Kolumbijski predsjednik Petro prijeti prekidom veza s Izraelom

Gustavo Petro o Izraelu
6 komentara

Kolumbijski predsjednik Gustavo Petro zaprijetio je obustavom odnosa s Izraelom zbog odluke potonjeg da otkaže prodaju vojne opreme njegovoj zemlji, rekavši da ne podržava genocid.

“Ako moramo prekinuti vanjske odnose s Izraelom, obustavit ćemo ih. Ne podržavamo genocide. Predsjednik Kolumbije neće biti uvrijeđen”, rekao je Petro na X.

Glasnogovornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova Lior Haiat rekao je ranije da je “prema uputama ministra vanjskih poslova Eli Cohena, zamjenik glavnog direktora za Latinsku Ameriku u izraelskom ministarstvu vanjskih poslova, veleposlanik Jonathan Peled, pozvao kolumbijsku veleposlanicu u Izraelu, Margaritu Manjarrez, na prijekoran razgovor nakon izjave kolumbijskog predsjednika Gustava Petra.”

Haiat je osudio Petrove izjave, koje su smatrane “podržavanjem Hamasovih zločina”, navodno potičući antisemitizam i prijeteći miru židovske zajednice u Kolumbiji.

Petro je također pozvao Latinsku Ameriku da pokaže istinsku solidarnost s Kolumbijom u svjetlu izraelske “uvrede” protiv njega.

“Od naroda Izraela zahtijevam pomoć u… postizanju mira u Palestini i u svijetu”, rekao je. “Kolumbija je, kako su nas učili Bolivar i Narino, neovisan, suveren i pravedan narod.”

Nakon objave, Petro je pokrenuo novu tiradu protiv odluke Izraela i kroz sliku istaknuo da se u Kolumbiji “ne podržavaju genocidi”.

Najavio je da će Kolumbija poslati humanitarnu pomoć u Gazu s nadom u potporu Egipta i pozvao UN da sazove izvanredno zasjedanje Opće skupštine.

Izrael je u nedjelju odlučio zaustaviti svu prodaju vojne opreme Kolumbiji zbog Petrovih primjedbi o izraelskim akcijama u Gazi, koje je usporedio s nacističkim progonom Židova tijekom Drugog svjetskog rata.

“To je ono što su nacisti rekli o Židovima. Demokratska društva ne mogu dopustiti da se nacizam ponovno uspostavi u međunarodnoj politici”, rekao je u objavi.

Dodao je da bi takav diskurs pun mržnje doveo do “holokausta”.

Prošlog su vikenda izraelske snage pokrenule kontinuiranu vojnu kampanju u Pojasu Gaze kao odgovor na vojnu ofenzivu palestinske skupine Hamas na izraelskim teritorijima.

Sukob je započeo kada je Hamas pokrenuo operaciju Al-Aqsa Flood protiv Izraela – višestruki iznenadni napad uključujući niz raketnih lansiranja i infiltracije u Izrael kopnom, morem i zrakom.

Hamas je rekao da je operacija bila odmazda za napad na džamiju Al-Aqsa u okupiranom istočnom Jeruzalemu i rastuće nasilje izraelskih doseljenika protiv Palestinaca.

Izraelska vojska tada je pokrenula operaciju Swords of Iron protiv ciljeva Hamasa u Pojasu Gaze.

Broj ubijenih Palestinaca u izraelskim zračnim napadima na Gazu popeo se na 2.670, priopćilo je u nedjelju lokalno ministarstvo zdravstva.

Ministarstvo je u priopćenju navelo da je među poginulima 750 djece. Broj ranjenih popeo se na 9600, navodi se.

Gustavo PetroIZRAELKolumbijaPalestina
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
6 mjeseci prije

Koja bruka, Kolumbija koja je bila americki protektorat ovako se okrenula protiv vitalnih nacionalnih interesa SAD. Sta je sledece – Portoriko koji lupa samare Vasingtonu? Havaji koji se odcjepljuju?

Tupko Glupko
6 mjeseci prije

Kolumbija je država u kojoj živi 80% katolika i 13,5% protestanata s populacijom od 42 milijuna stanovnika.
Njezin predsjednik se usudio ovo javno reći, pozvao je druge države Latinske Amerike na isto.
Gdje su drugi – svi su i dalje mali miševi pred jednim 8-milijunskim Izraelom da se oglase za etničko čišćenje milijun Palestinaca iz sjevera Gaze?

Max
6 mjeseci prije

Tko god da jest ima muda.

Bruno
6 mjeseci prije

Ima još ljudi s mudima.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI