fbpx

Vrijeme nosača zrakoplova je prošlost, ali Pentagon još uvijek ne mijenja doktrinu

Donald Trump i Zircon missile

Jutros smo izvijestili kako je cijela flota nosača zrakoplova zadužena za Atlantski ocean i operativna područja „naslonjena“ na istočnu obalu Sjedinjenih Država na remontu u Norfolku ili je u izgradnji, probivši sve rokove. No, usprkos izvješću Pentagona i Kongresa, čak i da su sve američke „ploveće tvrđave“ funkcionalne, otvara se potanje što bi mogle učiniti u ratu protiv suparničke supersile.

U ovom slučaju ne uzimamo u obzir neprijatelje poput Libije, sa zrakoplovima MiG-21 i MiG-23 i oklopno-mehaniziranim divizijama s tenkovima T-55, kakve su u pravilu zemlje koje su omiljena meta američke vojske koja u vojni pohod kreće tek kada je sa stopostotnom sigurnošću uvjerena u pobjedu. Naravno, čak se i te procjene pokažu pogrešnima, kao što je bio slučaj s Vijetnamom, Irakom ili Afganistanom, gdje je militante u južnim planinskim područjima nemoguće poraziti.

Ipak, nosači zrakoplova su se općenito smatrali velikom prednošću za američke oružane snage. Sada se otvara pitanje njihove budućnosti, prije svega zbog hipersoničnih raketa, posebno zbog razvoja na ovom polju od Rusije i Kine. U Sjedinjenim Državama, odnosno u Pentagonu, ima sve više onih koji bi željeli smanjiti izdatke za izgradnju nosača aviona, istovremeno povećavajući ulaganja u razvoj hipersoničnih raketa kratkog, srednjeg i dugog dometa.

To istovremeno znači priznanje da su ruski i kineski stratezi bili u pravu, kada su s puno manje novca osigurali možda teško nadoknadive prednosti. Zašto je to slučaj? Na to je pitanje nedavno odgovorio ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je rekao „kako je svjestan činjenice da će i SAD proizvesti hipersonične rakete, ali će Rusija tada već biti korak ispred, obzirom da već radi na novim sustavima“. Koji su to sustavi i na čemu se temelje, nije htio reći.

Posljednji koji je promovirao hipotezu ako je nužni smanjiti izdatke za „ploveće tvrđave“ i novac usmjeriti u hipersonične projektile je bio američki podtajnik ministarstva obrane za istraživanje i inženjering, Mike Griffin, govoreći na konferenciji koju su organizirale Defense News, gdje je naglasio potrebu da se Sjedinjene Države opreme arsenalom hipersoničnih raketa kako bi odvratile Kinu i Rusiju od bilo kakvih mogućih agresivnih akcija.

Da bi postigle stvarni ratni kapacitet i osigurale odvraćanje u budućnosti, Sjedinjene Države morat će povećati ulaganja u ovo područje. Glavnu prepreku predstavlja činjenica da su troškovi razvoja i proizvodnje visoki i da bi se izgradio arsenal od 2000 hipersoničnih bojevih glava bio bi potreban ekonomski trošak sličan onome za izradu jednog nosača zrakoplova.

Promjena strategije?

Danas se čini nemogućim da se visoki časnici i dužnosnici američke mornarice odluče napustiti nosače zrakoplova, usput i popratnih borbenih zrakoplovnih skupine i projektila, prije svega zato što su se sve američke vojne doktrine od Drugog svjetskog rata do danas fokusirale na projekciju moći na morima cijelog svijeta. To je strategija potpuno drugačija od one koju su slijedile i slijede Rusija i Kina, koje su svoje snage zapravo usredotočile posebno na balističke vještine i kapacitete.

Iz tog razloga su oni odavno počeli raditi na hipersoničnim projektilima, među kojima ima i protubrodskih verzija, prije svega kako bi „pod vatrom“ držali nosače zrakoplova, koje su pretvorili u lak cilj koji se teško može braniti.

U isto vrijeme, smanjenje ulaganja u nosače zrakoplova smanjilo bi mogućnosti Sjedinjenih Država da brzo interveniraju u cijelom svijetu, ne samo slanjem ljudi na teren, već i zbog nemogućnosti korištenja zrakoplova Boeing F/A-18E Super Hornet, Lockheed Martin F-35C Lightning II, Northrop Grumman E-2 Hawkeye, te zrakoplova Boeing EA-18G Growler.

Sumnje u hipersonične rakete

Mogućnost kombiniranja mornaričkih i zračnih snaga je uvijek bila moć Sjedinjenih Država, od bitke za Koraljno more i od one na Midwayu i kasnije. Iz tog razloga u budućnosti se čini nemoguće da se Washignton oslanja samo na raketno odvraćanje i da odbaci upotrebu nosača zrakoplova.  Malo je vjerojatno da će Sjedinjene Države krenuti tim putem i zbog sumnji u pogledu hipersoničnih raketa dugog dometa, koji još nisu dovoljno testirane.

Postoje sumnje da je Kina u „hipersoničnoj utrci”  precijenila svoje sposobnosti i da ta oružja mogu biti nepouzdana u slučaju stvarnog korištenja, posebno zbog velike brzine koja bilo kakvu korekciju putanje čini gotovo nemogućom. Tako barem vjeruju u Pentagonu.

Riskirati nadmoć na morima zbog čega?

Treba naglasiti kako bi, pored tehnoloških poteškoća zbog kojih hipersonične rakete možda ne bi bile učinkovito oružje odvraćanja, Sjedinjene Države morale preispitati i revidirati opće strategije svoje mornarice usredotočene na uporabu nosača zrakoplova, a ne na projektile, kao u slučaju Rusije i Kine.

Vjerojatnije je da će hipoteze zagovornika raketa u Pentagonu, kao i Griffinov prijedlog o “potrebi” za smanjenjem ulaganja u izgradnju novih brodova ostati samo teorija. U praksi će se mornarica i dalje boriti za povećanje izdataka za modernizaciju i širenje flote, pokušavajući povećati broj brodova i podmornica na raspolaganju do 355 plovila. Nosači zrakoplova klase „USS Gerald R. Ford“, namijenjeni da zamjene “stare” iz klase „Nimitz“, ostat će u središtu američke vanjske i vojne politike, unatoč činjenici da će Kina i Rusija nastaviti raditi na hipersoničnim kapacitetima.

Suprotstavljeni stavovi između zagovornika ulaganja u izgradnju nosača zrakoplova i onih koji traže razvoj hipersoničnih raketa u budućnosti može oslabiti američku pomorsku nadmoć. SAD svakako moraju ulagati u hipersonične projektile, ali se istovremeno moraju natjecati s Kinom za dominaciju na morima, gdje su Sjedinjene Države još uvijek gotovo nesporni gospodari. Kina još nije vladar svjetskih mora, a SAD zahvaljujući ogromnim ulaganjima i industrijskim naporima uloženim od vremena Hladnog rata do danas, koja će se nastaviti i u narednim godinama, to jesu.

Ali ovdje u igru ulazi ekonomski faktor. Dok SAD režu potrošnju u ostalim područjima, vojna potrošnja raste takvom brzinom da će kroz nekoliko godina doseći 1000 milijardi dolara godišnje. Kina također gradi jaku mornaricu, ali nominalni vojni proračun Pekinga ne znači ništa, baš kao ni ruski.

U ožujku 2019. je kinesko ministarstvo financija objavilo godišnji vojni proračun od 177,5 milijardi dolara. U juanima, naravno. To je bilo povećanje za 7,5 posto u odnosu na proračun za 2018. godinu, koji je iznosio  167,4 milijarde dolara. Ali ne postoje opće prihvaćeni standardi za izvještavanje o vojnoj potrošnji. Iako postoje međunarodni mehanizmi, poput izvještaja Ujedinjenih naroda o vojnim izdacima, sudjelovanje u njemu je dobrovoljno. To vladama omogućuje izvještavanje o svojim troškovima s različitim stupnjevima detalja. Kina se ovom instrumentu Ujedinjenih naroda pridružila 2007. godine, ali je i dalje najmanje transparentna u odnosu na druge zemlje.

Na primjer, kada je kineska vojna potrošnja 2002. bila petinu od današnje, Pentagon je naveo da je bila četiri puta veća, ne toliko u smislu novca, izraženog u dolarima, koliko u smislu što je Kina s tim novcem uspjela učiniti. Ali čak i s nominalnim vojnim proračunom, agencija SIPRI procjenjuje da je Kina 2018. na obranu potrošila 250 milijardi, 1,4 puta više od službenog broja.

Kako ne bi otkrio da prihvaća činjenicu rastuće kineske pomorske moći, Kongres teško prihvaća radikalno smanjenje sredstava za nosače zrakoplova i vjerojatnije će samo djelomično prihvatiti zahtjeve Pentagona za ulaganjem u hipersonične rakete i bojeve glave.

Ne treba zaboraviti ni moć i utjecaj na Kongres i predsjedničku administraciju kompanija Boeing, Lockheed Martin, Northrop Grumman, Raytheon ili kompanije koja gradi nosače zrakoplova, poput Huntington Ingallsa, podružnice Newport News Shipbuildinga, za razumjeti da će se SAD do daljnjega držati doktrine koja po mnogim pokazateljima ne jamči vojnu premoć u odnosu na proračunske „patuljke“ Rusiju, čak i Kinu.

Vjerojatno nećemo biti svjedoci izravnog sukoba ovih svjetskih velesila, ali za sada interesi vojno-industrijskog kompleksa očito ne dopuštaju Pentagonu promjene doktrine i manje oslanjanje na „ploveće tvrđave“. Ovdje prije svega govorimo o slabljenju u smislu učinkovitog odvraćanja „potencijalnog neprijatelja“, a odvraćanje s nosačima zrakoplova, ako na drugoj strani imate snažan hipersonični arsenal, prema mnogima „ploveće tvrđave“ američke vojske pretvara u „plutajuće grobnice“.

Military Spending

Svi američki nosači zrakoplova za Atlantik su na remontu u Norfolku ili kasne s isporukom

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
109 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Max
Member
Max
1 godina prije

Napretkom tehnologije osobito one raketne odzvonilo je nosačima zrakoplova.

....
Gost
....
1 godina prije

167,4. do 177,5 je povecanje od 6% mislim. Mozda grijesim, pa se ispricavam u koliko sam pogriješio. Kolicina novca nemoze regulirat napredak, koliko volja, znanje i prilagođavanje trenutnim okolnostima ….

Dub miroslav "lobotomirana ovca" prema LR-u
Gost
Dub miroslav "lobotomirana ovca" prema LR-u
1 godina prije

Iz vojne strukture se lako čita ekonomski model ostvarivanja ekonomskih interesa i sudjelovanja u globalnoj politici države i obrnuto. Ameri su ekspanzionistički silnici prisutni po cijelom globusu. Gdje im je nešto interesantno dođu sa vojnom silom i zveckanjem oružja prisiljavaju slabije na igranje po njihovom htijenju. Rusi se naoružavaju samo zato što ih susjedi, tu računam i amere, prisiljavaju agresivnim stavom. i politikom. Kina? Kina poput rusa ima potrebu za samoobranom. Da joj susjedi nisu agresivci i da se sa njima može normalno razgovarati ni Kina ne bi imala interesa za naoružavanje. Kina dolazi državama sa prijedlozima u smislu win-win.… Pročitaj više »

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Imas jedan sitan detalj – kinezi ulaze u Afriku i J. Ameriku, a i rusi. Eno ruske vojske u Venecueli i Centralnoafrickoj republici. Zapad je mislio da je gotovo i da su karte podjeljenje, pa su proglasili pobjedu u hladnom ratu i kraj istorije.
Ako obratis paznju vidjeces da kinezi i rusi preskjecaju Afriku po sredini sa istoka na zapad. Sa druge strane vec su u Venecueli i Kubi, a govorka se da ce uci i u Nikaragvu, a to znaci kontrola nad Karipskim morem i ulazom u Panamski kanal.

Dub miroslav "lobotomirana ovca" prema LR-u
Gost
Dub miroslav "lobotomirana ovca" prema LR-u
1 godina prije
Reply to  tihobl

Tihobil
Moje mišljenje je da je to isprovocirala svojom politikom SAD-a u posljednjih 30 godina. Pozvani su od strane onih koji su maltretirani ni krivi ni dužni. Nisam čuo da su kinezi i rusi napali ili došli bez poziva u ijednu od tih država. Za pomoć u tako udaljenim zemljama nije im potreban nosać aviona. Neće nikog bombardirati bilo iz aviona bilo sa topovnjaća.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Tu si u pravu, ali kinezima trebaju nosaci za zastitu trgovackih brodova od gusara.

Adriana
Gost
Adriana
1 godina prije

Bez nosača ne može se napasti ili maltretirati manje zemlje važne zbog strateškog položaja ili resursa. Protubrodske hipersonične rakete su sredstvo obrane, ne mogu zamijeniti nosač u gore navedenoj ulozi. Zrakoplovstvo s nosača ne može maltretirati niti zemlje nivoa Irana, koji je prikazao postojanje sredstava za obranu. Da bi napali, nosač mora prići obali koliko traži akcioni radijus zrakoplova, a u tom slučaju rakete s kopna ga imaju. Ako ne priđe dovoljno blizu, ne može napasti, pa je beskoristan. Povećanje akcionog radijusa aviona dodavanjem odbacivih rezervoara goriva, značajno smanjuje borbeni komplet i iskoristivost aviona. Zemlje koje nemaju svoju proizvodnju raketa,… Pročitaj više »

Aga
Gost
Aga
1 godina prije
Reply to  Adriana

Zakljucak je sljedeći nosaci zrakoplova zastrasuju i napadaju zemlje vojne sposobnosti kao libija irak biti ce i dalje podlozne ratu i pretnju . Zemlje poput irana na sankcije, a zemlje poput s.koreje price za malu djecu. Nuk oruzje ipak je vrhovni as u rukavu. Libija,sirija, irak nikad ne bi bilk.napadnuti da.su imali bio ili nuk oruzje.

Ha ha
Gost
Ha ha
1 godina prije
Reply to  Adriana

za iran je dovoljan jedan avion
f22 ili b2 svejedno
ne možeš srušiti ono što ne vidiš

kad Ukrajina uđe u nato onda će
direktor svemira pjevati
Bye, bye, bye, baby bye
znači još dvije do četiri godine maksimalno

umalo sam zaboravio reći da dolar više ne postoji
kao ni nosači aviona

FATIH
Gost
FATIH
1 godina prije
Reply to  Ha ha

HA HA
IZGLEDA DA TI JE OVA JUZINA DOBRO NAUDILA…

Ha ha
Gost
Ha ha
1 godina prije
Reply to  FATIH

FATIH
TOČNO ZA JUŽINU
PROMJENIO SAM VJERU
SADA SAM HA HA AKBAR

LNT_Iluvatar
Member
Famed Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije

Nova korveta koja ulazi u službu sljedeći mjesec biti će naoružana Zircon raketama. https://www.rt.com/russia/472352-zircon-hypersonic-missile-corvette/ – Podmornica Kazan početkom sljedeće godine počinje s testiranjima podvodnih lansiranja Zircona . Po nekim info čak će biti razvijena verzija za TU-160 . Hipersonični Zirkon ima značajno veći domet i brzinu od “konkurenata”. S brzinom od mah 8+ i dometom od 1000 km uz to da je praktično nevidljiv jer se kreće u oblaku plazme koja upija radarske valove u ovom trenutku je praktično nezaustavljiv i pravi game changer. . Carrier battle grupa u ovom trenutku jednostavno nema niti defanzivno niti ofanzivno adekvatan odgovor na… Pročitaj više »

shumadinac
Member
1 godina prije

Jedno je sigurno – mi nemamo pojma kakva se sve oružja razvijaju i kakva su sve razvijena. Da li iko misli da će vojska davati precizne informacije o vrsti i brojnosti sveg naoružanja???
A obzirom da na planove sukoba najviše utiče vrsta i brojnost naoružanja koje se poseduje, nemamo pojma ni o planovima sukoba. Koliko god nagađali nedostatak pravih informacija nam onemogućava realne procene. Možda su nosači aviona planirani za “drugu fazu”? Možda su upravo zato “prizemljeni” a ne zbog remonta…

Ivek
Gost
Ivek
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Kakva bi bila prva faza da nema više protubrodske vojne tehnike, a nosači su sačuvani?

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  Ivek

Otkud znam (zato stavim ono “možda”) – izbacujem pretpostavke kao i ostali, kao i autor teksta…

oiaerfiaefabwcfewjdcfiwidcwdcd
Gost
oiaerfiaefabwcfewjdcfiwidcwdcd
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Možda si baš u pravu za drugu fazu nosaća a rat već odlučen nečim drugim Šumadijo.

Ante
Gost
Ante
1 godina prije

Onaj tko kontrolira države sa resursima taj ima moć. Te države koje imaju resurse su slabo naoružane i već su pod utjecajem amera na ovaj ili onaj način. Zato sada Amerika ima vremena da obnavlja svoje nosače aviona. To koliko je proračun probijen za obnovu zapravo nije ni bitno, jer Amerika ima još uvijek pod svojim šapama veliki dio svijeta, koji joj jamči da neće bankrotirati. Da Kina i Rusija malo ozbiljnije preuzmu svoju ulogu u svijetu kao nekoga tko bi mogao parirati Americi onda bi sadašnje stanje gdje ameri obnavljaju svoje nosače zrakoplova po Ameriku bilo loše.

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije

Naravno.
U drugi svetski rat se je uslo sa pretpostavkom da su topovnjace glavni hit.
Izaslo se je sa nosacima kao zvezdama.
S obzirom na protivmere je sad jasno da je vreme nosaca proslo ali im valjda treba dokazati to i prakticno.

Z.A.
Gost
Z.A.
1 godina prije

Jedina zemlja koja posjeduje pravo hipersonicno oruzije je Rusija. Kinezi isto rade na razvoju hipersonicnog oruzija ali jos uvijek nisu blizu rusima oni posjeduju glajdere koji postizu brzinu od 5-6 mah_a. A amerikanci nemaju ni izbliza sto se tice hipersonicnog oruzija sto posjeduju rusi i kinezi.

MDM
Gost
MDM
1 godina prije
Reply to  Z.A.

To si mailom pitao Pentagon ?
Do danas operativno niko nema hipersonicnih raketa srednjeg i veceg dometa.(ICMB ne broji radi balističkog putanja)

LNT_Iluvatar
Member
Famed Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije
Reply to  MDM

@MDM

Ima. Kinđal je operativna hipersonična raketa srednjeg dometa

FATIH
Gost
FATIH
1 godina prije
Reply to  MDM

NE LUPAJ GLUPOSTI.

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije
Reply to  MDM

I Kineski DF-17 ( DF-ZF ) je hipersonički glider, dometa 2000 Km, znači srednjeg dometa…. Čak i Indijski Brahmos – II, koji je u razvoju, če biti pravi hipersonik, sa scramjet motorom, kao Ruski Zircon… Samo su USrAnci za sad u velikom zaostatku….

Epiktet
Gost
Epiktet
1 godina prije
Reply to  Trubadur

@Trubadur–Ako sam dobro razumio onog prof. Milinovića, ono što imaju kinezi nije prava hipersonika. Barem te protubrodske rakete. Nemaju razvijenu tu vrstu motora.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Epiktet

Ali je dovoljne brzine da spada u tu grupu. Za 2-3 godine i Kim ce izvesti testiranja korejskih hipersonika a onda pisi kuci po odijelo.

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije
Reply to  tihobl

Kim sad na veliko testira Iskandere…. Bog zna, ko mu jih je dao ali stoji, da jih ima, što znači, da sve u krugu 500 Km od S. Koreje nema odbrane…

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije
Reply to  Epiktet

Scramjet motor za sad ima samo Zircon…. Kinžal je aerobalistička manevrirna hipersonička raketa ( u biti je unaprijeđen Iskander ) a kineski DF-17 ima normalan balistički buster raketni motor a u drugoj fazi hpersonički glider, vrlo sličan ruskom Avangardu… Samo, što je Avangard, namjenjen za ili dugometnu ( Sarmat ) ili srednjemetnu ( Rubež )varijantu… Tako je Milinovič u biti u pravu, osim toga, da nema veze motor.. Sve što određuje hipersoniku je brzina i ništa drugo…

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Trubadur

U pravi si Trubadur.
Kimu trebaju rakete velike brzine dometa 2.000 km i ameri mogu kupiti vojsku iz okupiranog dijela jer Kim kontrolise linije opskrbe i pojacanja. A za 2-3 godine imace ih.

MDM
Gost
MDM
1 godina prije
Reply to  Trubadur

A izvor ti je Paja Patak press ?
Kao sto je Shumadinac napisao, nemao pojma sta ko ima. Znamo sta moze Tomahawk i to je to.

LNT_Iluvatar
Member
Famed Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije
Reply to  MDM

@MDM

Koji lik, prvo kategorički ustvrdi glupost:
citat MDM:”Do danas operativno niko nema hipersonicnih raketa srednjeg i veceg dometa”

I poslije cipelarenja argumentima , besramno replicira s nebulozom….

oiaerfiaefabwcfewjdcfiwidcwdcd
Gost
oiaerfiaefabwcfewjdcfiwidcwdcd
1 godina prije
Reply to  LNT_Iluvatar

Ne troši vrijeme na njega LNT.

LNT_Iluvatar
Member
Famed Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije

Subaru

A i to što kažeš……

MDM
Gost
MDM
1 godina prije
Reply to  LNT_Iluvatar

Pa koje ti argumente covjece imaš ????? Nemas najmanjeg pojma osim onog sto rusi napisu za medije.
Moze HVO napisat da ima Plasma topove , bili bi kredibiljini source od Rusa.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  MDM

znači ti MDM tvrdiš da naš HVO nema plazma topove?? Malo si bezobrazan, samo ti toliko mogu reći.

MDM
Gost
MDM
1 godina prije
Reply to  Ivo

Nije još operativan, al ide razvoj ubrzano 🙂 . A trebace , Rusi i Kinezi sa istoka, Arapi s juga ,Đermani ide u novi krug a čika USA kaže nece vise da nas brani đaba.

FATIH
Gost
FATIH
1 godina prije
Reply to  MDM

MDM
MOZES SAMO PLAKATI……………

oiaerfiaefabwcfewjdcfiwidcwdcd
Gost
oiaerfiaefabwcfewjdcfiwidcwdcd
1 godina prije
Reply to  Z.A.

Rusi učvrščuju arktik novim radarima Rezonans-N koji otkriva stilt i hiperzvučne ciljeve koji lete 20 mahova. Dva su več operativna jedna je pred završetko napraviće još dva. Prave željezni zid sa arktika da im ne mogu ništa.

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Rezonans radari su več operativni i u Egiptu i u Iranu, pa se tako širi drugi krug ruskog sanitarnog koridora…. Praktički postaje kompletna Rusija sve više A2AD….

oiaerfiaefabwcfewjdcfiwidcwdcd
Gost
oiaerfiaefabwcfewjdcfiwidcwdcd
1 godina prije
Reply to  Trubadur

Hm, prvi je postavljen u Rusiji prije 5 godina, od kud ti podatci za Egipat i Iran, možda znaš više od mene o tome?

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

U Egiptu je več operativan u Gharib, al Bahr al Ahmar ( 28°42’28.45 N 32°23’6.40 E) …. A u Iranu je operativan od juna ili jula 2019, inače pod imenom Ghadir…

oiaerfiaefabwcfewjdcfiwidcwdcd
Gost
oiaerfiaefabwcfewjdcfiwidcwdcd
1 godina prije
Reply to  Trubadur

A dobro, morat ću ti vjerovati jer imaš dobre podatke, slovenci su uvijek bili tehnički nadareni. Onaj Štajer Dajmler Puh, onaj Puh je bio slovenski inovator. Možda nisi znao ali pištolj Rex Zero 1 (onako kopija Sigaurera P-226 sa sitnim izmjenama proizveden u Sloveniji) je prošao vodu, pijesak i blato jedini bez zastoja kod onog tipa na testu na jubito.

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Pa dao bi i linkove, ali na Logično, to traje i traje….

oiaerfiaefabwcfewjdcfiwidcwdcd
Gost
oiaerfiaefabwcfewjdcfiwidcwdcd
1 godina prije
Reply to  Trubadur

Sve ok, ne stignem sve obradiit što me zanima, morao bi visiti 24 h da bi sve pokupio.

MDM
Gost
MDM
1 godina prije

Do sada su imali oko 15 minuta da se konsultiraju šta se događa, sad kad detektiraju raketu u istom momentu ide odgovor, nema čekanja.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  MDM

A onda su se pojavili hipersonici koje mozes detektovati tek par dana po udaru dok provjeris da li te je pogodila raketa ili meteorit.

Aga
Gost
Aga
1 godina prije

Amerikanci imaju pokraj tih tkz plovecih tvrđava na stotine baza tj tvrđava na kojima se nalaze pzo,avio piste , sva potrebna infrakstruktura dakle logisticka cvorista. To je njihova najveca prednost , u buducnosti ce morima vladati podmornice s hiper torpedima I raketama nsv dometom… nosaci samo za zemlje poput iraka ,libije. od kine je strategija jasna ovladati tjesnacima,zaljevima i glavnim tockama kontrolirati dubine mora te se maksimalno utvrditi kako na kopnu tako i na otocima, realno to su najbolje utvrde.

Aga
Gost
Aga
1 godina prije

Cuj obrana tipa.tvrđave u proslosti se razbijala katapulzima,pa topovima pa raketiranjem… ugl. Taktika postoji za kinu vrlo jednostavno prvih 80km obalnog pojasa nokautiraj i ona je na koljenima

oiaerfiaefabwcfewjdcfiwidcwdcd
Gost
oiaerfiaefabwcfewjdcfiwidcwdcd
1 godina prije
Reply to  Aga

Kinu sa Rusijom ne mogu rasturiti ko bugarsku skupštinu.

Šule
Gost
Šule
1 godina prije

Rusija se još nije izjasnila po tom sukobu..Putin zna da će sa USA vladati određenim djelovima svijeta -samo interes a tu Kina mora da izvisi ili da budu i dalje robovi zapada.

oiaerfiaefabwcfewjdcfiwidcwdcd
Gost
oiaerfiaefabwcfewjdcfiwidcwdcd
1 godina prije
Reply to  Šule

Vidi Šule da se ne zamajavamo, tvoji upravljaju svima no ako se Kina i Rusija otrgnu i Indija bude neutralna, u što sumnjam, onda ne možete više preko čemerike i jewrope urinirati po svijetu. Dok god Kina i Rusija imaju vaš vašingtonski konsenzus imate polugu da ih držite u pokornosti. Svijet je upravljan iz jednog centra a NWO živi još do babilona, asteroid bi to najbolje nivelirao.

Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske
1 godina prije
Reply to  Šule

ha,ha,,koje ti blbosti pises..stvanro mora se covjek tebi namsijati..shvacas ti uopce sto je Kina danas Sule..ako neshvacas,malo prostudiraj danas neke stvari,psolozi kockice,mozda dobijes neki zakljucak..

Šule
Gost
Šule
1 godina prije

Kina je samo pokupila novčana sredstva radi svojih robova koji su radili besplatno za cijelli svijet..kad rat dođe to će
Kinu unazadit u srednji vijek i zato USA želi taj rat a saveznika ima okolo koliko želi…pa ti vidi Milane šta je globalni centar svijeta

Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske
1 godina prije
Reply to  Šule

koji su to saveznici sule,daj bolan ,nelupetaj covjece..nicem ti nerazumis,to ti otvoreno kazem..ameri su svoje odratovali,nikoga oni vise napadati nece,mogu jedino sami sebe unutar amerike..jer nece biti nato snaga,njima je odzvonilo jako brzo..a trump nestvara ameriku kao hegemona u svijetu i da ratuje,nego stvara ameriku da proizvodi,da zivi od rada a ne ratovanja i kradezi kao do sada…a sto ti svemu tome nerazumijes,sule,to je druga prica..nije za svakoga politika..

trumba
Gost
trumba
1 godina prije

Svi zaboravljaju da su nosači aviona samo još jedna niša u portfoliju pranja love; koje izvuku prvo kroz R&D, onda kroz izgradnju te naposlijetku kroz održavanje.

Šule
Gost
Šule
1 godina prije

USA želi rat sa Kinom i provocira ih već godinama jer znaju da su moćniji po naoružanju,tehnici,logistici i sl..pa Japanci su uništili Kineze a nisu ni do koljena USA vojsci.Iduće godine ako odluče da uvuku Kinu u rat moraće priznat Tajvan kao neovisnu državu ,a ovi sporni otoci USA se voza brodovima kad hoće i kad može..Kinezi samo mogu diplomatski držat propovijedi..Zato se moraju prilagođavat njihovim interesima ili odoše u srednji vijek.

Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske
1 godina prije
Reply to  Šule

e moj sule,kako si ti naivan..Nikad Amerika Kinu nece napasti,jer ameri vise nemsiju nikog napasti jer zato nemaju snage niti financijskih sredstava.A sto se tice Kine,Sule ona je novi globalni centar upravljanja a ne vise amerika..zato napada nema,nema sanse da amerika napadne kinu..ta tvoja teorija nedrzi vodu..

oiaerfiaefabwcfewjdcfiwidcwdcd
Gost
oiaerfiaefabwcfewjdcfiwidcwdcd
1 godina prije

Mođe ti si svoju vjerodostojnost pokazao kad si rekao da je olbrajtova čehinja………………a ja sam te skužio od početka tvog konspirativnog pranja mozgova jago ovdje……….

Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske
1 godina prije

olbrajtova je cehinja,proijeklom cehinja,roditelji rođeni u ceksoj,ona se rodila u ceksoj,,sto treba biti kineskinja..a ti sto pises,tvoji komentari su toliko zanimljivi da onaj tko sve to cita,stvarno s emoze upitati..sto je tim momcima,cim s eoni zabavljaju,globalnom politikom..stvanro covjek s emora svemu tome samo smijati,nista drugo,jer nema smisla sa vama voditi dijalog,jer ionako nicem nerazumijete.samo mlatis praznu slamu..

oiaerfiaefabwcfewjdcfiwidcwdcd
Gost
oiaerfiaefabwcfewjdcfiwidcwdcd
1 godina prije

Moše, ne misli da možeš ponavljanjem obmane postići da ona postane istina. Trćao si tamo za olbrajtovom da ti da autogram, ako si uopće bio obavještajac, da se pohvališ svojoj vosk.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

hahaha, dosta s tom skvo..

LNT_Iluvatar
Member
Famed Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije

@Milanče

Imaš ti pravo. Tko leti najviše , vidi najdalje.
Ne znam kako ti nije dosadilo da bacaš biserje pred svinje.
Osoba tako kompleksnog geopolitičkog uvida, mislim što se zamajavaš s nama smrtnicima koji ništa ne razumijemo?
Što ne provodiš vrijeme s svojim poznanicima koji znaju i kreiraju geopolitičku realnost.
Ne razumijem , visiš ovdje s neukima i gubiš vrijeme?
.
Hm
Ili..!??
Pecaš ovčice za svoj blog?
Pecaš , nevine duše da im budeš Mesija 🙂
Sveznajući Milan!
.
Da nisi ti onaj Vidoviti Milan? 🙂

oiaerfiaefabwcfewjdcfiwidcwdcd
Gost
oiaerfiaefabwcfewjdcfiwidcwdcd
1 godina prije
Reply to  LNT_Iluvatar

LNT, evo zadnji uradak Mošeovih iz Praga, ako je uopće tamo: PRAŠKI GRAĐANSKI CENTAR ZA AMERIČKI NOVAC U KIŠINJEV DOVEO 300 „REVOLUCIONARA“

LNT_Iluvatar
Member
Famed Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije

@Subi

A misliš da je on dio te ekipe?
Moguće…mada meni više “pari” da ima mesijanski sindrom

oiaerfiaefabwcfewjdcfiwidcwdcd
Gost
oiaerfiaefabwcfewjdcfiwidcwdcd
1 godina prije
Reply to  LNT_Iluvatar

Pa skvo mu je od onih koji drže Prag u svojoj šaci a istina je ima i višak samopouzdanja u svoje ganglije ali tu je da jego preodgoji, one naivne naravno.

LNT_Iluvatar
Member
Famed Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije

Nisam upratio…tko mu je skvo?
Ili misliš na onu varanku kojoj je trčao po autogram?

oiaerfiaefabwcfewjdcfiwidcwdcd
Gost
oiaerfiaefabwcfewjdcfiwidcwdcd
1 godina prije
Reply to  LNT_Iluvatar

Pa skvo mu je iz iste loze kao i gušterača olbi, hvalio se tu. Pa kako su mu prijatelji isto varani kako puno od njih nauči, ima tu sve zapisano. Moše je hazbara ali sofisiticirana, 30 posto laži, 30 posto obmanjujuće istine a ostatak je što mu padne na pamet.

Šule
Gost
Šule
1 godina prije

E moj Milanče tvoja globalna politika se svodi na Čehe i njihove gluposti..USA jedino ima neprijatelja u ovom trenutku a to je Kina jer drže njihove obveznice,trgovački su neposlušni i itd..da ti neobjašnjavam sve sam napisao ukratko…

Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske
1 godina prije
Reply to  Šule

daj bolan sule nelupeztaj,globalni centar upravljanja preuzela je od amerike i engleske kina.tako d anikakvog napada i bakraca nece biti..Jedini tko moze ovog trenutka Kinu ukrotiti i balnasirati je aRusija.svi ostali mogu samo nijemo klimati glavama..Sto se tice amerike,ona ima jako puno sovjih problema da napada nekoga ovog trenutka i vodi ratove..nemoze napasti jednu Venecuelu a ne KInu..daj malo covjece,skockaj neke stvari pa pisi,a nepisi blbosti koji veze nema sa trenutnom globalnom realnoscu u svijetu.Biti c euskoro nova jalta,pa ces malo drugacije pjevati..Kad citam pojedine komentare,stvarno mnogi ljudi s ebave globalnom poltikom a nemaju osnove kako gloablna poltika funkcionira,koji su… Pročitaj više »

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije
Reply to  Šule

hahahaha…. Brate mili iz kojeg si ti paralelnog svijeta došao …. Sve si mislim, da nije možda Disneyland…

Patetika
Gost
Patetika
1 godina prije

Ako Ameri toliko zaostaju za Rusima, zašto fotošopirate ruski barjak na američki hipersonični projektil iz 2010? U svakom članku o cirkonima vidimo slike waveridera… za krepat od smijeha.

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije
Reply to  Patetika

Pošto nema puno slika… A i taj Boeing- x-51, je samo crtež….. Ali, neka vam bude jedna prava slika Zircona , odnosno njegovog utovara… http://csef.ru/media/articles/7609/8491.jpg

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije
Reply to  Trubadur

Može se lepovidjeti dva buster motora i scramjet motor….

LNT_Iluvatar
Member
Famed Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije
Reply to  Trubadur

@Trubi

Mislim da ni ta slika nije prava, nego je dio slike utovara P-1000 Vulkan

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije
Reply to  LNT_Iluvatar
LNT_Iluvatar
Member
Famed Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije
Reply to  Trubadur

Ova bi mogla biti prava…tako nekako liči kod lansiranja
Koliko sam primjetio nema još slika iz blizine 🙂

Inače ovu sliku koju spominje Patetika i koja je na naslovnici prvi je za ilustraciju Zircona upotrijebio zerohedge…i tako je krenulo

LNT_Iluvatar
Member
Famed Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije
Reply to  Trubadur

@Trubi

Negdje sam naletio na info da ga žele prilagoditi i za tu-160.
Sajt mi nije bio baš pouzdan.

Jesi li možda negdje naletio na tu informaciju na relevantnom izvoru?

FATIH
Gost
FATIH
1 godina prije
Reply to  Patetika

PATETIKA
BAS PATETISES………..SAMO TI NE PIJE VODE.
.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Patetika

E stavrno si patetika – “američki hipersonični projektil iz 2010” a taj projektil je tek ove godine postigao brzinu od 500 km/h. Daleko je to od hipersonika.

MDM
Gost
MDM
1 godina prije
Reply to  tihobl

Ne lupetaj i procitaj ponovo. Usput pogledaj X43 (mach 10 , 1967)

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  MDM

Ne lupetam ja, vec ponavljam ono sto je saopstio Pentagon. Kazu da su postigli 500 km/h, a za vece brzine traze pare za termicku zastitu. Nije to lose, 2017 brzina je bila 200 km/h. Tim tempom imace hiperonik za 30 godina.

MDM
Gost
MDM
1 godina prije
Reply to  tihobl

On 1 May 2013, the X-51 performed its first fully successful flight test on its fourth test flight. The X-51 and booster detached from a B-52H and was powered to Mach 4.8 (3,200 mph; 5,100 km/h) by the booster rocket. It then separated cleanly from the booster and ignited its own engine. The test aircraft then accelerated to Mach 5.1 (source wiki) Ostavi Pentagon, nisu glupi da otkrivaju sve karte. “If you know the enemy and know yourself, you need not fear the result of a hundred battles. If you know yourself but not the enemy, for every victory gained… Pročitaj više »

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije
Reply to  MDM

@MDM zvani plazma

Ne preskači bitno kada citiraš.
Hipersonični let je trajao 210 sekundi.
Let je bio na više od 20.000 metara.
Lansiranje je izvršeno s B-52 na 15.000 m
Max brzina 5,1 mah

Podaci koji jasno pokazuju koliki im je zaostatak u hipersonici

powerfnqerufbvuewcbuwdwdcdwc
Gost
powerfnqerufbvuewcbuwdwdcdwc
1 godina prije
Reply to  LNT_Iluvatar

LNT rekoh ti gubiš svoje dragocijeno vrijeme sa trolejbusom zaljubljenim u tamne kolače.

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije

Subi dobro jutro 🙂

U stvari nisam pisao Plazmi, shvatio sam jučer da vrlo selektivno obrađuje informacije.
Možda netko čita , da mu malo skratim traženje informacija.

powerfnqerufbvuewcbuwdwdcdwc
Gost
powerfnqerufbvuewcbuwdwdcdwc
1 godina prije
Reply to  LNT_Iluvatar

Dobar dan već, precizan si, tebi se kao i Ivi i Trubaduru može vjerovati na podatcima, samo nastavi.

MDM
Gost
MDM
1 godina prije
Reply to  LNT_Iluvatar

Piše 2013, inače 1967 godine X-15 6.7 mach sa pilotom.
Sta mislis Kinzhal leti 5 metara iznad zemlje sa mach 10 ? Koliki mu je uposte domet ?

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije
Reply to  MDM

Plazma Prema ruskim izvorima u verziji za mig31k 2.000 km. Usa izvori su malo skeptični prema tom podatku. Pošto si izjavio da si također skeptičan prema ruskim izvorima, možemo pogledati što znamo. . Da je to aero balistička verzija Iskandera Iskander ima domet 500 km , ne radi tehničkih mogućnosti nego radi INF-a koji se opet ne odnosi na Kinđal. Iskander se lansira s zemlje , Kinđal se lansira kod brzine 2 maha na plafonu leta . S obzirom na navedeno odokativna , amaterska kozervativna procjena dometa bi bila 1000 km Optimistična bi bila preko 2000 km jer Rusi vrlo… Pročitaj više »

MDM
Gost
MDM
1 godina prije
Reply to  LNT_Iluvatar

Dragi rusoljubac
Jel ti sad jasno da Kinzhal nije nikakav hipersonic cruise missile.
Njegov domet ovisi o dometu nosaca.

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije
Reply to  MDM

Plazma

Do kada misliš trolati i pisati gluposti?

citat:”Jel ti sad jasno da Kinzhal nije nikakav hipersonic cruise missile.”
Naravno jer to nisam nikada niti tvrdio. Kindjal nije krstareća raketa
Kindjal je hipersonični ALBM s kvazi balističkom putanjom.
.
citat. “Njegov domet ovisi o dometu nosaca.”
Opet brljaš, ne domet već operativni domet koji ovisi o borbenom radijusu nosača ( aviona) i dometu rakete.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 godina prije

Onima koji zapocinju ratove uopce nije bitno hoce li pobjediti ili ne. Cak im ni zarada nije na prvome mjestu jer stampaju pare kako pozele. Njima je da se mi medusobno koljemo i ne obracamo pozornost na njih kako bi oni u miru vladali dok u prvi plan za odgovornost ratovanja guraju nekakve nebitne lutke-politicare…Kako tehnologija napreduje tako im sve vise odgovara depopulacija…Osim navedenog ratna razaranja ostavljaju dugove koji ce jos nerodeni financijski-robovi generacijama vracati!

oiaerfiaefabwcfewjdcfiwidcwdcd
Gost
oiaerfiaefabwcfewjdcfiwidcwdcd
1 godina prije

Izračunaj tko dobija u miru, za vrijeme rata i poslije rata i sve je jasno ko dan.

Zadranin
Gost
Zadranin
1 godina prije

Banke..

powerfnqerufbvuewcbuwdwdcdwc
Gost
powerfnqerufbvuewcbuwdwdcdwc
1 godina prije
Reply to  Zadranin

Tko stoji iza monopola tiskanja novca, tko je vlasnik, tko izdaje zapovjedi kad će kriza koja se pretvara u rat, tko izmišlja zakone putem kojih uz novac pokoravaju svijet, tko upravlja političarima, obrazovanjem bolje reći programiranjem, itd. i bankari rade za one gore, bankari su njima samo sredstvo kao i države i narodi. Uvijek isti izlaze još bogatiji i u miru i u ratu i poslije rata. Kako su oni koji kod gala drže svo bogatstvo zadnjih 600 godina pobjegli od giljotinje a one koje su željeli opljačkati su giljotinirali uz pomoć obojene revolucije i uvalili im galskog predhodnika Šikiju… Pročitaj više »

Driftwood
Gost
Driftwood
1 godina prije

Kako to da s400 po navodima vidi radarski odraz velicine loptice za tenis na 400km i nista od raketa im nije prijetnja,a nosaci aviona uz pratecu ergelu brodova, radara, aviona i satelita predstavljaju glinene golubove?! Ovaj jako zanimljiv portal na momente biva neobjektivno rusofilno iritantan.

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije
Reply to  Driftwood

a) S-400 ne može rušiti hipersonične projektile

b) “nosaci aviona uz pratecu ergelu brodova, radara, aviona i satelita predstavljaju glinene golubove?!”
Da jer u toj ergeli brodova ne postoji sredstvo da ruši ciljeve brže od maha 3. Evo da povećamo to i na mah5 , opet trenutno nemaju ništa za manevrirajući cilj mah8 i mah 10.
*presretanje ne funkcionira jer ciljevi ne idu balističkom putanjom
* sustizanje ne funkcionira jer nemaš ništa što je dovoljno brzo da ih sustigne

MDM
Gost
MDM
1 godina prije
Reply to  Driftwood

Na momente ?? E sad si ga stvarno pretjerao.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Nosači imaju dvojaku ulogu: s jedne strane služe za maltretiranje manjih i vojno slabih zemalja (mada se i to drastično mijenja, vidjeli smo kako Jemen potapa brodove uzduž i poprijeko s jeftinim kineskim raketama), a druga funkcija mu je izvlačenje stotina i stotina milijardi dolara od američkih ovaca. Ameri nisu glupi i rade na hipersonicima, makar su u katastrofalnom zaostatku. Što se nosača tiče, oni su plutajuće mete samo do momenta dok se ne napravi pouzdana zaštita od hipersonika, onda se ponovno pretvaraju u moćno ofenzivno oružje za svakog protivnika. Kad će se ta zaštita pojaviti i da li će… Pročitaj više »

powerfnqerufbvuewcbuwdwdcdwc
Gost
powerfnqerufbvuewcbuwdwdcdwc
1 godina prije
Reply to  Ivo

Ubijaš zadnjim pasusom hahaha.

powerfnqerufbvuewcbuwdwdcdwc
Gost
powerfnqerufbvuewcbuwdwdcdwc
1 godina prije
Reply to  Ivo

Mislim da si pogodio zašto su na remontu (jedan od razloga je i to, ne svi razlozi zašto su na remontu), slušao sam jednom Milinovića da ovi rade na odbrani od supersonika (ne hipersonika) i već ih postavljaju na neke brodove, možda upravo sada to postavljaju na šerko nosaće.

Ivan Sever
Gost
Ivan Sever
1 godina prije

Članak je ili “naivan” ili instrumntaliziran, a svakako “suštinski netočan”. Sama činjenica (navedena u članku) da hipersoničnih 2000 raketa košta kao 1 (jedan) nosač aviona uz istovremenu konstataciju da američki vojni proračun tendira ka 1000 mlrd $ govori da postoji ogroman prostor ne samo za hipersonične rakete, već za još štošta drugoga. I nemojte biti naivni da Amerikanci neće poduzeti sve što je u njihovoj moći (a moć im je ogromna) da osiguraju svoju dominaciju i pljačku cijelog svijeta. Po toj logici zapravo svi ostali plaćaju taj isti proračun.

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije
Reply to  Ivan Sever

@Ivane
Tko je pjevao :” nije u šoldima sve…..”?
Financijska moć nije upitna ali razvoj i implementacija je dug proces dok neki sistem postane operativan.
.
…hint pogledaj ruske muke i koliko su vremena potrošili na Bulavu
Hint 2: pogledaj probleme kada nešto učiniš operativnim bez dovoljno testiranja ( f35 , 737max)

POVEZANE VIJESTI

Izbornik