fbpx

“Poklon” od 300 milijardi eura za francuska poduzeća s kamatom 0%

Macron - Francuska - Beskamatni krediti

Koronakriza otkriva mogućnosti na koje nitko do sada nije smio ni pomisliti – osim Viktora Orbana, kojeg je sada nadmašio Macron. Francuska je odlučila izaći u susret svim francuskim poduzećima nudeći im 300 milijardi eura s kamatom 0%.

U operaciju besplatnih (beskamatnih) kredita uključene su sve francuske banke. Sve se odvilo u nekoliko dana, besplatne kredite je već zatražilo gotovo 200.000 poduzeća. Banke pripremaju dosje za kredit, a država jamči.

Besplatne kredite mogu uzeti sva aktivna francuska poduzeća. Maksimalna suma novaca koju je moguće dobiti u obliku besplatnog kredita iznosi 25% prošlogodišnjeg prometa. Ako je poduzeće u 2019. godini imalo 1 milijun eura prometa, danas može po hitnom postupku dobiti u obliku beskamatnog kredita 250.000 €.

Vrijeme prije nego se isplati prva rata kredite iznosi 12 mjeseci (grejs period), a nakon toga poduzeće odlučuje hoće li novac vratiti za 1 ili maksimalno 5 godina.

Francuske banke u ovom pothvatu nemaju profita, ali im država indirektno spašava klijente od stečaja. Predstavnici banaka mole svoje klijente za strpljenje, jer su pretrpane zahtjevima koje moraju hitno tretirati.

Operacija “Kredit s kamatom 0%” presedan ili buduće pravilo?

Još od 1973. godine Francuska se odrekla direktnog financiranja gospodarstva. Te davne godine, francuske banke su preuzele kreditiranje pravnih i fizičkih lica, te države. Danas javni dug Francuske iznosi oko 2500 milijardi eura, od kojih su gotovo 1600 milijardi kamate.

Iako francuski mediji tvrde da se radi o europskom presedanu, to nije potpuna istina. Prije nekoliko godina, na vrlo sličan način, mađarski predsjednik Viktor Orban je financirao mađarska poduzeća.

Radi se programu “Funding for Growth Sheme, FGS”, kada su privatne banke od mađarske Centralne banke (Magyar Nemzeti Bank, MNB) uzimale forinte s kamatama 0%, a nakon toga su imale obvezu kreditirati mala i srednja poduzeća s maksimalnom kamatom do 2,5%.

Programom FGS je ubrizgano 750 milijardi forinti, što je tada predstavljalo oko 2,6% BDP-a, a otvorena su vrata i za 2000 novih milijardi, što je predstavljalo oko 7% BDP-a.

Iz ovoga vidimo, kako je odluka Vlade Viktora Orbana 2013. godine, preko noći omogućila svjež kapital za mala poduzeća s vrlo niskim kamatama koje su naplaćivale domaće banke.

Francuska-Mađarska – Tko može bolje?

300 milijardi eura predstavlja nešto više od 12% BDP-a Republike Francuske. S kamatom 0% Francuska je napravila osjetno smjeliji korak od Mađarske, što je razumljivo zbog aktualne situacije.

Svakih novih 15 dana karantena Francusku košta 1,5% BDP-a (37 milijardi eura). Prve projekcije govore da bi javni dug mogao porasti na 150% BDP-a na kraju 2020. godine.

Guverner Francuske središnje banke je izjavio sljedeće “Nije vrijeme za štednju”.

Čekamo da se koronakriza svrši kako bismo analizirali gospodarske posljedice koje će doista biti katastrofalne. Danas je sve moguće, a još jučer su nam govorili da nije.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
38 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Dakle ESB slijedi FED

Franjo Josip
Gost
Franjo Josip
1 godina prije

ECB je samo podruznica FEDa. Nazalost.

mladen3x
Gost
mladen3x
1 godina prije

Dakle,ima se novaca….

santa007
Gost
santa007
1 godina prije

Tramp efekt

santa007
Gost
santa007
1 godina prije
Reply to  santa007

Svi počinju gledati svoje interese

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
1 godina prije
Reply to  santa007

Čiji je euro kao valuta interes?
Francuski, Njemački, Grčki, Hrvatski?
Koliko se da primjetiti zajednički interes nije.

santa007
Gost
santa007
1 godina prije
Reply to  Spacevoodoo

Hrvatski interes najmanje

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
1 godina prije
Reply to  santa007

Slažem se.
Ali zašto Hrvatska želi u eurozonu?
Hoće li hrvatska vlast nakon korone objaviti kako odustaje od eurozone kao što je nakon krize 2008 Island objavio kako odustaje od ulaska u EU?

To su konkretna pitanja na koja ako sad neznamo odgovore nećemo ih ni saznati pislije jer nakon preduge vožnje u krivom smjeru povratak jednostavno neće biti moguć jer će nedostajati goriva za vožnju natrag, a pumpne stanice su samo u suprotnim smjerovima.

tedi
Gost
tedi
1 godina prije
Reply to  Spacevoodoo

Njemacki.

Ime
Gost
Ime
1 godina prije
Reply to  santa007

Biti će para za žute prsluke.

čitalac
Gost
čitalac
1 godina prije

0% kamate?
Zašto ne?
Zar nisu nenasitni banksteri svojim finansijskim derivatima, špekulacijama itd… dovoljno cijedili društva i doveli ih do ruba propada?
Diljem svijeta!
Dosta je….

istrazuj
Gost
istrazuj
1 godina prije
Reply to  čitalac

citalac,
“… 0% kamate?…”
.
Koliko se meni cini, nije nista novo…
Naime “banksteri” ce i na tih 300 milijardi zaraditi! Dakle u stvarnosti preduzeca ce morati platiti KAMATE banksterima od 2.5%. Banksteri ce uzeti 7 milijardi kamata – na obicnom “valjanju” – nastampanih (kompjuterskih) “para” ….
“Ubili se bankstei od valjanja….pardon….prebacivanja ….para iz Centralne banke do – krajnjeg roba….pardon korisnika ”
.
Mislim da presedan nije u 0%, nego u tome da je “sama” Francuska to odlucila, te da banksteri mogu na “valjanju para” zaraditi maksimalno 7 milijardi Eura… (premda vec odavno u EU kredite banksteri “kupuju” od ECB za 0% a prodaju – pa za koliko mogu 🙂 )
.
Logicno pitanje koje bi svako djete iz osnovne skole postavilo – bilo bi:
ZASTO UOPSTE bilo ko – treba bankstere tj “valjace para” – kad Centralna banka (ako je prakticno predstavnik “naroda” ili drustva) – moze DIREKTNO (bez bankstera!) predati novac preduzecima?????

PPP
Gost
PPP
1 godina prije
Reply to  istrazuj

Kamate su 0%, dakle novac je prosljeđen direktno poduzećima. Banke nemaju zarade, ali imaju interes da im klijenti ne propadnu. Kamata od 2,5% je vezana za Mađarsku iz 2013. godine.

istrazuj
Gost
istrazuj
1 godina prije
Reply to  PPP

ppp,
hvala kolega.
u pravu ste, nisam detaljno citao

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  istrazuj

Znašono o ovci…..ni po koju cenu je nemoj zaklati, šišaj je, muzi je, jagnje po neko da i plus plaća porez jadna

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Čula sam brojke od 1200 milijardi za Njem. i 400 za Italiju…?

A evo što je namijenjeno nama:
” Zajedno sa partnerima u Italiji, Sloveniji i Hrvatskoj, a zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu u svijetu logistike, želja je bila pokrenuti direktnu željezničku liniju iz terminala u Cervignanu do terminala u Zagrebu.

– Uz potporu matične tvrtke Samer&Co.shipping u Italiji, prijevoznika u Sloveniji i Hrvatskoj (Slovenske željeznice i Enna Transport), te tvrtke Ledon Tehnologija, uz čiju smo pomoć osigurali vrlo važne vagonske kapacitete, prijevoz mješovitih vlakova na relaciji Italija – Hrvatska je uspješno ostvaren – rekli su iz tvrtke i dodali kako su svim svojim korisnicima (proizvođačkim i trgovačkim tvrtkama) ponudili uslugu prikupljanja robe kamionima, u tvornicama diljem Italije, siguran pretovar u vagone na terminalu u Cervignanu, željeznički prijevoz do Zagreba i kako bi usluga bila potpuna, kamionska dostava do krajnjeg korisnika.

-Na taj način smo korisnicima ponudili door to door uslugu koju tebaju i očekuju – kažu.

Transportom gotovo 400 t prehrambenih proizvoda (tjestenine, riže, rajčice…) i higijenskih potrepština Samer&Co.shipping osigurao nesmetanu opskrbu trgovačkih lanaca diljem Hrvatske.”, lider.media
Čimećemo sve to plaćat? I najvažnije: zašto bi?

Zbljuv
Gost
Zbljuv
1 godina prije
Reply to  Lucija

Cekaj, to je ta pomoc za hrvatske firme: brze cemo vam dostavljati talijanske proizvode i talijansku hranu, nakon sta smo ispraznili Slavoniju ahahaha

Lopata
Gost
Lopata
1 godina prije
Reply to  Zbljuv

@Luce “Čimećemo sve to plaćat? I najvažnije: zašto bi?”

kreditima koje će nam dati strane banke pošto svojh više nemamo. 😀 zato da sjeverni talijan živi u luksuzu dok Slavonac čisti njemačke šekrete za neku mizeriju koja je u hrvatistanu ogormna plaća.

Kao i uvijek solidarnost na djelu. Ne dao bog logike, zdravog razuma i samodostatnosti.

Hogar
Gost
Hogar
1 godina prije

Zanimljivo kako se nađu pare za male firme kod dogori do nokata i vlast ti je u pitanju.
A oni koji to isto rade za dobro zemlje i kad nije kriza su rastrošnici i finansijski neodgovorni diktatori.
Poenta je, para uvek ima ali ne za Miku i Žiku i zdravstvo – rezervisane su za milijardere, vojsku i policiju.

Starina
Gost
Starina
1 godina prije

Ne zavaravajte te se. Prvo nam otmu pravo da hodamo i radimo gdje hoćemo, prodaju nam strah pa brdo raje dobije depresiju, psihoze, ptsp.
Onda nas uvjeravaju kako keš lova nije dobra jer prenosi viruse, pa onda kako je jedino rješenje vakcina za spas od zmajolikog kontrola virusa. To znači sve više ukidanja neovisnosti ljudske jedinke, sve više kontrole i otrova.
Dakle, prvo nas izbatinaju dobrano.
A onda tobože dadnu malo i mrkve. Ali mrkvu možeš sažvakati ali ju moraš i vratit pa makar i bez kamata…
Sve je to veliko ništa naspram onoga što su nam uzeli, oteli i što su nam nametnuli. A samo čekajte da vidite koliko će poreze podizati!
Jedan od ogromnih poreza na goriva je očigledni primjer!
A gdje da spominjem posljedice na među ljudske odnose gdje više od 90% ljudi ni svoje najbliže ne pozdravlja a kamoli grli i ljubi..
Ohladnjet će ljubav među ljudima enormno.
Fizički dodir je nešto neophodno za živa bića. Pozitivna energija je zamijenjena strahom od bliskog kontakta. To je ravno utjecaju 5G valova.. Zar ne?
Ne daju ti otići kod stare majke ili oca.. Nije li to ukidanje dobrobiti obiteljskog života koji je osnovna jedinica ljudskog društva?!

tedi
Gost
tedi
1 godina prije
Reply to  Starina

Ljudskom bicu je potreban dodir,to je psihhologija davno eksperimentima dokazala,malo dijete bez dodira ,paznje i ljubavi emocionalno se ne razvija,ako mu samo das hranu i vodu i zatvoris u sobu samo nece nauciti ni govoriti,a kamo li razvijati kongnitivne sposobnosti.Kao i strah koji se usadi u covijeka u kom bilo dobu izaziva psihicke bolesti,PTSP je to dokazao,a zatim pad imuniteta i smrt.
Psihologija je nazalost postala nauka protiv covijeka,razna mucenja u ratovima koje su znali dobri poznavaoci i sirili,da li predavanjima ili medijima.
Samodostatan covijek naucen da tako zivi od svog rada,kao jedinka razvija vijestine i postaje uspijesan,tako je i sa drzavama.
Prave drzave bi postupile kao Island i krenile od nule,lijep primjer.Ali ajde Boze kad nas vode oni koji opljackano blago drze tamo i koji hoce jos i jedni i drugi.Tko to ne prepoznaje stvarno je jadan….

Mickey
Gost
Mickey
1 godina prije

Ono sto u tekstu nije receno jest da je to novac koji ce bankama omoguciti da ostanu LIKVIDNE. Kao za pomoc preduzecima, INFUZIJA ZA BANKE, bre!!!!! Nije ni vazno, do sledeceg leta neces moci ni zvonce za bicicle da kupis za 300 milijardi.

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije
Reply to  Mickey

Na čemu bi banke parazitirale ako se ubije domaćin.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
1 godina prije
Reply to  nonwo

Domaćin se i ne ubija nego porobljava. Ako u tom procesu smrtno strada po koji domaćin biti će tretiran kao kolateralna šteta. Kako javno kažu oni pri samom vrhu hijerarhije NWO, ljudi na zemlji je previše. To je još govorio i engleski ekonomist i demograf Thomas Maltus početkom 19. stoljeća.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Sad mi pade na pamet da je to eurozona. Ne vjerujem da je odstampao eura ko Zloba dinare 1990. kad je prenio inflatorni udar na federaciju. Ovo je Banka Francuske izdala obveznice i “kupila” od ESB te eure. Ubij me ako ovo izadje na dobro

santa007
Gost
santa007
1 godina prije

Nije prvi put da to rade. Prije su radili to pod nazivom kvantitativo olakšavanje. Za burze tj za elitu. Razlika je što ovaj put emisija ide firmama

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
1 godina prije
Reply to  santa007

U stvarnosti ništa ne ide firmama nego bankama. Kako su se do sada banke spašavale novcem poreznih obveznika tako se spašavaju i danas pomoču korone što se tretira kao viša sila gdje u pomoć bankama uskaču države jer se sa kreatora neodrživog financijskog sustava banaka sas otklanja svaka odgovornost za dovođenje svijeta do ruba. Sad će sve to lijepo platiti porezni obveznici uključujući i tvrtke kije su dobile novac po nula kamata jer će im se zakonskom regulacijom i porezima isisati sve iznad golog preživpjavanja što u prijevodu znači ropstvo. Banke su tu samo mehanizam kontrole, a države im samo osiguravaju legalitet i legitimitet.
I do jučer je velika većina poduzetnika koji su poslovali s malim ili srednjim tvrtkama uspijevala preživljavati isključivo držeći radnike kao robove gdje su često i vlasnici malih tvrtki iz tih tvrtki imali ukupnih prihoda skoro u istom iznosu kao i njihovi radnici.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Laki
Ne. ESB je samo oko 500 milijardi. Ima članak na jutarnjem

Alex
Gost
Alex
1 godina prije

Spašavaj se tko može! Ostali…ha, tko vam je kriv što ste mali! Hrvstski BDP će potonuti dvoznamenkasto, ako se do 1.maja ne ukinu sve karantene povezane sa ekonomijom. Švedski model, ili bankrot države!

PATMAT
Gost
PATMAT
1 godina prije
Reply to  Alex

Točno. S tim da se mi i ne pripremamo ovo vrijeme već se mora računat na uskorošnje izbore plus lizanje EU guza koje govore najvažnije je održat slobodnu zonu trgovine a kad zaškripi onda se jaki budu mislili za sebe ,sigurno im mi nećemo bit na pameti. Jer mi i možemo održati švedski model zbog slabe naseljenosti al samo ako se pripremimo jer prilikom švedskog modela puno ljudi će kod nas gubit živote od korone . Nema lakog riješenja. A koliko vidim u nas svi očekuju čarobni štapić,cilja riješit će to Eu , riješit će to cijepio itd. Riješit će PM.Trajat će 3 GODINE. Bit će skike, ali ne treba se seljak i onaj ko je na malo navikao brinuti.
P.S. Kad vidim da umiru glasači SDP;HNS;HDZ-a vidim da je jedino riješenje “imunitet krda”. hehe

Alex
Gost
Alex
1 godina prije
Reply to  PATMAT

Naš je spas na Istoku, po uzoru na Mađare, kad je ekonomija u pitanju. No za to bi trebao neki novi Tito, ili hrvatski Orban, političar sa vizijom, sposoban i beskompromisan. Jer što se više klanjamo Zapadu, to nam se gu*ice bolje vide, pa nije ni čudo da nam ga stjeraju kako god im paše. Odpilili smo Ruse i plinovod,uveli sankcije po Trumpovoj direktivi i sad se treba vadit iz go*ana. Kako si dobro rekao, EU moćnici skrbe ta vlastite stražnjice, a mrvice sa njihovih stolova neće biti dostatne za nahranit sva gladna usta.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
1 godina prije

Nije valjda kajo je ovo kraj kapitalizma kad je cjena kapitala pala na nulu odnosno kapital postao besplatan.
Postavlja se pitanje što se događa kad netko ne bude u mogućnosti plaćati kredit. Iz tog pitanja proizlazi i slijedeće pitanje da li je ovo nacionalizacija privatnih tvrtki koje budu propale ili privatizacija države kad je država privatnin bankama jamac povrata kredita privatnih tvrtki.

santa007
Gost
santa007
1 godina prije
Reply to  Spacevoodoo

banksteri ili država (narod), pitanje je sad

Boris
Gost
Boris
1 godina prije

znači, dalje po starom, svi dužni, treba raspisati natječaj neka se javi onaj kome smo dužni, ima rok tjedan dana da se raskusurimo

Seljak
Gost
Seljak
1 godina prije

Neviruj Danajcima ni kad darove nosu!!

Bosanac
Gost
Bosanac
1 godina prije

Kad Macron nudi dzabe (bezkamatno) pare, meni najvise lici na ono kad Vjestica nudi Ivicu i Maricu kolacicima

Zigi
Gost
Zigi
1 godina prije

Stajanje bilo koje firme , a naročito u dužem periodu (1/2 mjeseca) moraju proizvesti gubitke i tu ne pomažu krediti, jer je to opet dug koji ti visi za vratom , a situacija na otvorenim tržištima za manja poduzeća su uvijek izazovna i često plesanje na rubu rentabilnosti. Kokurentnost ti nalaže kalkuliranje sa najnižim cijenama , a novo stečeni dug te tjera da podižeš cijene te osoblje iskoristiti maksimalno. Za očekvati je da će presija na zaposlene porasti, a plaće debelo stagnirati i to nas vraća na početke od kojeg smo se tek mrvicu odmakli(veća zaposlenost) .Sve u svemu u našim krajevima bojim se da će biti još teže preživjeti! Samo oni koji imaju zalihu kapitala(poslodavci i zaposleni) i nisu prisiljeni uzimati bilo kakve kredite će imati dobru startnu poziciju i u svojim domenama mogu zauzeti prve redove.

Ana Ivan
Gost
Ana Ivan
7 mjeseci prije

Pozdrav svima ….. !!!
Zovem se Ana Ivan, samohrana sam majka ovdje u Zagrebu, želim svjedočiti o pravom zajmodavcu koji mi je pomogao zajmom za pokretanje posla nakon ove pandemije koronskog virusa, ona gospođa Sophia Anthony, ona je pouzdana, svi tamo gdje treba zajam treba se obratiti njezinoj e-pošti: aviocredits70 @ gmail. com ili Whatsapp putem: +1 (202) 519-6834
iskreno
Ana Ivan

POVEZANE VIJESTI

Izbornik