Sada je službeno – komunisti su preuzeli vlast u Grazu

Elke Kahr
37 komentara

Drugi najveći grad u Austriji sljedećih pet godina vodit će ženski dvojac iz Komunističke Partije i Zelenih.

S nešto manje od 29 posto, KPÖ je bila najjača snaga na izborima za općinsko vijeće u Grazu. S druge strane, dugogodišnji gradonačelnik Siegfried Nagl (ÖVP) izgubio je dvanaest posto, pao je na drugo mjesto i podnio ostavku navečer nakon izbora.

Konačno je u srijedu održana konstituirajuća sjednica Općinskog vijeća Graza, logičan prijedlog za izbor na dužnost gradonačelnika: Elke Kahr. Vijećnica je u regiji od 1993., a gradska vijećnica od 2005. godine.

Od 46 danih glasova, 18 je bilo nevažećih, a preostalih 28 pripalo je predsjednici KPÖ-a. Ona je prva žena na čelu grada Graza i prva komunistička gradonačelnica Austrije.

Navečer izbora bila je vidno shrvana što to u životu nije očekivala. Ona je u svom nastupnom obraćanju odluku birača opisala kao “iznenađujuću”. Njen prethodnik je učinio mnogo za grad, na čemu je zahvalila. “Tko bi rekao da ću biti prva žena u uredu gradonačelnika Graza, pogotovo iz KPÖ-a?”

“Želimo okupiti ljude i ne isključiti nikoga. Svi smo mi Graz.”

Crveno-crveno-zelena koalicija sada želi ići novim putem. Unatoč tome, nastavit će zadržati svoju radnu retoriku. “Naš pogled na mnoga pitanja bit će pogled odozdo. Želimo proširiti snage našeg grada u sljedećih nekoliko godina. Zaštita klime i inovacije trebaju biti gospodarski motor. Želimo slijediti najbolje tradicije naših kretanja i Graz koji je društveniji, prijateljskiji, ekološkiji i demokratskiji. Upotrijebit ću svu svoju snagu.”

Kurta Hohensinnera je najprije za zamjenika gradonačelnika predložila ÖVP, ali je uspio osvojiti samo 17 od 46 glasova. Kao drugi izbor predložena je Judith Schwentner iz Zelenih, koja je tada s 42 glasa izabrana za dogradonačelnicu.

IZVOR: Heute

AustrijaKomunistiKomunistička partijaKomunizamnjemačka stranka Zelenih
Pretplatiti se
Obavijesti o
37 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
ledeno doba
2 godine prije

komunisti? ha, ha, ha…
još jedna satelitska strančica kabalo-lihvara, kao i burazeri im zeleni

Toni
2 godine prije

Kad sam napisao da je Plenković jugokomunista taj ste mi komentar izbrisali, iako je njegova politička platforma identična ovoj austrijskoj?

Praetorian
2 godine prije

Pa u Hrvatskoj vladaju 30 godina

Samo istina
2 godine prije

Sad ce im oni yebat majku

Uno
2 godine prije

Elke Kahr, Elisabeth Pitschko, Sebastian Kurz… ovi nas ne prestaju uveseljavati prezimenima…

Greven
2 godine prije

Buuudi se istok i zaaapad…!

“A Single Spark Can Start a Prairie Fire” (Jedna iskra može uzrokovati prerijski požar) – Mao Zedong

Siniša
2 godine prije

Komunisti su i u Jugoslaviji izgubili kompas i fokus amogu misliti na šta liče ovi neokomunisti sa kapitalističkim ubeđenjem.

Red Dog
2 godine prije

I u Kopenhagenu.
Duvaju levi vetrovi.
Amrika i Engleska bice zemlja proleterska 🙂

Mladen
2 godine prije

Ajde vrati se ponovno i pročitaj Milanovićevu izjavu i u kojem je to kontekstu događaja i mjera izjavio pa tad se ponovno vrati na svoj komentar i procitaj koje nepovezane stvari komentiraš .Ne —- Austrijanci nisu nikad bili fasisti nit su sad nit će ikad biti .🙃🙃🙃

Max
2 godine prije

Ha iisto je to KPo SPo ako slijede stog gazdu

JFK
2 godine prije

Marx i Engels se okrecu u grobu

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI