fbpx

“Privatno je bolje od države” – Klopka liberalne ideologije koja guši državu i privatnu inicijativu

abstraktno ekonomija pokazatelji podaci

Kada se danas vode rasprave o idealnom ekonomskom modelu, mnogi su ukopani u ideološke rovove iz XX stoljeća. U tom smislu kao primjer možemo uzeti isključivo državno vlasništvo nad sredstvima za proizvodnju ranog realnog socijalizma, ali i politike slobodnog tržišta koje su desetljećima odbijale bilo kakav utjecaj države na ekonomiju.

“Perestrojka” Mihaila Gorbačova je posebno važna u smislu prijelaza s pravog modela na drugi, ali i djelomični povratak državnom vlasništvu ključnih ekonomskih sektora za vrijeme Putina i iskustva Kine, koja nije provela privatizaciju, ali je zakonom oslobodila privatno poduzetništvo pod nadzorom države. Stoga se vratimo ruskom iskustvu privatizacije, koje se ne razlikuje od onog u drugim zemljama bivšeg socijalističkog tabora i planske privrede, osim što je uspjelo popraviti negativne učinke i popraviti neke greške iz doba Jeljcina, što zemljama s ograničenim suverenitetom nije pošlo za rukom.

Sve je počelo s bajkom o “Perestrojki”

Na samom početku takozvane “Perestrojke”, a onda i tijekom “svetih devedesetih”, Rusijom je stalno odzvanjalo nekoliko postulata. Za djetinjasto naivan stav osobe koja je odrasla u Sovjetskom Savezu se to činilo logičnim i nespornim.

Prva teza je bila da su problemi sovjetske ekonomije uzrokovani su nedostatkom privatne inicijative i konkurencije. Ako date snage ljudima i stvarate konkurenciju, zemlja će cvjetati. Nakon što se osoba složila s gore navedenom, odmah je kao “da” slijedio logičan nastavak.

Druga teza je bila da je za dobrobit zemlje nužno umjetno stvoriti konkurenciju i istovremeno napuniti iznenada osiromašenu državnu riznicu.

Kako to odmah učiniti? “Mladi reformatori” su zagovarali veliku privatizaciju.

“Privatizacija je put ka prosperitetu Rusije”, onda su govorili društvu, tako da nitko ne bi posumnjao u potpuno lažnu tezu. Zapravo, čak i danas se ona aktivno promiče. Privatnici su, kažu oni, uvijek učinkovitiji od države.

Što je ovdje prijevara? Kako bi se borili protiv štetočina, predlaže se spaljivanje čitave kuće. Ali ako je kuća puna žohara, taj se problem može riješiti na različite načine. Ako uzmete bacač plamena i zapalite gnijezdo insekata, žohari će nestati. O tome da će i sama kuća nestati zajedno s žoharima, savjetnik koji predlaže takvo “rješenje” ne govori.

Dakle, vratimo se privatizaciji. Privatna inicijativa je divna stvar koja se može i treba koristiti razvoju gospodarstva i zemlje. Istovremeno, privatna inicijativa savršeno koegzistira s državnim planiranjem, a privatni oblik vlasništva isključivo treba postojati s državom, unutar jedinstvenog ekonomskog prostora. Međutim, pogrešno je reći da “privatizacija” rješava problem oslobađanja privatne inicijative. Naprotiv, ona šteti svakoj iskrenoj i dobro planiranoj inicijativi privatnih poduzetnika.

Zapravo se u to jednostavno uvjeriti. Najlakše se zapitati je li u Kini provedena velika privatizacija, gdje je gospodarstvo bilo centralizirano kao u Sovjetskom Savezu? Odgovor je ne. Nije bilo u privatizacije u Kini. Ipak, Kina ima dobro razvijeno gospodarstvo koje je stvorilo ne samo unutarnju konkurenciju, već je uspjeli konkurirati vodećim ekonomijama svijeta u relativno kratkom povijesnom razdoblju.

Stara tvornica zgrada ruševina istočna Evropa

Privatizacija bi prouzročila ogromnu štetu gospodarstvu i zbog toga Peking nikada nije pomišljao na takav korak.

Zato se dogodila na cijelom postsovjetskom prostoru, a privatizaciju su hitno proveli likovi kao što je Anatolij Čubais. Njihove aktivnosti su, za razliku od pravosuđa, već osudili povijest i “narodna ljubav”.

Želite li promijeniti politiku, prvo promijenite gospodarstvo. To su učinili ruski američki “partneri”, započinjući privatizaciju rukama “Chubaisa & Co.” početkom ’90-ih. Nakon toga je Rusija vrlo brzo izgubila političku neovisnost.

Čim je novi predsjednik Rusije Vladimir Putin krenuo prema povratku državne kontrole nad najvažnijim strateškim sektorima, čija je etapa bila i “pad” Hodorkovskog, mogućnost samostalnog djelovanja ruske države odmah se povećala.

Privatizacija je bila način prijenosa imovine socijalističke ekonomije u kapitalističke ruke. Pa? Ali, ne! Suština privatizacije uopće nije u ovome. Glavnu ulogu u promjeni gospodarstva zemlje ne igra privatizacija stanova ili podruma u susjednoj kući. Glavna stvar je prijenos u privatne ruke kontrole nad glavnim sektorima i poduzećima. I to u strane ruke, što se gotovo nikada ne spominje.

Zbog toga privatizacija nije ništa drugo nego politički prijenos kontrole nad imovinom zemlje u ruke drugih država, a sve se prikriva kao ekonomski proces.

Uvjeriti se u ispravnost ove teze opet nije teško. U prvoj fazi “privatizacije” se imovina predaje u “ruke” domaćih fizičkih i pravnih osoba, nakon čega se, nakon nekoliko godina, imovina prodaje “stranom investitoru”. Ima li išta jasnije od ovoga?

Ipak, zbog istine treba reći da, kao što je slučaj u medicini, lijek postaje otrov ovisno o dozi njegove uporabe. Kina je privlačila strani kapital za gospodarski razvoj. U čemu je razlika? U tome što je u Jeljcinovoj Rusiji odmah izgubljena kontrola nad cijelim industrijama. Tek tada su novi vlasnici, koji su uzimali  imovinu tijekom prijevarnih “aukcijskih hipoteka”, počeli komunicirati sa zapadnim kapitalom. U Kini su svu “komunikaciju” u strateškim sektorima i pitanjima vodili ljudi koje je ovlastila država.

Viro tvornica šećera, Virovitica Hrvatska.

Na temelju općeg plana jačanja zemlje je kineska država planira stvoriti nove i razviti postojeće industrije. S tim ciljem je država privukla i kineske biznismene da češće sudjeluju u procesu, dok su se u isto vrijeme strogo kažnjavali dužnosnici koji su željeli profitirati od državne imovine.

Privatizacija sama po sebi ne stvara i nikada nije stvorila nova poduzeća i nova radna mjesta. To je iluzija. U najboljem slučaju će prodana tvornica će nastaviti raditi, a broj zaposlenih u njoj će ostati isti. Zbog same prodaje se gubi kontrola nad postojećom imovinom i ne dobiva se nova. U praksi je veliki broj poduzeća je zatvoren odmah ili neko vrijeme nakon privatizacije. Zbog toga se može reći da je privatizacija, koja je prema izjavama trebala povećati ekonomsku moć države, prirodno dovela do njenog slabljenja. To je sada pogoršano velikim problemima u situaciji kada Rusija pokušava obraniti svoje interese na međunarodnoj sceni. Očito je da je put kojim je išla Kina, odnosno nedostatkom privatizacije, azijskog diva učinio jakom i prosperitetnom zemljom.

Paradoks? Ne baš. Samo trebate ispravno shvatiti da verbalne deklaracije obično dovode do dijametralno suprotnih rezultata. Želite li zaista razviti privatnu inicijativu? Nastojte omogućiti mladim talentima da rade na svoju dobrobit, ali da istovremen poboljšavaju dobrobit cijele zemlje. Zatim zadržite obveznu državnu kontrolu i državno planiranje gospodarskog razvoja. I to je čitava mudrost.

Parafrazirajući Napoleona, možemo reći da ako ne hranimo svoje gospodarstvo, počet ćemo hraniti tuđe. I nakon nekog vremena će vaše gospodarstvo “hraniti” životni standard stranih zemalja, postajući samo tržište i teritorij za “plasiranje” kapitala, nakon čega, u ovom sustavu, slijedi obvezni izvoz profita i novca u inozemnu metropolu.

Dakle, suprotstavljanje države i privatnog vlasništva u modernoj ekonomiji dovodi do njenog slabljenja. Takav sukob onemogućava ispravan i brz razvoj. Zapravo, oni koji zagovaraju razvoj samo i isključivo države ili samo i isključivo privatnog vlasništva se mogu usporediti s onima koji bi predložili da se u području obrane razvijaju samo kopnene snage ili samo pomorska flota.

Rusija treba flotu, kopnene snage, raketne trupe i jake obavještajne službe, a sve su to dijelovi jedne cjeline koji se međusobno trebaju dopunjavati i tek tada ćemo dobiti pravu, modernu i snažnu obranu države. U ekonomiji je očigledno sve potpuno isto.

“Privatno je učinkovitije od države”? – Pogledajmo činjenice

radnik ruke

Sada kada smo utvrdili da isključivost privatne inicijative nije dobra ni za jednu ekonomiju, ali i da je privatizacija po modelu kakav je proveden u svim bivšim planskim ekonomijama istočne Europe, ne samo u Sovjetskom Savezu, zapravo bila okupacija u političkom smislu, čemu se Rusija oduprla, prijeđimo na moderno doba.

Pridržavanje ideoloških načela i dogmi uvijek uzrokuje ekonomske gubitke, stagnaciju i druge tužne stvari. To vidimo u današnjem globalnom gospodarstvu, naizgled iz neočekivanog kuta. Zemlje koje su nedavno bile lideri slobodne trgovine i načela WTO danas su zagovornici sankcija, nametanja trgovinskih ograničenja, carina i povećanja carinskih tarifa. To se ne događa zato što je u Washington došao na vlast “freak” predsjednik, već zbog toga što ekonomska realnost gura SAD prema dvije važne stvari. Prva je vraćanje industrijske proizvodnje na svoj teritorij, a druga stvaranju široke potražnje za proizvodima proizvedenim u samim Sjedinjenim Državama. Ako SAD moraju odustati od ideoloških principa slobodne trgovine i “svijeta bez granica” kako bi postigle svoje ciljeve dominacije, Washington će mirno odbaciti vlastitu ideologiju.

I to je ispravan pristup, kao što je pokazala Kina, koja je odbacila ekonomske prakse Mao Ce Tunga, koji je i dalje otac i utemeljitelj Narodne Republike Kine.

Rusija se u gospodarstvu i dalje slijedi isključivo ideološke dogme. Budući da je prema Leninovoj prikladnoj izreci “politika najkoncentriraniji izraz ekonomije”, politika ruske države postaje ideološka. Tu se praktički ne razlikuje od Sovjetskog Saveza.

U Sovjetskom Savezu je glavni ideološki postulat u ekonomiji bio “odsustvo iskorištavanja čovjeka po čovjeku”, iz kojeg je izravno nastala potreba za državnom imovinom i vlasništvom nad svim sredstvima za proizvodnju. U isto vrijeme, zbog ideološke čistoće, moderna Rusija je omogućila privatne inicijative u gospodarstvu. U Sovjetskom Savezu nije bilo nemoguće otvoriti ni privatnu brijačnicu ili kafić, čak i ako bi svi članovi jedne obitelji morali raditi u njoj.

Ovaj pristup nije donio nikakve koristi. Štoviše, za vrijeme Staljina je poticana, često pretjerano, privatna inicijativa, što svjedoči postojanje oko 114 000 artela, “zadruga na dobrovoljnoj osnovi” koje su seljacima ipak omogućile da slobodno prodaju svoje proizvode. Sustav tržišta kolektivnih poljoprivrednih gospodarstava pokrivao je cijelu zemlju, a za njih su izgrađena prava remekdjela arhitekture, od kojih je jedno tržnica u Donjecku.

Nakon 1991. godine je jedna ideologija u ekonomskoj sferi zamijenjena drugom. Od tada pa do danas su liberali, koji drže ključne poluge u ekonomskoj sferi, nametnuli potpuno pogrešnu ideju da je “privatno uvijek učinkovitije od države”. Takva formulacija pitanja se po stupnju nedosljednosti ne razlikuje se od sovjetskog ideološkog pristupa. Reći da su država ili privatno vlasništvo bolji jedno od drugog je kao reći da je učinkovitija lijeva ili desna ruka istog tijela. Ali normalno zdravo tijelo treba obje ruke za zajedničke akcije. Ako je jedna od ruku izgubljena, onda već imamo osobu s ograničenim sposobnostima. Isto tako, tvrdoglavo pridržavanje ideoloških načela u gospodarstvu stvara “ekonomiju s invaliditetom”.

Mikhail Sergeyevich Gorbachev

FOTO: Mihail Gorbačov

Kao i svaka ideologija, liberalna ideologija, koja tvrdi da je “privatnik bolji od države”, potiče određene akcije. Nacisti, koji su proglasili rasnu inferiornost Židova, Roma i Slavena, koji su govorili o krivnji komunista i Židova za probleme Njemačke, nakon tih verbalnih eskapada su se okrenuli planiranom istrebljenju ljudi. Ti monstruozni zločini bili su izravna posljedica nacističke ideologije. Štoviše, činjenicu da je njemačko gospodarstvo zbog toga pretrpjelo ogromne gubitke potpuno se ignorira. Na primjer, čak i za vrijeme Drugog svjetskog rata su vlakovi s ljudima koji su bili namijenjeni istrebljenju imali prednost čaki pred vojnim tranzitom. Na okupiranim teritorijima su Nijemci, slijedeći ideološke dogme, doveli su do razvoja tako snažnih partizanskih pokreta koji su nacistima odvukli desetke divizija od glavne.

Dakle, neizbježna posljedica ideološkog pristupa u modernoj ruskoj ekonomiji je stalna želja vlade Dmitrija Medvedeva da se nešto privatizira. Na prodaju se nudi profitabilna imovina države, koja svake godine svojim ekonomskim aktivnostima puni i državnu riznicu.

Izuzetno je važno naglasiti da je trenutni proračun Rusije u suficitu, što zapravo znači da nema potrebe za prodavati bilo što. 19 948 milijardi rubalja je prihodovna strana proračuna, 18 063 milijardi rubalja su rashodi. To znači da je uporna želja da se proda državna imovina uzrokovana isključivo ideološkim razlozima.

Neki dan je zamjenik ministra za gospodarski razvoj Maksim Oreškin, koji je dobio zasluženu javnu opomenu od predsjednika parlamenta Vjačeslava Volodina, dao izjavu o planovima privatizacije vlade Medvedeva. Oksana Tarasenko, zamjenica ministra, rekla je kako se prodaje državnih udjela u kompaniji Pomorskoj trgovačkoj luci Novorosijsk (NCSP) i Ujedinjenoj žitnoj kompaniji (OZK) ne bi trebale očekivati 2019., ali je dogovor oko Sovkomflota “moguć”.

Što je Sovkomflot? Doktor ekonomskih znanosti Valentin Katasonov podsjeća da je to najveća ruska brodarska tvrtka, jedna od najboljih na svijetu. Njezini su položaji posebno snažni u segmentu poduzeća u offshore transporta nafte i ukapljenog plina, uključujući u područjima s teškim ledenim uvjetima, kao i pružanju usluga u offshore istraživanjima i proizvodnji nafte i plina. Ovo je najveći svjetski vlasnik tankera ledolomaca. Ukupna flote tvrtke je 150 plovila, od čega jedna trećina visoke klase ledolomaca. To jest, Sovkomflot je stabilna i profitabilna tvrtka za čijim uslugama potražnja raste u cijelom svijetu, posebno s pokretanjem LNG projekata u Rusiji. Zašto prodati takvu imovinu, pita se Katasonov.

Stvarno, zašto? Uostalom, ako prodajete imovinu koja generira prihod vašem proračunu, onda ga gubite. Sljedeće godine će vaši prihodi biti sigurno manji, jer izgubili ste izvor dijela prihoda. Da, primi se novac od prodaje tvrtke, ali se on potroši, isplati u obliku socijalnih obveza, a prihodi države su se smanjili. Takav korak vas prisiljava da nešto prodate sljedeće godine. To znači da će se u sljedećoj godini prihodi još više smanjivati, a što više prodajete, više ćete morati nešto prodavati. Čini se da ekonomija i nije kvantna fizika, ako se dobro pojasni.

U isto vrijeme, priča da je ono što ste prodali nakon transakcije počelo bolje raditi, jer “privatno je učinkovitije od države”, puke su tlapnje. Zbog toga što je državna tvornica otišla u privatne ruke, država nije postala bolja. Prihod u riznicu je uvijek manji, jer su porezi uvijek samo dio dobiti. Dio, jer glavna dobit privatne organizacije ili osobe koja je kupila tvornicu u državnom vlasništvu nema nikakve veze s državnim proračunom.

Međutim, oprez. Ako je privatna inicijativa, znanjem i svojim sredstvima, stvorila novo poduzeće, situacija je radikalno drugačija. Stvorena su nova radna mjesta, a državna riznica prima poreze i prihode koje prije nije imala. Stoga bi u svakom pogledu trebalo poticati stvaranje novih poduzeća i na privatnu inicijativu, ali zaustaviti privatizaciju postojećih.

liberalizam komunizam nacifasizam

Ali ovdje se vraćamo tamo gdje smo počeli. Ideologiji. Želja vlade Medvedeva za privatizacijom posljedica ideologije liberalizma koja je štetna za Rusiju. Srećom, struktura vlasti u Rusiji je takva da bez zelenog svjetla parlamenta i ureda predsjednika to neće biti moguće provesti u djelo. Dmitrij Medvedev, koji u drugim pitanjima ponekad zna biti oštriji od samog Vladimira Putina, da ne spominjemo njegova savjetnika za ekonomiju Sergeja Glazjeva, kao da je ostao dosljedan idejama iz 2011. godine, kada govorio o svojoj viziji dobra za zemlju i vlastitih prioriteta u gospodarstvu.

“Moj izbor je drugačiji. U ruskom gospodarstvu dominiraju privatno poduzetništvo i privatni investitori. U tom kontekstu, vjerujem da je danas potrebno provesti niz novih koraka. Kakvih? Prvo, država ne treba tako velike količine imovine i vlada je podnijela prijedloge o rasporedu privatizacije velikih tvrtki. Provedba ovih planova je svakako nužna. Ali ti su planovi suviše skromni. Smatram opravdanim odbijanje kontrole, a u nekim slučajevima i blokiranje udjela u mnogim velikim tvrtkama koje su sada u državnom vlasništvu”, rekao je tada Medvedev.

Od tada je prošlo mnogo godina, ali ideološka privatizacija kao da je i dalje srž vladine politike. Kao i uvijek, nema argumentiranog odgovora na pitanje zašto bi privatne ruke plana “2019.–2021.” trebale biti bolje od privatnih ruku privatizacije “1992–1993”? Da zaključimo.

1. Danas u svijetu ideološke dogme u ekonomiji slijedi nekolicina zemalja i sve trpe gubitke i probleme. Lideri svjetske ekonomije pokazuju potpuno pragmatičan i neideološki pristup, bez obzira na njihovu političku boju.

2. Slijedeći liberalnu ideologiju se ruskoj ekonomiji u razvoju nanosi ozbiljna šteta. Glavna šteta za rusku državu bi bila uzrokovana nezaustavljivim, čisto ideološkim nastavkom privatizacije.

3. Privatizacija je način da se smanje državni prihodi, što dovodi do njene ovisnosti o prodaji nove imovine, a dugoročno će dovesti potrebe za uzimanjem kredita na Zapadu.

4. Privatizacija je način prijenosa kontrole nad našom imovinom u inozemstvo. Ruski gospodarstvenici neće moći sudjelovati u privatizaciji velikih poduzeća u državnom vlasništvu, a da ne spominjemo građane, zato se uvijek govori o “stranim ulagačima”.

5. Privatizacija, ako je proglašena blagoslovom na državnoj razini, potiče privatizaciju i na regionalnoj razini, što dužnosnike dovodi do iskušenja da jednostavno ukradu novac upravo pod krinkom “privatizacije”. Prodaja za novac, umjesto da se prodaje za realnu vrijednost je najčešći način nanošenja štete državnim interesima.

No, ovdje svim ruskim narodima treba postaviti jasno pitanje: žele li početi raditi, kao što rade Kinezi, kako bi se izbjegla prodaja onoga što su generacije njihovih djedova i očeva s velikim teškoćama gradile i stvorile ili se žele prepustiti kratkotrajnim čarima “lakog novca”, nakon čega slijedi odljev profita u inozemstvo i pad u bezdan dužničkog ropstva, što sa sobom nosi gubitak suvereniteta?

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
127 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Mislim da se ovdje više govori o pravom modelu privatnog poduzetništva, kojeg ipak kontrolira država, ali ga ne financira i isključuje privatizacije. Bilo bi dobro da si Son of Alerik da truda da pomno pročita ovaj članak. jer mu je ovo omiljena tema.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije

lako je meni za rusiju. neznam što ćemo mi na balkanu sa ovim našim komunističko-robovlasničkim sustavom. rusija je previše ozbiljna država da joj mi držimo pridike oko gospodarstva. ozbiljne države imaju mehanizme zaštite državnih interesa I u uvjetima potpune privatizacije. recimo da je gazprom ili rosnjeft privatne tvrtke što bi… Pročitaj više »

mladen3x
Gost
mladen3x
2 godine prije
Reply to  eu kolonija

Tako je,problem je krađa koja se događa u državnim poduzećima da bi ovi na vlasti preko posrednika napunili svoje džepove.

Nostromo
Gost
Nostromo
2 godine prije
Reply to  mladen3x

Kinezi su tu postavili standard i drugi bi ga samo trebali slijediti, korumpirani i lopovi drzavne imovine bivaju nagradjeni stajanjem pred streljackim strojem. A da to pocmu prakticirati u Hrvatskoj e onda bi 2/3 ako ne i vise clanova mafijaskog HDZ odavno bilo pokojnima.

Štijef z Doljnje Pušče
Gost
Štijef z Doljnje Pušče
2 godine prije
Reply to  Nostromo

Je take je Bog i Bogme, povikase seljaki, skidose gace i sijedoose u koprive.

Štijef z Doljnje Pušče
Gost
Štijef z Doljnje Pušče
2 godine prije
Reply to  mladen3x

Tate koji od drzave kradejo je treba nagraditi kak u Kini sa 7:65 usred cela

Jole
Gost
Jole
2 godine prije

Dečki dragi,sjećate se možda i najomiljenije parole neoliberalizma:” Maknite državu iz gospodarstva ” !! Ono što nisu glasno rekli je nastavak te rečenice koji glasi ” da mi preuzmemo i državu i gospodarstvo.Neoliberalizam je poput boljševičke revolucije I komunizma.ideologija smišljena za porobljavanje masa.Tamo su masama upravljali Partija i CK,a u… Pročitaj više »

Jole
Gost
Jole
2 godine prije
Reply to  Jole

Hvala za minus.Barem se netko prepoznao u komentaru.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije

Kad se malo bolje razmisli, nema ničeg ljepšeg za uprave državnih tvrtki od socijalizacije gubitaka. Recimo, u par godina s nekoliko tisuća radnika stvoriš nekoliko milijarda gubitaka, uzmeš taj novac od svih onih poduzeća koja su radila s profitom, od stanovništva kroz PDV, trošarine i ostale namete te saniraš gubitke.… Pročitaj više »

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

lupetaš po narudžbi,kao i uvijek. Kad si već kod konkretnih primjera, ajmo malo o brodogradilištima. Rade i decenijama zapošljavaju desetke tisuća ljudi kao državna, bankrotiraju unutar par godina kao privatna, tvoji gazde veselo odlaze punih džepova isisanog novca. Za vrijeme Jugoslavije izdajnički ološ i subverzivni elementi tvog kalibra bili bi… Pročitaj više »

Bubakar Sanogo
Gost
Bubakar Sanogo
2 godine prije
Reply to  Ivo

Ivo – sramotis se. Brodosplit je desetljecima pod drzavom poslovao sa milijardama gubitaka, nakon privatizacije posluje pozitivno iz godine u godinu. Uljanik desetljecima sa milijardama gubitaka i onda je uslijedila kvazi privatizacija u kojoj vecinu drze “radnici” a ne privatni kapital i nakon toga je uslijedio slom.

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije
Reply to  Bubakar Sanogo

Pušikar Snogu, lupetaš po običaju. Sva brodogradilišta u Jugoslaviji poslovala su s dobitkom i omogućavala razvoj cjelokupne prateće industrije, što je za tebe, jasno,neshvatljiv koncept. Problem Brodosplita i ostalih brodogradilišta kod nas nastao je poslije tzv. osamostaljenja, kad su kriminalci iz hdz-a počeli s tihom privatizacijom, pa su se odjedanput… Pročitaj više »

Mölltaler
Gost
Mölltaler
2 godine prije
Reply to  Bubakar Sanogo

Boeing u Americi isto već desetljećima posluje sa gubicima i opstaje zahvaljujući desecima milijardi $ državne pomoći i nikome ne pada na pamet kritizirati tu pomoć. Zašto? Zato što je bitan za razvoj tehnologije i držanja koraka sa konkurencijom. Jugoslavija je npr. proizvodila podmornice. Samo 10-12 država u svijetu ima… Pročitaj više »

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
2 godine prije
Reply to  Mölltaler

@Mölltaler Da li Vi to gospodine tvrdite da smo prije znali napraviti avione, a sad ih ne znamo ni kupiti? Al’ smo napredovali. P.S. Pljačka resursa, ratovi i diktature, uništen okoliš, lova ide van, neovisno radi li se o korporacijama, Svjetskoj banci, MMF-u ili nekom u nizu. To je dobitna… Pročitaj više »

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
2 godine prije

Ah, da, još nešto. Zbilja je ovaj svijet zanimljiv. Recimo Amerikanci pozivaju zemlje da ne dozvole prelet ruskim zrakoplovima njihovim zračnim prostorima. Ako čovjek uzme kartu Airways, iznenadi se tko sve prelijeće ruskim zračnim prostorom. Kad bi Rusija zabranila prelet nekim zračnim prijevoznicima, pa oni morali zaobilaziti ruski zračni prostor,… Pročitaj više »

Perun
Gost
Perun
2 godine prije

Molio bih uvazenog revolverasa ,gospodina Daltona da kaze neso i INA-i i njenim resursima u meni dragoj Rusiji i Siriji napacenoj zemlji, Kaj Davor Stern nis ne zna o tom. Pa o Plivi gospon Dalton ,to je tabu tema v Zagrebu i Remetincu ,Vrag mu bogca zjebal.Kaj se to dogovaralo… Pročitaj više »

Ramzes
Gost
Ramzes
2 godine prije
Reply to  Mölltaler

Bravo,to je to

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije
Reply to  Ivo

@Ivo- Brodogradnja ti je loš primjer. U ex YU brodogradnja je držala glavu nad vodom samo zato što se gotovo sve prodavalo van za devize (izvoznik je 40% mogao zadržati u valuti) pa je svoj dio prodavao po bitno višem tečaju od službenog onima kojima su devize trebale (zvalo se… Pročitaj više »

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije
Reply to  Piretis

piretis, brodogradnja je odličan primjer, kao i avio-industrija (Jugoslavija je proizvodila mlazne lovce, hrvatska uvozi krševe stare 30 godina, a ni to ne uspijeva kako treba). Postoji nešto što se zove razvoj privrede, prateće djelatnosti i slično, ali vidim da je i tebi to špansko selo. No, ajmo s brojkama,… Pročitaj više »

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije
Reply to  Ivo

@Ivo- “No, ajmo s brojkama…” a ono ni jedne brojke. Hajde s brojkama, da vidimo. Jugoslavija je bila gladna deviza. Imali smo nekonvertabilnu valutu a što-šta je valjalo kupiti vani (npr naftu). Tako da su brodogradilišta, za koja ja nisam rekao da nisu dobro radila, jer jesu i to svi… Pročitaj više »

Mucke
Gost
Mucke
2 godine prije
Reply to  Piretis

@Piretis
Sta vi mislite,da se nekim cudom promijene okolnosti pa se rijesimo HDZ-SDP stetocina,koji bi omjer bio politickih-kriminalaca tada.Sto se tice zemljoposjednika i vecine “poduzetnika” mogli bi se jedino tjesit da im je otislo po nabavnoj vrijednosti.

otpisani
Gost
otpisani
2 godine prije
Reply to  Piretis

E moj Piretis “(ono- cimmer.fraj, pa koja oštarija, pa malo meda i lavande)”… ti to nazivaš opstankom turizma !? Tko je vlasnik gotovo svih velikih hotelskih kuća i autokampova osnovanih u vrijeme Juge – stranci… a šta rade sa profitom ubranim na grbači naših ljudi i naše infrastrukture koja im… Pročitaj više »

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije
Reply to  otpisani

@otpisani- Budimo realni. 90-ih je bio rat i turizma gotovo nije bilo. Po hotelima su bile izbjeglice, što iz RH što iz BiH. Ni prije rata nije se bogzna što ulagalo osim najnužnije (izuzetak je Istra). Poslije rata trebalo je to sve staviti u finkciju a za to teba novaca… Pročitaj više »

OBICNOSAMOCITAM
Gost
OBICNOSAMOCITAM
2 godine prije
Reply to  Piretis

Piretis pojma nemas o cemu pricas! Te hotele i kampove su izgradili domaci ljudi iz domacih sredina. U njima su radili uglavnom savjesno i posteno i tako zaradjivali kruh za svoju obitelj. Vecina nema apartmane za izdavanje od kojih bi mogla zivjeti. I onda jednog dana prije 28 godina vlada… Pročitaj više »

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije

@OBICNOSAMOCITAM daj prestani samo čitati, imaš ti što za napisati, za ovo gore dao bi ti tisuću pluseva !

OBICNOSAMOCITAM
Gost
OBICNOSAMOCITAM
2 godine prije
Reply to  Mikojan

Hvala. Ponekad nesto i napisem a da toliko ne citam vjerojatno bi slabije i pisao 🙂

otpisani
Gost
otpisani
2 godine prije

OBICNOSAMOCITAM
Tako je, do zadnjeg slova, nema se što dodati.

Slavonac
Gost
Slavonac
2 godine prije

Ne,mismo dijeca crvene bagre koja je narod pokrala panduru.

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije
Reply to  Piretis

@Piretis, hajde molim te, da je u Jugoslaviji sve bilo privatno, pokaži mi hotel u kojem bi bile izbjeglice i uništile ga do neprepoznatljivosti, probaj razmisliti malo ili misliš da je sve bilo privatno da se Jugoslavija ne bi raspala na ove banana republjik države ?

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije
Reply to  Mikojan

@Mikojan- Da, da je u ex YU bio kapitalizam svejedno bi se raspala. Ali to nije priča o kojoj govorim. Raspali bi se zato što nam nikada nije bilo dobro kada smo bili sami svoje gazde nego smo tražili da nam netko drugi dirigira. Bilo Beč, bilo Pešta, bilo Bruxelles.… Pročitaj više »

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije
Reply to  Piretis

piretko, zaista si uporan. Brojke: bivša Juga imala je vanjski dug od 15 milijardi dolara u trenutku raspada, Hrvatska ima dug od 40+ milijardi dolara na današnji dan. Dovoljno jednostavna matematika, pokušaj ju zapamtiti. I objasniti zašto je tako, a nema više šticunga. Sistem je propao, a morao je, kažeš.… Pročitaj više »

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije
Reply to  Ivo

@Ivo, to što si napisao treba ponavljati svaki dan inaće će se zaboraviti i novi poviesničari će oblikovati prošlost kako kriminalcima najviše odgovara.

Bruno
Gost
Bruno
2 godine prije
Reply to  Ivo

Ti si prolupao, Ivo. Želiš reći da su milijuni njemačkih gastarbeitera radili u Jugoslaviji? Ja mislim da je bilo obratno. Da je Njemačka tražila jugoslavenske vrijedne dinare? Zapravo je čitava Juga štedila i računala u njemačkim markama. Njemački turist je bio božanstvo. Nijemci koji su svjetska ekonomska velesila iz svojih… Pročitaj više »

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije
Reply to  Ivo

@Ivo- Na sve što si iznio nemam namjeru, premda bih mogao, odgovarati. Odgovorit ću samo: Nisu teroristi u prošloj državi bili tretirani kao politički. Bili su nazivani svojim imenom i suđeni. Politički zatvorenici su bili, počevši od 48aša preko disdenata iz same partije do 68aša. Nitko od njih nije bio… Pročitaj više »

Zvrk
Gost
Zvrk
2 godine prije
Reply to  Piretis

Nisu bili teroristi? To možeš podvaljivati nekom drugom.

Ramzes
Gost
Ramzes
2 godine prije
Reply to  Ivo

Bravo Ivo,najcistije razmisljanje tu pozz iz Makedonije.

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
2 godine prije
Reply to  Ivo

Prvi maj, Drugi maj, Treći maj, Uljanik…….. U nekom hrvatskom brodogradilištu navodno upravo završavaju jahtu koju je naručio Dioklecijan. Malo se oteglo. A i naručitelj je umro, pa su nastale neke nejasnoće. Oko uređenja interijera. Kome će država plaćati penale. I takve sitnice. A nema ni veslača. Otišli u Oxford,… Pročitaj više »

Perun
Gost
Perun
2 godine prije
Reply to  Ivo

Sine od Alerika ,po Ivi ti si petokolonas s pedigreom koji je u ekonomiju zalutao sa stranim i netocnim podacima iz statistika koje nisu relevantne u ovom procesu informiranja i trazenja istine

Mucke
Gost
Mucke
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Koji smijeh od komentara.Sa prvih pet recenica opises SAD 2008 godine, kada su se javnim novcem skupljenim od stanovnistva spasavali privatni biznisi i privatne banke americkih milijardera jer eto bez njih,kao milijardera ne bi bilo ni drzave,a onda takvo lopovsko ponasanje pripises socijalizmu.Ili si mislio na ono “Liberalni Kapitalizam= Socijalizam… Pročitaj više »

Nostromo
Gost
Nostromo
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Ti si gospe mi isempijan, ili su ti vrane mozak popile.

Pomalo
Gost
Pomalo
2 godine prije
Reply to  Nostromo

Ajmo malo cinjenica bez ideoloskih lupetanja… U ovoj sugavoj republici Hr glavni NEPLATISA je drzava… najjaca građevinska firma na ovim prostorima u zadnjih 25 godina je crkla jer joj je drzava bila duzna puste milijune (neznan tocnu brojku)…pa nije taj ku*cev konstruktor radija autoceste i mostove po njemackoj bezveze… firma… Pročitaj više »

Bubakar Sanogo
Gost
Bubakar Sanogo
2 godine prije

Najbolji stvarni primjer za datu tematiku je Cile. Kada je za vrijeme Allendea gospodarstvo bilo u drzavnim rukama, ljudi su zivjeli ispod praga siromaštva, Cile je bio najveci proizvodjac opiata u juznoj Americi a inflacija 200% godisnje. Nakon dolaska Pinochea i radikalne privatizacije cjelokupnog gospodarstva Cile postaje gospodarski tigar juzne… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  Bubakar Sanogo

Da Sanogo, to kažu cifre. Ali je teško ciframa napisati ko je doveo Pinočea i zašto, zašto je Nemačka podignuta iz pepela, zašto su Japan, Južna Koreja, Tajvan postali “azijski tigrovi”… Cifre su prilično glupe. Ili su glupi oni koji se isključivo njima služe.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  shumadinac

shumadinac
Jeftina dosjetka (ta o glupima). Brojke odgovaraju činjenicama. ali si u pravu da sve ima svoju povijest i širu sliku.

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Evo, ja tvrdim da ti imaš 43 godine, visok si 1,66 m i težak 50 kg.
I tvrdim da to odgovara činjenicama.

Bubakar Sanogo
Gost
Bubakar Sanogo
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Shumadinac – na koji nacin bi ti objektivno ocijenio gospodarsko stanje bilo kojeg subjekta bez koristenja “cifri”, instinktom mozda ili kao velikom vodji ti je samo pogled na bilo sto dovoljan da sve znas o tome ? Problem kod “cifri” su sto su neumoljive, jasne i konkretne pa kao takve… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije
Reply to  Bubakar Sanogo

Baba Burleskni Blasfemični Brojke su super stvar. Naročito ako su TOČNE. Pod tim se misli da odgovaraju činjeničnom stanju. I da će biti iste i ako netko drugi mjeri ili mjeri na drugačiji način. Također treba citirati izvor. Npr brojke Gardijana o Staljinovim gulazima i broju mrtvih – čista laž,… Pročitaj više »

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije
Reply to  Bubakar Sanogo

hahah…da, kao što praktično nestaju i desetine tisuća građana koji se protive fašizmu i pinochetu. Šetaj, sendvičaru.

Bubakar Sanogo
Gost
Bubakar Sanogo
2 godine prije
Reply to  Ivo

Ivo – ja sam dao jasne podatke, lako provjerljive i dostupne a ti niti jedan. Sto se tice nestajanja u nacionalnom centru zalosti Cilea imas popis svih nestalih i ubijenih ljudi za vrijeme diktature Pinochea. Na tom popisu se nalazi 3007 osoba. Ukoliko se taj popis usporedi sa npr popisom… Pročitaj više »

Mucke
Gost
Mucke
2 godine prije
Reply to  Bubakar Sanogo

Zanimljivo da se takvi podatci nisu mogli naci na Europskom institutu za povijest do 1991.god.,a onda ste se vi vratili iz Paragvaja i otkrili matematiku.

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije
Reply to  Mucke

Mucke
Pa zato je wiki hr i imala sudske procese. I platila skupe odvjetnike.
Čovjek koji je s njima ‘ratovao’ oko očitih laži, doslovce se razbolio…

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije
Reply to  Bubakar Sanogo

hahah,., pa nemoj umanjivati žrtve nemilosrdnog komunističog režima, Tito je poubijao 11.570.850,50 ljudi, od čega dobar dio vlastoručno. Sve provjerljivo u europskim institutima, dokazanim hramovima istine. A za Čile, brojke mučenih, ubijenih i nestalih su bliže šestocifrenom iznosu, međutim, kad su u pitanju žrtve desničarskih demokratskih liberala, svaka žrtva mora… Pročitaj više »

Perun
Gost
Perun
2 godine prije
Reply to  Ivo

Mi smo dio svijeta i sve sto se desava odrazava se i ima uticaj i na ovim prostorima .Svaka prethodna vojska uvijek je bila okupatorska a ova nova vojska oslobodilacka ..Tako je i sa ekonomijom svaka neodrziva ekonomija je propala ekonomija a svaka odrziva ekonomija je dobra ekonomija .Na ovim… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije
Reply to  Perun

Perune, Ni Dubrovčani ni Židovi nisu imali udjela u trgovini robljem, onoj velikoj, na Atlantiku. Postoje zapisi o vlasništvo nad brodovima…Dubrovnik je već onda bio u opadanju…sumnjam da bi u bilo kojem razdoblju u povjesti hvatali za roblje ljude u okolini…trebali su im za obradu zemlje, a nije baš ni… Pročitaj više »

Perun
Gost
Perun
2 godine prije
Reply to  Lucija

Napoleon mi nikada nije lezao ko osoba ,a napomenuo sam to iz prostog razloga zato sto grad Dubrovnik posjeduje arhivsku gradju iz vremena o kome sam napisao par recenica .Francuska politika preko bare i nastanak USA kao drzavne tvorevine zahtijeva malo vise vremena od ovih kratkih komentara.Puno je ljudi sa… Pročitaj više »

Perun
Gost
Perun
2 godine prije
Reply to  Lucija

Samo za radoznale i one sa debelim nervima Činjenica je da se najslavnijim Melungeonima danas smatraju Abraham Lincoln, Tom Hanks, pa čak i američki predsjednik Barrack Obama. Mnogi su se dosad bavili nerazjašnjenom ulogom Hrvata u kolonizaciji Amerike. Još traju povijesni prijepori jesu li hrvatski pomorci bili na Kolumbovu brodu… Pročitaj više »

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije
Reply to  Bubakar Sanogo

Bubakar Sanogo Brojčani iznosi se lako relativiziraju, a ako oćeš i u apsolutnim iznosima onda je isto tako Tita šepavi bravar, kojega već spominješ, nekoliko puti manji zloćo od Eisenhowera i Trumana koji su posli WWII u Rajnskim logorima ugasili par miljuni njemačkih vojnika, civila i žena.

Perun
Gost
Perun
2 godine prije
Reply to  Bubakar Sanogo

Samo za vas gospodine Bubakar i drage postovaoce ovog portala Logicno.Hr Čileanska obitelj Luksic hrvatskih korijena upravlja enormnim bogatstvom, a među rudnicima, bankama, pivovarama i drugim industrijama Lukšići su vrlo aktivni ulagači i u hrvatskom turističkom sektoru Lukšići su stigli u Čile u jednom od emigrantskih valova. S dolaskom Augusta… Pročitaj više »

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije
Reply to  Perun

perun, čisto onako usput. Lukšić je odavno preuzeo Lagunu Poreč,a pred 2-3 godine preuzeo je i Istraturist Umag. Posljedično je bilo momentalno smanjenje plaća, raskidi ugovora na neodređeno i sezonsko zapošljavanje zaposlenika. Dakle, još jedan tipični lihvar koji dolazi širiti svoje feudalno carstvo. Radnicima je apsolutno svejedno da li je… Pročitaj više »

Perun
Gost
Perun
2 godine prije
Reply to  Ivo

Uljudno se zahvaljujem na odgovoru ,zato sam ga i naveo za primer privatizacije u lijepoj nasoj . Trebao bi nesto isceprkati i u vezi brodogradnje ako nadjem napisano na Labinjanskom i Rovinjskom dijalektu.Nesto u vezi mUljanika iz Pule, 1.3 Maja iz Rijeke i BrdoSplita iz Splita Pitacu nekog od kooperanata… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije
Reply to  Perun

Snašao se dobro i izučio zanat baš pod Pinoche om.
Poslovati se uvjek može preko posrednika…
primjer: tko je ikad mislio da je onaj vozač vlasnik ‘Dukata’?

Perun
Gost
Perun
2 godine prije
Reply to  Lucija

Luce ,kratko vrijeme proveo sam radeci za ,,Luru” i nije mi zao.Neke stvari su krivo postavljene u vezi Dukata i prodaje istog Lactalisu.Politika Luce ,sve sama politika

Kažun
Gost
Kažun
2 godine prije

Franjo, vrati seee (Tahi) !

Štijef z Doljnje Pušče
Gost
Štijef z Doljnje Pušče
2 godine prije
Reply to  Kažun

Matija Gubec i Stijepan Pasanac, vrnite se, tak imamo vas rad.

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije

Idealna privreda bi bila privreda vođena potrebama društva koja bi proizvodila onoliko i onda određene robe koja je potrebna društvu. Ako se radi o izvozu onda bi se proizvodilo samo toliko da zaustavljanje izvoza iz bilo kog razloga (recimo sankcije) ne bi izazvalo velike probleme društvu. Taj ideal je vrlo… Pročitaj više »

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Konstrukcija ti je u jednom dijelu pogrešna. Rusiji nije potrebno uklanjanje ‘stigme komunizma’ da bi nešto privatizirali. Oni su svakako danas veći ‘neprijatelj’ Zapadu, nego li u doba komunizma. Bit će da je točnije kako Rusija privatizira ono što je za privatizaciju zrelo, bilo zbog korupcije, bilo zbog neznanja. Bilo… Pročitaj više »

Perun
Gost
Perun
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Na ljutu ranu stavi ljutu travu ,nasa poslovica Mislim da je ova Ruska ,,Ponudi psu kost da bi ga mogao scepati za vrat,Moja poslovica glasi Vezem gazdu tamo gdje mu je i konj svezan.Pokojni predsjednik Franjo Tudjman krupnu stoku je svezao za jasle a sitna se razbjezala po svijetu da… Pročitaj više »

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Perun

Perun Kako se uzme. Niti stoji ta o jaslama, niti ova o stoci sitnog zuba, barem ne do kraja. Ti koji su među prvima stali na jasle, s vremenom su propali, po zatvorima ili u bijegu. A ni ‘stoka sitnog zuba’ nije toliko glupa. Uhljebila se, stala uz HDZ, otišla… Pročitaj više »

Perun
Gost
Perun
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Hrvatska drzava ce jednog dana biti jaka i stabilna .Taj moj optimizam ne moze nista uzdrmati nadam se ni vecinu naroda iz kojeg poticem.Mene ne vodi samo idea nego i instikt za prezivljavanjem.Nada krepaje zadnja ,Mudri sine od Alerika

IVE iz pecalbe
Gost
IVE iz pecalbe
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Neoliberalizam zaboravlja socijalnu komponetu privredih subjekata, (zaposljavanje i place) a misli iskljucivo o sto vecem profitu sto je nakaradno. Pitanje: Koja je firma bolja? A. firma koja zposljava 50 radnika i ostavruje 70% profita B. firma koja zaposljava 500 radnika i ostavrauje 10% profita A oba iznosa profita su u… Pročitaj više »

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije
Reply to  IVE iz pecalbe

@IVE iz pecalbe- U Jugi smo imali B. firme. Zaposlenost je bila skoro pa maksimalna ali kada negdje radi njih devet umjesto jadnog onda su plaće bogu za plakat. Danas imamo, pa dobro ne baš B. firme jer ih ima npr Njemačka i Švicarska ali nešto tog tipa, pa su… Pročitaj više »

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Piretis

Piretis Nezaposlenost je u Jugoslaviji bila ogromna. Uz preko milijun i pol iseljenih ljudi ‘na privremeni rad u inozemstvo’ još je bilo 1,4 milijuna nezaposlenih krajem osamdesetih plus članovi seljačkih obitelji koji se nisu ubrajali u nezaposlene (oko 1,4 milijuna ljudi). Eh da, komesarski isprani ne vole brojke. Kad im… Pročitaj više »

Mucke
Gost
Mucke
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Je*iga onda nisi mogao u penziju sa 30 godina zivota zato sto si clan partije.Nego kako se danas vode clanovi seoskog gazdinstva,bas me zanima,ako je uopce ostao koji u ovoj ljepoti.

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

hahah, šuti ne sramoti se, kolerik. Milijun i pol iseljenih ima samo iz Hrvatske danas. Hahah, koje provale, legendaran si.

OBICNOSAMOCITAM
Gost
OBICNOSAMOCITAM
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Alerik odlazili su ljudi iz Juge na privremeni rad i vecinom se vracali. A koliko ih danas odlazi s tog podrucja svaki dan?..a vratit se nece skoro niko jer dok tamo zarade penziju ovdje vise nece biti one drzave iz koje su otisli.

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

A da ti malo proučiš kriterije, Soa
– države koja vodi statistiku, te što se i kad definira kao nezaposlena osoba,
– međunarodne kriterije, radi usporedivosti…
A koji je danas u Hrv. kriterij nezaposlenosti? Ozbiljno pitam, ne mislim samo na brisanje iz evidencije onoga koji se ne javi mjesec dana?

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

@ Son of Alerik blebne i ostane živ, SoA (’em ti kraticu) veliš nezaposlenost u Jugoslaviji je bila ogromna, zamisli, sad ću ovako nabrzinu probati nabrojati koliko je proizvodnih pogona-tvornica zatvoreno u mom selu, evo bez puno razmišljanja, 8 tvornica, nestalo poslje 1995. privatizacijom, prosijek zaposlenih 100-150 ljudi, gdej sat… Pročitaj više »

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije
Reply to  Mikojan

@Mikojan- Opis poljoprivrede u YU je točan. Stvarno se imalo i moglo. Ipak ima razlog zašto danas nije (na moju veliku žalost) ni približno tako. Carine. Naime, Jugoslavija je štitila svoju proizvodnju carinama, ponekad je bilo pretjerivanja pa je tako postojala carina na fotografske aparate iako nismo imali takvu proizvodnju.… Pročitaj više »

IVE iz pecalbe
Gost
IVE iz pecalbe
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Son of Alerik, ti opet imas proljev na usta. Koliko je danas izseljenih? Koliko ih je danas na OPG, koliko ih danas na crno popravlja automobile, postavlja grijenje, struju, keramicke plocice, nemoj sa tim priljevom udriskati ces i sefa i stanicu

IVE iz pecalbe
Gost
IVE iz pecalbe
2 godine prije
Reply to  Piretis

Pretis, koliko je sada situacija drugacija sa braniteljima i domjebninim ujebima, pardon domoljubnim uhljebima?

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Shumi Ne znam kako je kod vas u Srbiji, ipak je drpanje počelo 10 godina kasnije. No u Hrvatskoj postoje ekonomski analitičari koji su ukazivali upravo na ove stvari koje je g. Babić napisao. E, nema ih odavno. Ni u ministarstvima, ni institutima, čak ni u stručnim časopisinma. Neki su… Pročitaj više »

Bruno
Gost
Bruno
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Ne, Shumadinac. Gerhard Schröder je već odavno istaknuti ruski lobist u Njemačkoj. Ali za godišnju milijunsku plaću. Ne voli Schröder ništa i nikoga osim novca.

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije

Da je liberalni fašizam samo umiveno robovlasništvo, nije uopće sporno. ono što se moramo zapitati je kako je moguće da ljudi bivaju opetovano preveslani u izglasavanje tog smeća na čelo države. Viđeno u Argentini ne tako davno. Ispada realno da prosječna ljudska ovca ima pamćenje amebe i svijest (logično,a čega… Pročitaj više »

IVE iz pecalbe
Gost
IVE iz pecalbe
2 godine prije
Reply to  Ivo

Zar ti Ivo mislis da je u Hrvatskoj drugacije, u dndu na Argentinu, Cile ili, pogledaj smao glasacko tijelo HDZ mafije? Ja za HDZ nebih glasao, ni da me repetiranom puskom prisiljavaju, ali neuki i nepismeni nasijedjau na njihove price, a korumpirani koji su privatizirali i necasno zaradjuju daju im… Pročitaj više »

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije
Reply to  IVE iz pecalbe

znam Ive, znam. Hrvati su još žešće ovce za šišanje, nažalost.

Zax
Gost
Zax
2 godine prije

Previse komplicirano . Hitler je to davno lijepo objasnio. Jaka drzava znaci jaku ekonomiju. Amerika je pocela propadati kad su bankari i burzovni mesetari postali mocniji od drzave. Rusija se za vrijeme staljina naglo razvijala dok je za vrijeme gorbacova pocela propadati. Mada je sistem pod obojicom bio isti. I… Pročitaj više »

Nostromo
Gost
Nostromo
2 godine prije
Reply to  Zax

Ono sto je Hrvatska za vrijeme Tita napravila ovaj HDZ od 1990. nije u stanju niti o bojiti.

nessy
Gost
nessy
2 godine prije

Ocekivano odlican clanak, odlicnog autora. Nazalost, tendecija, je okrupnjivanje kapitala, i to na najvisem nivou. Najbogatije i najmocnije korporacije (u privatnim rukama, naravno), su mocnije, i po prihodu jace od mnogih drzava. Privatni vlasnici, po definiciji gledaju samo svoj, privatni interes. Ljudi koji imaju stotine milijardi, zele jos (za sto?),… Pročitaj više »

Nostromo
Gost
Nostromo
2 godine prije
Reply to  nessy

Iza velikog kapitala uvijek stoji veliki KRIMINAL, sto veci KAPITAL to je veci KRIMINAL!

otpisani
Gost
otpisani
2 godine prije

Svaka čast na analizi uspješnosti Kineske i Ruske ekonomije, ali bi daleko sretniji bio, da se autor pozabavio problemom u “ekonomijama” “država” nastalim raspadom Jugoslavije, analizom sadašnjeg stanja i eventualne mogućnosti za izlazak iz ovog ponora u koji i dalje propadamo. Da Kina nije pobila i na dugi rok pozatvarala… Pročitaj više »

OBICNOSAMOCITAM
Gost
OBICNOSAMOCITAM
2 godine prije
Reply to  otpisani

Nema izlazka iz ovog ponora,bar ne bez revolucije. A s obzirom na kontrolu medija i svega ostaloga nekako ne vjerujem u mogucnost revolucije. Nas iz duznickog ropstva moze spasiti samo reset ove civilizacije.

...
Gost
...
2 godine prije

… a tom resetu se bližimo i on je neumitan … pitanje je samo dali ćemo ga doživjeti ili ne.

Perun
Gost
Perun
2 godine prije
Reply to  otpisani

Dobra ekonomija je samo ona ekonomija koja je odrziva …ona ekonomija koja nije odrziva nije dobra ekonomija Ekonomija je pojam za sebe a sistem koji upravlja ekonomijom je opet pojam za sebe .Gusarstvo i piratstvo nije nastalo u Americi nego u Omisu ,Opuzenu i na Hrvatskim otocima poglavito na Jadranu… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije
Reply to  Perun

Perune, E, pa ti gusari su bili mala kompenzacija za ono što je odnošeno od nas na drugu stranu Jadrana, prvenstveno ljudi kao robovi i drvo, drveni trupci. Venecija je izgrađena na drvetu s Velebita… A gusari postoje otkad i plovidba, naročito su bili poznati Marokanski gusari… A gusarenja ima… Pročitaj više »

Perun
Gost
Perun
2 godine prije
Reply to  Lucija

Neko je morao krasti banane sa Spanskih galija ko ce ako nece gusari draga Lucija .Britanska kruna je bila u ratu sa Armadom dugi niz godina a kraljica Elizabeta je voljela banane a monopol za trgovinu bananama imali su Spanci.Pa bio sam na Karibima znam cijelu pricu.Sad vise banane nisu… Pročitaj više »

Mucke
Gost
Mucke
2 godine prije

Jedini ispravan potez koji politicari mogu povuci u ovom trenutku je povratak na drzavu blagostanja iz 70-ih i 80-ih sa svim ondasnjim ogranicenjima koja su se stavljali pred privatne biznise.Da budem jasniji, privatni biznis ni u jednom trenutku ne moze narasti toliko da predstavlja opasnost po drzavu (bilo koju),takodjer ne… Pročitaj više »

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije

Zanimljivo je to, našim političarim su puna usta privatnog poduzetništva, zakona privatnog vlasništva prije svega itd itd, i tako ja sad želim biti privatnik-naftaš-plinar-rudar, imam zemlju u privatnom vlasništvu i u dubinama MOG privatnog vlasništva su nepregledne količine plina, nafte, zlata, dragog kamenja. Kada mogu početi sa eksploatacijom ? Ne,… Pročitaj više »

Red Dog
Gost
Red Dog
2 godine prije

Bilo je tu i ciste mrznje i zelje da se zatire sve „komunisticko“. Gledao sam intervju sa Nemcovim. – Drzavna preduzeca treba prodati, pokloniti, baciti. – Zasto baciti? – Da komunisti nemaju sta preuzeti ako se vrate. To je bila osnovna zamisao. Tacka posle koje nema povratka. Jer ako komunisti… Pročitaj više »

Red Dog
Gost
Red Dog
2 godine prije
Reply to  Red Dog

Putin je toliko netipican da bi se moglo reci da je nenormalan za danas. Gledao sam neverovatno intiman dokumentarac o krugu oko Jelcina. Primili su i novajliju Putina i sredili su mu pobedu na izborima. Dok je Putin drzao pobednicki govor naciji, izmedu ostalog o vaznosti postenja, se je stab… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije
Reply to  Red Dog

Ma naravno.
Pa već sad tvrde koješta. Za kojih 5 godina će tvrditi da je npr Pliva bila neka zgradica gdje su 2 ili 3 čovjeka proizvodili Andole…i poslovali, naravno s gubitkom.

Miki maus
Gost
Miki maus
2 godine prije
Reply to  Lucija

Luce, snaga Plive je bila u Sumamedu, 20 godina traje pravo na patent za lijek, a posle toga je opce dobro. Samo sa US trzista je Pliva dobivala oko 250 milijuna $, plus ostali svijet, ogromni novci,a i dolar je nekad bio puno jaci( krajem osamdesetih 1$-3,5 dm). Pliva je… Pročitaj više »

Mucke
Gost
Mucke
2 godine prije
Reply to  Miki maus

Snaga Plive je bila u drustvenom vlasnistvu koje je istu firmu dovelo na vrh svijeta proizvodima poput sumameda,apaurina,heparina ili palete proizvoda za gastro tegobe(najbolja oralna suspenzija na svijetu) za koje danas tesko mozes naci dostojne zamjene u nasim apotekama.Privatizacija Plive je donijela samo tehnolosko nazadovanje drzave a to se ne… Pročitaj više »

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije
Reply to  Mucke

Za privatizaciju Plive mnogi političari, samozvani domoljubi bi trebali ostati bez sve imovine i onda bez glave, mnogi, mnogi. No, to će se zaboraviti i nikome ništa.

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije
Reply to  Miki maus

Maus Nervirala sam se i kad sam gledala bilance Plive u “pretvorbi”. Običan lopovluk s uništavanjem konkurencije. I Nestle je htio kupiti Kraš i zatvorit ga, ali to je druga priča. U svim banana državicam prvo su krenuli na visoku tehnologiju. Pa su micali rukovodne kadrove i na njihova mjesta… Pročitaj više »

Miki maus
Gost
Miki maus
2 godine prije
Reply to  Lucija

Pa, to i jeste glavno pitanje, gdje je nestao ogroman novac od prhoda na prava za Sumamed? I zasto taj novac nije iskoristen za istrazivanje i razvoj, npr novog blockboostera. Tko se jos sjeca hiperuspjesnog menadzera Covica, direktora Plive? Tko se sjeca panike pred kraj prava i prihoda od Sumameda?… Pročitaj više »

Grom iz vedra neba
Gost
Grom iz vedra neba
2 godine prije

Dobar članak. Dobro zapažanje. Dobra analiza. Dobro objašnjeno.

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije

Privatizacija je kompleksno pitanje i teśko je odradit, ne uvik, ali je često bolje ništa ne poduzimat. Privatno vlasništvo nad sredstvima za proizvodnju proizvoda i usluga nije sporno, ali samo za područja koja nisu monopoli. A najveći problem je privatizacija upravljanja centralnom bankom i privatizacija poslovnih banaka šta se u… Pročitaj više »

Perun
Gost
Perun
2 godine prije

Dobar clanak a ovo sto cu napisati je samo komentar na zbivanja proteklih decenija na ovom prostoru a potaknut prethodnim textom Tesko je sagledati velicinu i znacaj politickog procesa kad si dio njega ,tada nedostaje nesto sto analiticari nazivaju ,,vremenski odmak ”. A kod novinara postoji tendencija ,,ovdje i sada”… Pročitaj više »

Perun
Gost
Perun
2 godine prije

Dobra ekonomija je samo ona ekonomija koja je odrziva …ona ekonomija koja nije odrziva nije dobra ekonomija Ekonomija je pojam za sebe a sistem koji upravlja ekonomijom je opet pojam za sebe .Gusarstvo i piratstvo nije nastalo u Americi nego u Omisu ,Opuzenu i na Hrvatskim otocima poglavito na Jadranu… Pročitaj više »

koasdicvnaqhebfviqerifbqerwfquq
Gost
koasdicvnaqhebfviqerifbqerwfquq
2 godine prije

Tamo jedino trebaju slušati Glazijeva i ni jednog drugog a pogotovo ne medvedeva no problem je što ne vlada Glazijev već braća od medvedeva.

Euro
Gost
Euro
2 godine prije

privatizacija – poklananje dobrih firmi koje su bile napravljene u starim vremenima u vlastništvo politicarima, VIP-u i/ili “stranim ulagacima” za male pare.

Bruno
Gost
Bruno
2 godine prije

Uvijek je najbolje ako država i privatni poduzetnici surađuju, odnosno ako im se interesi ne razilaze. Jedan moj poznanik ima tvornicu sa 200 zaposlenih u Njemačkoj. Pokrenuo ju je iz svoje male radionice davnih 70-ih. Čovjek proizvodi zaštitu od vjetra, sunca i kiše za automobile, što vožnju čini ugodnijom i… Pročitaj više »

Direktor
Gost
Direktor
2 godine prije
Reply to  Bruno

Bruno, nisi mogao jednostavnije napisati, “Država je tu da stvori što je moguće bolje okvirne uvjete za poslovanje. ” na žalost kod nas je Država ta koja ti zabranjuje raditi, zatvara te, kažnjava te i na kraju te naziva i lopovom. I kad pomisliš da će krenuti na bolje evo… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije
Reply to  Direktor

Direktor
Jedino ako obrtnike posjetimo doma. Većina obrta je zatvorena.

pera lozac
Gost
pera lozac
2 godine prije
Reply to  Lucija

Haha, u Baranji je 91-e bilo 26 privatnih mesara, pre dve godine je i zadnji zatvorio. Mlin radi nesto kilavo 10% onog ranije, parna pekara zatvorena, secerana raznontirana i razjebana, Progres i Neimar (gradjevina) nestale, da nenabrajam vise sve sto se moglo unistit, unisteno je. A posebna prica je Belje… Pročitaj više »

Koks
Gost
Koks
2 godine prije

Moran konstantirati da je Son of Alerik najblizi istini, ne slazen se uvik s njim, ali naveja je konkretan primjer Plastike i TLM-a koji zorno pokazuju da drzava nije uvik i u svim poslovima najbolja opcija! U biti, mozda bi idealna kombinacija bila da drzava drzi strateske grane – energiju,… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije
Reply to  Koks

Koks Najbolja opcija jest sposoban i pošten upravljač. I u bilo kojem državnom i ekonomskom sustavu i u poduzeću. Ako lopovi mogu nekažnjeno krasti, nema tog sustava koji će opstati, bilo da se radi o korumpiranom ministru ili menedžeru firme koji sklapa ugovore tako da uzima postotak. Drugo. Mi se… Pročitaj više »

Koks
Gost
Koks
2 godine prije
Reply to  Lucija

Jest ali njegov najveci problem je taj sta nemoze sam voditi veliki kolektiv, pa bila to neka velika firma, grad ili drzava! Konkretan primjer je moja firma u kojoj ima vise stotina zaposlenih, a na samom vrhu su 5-6 najvecih i zajednicki vode firmu. U opcini ili zupaniji nacelnici imaju… Pročitaj više »

Perun
Gost
Perun
2 godine prije

Ovo je …citat iz Bhagavad Gite… samo za ljubitelje neo liberalizma i slicnih,, idejnih rjesenja ” u politici i drustvu opcenito …Ako budeš ubijen, zadobit ćeš raj; ako pobijediš, uživat ćeš zemaljske radosti; stoga ustani, o Kuntin sine, i odluči se za borbu. Držeći se podjednako u radosti i bolu;… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije
Reply to  Perun

Perun
Ne bih komentirala tvoje tumačenje Bhagavat Gite, ? , ali pamtim te kao drugačiju osobu pred nekih godinu dana…puno oštriju, usmjereniju, analitičniju….

Perun
Gost
Perun
2 godine prije
Reply to  Lucija

Najradije bih citao ,,Vjesnik” a ,,Vjesnika ” nema ostala samo tiskara u Zagrebu .U medjuvremenu kratim vrijeme ,,Bhagavad Gitom” ,valjda sam se zarazio ,,Vedama ” i ,,Zen ” Bhudizmom.Nemam radikalne stavove i ne koristim negaciju za definiranje odgovora .Hvala za kritiku.Korigovacu stav

alan ford
Gost
alan ford
2 godine prije

neoliberalnu ideologiju, turbokapitalizam, špekulativni virtualni kockarski kapitalizam na burzama.. sve je to izmislila rotšildsko-rokefelerovska ciobankarska lihvarska mafija, vlasnici FED-a, vlasnici SAD-a, vlasnici UN-a, vlasnici EU…. I svi mi, koji smo odrasli u nekadašnjoj Jugoslaviji, ranije smo bili naivni, vjerujući, da će samom privatizacijom i samim prelaskom sa socijalističke državne ekonomije… Pročitaj više »

Perun
Gost
Perun
2 godine prije
Reply to  alan ford

Svaka cast Alane .F. dobra analiza .Izgleda da Evropa pocinje da lici na brod prenakrcan putnicima i robom a oluja se tek sprema (citaj recesija).

Nostradurus
Member
Nostradurus
2 godine prije

A da malo pojednostavimo računicu. Ako su na jednoj strani oni koji posjeduju sredstva za proizvodnju, a na drugoj šljakeri. Pitam vas kako će obje skupine pokriti svoje troškove i ostvariti profit (štednju) ako posluju putem robno-novčane razmjene. Pa da imaš i najveće umove na svijetu, prvo moraš riješiti mogućnost… Pročitaj više »

Slavonac
Gost
Slavonac
2 godine prije

Za crvene menadzere na ovim prostorima je super kad je sto vise drzavno.Malo istine i cinjenica nebi skodilo.Koje privatiziro,kosu tajkuni,ko je za sitnis prisvojijo nekretnine.Sada djece crveni se smiju malim ljudima ,vi selite a micemo uzivat dar partije.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik