Vojna opcija protiv Sjeverne Koreje: “Rusija to neće dozvoliti”

Kim Jong Un
62 komentara

Američki ministar obrane James Mattis je izjavio kako njegova zemlja, iako on osobno vjeruje u diplomaciju, ima vojne opcije protiv Sjeverne Koreje.

“Ne želim reći da diplomacija nije radila. Mi ćemo i dalje djelovati diplomatski, nastavit ćemo raditi kroz Ujedinjene narode, Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda i bit ćemo neumoljivi u tome. Međutim, naši diplomati će govoriti s pozicije sile, jer imamo i vojne opcije”, rekao je ministar Mattis prije početka sastanka s libijskim premijerom Fayezom Al-Serajom u Pentagonu.

Poruka čelnika Pentagona se može tumačiti na više načina. On tvrdi kako vjeruje u diplomatske napore o sjevernokorejskom pitanju kroz UN i Vijeće sigurnosti, ali poručuje da će američki diplomati “govoriti s pozicije snage” i da je u konačnici spremna i vojna opcija kako bi se suzbila “prijetnja” azijske zemlje.

S druge strane, dužnosnik predsjedničkog ureda Južne Koreje je rekao da Seul i Washington ne razmatraju bilo kakvu vojnu opciju, pa ni pomorsku blokadu protiv Sjeverne Koreje.

Koreja - prijedlog
FOTO: Granica između Južne i Sjeverne Koreje

Južnokorejski dužnosnik, koji je govorio pod uvjetom anonimnosti, rekao je da u  telefonskom razgovoru američki predsjednik Donald Trump i predsjednik Južne Koreje Moon Jae-in kao opciju protiv Sjeverne Koreje nisu spomenuli pomorsku blokadu.

Ranije ovog tjedna je Sjeverna Koreja lansirala novi balistički projektil, koja je prema Pyongyangu dosegao visinu od 4475 km, letjela je pokrila 50 minuta i pala na udaljenost od oko 950 kilometara u Japansko more.

Nakon lansiranja je čelnik Sjeverne Koreje, Kim Jong-un, tvrdio kako interkontinentalni balistički projektil Hwasong-15 može pogoditi bilo koji dio Sjedinjenih Američkih Država.

U strahu zbog očiglednog napretka u razvoju raketnog programa Sjeverne Koreje, SAD i njegovi regionalni saveznici, Južna Koreja i Japan, sazvali su u srijedu hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti.

Američka veleposlanica pri Ujedinjenim narodima, Nikki Haley, zaprijetila je da će “uništiti” Pyongyang.

Rusija je poručila kako neće dopustiti vojnu opciju protiv Sjeverne Koreje.

Sjeverna Koreja - rakete
FOTO: Ilustracija, rakete Sjeverne Koreje

Naime, Rusija je poručila kako je ponašanje Pyongyanga riskantno, ali i da neće dopustiti provokativne akcije ni vojnu akciju protiv Sjeverne Koreje.

To je jučer izjavio čelik ruskog Vijeća za nacionalnu sigurnost Nikolaj Patrušev, koji je rekao da Moskva razmatra posljedice hipotetske vojne opcije u suočavanju sa sjevernokorejskom krizom.

“Ako bude vojne akcije, a vi znate da neke zemlje to ne isključuju, to bi stvorilo sve vrste problema, čak i za nas. Mi ne možemo dopustiti da se to dogodi”, rekao je ruski dužnosnik.

Prema Patruševu, Rusija dijeli granicu sa Sjevernom Korejom i provokativno ponašanje Pyongyanga dovodi u rizik i samu Rusiju.

“Stoga je Moskva zainteresirana za političko i diplomatsko rješenje krize na Korejskom poluotoku”, dodao je Nikolaj Patrušev.

Na pitanje ima li Rusija plan za nepredviđeni slučaj mogućeg vojnog rješenja za nuklearne ambicije Sjeverne Koreje, ruski dužnosnik je odgovorio da Moskva procjenjuje i takvu mogućnost i spremna je za takvu situaciju.

“Nećemo biti iznenađeni”, rekao je.

Izjave Nikolaja Patruševa dolaze dva dana nakon što je Pyongyang testirao svoju raketu Hwasong-15, koja, navodno, može doseći bilo koju točku na američkom teritoriju.

Naravno da je novo lansiranje izazvalo gnjev Washingtona i njegovih saveznika u istočnoj Aziji, ali je Nikki Haley samo pogoršala situaciju prijetnjom “da će SAD je uništiti Pyongyang”.

To je uzrokovalo oštru kritiku Rusije, čiji je ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov hitno zatražio objašnjenje  Washingtona o izrečenim prijetnjama.

“Amerikanci nam moraju objasniti sve što žele. Ako traže izgovor za uništenje Sjeverne Koreje, trebali bi to otvoreno reći i potvrditi pred svjetskim čelnicima. Onda ćemo odlučiti kako reagirati”, inzistirao je Sergej Lavrov.

Stav Kine

SAD je stvorio od Kine velesilu

Kina se načelno ne slaže s potezima Pyongyanga, ali je ranije priopćila kako neće dozvoliti napad na svog susjeda, pod uvjetom da Kim Jong-un prvi ne napadne SAD ili američke saveznike u regiji.

Ako Sjeverna Koreja napadne prva, Kina će ostati neutralna, ali neće dopustiti da SAD i Južna Koreja prvi napadnu Pyongyang, tijekom krize zbog prošlog lansiranja i kolovozu je izvijestio kineski državni list Global Times.

U svom tekstu je Global Times naglasio kako će “Kina će ostati neutralna”, ali samo ako Sjeverna Koreja prva lansira projektile koji bi prijetili teritoriju Sjedinjenih Američkih Država.

“Međutim, ako SAD i Južna Koreja prvi pokrenu napad i pokušaji svrgnuti sjevernokorejsku vladu ili promijeniti politički sustav na Korejskom poluotoku, Kina to neće dopustiti”, kaže kineski list.

Nakon što je Peking priznao da ne može uvjeriti Washington ili Pyongyang da ublaže svoje stavove, kineske vlasti su poručile da će nas bilo koje djelovanje koje bi moglo ugroziti interese Kine “odgovoriti čvrstom rukom”.

“Peking će se snažno usprotiviti svakoj zemlji koja želi promijeniti status quo u područjima od interesa za Kinu, uključujući Korejski poluotok, regiju gdje se isprepliću strateški interesi svih strana i gdje nitko ne smije pokušati uspostaviti apsolutnu dominaciju”, piše kineski državni list

Tim riječima je Kina pozvala na mir i dodala kako ne odobrava raketna lansiranja i nuklearni program Sjeverne Koreje, ali osuđuje i akcije Washingtona i Južne Koreje.

Dva najveća problema za Peking bi bio val izbjeglica, ali je puno važniji scenarij svrgavanja Kim Jong-una vojnim putem, što bi dovelo do ujedinjenja Koreje i SAD bi izbile na kineske granice.

Hwasong-15UNVijeće sigurnosti
Pretplatiti se
Obavijesti o
62 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Radodajka
6 godine prije

A sta ce ako Amerika napadne? Ali ako bi napali bez atomsku nista. Znaci nista od tog. Korea ima srecu da su im dali atomsku jer sami je nisu pravili

Koča Popović
6 godine prije

Kinu se tu takodjer nesto pita. Tri milijuna kineza je poginulo u na korejskom poluotoku. Nemaju tu Ameri sto traziti. Korejski poluotok Amerima sluzi za odvracanje paznje od Bliskog istoka dok pokusava uvuci Iran u sukob sa Saudijskom Arabijom i Izraelom. Svakom Kimovom potezu prethodila je americka provokacija.

Ivo Lola nije sam
6 godine prije

Babiću, vrati se ti na AMSI, ovo sa Logično mi je sumnjivo, u zadnje vrijeme dozvoljavaju hordama zlonamjernih i vulgarnih trolova da pišu koješta, a dobronamjerne kritičke poglede brišu. Zbog tebe smo mnogi prešli na Logično i to nam je jedini izvor informacija pošto bojkotiramo mainstream koliko možemo.

bbbb
6 godine prije

Kina i Rusija ne smiju dozvoliti pad Koreje i Irana u ruke tame ni pod cijenu nuks rata, pod uvjetom da ih vode domoljubi.

milan
6 godine prije

prava je istina da je rezultat posjeta ruskih službenika njihova konstatacija da Sjeverna Koreja ne želi odustat od svojih raketnih i nuklearnih programa i da se Rusija mora biti pripremna ako rat dođe u njihovo susjedstvo, to je epilog njihovog čmavanja u Pyong Yangu, Zbornaja komanda promatra rasplet sa svoje granice, ne treba se zanositi iluzijama, . čeka i pomorska blokada i još mnogo gore stvari iza toga

basso
6 godine prije

I bez mijesanja Rusije,amerikanci ne smiju napasti zemlju koja je u posjedu atomskog oruzja.Ne smiju cak napasti ni zemlje koje imaju S-300/S-400.Amerikanci samo napadaju slabije od sebe.

khameni bin saud
6 godine prije

ameri samo mješaju go..ca neće oni nikog jakog napast bez da ga na prevaru razoružaju

Savio
6 godine prije

Raketa je dostigla domet od preko 4000 kilometara, a ne metara.
Preko 4 hiljade metara idu i najobicniji helikopteri.

Posto S. Koreja nema dovoljno prostora da testira interkontinentalni balisticki projektil u bilo kom pravcu, ona to cini testirajuci njegov domet i potencijale motora, usmjeravajuci veci dio putanje/trajektorija vertikalno.

Alerik
6 godine prije

Čini se kako je tmasti, pretili dragi vođa u ulozi kineskog provokatora SAD-a. Ostanu li Amerikanci suzdržani, bit će to znak da je imperija na umoru i da Kinezi mogu razvijati svoje stogodišnje planove i putove svile po cijelom svijetu. Napadnu li Amerikanci prvi, Kinezi će stati na stranu Južne Koreje. dosad se Kim nije usudio izvršiti spremljeni plan: “Rakete Hwasong-12 koje će lansirati KPA [Korejska narodna vojska] prijeći će nebo iznad japanskih prefektura Shimani, Hiroshima i Koichi. Rakete će letjet 3.356,7 km za 1,065 sekundi i pogoditi morsku površinu 30 do 40 km od Guama“,
Dok god Koreanci ne pogode američki teritorij svojim raketama, gledat ćemo ovo verbalno nadmetanje. A ovi to neće učiniti dok im Kinezi ne kažu da mogu.

mmne
6 godine prije

prazna prica americka….

Tadmur Palmirović
6 godine prije

Đe ona ljud’na što kaže da će USA za vikend spržiti S.Koreju???Hebo te led pa to je sutra!!!!??

ŠULE
6 godine prije

… će dobit toliko novog oružija po bjednoj zemlji da ni planine ga neće spasit-kakva Kina..USA ako udari uskoro Kinez će šutit i sve svest na tzv..diplomaciju a diktator će pobjeć u Venecuelu..

Ivo
6 godine prije

Ništa od toga. Ista priča kao i Iran-napad na bilo koju od ove dvije zemlje znači termonuklearni rat s Rusijom, u slučaju Koreje možda i s Kinom. Nula kuna, u sadašnjoj ravnoteži snaga. Pomorska blokada je besmislena, s obzirom da S.Koreja graniči kopneno s Rusijom i Kinom, koje im mogu isporučivati sve potrebno, s njihovim flotama. A da idu blokirati njihove brodove, letjele bi brzo protubrodske rakete i torpeda okolo. Stvar je u tome da smo svi mi psihološki uvjetovani (kroz desetljeća MSM bombardiranja i hollywoodske produkcije) da smatramo amere bogovima rata i nepobjedivim supermenima. Sad trebamo naučiti da to (srećom) nije tako. I Kina i Rusija su se naoružale i povukle svoje crvene linije. Smradovi s one strane atlantika ih nikada neće preći, samo budale poput šuleta i ostalih mogu vjerovati u to (ako uopće i vjeruju, vjerovatnije je da su samo trolovi)

Tomica
6 godine prije

Do kada Trump može prijetiti vojnom akcijom a da ništa ne uradi? Konstantno se pojačava zategnutost i prijetnje sa obje strane, ali ako Kim ne odustane, SAD će morati vojno djelovati inače će ispasti smiješni i srozati se u očima svojih saveznika.
Hillary je dovoljno luda da pokrene WW3 ali i Trump je dovoljno glup da to uradi. U svakom slučaju, neko će morati podviti rep, inače crno nam se piše.

Baba Vanga
6 godine prije

Na zalos Amerike nitko nece da ratuje za njih ni EU ni Muslimani osim nekih grupica a njima treba veliki rat da bi oni uzeli livu kao u Drugom svjetskom ratu e tu je sad zapelo za Amere

Anarho
6 godine prije

Ja mislim da je ovo potpaljivanje logican korak dalje po najavljenom americkom planu razbijanja UNa, odnosno njenom “reformisanju”, kako su to sami nazvali. SK ce izkoristiti za optuzivanje Rusije i Kine da obstruisu napore UNa za postizanje “svjetskog mira”. Ko sto su najavili, trazit ce mogucnost kaznjavanja svih onih koji se ne slazu sa uncle Samom. Rusija im je pokvarila planove u Sirijii zbog cega je ugrozen cjeli plan “novog bliskog istoka”. Iranu su digli sankcije u UNu jer su tada jos bili uvjereni u pobjedu u Siriji, sto bi im omogucilo “reformisanje” Irana, ali ni taj plan se nije ostvario sto jako ljuti njihove najvece saveznike (i sponzore) u Izraelu i SA. Kina im je takodjer pokvarila planove sa dolarima (juan je postao svjetska rezervna valuta), zbog cega je ugrozena njihova ekonomska hegemonija u “novom svjetskom poretku”. Mislim da je ipak nerealno da ce napasti SK (zbog sigurne katastrofe… Čitaj više »

vukasin
6 godine prije

samo ti dijete radi svoj posao

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI