koju vodi i kontrolira stečajni upravnik.
  3. Treći način je dogovorno gašenje poduzeća od strane osnivača, koje također zahtjeva strogo kontroliranu proceduru.

Kada znamo kako je moguće ugasiti jedno poduzeće, znamo gdje je pogriješila vlast Venezuele. Goodyear ima mogućnost zatvoriti poduzeće u Venezueli, ali pri tome mora respektirati točno određenju proceduru. Gašenjem poduzeće, ne gasi se obveza prema radnicima i državi. Osnivači moraju riješiti sve obveze poduzeća Goodyear, prije nego se poduzeće obriše iz registra poduzeća.

Nigdje ne piše je li osnivač poduzeća tvrtka Goodyear iz SAD-a ili se radi o autonomnom poduzeću koje je imalo ugovor o korištenju patenata i robne marke Goodyear. Ako je vlasnik poduzeća bila tvrtka Goodyear iz SAD-a, tada radnici moraju biti isplaćeni do zadnje plaće, ali ne mogu spriječiti zatvaranje poduzeća.

Informacija da su gumama plaćeni zaposlenici, govori da se radi o nedostatku aktive za nastavak rada poduzeća, čime se pokreće kolektivna procedura stečaja i likvidacije. Samim tim, nacionalizacija Goodyear nije bila ni potrebna. Zgrade, radnici i Goodwill se mogao ponuditi na tržištu nekom domaćem ili stranom investitoru koji već ima iskustva u proizvodnji guma, patente i tehnologiju.

Venezuela ne može tužiti Goodyear za sabotažu, jer po svim zakonima društva kapitala osnivači imaju slobodu udruživanja i razdruživanja. Također nije moguće koristiti marku Goodyear jer na nju nitko ne polaže pravo osim Goodyear poduzeća. Čak ni proizvodnja guma u pogonima Goodyear je protuzakonita zbog patenata i autorskih prava.

Iz svega možemo zaključiti da odluka vlasti o nacionalizaciji poduzeća Goodyear neće spasiti radnike. Oni će raditi dok ima sirovina i dok ih ne stisnu tužbama zbog autorskih i drugih srodnih prava.

Vladi Venezuele bi bilo bolje da se obrati nekom proizvođaču guma iz Kine ili neke druge njima prijateljske zemlje koja će vrlo lako organizirati već uhodane radnike, te im omogućiti redovna primanja i riješiti nestašicu guma na tržištu Venezuele.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
132 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
tobia quantrill
Gost
tobia quantrill
2 godine prije

kontra misljenje …. pozdravljam ideju i inicijativu portala, sto god kontra bilo (op.a. ironija na uvrzenu CCN,NBC itd pakiranu istinu).

kontra misljenje kao ‘lazna dezinformacija’ ma sto god to znacilo

tihobl
Gost
tihobl
2 godine prije

Neka kontra misljenja. I protiv njih se mogu iznijeti kontramisljenja.
Dobro je kad svako moze iznosti argumete i postavljati pitanja. Recimo: zasto drzave ne moze nesto nacionalizirati, a moze pretvoriti drustvenu imovinu u drzavanu, a onda je privatizirati? Zasto drzava ne smije intervenisati u privredi kao bi se rijesila nestasice proizvoda na trzistu, a smije intervenisati donacijama bankarskom sektoru prevelikom da padne?

Mia
Gost
Mia
2 godine prije
Reply to  tihobl

Najveci je priblem sto pravi kapitalizam i ne postoji, realno svaki subjekt bi trebao imati vlastita jamstva, sta drzava ima pomagati banke. Drzava treba regulirati odnose i gledati boljitak naroda. Ono kad banka ostvaruje profite to su njeni novci. Kad ostvaruje gubitke to ide na teret gradjana. Ugl. Banke bi trebale biti u 100% drzavnom vlasnistvu i s politikom u korist gradjana. Privatluk cijeli taj sistem opterecuje s 6-7% kamate sto u konacnici uz inflaciju dovodi do recesija, pada standarda pa restart sistema …. igl igrice. U kojima se zna pocetak i kraj. Nuliranje dugovanja uz prodjau drzavnog blaga je krajnja posljedica , u slucaju rata i pobjede nacionalizacija

Helena
Gost
Helena
2 godine prije

Ja sam na ovaj portal došla upravo jer imam dovoljno kritičko mišljenje. Da ga nisam imala čitala bih blic, b92, jutarnji, Bloomberg, gledala cnn, bbc i slična sranja. Dovoljno sam i inteligentna i obrazovana, načitana i snalažljiva da iskopam sve što želim. Sa početkom rata u Siriji, nekako sam iskopala Babića. Zaboravila sam ime portala na kom je tad pisao (ako se neko seća nek me podseti) , a na kom nas na kraju onaj Marjanović prozva fašistima, a pre toga se izdavao za nekakvog antiglobalistu i antiliberala, kao i ceo portal. Tad nas je većina, nakon kraćeg ili dužeg vremena otišla. Prvo Babić, pa mi za njim. Prvo onaj čudan tekst o protestima u Banja Luci, sad ovo…. Nadam se da se nećemo opet seliti u potrazi za suncem. Teško podnosim razočarenja i rastanke. Pozdrav Babiću, mojim dugogodišnjim drugarima i svima ostalima i izvinjavam se ako sam nekog uvredila.

Святославич 966
Gost
Святославич 966
2 godine prije
Reply to  Helena

I sendvicari ti opale 4-….. Zar je tolika glad majko moja u ex-yu.. Poz i tebi , svarno razbi glavu ali se ne sijecam ni ja imena portala.
Ali mi smo stari ratnici zar ne. Navuko nas i zarazio Babic i tesko se sad skinuti sa Logicnog.

Helena
Gost
Helena
2 godine prije

Zvao se Advance. Setila se ? Glad je veliki svetski problem. Možda i ključni. ?

mladen3x
Gost
mladen3x
2 godine prije
Reply to  Helena

to ti još postoji samo ima pretplatu,mislim da se davno tamo nešto moglo pročitati i bez pretplate,mislim na velike analize ili teme…..a ovi ostali portali koje si nabrojala,tamo ti samo križaljku vrijedi riješiti iz razbibrige,naravno ako je imaju…..

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Helena

Na Advanceu je sada glavni za analize Vedran Obućina, hrvatski režimski filozof , navodni politolog specijaliziran za Bliski istok i studije odnosa politike i religije, ali iz globalističko atlantističkog Instituta za Europske i Globalizacijske Studije – IENGS. Dakle… , sve jasno kao dan.

hrvatski_rezimski_filozof
Gost
hrvatski_rezimski_filozof
2 godine prije

aha, dobro Babicu. Ovo je izravan dokaz, prika moj 😉

Helena
Gost
Helena
2 godine prije

Dokaz da je Babić ostao dosledan sebi i da je moralno- ljudska veličina za sve kvazi novinare, režimske filozofe i poslušnike.

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
2 godine prije
Reply to  Helena

@Helena
Halo draga!
Tebe kad nema, nema.
Malo zakasnih pa da Ti kažem da mi je drago da Te ipak ima.
Doduše, čini mi se da su te malo ”pukli” sentimenti. Lijepo je to.
A vidim i da privlačiš barabe.
🙂

Helena
Gost
Helena
2 godine prije

Daltone, dragi, ništ’ ne govori i ne pitaj. Sa mnom uvek teatar, predstave svih žanrova. I crtani filmovi. I sve neke krajnosti i sve nešto opičeno i prenaglašeno. Previše se trošim, pa se isključim i zatvorim u svoj detinji svet. Otkažem sve predstave, otpustim sve glumce i samu sebe, pa se vratim i kažem “baš sam sebi nedostajala, a vama?” ?

Biće bolje ?

Srećna ti nova, pametnice ?

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
2 godine prije
Reply to  Helena

@Helena
Svako dobro, Tebi i Tvojima.

Helena
Gost
Helena
2 godine prije

Hvala, Daltone ?

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije
Reply to  Helena

@Helena- Previše si dugo s nama da bi samo tako, bez razloga, otišla. Doduše znali si šutjeti kad je trebalo vikati ali dobro neka ti bude.
Nije jasno s kojim se tekstom ne slažeš, s prethodnim ili ovim. Nije jasno ni zašto G-dina Babića uvlačiš u priču kad nije autor niti jednog od dva teksta.
Mislim da su oba teksta korektna. Posebno ovaj. Ako se zalažemo za pravo, a trebali bi, onda maknimo ostraštenost i navijanje pod svaku cijenu pa bila i Venezuela u pitanju. Dozvolimo da je vlast u ovom slučaju napravila neke početničke greške, ne bi bilo prvi put. Na kraju krajeva nije za ekonomski brodolom te zemlje isključivi krivac Amerika, veliku odgovornost snosi i šeprtljava vlast.

Helena
Gost
Helena
2 godine prije
Reply to  Piretis

Babića pominjem jer je pisao na portalu advance koji smo većina napustili jer nas je njihov novinar, sujetni, licemerni Marjanović izvređao. Tad je prvo tiho otišao Babić, onda i većina nas ostalih. Ja lično jer sam zaključila da se portal lažno izdaje za antiglobalistički, antiliberalni. Onda sam pratila AMSI, pa završila ovde idući za Babićem.

Ja ne kažem da odlazim. Samo ponukana iskustvom sa tim “antiglobalističkim portalom”, izražavam bojazan da mi se iskustvo ne ponovi. Kontra mišljenje uvek sama kreiram šta god da čitam, tako da to nije u pitanju. SAD radi o glavi Venecueli, pa zamisli njenog greha u odnosu na sadistički. O pravu, pravdi, poštenju, humanosti, možemo pričati tek kad se svi toga budu držali. Na žalost. Pričamo o ljudskim pravima siledžija, ubica, a žrtvu ko šiša. Pričamo o posledici, zaboravljamo uzrok. Ma, pun mi klinac liberalno-demokratskih sistema vrednost. Pun mi je klinac toga da se uvek potežu ta pitanja kad je ugrožena strana na zapadu. Pun mi klinac solidarnost sa Charliem, pa sa ovim ili onim žrtvama terorizma na zapadu, a na drugoj strani u jednom minutu umire isti broj ljudi i niko se po onoj stvari ne počeše. Na terorističke napade u Rusiji, Kini, kurvini sinovi besramno ćute ili traže opravdanje. Dodeljuju nagrade Belim kacigama, a o Jemenu ćute kao zaliveni. Nigde istine, sve same laži i još i mi treba da im pomažemo svojom pravičnošću i objektivnošću. Aman. Skinite ružičaste naočare.

Neću da pričam o nepravičnosti nacionalizacije good year-a, o ovim ili onim greškama vlade, dok kurvini sinovi sistematski uništavaju narod Venecuele sankcijama i obojenim revolucijama i guraju ga u bratoubilački rat. Još da hvalim Goodyear. Prosperirala Venecuela kao i Balkan. Namlate mesečno par euro, taman da kupe po kile ‘leba i frtalj čvaraka. A možda pretekne i za jogurt. Fantazija.

Nek me se ostavi na miru u mojoj isključivosti, jednostranosti, fanatizmu, zadrtosti, gluposti.

ShaCkaL
Gost
ShaCkaL
2 godine prije
Reply to  Helena

Geopolitica news je extra portal. Ali tamo moraš biti javan za komentar. Logiran na Facebook Al ok možeš i fake profil..

Helena
Gost
Helena
2 godine prije
Reply to  ShaCkaL

Onda ne mogu na taj portal, jer nisam na društvenim mrežama, družim se samo sa vama ovde i uskim krugom prijatelja. Kao pećinski čovek. Kako je krenulo počeću da nosim toljagu, kao zaštitni znak ?

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
2 godine prije
Reply to  Helena

Drugarice Helena kazi cika Zukovu ko te ljuti , da mu usi zavezemo na masnu 🙂

Helena
Gost
Helena
2 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Hvala, čika Žukov. ??

Raznežila sam se nešto. Sad tek mi dopire do mozga da sam već 7-8 godina sa vama. ?

ori
Gost
ori
2 godine prije
Reply to  Helena

Uključi se u diskusiju. zamisli da ti vucic i dacic u zadnji 10 godina prodaju nafte Amerikancima za 450 miljardi dolara al im se izgubi 300 neznaju narodu rec gdje su i jos ti pricaju kako Amerikanci zele da te opljackaju.nit valjaju Amerikanci al ovi su nedo bog nikome.sad ubijaju indijance da Kinezi mogu vadit minerale.biji svoj narod da bi Kinezima davali budzasto

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  ori

Ti si budućnost ovog portala. Oklen izađe?

Običan tip
Gost
Običan tip
2 godine prije
Reply to  kiki

Iz Buzina bolan!

Šok
Gost
Šok
2 godine prije
Reply to  Helena

“Nek me se ostavi na miru u mojoj isključivosti, jednostranosti, fanatizmu, zadrtosti, gluposti.”

to ti je jednostavno samo nemoj dolaziti među ljude

Helena
Gost
Helena
2 godine prije
Reply to  Šok

Sve se na ovom svetu menja, pa i moje razmišljanje, neki ljudi utiču na moje spoznaje, ti šok, ne. To gore što si izdvojio drugim rečima znači, baš me briga šta takvi kao ti misle o meni. ?

sokrat
Gost
sokrat
2 godine prije
Reply to  Helena

altermainstreaminfo

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  sokrat

To je bilo nakon razlaza Babića i Advancea , kada je Marjanović objavio tekst “Putinofilija kao fašizam najgore vrste”. Ima tu pikantinih detalja, ali ne bih , ionako im je čitanost koliko zaslužuju. Taj tekst Marjanovića je primjer kako se s izljevom iskrenosti raskrinka portal. Ovo je bila agencijska vijest , uz repliku kako funkcioniraju ulaganaja, tržište itd, ali se zaboravljaju sve protuzakonite mjere Obame, posebno ovog tulavog plavotana Trumpete, za koje se Caracas nije imao kome žaliti, jer WTO i MMF s kvotama glasovanja u šaci drže SAD.

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije

Interesantno Laki, ja se nisam tim tekstom osetio napadnutim kao što vidim da mnogi drugi jesu iako sam (i sam znaš) podržavao Putinovu politiku (kao što i danas činim). Moram priznati da mi se nije sviđalo tadašnje apsolutno idolopoklonstvo koje je često bivalo iritantno na Advance-u i taj tekst sam video kao pokušaj uspostavljanja nekakvog balansa. Naslov jeste bio idiotski ali je tekst ukazivao na greške nekritičkog sledbeništva (kao što su Srbi uradili sa Miloševićem). I upravo da ne bi bilo od “Slobo, slobodo” i slika na svakom zidu do “šut u južni deo leđa” potrebno je ljudima “uliti” malo kritičnosti.

Inače, nemam ništa protiv “suprotnih mišljenja” – čak podržavam. Podržaću ono sa čim se slažem i kritikovaću gde mislim da je potrebno bez dlake na jeziku. I svi koji se ne slažu sa mnom neka to obrazlože pa da vidimo “ko će kome da skine jaketu” 😉

Helena
Gost
Helena
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Dragi, Šumi, ti si jedna jako čista dušica. Taj tekst je bio prvenstveno Marjanovićev obračun sa Babićem i sa njegom omiljenošću među nama, tek onda ideološko – psihološki napad. Zavist je tu bio osnovni pokretač za pisanje tog teksta i sve je u njemu bilo krajnje preuveličano i sam Babić je tu bio prvenstveno etiketiran kao Putinofil i fašista, a ostali kolateralna šteta. Babić je otišao odmah posle toga, a samo dan pre napisao jedan proruski tekst. Babić zbog toga nije nikakav putinofil, samo proizvod neravnoteže i satanizacije svega što se suprotstavlja zločinačkom globalizmu i liberalnom kapitalizmu. Kao i svi mi. To su niski, bljutavi načini obračunavanja malog čoveka, koji ne preza od ničeg da ukloni onog ko mu se ne sviđa ili mu stoji na putu. Nikakve brige za našu ideološku uravnoteženost tu nije bilo, već potreba da on, Marjanović, bude najčitaniji, što zbog sujete, što zbog agende.

Što rekao drug naš zadarski. Eto ga. Pljuc.

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije
Reply to  Helena

@Helena- Ajde da ostavimo po strani Babića (“premda za dobrim konjem prašina se diže”, i premda smo dobrim dijelom pratili portal advance i AMSI zbog njega) jer je tema “možebitna” kriva procjena partije i vlasti u Venezueli. Činjenica je, bez obzira na razloge, da ljudi u toj zemlji ne žive dobro, čak žive na rubu bijede. I činjenica je da im to ne odgovara. I da se bune. I da je vlast represivna prema “izdajicama revolucije”. Isto kao što je činjenica da ih nikakva nacionalizacija neće spasiti. Možda eventualno Kina ili Rusija.
A po pitanju kapitalizma i neoliberalne varijante pokušajmo biti nelicemjerni. Lako je pljuvati po “zapadu” dok uživamo sve blagodeti istoga. Malo tko od nas vozi Ladu (o nedajbože kineskom prometalu neću ni misliti) nitko ne kupuje tehničku robu sa Kube ili S. Koreje nego od “omraženih” Nijemaca ili Engleza. Jednostavno neću pristati da ne volim Amerikance zbog njihove vlasti. To vrijedi i za Izraelce, Poljake i sve druge.
Na ovom portalu mi koji komentiramo smo vjerojatno ubjedljiva manjina u odnosu na ukupni broj posjetilaca. Ali iako nas je malo dajemo si za pravo biti isključivi. Svako drugo mišljenje bit će proglašeno trolanjem i autora će tjerati na Index ili slični portal. Tko hoće skupiti rekordni broj minusa samo treba biti afirmativan prema SAD-u ili još bolje Izraelu ili kritičan prema Putinu ili Kini. A pričamo o objektivnosti?

Helena
Gost
Helena
2 godine prije
Reply to  Piretis

U prirodi, društvu, životu, između ostalog, vredi zakon polarnosti. Zapad je narušio taj princip u svoju korist vrlo agresivno. Taj poremećaj traje vekovima. Na svu sreću, prirodno polovi teže ravnoteži i ujedinjenju. Mi ovde smo samo proizvod njihovog delovanja i sistema vrednosti koji su oni stvorili i koji negira postojanje sveta i vrednosti van zapada. Negira pravo na život, osim kao njihovom resursu. Sve će to doći na svoje mesto i naša i njihova objektivnost.

Posledica narušavanja tog principa je i nejednaka ekonomska, tehnološka i svakojaka razvijenost. Ali kao što im politički i ideološki sistemi pokazuju trulež, uskoro će i na naučnom, tehnološkom, ekonomskom planu takođe izgubiti primat. Velika, ali nikako nepremostiva, prepreka ka većoj ravnoteži na svakom planu, može biti njihova, do perfekcije razvijena propaganda u kojoj su oni najbolji, najlepši, najpametniji, najhrabriji, prave najbolje naoružanje, telefone, kompjutere, automobile, nevidljive avione… imaju najpravednije političke sisteme, njihove bombe ne ubijaju i ne porobljavaju, one šire demokratiju… Neke od tih mitova smo već raskrinkali, ako dozvolimo i pomognemo istini da izađe, raskrinkaće se svi do kraja. Živi se mnogo brže. Tehnološki razvoj ubrzao se u neslućenim razmerama. Za tek koju godinu i ti isti Kinezi, Rusi, Indijci, Iranci… mogu proizvesti odlične automobile i druge nama korisne stvari. Uslovi su da ih se ne potiskuje i guši, da im se ne otima, da se puste da rade i žive i da mi prestanemo da podržavamo zapadne mitove i jednopolarni sistem vrednosti na korist materije, a na štetu duha, na kojima smo odrasli. Zapadna civilizacija kakvu mi poznajemo umire! Nova će sigurno baštiniti nešto od njenog nasleđa, ali će doneti drugi vrednosni sistem.

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  Piretis

Cijenjeni Piretes jesi i ti – trol?
Normalno je da takvi postoje, ali je ‘ brate moj’ ovdje neki put više trolova nego komentatora.
Kakve veze ima ‘Lada’ s Venezuelom?
Ali glavno da agenda ide.
Juče Šok ispusti svoj otrov na članku o projektilima…wtf?
A pogle KOLIKI su komentari…

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije
Reply to  kiki

@kiki- Ne znam jesam li trol, svjesno nisam, a drugi nek procijene. A Lada nema veza s Venezuelom ali ima s tim da živimo u dijelu svijeta koji spada u gornjih 10% po standardu. I ja se ne bunim. Pripadamo Europi i red je da uživamo prednosti iste. Po svim osnovamo, kulturi, tehnici, umjetnosti, književnosti… Pa kad već hvalimo (ja baš i ne) neka upitna društva kao npr Venezuelu zašto ne podijelimo i životni standard s njima. To ne bi. Kukamo zbog sirotih južnoamerikanaca dok sjedimo u toplim sobama i kuckamo po 500€ vrijednim računalima. Najposlije možda su i oni s nama “suosjećali” za vrijeme rata ali smo se po rovovima smrzavali i kisnuli mi a ne oni. Za rat smo si sami bili krivi isto kao što su si oni za ekonomsku katastrofu. Nije bilo suše ili potresa tamo ali je bilo “mi se pravimo da radimo a država se pravi da nas plaća”. Bog im je dao prirodno bogatstvo kao rijetko kome (naftu) a njima ni to nije pomoglo.

bulog
Gost
bulog
2 godine prije
Reply to  Piretis

Ne diraj mi Ladu

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  Helena

Hehehe… Može biti Helena. Ali hajde da ostavimo ideološka pitanja po strani a da se okrenemo ekonomskim. Razlog postojanja Advance-a kao i Logično-g je ZARADA. DA su ovi portali finansirani sa Zapada bilo bi mnogo više prozapadnog materijala i to suptilno upakovanog a ne “prstom u oko” kao pomenuti tekst.

Na ovim portalima se okupljaju prvenstveno simpatizeri ruske i kineske politike ali ima puno onih koji dolaze za alternativno mišljenje da se odmore od “centrifugiranja”. Ako ti “drugačiji” udare u zid isključivosti brzo će se vratiti u “svoju sredinu”. A pošto ovi portali (na svu sreću) žive od ZARADE onda se mora napraviti neki balans kako ne bi ostali bez značajnog dela publike. To ne da je razumljivo već je neophodno da ne potonemo u samodopadljivu isključivost – o tome sam već puno puta pisao. A Marjanović je samo novinar i ne može objavljivati tekstove mimo odobrenja redakcije.

Elem, očigledno je da su se mnogi osetili povređenim (što popuno razumem) i da je Marjanović napravio autogol u poslednjem minutu pri nerešenom rezultatu – u finalu svetskog prvenstva :))))) ali moj je savet da se o tome malo razmisli hladne glave ne ubrajajući sebe u nekritičke putinofile što i niste ni ti ni Laki (što nije niko ko bar malo razmišlja o uzrocima i posledicama – to su oni koji skaču u provaliju ako tako kaže drug ko_god).

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  shumadinac

p.s. Reči za mene da ne vidim zaveru – pa ja je vidim i gde je nema :))))))

Šok
Gost
Šok
2 godine prije
Reply to  Helena

“Dovoljno sam i inteligentna i obrazovana, načitana…”
moralna vertikala koja nikad nije pozivala na ubijanje kroz 1, 10 ili 100 godina.
Ha ha ha…

Helena
Gost
Helena
2 godine prije
Reply to  Šok

Zajebi proganjanje svog mraka u drugima. Ako ti je do rasprave o moralu pogledaj se u ogledalo. Iz ličnog iskustva, to su najbolji i najdelotvorniji razgovori.

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  Šok

For the sake of the argument: ********************************************************************

Admin: Poštovana ili poštovani, pozivanje na ubijanje ili kako vi kažete "trajno sklanjanje" nema mjesta na našem portalu. Lijepo vas molimo da se suzdržite sličnih izjava. Hvala."

Vrijedni radnik
Gost
Vrijedni radnik
2 godine prije
Reply to  Helena

@Helena
Cinjenica je da Babic sa ovim nema nista. Ali, portal kao takav ima, i dozvoli jos jednu gresku, kao sto cu i ja. Jer, ako je ovo naznaka mijenjanja kursa, bolje sto ranije rastati se. Nadam se da ce biti jos Babica na ovom nasem prostoru ili ce i Babic promijeniti web-portal ?!

Святославич 966
Gost
Святославич 966
2 godine prije

Stvarno cudno, citacemo sad za i protiv ??Do podne cemo podrzavati Za popodne PROTIV.Pa cemo na kraju lobotomijom i kritikovati sami sebi komentare i ubijedjivati onag od podne da nije u pravu..Sto se tice naslova iz B.Lke i desavanja moj drob nije mogao prozvakati one puste komentare.
Imam osijecaj da sam cuo preko slova aveti proslosti iz 41-91 i kao da neko osarafljiva cep-sur. Inace te Mirke i Slavke ne podnosim i igre partizana & njemaca.Friska su sijecanja da se bilo ista pise sa nasih prostora kraj milon
tema & desavanja nama hranjivim i znatizeljivim. Sirija,Libija,Irak,Libija,Ukrajina itd itd kad ono zec iskoci iz BL.
Pa ce sledece biti iz Zagreba pa Bgda..I koga ce poslje zanimati onaj metalni cep na flasi dali je na svom mijestu ili nesta izlazi iz flase.
Babic je diplomatski te teme domace izbijeavao godinama.A nu sad ??

subaru-bbbb
Gost
subaru-bbbb
2 godine prije
Reply to  Helena

Dobro si ih nanjušila Helena

Helena
Gost
Helena
2 godine prije
Reply to  subaru-bbbb

Subaru, Helena je studirala tri, završila dva fakulteta. Jedan je onaj sa životni. Išla sam iz krajnosti u krajnost, pila, jela, slušala, razgovarala, sa lumpen proleterima, kriminalcima, sitnim barabama, transvestitima, prostitutkama, lupežima, doktorima, direktorima, profesorima, biznismenima, seljacima… Svašta videla i doživela. Imam rendgenski pogled na svet. Osećaj me skoro nikad nije varao, samo sam varala ja njega. Manipulisati i lagati me može samo kome ja i dokle ja dozvolim. No, više bih volela da se pokaže da sad nisam u pravu i da nastavimo lepo da se družimo. ?

PravaBaraba
Gost
PravaBaraba
2 godine prije
Reply to  Helena

Raduje me spoznaja da kao baraba mogu doći u priliku da te upoznam. Veseli me da postoji mogućnost upoznati ženu koja je otkačila virtualni socijalni život i zna popiti kavu bez da uznemireno pogledava na mobitel. Od tebe očekujem da si bez dlake na jeziku, da mi ne klimaš glavom i šapućeš “Da dragi, tako je, dragi”, da se ne ustručavaš stručno ubosti, da imaš žive oči, da mi prilikom upoznavanja ne pružiš ruku kao mrtvu ribu, da voliš zapjevati i da te nije strah živjeti na svojim nogama, a ja ću zauzvrat, u znak svoje odanosti, biti prava baraba.

Helena
Gost
Helena
2 godine prije
Reply to  PravaBaraba

Hoće me barabe pa to ti je. Što zračiš to privlačiš ?

PravaBaraba
Gost
PravaBaraba
2 godine prije
Reply to  Helena

@Helena
Sada, kad smo probili led i kada sam na dobrom putu da ti ukradem osmijeh, iskoristio bih priliku napisati da politika znači javnu stvar koju je teško držati u privatnim interesnim okvirima.
Ti si znala, da će zaiskriti u sudaru privatnog i javnog, s punom većom sigurnošću od mogućeg iskrenja među nama, pa i nisi imala razlog da ostaneš zatečena tekstom.
Kao iskusna pripadnica francuskog pokreta otpora, možda si primjetila koliko je slobodnih misli Logično i netragom nestalo.
Sutra ću doći po tebe prije ručka, premda ne znam gdje živiš, ali čak i ako mi ne pođe za rukom, barem si neću predbacivati da nisam pokušao. Uostalom kakva bih ja to bio baraba, kad bih se plašio nepoznatog.

Helena
Gost
Helena
2 godine prije
Reply to  PravaBaraba

Vreme za ručak prošlo ?

PravaBaraba
Gost
PravaBaraba
2 godine prije
Reply to  Helena

Da sam ti osvanuo na vratima, ne bi se tako junačila. Pretpostavljam da bi mucala barem prvih sat vremena. Takav upad je ipak jači od svih ovih komentara. Koga će sutra biti briga za tamo neke gume u Venezueli i hoće li na njima pisati GoodYear ili GoodBye.
Ali vidjeti tvoje zbunjeno lice, to bi bilo za pamćenje.
I pod obavezno poslati zajedničku fotku kako mlatimo Sacher tortu ovom tipu ispod koji se igra psihologa, pa ti savjetuje stručnu pomoć. Kažu li srbi u takvoj situaciji “tante za kukuriku”?

Šok
Gost
Šok
2 godine prije
Reply to  Helena

“Imam rendgenski pogled na svet.”

omnipotentni osjećaji su indikacija za psihozu, narcizam isto tako

“Išla sam iz krajnosti u krajnost”

između krajnosti potraži stručnu pomoć

PravaBaraba
Gost
PravaBaraba
2 godine prije
Reply to  Šok

@Šok
Ti baš želiš da mi pokvariš prvi spoj. Ljubomora je opaka stvar i uzrok mnogih frustracija. Šunjaš se za Helenom skupljajući hrabrost da joj priđeš, pa se sada ljutiš jer sam te preduhitrio. Pa svi što gube imaju pravo da se ljute. Zaželi nam sreću, a ti traži dalje.

Šok
Gost
Šok
2 godine prije
Reply to  PravaBaraba

PravaBaraba
dobar

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Helena

@helena, što se tiče Banja Luke, nevjerojatno, možda i ne, najbolji članak o tome je jučer napisao portal Hrvata iz Hercegovine Poskok info. Naslov – Režiseri NGO projekta “Dragičević” računaju na političku nepismenost BH građana? Mislim da ćeš lako naći, da ne stavljam link.

Helena
Gost
Helena
2 godine prije

Hvala, Laki

Святославич 966
Gost
Святославич 966
2 godine prije
Reply to  Helena

Jelena 😉 Cini mi se ako ovu hladnocu ne budes mogla trpiti, ili ako se zadrzi
duze vreme poslje toplog, ne gine ti RT-tv. Ja pomalo se saltam posto u fr je dosla rt na fr jeziku.. 5 -ca cista.. I sama se mozes cuditi kolio je i dugo
odudarao-opstajao logicno od drugih Mass m. A i da nam jos niko u plavoj uniformi nije pokucao na kucna vrata radi komentara..

Helena
Gost
Helena
2 godine prije

Eh, da. Uvek je tu Majka Rusija ??

tihobl
Gost
tihobl
2 godine prije

Dobar clanak Laki nasao si na Poskoku, ali i on ima jednu gresku: polazi od toga da je rijec o ubistvu, a za to ne postoji ni jedan dokaz. Rijetki su strucnjaci koji nisu podlegli visemjesecnom spinovanju i koji govore o tragicnom slucaju kojeg tek treba rasvijetliti, ali zbog svoje objektivnosti rijetko ih mediji pozivaju. Jedan od advokata je rekao: jedino u sta mozemo biti sigurni je da je David mrtav.

Znam da cu opet dobiti hrpu minusa ako administracija uopste ovo odobri oko ponoci, ali ne mogu da predjem preko spina koji se ukorijenio i da ne ponovim da nema dokaza da je rijec o ubistvu.

ShaCkaL
Gost
ShaCkaL
2 godine prije
Reply to  Helena

Znači portali mora da budu antiglob.. antiliberalisti itd… da bi ti čitala i naravno onda je ok portal. Jel može da bude normalan portal onako u sredini objektivan ili bez obzira ako je zlo sa istoka treba reći dobro je ili dobro sa zapada treba reći nije dobro.. Pa pazi svatko ima pravo na mišljenje i naravno argumentirano. Pa daj prijavi se na Logicno piši za njih šteta takav TALENT da propada.

Helena
Gost
Helena
2 godine prije
Reply to  ShaCkaL

Važno je da nije proglobalistički i proliberalni. Tu količinu fanatizma, bahatosti, agresivnog nametanja, ne mogu više psihički podneti. ?

čokolino
Gost
čokolino
2 godine prije
Reply to  Helena

…………ima jedna prava žena zove se Helena…………..skidam kapu madam!

Helena
Gost
Helena
2 godine prije
Reply to  čokolino

Merci, monsieur čokolino ?

čokolino
Gost
čokolino
2 godine prije
Reply to  Helena

Nema na čemu………..samo jedno te molim, nemoj se spuštat na njihov nivo, tvoj je za njih nedostižan i zato te mrze i napadaju. Ne daj se isprovocirat bedacima…..(advance press). Znam nije lako, svi smo ljudi………al ima i životinja na dvije noge. U zadnje vreme sve više i više………pogotovo u politici i “anonimnim” komentarima………
Uživam u tvojim komentarima a ti gledaj da ti isto uživaš u svojim komentarima……………kad ne bude toga……….u čemu je fora??? Ošla mast u propast…..ž
PS
Ako još jednom u tvom komentaru vidim bezobraznu riječ dat ću ti minus majkemi!!!!!!!!!!!.

Helena
Gost
Helena
2 godine prije
Reply to  čokolino

Naučnici kažu da inteligentne žene više psuju i vulgarnije su, jer su slobodnije. Živela sloboda. %) (&$) :$# ?

Šok
Gost
Šok
2 godine prije
Reply to  Helena

” inteligentne žene više psuju i vulgarnije su”
Naravno, jer imaju dobar kućni odgoj, ideal svake žene.
Živela sloboda.

Helena
Gost
Helena
2 godine prije
Reply to  Šok

Voli Helena i tebe, šok ?

jezevakucica
Gost
jezevakucica
2 godine prije

Čekaj malo,tamo sam napisao,deset guma na jednog proletera,i toga ima kod Good Yeara.Sada moram kontra,deset vrhunskih guma na jednog nezahvalnog i lijenog proletera,i toga i sve besplatno ima u Novoj god (Novoj i god prekriži i napiši Good Yeara)Good Yeara.E pa hvala onome ko se sjetio pro et kontre.Ovo su prekovremeni.?

Bubakar Sanogo
Gost
Bubakar Sanogo
2 godine prije

Ocajnicki potez propalog rezima nakon kojeg vise nitko normalan nece doci investirati u zemlju u kojoj se otima privatna imovina kako se kome sprdne.

MajorJS1
Gost
MajorJS1
2 godine prije
Reply to  Bubakar Sanogo

pa cemu minusi. maknimo samo “propalog rezima” i svi bi ti dali pluseve jer je to istina sto si napisao, a da li je rezim ili nije – pa ocito je ako rade takve stvari. Ugl, svaka cast za komentar

Mat
Gost
Mat
2 godine prije
Reply to  MajorJS1

Major,molim te pojasni mi,urusio se sam od sebe…..ili ?

avatar
Gost
avatar
2 godine prije
Reply to  Bubakar Sanogo

@ Sanogo daj pojasni Plenkiju zašto ne dolaze strane investicije u HR za kojim vene možda uvidi sličnost između GJV i Agrokora.

Bubakar Sanogo
Gost
Bubakar Sanogo
2 godine prije
Reply to  avatar

Avatar, u Hrvatsku strane investicije ne dolaze radi zaostalog postkomunistickog gospodarskog modela koji se temelji na golemom poreznom opterećenju gospodarstva koje omogućuje funkcioniranje golemog neefikasnog drzavnog aparata. Primjer pametnog, libertarijanskog gospodarskog modela je Irska koja se u 20 godina preporodila zahvaljujući postivanju i poticanju privatnog vlasništva i ulaganja.

Avatar
Gost
Avatar
2 godine prije
Reply to  Bubakar Sanogo

@Sanogo
U potpunosti si u pravu.Ali zar nismo završili sa socijelizmom 1990g. Trebamo valjda još30godina nažalost do tada će svi mladi uteć po EU pa neće ni imati tko provesti neki pravi model.

Святославич 966
Gost
Святославич 966
2 godine prije

Ma tu su vec Kinezi stavili sapu svoju..To je vec zavrsena prica..
Sami da se usude na taj potez bi bila ludost i samoubistvo.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije

Ovaj tekst je pisan s liberalnog aspekta što podrazumijeva vladavinu zakona, poštovanje privatnog vlasništva, zaštitu ulaganja,…te samim tim ne može opravdavati odluku vlade (ili čega već) Venezuele, a što je nužno potrebno (zbog većine simpatizera) s obzirom na to da se radi o bolivarskoj državi. Na najboljem putu k radničkom samoupravljanju koji, kao što znamo vodi izravno u 1988-90-u, vrijeme u kojem je taj sustav doživio svoj potpuni kolaps.
Revolucionari se nikad nisu, kako bi rekao drug Tito, držali zakona kao pijan plota. Čak ni onih koje su sami donijeli. Stoga ne treba čuditi kad se bolivarska vlast ne pridržava vlastitih zakona, kamo li međunarodnog prava. Nitko ne kaže da mora, ali onda posljedično ni drugi ne moraju ostati skrštenih ruku i gledati kako im se otima imovina.
Ovo nije prva, niti jedina nacionalizacija (nezakonita, nelegitimna i nelegalna otimačina tuđe imovine) u Venezueli. Možda je zadnja jer vjerojatno više nemaju što nacionalizirati. Sve je ili će biti državno. Što je garancija postojanja bogatog plijena sutrašnjim predatorima koji će nahrupiti u zemlju čim se do kraja, sama od sebe, bez ikakvog ataka uruši bolivarska varijanta socijalizma, sistema koji nije opstao niti u Kini.
Kako je ipak Kina u Venezuelu ušla s američkim dolarima, to je vjerojatnije da nikakvih predatora osim Kine u budućnosti neće biti u Venezueli. Jednostavno će preuzeti kompletno gospodarstvo, sve resurse i tek možda ostave ove bolivare na fiktivnoj vlasti.

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Žali bože para, ide onoga tko tebe plaća. Provaljen si, ili kako bi tvoji rekli – Busted.

Šok
Gost
Šok
2 godine prije

Trebaju raditi kao kinezi, ovladati tehnologijom i tehnološkim procesima pa otvoriti novu svoju firmu Goodyear Venezuela. neka onda usa piše pisma duga.

čokolino
Gost
čokolino
2 godine prije

shupak bio i osto………….uvuka se na zadnja mala vrata. Sitni mali provokator……….odavno provaljen. Glumi gljivu, zajebava radničku klasu i sere po bratstvu i jedinstvi naših naroda i narodnosti. Ruje iznutra i ruši socializam………..

ShaCkaL
Gost
ShaCkaL
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

:)))) Predatori su s razlogom to što jesu.. Pa mislim kad bi morao da biram radije bih bio Predator nego lovina..

Mucke
Gost
Mucke
2 godine prije

Goodyear napravio tvornicu u Venecueli iz cistog altruizma?Bit ce prije radi jeftine radne snage i posljedicno veceg profita.Imaju li lokalne vlasti pravo braniti se od podrivanja vlastite ekonomije preko multi nacionalnih kompanija?
Naravno da imaju.Agrarna reforma,eksproprijacija i nacionalizacija nisu izumi socijalizma,pojavili su se puno prije nego li je socijalizam nastao.Najlakse se pravit budala kad jedno od navedenih zakonskih rjesenja zakaci malo vece igrace.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Mucke

Son of Alerik kao da je studirao kod Miltona Friedmana, a stažirao kod Pinocheta 1973. nadalje. Usput, što je najgore, sva ova neoliberalna bulumenta u nas je iz opanaka (koje su nosili i moji djedovi i tim se ponosim) pozavršavala gratis fakultete u “društvenom vlasništvu”. Kasnije su se kao karijeristi upisali u KomPartiju, ali su “progledali i spoznali istinu demokratskim buđenjem naroda”. Ima i novih generacija, kad čujem što uče na ekonomskom fakultetu, muka mi je.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije

Laki
Pusti mene. Hajde se obračunaj s autorom teksta i njegovom argumentacijom kad si faca sa socijalističkim fakultetom.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Ko te drži. Ni ti nisi komentirao konkretno GoodYear isituaciju, nego si otišao u širinu do druga Tita, kao da je on potpisao dekret. Ili si se našao prozvanim što su ti đedovi čuvali ovce, a “društveno uređenje” te izvuklo sa sela, pa sad prosipaš mudrolije o tržišnom i poštenom gospodarstvu i međunarodnom pravu i poslovanju?

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije

Laki
Reagirao sam zato jer si me prozvao, što si zaboravio valjda. Što se tiče sela, kao što znaš, iz njega nikad nisam za stalno otišao pa ti je i to o selu promašeno.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Ja jesam, ali selo iz mene nije…..

Šok
Gost
Šok
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Soa
“kad si faca sa socijalističkim fakultetom.”
dobar bekhend

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Šok

Svaki fakultet u SFRJ, osim onih u Prištini, je davao vrhunski kadar i opće obrazovanje, usput.

Sardelino
Gost
Sardelino
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Venecuela se nalazi pod opakim I nezakonitim sankcijama I u predratnom stanju nametnutog od strane kapitala samo zbog toga što se drznula usprotiviti kapitalu u namjeri da se poboljšaju životni uvjeti većinskog domorodačkog stanovništva.
Venecuela se nalazi u jednom od oblika rata I ima pravo na obranu.
Kad su kapitalističke privatne banke (dali ima I drugih) dovele Island I njegove građane na rub bankrota, islanđani su jednostavno to bankarsko društvo pohapsili I osudili na dugogodišnje kazne a potom ih deportirale na jako, jako, jako udaljeni otok.
Dali im tko to zamjera.
Itekako se može ako se hoće.
A Maduro nedvojbeno zapeo pa za sada samo hoće.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
2 godine prije

Menadjerima Ferrari a radnicima gume , good deal 🙂

tobia quantrill
Gost
tobia quantrill
2 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

@zukov
ziv si generale 😉

kako bi idoli pivali
‘retko te vidjam na komentarima,
a citam ih svaki dan’ 🙂

Robert
Gost
Robert
2 godine prije

Goidyear je morao izaći zbog svoje vlade, našao je istočnog partnera, obje strane dogovorile su se sa Venezeuelanskom vladom. Goodyear je dijelom isplaćen, dijelom oslobođen plaćanja davanja izašao čist. Nako godinu dana tzv upravljanja tzv radnika ulazi taj istočni investitor na velika vrata. Nastavlja proizvodnju pod svojim imenom za domaće tržište i pod Goodyear za Goodyear za strana tržišta. Kasta na vlast dobija svoje pinke, a jadna rulja mit o pravičnoj nacionalizaciji.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
2 godine prije

Zaboravili ste da nas sistem porobljava, a svaka borba unutar sistema je unaprijed izgubljena bitka jer se koristite njihovim metodama i alatima…S bandom se drugacije nemoze. Neces sutra protiv banke tako sto ces trazit nize kamate, vec tako sto treba iskorijeniti krvopije!

Galus 92
Gost
Galus 92
2 godine prije

Ajd stari, smanji malo i smiri živac, pa pobogu, nismo na Sandžaku!! Nekih pravila se treba držati!!

Ante
Gost
Ante
2 godine prije

Da ono idemo poštivati zakone zapada i njegovog vlasništvo. Dok u isto vrijeme taj zapad čini sve moguće da uništi državu od koje traži da poštuje zakon. Ne vidim svrhu da Venezuela poštiva zakon kada ga ne poštuje Amerika. Neki će odmah reći, to nije tako Venezuela mora poštivati zakone bla bla potpuno ignorirajući ono što radi Amerika. Ovo je rat! A u ratu se ne poštivaju mirnodopski zakoni. Tko će pobijediti na kraju to ćemo vidjeti. Ako se sve riješi onda u miru opet mogu poštivati zakone.

pera detlic
Gost
pera detlic
2 godine prije

A sta kazete na ideju da tvornica jednostavno nastavi raditi kao i do sada (pod predpostavkom da imaju gdje plasirati proizvode) samo da ukloni ili promjeni logo. Raspodjela novca kao i do sada, a ako ima nekog profita u drzavnu kasu.
SMRT FASIZMU SLOBODA NARODU !!!!

Святославич 966
Gost
Святославич 966
2 godine prije
Reply to  pera detlic

Pero bilo bi to ljepo samo ovi sirotani sto u toj prilici neodlucuju o nicem vec da ispostuju dilove jacih slonova. Samo ide Kurta a dolazi Murta.Vidis i sam da Kinezi stoje iza ovog dila. Ovi Ven-le imaju dobar dio benzijskih pumpa u USA i drugog kapitala. Koje nece niko dirati niti otimati za dogovorenu odmazdu.Ako je i dil na stetu Amera onda ovaj kaptal baj baj – pozdravite se sa njim Ven -lci.

preseren3
Gost
preseren3
2 godine prije

Zaboravite vi ovo kontra mišljenje!!!!!!!!
Kad bi imali na drugoj strani fairplay, opravdane razloge, svakako.
Ali kad imaš na drugoj strani multinacionalku, koje podleže politici, samo je pitanje, AKO SI SPOSOBAN NAČI RAZLOGE!!!!
Venezuela je pod udarom, kao RUSIJA, KINA, IRAN, S.Koreja, gdje NIKAKVA ekonomska pravila ne igraju.
Samo napraviti što veču štetu.
DALI je neka država bolivarska ili kako god je želite nazvati, ne igra NIKAKVE uloge!
Jedino što igra ulogu je, da se ta država NIJE PRIPREMILA zakonski, na podmukle igre zapada!
Kinezi, Rusi, su se pripremili, ovaj jad, nije…
Zajebi kontra mišljenje!
Izpusti doodyear logo i radi dalje, jer zemlja gume treba.
Opčenito je nacionalizacija JEDINI način, da spasiš svoje ljudstvo od iskorištavanja.
Pa ako sada treba, da prilagodiš zakone…

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  preseren3

@preseren3 – Ja sam ti na drugim postovima podijelio brdo minusa, rijetko koji plus, koliko se sjećam. Ali ovo je jedini LOGIČAN komentar ovdje. Problem je što si pristupio emotivno, a hladna logika isključuje emocije. Točno, kakvo pravo i recipročno pravedno poslovanje u uvjetima otvorenog rata u kojem druga strana krši sva prava međunarodnog poslovanja i zbog sustava , na izdisaju, ali postojećeg, uspijeva nanositi nesagledive štete inače naprednoj zemlji, koja i pod ovim uvjetima ima BDP nominalni ove godine 100 milijardi dolara, ali BDP/PPP 320 milijardi u dolarima, ne “dolara”. Venezuela sa svojih 30 milijuna ljudi ima BDP po glavi stanovnika 10,968 dolara, a Hrvatska 13,294 dolara. Dakle, nije čak problem novac, nego “prevelika” socijalna davanja ove vlade, što nekome ne odgovara. Dakle, sljedeći put, udahni tri puta dobro, pa reci isto. Ovdje si u pravu. Kakva pravila WTO i bezvezarije u otvorenom ratu. da je tako bilo , Iran bi još bio pod Reza Pahlavijem, a Rusijom bi vladao Hodorkovski, Libanon bi bio saudijska pokrajina, a Sirja kalifat. Egipat je prekršio sva pravila demokratskih izbora i svrgnuo “legitimnu vladu” , koju je izabrala većina Egipćana, polupismeni jad koji je za šaku dolara glasao za Muslimansko bratstvo. Došao je general Al-Sisi i poništio izbore i uveo vojnu huntu. Demokratski? Nimalo, ali pametno i pravedno. Dakle, još jednom, smiri se kad sljedeći put budeš razmišljao LOGIČNO. Ovo je jedini komentar vrijedan čitanja, ali si ga napisao u afektu.

preseren3
Gost
preseren3
2 godine prije

Ova zemlja sa nekad 400 milijardi trgovačke razmjene postala je smijurija, jer nije imala dovoljno toaletnog papira….
Nije bilo para?
Ili nije bilo poduzeča, koje bi ga produciralo?
Netko se ružno poigrao sa zemljom, a to sigurno nije predsednik…. Ne brine ON o tome.
A MEDIJI, ove hijene ne kasne iskoristiti…… Jedva čekaju.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  preseren3

Daj, kad su poslali Nacionalnu gardu u tvornicu toalet papira, kad već spominješ tu epizodu, skladišta su bila puna do plafona. Vlasnik je dobivao pare da ne prodaje i osigurane kanale za prodaju u Kolumbiji. To što se tamo radi, Maduru ne trebaju kazneni zakon i Ustav , nego Berija i Gulag. Samo neće on, premekan je. Nije uhapsio ni onog generala u mirovini što je s američkom M-16 , novi model kojeg vojska nema, 2014. mlatarao na balkonu i pozivao na puč. Malo ga priveli, star, ima šećer, udarilo mu nešto u glavu, ne bih baš rekao.

Damir
Gost
Damir
2 godine prije

Laki pa što nije napravio državnu tvornicu toalet papira?

Direktor
Gost
Direktor
2 godine prije
Reply to  Damir

Ne, trebao je nacionalizirati tj. oduzeti i vlasništvo dati radnicima ali …..
Ljudi na ovoj planeti još nisu na tom nivou svijesti da bi to funkcioniralo, Jugoslavija dokazala tj, bila ispred vremena najmanje 200-300 godina.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
2 godine prije

“Revolucionari se nikad nisu, kako bi rekao drug Tito, držali zakona kao pijan plota. Čak ni onih koje su sami donijeli.”
Son of Alerik

Isus vs Tito 🙂

Titova politika bratstva i jedinstva bila je sekularna verzija Isusova “ljubi bližnjeg svog”. Titovu politiku su, kao i Isusovo učenje, prigrlili siromašni a odbacili bogati. Isus je učio da će prije deva proći kroz ušicu igle nego li bogataš dospjeti u Raj. Zato je Tito, u svojoj beskonačnoj milosti, bogatima bogatstvo oduzeo i dao im šansu da se Raja dokopaju. 🙂

Isus je bogatima poručio: “Vaše zlato i srebro uhvati rđa, njihova će rđa biti svjedočanstvo protiv vas i kao oganj progutati vaša tjelesa”. Oduzevši im zlato i srebro koje ih je vodilo u propast, Tito je nacionalizacijom bogate spasio od vatre Pakla. 🙂

Tito je uzeo od bogatih i dao siromašnima. Učinio je to slijedeći nauk Svetog Ambrozija, koji je vjerno slijedio Isusov nauk: “Ne daješ dar od svog imanja onome ko je siromašan. Daješ mu ono što je njegovo. Jer, sve nam je dato na zajedničko korištenje, a ti si to uzeo samo za sebe. Svijet je dan svima – ne samo bogatima”. Šta je Tito uradio, nego od bogatih uzeo ono što su oni prisvojili, pa tu svojinu ponovo učinio zajedničkom? Šta je bila Titova društvena svojina i radničko samupravljanje , nego Sveti Ambrozije u praksi? 🙂

Isus je isto tako rekao: “Blago vama, siromašni: vaše je kraljevstvo Božije”. Nije li Tito slijedio taj nauk? S tim što Tito, za razliku od crkve, pod kraljevstvom Božijim nije podrazumijevao tek onaj, nego i ovaj svijet, pa je siromašnima vlast dao ne sutra, tamo, nego ovdje i sada. 😉

pera detlic
Gost
pera detlic
2 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

A onda su na vlast kod nasih naroda i narodnosti dosli SUPERHIKOVI.
SMRT FASIZMU SLOBODA NARODU !!!!

Ilik
Gost
Ilik
2 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Ali Tito nije, za razliku od Isusa, uspio promjeniti srca ljudi. Oni su i dalje ostali najkraće rečeno kapitalisti. Mnogi su se u tom sustavu penjali u hirarhiji te kad je došlo do promjene uzeli su svoj predatorski dio. Tako da što je nekad bilo Perino neko vrijeme je bilo zajedničko pa je onda postalo Đurino. Ovaj svijet nudi uvjek jedne te iste stvari samo u novom ruhu.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
2 godine prije
Reply to  Ilik

Isus promijenio srca ljudi ?, pa ga isti ti ljudi razapeli a ovaj uskrsnuo da sto dalje pobjegne .Crkva guzvu iskoristila za svoju PR reklamu od koje i danas jako jako dobro zivi .

P.S. Ljudi “promijenjenih” srca su razapeli i Tita , doduse posthumno, pa nije dobio sansu uskrsnuca , eno ga tamo na dedinju tovare mu se po grobu.

Ilik
Gost
Ilik
2 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Ma nije pobjegao. 2000 godina igrati sa ovakvom ekipom (crkva) to samo može samo uspjeti Bogu.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

Paušalna ocjena da nemogućnost isplate radnika, tj. isplata u gumama, znači nedostatak aktiva;pre bih rekao da je samovolja firmaša i ciljano pravljenje socijalnih nereda.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Siniša

Rekli su da će im u narednim mjesecima podmiriti bonuse i potraživanja. Usput , ovo tamo posluje s dobiti od 1956. do 10. 12. ove godine. Naravno da je dio mozaika za umjetne nestašice.

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije

Ja sam apsolutno za poštovanje zakona – svih zakona. Jer zakoni su ti koji nas brane od nečije samovolje, nasilništva, pljačke… bilo od strane pojedinaca, organizacija ili država. Ako su zakoni doneti onda bi trebalo da rešavaju neki problem zbog koga su doneti. Nepoštovanje zakona vodi u haos i zakon jačeg.

Ovo ne da je tačno nego je i potvrđeno: neko ko je sebe proglasio najjačim je prisvojio pravo da napada druge države jer im tako donosu demokratiju i ne traži odobrenje UN-a, ako traži odobrenje onda ga traži za jednu stvar a radi nešto drugo, okupira druge tržave tvrdeći da ih oslobađa od terorista, glavoseče i kanibale proglašava umerenom opozicijom, dovodi na vlast naciste državnim udarom, “prodaje ciglu” i saveznicima… uh, ne mogu dalje. Kakve ovo ima veze sa Venecuelom? Ima jer taj neko otvoreno preti da će i njima doneti demokratiju uz pomoć petokolonaša.

Ta pretnja je stvarna i nema razloga da je ozbiljno ne shvata i vlast u Venecueli i ceo ostali svet. Ta pretnja bi se normalno smatrala objavom rata ali više nije moderno objavljivati rat – danas su sve to demokratske radnje. Zakon treba poštovati ali da li i u uslovima neposredne ratne opasnosti (što nezvanično i jeste slučaj, Maduro je nedavno izjavio da ima milion i po članova “građanske garde” ili tako nešto) pri čemu je Goodyear samo jedan od niza preduzeća koja opstukcijom namerno guraju državu u veću krizu.

Još je pokojni Čavez napravio niz grešaka koje je Maduro podebljao što iz neznanja što zbog situacije u kojoj se našao. Sve u svemu privreda im je u katastrofalnom stanju, stanovništvo podeljeno po stranačkoj i ko zna kojoj još liniji, neprijatelji i spolja i unutra… razmišljati da li će povrediti prava kompanije koja pomaže raspirivanju unutrašnjih sukoba je – nepraktično.

Jole
Gost
Jole
2 godine prije

Maduro od tolikih resursa ne može naći među svojima jednog poduzetnika da napravi tvornicu toalet papira nego mora čekati tamo nekog da ga izvadi iz skladišta.

Blago onom kome nije jasno da od Venezuele nema ništa.

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  Jole

U pravu si Jole, zaista je žalosno da sa tolikim bogatstvom dođu u ovakav položaj. Ali izgleda da nam je postao običaj da stvari posmatramo krajnje usko pa da čak i zamenjujemo teze. Vlast Venecuele je u priličnoj meri nesposobna i neorganizovana ali to ni na koji način ne daje SAD-u pravo da im preti ili se meša u njihovu unutrašnju politiku bilo svojom vojskom ili “simpatizerima” na terenu.

PPP
Gost
PPP
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Shumadinac, uzmi samo za primjer Siriju. Tamo je rat ali ljudi rade i nemaju problema s osnovnim stvarima, a u sto puta su goroj su situaciji. Stisnuti od Amerikanaca, od bandi, Izrael ih bombardira, susjedi im rade o glavi, uvedene im sankcije…

Ipak tu nešto ne štima.

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  PPP

PPP, ne znam dovoljno o tome kakva je situacija u Siriji, čak ni u Venecueli ali znam da je stvar Sirijaca i njihove vlasti i Venecuelanaca i njihove vlasti – kakve veze ima američka vlast i vojska i sa jednima i sa drugima? Pa ipak ima, tragovi su i više nego očigledni – a i ne kriju ih.

PPP
Gost
PPP
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Svima je jasno da ih Ameri stišću, ali oni uporno dijele socijalnu pomoć i čekaju da im se ti američki poduzetnici smiluju.

Pa BiH ima tvornicu toalet papira i to veliku. Zar je to teško napraviti?

Pogledaj kako to izgleda u gradiću s dvije ulice: https://violeta.com

Direktor
Gost
Direktor
2 godine prije
Reply to  PPP

@PPP, ajmo malo drugačije, zašto su uništili Agrokomerc u BiH i zašto su uništili Agrokor u Hrvatskoj ?

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije
Reply to  Direktor

Zbog “Agroko” u nazivu ?

PPP
Gost
PPP
2 godine prije
Reply to  Direktor

Iz istog razloga kao i u Venezueli. Sve su im omogućili lokalni nesposobni političari koji nisu znali organizirati ekonomiju unutar svoje države, nego su se oslonili na strance.

giordano bruno
Gost
giordano bruno
2 godine prije

Protestantska USA je Kolonijalna sila u Katolickoj Juznoj Americi desetinama godina.
Narodi se bore za slobodu kako umeju i mogu, nije lako pod jarmom stajati uspravno.
Kako ne umeju u Venecueli, isto kako ni mi nismo umeli, napravili su nas glupima, da ni danas ne mozemo da se osvestimo.
Neko pita kako se to kod nas desilo, treba samo da pogleda Libiju, Irak, Siriju i Afganistan, to mu je odgovor, da zna kako se kod nas desilo, ne treba niko da mu prica price.

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije
Reply to  giordano bruno

@giordano- Ne bih američku agresivnu politiku pripisivao protestantizmu. Nema to veze s konfesijom nego sa imperijalizmom. Omjer protestanata u Americi nije veći nego u Finskoj ali je politika te dvije zemlje bitno različita.
Ako pogledaš što se sve radilo u Južnoj Americi u proteklom stoljeću vidjet ćeš da ni “katolički” kontinent nije imun na kršenje ljudskih prava, likvidacije po svim osnovama, uzurpacije vlasti. Amerika ovo što radi radi isključivo zato što može. Kad jednom ne bude mogla prestat će.

Zvrk
Gost
Zvrk
2 godine prije
Reply to  giordano bruno

desetinama? pa njihovi banditi su još sredinom 19. stoljeća upadali u latinoameričke države i stvarali kaos.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Trumpova administracija u ovom trenutku ozbiljno razmatra uključivanje Venezuele na popis” terorističkih država “, što će Washingtonu dati za pravo (odnosno sam će sebi dati za pravo,) za oštriji ekonomski i politički napad na zemlju. Dakle, RAT JE i sve tlapnje o patentima, ugovorima, trgovinskim i poslovnim odnosima na temelju međunarodnih propisa padaju u vodu, ko što reče gore @preseren3

mladen3x
Gost
mladen3x
2 godine prije

Ha,jel ispravna?Po meni je jer ekonomski rat sa strane SAD-a je počeo a u ratu se ne biraju sredstva,čim prije počneš lakše ti je kasnije.Na mjeru protumjerom,uostalom i sami kažu da je u pitanju vlastiti promet jer je najviše guma stizalo iz te tvornice pa zašto to zatvoriti,nema smisla zatvarati jer se gleda za interes vlastitog naroda.Mislim,mogli su uvažati iz Kine al bolje ovako,uzeli smo vam tvornicu pa se vi lijepo jeb…..kad ste protiv nas.Poštujem intelektualno vlasništvo ali samo u fer tržišnoj utakmici,ak mi nešto namečeš i gušiš me,ne poštujem ni tebe ni tvoje intelektualno koje si izmislio.

ShaCkaL
Gost
ShaCkaL
2 godine prije

Jel zna itko kakvo je stanje bilo u Venezueli prije dolaska HUGA na vlast? Mislim uvoz – izvoz, bruto dohodak po glavi itd… Kvaliteta života općenito?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  ShaCkaL

Itekako se zna……………………

čokolino
Gost
čokolino
2 godine prije
Reply to  ShaCkaL

NE NE ZNA………….pošto to MSM mediji ne objavljuju a glupani ne znaju. Dali se zna da su se 60tih u Afaganistanu i Iranu žene nosile kratke suknje? Malo jih zna ali nosile su se………….a onda su se umešali ameri……
Dali ko zna kad su žene dobile pravo glasa u afganistanu a kad u švajcarskoj? goglajte………i nećete virovat……

ShaCkaL
Gost
ShaCkaL
2 godine prije

10 guma za plaću pa čine im uslugu. Da im daju novac kakva je situacija nebi mogli kupiti litru mlijeka za čitavu mjesečnu plaću ( Kad bi bilo mlijeka) al nema mlijeka. Onako gume mogu kontroli ili razmjeniti za puno više. Pa kad bi pitali radnike da biraju izabrali bi gume. Pa daj ljudi budite realni nemojte lagati sebe. Znači svi bi izabrali GUME..

Borac2
Gost
Borac2
2 godine prije

Za pocetak kao da je Goodyear doso u Venezuelu da otvara tvornice iz humanitarnog razloga.
Jedino tako je i ispravno. Kada te iskoriste i sankcijama kao sile u bijedu, bogatom oduzmi pa nahrani jadnika. Steta sto je vec 100 komentara ovdje, ali slicni zakoni postoje u Ceskoj, pa tako svaka firma koja je usla u zemlju privatizacije radi, nema sanse da zatvori tvornicu i baci 1000 ljudi na cestu, jos sa gumama oko vrata jer drzava preuzima kontrolu ili se placaju kazne.

Fitcher
Gost
Fitcher
2 godine prije

Ja opet ne vidim što je toliko sporno kod tih autorskih prava? Tih par slova? Ako je to problem samo promjene naziv i problem rješen. Ako Kinezi nemaju probleme sa time zašto bi Venezuela imala? Iovako su pod raznoraznim sankcija.
Sama tehnologija za proizvodnju guma je već odavno izmišljena a sumnjam da ju je Goodyear izmislio.

Zvrk
Gost
Zvrk
2 godine prije

Imam bujnu maštu pa ću izvalit nešto bez obzira na posljedice. Smatram da urednik portala poprilično revno i temeljito čita komentare ispod tekstova. Štoviše, piše preko nekoliko imena s ciljem da usmjeri raspravu u željenom smjeru i time mijenja, tj. stvara mnijenje čitatelja i ostalih komentatora.

L. R.
Admin
Famed Member
2 godine prije
Reply to  Zvrk

Poštovani Zvrk,

Ne samo urednik, nego svi članovi redakcije revno prate svaki komentar. Komentari su nam bitni, kao i naši tekstovi. Komentare prate i osobe koje pomažu, a nisu autori. Iskreno bi voljeli biti upola mudri i lukavi kao neki komentatori. 🙂

Ugodno čitanje.

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije

Portal koji objavljuje članke za i protiv na zadane teme. Portal u kojem glavni provokator objavljuje članke i kao autor. Portal koji proklamira slobodu mišljenja i istovremeno briše i cenzurira neke neugodne istine…

Logično se sve više razotkriva kao profesionalno pripremljen Psy-op projekt, s ciljem praćenja dijela populacije koja odbija mainstream propagandu, i istraživanje pogodnih metoda za utjecanje na njihovo razmišljanje. Pitanje je jedino tko stoji iza toga… ne znam zašto mi BND pada na um.

L. R.
Admin
Famed Member
2 godine prije
Reply to  Ivo

Poštovani Ivo,

Niste trebali gubiti vrijeme, mogli ste samo zalijepiti tekst sa stranice “O nama” gdje smo detaljno naveli tko smo, što propagiramo i kako: https://www.logicno.com/o-nama

Amater
Gost
Amater
2 godine prije

Ako tvrtka vodi politiku koja narušava interese Venezuele , čak što više proizvodi krizu onda je to možda jedino rješenje …
Što bi Amerika ućinila da kod njih neka tvrtka ruši sistem ????

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik