Rukavica u lice Washingtonu – Kina gradi „Veliki podmorski zid“ u Pacifiku

kineska mornarica fregata Yueyang FF-575
11 komentara

Kina je oduvijek bila velika zemlja, div koji je proteklih sto godina mogao računati na mamutsku vojsku koja je zemlji jamčila unutarnju sigurnost od eventualne vanjske prijetnje. Peking danas ima druge potrebe i ambicije, prije svega za širenje svoje sfere utjecaja izvan državnih granica i želi otvoriti nove pomorske trgovačke rute duž ranije neistraženih koridora, te zaustaviti napredak Sjedinjenih Država u indo-pacifičkoj regiji.

Amerikanci su, za razliku od Kineza, uvijek mogli pokazati sjajnu pomorsku silu, onakvu kakvu kineska vlada nikad nije imala. Xi Jinping je shvatio da je za preokret trenda potrebno reformirati vojsku i to je učinjeno. Smanjio se broj kopnenih snaga i ojačale su se specijalne jedince svih rodova vojske i mornarice. U današnjem svijetu uronjenom u globalizaciju, gdje ekonomsko-komercijalni odnosi tvore mrežu koja obuhvaća čitav globus, važno je imati kontrolu nad morima, a Peking to vrlo dobro zna.

Usporedba Kine i Sjedinjenih Država

Osim komercijalnog aspekta, zanimljiva je i analiza obog vojnog. Trenutno je jaz između Sjedinjenih Država i Kine još uvijek očit, ali Washington se nikada nije usudio provocirati Kinu. Zašto? Povijest je pokazala da Amerikanci na bojno polja izlaze samo kad imaju matematičku sigurnost u svoju prednost koja jamči pobjedu.

Gdje god su ignorirali ovu strategiju, suočavaju se s katastrofama. Pentagonom zna da u odnosu na Kinu još uvijek ima prednost, ali ako je tijekom godina ikada razmišljao o ratovanju s azijskim divom, zna da to može biti vrlo opasno. Pogotovo u slučaju ako bi se sukob trebao dogoditi u kineskom “dvorištu”. Takva je pojava, neki će pomisliti, samo politička fikcija. Ipak, mnogi analitičari, i američki i kineski, izrađuju izvješća o mogućim simulacijama hipotetskih sukoba u najrazličitijim okolnostima.

Kineski „Veliki podmorski zid“

S kineskog stajališta je zanimljivo primijetiti kako se Peking usredotočio na to kako biti ubojit u podvodnom ratu . Kao što ističe National Interest, Kina je svjesna da temeljiti mogući sukob samo na balističkim raketama ili preciznim projektilima može biti vrlo opasno. Kao što smo spomenuli,  Sjedinjene Države za sada još uvijek imaju dršku noža u svojoj ruci, jer su se, barem u teoriji, još uvijek sposobne obraniti na više načina.

Kina je stoga odlučila razviti svoje podvodne sposobnosti, usredotočujući se na podmornice i robote raznih vrsta. Azijski zmaj zna da i ovdje započinje s hendikepom, obzirom na to da Sjedinjene Države imaju puno više iskustva u upravljanju podmornicama. Ali to za Kinu ne predstavlja problem.

U svakom slučaju, članak koji se 2015. pojavio u časopisu China Ocean News daje nam valjane razloge da razumijemo kineski cilj. Namjera je izgraditi “Veliki podmorski zid”, temeljen na točnom “sustavu nadzora s podmornicama”. Između ostalog, ova je doktrina usko povezana s raznim nevojnim primjenama ovog sustava, uključujući rano upozoravanje na prirodne katastrofe.

Mine i nekonvencionalne platforme

Prvi elementi kineskog sustava promatranja podmornicama ušli su u vodu 2010. Tijekom sljedećih godina nastali su novi projekti, od onog sadašnjeg na otoku Hainan 2011. do Šangaja 2013. Uz složeni promatrački aparat postoje još dvije novosti. Prva je uporaba nekonvencionalnih platformi, poput ribarskih brodica ili plovila obalne straže za patroliranje operativnim područjima, a druga je izgradnja obrambenog bedema sastavljenog od morskih mina. Zadaća je jasan i ona će biti ispunjena. Kina danas gradi drugi „Veliki zid“, ovaj put uronjen u dubine svojih mora.

Kineska vojskaMornarica
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
roki
4 godine prije

Nermin N.Ajd ti lepo nazad u skolu pa doradi materiju iz istorije. Tvoja ocekivanja i tvoje zelje se nikad nece ispuniti. Da nije bilo amerike ti danas ne bi pisao ovakve stvari !

Mate
4 godine prije

Svaka čast autoru na trudu, kratko i zanimljivo.

alfa33
4 godine prije

Činjenica da će Kinezi morati kad tad proširiti svoj teritorij,a sad na čiju štetu pitanje je,a ovo što rade to je samo još jedna utrka u naoružanju….ma kakve morske mine,znači spremaju se za rat ili što već…

iwefqewrfbewfruzewufzweuwdw
4 godine prije

Onaj koji producira sve ratove od pamtivjeka nikad ne daje onomu kojeg želi pobijediti, sa nekim trečim koji glumi samostalnu suverenu silu ali to nije već je upravljan onim koji započinje ratove, vremena da se dostatno naoruža da bi bio obranjiv. Proučiti lik i djelo igraća tame Šikija kojem je trebalo vrijeme da se naoruža do 47-e a onda nešto krenuti ratovati no to vrijeme nije dobio već su mu uvalili tamo neki Dancing i poljake kao žrtve. Uvalili su svom igraću rat prije nego se naoružao a čemerika je mogla upaliti tvornice kad je god htjela jer je tamo daleko a Šikijeve su sravnili sa zemljom. Tako i ovdje Kina neće dobiti to vrijeme, no prije nje će za grosse uništiti Iran a prije Kine Koreju. Ako to sve Rusija i Kina budu gledali skrštenih ruku zna se za koga rade.

Ad astra
4 godine prije

Vrlo loš člana, pun floskula i procjena na temelju odokativnih metoda. Šteta, tema bi mogla biti jako interesantna, ali autor je “profulao ceo fudbal”.

Max
4 godine prije

Kina ka velesila raste i vojno u svakom pogledu i uskoro će dostići i prestići SAD

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI