Američka vojska pomogla je u obuci nekih kolumbijaca osumnjičenih za atentat na haićanskog predsjednika, priznaje Pentagon

Optuzeni za ubistvo haicanskog predsjednika
6 komentara

Pojavila se dodatna veza američke vlade sa osumnjičenima za prošlonedjeljno ubistvo predsjednika Haitija Jovenela Moisea, pošto je Pentagon priznao da su neki od navodnih ubica prošli američku vojnu obuku.

„Pregled naših baza podataka o obuci ukazuje da je mali broj kolumbijaca koji su privedeni u okviru ove istrage učestvovao u prošlim programima američke vojne obuke i obrazovanja, dok su služili kao aktivni članovi kolumbijskih vojnih snaga“, rekao je u četvrtak portparol Pentagona, Potpukovnik Ken Hoffman.

Hoffmanova izjava, koju je prvi objavio Washington Post, nije precizirala broj osumnjičenih koji su prošli američku obuku. Haićanski zvaničnici rekli su da je grupa od 28 stranih plaćenika, uključujući Kolumbijce i dvojicu Amerikanaca sa Haitija, ubila Moisea u njegovoj privatnoj rezidenciji u ranim jutarnjim satima 7. jula. Najmanje 13 Kolumbijaca služilo je u vojsci južnoameričke države i penzionisani su između 2018. i 2020.

Najnovije otkriće stiže poslije izvještaja u ponedjeljak da je barem jedan od navodnih atentatora bio doušnik američke Uprave za borbu protiv droga (DEA), a nekoliko drugih je možda imalo veze sa FBI. U nedjelju je na Haitiju uhapšen ljekar haićanskog porijekla sa sjedištem na Floridi, Christian Emmanuel Sanon, pod sumnjom da je pomogao u rukovođenju atentatom.

Washington obezbjeđuje više od 200 miliona dolara pomoći Kolumbiji svake godine ovog vijeka, uključujući više od 800 miliona dolara u posljednjoj fiskalnoj godini. Veliki dio pomoći otišao je kolumbijskoj vojsci i policiji. Pentagon je obučio hiljade vojnika iz Kolumbije i drugih zemalja Latinske Amerike i Kariba.

„Ova obuka naglašava i promoviše poštovanje ljudskih prava, poštovanje vladavine zakona i vojske podređene demokratski izabranom civilnom rukovodstvu“, rekao je Hoffman.

Ali korisnici društvenih medija doveli su u pitanje mudrost programa obuke, ističući niz učenika koji su nastavili da čine veliku štetu, uključujući muškarca iz Saudijske Arabije koji je pucao na bazu mornarice Floride 2019. godine, saudijske operativce koji su ubili novinara Jamala Khashoggija 2018,, i bezbroj islamističkih boraca na Bliskom Istoku.

„Pričajte mi ponovo o tome kako su američka vojna obuka i pomoć ključni alat za izgradnju mira i sigurnosti“, rekla je antiratna aktivistkinja Kate Kizer.

DEA je negirala umiješanost u atentat, rekavši da niko od osumnjičenih nije djelovao u njeno ime. FBI pomaže u istrazi Moiseovog ubistva.

HaitiJovenel MoiseKolumbija
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
2 godine prije

Kao da nismo znali.

RENEW
2 godine prije

Oni so naročnik. Druga žrtev je bil pa novinar Peter Vries. Prepričana sem tudi, da so Chavezu prav oni priskrbeli raka. Banda zločinska, upam da Fauci vsaj malo počisti po ZDA.
ttp://whale.to/c/hugo.html

Čudan lik
2 godine prije

Evo dokaza svim antivaxerima koliko je kovid 19 opasan!! Ako je korona ubila Moisea, koji je imao hrpu tjelohranitelja, tko kaže da neće sutra i vas???

Scorpiorex
2 godine prije

Naravno da jesu.u 20 stoljecu bijase” 10 dana koji su potresti svijet” oktobarska revolucija,do sada poslijedice,zamislite sad,iduci mjesec ide 5 giorni che sconvolsero il mondo, 5dana pada svjetski internet,sta je predvidjeno da se odierà iza zavjese,samo naslutit mogu.ne zaboravite 05.08 do 10.08 pada total mrak na svjetsku mrezu. Pišemo se ovdje 11og

prolaznik
2 godine prije

ništa novo. kolumbijski plaćenici ratuju u Jemenu protiv domicilnog stanovništva, ima tome već dosta dugo.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI