Izvještaji govore o tome da, usprkos razgovorima o razoružavanju, Indija planira uzduž sporne indijsko-kineske granice postaviti 35.000 vojnika

Indijski vojnik
19 komentara

Ranije u srpnju, Indija i Kina složile su se i izjavile da će povući svoje trupe kako bi osigurale potpuni iskorak u visinskoj regiji Ladakh, nakon najgoreg sukoba dviju država Južne Azije u posljednjih gotovo 50 godina. Vojske dviju zemalja su se sukobile, a u snažnom sukobu je ubijeno 20 indijskih vojnika.

Indija će smjestiti dodatnih 35.000 vojnika duž linije stvarne kontrole, na 4.057 kilometara, u spornoj regiji Himalaji Ladakh, nakon obavljanja razgovora na visokoj razini radi smanjivanja napetosti između dviju zemalja, rekli su visoki indijski dužnosnici Bloombergu pod uvjetom anonimnosti.

Dovođenje dodatnih vojnika u istočnom Ladahhu promijenilo bi status quo na granici i vršilo pritisak na ionako težak vojni proračun Indije, citirao je indijski dužnosnik za Bloomberg.

Ovaj potez navodno predstavlja pokušaj usklađivanja rasporeda snaga vojnika Oslobodilačke vojske (PLA). Blizu 50.000 vojnika PLA-a raspoređeno je u Aksai Chinu, unatoč razgovorima o razoružavanju između dviju zemalja.

Nakon nasilnog obračuna vojnika iz vojski tih zemalja koji se dogodio 15. lipnja, za kojeg se tvrdi da je doveo do smrtnih slučajeva s obje strane, teško naoružanje, tenkovi i borbeni avioni raspoređeni su u tu regiju.

Neprekidne napetosti i neuspjeli pokušaj uklanjanja eskalacije zahtijevali su dodatno raspoređivanje vojnika, dodao je dužnosnik.

Indijski satelitski snimci od 27. srpnja pokazali su dodatno povećavanje broja vojnika i opreme Kineske narodne oslobodilačke vojske na području Aksaija. Indijska vlada ubrzo je isto odgovorila, nakon što je ocijenila da se trupe PLA pripremaju za dugu i oštru zimu, koju planiraju provesti na Himalaji.

Indija je također rasporedila tenkove s raketama ”zemlja-zrak”, oklopne transportere i kompletnu vojnu brigadu (4.000 ljudi) u Daulat Beg Oldiju (DBO), kako bi spriječila bilo kakav kineski upad iz prijelaza Shaksgam-Karakoram u regiji Ladakh, kako navode vojni zapovjednici u medijskim izvještajima.

Obje države su se međusobno optuživale za ilegalni prelazak LAC-a i organiziranje provokacija u regiji. Nesuglasice su uzrokovale najgoru krizu u odnosima između azijskih gospodarskih i vojnih divova u posljednjih nekoliko desetljeća, pri čemu je Indija počela braniti uvoz proizvoda iz Kine, nakon čega je vlada otkazala nekoliko ugovora s kineskim poslovnim subjektima o izgradnji željeznica, cesta i telekomunikacijske infrastrukture.

Indijska vojskaKineska vojskaShaksgam-Karakoram
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ringo10
3 godine prije

KAd pogledas na karti te sporne teritorije nije ti jasno oko cega se oni sukobljavaju

To su nekakve planicine u Himalajima i ne znam ima li tu bilo sta vrijedno osim tih gigantskih stijena i litica.

Bez veze se mlate umjesto da to raspodijele jer ionako tamo nicega ni nema

Max
3 godine prije

Nije to nimalo dobro sve miriše na sukob u kojem bi profitirao netko treći.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI