“Nekoliko” osumnjičenih za ubistvo predsjednika Haitija bili su doušnici američkih DEA i FBI

jovenel moise
9 komentara

Američka agencija za borbu protiv droga (DEA) potvrdila je da je barem jedan od muškaraca uhapšenih zbog ubistva haićanskog predsjednika Jovenela Moisea bio njihov doušnik, navodi CNN, dok je nekoliko drugih možda imalo veze sa FBI.

Moisea su prošle srijede u zoru ubili napadači koji su navodno tvrdili da su agenti DEA koji pretresaju njegov dom. Odgovarajući na upit CNN u ponedjeljak, agencija je zvanično demantovala da su napadači djelovali u njeno ime, ali je potvrdila da je “povremeno jedan od osumnjičenih”, koje su haićanske vlasti pritvorile, “bio povjerljiv izvor DEA”.

Štaviše, nakon atentata „osumnjičeni je stupio u kontakt sa svojim kontaktima u DEA“, koji su ga nagovarali da se preda lokalnim vlastima. DEA i američki State department „pružili su informacije vladi Haitija koje su pomogle u predaji i hapšenju osumnjičenog i još jedne osobe“, rekla je agencija.

U izjavi za Reuters, neimenovani službenik za sprovođenje zakona pokušao je da pojasni da osumnjičeni u vrijeme ubistva nije bio aktivni doušnik DEA.

U atentatu je učestvovalo najmanje 28 muškaraca, saopštile su haićanske vlasti. Većina osumnjičenih u pritvoru su državljani Kolumbije, plaćenici angažovani preko američke bezbjednosne kompanije sa sjedištem na Floridi.

Ipak, najmanje tri privedena muškarca su državljani SAD. Jedan od njih je Christian Emmanuel Sanon, 63. Uhapšen je u ponedjeljak i osumnjičen za organizaciju atentata, rekao je šef policije Leon Charles na konferenciji za novinare.

CNN je takođe izvijestio da je nekoliko osumnjičenih „imalo američke veze, uključujući rad kao doušnici za FBI“, ali je citirao anonimne izvore upućene u vezi s tim. Za razliku od DEA, FBI nije potvrdio ili demantovao ove izvještaje, rekavši samo da koristi „zakonite izvore za prikupljanje obavještajnih podataka“ kao dio svojih istraga.

DEA je prilično prisutna u Kolumbiji, gdje su SAD i vlada u Bogoti uključeni u višedecenijski rat protiv kokainskih kartela. Agencija je takođe prisutna na Haitiju, ali veb lokacija američke ambasade u Port-au-Princeu ne nudi detalje o njenim aktivnostima. Veza do veb lokacije „DEA Caribbean regional activities“ pruža poruku o grešci „traženu stranicu nije moguće pronaći“.

Poslije Moiseovog ubistva, Haiti je zatražio pomoć SAD za stabilizaciju zemlje. Jedan vladin ministar čak je navodno tražio raspoređivanje američkih trupa, rekavši da bi „teroristi“ mogli iskoristiti haos kako bi ciljali aerodrome i rezerve gasa. Na pitanje o tome, Bijela kuća je samo rekla da se stvar „razmatra“ i da trupe nisu isključene.

HaitiJovenel MoiseUbistvo Moisea
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
2 godine prije

“…bili doušnici DEA.FBI…”

Auu… Bas me cudi… 🤣

Žvuž
2 godine prije

Ma nema šanse, to je insinuacija i teorija zavjere. Sve je samostalno organizirao onaj doktor, to je vrlo logično i tko ne vjeruje u to je tupavi antivakser i ravnozemljaš.

trsje
2 godine prije

Ubili im predsjednika, a Haiti od istih traži da im pomognu u “stabilizaciji” zemlje, ovo ne samo da je perverzija, ovo je vrhunac perverzije. Ono malo ljudi koji su zadržali zdrav razum gleda i ne vjeruje!

sidfjvnseifnvaesfnva
2 godine prije

Ma nije di bi oni………………….

Krmak
2 godine prije

GAMAD

2 godine prije

Fashington je iznenadjen i uvredjen…

Max
2 godine prije

Riješio ga SAD zbog odupiranja plandemiji.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI