fbpx

Polemika o moralu razotkriva šizofreniju neoliberalizma i globalizma

Moral - etika - odgovornost

Smatra se da svi „znamo“ što je moralno, a što ne. Nerijetko se trudimo objasniti drugima, ono što ne možemo objasniti sebi. Upravo me ova spoznaja inspirirala da si postavim jedno jednostavno i pragmatično pitanje: „Možemo li definirati u jednoj rečenici što je to moral i moralno ponašanje, a što će obuhvatiti sve spoznaje do sada, te biti razumljivo svima – od običnog radnika do načitanog filozofa?“.

“Pretražimo” li naše privatne knjižnice i naše spoznaje, sjećanja i intuiciju, te na kraju i internet, želja za polemikom će se pretvoriti u nesigurnost i oprez. Platon, Empiricus, Kant, Biran, Compte-Sponville, Rouvière, Schopenhauer, Bentham, Weber… – lista je nepregledna, a svi su oni razmišljali o moralu. Doista treba biti „hrabro lud“ te pričati o nečemu o čemu su velikani „sve rekli“.

Moje osobno razmišljanje o moralu, nije od jučer. Nije mi strana pravna znanost, ali ni ekonomija. Pravni propisi Republike Francuske kroz povijest su moje dnevno štivo u kojem uživam i u kojem nalazim mnoge odgovore na pitanja o društvu, društvenim odnosima, državi, naciji, suverenitetu, gospodarstvu, novcu… i puno drugih vrlo interesantnih tema još od Jean-Baptiste Colberta.

Vodeći skoro 20 godine svoje poduzeće u Parizu, privukao mi je pažnju jedan vrlo interesantan naziv za poduzeće ili kako to pravnici kažu „pravno lice“. U Francuskoj pravno lice jednostavno zovu „personne morale“ ili u prijevodu „moralna osoba“, što ga razlikuje od fizičke osobe tj. pojedinca. Pravna fikcija „moralna osoba“ ili „pravno lice“ su udruge i poduzeća – društvo dva ili više lica. Ponekad ova pravna fikcija s razlogom može jednom licu dati naziv “društvo” (Društvo jedne osobe s ograničenom odgovornošću). Pojam je sličan u svim zemljama, pa tako i u državama Balkana.

Osoba sam radoznale prirode. Sve me interesira i želim sve razumjeti. Nikada površno. Ne bojim se postaviti “pitanje koje se ne pita”. Želim znati pozadinu, temelje i suštinu svakog problema. Slušam druge i respektiram njihova razmišljanja. To mi oduzima silno vrijeme i energiju, ali je vrlo inspirirajuće pošto uvijek tražim logičan odgovor. Sada znate zašto se ovaj portal zove Logično.

O pojmu „moralna osoba“ sam propitivao kolege pravnike, nadajući se kratkom i jasnom odgovoru? Pitao sam svog francuskog računovođu, fakultetske profesore u Francuskoj, Hrvatskoj i BiH, te mnoge druge za koje sam mislio da mi mogu pomoći. Nitko mi nije dao zadovoljavajući odgovor, iako je on bio očit u samom pitanju.

Svi rječnici prevode „personne morale“ u „pravno lice“, pa čak i Google. Pitao sam se zašto je to tako? Gdje je nestala riječ „moral“?

U jednom momentu se dogodio BINGO! Stvar je postala jasnija. „Nametljivac“ u pojmu „personne morale“ je dobio svoje lice. Kako god sam pokušavao propitati stvar, nisam naišao na kontradikciju. Moral je stavljen u okvir razumljiv svakom.

O čemu se radi? Želite konkretan primjer kako biste lakše shvatili pojam morala?

Najčešći oblik pokretanja poslovne aktivnosti u svijetu su društva s ograničenom odgovornošću / d.o.o. (otvaranje poduzeća, pokretanje biznisa…). U Francuskoj se to zove SARL (Société à responsabilité limitée), a u Njemačkoj GmbH (Gesellschaft mit beschränkter Haftung). Radi se o identičnoj pravnoj formi društva kapitala u sve tri zemlje.

Cijeli život razmišljate o ideji kako proizvesti prirodni voćni sok od domaćeg neprskanog voća. Želite ju ostvariti, ali to ne možete učiniti sâmi. Obratite se trojici poznanika koji slično razmišljaju i imaju ono što vam nedostaje kako bi vaš sok postao dio zdravog obroka svakog pojedinca. Vi ste tehnolog, prvi vaš poznanik ima veliki voćnjak bogat organskim voćem, drugi poznanik je marketinški stručnjak, a treći ima samo novac. Okupite se i svatko od vas na „stol“ stavi ono što može i što je spreman izgubiti samo da ostvari cilj. Jedni ulože svoje “znanje”, drugi ono što posjeduju (voćnjak), a treći samo novac. Svi zajedno žele ostvariti zajednički cilj.

Vi se upravo postali društvo kapitala i nakon upisa u sudski registar postali se „personne morale“ ili „pravno lice“, koje ima za cilj profit kojeg će koristiti za realizaciju novih ideja u budućnosti. Za razliku od životinja, čovjek je nepresušni izvor ideja i realizacija istih je svrha njegovog postojanja.

Zašto poduzeće zovemo „lice“? Poduzeće kao i fizičko lice ima svoje roditelje (osnivače), datum rođenja (upis u sudski registar) pa čak i datum kada će se ugasiti. Sve to je definirano u statutu poduzeća. Osnivači moraju voditi računa o svojoj „bebi“ (poduzeću) kao pravi roditelji – od rođenja do smrti. Svaka ugroza „bebe“ (interesa poduzeća) je kazneno djelo, kao da ste ugrozili svoje rođeno dijete.

Vaše poduzeće (personne morale / pravno lice) kreće s radom. Društvo nominira sposobnog direktora koji će paziti da sve ide po planu. Cilj je jasan – poduzeće mora biti uspješno i ostvariti ono zbog čega je i utemeljeno od strane svojih vlasnika – vas i vaših poznanika.

Moralno ponašanje je temelj “unutar” svakog poduzeća

U sklopu aktivnosti osnivači poduzeća svojim odlukama i djelovanjima moraju činiti sve što je u njihovoj moći da to „moralno ili pravno lice“ ide naprijed. Opstaje i razvija se. Vlasnici odnosno osnivači poduzeća svoj osobni interes mogu ostvariti samo preko interesa poduzeća, a nikako na njegovu štetu.

Svaka osobna korist na štetu poduzeća, a time na štetu svih osnivača koji su uložili svoj kapital i trud, nije dozvoljena i strogo je kažnjiva svuda u zapadnom svijetu. Upravo je takvo sebično i egoistično ponašanje nemoralno i zakonski nedopustivo.

Ovo je glavni razlog što pravno lice u Francuskoj zovemo „moralno lice“. Interes društva ili „kolektiva kapitala“ je iznad interesa pojedinca. Pojedinac svoj osobni interes može ostvariti samo preko interesa društva, a ne direktno.

Jeste li shvatili?

Jeste li shvatili da je Zapad ustvari ispunjen kolektivnim interesima? Jeste li shvatili da priča o socijalizmu i liberalizmu ne može biti odvojena? Jeste li shvatili da je sinergija konstruktivnih snaga temelj zdrave ekonomije i društva koja ne podnosi sociopatološke pojedince, sklone egoizmu nebitno kojoj ideologiji pripadaju?

Primijenite sada ovaj princip na sve društvene odnose i pokušajte pronaći situaciju u kojoj nema jasnog odgovora. S jedne strane imamo korist preko društva kome pripadamo, a s druge osobnu odgovornost. Konačno možemo dati definiciju morala u jednoj rečenici:

“Moralno ponašanje je ono ponašanje pri kojem pojedinac svoj osobni interes ostvaruje samo preko interesa kolektiva, a ne na njegovu štetu.”

Ne, to nije komunizam. Radi o željenom ponašanju opisanom u cjelokupnom liberalnom štivu, koje tvrdi da kapital i poduzeća treba štiti “do zadnje kapi krvi“. Osobno se slažem u potpunosti, ali pod jednim “malim” uvjetom: pojedinac se mora ponašati moralno štiteći time kapital društva tj. kolektiva kojem pripada. Neka svatko bude dosljedan s onim što promovira.

Je li vam sada jasno zašto imamo razne udruge, think thank grupe, te druga javno vidljiva ali i opskurna društva koja su uspješnija od pojedinca? Oni su organizirana manjina, koja vlada neorganiziranom većinom. Organizirani su i paze na moralno ponašanje samo unutar društva kojem pripadaju. Nemoralne pojedince unutar svog društva kažnjavaju, a moralne unutar društva guraju. Selekcija je pozitivna, a ne negativna. Pojedinci se cijene prema djelu, a ne onome što govore.

Neoliberalna ideologija je rak rana Zapada i njegovih vrijednosti

Neoliberalna ideologija koja opravdava zatvaranje jednog zdravog poduzeća (moralnog ili pravnog lica), te otvaranje drugog samo zbog profita je kazneno djelo ravno ubojstvu. Neoliberali su “spremni ubiti” pravno ili moralno lice samo zbog profita. Njima je osobna korist iznad koristi društva tj. kolektiva. Zapadni i domaći zakoni su u tome vrlo jasni, samo ih treba ispravno tumačiti i primijeniti. Nadam se da smo konačno shvatili što je to moral i moralno ponašanje pojedinaca, neovisno o vremenu, prostoru, kulturi i ideologiji?

Zaustavit ću se ovdje, spreman na salve kritika. Dok one stižu, razmišljam o novim postojećim “pravnim fikcijama”, gdje dominira opći interes zdravih pojedinaca koji čine društva osoba, rada, kapitala i ideja.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
55 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Pravnik
Gost
Pravnik
3 godine prije

Vrlo interesantno objašnjenje i razmišljanje koje omogućava bolje razumijevanje pojma moral. Puno toga treba spustiti na razinu običnog čovjeka. Pohvale autoru.

Damir
Gost
Damir
3 godine prije

Pozdrav Jasaku iz Francuske. Uvijek vežeš svoje artikle s našim mjestom prebivališta 🙂

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Odlicno je to napisano samo nakon citanja teksta ostaje zal sto danas moras to traziti svijecom…

Koba
Gost
Koba
3 godine prije

Moje mišljenje je da moral potiče još od prvotnih nepisanih zakona, pa i kasnijih pisnih izbačenih i onih danas aktuelnih u pravnom sustavu. Samim tim moral je društvena konstrukcija koja se očituje i kod najprimitivnijih zajednica, ali njegov kodeks znatno varira i između makro, a pogotovo mikro sredina. To se najbolje očituje kod izoliranih kultura amerika, sibira, oceanije koje tek od nedavno imaju kontakt s civilizacijama starog svijeta. Njihovi kodeks često su bili sušta suprotnost našim europskim. Tako npr. za europljanku je bilo nezamislivo pristati na bilo kakav fizički kontakt s muškarcem van familije, dok je kod odeđenih plemena bilo nemoralno (nekulturno) odbiti poziv stranca na seksualni odnos. Danas u vrijeme globalizacije i univerzalnih zakona, gdje su veliki gradovi blend različitih kultura i samim tim otuđeni su od vlastite posebnosti, moral postaje osobna stvar specifična za pojedinca, a ne kolektiv kao cjelinu. S vremenom, sve je veći odmak između moralnih i svjetovnih zakona. Sam opstanak ovih prvih pokazuje uzvišenost čovjeka nad pukim životinjskim egoizmom, gdje on samoograničava svoje potrebe (ili barem osjeća potrebu da ih ograniči) u korist nekih drugih, od kojih često i ne ovisi. Nitko od nas nije dovoljno jak da u potpunosti živi svoj moral, netko se… Pročitaj više »

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije

Bravo na tekstu gospodine Jasak , pogodak u sridu .Zbog ne razumijevanja, ne pridrzavanja ,odnosno krsenja moralnih vrijednosti (unutarnjih kroz duhovnu stagnaciju i moralnih kroz ne preuzimanja odgovornosti ), raspala se i Jugoslavija . Jucer sam izgubio cijeli dan pokusavajuci objasniti da za moralni i materijalni raspad Ex Jugoslavije nije kriva Svicarska, vec oni sami jer su 90 tih na najnehumaniji moguci nacin , odnosno ratom srusili ono sto je tek trebalo postati moralno .

Koba
Gost
Koba
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Takkkooo jeee. A najkrivlji su oni koji su dezertirali u tu Švicarsku.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  Koba

Trebali su vas branit kao moji 1941 g pa da im se vec 30 g kasnije pomokrite po grobovima , a ne ne , nikad vise, uzivajte u svojim cistim nacionalnim drzavicama , bez mene , dezertirao bih jos 100 puta 🙂 . Moja karaula i karaula moje djece bit ce u alpama , nikada vise na balkanu , nikad vise .

Koba
Gost
Koba
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Druže Žukove u tom slučaju samo po zapovjedi 227.

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

E Žuki, i jesi i nisi u pravu. Potpuno si u pravu što sa gorčinom posmatraš prošlost ali zašto misliš da će se Švajcarci bolje postaviti prema strancima? Zar nacionalizam ne buja širom Evrope? Možda ti to nećeš doživeti, možda ni tvoja deca ali će već doći vreme da se “prebrojavaju krvna zrnca”.
Možda su ipak Englezi u pravu kada kažu “better the devil you know”.

bbbb
Gost
bbbb
3 godine prije
Reply to  shumadinac

Šumi, bolje ga pitaj što bi bilo sa njegovom bajnom Švicom da oni koji je uzgajaju ko leglo kamatara stolječima odluče da je unište kao što su uništili svoje čedo zvano Jugoslavija tako što su zavadili plemena? Volio bi da doživi krah bobrok jevvropski fortnox jer im više neće trebati jer će gotovinu ukinuti a svom domačinu dodijeliti ulogu balkanskih plemena. Zamisli samo kad nahuškaju švabe gale i žabare jedne na druge, nebi se oni klali ko mi hahaha, Žuki di ti nestade mozak……………

Josip
Gost
Josip
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Žukov ti si u Švicarskoj samo fizički, a duhom si na Balkanu samim tim što visiš na portalu Logično. Da nije tako sada bi bio na nekom švicarskom portalu i pričao tuđim jezikom.

Ma koliko pokušavao negirati, tebe ubija nostalgija, ne samo za prošlim vremenima, nego i za ljudima.

Sad bi se ti na koljenima vratio u bilo koju bivšu republiku, da te ne veže obitelj ili posao u Švicarskoj.

Priznaj?

bbbb
Gost
bbbb
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

E moj Žukove što tuđina uradi od vas balkanaca, natjera vas da mrzite vlastite korijene. srami se!

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Druže Žukov,jučer smo razmijenili par rečenica vezano za Siriju a ne za raspad YU.Niko normalan neće optužiti švajcarski narod za zlo koje je naš zadesilo.Švajcarska politika i banksterski karteli su druga priča,itekako su im prljave ruke vezano i za imperijalističku politiku njihovih prijatelja preko bare.Njihova prednost je što su u takvoj situaciji da mogu glumiti nevinašca i dobro im ide.To što nisu članica NATO-a i EU neznači da su van tih prljavih igara.Slažem se sa tvojom konstatacijom da smo mi zadnji koji bi trebali nešto trabunjati o moralu.Mi smo dno,ali nisu ni oni anđeli.Stvorili svojim građanima uslove za iole normalan život,a ceh platio ostatak svijeta.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije

Ponavljam po 100 -ti put i time cu zavrsiti diskusiju, svicarci su vrlo radisan, moralan i inteligentan narod , svoju uredjenu i bogatu drzavu stvorili su iskljucivo svojim radom i znanjem , ceh su platile generacije svicaraca koje nisu visile po kaficima i kladionicama nego su svoje zivote proveli na radnim mjestima te sa punim radnim stazom i 65 g starosti ako su dozivjeli , otisli u zaradjenu mirovinu.
Jos jednom apleiram da se vratite Jasakovoj “polemika o moralu” , covjek je odlicno opisao ono sto vecini balkanaca iz skucene balkanske perspektive i okruzenja u kojem pretezno odrastu i formiraju se u NEodgovorne licnosti nije jasno 🙂

Koba
Gost
Koba
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Jesu strašno moralni. Praona love svjetskog ološa, ne tako davno bili su europska bijeda koja se prodavala u najam različitim vojvodama. Možda te privlači i bratstvo i jedinstvo u najmanju ruku ekvivalentno onom jugoslavenskom. Ko zna kad padne bankarski sektor mogla bi lako junačka đeca, junačkog ćaće okle su došla.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  Koba

Ti i tebi slicne “junacine” posljednji ste koji ce odlucivati o sudbini bankarskog sektora a pogotovo mojoj sudbini 🙂

P.S. I sada polako odsetaj ispod mojih komentara, jer se tebi osobno niti jednim komentarom nisam obratio , tvoja cenzura mi ne treba , igraj se policajca “misli” sa nekim drugim .

Koba
Gost
Koba
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Nemoj te tako druže, samo drugarska zabrinutost. Ipak sam osjetljiv što naš drug, pobjegulja, pati i fali mu naša draga domovina. Ipak čudno što ste se za mjesto azila, pored svih zemalja pokreta nesvrstanih, odlučili na tako jednu nedrugarsku militarističku zemlju.

bbbb
Gost
bbbb
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Bobrok si ti Žuki, njihov si ti krvlju, nebi to govorio da nisi a ovdje si po zadatku da zavađaš plemena balkanska.

Novi Grga (Zuzu)
Gost
Novi Grga (Zuzu)
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Oprosti , a kako su glasali ti moralni svajcarci pradavne 1959.g. na referendumu da zene imaju pravo glasa?
Molim te odgovori i koje godine su dobile to pravo.To je ta demonkracija,moralnost,ravnopravnost i jednakost u toj uredenoj i postenoj svajcarskoj.
Odgovori ako imas obraza.

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije

Do sada sam shvatio prednost pisanja nad usmenom komunikacijom a kako mislim da je objašnjavanje kroz primere najbolje tako ću i ovaj put uraditi. Prva reakcija na tekst je bila da se potpuno slažem sa Petrom, da je moral odnos ponašanja pojedinca u odnosu na društvo (na drugog pojedinca ili više njih), da moral nema smisao ukoliko je pojedinac odvojen od društva… i tu sam stao. Nemerljiva prednost pisane komunikacije nad usmenom je ta što kod pisane imamo koliko god hoćemo vremena da razmislimo o stavu kojeg želimo da iznesemo pre nego što to učinimo. Da je sreće da to ćine i političari… – Da se vratim na moral. Moral smo do sada posmatrali kroz odnos pojedinaca u društvu ili pojedinca prema društvu. Da li to znači da neko ko živi izolovano od ostatka sveta ne može da se ponaša nemoralno? Po većini definicija morala znači ali nije baš tako. Pojedinac u divljini moža iz čiste zlobe da zapali pašnjak kako razne životinje ne bi imale šta da pasu ili da skrene potok kako bi sva vodena bića nizvodno pocrkala iako nema nameru da ih jede, da gurne neku životinju pod vodu da bi uživao gledajući je kako se davi…… Pročitaj više »

Josip
Gost
Josip
3 godine prije
Reply to  shumadinac

Šumadinac, a što ako je posjekao jabuku da posadi pet novih jabuka koje će dati više voća? Jel krv on ili oni što ga sude?

Komunisti su htjeli da svi misle isto i da se svi isto ponašanju kao što to rade i globalisti.

Rezultat znamo i vidimo. Manipulatori i psihopati su sve sj*bali.

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije
Reply to  Josip

O krivici ne bih mogao, ne osećam se dovoljno kompetentnim mada to jeste vrlo bitno pitanje ali poenta je da je posečeno drvo KOJE JOŠ UVEK DOBRO RAĐA.

Piretis
Member
Piretis
3 godine prije
Reply to  shumadinac

@shumadinac- Sad čačkam keru ali slušaj ovo. Kažeš posjekli su drvo koje još uvijek rađa, pa može i pojeli smo kozu (može i druga životinja po izboru ili ukusu) koja je još mogla živjeti. Onaj koji je sjekao drvo nije u tome vidio ništa loše isto kao i onaj koji je pojeo kozu. Što se njih tiče sve je OK. E, ali možda se to nekom od nas ne sviđa i mislimo da nije moralno. Kvaka i je u tome da onaj koji siječe ili jede nije u prekršaju (sa njegovog stanoviša, pa i sa pravnog) ali je sa stanovišta drugih (neistomišljenika).
Sad, tko je u pravu ili tko je moralan?

Koba
Gost
Koba
3 godine prije
Reply to  Josip

Josipe postoji bitna razlika. Ti “komunisti”, točnije dio njih, su htjeli da ljudi misle. Što je nerealno za očekivati. A ovi znaju da ljudi nisu u stanju ili ne vole da misle, pa im daju igara, sisa i guzica. Zato su prvi propali, a ovi još gaze i gazit će.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije

Evo vezano za temu a tice se morala , gospodin Pernar dao veliki intervju za Novi list, pa kaze “Treba izaci iz Unije i prestati placati nas vanjski dug “….Znaci prvih 10 tak godina se zivilo na racun Jugoslavije , odnosno rasprodajom i krcmenjem onoga sto je izgradjeno u socijalizmu , a onda 10 tak godina zajmovima koji danas iznose preko 60 milijardi eura , u medjuvremenu vecina hrvata je hvatala zjake po kaficima i kladionicama i sada kada treba vracati dugove , genijalna ideja spasitelja u stilu treba izici iz EU i jednostavno ne platiti dugove , strasno !

Ivan
Gost
Ivan
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Georgij Žukov, Pernar je iskren za razliku od ostalih podmuklih politicara ali na zalost ne boluje od viska inteligencije. Ne mora se izaci iz Unije, dovoljno je prestati placati dugove pa ce sama Unija izbaciti neplatisu. Da ne govorim o raznim sankcijama koje bi se automatski dogodile, zabrana ulaska gradjana u EU, zaposljavanja, ali on o tome ne misli jer ima siguran drzavni posao. Zapravo bi sve zemlje bivse SFRJ trebale ponistiti privatizaciju i vratiti zakone na pocetnu tacku od 1990. godine jer je nemoguce ispraviti sve gluposti koje su donesene za toliko godina na drugi nacin. Pokrenuti proces ispitivanje porekla imovine i oduzeti koje-kakvim lopovima ono sto su protivpravno stekli. Medjutim tu je “caka”, oni koji trebaju doneti zakon su najveci lopovi, tako da nema ko da obavi posao. Sta dalje? Zvati ponovo komuniste da prave revoluciju a onda ponovo mrtvih kao u prici. A nisu izgleda bas ni zainteresovani za tako nesto. Spremate li vi nesto u Svajcarskoj? He-he….

Ivan
Gost
Ivan
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Vidi Boga ti, demonstracije u Bernu protiv globalizacije i kapitalizma, znaci rovarite polako!

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  Ivan

Tako je , 100 000 svicaraca ce i ove godine dignuti svoj glas protiv politike bijele kuce, nato pakta , pentagona , wall streeta i vec po tradiciji protiv gospodara lutaka poput clintona , busha , obame i ove godine trumpa.Prije odrzavanja svjetskog ekonomskog foruma u Davosu , americke sigurnosne sluzbe mjesec dana ranije organiziraju sigurnost glavnog klauna .
Za razliku od svicarske na balkanu se pri posjeti jednog jo bidena zaustavlja promet , djeca ne idu taj dan u skole i vrtice a gomile supaka masu zastavicama amerike i pozdravljaju svog gospodara , eto to je samo jedan od miljun primjera , zasto je svicarska to sto jeste i zasto je balkan to sto jeste , supak civilizacije .

Novi Grga (Zuzu)
Gost
Novi Grga (Zuzu)
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Ti si ocigledno strogo rezimski covjek sa jakim kalupima. Ne nuzno los nego samo ukalupljen . Nitko nije rekao da se dugovi nevrate nego da se prestanu placati. to su vec neke zemlje ucinile tj. vratili su samo onaj dio duga koji je posten. Grckoj dali pomoc uz uvjet kupovine oruzija. Pa jel Grckoj treba oruzije da rijesi socijalnu krizu? To su te “moralne zapadne vrijednosti” kojima ti tezis. Vjerovatno radis u bankarskom sektoru pa tako ih tako strasno branis. Znas za banku za poravnavanje i gdje joj je sjediste?

udav
Gost
udav
3 godine prije

posten deo duga??? ahahahaha, a koji je to deo, ‘ajde pokazi mi pare koje banka nekome pozajmljuje da su POSTENO ZARADJENE. Nema tu nikakvog postenja, sve je prevara, nista ne mora da se vraca, ali ako neko voli da robija, onda neka vraca do groba, sistem je tako koncipiran da vraca do groba, TO JE ROBIJA. eVO SAD CEMO MI aMERIKACI SVE DA VRATIMO, NASTAMPACEMO DOLARE hahahaha.

udav
Gost
udav
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Tako zivimo i mi u Americi ugledajuci se na predsednika: koliko je puta Tramp bankrotirao? Dugovi trebaju da se prastaju, pa u svez pocetak, fresh start. Duznicko ropstvo, nacipnalne i multinaionalne valute su sve prevazidjeni koncepti, nastupa nova tehnologija blockchain koje se ne zasniva na dugu, centralnom bankarstvu i njegovom zelenaskom moralu.

Piretis
Member
Piretis
3 godine prije

Ima tome pet dana kako je kolega @Shumadinac napisao tekst o moralu i pravim vrijednostima. Nakon toga razvila se živa rasprava o temi (58 komentara, manje komentatora). Nije to bila rasprava kakvim svjedočima kad se ukrste mačevi i sukobe oni koji podržavaju ili napadaju partizane, četnike, ustaše, ali ipak…
I u tim komentarima preovladavala je rasprava o individualnom moralu. Nismo se baš previše doticali poslovnog svijeta. Bit će da moral ipak ne zamišljamo kao neinteresnu kategoriju. Meni osobno je moral i business nespojiv, premda bez morala teško može zaživjeti posao. Htio sam reći da mi moral predstavlja nesebičnu kategoriju, nešto što nema veze o tome hoću li zaraditi ili prosperirati, nešto što čovjek čini jer misli da je to ispravno i da tako treba, bez obzira slijedi li nagrada i pohvala ili ne.
Moralan se može biti bio vjernik ili ne, bio uključen u društvo ili izoliran (kao što je ispravno primijetio @Shumadinac), bio poslovan ili klošar. Ukratko moral teško da je kategorija koju može propisati pravna znanost, zakon ili ustav. Za moralno djelovanje se odlučujemo jer vjerujemo da je ono ispravno i čovječno, a ne zato jer se bojimo osude ili kazne.

dron
Gost
dron
3 godine prije

moralna konponenta je izbacena iz tzv modernog drustva tako da u danasnjem drustvu su svi aspekti nemoralnosti zapravo vrline koje omogucuju napredak na drustvenoj ljestvici dok su moralne osobe na samom dnu drustva siromasne i ponizene i porobljene

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije
Reply to  dron

I to je normalno jer moral odbacije izrabljivanje, laž, prevaru… sve “korisne” alate u rukama onih koji upravljaju modernim društvom. Čekam samo Trampa da izjavi da robovlasništvo i nije bilo toliko loše…

Piretis
Member
Piretis
3 godine prije
Reply to  dron

@dron- Lako za to što je moral “izbačen” (prije bih rekao omalovažen) u današnjem društvu, nego je sve manje vidljiv u obitelji. S djecom se sve manje bavimo, nema se vremena, mora se nešto drugo, a oni će već znati sami. Jednom kad ih preuzme obrazovni sustav koji preferira takmičenje, i cijeni samo one na vrhu tada je gotovo, izgubljeni su. Ako je to dijete još povrh toga zatvoreno i neagresivno desi se kao onoj curici u Australiji, koja se ubila zbog sustavnog maltretiranja preko društvenih mreža, a sad se svi čude i pitaju kako to, pa nismo ništa primijetili, izgledalo je sve u redu.

netman
Gost
netman
3 godine prije

Izvrsno

čitalac
Gost
čitalac
3 godine prije

Kompanija u današnjoj tržišnoj (kapitalističkoj, neoliberalnoj…) ekonomiji ima samo i jedino poslovni interes. Ili drugim riječima (manje simpatičnim) – PROFIT. I to je činjenica. To u osnovi nije ni moralno ni nemoralno. Filozofsko-religioznim riječnikom rečeno, takva ekonomija je »agnostička«. Ograničenja u njenom djelovanju joj postavlja društvo sa svojim zakonima koji bi trebali biti etični, barem bi trebali biti, po nekom društvenom konsenzusu. A za saniranje svih negativnih posljedica profitne ekonomije postoji socijalna država, kojoj se plaćaju porezi. Iz kojih se naravno financira i sav civilni sektor, koji je također korektiv društva. Razumjevanje ekonomije u kojoj svaki gospodarski subjekat ima i formalno širu društveno ulogu je čisti komunizam. Ne tvrdim da je to dobro ili loše, to je stvar mišljenja (ukusa?), ali ne znam zašto autor tvrdi da nije komunista. Na jednak način je postavljena definicija moralnosti. Autor zanemaruje činjenicu da je moguć i (nerješiv) koflikt na relaciji pojedinac – društvo? I što u tom primjeru? Tko kaže da je većina odn. društvo uvijek u pravu? I bliža i dalja povijest, ako se malo okrenemo, može nam pokazati da je u većini primjera manjina bila ona koja je bila u pravu. »Jeste li shvatili da je Zapad ustvari ispunjen kolektivnim interesima?«… Pročitaj više »

PPP
Gost
PPP
3 godine prije
Reply to  čitalac

Mislim ipak da je autor zaključio članak najavom novog članka o odnosu pojedinca i države, pravnog lica i države i tko zna što još.

= citiram =
“Zaustavit ću se ovdje, spreman na salve kritika. Dok one stižu, već razmišljam o novim postojećim “pravnim fikcijama”, gdje dominira opći interes zdravih pojedinaca koji čine društva osoba, rada, kapitala i ideja.”

Josip
Gost
Josip
3 godine prije
Reply to  čitalac

Čitalac daj ti svoju definiciju morala jer ovo što si napisao je skup fraza koje nitko živ ne može shvatiti.
Autor je bar argumentirano dao svoju definiciju morala koja za moj mali mozak pije vodu.

Travis
Gost
Travis
3 godine prije

Što je šizofrenije od neliberalne demokracije u kojoj vladaju korumpirani političari i na njih naslonjeni mafijaški organizirani oligarsi pri čemu se fizički uklanjaju svi koji zucnu nešto o tome a za narod (ovce) se na nacionalnoj televiziji servira priča o velikom vođi koji imam srca za svakog siromaha. Bože, baci peglu.

Vučedolac
Gost
Vučedolac
3 godine prije

Silni zakoni i propisi ubiše moral u čovjeku

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije
Reply to  Vučedolac

Ironično ali to je istina. Danas si sigurniji ako imaš sposobnog advokata nego ako si nevin jer druga strana može da ima sposobnog advokata. I tako se menjaju pravila ponašanja, vrednosti…

bumbar
Gost
bumbar
3 godine prije

Sve pohvale g. Jasak! Problem je što neoliberalna hunta ne poznaje pojam “opće dobro”. Cijela neoliberalna paradigma počiva na ideji da se unište svi identiteti, spolni, obiteljski, etnički, vjerski, ideološki, državni… Ako pojedinac nema vlastiti identitet, onda ne pripada nikakvom kolektivu s čijim pripadnicima dijeli neke zajedničke vrijednosti. Nema kolektiva, nema potrebe za zaštitom općeg dobra! Zato danas imamo progon svakoga tko želi zaštiti vreijednosti svog identitea. Koliko dugo će narodi trpjeti ovaj jaram kojeg globalistička oligarhija na njih stavlja, pitanje je vremena. U svakom slučaju, neoliberalna hunta je zagrizla prevelik zalogaj.

Istina
Gost
Istina
3 godine prije

Balkan nije neoliberalan nego area najgorih karakteristika neoliberalizma: kada se, npr., reklamno sugerira da ”probaš ‘Žuju’ sa mamom i tatom”, a nigdje glas osude raznih agencija i specificiranih društvenih filozofa — valjda ne spada u domen ni novoga platnog spiska ni polusatnog, odično plaćenog ”intelektualnog”, angažmana, pa, da zaključimo, prijespomenuto i ne integrira nikakvu javnu debatu ni društveno-političku konferenciju — gdje se dobro jede i pije, što nije ”fancy”.
Isto tako treba uzeti u obzir da od Francuske do Finske postoje obitelji koje porodično konzumiraju alkohol ili drogu, što često čine tokom blagdanskih ili turističkih provoda, tako da im spomenuta reklama ne bi ni smetala, ali bi, svakako, postojali društveni cenzori koji bi joj, novčano i naučno ili duhovno, posvetili pažnju.
Ovako ostaje konstatacija da moral jeste i: poslovna, kolektivna, individualna, grupna kategorija i da sve spomenuto, mora i treba kao poželjno, uključivati u sebi.
A naravno da jeste i proizvod i potreba dogovora i odgovora na svaku epohu i njene zahtjeve.
😉

Rotor
Member
Rotor
3 godine prije

Pošto sam prvi put sam tu želim pozdravit prisutne komentatore. Post je propustio naglasit činjenicu da je moral relativna kategorija, jer nije isti ni u svim društvenim grupama niti u svim istorijskim periodima. Istinskog morala nema, jer je moral stvar dogovora. Moralno je ono što se ljudi dogovore da je moralno, a ne ono što je palo sa nebesa. Moral, kao oblik drustvene svijesti i ponašanja, uspostavlja ‘čopor’. Koji ‘čopor’? Uvijek onaj najmoćniji dio društvenih zbivanja, dakle onaj koji ima mogućnost zloupotrebiti moral za svoju ličnu korist. Dakle, ne postoji jedinstveni, općeljudski moral. Istina je da su centralne vrijednosti morala dobro, ispravno i pravedno, ali iz svačije, ne samo nečije perspektive. Prema tome i Mafia ima svoj moral, odnosno svoj oblik društvene svijesti i ponašanja, odnosno skup usvojenih pravila, običaja, normi i navika, dakle kao i sama država. Prema tome, moral je mač sa dvije oštrice, jer se može upotrijebit, ali i zloupotrijebit. Njegov jang je lažni moral, ali kojeg moćni ‘čopor’, u ovom slučaju Zapadni, može po potrebi predstaviti kao njegvovu suprotnost, tj moral. To je pitanje volje, želje vladajućih elita. Sve je apsolutno realtivno, zašto to ne bi bio i moral? Lažni moral je danas vrlo profitabilan, zato… Pročitaj više »

Piretis
Member
Piretis
3 godine prije
Reply to  Rotor

@Rotor- Dobro nam došao.
Ne znam jesi li vidio ali na istu temu smo raspravljali i poslije članka “O moralu i pravim vrednostima” 09.01.2018.

Rotor
Member
Rotor
3 godine prije
Reply to  Piretis

Hvala na dobrodošlici! Nisam upratio taj članak, ali potrudit ću se da ga pronađem i pročitam.

Anarho
Famed Member
Anarho
3 godine prije
Reply to  Rotor

Pozdrav i dobrodosao na Logicno. 🙂
Slazem se u vezi morala kao relativnog pojma.
Link na kojeg se Piretis referisao je vjerovatno ovaj …
https://www.logicno.com/life-and-style/o-moralu-i-pravim-vrednostima.html

Rotor
Member
Rotor
3 godine prije
Reply to  Anarho

Hvala na linku. Post i komentare pročitao. Naši pogledi po pitanju moral skoro identični. Mislim da bi ljudi, kojima je stalo do kristalno jasne slike morala, trebali razlučit moral i religiju, koliko je više moguće, jer oni nisu jedno te isto, a što bi im pomoglo objektivnijem sagledavanju zadate teme.

Mercury
Gost
Mercury
3 godine prije

““Moralno ponašanje je ono ponašanje pri kojem pojedinac svoj osobni interes ostvaruje samo preko interesa kolektiva, a ne na njegovu štetu.” – to bi značilo da je Dexter moralna osoba?

PPP
Gost
PPP
3 godine prije
Reply to  Mercury

Ako misliš na seriju Dexter, onda nisi u pravu. Interes kolektiva nije ubijanje bez suđenja. Takvo ponašanje kolektiv osuđuje i zato imamo zakone. Dexter radi protiv interesa kolektiva – ponaša se nemoralno.

Pokušaj ponovo.

Rotor
Member
Rotor
3 godine prije
Reply to  PPP

Prvo treba izvesti definiciju morala pa onda viditi ko je taj koji odlučuje što je moralno, a što ne? Po definiciji moral je oblik drustvene svijesti i ponašanja, odnosno skup usvojenih pravila, običaja, normi i navika koji uređuju odnose među ljudima. Iz toga, dalje, proizilazi da oblik, bilo kakve društvene svijesti, uspostavlja čopor koji uopće ne mora biti društvena većina, ali koji ima moć i sredstva da svoj oblik svijesti nametne kao većinski. Nacisti i staljinisti su iskoristili mogućnost da tihoj većini nametnu svoj oblik svijesti, koji mi imenujemo kao ‘moral’. Iz toga proizilazi da je moral relativna kategorija.

PPP
Gost
PPP
3 godine prije
Reply to  Rotor

Rotor, bojim se ipak to nije tako. Skup usvojenih društvenih pravila se zove običaj. To nije moral. Moral jeste društvena konstrukcija i to je u redu. Ta društvena konstrukcija je odredila što je moralno ponašanje, a što je autor članka definirao. Uzmimo najekstremniji slučaj. Zamislimo da je ideologija isprala mozak svima. Svi misle da je normalno nekoga ubiti zbog interesa. Idemo sada suditi ponašanje osobe u odnosu na kolektiv u zemlji gdje je normalno ubiti drugoga. Je li interes pojedinca da ga se ubije? Nije. Je li interes pojedinca da kolektiva ubija njega? Nije. On se u ovom slučaju ne može ponašati nemoralno, jer to ide protiv njega. Uzeo sam najekstremniji slučaj, samo što ima još jedna sitnica koje sve mijenja. Teza koju je autor predstavio stavlja pojedinca u stanje gdje svaki njegov pokušaj protiv kolektiva, vraća mu se kao bumerang. Još je interesantnije vidjeti da za nemoralno ponašanje pojedinca zakonodavac u svim zapadnim zemljama nije predvidio kazne, a za nemoralno ponašanje pojedinca unutar društva kapitala, jeste. To je autor dobro primijetio. Primjer: Pojedinac proda kilogram jabuka za 100 kuna, a jabuke svuda koštaju 50 kn po kilogramu. On je postupio nemoralno prema drugima jer ih je oštetio zbog ne… Pročitaj više »

Rotor
Member
Rotor
3 godine prije
Reply to  PPP

“Moral (ćudoređe, ćudorednost) u najširem je smislu oblik društvene svijesti, skup nepisanih pravila, narodnih običaja, navika i normi koji su prihvaćeni u životu neke zajednice. ” Definicija sa Wikipedije.

Možda se mi ovdje dovoljno ne razumijemo? Odnos između pojedinca i kolektiva je ok. Problem s moralom je u njegovom definiranju, jer ljudi ne mogu da se slože što je moralno, a što nije. Tvoja moralna postavka ne mora da bude kao moja niti moja kao tvoja; tako da je samo moralisanje, bilo lažno ili ne, jedno obično proseravanje. Dakle, nema jedinstvenog, općeprihvaćenog, općevažećeg, općeljudskog morala. On nije bogom dat i može da se razlikuje od vremena do vremena i od zajednice do zajednice.

Jedno je imati svoj stav, svoja moralna načela i vrijednosti i voditi svoj osobni život u skladu s time; a drugo je moralisati drugima. Nekom je suština morala rad na popravljanju i usavršavanju samog sebe, a drgom je, opet, bit pravog morala na popravljanju i usavršavanju drugoga.

Zakon i moral su voma slični s time što sankcije za nezakonito ponašanje mogu biti pravne, ekonomske i politkčke prirode, dok su snakcije za nemorlano ponšanje mogu biti grižnja savjesti, prijekor i bojkt okoline.

Balad
Gost
Balad
2 godine prije

“Polemika o moralu razotkriva šizofreniju neoliberalizma i globalizma” “Moralno ponašanje je ono ponašanje pri kojem pojedinac svoj osobni interes ostvaruje samo preko interesa kolektiva, a ne na njegovu štetu.” https://www.logicno.com/politika/polemika-o-moralu-razotkriva-sizofreniju-neoliberalizma-i-globalizma.html U cijelom tekstu radnik se spominje na jednom jedinom mjestu: „Možemo li definirati u jednoj rečenici što je to moral i moralno ponašanje, a što će obuhvatiti sve spoznaje do sada, te biti razumljivo svima – od običnog radnika do načitanog filozofa?“, i to kao osoba koja bi trebala razumjeti što neki vlasnik poduzeća (“Vodeći skoro 20 godine svoje poduzeće u Parizu,…”) govori o moralu, razmatrajući zakone društva koji su relevantni samo u kontekstu aktuelne situacije, a nimalo ne obavezuju one koji tu situaciju nastoje promijeniti – naročito onda ako to uspiju uspješno učiniti. Poduzeće ne čine samo osnivači, njihov kapital i registracija na sudu, već je ono cjelina koja uključuje sve faktore u njemu – daklem i radnike. Definicija morala koju daje autor je, unatoč njegovom uvjerenju kako je svima razumljiva, ipak nerazumljiva. Jer, prvo se mora definirati što je to KOLEKTIV. A po autoru – čini se – to je poduzeće (bez radnika koje ne spominje, ali ajmo dobrohotno pomisliti da je naprosto “zaboravio”). No, ono je samo… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Izbornik