Voditelj na Fox News Hannity oštro kritikuje „Medijsku mafiju“ jer nije propitala sistem za glasanje „sklon greškama“

Glasanje
16 komentara

Advokat kampanje američkog predsjednika Donalda Trumpa zatražio je 7. novembra prebrojavanje glasova u svakoj državi gdje se koristio softver za glasanje koji je pogrešno “prebacio” 6.000 glasova demokratama od republikanaca u jednom okrugu Michigana, dok Trump i dalje dovodi u pitanje zakonitost prebrojavanja glasova u ključnim državama na bojnom polju koje su pod lupom.

Voditelj Fox News Sean Patrick Hannity uvučen je u rastuću kontroverzu oko sistema glasanja Dominion, jednog od glavnih sistema koji se koristio širom zemlje kad su Amerikanci glasali na predsjedničkim izborima 3. novembra.

Iako zvanični rezultati izbora tek treba da budu objavljeni, demokratski kandidat Joe Biden proglašen je u subotu pobjednikom trke za Ovalni kabinet od strane glavnih američkih medija, dok je predsjednik Donald Trump odbio da prizna poraz, osuđujući prevaru birača.

Šta se krije iza sistema „Glitch“?

Usred tananog navodnog vođstva demokratskog kandidata u nekim ključnim državama i republikanaca koji dovode u pitanje legalnost glasanja, Dominion Voting Sistems se našao u srcu oluje.

Dominion, prvobitno kanadska kompanija sa sjedištem u Denveru, pravi mašine gdje glasači glasaju i kasnije glasove broje radnici na anketama. Takođe proizvodi softver koji pomaže vladinim zvaničnicima da organizuju i prate izborne rezultate.

Advokat predizborne kampanje američkog predsjednika Donalda Trumpa zahtijevao je ponovna brojanja glasova u svakoj državi koja je koristila softver kompanije (najmanje 28 država), nakon što je otkriveno da je pogrešno prebačeno 6.000 glasova demokratama u okrugu Antrim u državi Michigan, pri čemu se navodi da je „greška“ razlog.

„Ako je 30 država koristilo softver i već se pokazalo da postoji propust od 6.000 glasova u jednom glasačkom području … advokati bi trebalo da … zahtijevaju ručno prebrojavanje“, rekao je Jay Sekulow, član pravnog tima predsjednika Donalda Trumpa.

Sean Hannity sa Fox News rekao je da se čini da izvještaji sugerišu da bi u ovoj priči moglo da se krije mnogo više.

Raspad Georgiae

Još u junu 2020. tokom primarnih izbora u državi Georgia navodili su se brojni problemi sa mašinama za glasanje Dominion.
New York Times je izjavio da su „mašine zahtijevale previše električne energije za stara mjesta za glasanje, …da su pregorijevali osigurači i da se nikada nisu uključivale“. U drugim slučajevima, „majstori su se mučili sa pokretanjem“.

Novine su takođe napisale da su „elektronske knjige anketa, koje su takođe nove, trpjele zamrzavanje softvera i greške korisnika“.
Tada je televizijski voditelj predložio da se postavi pitanje:

„Da li su Dominion Sistems skloni ljudskim greškama?“

Svi Amerikanci koji su glasali za predsjednika Donalda Trumpa zaslužuju odgovor, rekao je Hannity. Međutim, dodao je da nije očekivao da će „medijska rulja“ postaviti ova pitanja.

„Ušteda na bezbjednosti“

Komentator je takođe izvukao primjere iz prošlosti, kada je AP 2018. godine napisao da Dominion Voting Sistems iz Denvera prodaju i servisiraju mašinu kojom se glasa i tabelarno prikazuju rezultati, ali je „već dugo štede na sigurnosti u korist pogodnosti, čineći je težom za otkrivanje nepravilnosti“.

Dalje, izvještaj državnog sekretara Texasa od 19. januara 2019. otkrio je probleme sa mašinom Dominion Voting Sistems Democracy Suite 5.5A – istim modelom koji je korišten, na primjer, u Pensilvaniji, gdje su američki mediji proglasili Bidenovu tijesnu pobjedu , zapečativši navodnu pobjedu prije nego što je zvanično prebrojavanje glasova završeno.

U Texasu se smatra „nebezbjednom“

Texsas je dva puta odbio Dominionove glasačke mašine, 2013. i ponovo 2019. godine, pošto su dvije državne kancelarije otkrile, kako su ih nazvali, „višestruka hardverska i softverska pitanja koja sprečavaju Kancelariju državnog sekretara Texasa da utvrdi da Dominion Democracy Suite 5.5-A sistem zadovoljava sve zahtjeve sistema glasanja utvrđene u Izbornom zakoniku Texasa.”

U oktobru 2019., kancelarija državnog sekretara Texasa objasnila je da Dominion nije ispunio uslove za sertifikaciju prema teksaškom izbornom zakoniku.

Utvrđena je zabrinutost da li je sistem Democracy Suite 5.5-A pogodan za efikasno i tačno funkcionisanje i da li je siguran od prevara ili neovlaštenih manipulacija.

Usred tvrdnji o nepravilnostima, Agencija za sajber bezbjednost i bezbjednost infrastrukture (CISA) dala je očigledan odgovor na tvrdnje američkog predsjednika Donalda Trumpa o prevarama birača, navodeći da su izbori 2020. godine bili najsigurniji do danas.

„Nema dokaza da je bilo koji sistem glasanja izbrisao ili izgubio glasove, promijenio glasove ili je na bilo koji način ugrožen“, navodi se u zajedničkoj izjavi Agencije za sajber-bezbjednost i bezbjednost infrastrukture (CISA), operativnog tijela pri Ministarstvu za Domovinsku Bezbjednost (DHS) i druge vladine strukture.

Iako zvanični rezultati predsjedničke trke u Americi tek treba da budu objavljeni, demokratski kandidat Joe Biden proglašen je u subotu pobjednikom trke za Ovalni kabinet od strane glavnih američkih medija.

Biden je primio čestitke od brojnih svjetskih lidera, uključujući kanadskog premijera Justina Trudeaua, njemačku kancelarku Angelu Merkel i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

Bivši potpredsjednik čak je iznio svoje prve korake u Bijeloj kući, uprkos tome što je Donald Trump odbio da prizna pobjedu i doveo u pitanje legalnost prebrojavanja glasova u ključnim državama na bojnom polju. Predsjednik Trump insistirao je na masovnim izbornim prevarama i nepravilnostima, optužujući demokrate za namještanje izbora u svoju korist i oštro kritikujući velike američke medije što odbijaju da ih otkrivaju.

Trumpova kampanja pokrenula je niz tužbi širom zemlje, navodeći nedostatak transparentnosti, blokadu republikanskih posmatrača da nadgledaju postupak prebrojavanja glasova i datiranja glasanja. Većina zahtijeva odnosi se na države Michigan, Georgia, Arizona i Pensilvanija.

američki izboriDonald TrumpFox NewsglasanjeSean Hannity
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tvrtko
3 godine prije

Zamislimo da je prije 4 godine Trump dobio izbore glasovanjem putem pošte. Poništili i zabranili takav sistem za sva vremena.

Zsphere
3 godine prije

Jel te strah?

Doktor
3 godine prije

Kurvini sinovi iz Fox-a! Nije im smetalo kada su izbornim prevarama na vlast doveli onog klauna. Na proslim izborima osvojio je milion glasova manje a pobijedio. Tada je sve bilo u redu. Govnari bi htjeli da na izborima glasaju samo Trump-ovi simpatizeri, gomila vjerskih fanatika, a da se ostalima zabrani da glasuju. Isto kao i Kradeze kod nas.

Tvrtko
3 godine prije

Da, zar zaista, tko bi rekao da na Logičnom netko u desničaru vidi nešto pozitivno. Ja kao, mogli bi kazati stari ljevičar branim desničara Trumpa a potpuno su mi nejasni ti ljevičari antifa profila u USA, to sa lijevim pokretima veze nema, gdje je tu zalaganje za radnika, srednju radničku klasu i male farmere amerike, ja to ne vidim.

Stara kuka
3 godine prije

Nije sustav sklon greškama. On je savršeno odradio ono za što je i napravljen i postavljen. Jer sustav sklon greškama ne griješi isključivo na štetu jedne strane nego obje. Osobno mi je potpuno nejasno to mistificiranje kojekavih “softvera” za glasovanje. I ne samo mistificiranje nego i njegovoi ogromni troškovi. Kakav crni poseban softver tu treba? Izborna komisija na izbornom mjestu izbroji glasove, sastavi izvješće i to dostavi izbornom povjerenstvu na višoj razini koje onda te glasove pribroji ostalima. Dovoljna je obična i ne osobito složena excel tablica. Nema nijednog pokazatelja ili proračunavanja izbornih rezultata, bez obzira na metodu koje se ne može izvesti u excelu. Ne treba čak ni MS Excel nego može poslužiti neka njegova besplatna alternativa. Ne znam koliko izbornih mjesta ima u SAD, ali u Hrvatskom imali smo oko 7.000 izbornih mjesta na manje od 4 milijuna birača. Što znači da prosječno na svako biračko mjesto dolazi… Čitaj više »

Zorule
3 godine prije

“New York Times je izjavio da su „mašine zahtijevale previše električne energije za stara mjesta za glasanje”

Pa kakve su to masine? Na lampaskoj tehnologiji bazirane na Eniacu?

Max
3 godine prije

Ovo je možda najveća namještaljka u povijesti.

Deno
3 godine prije

Dr.SHIVA LIVE: MIT PhD Analysis of Michigan Votes Reveals Unfortunate Truth of U.S. Voting Systems.
https://www.youtube.com/watch?v=Ztu5Y5obWPk
Zanimljivo predavanje analitičara o glasačkom sistemu

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI