SAD se bore da pronađu saveznika za slanje trupa na Haiti

Americka vojska
33 komentara

Washington nije bio u stanju uvjeriti nijednog saveznika da predvodi međunarodnu vojnu intervenciju na Haitiju pogođenom nasiljem, objavile su američke novine, a administracija predsjednika Joea Bidena oklijeva da sama pošalje trupe, posebno s obzirom da se za samo dvije sedmice približavaju srednji izbori za američki Kongres.

Zvaničnici raspravljaju o tome da li da odustanu od nacrta rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a koja poziva na raspoređivanje multinacionalnih “snaga za brzo djelovanje” na Haiti jer nijedna zemlja nije pristala da angažuje trupe u taj poduhvat, izvijestio je u srijedu Miami Herald , pozivajući se na neidentifikovane osobe upoznate sa stvar. Francuska, Kanada i Brazil su među saveznicima SAD-a koji su odbili slanje vojnih snaga na Haiti.

“Nije bilo napretka u pridobijanju partnera da volontiraju. Niko ne uskače”, rekao je jedan izvor, nazvavši neuspjeh “diplomatskim nazadovanjem”.

Američki plan je bio da podstakne druge zemlje da pošalju trupe na Haiti i da ih podrže opremom i obukom. Saveznici su frustrirani što je Washington odbio da doprinese nekim svojim snagama u tim naporima, navodi Herald, dok su neke članice Vijeća sigurnosti zahtijevale čvrst plan u pisanoj formi prije glasanja o bilo kojoj rezoluciji Haitija. Najmanje dva člana najvišeg upravnog tijela UN-a, Rusija i Kina, izrazili su zabrinutost zbog predložene intervencije.

“Mešanje u političke procese na Haitiju, stavljanje zemlje pod kontrolu ambicija poznatih regionalnih igrača, koji smatraju američki kontinent svojim unutrašnjim sudom, neprihvatljivo je”, rekao je zamenik stalnog predstavnika Moskve pri UN-u Dmitrij Poljanski prošle nedelje .

Nasilne bande blokirale su glavni terminal za gorivo na Haitiju i morske luke sedam sedmica, što je dovelo do nestašice goriva i hrane usred brzog širenja izbijanja kolere. Mirovne snage UN-a unele su koleru u zemlju 2010. godine, uzrokujući hiljade smrtnih slučajeva.

Ranije ovog mjeseca, premijer Haitija Ariel Henry i 18 članova njegovog kabineta zatražili su raspoređivanje stranih trupa kako bi pomogli u potiskivanju bandi i obnovili protok hrane, goriva i vode. Demonstranti su blokirali puteve, osuđujući porast cijena goriva i tražeći Henryjevu ostavku.

HaitiintervencijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
33 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dokurčilomi
1 godina prije

Tako je, oni će dati podršku i logistiku a drugi neka ginu za njihove interese. Već znano i viđeno.

Tupko Glupko
1 godina prije

“Američki plan je bio da podstakne druge zemlje da pošalju trupe na Haiti i da ih podrže opremom i obukom.”

Što opet traže budale da ginu za njihove interese?

Haiti su u američkom predvorju, otok južno od Kube, sa standardom 15 puta slabijim od Hrvatske.

Kako sada izuzetnima trebaju saveznici za to, sa toliko vojnih baza širom zemaljske kugle?

Nekoime
1 godina prije

Pa imaju svoje najvjernije saveznike – ISIL.

tihobl
1 godina prije

Demonstracije protiv predsjenika americkog igraca i samih amerikanaca traju danima. Masa ljudi je na ulicama, americke marionetske valsti nemaju nikavu kontrolu nad drzavom. Zato ameikanci zele da posalju vojsku. Narod na ulicama trazi da dodje ruska vojska. Rusi se prave da ne cuju pozive u pomoc jer se drze toga da poziv mora uputiti zvanicna vlada.
Amerikanci nemaju jedinica na raspolaganju jer su rastegnuti od Ukrajine do Tajvana, a nemaju ni snage da natjeraju saveznike da napadnu Haiti kao sto su ih nekad natjerali da napadnu Libiju.

Days
1 godina prije

Tamo demokrati nece, nema nafte, nema nista za zdipiti

Gaja
1 godina prije

Pa neka si sami oslobode svoje luke.

tuf
1 godina prije

Neka provjere sa svojim najvjernijim dupeliscima u Poljskoj, Estoniji, Litvi, Latviji, Češkoj, Hrvatskoj, Rumunjskoj. Naći će se neka grupica za “intervenciju voljnih”.
Alternativno, neka pošalju one islamiste koje tako predano uzgajaju u Al Tanfu.
Ili članove MEK-a koje godinama sponzoriraju kao vježbu prije akcije u Iranu.
Ili to sve odjednom nije kosher?

Max
1 godina prije

To je jasan znak da su propali. Inače im je Haiti bio pokusni poligon.

Vrata
1 godina prije

Nadam se da ce Rusi naoruzati te ” bande” koje se bore protiv pro americke vlade.

Ringo10
1 godina prije

Crnci na Haitiju masu ruskim zastavama

Medo
1 godina prije

“Mirovne snage UN-a unele su koleru u zemlju 2010. godine, uzrokujući hiljade smrtnih slučajeva.”
🤔🤔🤔🤔🤔

ANTIPROTIVNI
1 godina prije

Zašto nitko neće pomoći Yelowstone vulkanu da se probudi i pokrije cijelu Jameriku sa pola metra vulkanskog pepela?

tata mata
1 godina prije

nema dobrovoljaca nato guznih uvlakaca kokolinde ili anemicnog da stave sljem i na haiti ,,,a da ne govorfimol da je all inclusive ,ali nesto nam kokolinda nije zainteresirana za selfije iz haitija

nessy
1 godina prije

Haiti? Nema nafte, litija, zlata, bakra, nikla i td. Pa nisu valjda ti naivci mislili da ce im zapadne demokracije pomoci iz dobrote srca? No money, no honey.

Mat
1 godina prije

Pa KO naoruza te bande???

FATIH
1 godina prije

NEK POZOVU ENGLESKOG KRALJA,ON IMA VOJNICKI IZGLED I STAV………

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI