Kokain je bio naš najveći izvoz

Gustavo Petro
12 komentara

Kokain i nafta uvijek su se borili za poziciju najvećeg izvoza Kolumbije, priznao je u petak predsjednik Gustavo Petro. Petrovi protivnici optužuju ga za stvaranje “narko države”, dok predsjednik insistira da su tržišne snage odgovorne za nedavni porast proizvodnje kokaina.

“Kokain je nekoliko puta bio prvi izvozni proizvod Kolumbije, a ako nije, drugi”, napisao je Petro na X (bivši Twitter). “Sve ovisi o međunarodnoj cijeni oba proizvoda, ako cijena nafte padne, kokain je najveći izvoz, ako međunarodna cijena nafte poraste, nafta [prva], a kokain drugi.”

Pod Petrom, Kolumbija je uglavnom napustila svoju politiku fumigiranja plantaža koke, fokusirajući se umjesto toga na hapšenje viših vođa narko bandi. U međuvremenu, Petro je dozvolio malim uzgajivačima koke da zadrže svoje usjeve i sklopio sporazume o prekidu vatre s nekim od najvećih oružanih milicija u zemlji, od kojih mnoge finansiraju svoje gerilske operacije zaradom od kokaina.

Usred ovog ublažavanja politike prema drogama, uzgoj kokaina dostigao je rekordnu razinu u Kolumbiji prošle godine, prema izvještaju UN-a . S potencijalnim povećanjem proizvodnje droge za 24 posto u odnosu na 2021., kokain bi trebao prestići naftu kao najunosniji izvozni izvoz Kolumbije prije kraja godine, objavio je Bloomberg u četvrtak.

U 2022. kolumbijski izvoz kokaina zaradio je 18,2 milijarde dolara, dok je nafta zaradila 19,1 milijardu dolara, prema Bloombergovim podacima.

Petrovi protivnici kažu da je politika predsjednika direktno odgovorna za punjenje džepova trgovaca drogom. “Moramo spriječiti Petra da pretvori Kolumbiju u narko-državu”, napisao je senator Miguel Uribe Turbay iz opozicione stranke Demokratski centar u petak X.

Činjenica da se prihodi od kokaina približavaju zaradama od nafte pokazuje “tužnu stvarnost” da vađenje nafte ne zarađuje toliko novca kao proizvodnja nafte, rekao je Petro u odgovoru. “Želimo produktivnu Kolumbiju,” dodao je.

Gustavo PetrokokainKolumbija
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Emiliano Zapata
7 mjeseci prije

Pustite ljude nek rade po vrtovima i plantazama…

Max
7 mjeseci prije

Od kokaina umiru tuđa djeca a možda će i vaša senor Petro.

H/K
7 mjeseci prije

Jeli u Kolumbiji kokain legalan i oporeziv pa da znaju točne brojke ili je ovo procjena ?

Pero
7 mjeseci prije

Mogli bi po pitanju droge sklopit savez kao OPEC za naftu,ovdje bi bila Kolumbija,Maroko,Albanija,Kosovo i Ukrajina a Afganistan bi bio pridruženi član.

OTEO je C.I.A.-i posao hehehehehehe
7 mjeseci prije

Izbacio je CIAu iz pozicije monopola i zato je kriv. Zato ga optužuju američke političke droljice.

Zoro
7 mjeseci prije

ta biljka je kriminalizirana, mislim nepravedno kao i štošta drugo, predtekst za kriminalizaciju sutra kupusa i ostalih korisnih biljaka,
a i priča sa drogama je vođena i vodi se sa drugim ciljevima, ne kao borba protiv ovisnosti, ako je netko budala može se uništiti i neumjerenom konzumacijom alkohola, prirodni narkotici su tu puno manje opasni, kao što pokazuju društva koja nisu izgubila kontakt s prirodom mogu biti i jako korisna, na zdravstvenom i duhovnom planu, i to bi mogao biti jedan od razloga kriminalizacije,
rad s ljudima, educiranje, zdravi društveni život vodi ka nestanku tržišta i problem se tako riješava i biljka dobiva funkciju koju joj je Stvoritelj namjenio

Alex
7 mjeseci prije

Eh,da,koliki pate zbog pada proizvodnje u Boliviji 😂😂😂

nessy
7 mjeseci prije

Bravo, tvoj komentar je nesto sto se ne smije propustiti, bas mi je drago da si ga ponovio tri puta. Obzirom na nezaobilaznu vaznost, trebao si ponoviti bar jos 5-6 puta, jer tko ovo propusti, ne zna sto je izgubio.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI