Svi američki nosači zrakoplova za Atlantik su na remontu u Norfolku ili kasne s isporukom

Nosač aviona sad Nortfok
49 komentara

SAD nemaju operativnih “plutajućih tvrđava”. Veliki dio flote američkih nosača zrakoplova nalazi se na remontu.

Zbog brojnih popravaka, dopunjavanja i remonta, svih šest nosača zrakoplova američke mornarice je na istočnoj obali i istovremeno su u luci. Mornarica je sve tanja i tanja kako bi udovoljila programu Pentagona za “nadmetanjem” s Rusijom i Kinom.

U vrijeme pisanja teksta, niti jedan nosač zrakoplova američke mornarice nije plovio Atlantikom i svih šest je bilo u luci u Norfolku u Virginiji. Ranije ove godine, neki od ogromnih ratnih brodova od 100 000 tona vratili su se u Norfolk na seriju remonta, a drugi su imali neočekivane probleme.

„USS George H.W. Bush“ počeo je u veljači remont dug 28 mjeseci, koji bi trebao biti završen sredinom 2021. godine. „USS George Washington“ nedavno se vratio s mora i nakon remonta će biti spreman tek krajem 2021. godine.

„USS John C. Stennis“ stigao je u luku u svibnju zbog godišnjeg dopunjavanja i remonta. Međutim, on mora čekati da se dovrši obnova nosača zrakoplova „USS George Washington“, jer tek onda može doći na red.

Drugi brodovi bi uskoro mogli zaploviti, piše Breaking Defense, ali moglo bi proći nekoliko tjedana ili mjeseci da se to dogodi. „USS Dwight D. Eisenhower“ završio je testiranje prije raspoređivanja ranije ovog mjeseca, ali trebat će proći dodatnu obuku prije nego što počne s radom.

Očekuje se da će „USS Gerald R. Ford“ biti isporučen mornarici prije kraja godine. Ovaj nosač zrakoplova je trebao biti spreman prije mnogo godina, kao što je htjela mornarica, ali jedan kvar za drugim u brojnim novim naprednim sustavima broda nisu dopustili da bude isporučen. Tako „USS Gerald R. Ford“ neće biti operativan najmanje do 2024. godine. U kolovozu je sustav brodskih pogona konačno popravljen, a proizvođač brodova “Huntington Ingalls” obećao je da će sve liftovi za dizanje streljiva na brodu proraditi do kraja godine.

Tu je i „USS Harry S. Truman“. Pentagon bi trebao deaktivirati stari nosač zrakoplova zbog uštede milijardi dolara, ali Trumpova je administracija u travnju tu odluku poništila. Nakon što je u kolovozu ratni brod pretrpio masovno zamračenje, morao se vratiti u Norfolk na popravak, tako da je ostatak borbene skupine nastavio djelovati bez nosača zrakoplova.

Chris Miner, potpredsjednik odjela za nosače zrakoplova u “Huntington Ingallsu”, podružnici Newport News Shipbuildinga, rekao je za Breaking Defense da je flota doživjela “jedno od najvećih preklapanja u smislu remonta i izgradnje posljednjih godina“.

„Postoje neki izazovi na kojima radimo. Imali smo nekih preklapanja u prošlosti, ali ništa slično, ali ovo nije nešto što ne možemo prevladati”, rekao je Chris Miner

Miner je napomenuo da je brodogradilište povuklo radnike nosača „USS George H.W. Bush“, kao i radnike i opremu s  nosača zrakoplova „USS George Washington“, kako bi mogli popraviti „USS Harry S. Truman“.

Glasnogovornik mornarice rekao je u ponedjeljak da mornarica “ne očekuje odgađanje slanja u službu drugih brodova zbog obnove na brodu „USS Harry S. Truman”.

Drugi izvor upoznat s tom temom kaže kako bi „USS Harry S. Truman” trebao biti gotov krajem studenog, ali je upozorio je da je to optimistična procjena.

Ozbiljan nedostatak mornarice istaknut je u izvješću Kongresa još u ožujku, kada se istaknulo da Kongres mora dobiti točne informacije kako bi se izbjegli “gladni ciklusi koji utječu na industrijsku bazu za popravke i proizvodnju”.

Izvještaj je utvrdio da mornarica obje obale pokriva sa svojih 11 nosača zrakoplova i desetine podmornica. Sveukupno postoji samo 21 pristanište za održavanje 109 američkih brodova, ne računajući podmornice.

Međutim, plan Trumpove vlade za proširenjem mornarice s 287 na 355 plovila do 2034. godine je proglašen glavnom preprekom, uz to da velik dio flote datira iz vremena Hladnog rata.

Produljenje vijeka trajanja nosača zrakoplova „USS Harry S. Truman” dio je tog cilja, baš kao što je Kongres požurio nabaviti dva broda koja su odobrena početkom ove godine za kupnju više brodova klase Ford, čak i prije nego što je glavni brod klase potpuno riješio sve nedostatke. Ostala pitanja uključuju zadržavanje vojnika i pokušaj povećanja njihova broja, kao i oživljavanje mornaričkih podmornica klase „Torpedoman Mate“, koje nisu u službi 2007. godine.

Nosač avionaus navy
Pretplatiti se
Obavijesti o
49 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sparkling
4 godine prije

E kakva nesposobnost poslovanja. Pa svaki brodovlasnik danas zna da je najbolji i najeftiniji remont u Kineskim brodogradilištima. Ponekad moraš čekati da bi došao na red, ali se u konačnici isplati. A za rezervne dijelove nema problema. Svega ima u Kini. I posada je zadovoljna jer mogu otici u jeftini shopping.

Siniša
4 godine prije

Mala neugodnost koja će biti riješena, prije rata u svakom slučaju a kako sumnjam u rat sa Rusijom jer će pre sa EU zaratovati tako da nema zime.
Elem…mene interesuje ta devastacija američkog kvaliteta; pored silnih školovanih ljudi, kompjutera i softvera, bazičnog standarda koji je Amerika imala dešavaju se greške koje se nisu dešavale ni u ona doba HB olovke i linijara.

Sovanarola
4 godine prije

Vrijeme je pregazilo nosace aviona.Ne pomažu više ni kod Koreje Irana Venecuele a Rusi za njih kažu da su zgodne mete.Najveca korist od njih je ako se izrežu za staro željezo.

kgfjč
4 godine prije

Dakle, mađarska mornarica je trenutačno opasnija od američke?

Perzija do trsta
4 godine prije

Totalna dezorijentacija je prisutnija u tvom članku nego u us navy.podmornice klase torpedoman mate,wtf?čovjeće pa čitaš li ti svoj članak nakon google prevođenja?redakciji preporučujem da ovog lika ili edumciraju o prevođenju članaka ili neka samo nabavlja slike za članke,tu valjda ne%e ništa zeznuti.

Zax
4 godine prije

Priprema za fiskalnu 2020. Pentagon se grebe za jos para. Dvadeset puta veci budzet od rusa im ocito nije dovoljan

Dopizdilomi
4 godine prije

Imaju problema sa postavljanjem novih nevidljivih zrakoplova. Postave na palubu jedan pa ne znaju koliko drugi da postave blizu jer prvoga ne vide.

Ivo
4 godine prije

Tamo im je i mjesto. Čim isplove postaju ploveće mete, tu su najsigurniji. S rusima imaju dogovor da ih u slučaju rata neće gađati dok su u matičnim lukama, da tako ne zagađuju ocean s potopljenim nuklearnim reaktorima.

Istina pa makar metak u čelo
4 godine prije

Kome trebaju nosači aviona? Samo onima koji imaju namjeru nekoga napadati.

Z.A.
4 godine prije

Ovaj clanak o americkim nosacima aviona nemora nista znaciti i mislim netreba donositi preuranjene zakljucke o sposobnosti americke mornarice po onoj matrici gotovi su, vidi sta im se desava, flota im je van stroja. Mene vise interesuje otkud najednom svi u lukama u svrhu popravke i remonta. Nemoguce je da su se svi najednom i u istom trenutku nasli van funkcije. Amerikancima moze se svasta prisiti ali da su nemarni ili neznalice po pitanju odrzavanja svojih nosaca to je daleko od istine.

pipistrela
4 godine prije

a što naša tajnica NATO ne ponudi hrvatsku brodogradnju da pomogne remontirati nosače USA demokracije, pa hrvatska brodogradnja je respektabilna i prosperitetna i t.d industrija

nessy
4 godine prije

Pa, jeli se meni cini, ili je ovo jedinstvena prilika za jedan Posejdon, i flota nosaca, puff… nema je vise.

oiaerfiaefabwcfewjdcfiwidcwdcd
4 godine prije

O ovome sam pisao neki dan, Ford klasa će završiti kao i ona Seawulf klasa podmornica, bit će preskupo, isto kao i oni Zumvalt razarači. Jednostavno ne može podnjeti stvorov vazal čemerika pohlepu svoje djece i pumpanje do besjvesti cijena, ne može pohlepu pratiti ni glavni i odgovorni sistemski kolonizator tame FED. Izlaz će tražiti u nametanju digitalne zamjene šerko dolaru da mogu lupati decimale do mjeseca da kupe svemir. To obično ne ide bez rata.

Mozart
4 godine prije

U danasnjem svijetu supersonicnih projektila raznih snaga imati ove kante je cirkus jedino za razvoz mornara do bordel drzava za sex party. Za selfie sa polugolom damom u saveznickim klaun drzavama. Dok stotine tisuca gladnih smrznutih amerikanaca spava u satorima po trotuarima americkih gradova.
Crna rupetina bez dna za porezne obveznike amerike. Korozija mozga i morala.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI