Kolumbijska policija koristi šok granate protiv antivladinih demonstranata

Protesti u Kolumbiji
6 komentara

Hiljade Kolumbijaca izašlo je na ulice protestujući protiv politike kolumbijskog predsjednika Ivan Duque Marqueza, ističući njihovo nezadovoljstvo nakon što je vlada predložila povećanje poreza usred pandemije COVID-19.

Policijske snage za slučaj nemira stacionirane u blizini Plaze de Bolivar u Bogoti u Kolumbiji, kasno u srijedu upotrijebila je seriju šok granata protiv niza demonstranata, obilježavajući najnoviju eskalaciju napetosti sa lokalnim vlastima.

Video koji je snimio dopisnik Sputnika Wyatt Reed dokumentuje više pripadnika policije koji izlaze na Plazu i bacaju razne šok granate, što je efektivno podstaklo demonstrante da se raziđu po obližnjim ulicama.

Barijere koje su se protezale na najmanje pet blokova postavljene su oko kolumbijskog Capitolio Nacional, koji služi kao sjedište obje komore kongresnih zakonodavaca u zemlji.

Kasnije su snage policije za nemire zajedno sa kolumbijskom nacionalnom policijom viđene na motociklima kako pokušavaju da zaustave demonstrante koji su napustili Plazu u pokušaju da pobjegnu od suzavca.

Ranije su se pojavili izvještaji u kojima se navodi da su na desetine ljudi ubijeni nakon trajnih protesta i da su stotine nestale, što je scenarij koji je previše poznat onima koji žive u Južnoj Americi i inostranstvu.

Protesti u Kolumbiji održavaju se od kraja aprila, nakon što je savezna vlada predložila povećanje cijena gasa i računa za komunalne usluge kao dio prijedloga za poresku reformu. Iako je kolumbijski predsjednik kasnije nagovijestio da zakonodavna reforma neće biti nametnuta, protesti su nastavljeni, ističući svakodnevno negodovanje Kolumbijaca protiv političa u zemlji.

Studentske organizacije takođe koriste priliku da, između ostalih zahtjeva, traže preispitivanje raspuštanja policije za nerede, demilitarizaciju gradova i pozivanje na kazne vlastima koje su ubijale demonstrante.

demonstracijeKolumbijaPolicija
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Realno
2 godine prije

Ovi protestanti nikako da nauče da se u proteste ne ide bez: cocktail majstora, motika, dugih noževa, kamenja i hrabrog srca u junaka.

star
2 godine prije

Osobina vlasi je da je uvijek gladna i nasilna.

Emiliano Zapata
2 godine prije

Bune se protiv malo veceg poreza a maske, distanaca, policijski sat, lockdowni i sto ih truju vakcinama nema veze?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI