Peking upozorava na ”potencijalne vojne nesreće”, nakon što su SAD nastavile s provokantnim vojnim vježbama u Južnom kineskom moru

Kineska podmornica
8 komentara

Peking je upozorio na daljnje američke pomorske operacije u Južnokineskom moru, tvrdeći da nedavne aktivnosti američke strane stvaraju uvjete za nenamjerno vojno sučeljavanje.

Glasnogovornik Narodno oslobodilačke vojske (PLA) rekao je u petak da je američki ratni brod ušao u kineske teritorijalne vode bez odobrenja.

“Pozivamo SAD na prekid s takvim i sličnim provokativnim ponašanjem kao i na ograničavanje svog pomorskog djelovanja, kako bi se izbjegle moguće nesreće vojne prirode”, rekao je stariji pukovnik Li Huamin, dodajući kako su pomorske i zračne snage PLA nadzirale brod dok je putovao Južnokineskim morem.

Američka mornarica rekla je da je USS Martin izveo “rutinsku” operaciju u okruženju. Washington je naveo takozvani princip “slobode plovidbe” i tako je branio svoje redovite aktivnosti u tom moru.

Ranije ovog tjedna, Kina je lansirala dvije rakete, uključujući i “ubojicu nosača zrakoplova”, u Južnokinesko more, nakon što je ustvrdila da je špijunski zrakoplov U-2 prešao u zonu zabranjenog leta, tijekom kineskih vojnih vježbi koje su uključivale korištenje bojevog streljiva. Kinesko ministarstvo vanjskih poslova izjavilo je da je prisutnost američkih izviđačkih zrakoplova na tom području “čista provokacija” i da je mogla prouzročiti “neočekivanu nesreću”. Pentagon je porekao bilo kakvu nezakonitost i osudio lansiranje projektila te je taj potez okarakterizirao kao “kontraproduktivan za ublažavanje napetosti i održavanje stabilnosti”.

U četvrtak je Peking upozorio na to da kineska vojska “neće plesati po notama SAD-a” i pozvao je Washington na preispitivanje svog stava prema Kini kao i na to da se konačno “izvuče iz ustajale močvare tjeskobe i paranoje”.

Američka ratna mornaricaKineska vojskaus navy
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
mislim
3 godine prije

USS Liberty bio je brod za prikupljanje obavještajnih podataka, a ne klasičan ratni brod. Iako je nosio samo osnovno lako naoružanje, desetine antena i predajnika na sebi, te raznu drugu opremu koja se ne može upotrijebiti u borbi, kao i visoko istaknutu američku zastavu, izraelsku stranu to nije odvratilo od napada, iako ničim nisu bili izazvani. Nakon prvog napada, posada broda je istaknula još veću američku zastavu, ali ni to nije pomoglo. Kasnije objašnjenje izraelske strane svelo se na to da nisu vidjeli niti jednu od zastava.
što ako neko drugi to isto napravi, očeli amerikanci opet sve zataškati.

Neko ime
3 godine prije

Rusi rabotaju, a bajke i basne neka smislja npr.Šarl Mišel

Alex
3 godine prije

Sukob sa Kinezima bit će kraj Američkom imperiju.

tihobl
3 godine prije

Ma kakva kineska sila – debeljkova sestra je izdala naredbu 0100011001-001 korejskim agentima 719. ekspedicije. To je sila, a ne kinezi koji upucuju proteste.

Max
3 godine prije

Kineska vojna moć je znatno porasla a vide da su prva meta SAD a – Sve oštrije upozoravaju na mogućnos rata a SAD kao da baš to želi ali neće krenuti izravno, Prvo će na Kinu nahuškati susjede a onda se umiješati u rat “Braneći” ih.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI