SAD prkosno šalju ratni brod kroz Tajvanski tjesnac, nakon što ga je Kina nazvala regionalnom sigurnosnom prijetnjom

USS Antietam
10 komentara

Krstarica s navođenim raketama plovila je kroz Tajvanski tjesnac, samo dan nakon što je kineska vojska kritizirala Washington zbog “dodavanja složenosti regionalnoj sigurnosti” i upozorila ga da se makne s otoka.

Tranzit krstarice USS Antietama (CG-54) kroz uski plovni put “pokazuje američku predanost slobodnom i otvorenom Indo-Pacifiku”, rekao je zapovjednik Clay Doss, glasnogovornik Sedme flote američke mornarice. Također je naglasio kako će SAD nastaviti svoje putovanje ‘slobodne plovidbe’, koje je Peking u više navrata osudio.

U srijedu je kineska vojska upozorila SAD da se drže podalje od Tajvana, obećavajući kako će, po potrebi, upotrijebiti silu kako bi spriječili bilo kakve pokušaje odcjepljenja otoka s kopnom. “PLA će odlučno pobijediti svakoga tko pokušava odvojiti Tajvan od Kine i zaštititi nacionalno jedinstvo pod svaku cijenu”, naglasila je novo objavljena bijela knjiga o nacionalnoj obrani.

SAD jačaju svoje azijsko-pacifičke vojne saveze, te pojačavaju vojno raspoređivanje i intervenciju, povećavajući tako složenost regionalne sigurnosti.

Kina je ranije ovog mjeseca održala vojne vježbe na obali Tajvana, nakon što je Washington odobrio prodaju oružja, vrijednu 2,2 milijarde dolara, Tajvanu. Kao odgovor, Kina je zaprijetila da će nametnuti sankcije protiv bilo koje američke tvrtke koja prodaja oružje Tajvanu. Napetosti oko otoka također su se poklopile s dolaskom predsjednice Tajvana, Tsai Ing-wen, u SAD tijekom njenog putovanja u karipske zemlje.

Kineska vojskaUSS Antietam
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Umpah Pah
4 godine prije

Politička preseravanja vojnih lobija,
USA križarica KOLO(nije) pleše!
Tajvan otok,a ne poluotok !

Bubakar Sanogo
4 godine prije

To sve govori o tome kakva su oni velesila tj zmaj od papira. Da isto to netko napravi Amerima ili Rusima, brod bi u roku 30 sekundi bio na dnu mora. Psi laju a karavane prolaze izgleda.

Red Dog
4 godine prije

Deder, potopite jedan.
Pocinje biti dosadno i neuverljivo posle svih pretnji :/

samo tako
4 godine prije

Oe poponevnog čaja do bogate večere, vremena je u izobilju, i za novinara ovog kalibra

nessy
4 godine prije

Da ovo radi bilo tko drugi, bilo bi jasno oznaceno kao provokacija, sto i jeste. Ali, kad to rade Izabrani, onda to ‘pokazuje američku predanost slobodnom i otvorenom Indo-Pacifiku’. Kako bi rekao Mladen Delic; dragi gledaoci, pa jeli to moguce!

Max
4 godine prije

Kina jest velika sila i zna prepoznati provokaciju-

Mike
4 godine prije

hm…. koliko je kineskih podmornica ispod ove krstarice….

Amater
4 godine prije

Ovo nije dobro ….s Kinom se nije dobro šaliti ,ovo nije 19-to stoljeće …

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI