Austrija blokira nove proturuske sankcije

Sankcije Rusiji
4 komentara

Beč se protivi ukrajinskoj oznaci Raiffeisen banke kao “sponzora terorizma” zbog poslovanja u Rusiji

Veleposlanici EU navodno nisu uspjeli postići dogovor o 12. krugu sankcija Rusiji, nakon što je Austrija zaustavila pregovore, riječi su čelnika za europska pitanja Radija Slobode, Rikardu Jozwiaku. U objavi na X-u (bivši Twitter) u utorak, novinar je izvijestio da je Beč izrazio nezadovoljstvo činjenicom da je ukrajinska Nacionalna agencija za sprječavanje korupcije (NACP) označila austrijsku Raiffeisen banku kao “međunarodnog sponzora rata” zbog nastavka svog poslovanja u Rusiji. Nije bilo službene potvrde o obustavi pregovora o najnovijem paketu sankcija EU-a. Jozwiakovo izvješće, međutim, dolazi nakon što se Austrija službeno pridružila Mađarskoj i Slovačkoj u otvorenom protivljenju bilo kakvim ubrzanim pristupnim pregovorima s Ukrajinom, što je prethodno preporučila Europska komisija. Tijekom sastanka vlade u ponedjeljak, austrijski savezni kancelar Karl Nehammer inzistirao je na tome da Kijev ne bi trebao imati povlašteni tretman na putu prema članstvu, navodeći da EU još nije spremna za proširenje.

Izjave austrijskog čelnika podržao je slovački ministar vanjskih poslova Juraj Blanar, koji je rekao kako “ne može zamisliti pridruživanje Ukrajine EU, dok još uvijek traje rat”. Mađarski premijer Viktor Orban također je upozorio da će poljoprivredni sektor EU-a propasti ako blok iznenada prihvati Ukrajinu. Orban se ranije usprotivio sankcijama EU-a Rusiji, upozoravajući u pismu predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu prošlog mjeseca da će blokirati bilo kakva daljnja ograničenja, financijsku pomoć ili pregovore o pridruživanju s Kijevom, osim ako Unija prvo ne održi “stratešku raspravu” o izvedivost svojih ciljeva u Ukrajini. Mađarski čelnik ustvrdio je da Europsko vijeće jednostavno nije spremno donositi bilo kakve ključne odluke o ukrajinskoj politici, uključujući sigurnosna jamstva, daljnju pomoć, sankcije Rusiji i širenje EU-a, dok sve države članice ne postignu konsenzus o svojoj strategiji.

Ranije ove godine, Orban je također zahtijevao da Ukrajina ukloni mađarsku OTP banku sa svog popisa “međunarodnih sponzora terorizma”, upozorivši da će Budimpešta prekinuti svoje sudjelovanje u bilo kakvom daljnjem financiranju Ukrajine od EU-a i da će joj biti “vrlo teško” dogovoriti se s EU o novim sankcijama Rusiji. Kao odgovor, Kijev je pristao privremeno suspendirati status OTP banke.

Austrijarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mahatma
4 mjeseci prije

Čudna mi je vanjska politika Austrije. S jedne strane su dosta pragmatični u vezi Rusije a s druge strane su među deset svjetskih država koje glasaju protiv primirja u Gazi.

Max
4 mjeseci prije

Pametno štite svoje bamkare.

Josip
4 mjeseci prije

Na prvu granu sa Zelenskim i zavrsiti ce u trenu..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI