Odbijanje razgovora sa Rusijom ‘opasno’

Alexander Schallenberg - Zapljena ruske imovine
17 komentara

Austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg upozorio je zapadne zemlje na opasnosti odbijanja razgovora s Rusijom i rizike koje predstavljaju ‘eho komore’ u međunarodnoj politici.

Schallenberg je to dao komentarima pozdravljajući odluku predsjedavanja Organizacije za sigurnost i saradnju Sjeverne Makedonije (OEBS) da dozvoli ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu prisustvovanje godišnjem sastanku u Skoplju ove sedmice.

„Zapad se ne smije plašiti da sjedne sa Rusima. Vjerujem da je tendencija poniranja u naše vlastite eho komore u vanjskoj politici opasna po život”, rekao je, dodajući da je diplomatija koja se provodi u OEBS-u “klasični multilateralizam u najboljem smislu”.

Prošle godine, prisjetio se najviši austrijski diplomata – kada je Poljska preuzela jednogodišnju rotirajuće mjesto u OSCE-u i odbila da dozvoli Lavrovu prisustvo – on je bio jedini zapadni ministar vanjskih poslova koji je kritizirao odbijanje da se pozove ruski ministar vanjskih poslova.

Samit ministara inostranih poslova OEBS-a održaće se od 30. novembra do 1. decembra. Lavrov je već doleteo u prestonicu Severne Makedonije u sredu kasno. Njegov avion je letio iznad Turske i Grčke, iako je prvobitno bilo planirano da putuje iznad Bugarske. Prema TASS-u, Bugarska je odbila da otvori svoj vazdušni prostor za Lavrovljev avion ako je u njemu bila i portparolka ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Estonija, Letonija i Litvanija rekle su da neće prisustvovati sastanku OEBS-a, osudivši očekivano učešće Moskve na tom događaju i rekavši da “duboko žale” zbog odluke da pozovu Lavrova. Poljski ministar vanjskih poslova Szymon Szynkowski vel Sek također je rekao novinarima da neće učestvovati na samitu, niti će poslati bilo kakve predstavnike.

Schallenberg je rekao da može “emocionalno razumjeti” ove poteze, dok je naglasio da će OEBS biti “nezamjenjiv” u periodu nakon okončanja ukrajinskog sukoba. „U budućnosti nam treba više OEBS-a, a ne manje“, naveo je on.

Alexander SchallenbergAustrijaLavrovOEBSSjeverna Makedonija
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
4 mjeseci prije

Riječi razborita čovjeka.

Max
4 mjeseci prije

Zaharova bi mogla lebdjeti iznad mene koliko hoće , ne znam što je Bugarima.

Nekoime
4 mjeseci prije

Zabrinut sam za sigurnost Europe ako takve vojne i ekonomska velesile, kao štu su Estonija, Latvija i Litva, ne budu participirale u njenom oblikovanju.

Ico
4 mjeseci prije

Organizacija o Evropskoj sigurnosti, nažalost svih Evropljana, ima efikasnost “probušenog kurtona”!

Janko
4 mjeseci prije

Tko će se više dodvoriti Angloamerikancima.Neiživljene baltičke pudlice razgovorom se rješavaju problemi,a ne busanjem u prsa u vašim malim dvorištima.Rusija je velika zemlja…

Lucija, prva
4 mjeseci prije

Ruse samo odjebat

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI