Nova vojna operacija protiv Venezuele

Maduro-Venecuela
4 komentara

Od ožujka dugačka granica između Caracasa i Bogote poprište je žestokih sukoba između venezuelske vojske i “kolumbijskih neregularnih oružanih skupina”, nekada zvanim FARC. Za Romaina Migusa, stručnjaka za Latinsku Ameriku, ove napetosti iskorištavaju Kolumbija i njezin američki kum.

Osam ubijenih i trideset i četiri ranjena od 21. ožujka! Naplata venezuelanske vojske raste nakon sukoba s “kolumbijskim neregularnim naoružanim skupinama”. To je Vladimir Padrino, ministar obrane Venezuele, najavio 5. travnja na televiziji. U logoru nasuprot, navodno je ubijeno devet boraca, a uhićeno oko 30. Vjeruje se da su svi disidenti bivših gerilskih snaga Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARC), navodi “kolumbijski izvor sigurnosti”, citiran od AFP. Prekršaji se odvijaju na granici između dviju zemalja, u državi Apure, jugozapadno od Caracasa. Borbe bi mogle izdati “novi pokušaj vojne operacije protiv Venezuele”, prema Romainu Migusu, novinaru specijaliziranom za Latinsku Ameriku i utemeljitelju vijesti Les Deux Rives.

Bogota manipulira narkose?

Prema njegovim riječima, Kolumbija je “bila predvodnik svih vojnih i financijskih napada na Venezuelu”.

“Ono što se sada događa, po mom mišljenju, proba je za buduće i nasilnije operacijsko kazalište […]. Postoji više od 2200 kilometara zajedničke granice između dviju zemalja, uz vrlo divlje države. To olakšava upade.”

Caracas je pokrenuo prošlog ožujka zrakoplovima, topništvom i lakim oklopnjacima, operaciju Escudo Bolivariano (“Bolivarski štit”) i tako želi zadržati ove skupine boraca u državi Apure. Granica se otprilike sastoji od “rijeke i mosta”. Sastoji se od “velikih ravnica”, regija je “divlja, vrlo rijetko naseljena i neprijateljska”. U ovom se “izuzetno teškom” kazalištu kriju ilegalne skupine s obje strane granice, ovisno o vojnim ofenzivama. To su posebno “narkosi”, bande financirane ne samo krijumčarenjem droge, već i ilegalnim rudarstvom.

Budući da je prethodno pripadao Revolucionarnim oružanim snagama Kolumbije (Farc), bivši Front 10 skupine kojom je zapovijedao Gentil Duarte nije položio oružje kršeći mirovni sporazum potpisan 2016. Ova je grupa ojačala kontrolu nad tim skupinama izoliranih područja. Išao je toliko daleko da je postavljao protupješačke mine. Zbog toga je Nicolas Maduro 4. travnja zatražio pomoć Ujedinjenih naroda kako bi osigurao ta “minska polja”. Prema ministru obrane, vojska je već razorila šesnaest eksplozivnih naprava.

Najavljujući stvaranje posebne vojne jedinice za nekoliko općina u državi Apure, venezuelanski ministar osudio je pokušaje destabilizacije Bogote. Prema njegovom mišljenju, uspostavljanje krijumčara droge na teritoriju Venezuele usmjereno je na potpaljivanje građanskog rata. Sukobi su već uzrokovali raseljavanje tisuća civila u regiji! Za Romaina Migusa ove bi se skupine narkosa, “koje se lako mogu kupovati i kojima se može lako manipulirati”, u skladu s njihovim “interesima i puštanjem prolaza njihove robe”, koristile kao zamjenski suradnici. De facto bi surađivali s kolumbijskim vlastima na oružanoj akciji protiv Venezuele.

Prema Romainu Migusu, čak i ako ćemo “tijekom sljedećih mjeseci vidjeti omasovljavanje ove vrste incidenata na ovoj teško pristupačnoj granici”, scenarij vojne invazije treba isključiti. Susjedne zemlje znaju da bi regionalna konfiguracija mogla dovesti do novog Vijetnama.

Kontra, bis repetita

Umjesto toga, to bi bilo “ponavljanje strategije Contras” koju su u Nikaragvi provele Sjedinjene Države 1980-ih godina. Washington je tada želio srušiti vladu Sandinista. Kako bi financirali pobunjene paravojne skupine koje također žive od trgovine drogom, Amerikanci nisu oklijevali prodati oružje Iranu. Čineći to, prekršili su embargo na Teheran i izazvali snažan skandal.

“U nekoliko dana borbe bilo je osam mrtvih. Cilj je pokušati uvući Venezuelu u spiralu rata i demoralizirati stanovništvo.”

Naš sugovornik smatra dokazom činjenicu da vlada Ivana Duquea pred narkosima ništa ne poduzima.

“Najmanje što je kolumbijska vlada mogla učiniti, vidjevši skupinu ovisnika o drogama uspostavljenu na granici koju venezuelska vojska prisiljava na bijeg u Kolumbiji, jest uhvatit ih. Ali nema ih tko pokupiti.”

Već u veljači 2019. predsjednik Venezuele Nicolas Maduro vidio je slanje humanitarnog konvoja na granicu s Kolumbijom, posebno iz Sjedinjenih Država, kao pokušaj svrgavanja. Pogotovo jer je Washington mjesec ranije prepoznao Juana Guaida kao privremenog predsjednika.

U ožujku 2020. Donald Trump ponudio je 15 milijuna dolara za hvatanje nasljednika Huga Chaveza. Dva mjeseca kasnije, operacija Gedeon postigla je isti rezultat kao i Zaljev svinja protiv Kube. Polazeći iz Kolumbije, venezuelske oružane snage 3. svibnja sažalno su uhitile zapovjednika avanturista predvođenih posebno dvojicom Amerikanaca. Od tada se politička situacija nije promijenila. Nicolas Maduro i dalje je na čelu države. Što se tiče Guaida, on i dalje traži vrhovnu dužnost, unatoč objektivnom gubitku vjerodostojnosti.

Za Diega Molana, kolumbijskog ministra obrane, upravo je vlada Nicolasa Madura u dogovoru s određenim disidentskim skupinama Farca. U intervjuu za novine El Tiempo iznosi optužbe: “Cilj operacije nije zaštita granica, već zaštita trgovine drogom.” Potraživanja odbijena od strane Venezuele. Ministar vanjskih poslova Bogota također je pozvao na poštovanje civilnog stanovništva Apure i susjedne kolumbijske države Arauca. Iako nova američka administracija izriče ozbiljne sankcije Venezueli, veze između Caracasa i Bogote, tradicionalnog saveznika Washingtona, “izuzetno su loše”, podsjeća Romain Migus. Dvoje susjeda više nisu održavali službene diplomatske odnose otkad je Kolumbija priznala Juana Guaida. Jorge Arreaza, venezuelanski ministar vanjskih poslova, najavio je 6. travnja: Caracas će tražiti od UN-a da olakša bilateralne pregovore usmjerene na rješavanje tih napetosti.

Kolumbijasukobivenezuela
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Perun
3 godine prije

Nina jako mi je zao ali text je bez veze…P.S….Nelogican text …nemam komentara

Max
3 godine prije

Ovo je očekivano najavio sam To, Bolivarska vojska je prejaka pa SAD uz pomoć vazala Kolumbije i raznih narko terorista i plaćenika podmuklo potkopava. Ali Bolivarska vojska , SEBIN , i policija razbit će urotnike.

Jomla
3 godine prije

Nina, Nina…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI