Kolumbijska mornarica pronašla rijetku električnu mini-podmornicu tokom racije

Mornarica pronašla mini-podmornicu
3 komentara

Podmornica pronađena tokom racije zbog krijumčarenja droge 5. novembra, u suprotnosti je sa trendom krijumčara droge koji koriste manje podmornice posljednjih godina. Međutim, još jedno slično vozilo otkriveno je na tom području prije nekoliko godina.

Ranije ovog mjeseca, zvaničnici kolumbijske mornarice i američke Agencije za borbu protiv droga (DEA) pretresli su pristanište u slivu rijeke Cucurrupi na zapadnoj obali Kolumbije i pronašli rijetku podmornicu velikog kapaciteta za šverc droge.

Prema saopštenju vijesti kolumbijske mornarice, podmornica ima teretni kapacitet od 6 tona. Racija je bila samo jedna od nekoliko širom zemlje koja je rezultirala hapšenjem 11 optuženih krijumčara droge.

U poređenju sa tipičnim morskim švercerskim brodovima koje je pronašla policija, podmornica ima skoro četiri puta veću nosivost i ima baterije koje joj omogućavaju da se zaista potopi, umjesto da se jednostavno vozi vrlo nisko po vodi. Prema USNI News, njene baterije omogućile bi podmornici da radi pod vodom čak 12 sati, ali bi i dalje bila vučena većim dijelom morskog putovanja od Kolumbije do Sjedinjenih Država.

Iako je mnogo veća od tipičnog krijumčarskog broda, koji je u prosjeku sposoban da prevozi 1,6 tona tereta, ova podmornica nije najveća do sada pronađena. U avgustu su kolumbijske vlasti izvijestile da su otkrile mega-podmornicu sposobnu za prevoz 8 tona tereta.

U istoj rijeci je 2017. godine pronađena još jedna električna podmornica koja je mogla da prevozi četiri osobe i imala je teretni kapacitet od 4 tone.

Kolumbijamini-podmornicaMornarica
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
3 godine prije

Narko karteli su financijski jaki i dobo opremljeni pa to nije čudno.

Tututu
3 godine prije

„ima baterije koje joj omogućavaju da se zaista potopi, umjesto da se jednostavno vozi vrlo nisko po vodi.“ ??? sjedni jedan!!!

Ante
3 godine prije

Te podmornice se proizvode u đungli doslovce pod velikim šatorom. Za to znam već više od desetak godina, i onda kada sam pročitao vijest to je već bio stari članak. Na internetu postoje razni videozapisi gdje Američka carina na moru zapljenjuje takve podmornice. Osim što švercaju drogu u podmornicama droga se šverca u raznim proizvodima. Policija je znala naći drogu čak u vješalicama za odjeću, pa u velikim drvenim trupcima. U bananama, u ananasu, Ljudi su zali nagurati u sebe desetke paketića droge zavezane u kondome. Otkriveni su kada je paketić pukao i čovjek bi umro od predoziranja. U baterijeskim ulaošcima su znali naći drogu. Kažu da su ti ulošci i dalje radili kao da u njima nema droge.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI