Popravljen iranski lažni nosač aviona, spreman za vježbu gađanja dok tenzije s Amerikom rastu

Nosač aviona
24 komentara

Nove satelitske fotografije pokazuju da je nosač aviona Ersatz, koji su iranske snage izgradile za vježbu gađanja, još jednom spreman da primi udarce. Popravak štete iz 2015. godine počeo je u januaru, ali izgleda da je skica potpuno obnovljena.

Snimljene od strane svemirske kompanije Makar Technologies, satelitske fotografije su u utorak dostavljene Associated Pressu i pokazuju kako izgleda nosač aviona klase Nimitz koji sjedi u luci Bandar Abbas u Iranu.

“Brod” je, međutim, samo lažni i znatno manji od pravog američkog super plovila. Na primjer, američki brod Dwight D. Eisenhower, brod klase Nimitz, trenutno raspoređen kraj iranske južne obale u Arapskom moru, dugačak je 332 metra s 76-metarskim snopom. Lažni nosač, međutim, dugačak je samo 198 metara i širok 48 metara.

Na obojenoj pilotskoj palubi je 16 borbenih aviona koji upotpunjuju iluziju, mada je položaj komandnog ostrva pomalo čudan.

U januaru je objavljeno da se lažni nosač postavlja za veće vježbe gađanja. Sagrađen je 2014. godine, a Teheran je u to vrijeme tvrdio da je to filmski rekvizit za film o rušenju Iran Air Flight 655, putničkog aviona koji je 1988. godine oborio USS Vincennes u Perzijskom zaljevu, a u kojem je poginulo 290 ljudi.

Iako će se na novoj vježbi vjerovatno naći neki od 112 novih brodskih raketno-naoružanih brzih brodova, koje je Islamska revolucionarna garda nedavno otkrila u blizini, svaka takva demonstracija bila bi samo poruka o raketnim sposobnostima Islamske Republike. U aprilu, zapovjednik mornarice IRGC-a kontraadmiral Ali Tangsiri pohvalio se s protubrodskom raketom Zolfaghar, snažnim oružjem s dometom od 434 milje, kao i drugim oružjem poput raketa Noor i Hormoz 2.

iranNosač avionaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Staljin
3 godine prije

Vježbom do savršenstva!
Iran je tvrd orah i SAD ga nikada neće direktno napasti! Ali treba s vremena na vrijeme PREVENTIVNO napraviti nešto ovako kako bi se zvijeri držače dalje od dvorišta.

Machiavelli
3 godine prije

Hahaha turbanasi vjezbaju potapanje Americkog nosaca,koja komedija,to u prevodu znaci da ce uskoro potopiti neki kruzer ili vlastiti tanker.
Pa ti pacijenti su nedavno srusili civilni avion(ukrainski airbus) pri polijetanju iz Teheranske zracne luke, i to ruskim najsavremenijim protu-zracnim raketama,sto ce reci da je kombinacija ruske tehnologije i ajatolahovih operatera, najopasnija po njih same i civile u blizem okruzenju.

Arkaj
3 godine prije

Čak i izrada filmske makete nosača aviona ove veličine nije baš jeftina. Ako je budu gađali samo raketama velike su šanse da je neće potopit pa će barem olupinu moć iskoristiti kao staro željezo. Mada bi olupina, ako je nakon vježbe odvuku i potope na pogodnom mjestu blizu većeg grada i na umjerenoj dubini, mogla potencijalno postat turistička atrakcija za ronioce u budućnosti.

Amazon
3 godine prije

Neka i lažnog đinđera parkiraju i stave ga na palubu prije vježbe, da se vidi da nije nepotopiv.

Borik
3 godine prije

Čudo jedno kako miroljubiva kultura stara tisućama godina gradi nosače aviona. Što znači da su otišli korak naprijed i prešli sa kartona na nosače od pistaćija i šafrana. Kulturu kamenovanja žena su zadržali.

sobravia
3 godine prije

Koji naslov, da krepaš od smijeha. Pistacio ratnici POPRAVLJAJU LAŽNI NOSAČ AVIONA !!! Pravi nosač aviona, šanse nema kada u gumenjacima sa 2 x 150 konja, krenu na njih pripadnici hrabre, nepobjedive i visoko motivirane Islamske revolucionarne garde.
Šalu na stranu, vjerujem da se najmanje 60% Iranaca nada USA invaziji na Iran. I sprovodima ludih turbanaša.

Max
3 godine prije

Neka oni vježbaju da vidimo što od raketa imaju. Čini se da su još poboljšali arsenal

Kaj ti
3 godine prije

Nadam se da neće potopiti svoj brod ili nečiji tanker kao onaj ukrajinski putnički zrakoplov. Možda raketa umjesto desno ode lijevo pa sprži ajatolaha

Antikabalista
3 godine prije

Dobro se natrenirajte.

Antikabalista
3 godine prije

Ma dosta je da unište pistu za poletanje aviona.

Juxel
3 godine prije
Ad astra
3 godine prije

Ova vijest je toliko čudna da ne mogu povjerovati u nju. Ali ako je istinita onda je urnebesno smiješna. Čija ideja to može biti? Luđe stvari ne čuh. Ovo mi liči na spaljivanje fašnika ili možda vudu ceremoniju. Ludilo brale.

jozo
3 godine prije

odisea ovo je vec drugi komentar,mora dasi potomakod bivseg starijeg vodnika iz JNA

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI