fbpx

Satelitske slike pokazuju značajan napredak postignut na kineskom nosaču Tip 002

Kineski nosač tipa 002

Nove komercijalne satelitske fotografije Tip 002, trećeg nosača aviona Kineske narodnooslobodilačke vojske (PLAN) i drugog ravne površine domaći proizvedenog, pružaju najjasniji pogled na plovilo nakon opsežne izgradnje i preseljenja, navodi se u novom izvještaju.

China Power Project (ChinaPower) Centra za strateške i međunarodne studije ažurirao je u četvrtak stranicu „Praćenje trećeg kineskog nosača aviona“ novim satelitskim snimcima snimljenim u brodogradilištu Jiangnan u Šangaju, u Kini, 18. avgusta 2020.

„Po prvi put od početka gradnje, blokovi trupa broda raspoređeni su po redosljedu izgradnje i otkrivenih zaštitnih skloništa, omogućavajući najjasniji pogled na nosač“, detaljno je analizirala China Power, napominjući da je Tip 002 premješten na novu lokaciju u brodogradilištu negdje između 24. maja i 2. juna.

„Na suvom pristaništu nalazi se devet blokova trupa. Blokovi se protežu otprilike 351 metar od pramca do krme (uključujući razmake između njih). Izuzimajući ove prostore, vidljivi blokovi trupa broda dugački su otprilike 297 metara “, navodi se u izvještaju. „Najduži blok, koji se sastoji od krme, dugačak je oko 49 metara. Što se tiče širine, najširi blokovi trupa imaju otprilike 40 metara. “

„Kako se gradnja nastavlja, očekujemo da će se plovilo produžiti za nekoliko metara dodavanjem letačke palube“, pojasnio je China Power.
Odgovarajući na glasine o napretku PLAN na brodu, komandant američkih snaga flote, Chris Grady, tvrdi da razvoj kineske pomorske moći predstavlja „argument da su nosači važni“.

„Za mene je to potpuno logično, oni su pomorska sila i razumiju veliku vrijednost avijacije i kako to može oblikovati međunarodno okruženje.Trebalo nam je više od 100 godina da to ispravimo “, rekao je Grady u četvrtak tokom Simpozijuma o modernizaciji održavanja flote Američkog društva mornaričkih inženjera 2020.

„Samo naprijed i sagradite taj veliki brod.“

Military.com izveo je poređenje između sistema za lansiranje elektromagnetnih vazduhoplova (EMALS) za koji se priča da je planiran za kineskog nosača i USS Gerald R. Ford, prvog te klase ali prekomjernog budžeta, kojem je velikih mana u dizajnu omele predviđenu prvu službu u 2018. godini.

Kapetan Kenneth B. Sterbenz, menadžer Programa za lansiranje i povratak aviona američke mornarice, nedavno je objavio da su Fordovi napredni uređaji za zaustavljanje (AAG) i EMALS imali 4.000 lansiranja i povrataka tokom perioda Post Delivery Test & Trials (PDT & T) .

Rad je sada usredsređen na određivanje pouzdanosti u AAG i EMALS. Ako se pozitivni pomaci nastave, zvaničnici procjenjuju da će Ford biti spreman za zadatke do 2022. godine, otkrio je kontraadmiral John Meyer, šef Naval Air Force Atlantic, tokom virtuelnog simpozijuma

Udruženja Tailhook u subotu.

„Još uvijek nismo tamo gdje želimo da budemo, ali napravili smo velike korake i svake godine smo sve bolji“, rekao je.

China Power je izjavio da, na osnovu trenutnih satelitskih snimaka i znanja, „još uvijek nije moguće“ procijeniti da li će Tip 002 imati EMALS, „ali nezvanični izvori sugerišu da je Kina postigla značajan napredak u razvoju ove tehnologije“.

Krajem avgusta izviještavano je da PLAN može da nastavi izgradnju jedinstvenog jurišnog nosača opremljenog EMALS sposobnim za pokretanje bespilotnih letjelica kao što su dronovi sa rotirajućim krilima.

Predloženi pristanišni tip 076 za helikoptere vjerovatno bi omogućio nosaču da preveze najmanje 30 helikoptera, niz oklopnih, amfibijskih borbenih vozila i stotine kineskih marinaca za kopnene napade, navodi South China Morning Post.

4.2 13
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
22 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
neutrino
Gost
neutrino
1 mjesec prije

I di je onda taj satelitski snimak o kojemu govori naslov?

Sino-Belarus
Gost
Sino-Belarus
1 mjesec prije

Na stranici China Power Project

Ante
Gost
Ante
1 mjesec prije

Da ja gradim novi nosač zrakoplova on bi uglavnom imao više bespilotnih letjelica na mlazni pogon kao vojni zrakoplovi. Bespilotna letjelica može imati više goriva i oružja jer ne treba kabina za pilota. Naravno bio bi izgrađen i nosač koji može imati avione sa pilotom. Uglavnom u temo smjeru bi razvijao vojnu tehniku da je više samostalna a i više bi letjelica moglo stati na sam nosač zrakoplova.

Venom
Gost
Venom
1 mjesec prije

A zašto bi brezpilotna letjelica imala više goriva i oružja ?
Na osnovu čega ?

tihobl
Gost
tihobl
1 mjesec prije

Ante ti si rus.
Rusi ne grade novi nosac ni ove godine (odnosno grade ga samo na papiru pa su i ove godine izbacili novi model). Ali zato su brodicima kaspijske flote dodali dronove. Kazu: sto da gradimo novi brod za eskadrilu dronova kad je mozemo smjetiti na postojece brodove.

Kinezi trebaju usvojiti taktiku od rusa (koji su klub rakete spakovali u civilne kontejnere), pa rakete i dronove spakovati u civilnu ambalazu. Koliko kontejnerski brodova imaju po morima i okeanima zacas bi dosli do najmocnije ratne flote na svijetu. Dok ti ne zatreba brodovi se bave civilnim transportom i zaradjuju, a kad se zaguzva zacas natovaris kontejnere i pretvoris ih u krstarice.

Gungula1950
Gost
Gungula1950
1 mjesec prije

To sta su kub spakirali u civilne kontenjere nije dobar potez koliko god na prvu tako izgledalo. Civilne mete ce postat vojne uz dobre argumente. Nesto slicno izraelakoj taktici skrivanja iza civilnih letova

tihobl
Gost
tihobl
1 mjesec prije

Za amere nema civilnih meta. Oni to zovu kolateralna steta.

Perzija do trsta
Gost
Perzija do trsta
1 mjesec prije

Lako za rakete,ali kako sakriti elektronsku opremu i njihove antene?

oefvnejrnvienriferfv
Gost
oefvnejrnvienriferfv
1 mjesec prije

Ništa od toga, samo nuksice u večem broju barem troduplom nego što imaju ih spašavaju. Za njih neće dobiti vrijeme da ih zgotove kao što nemaju vremena da naprave ovakovih dvadesetak nosaća da krstare 1000 km Kineskom moru i štite id prilaza ciojenkija i ciogusara.

Max
Member
Famed Member
Max
1 mjesec prije

Svjesna je Kina važnosti snage projekcije moći na morima u suprostavljanju SAD. Zato probijaju sve rekorde u izgradnji brodova.

Hamer
Gost
Hamer
1 mjesec prije

Američka vojna tajna je da su u posjedu već neko vrijeme zračnih nosača

nekoime
Gost
nekoime
1 mjesec prije

A tek podvodnih aviona…

onaj najve... Dalton
Gost
onaj najve... Dalton
1 mjesec prije

Jedna privatna firma iz Hong Konga је 1998. g. od ukrajinske mornarice otkupila nedovršeni nosač zrakoplova ”Varjag”, klase “1143.5 Kuznjecov”, pod firmom da će na njemu napraviti kockarnicu. Kina ga je dovršila, modernizirala i potpuno opremila. Porinula ga je 2011. g. kao ”Liaoning”.
Kinezi su angažirali stručnjake i neke ukrajinske. Jer su sovjetski nosači građeni u Ukrajini. Stječu iskustvo i kreću dalje. Daleko je to još od Amerikanaca. Oni su izvan konkurencije, ali Kinezi dolaze…. polako ali sigurno. I izgleda da čitaju šta piše@ Subaru. Pa ubrzavaju sa proizvodnjom nuksica. A napreduju i sa proizvodnjom podmornica koje će ih nositi.
P.S.
Prvi sovjetski nosač ”Kijev” klase “1143 Krečet” (Kijev, Minsk, Novorosijsk i Baku), nakon raspada SSSR-a, prodan je 1993. g. Kinezima. Sada služi kao hotel sa zabavnim parkom u Tjencinu. Kinezima je prodan i “Minsk”. Navodno služi kao muzej u Šenženu. ”Novorosijsk” je razrezan, a ”Baku” je prodan Indiji, gdje služi kao nosač “Vikramaditija”. Na njemu su ukrcani Mig-29K i Mig-29KUB.(Rusi su bili vrlo zahladili odnose sa Indijom kad su Indijci 2017. g. omogućili Amerikancima da razgledaju taj nosač i atomsku podmornicu ”Čakra”, koju su im Rusi iznajmili). Ali, to je neka druga priča.
Ti nosači su zanimljivi, osim što su prvi sovjetski nosači, kao i oni koji su na svojim palubama imali zrakoplov sa okomitim polijetanjem i slijetanjem Jakovljev Jak-38. Na Zapadu nisu mogli vjerovati da su Sovjeti ovladali tom tehnologijom.
Jak-38 se nije baš proslavio. Bio je vrlo nepouzdan i veliki broj ih se srušio tijekom službe.
Raspadom SSSR-a, Rusija nije imala novaca za razvoj i uvođenje u operativnu upotrebu njegovog nasljednika Jak-141. Amerikanci su za sitnu lovu (i to je neka druga priča), došli do njegove tehničke dokumentacije. Koja je dijelom dio onoga što je ugrađeno u F-35 B. Model sa okomitim polijetanjem i slijetanjem.

Bojan
Gost
Bojan
1 mjesec prije

Bravo majstore na komentaru sve napisano je tocno.

Laki
Gost
Laki
1 mjesec prije

Nije istina prvi avion VTOL Harrier uveden 1.travnja 1969 a prvi let 28.prosinca 1967. Jak-38 za kojeg govoriš da su ameri ukrali tehnologiju za F.35B; prvi let 1971.god. a u operativnu službu ušao 1976.A Jak-141 su samo 4 komada napravili od kojih su odustali jel su 2 se razbila i njihovi testni piloti najbolji jedva ostali živi samo je jedan uspio uspješno sletiti na nosač zrakoplova i to u srpnju 1990.godine.

onaj najve... Dalton
Gost
onaj najve... Dalton
1 mjesec prije

Nigdje ne piše da su Sovjeti prvi imali zrakoplov sa okomitim polijetanjem i slijetanjem.
Nigdje ne piše i da su na Zapadu bili zaprepašteni da Sovjeti imaju tu tehnologiju. A bili su. Baš zaprepašteni.
Nigdje ne piše da su Ameri ”ukrali tehnologiju za F.35B”. Piše da ”raspadom SSSR-a, Rusija nije imala novaca za razvoj i uvođenje u operativnu upotrebu njegovog nasljednika Jak-141.” Piše i ”da su za sitnu lovu (i to je neka druga priča), došli do njegove tehničke dokumentacije. Koja je dijelom dio onoga što je ugrađeno u F-35 B.”
Šta tu nije jasno?
P.S.
Usprkos tvom mijenjanju nicka, mi smo stari znanci.
Zašto netko tko ne zna napisati neki afirmativni komentar, nalazi zadovoljstvo u oponiranju drugome. A da bi to mogao, pošto ne nalazi uporište u samom komentaru, interpretira ga na svoj način i onda na tome gradi svoju konstrukciju.
Pitanje je retoričko….
Nije dovoljno imati samo volju za oponirati nečemu ili nekome. Nešto treba i znati.
Ili znati nekoga tko zna…. I to se računa. Ako nešto znaš, napiši. I prepusti drugima da daju svoj sud.
Idući put se neću osvrtati na komentare ovakve vrste.
Na znanje i ravnanje svekolikom pučanstvu!

Zadranin
Gost
Zadranin
1 mjesec prije

Mornarica u 21.stoljeću ima samo dvije vrste “brodova”:

– podmornice.. i mete.

P***!

Buco
Gost
Buco
1 mjesec prije

Rusija ima najveći nosač aviona na svijetu.
Dugačak je 11 vremenskih zona.

Hezbollah
Gost
Hezbollah
1 mjesec prije

Koji se istovremeno nalazi na 12 mora i tri oceana.

miki iz USA
Gost
miki iz USA
1 mjesec prije

zaboravio si ispod sjevernog pola isto

Perzija do trsta
Gost
Perzija do trsta
1 mjesec prije

Vjerovatno na granici sa mongolijom,tamo ga nitko nebi očekivao

miki iz USA
Gost
miki iz USA
1 mjesec prije

Briljantno, tutlek
sigurno miljuni vrijednih trudbenika heklaju dan i noc ceradu da sakriju ine dijelove
tih morskih cudovista i to sve u ime velikog vodje.
Srecom to je za helikoptere samo, jos dumaju kako montirati sajlu za sljetanje aviona.
Za nadati mi je da ce im bicikleta postati jedino prevozno sredstvo uskor.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
22
0
()
x