Prema izvješćima, u najnovijem incidentu u Perzijskom zaljevu malo je nedostajalo da američki i iranski bojni brodovi razmjene vatru

Incident u Persijskom zalivu
28 komentara

Američka mornarica izvijestila da su se samo u ovome mjesecu u Perzijskom zaljevu dogodila dva incidenta koja su zamalo dovela do razmjene vatre između iranskih i američkih plovila. Pritom je američka strana optužila teheranske brodove za “nesigurno i neprofesionalno” ponašanje u vodama.

U svom govoru u utorak, zapovjednica Rebecca Rebarich, glasnogovornica Pete flote američke mornarice sa sjedištem na Bliskom istoku, izjavila je za Associated Press da su se dogodila dva incidenta zbog “nesigurnih manevara” iranske Islamske Revolucionarne Garde (IRGC).

U videozapisu kojeg je objavila američka mornarica, izgleda kao da je iranski brod za podršku Harth 02. travnja presjekao rutu plovilu obalne straže Sjedinjenih Država (USCGC) ”Monomoy,” zbog čega je američko plovilo bilo prisiljeno na iznenadno zaustavljanje, uz snažan dim iz motora.

Rebarich je izjavila da je i USCGC ‘Wrangell’ bio podvrgnut istom agresivnom ponašanju iranske strane.

“Američke posade izdale su višestruka upozorenja putem radija, uz pet kratkih opaljenja. Iako je iranski Harth 55 odgovarao na radio pozive plovilo je i dalje nastavilo sa svojim opasnim i riskantnim manevrima”, rekla je glasnogovornica.

Dodala je da se iransko plovilo napokon odmaknulo od američkih brodova nakon otprilike tri sata upozorenja, nakon čega su Amerikanci navodno nastavili izvoditi daljnje obrambene manevre.

Iran nije komentirao incident.

Rebarich je taj susret opisala kao prva djelovanja koja su pokazivala nesigurnost i rizik od  strane iranske strane, od 15. travnja 2020. Prethodnih godina američka mornarica zabilježila je znatno više takvih navodnih incidenata. Najviše ih je zabilježila 35, u 2016. godini.

Iranska Revolucionarna Garda pod nadzorom je vrhovnog vođe, ajatolaha Alija Hamneija, dok predsjednik djeluje kao drugi zapovjednik.

Do pomorskih napetosti došlo je u vrijeme kada su pregovarači u Beču razgovarali o povratku SAD-a i Irana nuklearnom sporazumu iz 2015. godine, sporazumu koji je ograničio iranske nuklearne ambicije. Odnosi između dviju zemalja znatno su se zaoštrili tijekom administracije predsjednika Donalda Trumpa. Američki čelnik izvukao je Ameriku iz sporazuma iz 2015. godine i podvrgnuo Iran teškim sankcijama.

iranPerzijski zaljevus navy
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
2 godine prije

Znaci ovaj je redoslijed na kraju:1.pokretanje plandemije.2opci ekonomski kolaps zapadne civilizacije.i 3.pokretanje globalnih sukoba. Ove točke sam pogledao u nekome videu starom 8 godina..samo nije bilo jasno kojim redoslijedom Ce udariti na narod.hvala.

Bosanac
2 godine prije

Tako je i ovdje bilo incidentno pred potpisivanje ‘Daytona’, tako i ovi suplje price pricaju ….. a iza scene dogovaraju povratak U.S. u sporazum (onaj iz kojeg su izasle). Kina (citaj kapital bankara bjelosvjetskih hoshtaplera) je usla u stratesko partnerstvo (citaj tranzicija Irana) sa Iranom, nema potrebe da se ratuje.

rjgnbierntvngwretgnw
2 godine prije

Mora da ciokaubojgusari govore istinu kao uvijek do sada………………………..

burt
2 godine prije

zadnjih godinu dana iranska vlast trpi udare i poniženja, zapovjednik IRGC-a Soleimani je likvidiran, zamjenik zapovjednika Qudsa Hejazi je otrovan, glavni naučnik Fakrizadeh je ubijen u zasjedi, u Natanzu su bila dva napada na nuklearno postrojenje, iranski tankeri su napadnuti više puta, sve se to događa a iranski čelnici osim verbalnih prijetnji nemaju odgovora na ove napade i naravno da tvrdolinijaši IRGC-a gube živce

2 godine prije zadnji put uredio burt
Mikojan
2 godine prije

A šta ti Iranci traže u Meksičkom zaljevu, mogu biti sretni da su ameri smireni i da ih nisu potopili.

2 godine prije

Izbegnut incident u Persijskom zalivu, u Crnom moru, u Južnokineskom moru…
Svet može mirno da spava dok je američka mornarica strpljiva i hladnokrvna – pred obalama protivničkih država.

U prolazu
2 godine prije

Jeli ovdje vrijedi pravilo da brod koje dolazi sa desne strane ima prednost ? Pogotovo ako je još duplo teži (veći).

Max
2 godine prije

Iran se neće dati zastrašiti. A ovo je ciljana Američka provokacija Što plovilo Američke obalne Straže ima raditi u Perzijskom Zaljevu?

mosha
2 godine prije

koji su naši ?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI