fbpx

Izvještaji govore o tome da, usprkos razgovorima o razoružavanju, Indija planira uzduž sporne indijsko-kineske granice postaviti 35.000 vojnika

Indijski vojnik

Ranije u srpnju, Indija i Kina složile su se i izjavile da će povući svoje trupe kako bi osigurale potpuni iskorak u visinskoj regiji Ladakh, nakon najgoreg sukoba dviju država Južne Azije u posljednjih gotovo 50 godina. Vojske dviju zemalja su se sukobile, a u snažnom sukobu je ubijeno 20 indijskih vojnika.

Indija će smjestiti dodatnih 35.000 vojnika duž linije stvarne kontrole, na 4.057 kilometara, u spornoj regiji Himalaji Ladakh, nakon obavljanja razgovora na visokoj razini radi smanjivanja napetosti između dviju zemalja, rekli su visoki indijski dužnosnici Bloombergu pod uvjetom anonimnosti.

Dovođenje dodatnih vojnika u istočnom Ladahhu promijenilo bi status quo na granici i vršilo pritisak na ionako težak vojni proračun Indije, citirao je indijski dužnosnik za Bloomberg.

Ovaj potez navodno predstavlja pokušaj usklađivanja rasporeda snaga vojnika Oslobodilačke vojske (PLA). Blizu 50.000 vojnika PLA-a raspoređeno je u Aksai Chinu, unatoč razgovorima o razoružavanju između dviju zemalja.

Nakon nasilnog obračuna vojnika iz vojski tih zemalja koji se dogodio 15. lipnja, za kojeg se tvrdi da je doveo do smrtnih slučajeva s obje strane, teško naoružanje, tenkovi i borbeni avioni raspoređeni su u tu regiju.

Neprekidne napetosti i neuspjeli pokušaj uklanjanja eskalacije zahtijevali su dodatno raspoređivanje vojnika, dodao je dužnosnik.

Indijski satelitski snimci od 27. srpnja pokazali su dodatno povećavanje broja vojnika i opreme Kineske narodne oslobodilačke vojske na području Aksaija. Indijska vlada ubrzo je isto odgovorila, nakon što je ocijenila da se trupe PLA pripremaju za dugu i oštru zimu, koju planiraju provesti na Himalaji.

Indija je također rasporedila tenkove s raketama ”zemlja-zrak”, oklopne transportere i kompletnu vojnu brigadu (4.000 ljudi) u Daulat Beg Oldiju (DBO), kako bi spriječila bilo kakav kineski upad iz prijelaza Shaksgam-Karakoram u regiji Ladakh, kako navode vojni zapovjednici u medijskim izvještajima.

Obje države su se međusobno optuživale za ilegalni prelazak LAC-a i organiziranje provokacija u regiji. Nesuglasice su uzrokovale najgoru krizu u odnosima između azijskih gospodarskih i vojnih divova u posljednjih nekoliko desetljeća, pri čemu je Indija počela braniti uvoz proizvoda iz Kine, nakon čega je vlada otkazala nekoliko ugovora s kineskim poslovnim subjektima o izgradnji željeznica, cesta i telekomunikacijske infrastrukture.

19
Ostavite komentar

avatar
10000
 
2 Grupirani komentari
17 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
16 Komentatori
MaxPromatračPromatračPromatračsoefnvbaoefnvaenfvnaeifvnaefvaef Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
Ringo10
Gost
Ringo10

KAd pogledas na karti te sporne teritorije nije ti jasno oko cega se oni sukobljavaju

To su nekakve planicine u Himalajima i ne znam ima li tu bilo sta vrijedno osim tih gigantskih stijena i litica.

Bez veze se mlate umjesto da to raspodijele jer ionako tamo nicega ni nema

Sparkling
Gost
Sparkling

Ringo
Nisam siguran ali čini mi se da kako kažeš, mlate se zbog nekih beskorisnih stijena. Ma neće baš tako pojednostavljeno biti. Netko treći tu muti vodu. A Indija i njihovo vodstvo, koliko god mi mislili da nije, vezano još dijelom za Britansku krunu.
Dvojica se tuku – evo tu Engleza, pozorno promatra ishod obračuna.

Ringo10
Gost
Ringo10

Dobro, mlate se i tu su možda Englezi

Ali oko čega se uopće mlate…pogledaj na karti, same planinčine

NE znam ima li tu nafte, ruda bilo kakvih prirodnih resursa i bogatstava… čisto sumnjam

mislim
Gost
mislim

ma tuču se, kung fu protiv onog indijskog borilačkog sporta.
karate kid 7

Ringo10
Gost
Ringo10

Kojeg indisjkog borilačkog sporta. Nikad čuo da oni imaju išta osim kriketa

Epiktet
Gost
Epiktet

@Ringo10—Osnova borilačkih vještina u šaolinu je indijska. To su ih naučili indijci. To što nisi čuo ništa o tome, to je tvoj problem. A sad o tim planinama. Kinezi nasrću, i na prepad žele oteti što više. Najbolje da se cijela Indija zove Pakistan.

jesam glup
Gost
jesam glup

Imaju indusi vise borilackih vjestina, ja znam za kalari ili kako je jos zovu, adi tada.

jbg
Gost
jbg

Stvar je u tome, da su navukli Kinu na svoj jugozapadni dio (koji če Kinu i te kako koštati) i sa time usporili financiranje ostalih vojnih projekata. Mogli bismo čak reči, da anglosaksoni slabe kinesku mornaricu, kineski svemirski plan, pa i raketnu i avio tehnologiju.
A šta če biti iz svega toga? Opet imamo dve nuklearne sile.

mike
Gost
mike

kao da je bitno oko koje stene se prepiru… bitno da se prepiru…..

Zvrk
Gost
Zvrk

kontrolira se tok vode.

Dongfeng
Gost
Dongfeng

Mlate se oko strateški važnog prolaza kojim Indija može dopremati ljudstvo i opremu dalje na sjever. Sad su im to Kinezi praktički presjekli, odnosno zauzeli su (prije obostranog povlačenja) litice koje gledaju na taj put. A što je dalje na sjeveru? Indijci svojataju cijelu regiju sve do granice sa Afganistanom, i od samostalnosti ne žele nikakvo diplomatsko rješenje. I pokušavaju se mic po mic probijati sve dalje, što pak ugrožava kako kinesku logističku rutu u Tibetu, tako i kinesko-pakistanski koridor koji Indija želi presječi. Šira pak slika cijele situacije je Modijev zaokret prema Americi zadnjih godina, i pretvaranje Indije u američkog vazala.

soefnvbaoefnvaenfvnaeifvnaefvaef
Gost
soefnvbaoefnvaenfvnaeifvnaefvaef

Dong dobro vidiš ciljeve kafenih upravljanih zekskratenima.

Promatrač
Gost
Promatrač

Dongfeng
Odlično zapažanje.
Dodao bih samo još:
Sa visine se nadzire nizina
na visini ima leda
Led je kvalitetna pitka voda
Zbog nadzora nad vodom vode se ratovi

Max
Gost
Max

Nije to nimalo dobro sve miriše na sukob u kojem bi profitirao netko treći.

jbg
Gost
jbg

anglosaksoni. Očito se Indija nikad nije osamostalila

Promatrač
Gost
Promatrač

jbg
Meni se čini da se oni dobro upiru.
Odbili su mnogo pokušaja mješanja u njihove poslove
Od anglosaxona se kupuje naorožanje u zanemarivim količinama
Time se neutralizira njihova ovisnost od njih

Max
Gost
Max

Avatarjbg Točno kolega dobro zapažanje.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik