fbpx

Polemika o moralu razotkriva šizofreniju neoliberalizma i globalizma

Moral - etika - odgovornost

Smatra se da svi „znamo“ što je moralno, a što ne. Nerijetko se trudimo objasniti drugima, ono što ne možemo objasniti sebi. Upravo me ova spoznaja inspirirala da si postavim jedno jednostavno i pragmatično pitanje: „Možemo li definirati u jednoj rečenici što je to moral i moralno ponašanje, a što će obuhvatiti sve spoznaje do sada, te biti razumljivo svima – od običnog radnika do načitanog filozofa?“.

“Pretražimo” li naše privatne knjižnice i naše spoznaje, sjećanja i intuiciju, te na kraju i internet, želja za polemikom će se pretvoriti u nesigurnost i oprez. Platon, Empiricus, Kant, Biran, Compte-Sponville, Rouvière, Schopenhauer, Bentham, Weber… – lista je nepregledna, a svi su oni razmišljali o moralu. Doista treba biti „hrabro lud“ te pričati o nečemu o čemu su velikani „sve rekli“.

Moje osobno razmišljanje o moralu, nije od jučer. Nije mi strana pravna znanost, ali ni ekonomija. Pravni propisi Republike Francuske kroz povijest su moje dnevno štivo u kojem uživam i u kojem nalazim mnoge odgovore na pitanja o društvu, društvenim odnosima, državi, naciji, suverenitetu, gospodarstvu, novcu… i puno drugih vrlo interesantnih tema još od Jean-Baptiste Colberta.

Vodeći skoro 20 godine svoje poduzeće u Parizu, privukao mi je pažnju jedan vrlo interesantan naziv za poduzeće ili kako to pravnici kažu „pravno lice“. U Francuskoj pravno lice jednostavno zovu „personne morale“ ili u prijevodu „moralna osoba“, što ga razlikuje od fizičke osobe tj. pojedinca. Pravna fikcija „moralna osoba“ ili „pravno lice“ su udruge i poduzeća – društvo dva ili više lica. Ponekad ova pravna fikcija s razlogom može jednom licu dati naziv “društvo” (Društvo jedne osobe s ograničenom odgovornošću). Pojam je sličan u svim zemljama, pa tako i u državama Balkana.

Osoba sam radoznale prirode. Sve me interesira i želim sve razumjeti. Nikada površno. Ne bojim se postaviti “pitanje koje se ne pita”. Želim znati pozadinu, temelje i suštinu svakog problema. Slušam druge i respektiram njihova razmišljanja. To mi oduzima silno vrijeme i energiju, ali je vrlo inspirirajuće pošto uvijek tražim logičan odgovor. Sada znate zašto se ovaj portal zove Logično.

O pojmu „moralna osoba“ sam propitivao kolege pravnike, nadajući se kratkom i jasnom odgovoru? Pitao sam svog francuskog računovođu, fakultetske profesore u Francuskoj, Hrvatskoj i BiH, te mnoge druge za koje sam mislio da mi mogu pomoći. Nitko mi nije dao zadovoljavajući odgovor, iako je on bio očit u samom pitanju.

Svi rječnici prevode „personne morale“ u „pravno lice“, pa čak i Google. Pitao sam se zašto je to tako? Gdje je nestala riječ „moral“?

U jednom momentu se dogodio BINGO! Stvar je postala jasnija. „Nametljivac“ u pojmu „personne morale“ je dobio svoje lice. Kako god sam pokušavao propitati stvar, nisam naišao na kontradikciju. Moral je stavljen u okvir razumljiv svakom.

O čemu se radi? Želite konkretan primjer kako biste lakše shvatili pojam morala?

Najčešći oblik pokretanja poslovne aktivnosti u svijetu su društva s ograničenom odgovornošću / d.o.o. (otvaranje poduzeća, pokretanje biznisa…). U Francuskoj se to zove SARL (Société à responsabilité limitée), a u Njemačkoj GmbH (Gesellschaft mit beschränkter Haftung). Radi se o identičnoj pravnoj formi društva kapitala u sve tri zemlje.

Cijeli život razmišljate o ideji kako proizvesti prirodni voćni sok od domaćeg neprskanog voća. Želite ju ostvariti, ali to ne možete učiniti sâmi. Obratite se trojici poznanika koji slično razmišljaju i imaju ono što vam nedostaje kako bi vaš sok postao dio zdravog obroka svakog pojedinca. Vi ste tehnolog, prvi vaš poznanik ima veliki voćnjak bogat organskim voćem, drugi poznanik je marketinški stručnjak, a treći ima samo novac. Okupite se i svatko od vas na „stol“ stavi ono što može i što je spreman izgubiti samo da ostvari cilj. Jedni ulože svoje “znanje”, drugi ono što posjeduju (voćnjak), a treći samo novac. Svi zajedno žele ostvariti zajednički cilj.

Vi se upravo postali društvo kapitala i nakon upisa u sudski registar postali se „personne morale“ ili „pravno lice“, koje ima za cilj profit kojeg će koristiti za realizaciju novih ideja u budućnosti. Za razliku od životinja, čovjek je nepresušni izvor ideja i realizacija istih je svrha njegovog postojanja.

Zašto poduzeće zovemo „lice“? Poduzeće kao i fizičko lice ima svoje roditelje (osnivače), datum rođenja (upis u sudski registar) pa čak i datum kada će se ugasiti. Sve to je definirano u statutu poduzeća. Osnivači moraju voditi računa o svojoj „bebi“ (poduzeću) kao pravi roditelji – od rođenja do smrti. Svaka ugroza „bebe“ (interesa poduzeća) je kazneno djelo, kao da ste ugrozili svoje rođeno dijete.

Vaše poduzeće (personne morale / pravno lice) kreće s radom. Društvo nominira sposobnog direktora koji će paziti da sve ide po planu. Cilj je jasan – poduzeće mora biti uspješno i ostvariti ono zbog čega je i utemeljeno od strane svojih vlasnika – vas i vaših poznanika.

Moralno ponašanje je temelj “unutar” svakog poduzeća

U sklopu aktivnosti osnivači poduzeća svojim odlukama i djelovanjima moraju činiti sve što je u njihovoj moći da to „moralno ili pravno lice“ ide naprijed. Opstaje i razvija se. Vlasnici odnosno osnivači poduzeća svoj osobni interes mogu ostvariti samo preko interesa poduzeća, a nikako na njegovu štetu.

Svaka osobna korist na štetu poduzeća, a time na štetu svih osnivača koji su uložili svoj kapital i trud, nije dozvoljena i strogo je kažnjiva svuda u zapadnom svijetu. Upravo je takvo sebično i egoistično ponašanje nemoralno i zakonski nedopustivo.

Ovo je glavni razlog što pravno lice u Francuskoj zovemo „moralno lice“. Interes društva ili „kolektiva kapitala“ je iznad interesa pojedinca. Pojedinac svoj osobni interes može ostvariti samo preko interesa društva, a ne direktno.

Jeste li shvatili?

Jeste li shvatili da je Zapad ustvari ispunjen kolektivnim interesima? Jeste li shvatili da priča o socijalizmu i liberalizmu ne može biti odvojena? Jeste li shvatili da je sinergija konstruktivnih snaga temelj zdrave ekonomije i društva koja ne podnosi sociopatološke pojedince, sklone egoizmu nebitno kojoj ideologiji pripadaju?

Primijenite sada ovaj princip na sve društvene odnose i pokušajte pronaći situaciju u kojoj nema jasnog odgovora. S jedne strane imamo korist preko društva kome pripadamo, a s druge osobnu odgovornost. Konačno možemo dati definiciju morala u jednoj rečenici:

“Moralno ponašanje je ono ponašanje pri kojem pojedinac svoj osobni interes ostvaruje samo preko interesa kolektiva, a ne na njegovu štetu.”

Ne, to nije komunizam. Radi o željenom ponašanju opisanom u cjelokupnom liberalnom štivu, koje tvrdi da kapital i poduzeća treba štiti “do zadnje kapi krvi“. Osobno se slažem u potpunosti, ali pod jednim “malim” uvjetom: pojedinac se mora ponašati moralno štiteći time kapital društva tj. kolektiva kojem pripada. Neka svatko bude dosljedan s onim što promovira.

Je li vam sada jasno zašto imamo razne udruge, think thank grupe, te druga javno vidljiva ali i opskurna društva koja su uspješnija od pojedinca? Oni su organizirana manjina, koja vlada neorganiziranom većinom. Organizirani su i paze na moralno ponašanje samo unutar društva kojem pripadaju. Nemoralne pojedince unutar svog društva kažnjavaju, a moralne unutar društva guraju. Selekcija je pozitivna, a ne negativna. Pojedinci se cijene prema djelu, a ne onome što govore.

Neoliberalna ideologija je rak rana Zapada i njegovih vrijednosti

Neoliberalna ideologija koja opravdava zatvaranje jednog zdravog poduzeća (moralnog ili pravnog lica), te otvaranje drugog samo zbog profita je kazneno djelo ravno ubojstvu. Neoliberali su “spremni ubiti” pravno ili moralno lice samo zbog profita. Njima je osobna korist iznad koristi društva tj. kolektiva. Zapadni i domaći zakoni su u tome vrlo jasni, samo ih treba ispravno tumačiti i primijeniti. Nadam se da smo konačno shvatili što je to moral i moralno ponašanje pojedinaca, neovisno o vremenu, prostoru, kulturi i ideologiji?

Zaustavit ću se ovdje, spreman na salve kritika. Dok one stižu, razmišljam o novim postojećim “pravnim fikcijama”, gdje dominira opći interes zdravih pojedinaca koji čine društva osoba, rada, kapitala i ideja.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
55 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Pravnik
Gost
Pravnik
4 godine prije

Vrlo interesantno objašnjenje i razmišljanje koje omogućava bolje razumijevanje pojma moral. Puno toga treba spustiti na razinu običnog čovjeka. Pohvale autoru.

Damir
Gost
Damir
4 godine prije

Pozdrav Jasaku iz Francuske. Uvijek vežeš svoje artikle s našim mjestom prebivališta 🙂

Alen
Gost
Alen
4 godine prije

Odlicno je to napisano samo nakon citanja teksta ostaje zal sto danas moras to traziti svijecom…

Koba
Gost
Koba
4 godine prije

Moje mišljenje je da moral potiče još od prvotnih nepisanih zakona, pa i kasnijih pisnih izbačenih i onih danas aktuelnih u pravnom sustavu. Samim tim moral je društvena konstrukcija koja se očituje i kod najprimitivnijih zajednica, ali njegov kodeks znatno varira i između makro, a pogotovo mikro sredina. To se… Pročitaj više »

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
4 godine prije

Bravo na tekstu gospodine Jasak , pogodak u sridu .Zbog ne razumijevanja, ne pridrzavanja ,odnosno krsenja moralnih vrijednosti (unutarnjih kroz duhovnu stagnaciju i moralnih kroz ne preuzimanja odgovornosti ), raspala se i Jugoslavija . Jucer sam izgubio cijeli dan pokusavajuci objasniti da za moralni i materijalni raspad Ex Jugoslavije nije… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
4 godine prije

Do sada sam shvatio prednost pisanja nad usmenom komunikacijom a kako mislim da je objašnjavanje kroz primere najbolje tako ću i ovaj put uraditi. Prva reakcija na tekst je bila da se potpuno slažem sa Petrom, da je moral odnos ponašanja pojedinca u odnosu na društvo (na drugog pojedinca ili… Pročitaj više »

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
4 godine prije

Evo vezano za temu a tice se morala , gospodin Pernar dao veliki intervju za Novi list, pa kaze “Treba izaci iz Unije i prestati placati nas vanjski dug “….Znaci prvih 10 tak godina se zivilo na racun Jugoslavije , odnosno rasprodajom i krcmenjem onoga sto je izgradjeno u socijalizmu… Pročitaj više »

Piretis
Member
Piretis
4 godine prije

Ima tome pet dana kako je kolega @shumadinac napisao tekst o moralu i pravim vrijednostima. Nakon toga razvila se živa rasprava o temi (58 komentara, manje komentatora). Nije to bila rasprava kakvim svjedočima kad se ukrste mačevi i sukobe oni koji podržavaju ili napadaju partizane, četnike, ustaše, ali ipak… I… Pročitaj više »

dron
Gost
dron
4 godine prije

moralna konponenta je izbacena iz tzv modernog drustva tako da u danasnjem drustvu su svi aspekti nemoralnosti zapravo vrline koje omogucuju napredak na drustvenoj ljestvici dok su moralne osobe na samom dnu drustva siromasne i ponizene i porobljene

netman
Gost
netman
4 godine prije

Izvrsno

čitalac
Gost
čitalac
4 godine prije

Kompanija u današnjoj tržišnoj (kapitalističkoj, neoliberalnoj…) ekonomiji ima samo i jedino poslovni interes. Ili drugim riječima (manje simpatičnim) – PROFIT. I to je činjenica. To u osnovi nije ni moralno ni nemoralno. Filozofsko-religioznim riječnikom rečeno, takva ekonomija je »agnostička«. Ograničenja u njenom djelovanju joj postavlja društvo sa svojim zakonima koji… Pročitaj više »

Travis
Gost
Travis
4 godine prije

Što je šizofrenije od neliberalne demokracije u kojoj vladaju korumpirani političari i na njih naslonjeni mafijaški organizirani oligarsi pri čemu se fizički uklanjaju svi koji zucnu nešto o tome a za narod (ovce) se na nacionalnoj televiziji servira priča o velikom vođi koji imam srca za svakog siromaha. Bože, baci… Pročitaj više »

Vučedolac
Gost
Vučedolac
4 godine prije

Silni zakoni i propisi ubiše moral u čovjeku

bumbar
Gost
bumbar
4 godine prije

Sve pohvale g. Jasak! Problem je što neoliberalna hunta ne poznaje pojam “opće dobro”. Cijela neoliberalna paradigma počiva na ideji da se unište svi identiteti, spolni, obiteljski, etnički, vjerski, ideološki, državni… Ako pojedinac nema vlastiti identitet, onda ne pripada nikakvom kolektivu s čijim pripadnicima dijeli neke zajedničke vrijednosti. Nema kolektiva,… Pročitaj više »

Istina
Gost
Istina
4 godine prije

Balkan nije neoliberalan nego area najgorih karakteristika neoliberalizma: kada se, npr., reklamno sugerira da ”probaš ‘Žuju’ sa mamom i tatom”, a nigdje glas osude raznih agencija i specificiranih društvenih filozofa — valjda ne spada u domen ni novoga platnog spiska ni polusatnog, odično plaćenog ”intelektualnog”, angažmana, pa, da zaključimo, prijespomenuto… Pročitaj više »

Rotor
Member
Rotor
4 godine prije

Pošto sam prvi put sam tu želim pozdravit prisutne komentatore. Post je propustio naglasit činjenicu da je moral relativna kategorija, jer nije isti ni u svim društvenim grupama niti u svim istorijskim periodima. Istinskog morala nema, jer je moral stvar dogovora. Moralno je ono što se ljudi dogovore da je… Pročitaj više »

Mercury
Gost
Mercury
4 godine prije

““Moralno ponašanje je ono ponašanje pri kojem pojedinac svoj osobni interes ostvaruje samo preko interesa kolektiva, a ne na njegovu štetu.” – to bi značilo da je Dexter moralna osoba?

Balad
Gost
Balad
3 godine prije

“Polemika o moralu razotkriva šizofreniju neoliberalizma i globalizma” “Moralno ponašanje je ono ponašanje pri kojem pojedinac svoj osobni interes ostvaruje samo preko interesa kolektiva, a ne na njegovu štetu.” https://www.logicno.com/politika/polemika-o-moralu-razotkriva-sizofreniju-neoliberalizma-i-globalizma.html U cijelom tekstu radnik se spominje na jednom jedinom mjestu: „Možemo li definirati u jednoj rečenici što je to moral… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI