fbpx

Marinci uvježbavaju napade na “dalekim destinacijama”

F-35B Lightning II

Američka mornarica je objavila video u kojem se vidi F-35B koji pripada marincima kako polijeće sa višenamjenskog amfibijskog jurišnog broda USS Wasp (LHD-1). Snimak je načinjen dok se brod nalazio u Koralnom moru.

F-35B predstavlja jednu od tri varijante kontroverznog aviona. Varijanta B je namjenjena marincima i sposobna je za STOVL odnosno kratko polijetanje i vertikalno slijetanje, što F-35B čini sposobnim za korištenje sa amfibijskih jurišnih brodova kao što je Wasp. Ova sposobnost uveliko povećava mogućnost korištenja ovog aviona budući da su zbog dodavanja STOVL mogućnosti žrtvovane neke druge osobine a sama američka mornarica planira korištenje F-35 verzije C koji će biti baziran na nosačima aviona.

F-35 kombinuje različite specijalizovane mogućnosti u jednom avionu. Ipak pokušaj pravljenja jednog aviona koji će pokriti više različitih tipova specijalizovanih aviona se blago rečeno “odbio o glavu” pa je program praćen nizom kašnjenja a ni jedan F-35 još nije dostigao svoju punu operativnost.

Jedna od glavnih stvari F-35 je fuzija senzora koja bi trebala da omogući pilotu uvid u bojno polje kao i dijeljenje slike bojnog polja sa drugim pilotima što bi u teoriji trebalo da omogući izvršenje misije sa manjim brojem aviona nego što je to bilo moguće do sada.

Američki marinci su provodili vježbu u slučaju korištenja njihovih aviona na dalekim destinacijama, kada bi se njihove operacije odvijale sa brodova poput USS Wasp (LHD-1).

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
7 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Stjepan
Gost
Stjepan
1 godina prije

Baš je glupo uložiti u jedan projekat dovoljno milijardi da se afričko gospodarstvo moglo ekonomski postaviti da egzistira bez problema. Čak od aviona nisu stvorili višenamjensko borbeno sredstvo. Npr aviončiću treba cijeli veliki brod za spuštanje i plovidbu po moru, a može biti tek jednokratna podmornica …
Baš sam “ponosan” pripadnik naprednog zapada itd …. 😉😉 😎😎

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Vanjski nosači projektila!?
Čini mi se da je jedan od glavnih uslova smanjene radarske vidljivosti baš izbjegavanje tih nosača i stavljanje projektila u trup aviona!?
Ne možete vi tako kontra Rusije, jok vala.

johnny-reb
Gost
johnny-reb
1 godina prije
Reply to  Siniša

Ne razumijem, zar nisu to Ubermensch US Marines kakve sam vidio u filmovima?

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  johnny-reb

Na f 35? 😂

....
Gost
....
1 godina prije

OVAJ AVION LETIII !!!???

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  ....

Da, ovo je najnovija, napredna varijanta, zove se F-35 Wc

Max
Member
Max
1 godina prije

Kontroverzan projekt upitne funkcionalnosti i dizajna.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik