Satelitske slike pokazuju značajan napredak postignut na kineskom nosaču Tip 002

Kineski nosač tipa 002
22 komentara

Nove komercijalne satelitske fotografije Tip 002, trećeg nosača aviona Kineske narodnooslobodilačke vojske (PLAN) i drugog ravne površine domaći proizvedenog, pružaju najjasniji pogled na plovilo nakon opsežne izgradnje i preseljenja, navodi se u novom izvještaju.

China Power Project (ChinaPower) Centra za strateške i međunarodne studije ažurirao je u četvrtak stranicu „Praćenje trećeg kineskog nosača aviona“ novim satelitskim snimcima snimljenim u brodogradilištu Jiangnan u Šangaju, u Kini, 18. avgusta 2020.

„Po prvi put od početka gradnje, blokovi trupa broda raspoređeni su po redosljedu izgradnje i otkrivenih zaštitnih skloništa, omogućavajući najjasniji pogled na nosač“, detaljno je analizirala China Power, napominjući da je Tip 002 premješten na novu lokaciju u brodogradilištu negdje između 24. maja i 2. juna.

„Na suvom pristaništu nalazi se devet blokova trupa. Blokovi se protežu otprilike 351 metar od pramca do krme (uključujući razmake između njih). Izuzimajući ove prostore, vidljivi blokovi trupa broda dugački su otprilike 297 metara “, navodi se u izvještaju. „Najduži blok, koji se sastoji od krme, dugačak je oko 49 metara. Što se tiče širine, najširi blokovi trupa imaju otprilike 40 metara. “

„Kako se gradnja nastavlja, očekujemo da će se plovilo produžiti za nekoliko metara dodavanjem letačke palube“, pojasnio je China Power.
Odgovarajući na glasine o napretku PLAN na brodu, komandant američkih snaga flote, Chris Grady, tvrdi da razvoj kineske pomorske moći predstavlja „argument da su nosači važni“.

„Za mene je to potpuno logično, oni su pomorska sila i razumiju veliku vrijednost avijacije i kako to može oblikovati međunarodno okruženje.Trebalo nam je više od 100 godina da to ispravimo “, rekao je Grady u četvrtak tokom Simpozijuma o modernizaciji održavanja flote Američkog društva mornaričkih inženjera 2020.

„Samo naprijed i sagradite taj veliki brod.“

Military.com izveo je poređenje između sistema za lansiranje elektromagnetnih vazduhoplova (EMALS) za koji se priča da je planiran za kineskog nosača i USS Gerald R. Ford, prvog te klase ali prekomjernog budžeta, kojem je velikih mana u dizajnu omele predviđenu prvu službu u 2018. godini.

Kapetan Kenneth B. Sterbenz, menadžer Programa za lansiranje i povratak aviona američke mornarice, nedavno je objavio da su Fordovi napredni uređaji za zaustavljanje (AAG) i EMALS imali 4.000 lansiranja i povrataka tokom perioda Post Delivery Test & Trials (PDT & T) .

Rad je sada usredsređen na određivanje pouzdanosti u AAG i EMALS. Ako se pozitivni pomaci nastave, zvaničnici procjenjuju da će Ford biti spreman za zadatke do 2022. godine, otkrio je kontraadmiral John Meyer, šef Naval Air Force Atlantic, tokom virtuelnog simpozijuma

Udruženja Tailhook u subotu.

„Još uvijek nismo tamo gdje želimo da budemo, ali napravili smo velike korake i svake godine smo sve bolji“, rekao je.

China Power je izjavio da, na osnovu trenutnih satelitskih snimaka i znanja, „još uvijek nije moguće“ procijeniti da li će Tip 002 imati EMALS, „ali nezvanični izvori sugerišu da je Kina postigla značajan napredak u razvoju ove tehnologije“.

Krajem avgusta izviještavano je da PLAN može da nastavi izgradnju jedinstvenog jurišnog nosača opremljenog EMALS sposobnim za pokretanje bespilotnih letjelica kao što su dronovi sa rotirajućim krilima.

Predloženi pristanišni tip 076 za helikoptere vjerovatno bi omogućio nosaču da preveze najmanje 30 helikoptera, niz oklopnih, amfibijskih borbenih vozila i stotine kineskih marinaca za kopnene napade, navodi South China Morning Post.

kinaNosač avionatip 002
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
neutrino
3 godine prije

I di je onda taj satelitski snimak o kojemu govori naslov?

Ante
3 godine prije

Da ja gradim novi nosač zrakoplova on bi uglavnom imao više bespilotnih letjelica na mlazni pogon kao vojni zrakoplovi. Bespilotna letjelica može imati više goriva i oružja jer ne treba kabina za pilota. Naravno bio bi izgrađen i nosač koji može imati avione sa pilotom. Uglavnom u temo smjeru bi razvijao vojnu tehniku da je više samostalna a i više bi letjelica moglo stati na sam nosač zrakoplova.

oefvnejrnvienriferfv
3 godine prije

Ništa od toga, samo nuksice u večem broju barem troduplom nego što imaju ih spašavaju. Za njih neće dobiti vrijeme da ih zgotove kao što nemaju vremena da naprave ovakovih dvadesetak nosaća da krstare 1000 km Kineskom moru i štite id prilaza ciojenkija i ciogusara.

Max
3 godine prije

Svjesna je Kina važnosti snage projekcije moći na morima u suprostavljanju SAD. Zato probijaju sve rekorde u izgradnji brodova.

Hamer
3 godine prije

Američka vojna tajna je da su u posjedu već neko vrijeme zračnih nosača

onaj najve... Dalton
3 godine prije

Jedna privatna firma iz Hong Konga је 1998. g. od ukrajinske mornarice otkupila nedovršeni nosač zrakoplova ”Varjag”, klase “1143.5 Kuznjecov”, pod firmom da će na njemu napraviti kockarnicu. Kina ga je dovršila, modernizirala i potpuno opremila. Porinula ga je 2011. g. kao ”Liaoning”. Kinezi su angažirali stručnjake i neke ukrajinske. Jer su sovjetski nosači građeni u Ukrajini. Stječu iskustvo i kreću dalje. Daleko je to još od Amerikanaca. Oni su izvan konkurencije, ali Kinezi dolaze…. polako ali sigurno. I izgleda da čitaju šta piše@ Subaru. Pa ubrzavaju sa proizvodnjom nuksica. A napreduju i sa proizvodnjom podmornica koje će ih nositi. P.S. Prvi sovjetski nosač ”Kijev” klase “1143 Krečet” (Kijev, Minsk, Novorosijsk i Baku), nakon raspada SSSR-a, prodan je 1993. g. Kinezima. Sada služi kao hotel sa zabavnim parkom u Tjencinu. Kinezima je prodan i “Minsk”. Navodno služi kao muzej u Šenženu. ”Novorosijsk” je razrezan, a ”Baku” je prodan Indiji, gdje… Čitaj više »

3 godine prije zadnji put uredio onaj najve... Dalton
Zadranin
3 godine prije

Mornarica u 21.stoljeću ima samo dvije vrste “brodova”:

– podmornice.. i mete.

P***!

Buco
3 godine prije

Rusija ima najveći nosač aviona na svijetu.
Dugačak je 11 vremenskih zona.

Perzija do trsta
3 godine prije

Vjerovatno na granici sa mongolijom,tamo ga nitko nebi očekivao

miki iz USA
3 godine prije

Briljantno, tutlek
sigurno miljuni vrijednih trudbenika heklaju dan i noc ceradu da sakriju ine dijelove
tih morskih cudovista i to sve u ime velikog vodje.
Srecom to je za helikoptere samo, jos dumaju kako montirati sajlu za sljetanje aviona.
Za nadati mi je da ce im bicikleta postati jedino prevozno sredstvo uskor.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI