Inflacija u Austriji ne pokazuje znake usporavanja

EU - Inflacija - Euorpa
6 komentara

Inflacija potrošačkih cijena u Austriji nastavila je rasti, ubrzavajući se na 9,7% u aprilu na godišnjoj razini, izvijestio je u srijedu nacionalni zavod za statistiku. 

Prema statističkim podacima Austrije, brojka je skočila sa 9,2% u prethodnom mjesecu i bila je nešto ispod povećanja od 9,8% uočenog u brzom izvještaju objavljenom 2. maja.

Inflacija usklađena u poređenju sa drugim zemljama Evropske unije takođe je porasla u aprilu na 9,5%, u odnosu na 9,2% u martu.

U izvještaju se navodi da su računi za komunalije doživjeli veliki skok od 14,7% u odnosu na prethodnu godinu, nakon čega je uslijedio rast troškova restorana i hotela za 14,2%. Troškovi prevoza su veći za 3,3% u odnosu na april 2022.

“Cijene paket aranžmana u inostranstvu, za kojima je velika potražnja, značajno su porasle u odnosu na prethodnu godinu i prvi put nakon dugo vremena postaju važan pokretač inflacije”, rekao je šef zavoda za statistiku Tobias Thomas . navedeno.

Cijene paket aranžmana sa letovima porasle su za 18,5% u odnosu na april prošle godine, navodi agencija. Avio karte su porasle za 19,1% u odnosu na prethodnu godinu.

Austrijska vlada se suočava sa sve većim kritikama zbog svojih napora da se uhvati u koštac s inflacijom koja je iznad prosjeka EU. Vlasti su se do sada uglavnom oslanjale na mjere kao što su isplate podrške, a samo su direktno intervenirale s ograničenjem cijene električne energije.

Austrijaeuinflacija
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
10 mjeseci prije

I neće stati.

Miro
10 mjeseci prije

Rat u Ukrajini mora neko da plati a to smo mi koji nemamo veze sa tim ratom.
Inflacija je savršen izgovor da se od ljudi uzme što više novca koji će biti korišten za kupovinu oružja.

Dupla Kamilica
10 mjeseci prije

Bit će ukidanja super veleslaloma, izmšljene discipline jer ih je jedan lik ubijao u slalomu i veleslalomu.

Ivan
10 mjeseci prije

Mozemo sve zahvaliti onoj svapskoj krmaci Ursuli i njezinoj bandi iz EU Komisije. Stali su opet na stranu fasista i malog ukrajinskog Hitlera te ponovno po treci puta razorili Europu zbog tudih interesa. Kada ce narodi EU shvatiti tko im je stvarni neprijatelj i veleizdajnik?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI