Polemika o moralu razotkriva šizofreniju neoliberalizma i globalizma

Moral - etika - odgovornost
55 komentara

Smatra se da svi „znamo“ što je moralno, a što ne. Nerijetko se trudimo objasniti drugima, ono što ne možemo objasniti sebi. Upravo me ova spoznaja inspirirala da si postavim jedno jednostavno i pragmatično pitanje: „Možemo li definirati u jednoj rečenici što je to moral i moralno ponašanje, a što će obuhvatiti sve spoznaje do sada, te biti razumljivo svima – od običnog radnika do načitanog filozofa?“.

“Pretražimo” li naše privatne knjižnice i naše spoznaje, sjećanja i intuiciju, te na kraju i internet, želja za polemikom će se pretvoriti u nesigurnost i oprez. Platon, Empiricus, Kant, Biran, Compte-Sponville, Rouvière, Schopenhauer, Bentham, Weber… – lista je nepregledna, a svi su oni razmišljali o moralu. Doista treba biti „hrabro lud“ te pričati o nečemu o čemu su velikani „sve rekli“.

Moje osobno razmišljanje o moralu, nije od jučer. Nije mi strana pravna znanost, ali ni ekonomija. Pravni propisi Republike Francuske kroz povijest su moje dnevno štivo u kojem uživam i u kojem nalazim mnoge odgovore na pitanja o društvu, društvenim odnosima, državi, naciji, suverenitetu, gospodarstvu, novcu… i puno drugih vrlo interesantnih tema još od Jean-Baptiste Colberta.

Vodeći skoro 20 godine svoje poduzeće u Parizu, privukao mi je pažnju jedan vrlo interesantan naziv za poduzeće ili kako to pravnici kažu „pravno lice“. U Francuskoj pravno lice jednostavno zovu „personne morale“ ili u prijevodu „moralna osoba“, što ga razlikuje od fizičke osobe tj. pojedinca. Pravna fikcija „moralna osoba“ ili „pravno lice“ su udruge i poduzeća – društvo dva ili više lica. Ponekad ova pravna fikcija s razlogom može jednom licu dati naziv “društvo” (Društvo jedne osobe s ograničenom odgovornošću). Pojam je sličan u svim zemljama, pa tako i u državama Balkana.

Osoba sam radoznale prirode. Sve me interesira i želim sve razumjeti. Nikada površno. Ne bojim se postaviti “pitanje koje se ne pita”. Želim znati pozadinu, temelje i suštinu svakog problema. Slušam druge i respektiram njihova razmišljanja. To mi oduzima silno vrijeme i energiju, ali je vrlo inspirirajuće pošto uvijek tražim logičan odgovor. Sada znate zašto se ovaj portal zove Logično.

O pojmu „moralna osoba“ sam propitivao kolege pravnike, nadajući se kratkom i jasnom odgovoru? Pitao sam svog francuskog računovođu, fakultetske profesore u Francuskoj, Hrvatskoj i BiH, te mnoge druge za koje sam mislio da mi mogu pomoći. Nitko mi nije dao zadovoljavajući odgovor, iako je on bio očit u samom pitanju.

Svi rječnici prevode „personne morale“ u „pravno lice“, pa čak i Google. Pitao sam se zašto je to tako? Gdje je nestala riječ „moral“?

U jednom momentu se dogodio BINGO! Stvar je postala jasnija. „Nametljivac“ u pojmu „personne morale“ je dobio svoje lice. Kako god sam pokušavao propitati stvar, nisam naišao na kontradikciju. Moral je stavljen u okvir razumljiv svakom.

O čemu se radi? Želite konkretan primjer kako biste lakše shvatili pojam morala?

Najčešći oblik pokretanja poslovne aktivnosti u svijetu su društva s ograničenom odgovornošću / d.o.o. (otvaranje poduzeća, pokretanje biznisa…). U Francuskoj se to zove SARL (Société à responsabilité limitée), a u Njemačkoj GmbH (Gesellschaft mit beschränkter Haftung). Radi se o identičnoj pravnoj formi društva kapitala u sve tri zemlje.

Cijeli život razmišljate o ideji kako proizvesti prirodni voćni sok od domaćeg neprskanog voća. Želite ju ostvariti, ali to ne možete učiniti sâmi. Obratite se trojici poznanika koji slično razmišljaju i imaju ono što vam nedostaje kako bi vaš sok postao dio zdravog obroka svakog pojedinca. Vi ste tehnolog, prvi vaš poznanik ima veliki voćnjak bogat organskim voćem, drugi poznanik je marketinški stručnjak, a treći ima samo novac. Okupite se i svatko od vas na „stol“ stavi ono što može i što je spreman izgubiti samo da ostvari cilj. Jedni ulože svoje “znanje”, drugi ono što posjeduju (voćnjak), a treći samo novac. Svi zajedno žele ostvariti zajednički cilj.

Vi se upravo postali društvo kapitala i nakon upisa u sudski registar postali se „personne morale“ ili „pravno lice“, koje ima za cilj profit kojeg će koristiti za realizaciju novih ideja u budućnosti. Za razliku od životinja, čovjek je nepresušni izvor ideja i realizacija istih je svrha njegovog postojanja.

Zašto poduzeće zovemo „lice“? Poduzeće kao i fizičko lice ima svoje roditelje (osnivače), datum rođenja (upis u sudski registar) pa čak i datum kada će se ugasiti. Sve to je definirano u statutu poduzeća. Osnivači moraju voditi računa o svojoj „bebi“ (poduzeću) kao pravi roditelji – od rođenja do smrti. Svaka ugroza „bebe“ (interesa poduzeća) je kazneno djelo, kao da ste ugrozili svoje rođeno dijete.

Vaše poduzeće (personne morale / pravno lice) kreće s radom. Društvo nominira sposobnog direktora koji će paziti da sve ide po planu. Cilj je jasan – poduzeće mora biti uspješno i ostvariti ono zbog čega je i utemeljeno od strane svojih vlasnika – vas i vaših poznanika.

Moralno ponašanje je temelj “unutar” svakog poduzeća

U sklopu aktivnosti osnivači poduzeća svojim odlukama i djelovanjima moraju činiti sve što je u njihovoj moći da to „moralno ili pravno lice“ ide naprijed. Opstaje i razvija se. Vlasnici odnosno osnivači poduzeća svoj osobni interes mogu ostvariti samo preko interesa poduzeća, a nikako na njegovu štetu.

Svaka osobna korist na štetu poduzeća, a time na štetu svih osnivača koji su uložili svoj kapital i trud, nije dozvoljena i strogo je kažnjiva svuda u zapadnom svijetu. Upravo je takvo sebično i egoistično ponašanje nemoralno i zakonski nedopustivo.

Ovo je glavni razlog što pravno lice u Francuskoj zovemo „moralno lice“. Interes društva ili „kolektiva kapitala“ je iznad interesa pojedinca. Pojedinac svoj osobni interes može ostvariti samo preko interesa društva, a ne direktno.

Jeste li shvatili?

Jeste li shvatili da je Zapad ustvari ispunjen kolektivnim interesima? Jeste li shvatili da priča o socijalizmu i liberalizmu ne može biti odvojena? Jeste li shvatili da je sinergija konstruktivnih snaga temelj zdrave ekonomije i društva koja ne podnosi sociopatološke pojedince, sklone egoizmu nebitno kojoj ideologiji pripadaju?

Primijenite sada ovaj princip na sve društvene odnose i pokušajte pronaći situaciju u kojoj nema jasnog odgovora. S jedne strane imamo korist preko društva kome pripadamo, a s druge osobnu odgovornost. Konačno možemo dati definiciju morala u jednoj rečenici:

“Moralno ponašanje je ono ponašanje pri kojem pojedinac svoj osobni interes ostvaruje samo preko interesa kolektiva, a ne na njegovu štetu.”

Ne, to nije komunizam. Radi o željenom ponašanju opisanom u cjelokupnom liberalnom štivu, koje tvrdi da kapital i poduzeća treba štiti “do zadnje kapi krvi“. Osobno se slažem u potpunosti, ali pod jednim “malim” uvjetom: pojedinac se mora ponašati moralno štiteći time kapital društva tj. kolektiva kojem pripada. Neka svatko bude dosljedan s onim što promovira.

Je li vam sada jasno zašto imamo razne udruge, think thank grupe, te druga javno vidljiva ali i opskurna društva koja su uspješnija od pojedinca? Oni su organizirana manjina, koja vlada neorganiziranom većinom. Organizirani su i paze na moralno ponašanje samo unutar društva kojem pripadaju. Nemoralne pojedince unutar svog društva kažnjavaju, a moralne unutar društva guraju. Selekcija je pozitivna, a ne negativna. Pojedinci se cijene prema djelu, a ne onome što govore.

Neoliberalna ideologija je rak rana Zapada i njegovih vrijednosti

Neoliberalna ideologija koja opravdava zatvaranje jednog zdravog poduzeća (moralnog ili pravnog lica), te otvaranje drugog samo zbog profita je kazneno djelo ravno ubojstvu. Neoliberali su “spremni ubiti” pravno ili moralno lice samo zbog profita. Njima je osobna korist iznad koristi društva tj. kolektiva. Zapadni i domaći zakoni su u tome vrlo jasni, samo ih treba ispravno tumačiti i primijeniti. Nadam se da smo konačno shvatili što je to moral i moralno ponašanje pojedinaca, neovisno o vremenu, prostoru, kulturi i ideologiji?

Zaustavit ću se ovdje, spreman na salve kritika. Dok one stižu, razmišljam o novim postojećim “pravnim fikcijama”, gdje dominira opći interes zdravih pojedinaca koji čine društva osoba, rada, kapitala i ideja.

moralnostNeoliberalizampoduzećapoduzetništvo
Pretplatiti se
Obavijesti o
55 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Pravnik
6 godine prije

Vrlo interesantno objašnjenje i razmišljanje koje omogućava bolje razumijevanje pojma moral. Puno toga treba spustiti na razinu običnog čovjeka. Pohvale autoru.

Damir
6 godine prije

Pozdrav Jasaku iz Francuske. Uvijek vežeš svoje artikle s našim mjestom prebivališta 🙂

Alen
6 godine prije

Odlicno je to napisano samo nakon citanja teksta ostaje zal sto danas moras to traziti svijecom…

Koba
6 godine prije

Moje mišljenje je da moral potiče još od prvotnih nepisanih zakona, pa i kasnijih pisnih izbačenih i onih danas aktuelnih u pravnom sustavu. Samim tim moral je društvena konstrukcija koja se očituje i kod najprimitivnijih zajednica, ali njegov kodeks znatno varira i između makro, a pogotovo mikro sredina. To se najbolje očituje kod izoliranih kultura amerika, sibira, oceanije koje tek od nedavno imaju kontakt s civilizacijama starog svijeta. Njihovi kodeks često su bili sušta suprotnost našim europskim. Tako npr. za europljanku je bilo nezamislivo pristati na bilo kakav fizički kontakt s muškarcem van familije, dok je kod odeđenih plemena bilo nemoralno (nekulturno) odbiti poziv stranca na seksualni odnos. Danas u vrijeme globalizacije i univerzalnih zakona, gdje su veliki gradovi blend različitih kultura i samim tim otuđeni su od vlastite posebnosti, moral postaje osobna stvar specifična za pojedinca, a ne kolektiv kao cjelinu. S vremenom, sve je veći odmak između moralnih… Čitaj više »

Georgij Žukov
6 godine prije

Bravo na tekstu gospodine Jasak , pogodak u sridu .Zbog ne razumijevanja, ne pridrzavanja ,odnosno krsenja moralnih vrijednosti (unutarnjih kroz duhovnu stagnaciju i moralnih kroz ne preuzimanja odgovornosti ), raspala se i Jugoslavija . Jucer sam izgubio cijeli dan pokusavajuci objasniti da za moralni i materijalni raspad Ex Jugoslavije nije kriva Svicarska, vec oni sami jer su 90 tih na najnehumaniji moguci nacin , odnosno ratom srusili ono sto je tek trebalo postati moralno .

shumadinac
6 godine prije

Do sada sam shvatio prednost pisanja nad usmenom komunikacijom a kako mislim da je objašnjavanje kroz primere najbolje tako ću i ovaj put uraditi. Prva reakcija na tekst je bila da se potpuno slažem sa Petrom, da je moral odnos ponašanja pojedinca u odnosu na društvo (na drugog pojedinca ili više njih), da moral nema smisao ukoliko je pojedinac odvojen od društva… i tu sam stao. Nemerljiva prednost pisane komunikacije nad usmenom je ta što kod pisane imamo koliko god hoćemo vremena da razmislimo o stavu kojeg želimo da iznesemo pre nego što to učinimo. Da je sreće da to ćine i političari… – Da se vratim na moral. Moral smo do sada posmatrali kroz odnos pojedinaca u društvu ili pojedinca prema društvu. Da li to znači da neko ko živi izolovano od ostatka sveta ne može da se ponaša nemoralno? Po većini definicija morala znači ali nije baš tako.… Čitaj više »

Georgij Žukov
6 godine prije

Evo vezano za temu a tice se morala , gospodin Pernar dao veliki intervju za Novi list, pa kaze “Treba izaci iz Unije i prestati placati nas vanjski dug “….Znaci prvih 10 tak godina se zivilo na racun Jugoslavije , odnosno rasprodajom i krcmenjem onoga sto je izgradjeno u socijalizmu , a onda 10 tak godina zajmovima koji danas iznose preko 60 milijardi eura , u medjuvremenu vecina hrvata je hvatala zjake po kaficima i kladionicama i sada kada treba vracati dugove , genijalna ideja spasitelja u stilu treba izici iz EU i jednostavno ne platiti dugove , strasno !

Piretis
6 godine prije

Ima tome pet dana kako je kolega @shumadinac napisao tekst o moralu i pravim vrijednostima. Nakon toga razvila se živa rasprava o temi (58 komentara, manje komentatora). Nije to bila rasprava kakvim svjedočima kad se ukrste mačevi i sukobe oni koji podržavaju ili napadaju partizane, četnike, ustaše, ali ipak… I u tim komentarima preovladavala je rasprava o individualnom moralu. Nismo se baš previše doticali poslovnog svijeta. Bit će da moral ipak ne zamišljamo kao neinteresnu kategoriju. Meni osobno je moral i business nespojiv, premda bez morala teško može zaživjeti posao. Htio sam reći da mi moral predstavlja nesebičnu kategoriju, nešto što nema veze o tome hoću li zaraditi ili prosperirati, nešto što čovjek čini jer misli da je to ispravno i da tako treba, bez obzira slijedi li nagrada i pohvala ili ne. Moralan se može biti bio vjernik ili ne, bio uključen u društvo ili izoliran (kao što je… Čitaj više »

dron
6 godine prije

moralna konponenta je izbacena iz tzv modernog drustva tako da u danasnjem drustvu su svi aspekti nemoralnosti zapravo vrline koje omogucuju napredak na drustvenoj ljestvici dok su moralne osobe na samom dnu drustva siromasne i ponizene i porobljene

netman
6 godine prije

Izvrsno

čitalac
6 godine prije

Kompanija u današnjoj tržišnoj (kapitalističkoj, neoliberalnoj…) ekonomiji ima samo i jedino poslovni interes. Ili drugim riječima (manje simpatičnim) – PROFIT. I to je činjenica. To u osnovi nije ni moralno ni nemoralno. Filozofsko-religioznim riječnikom rečeno, takva ekonomija je »agnostička«. Ograničenja u njenom djelovanju joj postavlja društvo sa svojim zakonima koji bi trebali biti etični, barem bi trebali biti, po nekom društvenom konsenzusu. A za saniranje svih negativnih posljedica profitne ekonomije postoji socijalna država, kojoj se plaćaju porezi. Iz kojih se naravno financira i sav civilni sektor, koji je također korektiv društva. Razumjevanje ekonomije u kojoj svaki gospodarski subjekat ima i formalno širu društveno ulogu je čisti komunizam. Ne tvrdim da je to dobro ili loše, to je stvar mišljenja (ukusa?), ali ne znam zašto autor tvrdi da nije komunista. Na jednak način je postavljena definicija moralnosti. Autor zanemaruje činjenicu da je moguć i (nerješiv) koflikt na relaciji pojedinac – društvo?… Čitaj više »

Travis
6 godine prije

Što je šizofrenije od neliberalne demokracije u kojoj vladaju korumpirani političari i na njih naslonjeni mafijaški organizirani oligarsi pri čemu se fizički uklanjaju svi koji zucnu nešto o tome a za narod (ovce) se na nacionalnoj televiziji servira priča o velikom vođi koji imam srca za svakog siromaha. Bože, baci peglu.

Vučedolac
6 godine prije

Silni zakoni i propisi ubiše moral u čovjeku

bumbar
6 godine prije

Sve pohvale g. Jasak! Problem je što neoliberalna hunta ne poznaje pojam “opće dobro”. Cijela neoliberalna paradigma počiva na ideji da se unište svi identiteti, spolni, obiteljski, etnički, vjerski, ideološki, državni… Ako pojedinac nema vlastiti identitet, onda ne pripada nikakvom kolektivu s čijim pripadnicima dijeli neke zajedničke vrijednosti. Nema kolektiva, nema potrebe za zaštitom općeg dobra! Zato danas imamo progon svakoga tko želi zaštiti vreijednosti svog identitea. Koliko dugo će narodi trpjeti ovaj jaram kojeg globalistička oligarhija na njih stavlja, pitanje je vremena. U svakom slučaju, neoliberalna hunta je zagrizla prevelik zalogaj.

Istina
6 godine prije

Balkan nije neoliberalan nego area najgorih karakteristika neoliberalizma: kada se, npr., reklamno sugerira da ”probaš ‘Žuju’ sa mamom i tatom”, a nigdje glas osude raznih agencija i specificiranih društvenih filozofa — valjda ne spada u domen ni novoga platnog spiska ni polusatnog, odično plaćenog ”intelektualnog”, angažmana, pa, da zaključimo, prijespomenuto i ne integrira nikakvu javnu debatu ni društveno-političku konferenciju — gdje se dobro jede i pije, što nije ”fancy”. Isto tako treba uzeti u obzir da od Francuske do Finske postoje obitelji koje porodično konzumiraju alkohol ili drogu, što često čine tokom blagdanskih ili turističkih provoda, tako da im spomenuta reklama ne bi ni smetala, ali bi, svakako, postojali društveni cenzori koji bi joj, novčano i naučno ili duhovno, posvetili pažnju. Ovako ostaje konstatacija da moral jeste i: poslovna, kolektivna, individualna, grupna kategorija i da sve spomenuto, mora i treba kao poželjno, uključivati u sebi. A naravno da jeste i… Čitaj više »

Rotor
6 godine prije

Pošto sam prvi put sam tu želim pozdravit prisutne komentatore. Post je propustio naglasit činjenicu da je moral relativna kategorija, jer nije isti ni u svim društvenim grupama niti u svim istorijskim periodima. Istinskog morala nema, jer je moral stvar dogovora. Moralno je ono što se ljudi dogovore da je moralno, a ne ono što je palo sa nebesa. Moral, kao oblik drustvene svijesti i ponašanja, uspostavlja ‘čopor’. Koji ‘čopor’? Uvijek onaj najmoćniji dio društvenih zbivanja, dakle onaj koji ima mogućnost zloupotrebiti moral za svoju ličnu korist. Dakle, ne postoji jedinstveni, općeljudski moral. Istina je da su centralne vrijednosti morala dobro, ispravno i pravedno, ali iz svačije, ne samo nečije perspektive. Prema tome i Mafia ima svoj moral, odnosno svoj oblik društvene svijesti i ponašanja, odnosno skup usvojenih pravila, običaja, normi i navika, dakle kao i sama država. Prema tome, moral je mač sa dvije oštrice, jer se može upotrijebit,… Čitaj više »

Mercury
6 godine prije

““Moralno ponašanje je ono ponašanje pri kojem pojedinac svoj osobni interes ostvaruje samo preko interesa kolektiva, a ne na njegovu štetu.” – to bi značilo da je Dexter moralna osoba?

Balad
5 godine prije

“Polemika o moralu razotkriva šizofreniju neoliberalizma i globalizma” “Moralno ponašanje je ono ponašanje pri kojem pojedinac svoj osobni interes ostvaruje samo preko interesa kolektiva, a ne na njegovu štetu.” https://www.logicno.com/politika/polemika-o-moralu-razotkriva-sizofreniju-neoliberalizma-i-globalizma.html U cijelom tekstu radnik se spominje na jednom jedinom mjestu: „Možemo li definirati u jednoj rečenici što je to moral i moralno ponašanje, a što će obuhvatiti sve spoznaje do sada, te biti razumljivo svima – od običnog radnika do načitanog filozofa?“, i to kao osoba koja bi trebala razumjeti što neki vlasnik poduzeća (“Vodeći skoro 20 godine svoje poduzeće u Parizu,…”) govori o moralu, razmatrajući zakone društva koji su relevantni samo u kontekstu aktuelne situacije, a nimalo ne obavezuju one koji tu situaciju nastoje promijeniti – naročito onda ako to uspiju uspješno učiniti. Poduzeće ne čine samo osnivači, njihov kapital i registracija na sudu, već je ono cjelina koja uključuje sve faktore u njemu – daklem i radnike. Definicija… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI