Indijske postrojbe koje su navodno opremljene ruskim prijenosnim sustavima ”zemlja-zrak” raspodijeljene blizu granice s Kinom

Igla
1 komentar

Odnosi između azijskih sila drastično su se pogoršavali u lipnju, nakon što su se indijske i kineske postrojbe fizički sukobile, što je dovelo do smrtnih posljedica. Sukob se dogodio u spornom području, u dolini rijeke Galwan, smještenoj između Ladakha, Indije i kineske autonomne regije Tibet.

Indijske postrojbe naoružane prijenosnim sustavima protuzračne obrane Igla, ruske izrade, raspoređene su u blizini linije stvarne kontrole u istočnom Ladakhu, dok navodno u isto vrijeme to područje nadlijeću kineski helikopteri, izvijestio je Asia News International, pozivajući se na neimenovane izvore.

“Indijske postrojbe naoružane sustavom protuzračne obrane Igla ruskog podrijetla raspoređene su na ključnim kotama uzduž granice, kako bi se brinule i imale uvid o svim kretanjima neprijateljskih zrakoplova, koji ovdje pokušavaju ući u zračni prostor Indije”, izvijestio je jedan od izvora.

Osim prijenosne sustave obrane ”zemlja-zrak”, izvještaj govori da je Indija rasporedila radar, kao i druge sustave zračne obrane, zbog tvrdnji o tomu da su brojni kineski vojni helikopteri, koji su viđeni u blizini tog područja, pokušali ući na indijski teritorij, uključujući dolinu Galwan te patrolno mjesto 14.

Unatoč tisućljećima suradnje i bliskih ekonomskih veza između ovih dviju zemalja, moderna Kina i Indija suočavaju se s desetljećima dugim napetostima zbog graničnih sporova. Dana 10. svibnja, a potom i 15. lipnja, kineske i indijske postrojbe sudjelovale su u sukobima zbog kojih su deseci vojnika bili ozlijeđeni, dok je neodređen broj vojnika na obje strane smrtno stradao.

Eskalacija napetosti dovela je do toga da su obje strane povećale svoju vojnu prisutnost uzduž pograničnih područja, ali i do ekonomskih posljedica, jer je Indija zabranila brojne popularne kineske aplikacije za pametne telefone te je postavila ograničenja „sigurnosnog provjeravanja“ u pogledu kineskih poduzetnika, akademika i drugih.

Rusija je u više navrata pozvala dvije strane na rješavanje spora na bilateralnoj razini te je upozorila da bi veliki sukob između azijskih sila bio “loša ideja” za obje nacije,  ali i za to okruženje kao i za cijeli svijet.

Američki predsjednik Donald Trump ponudio je posredovanje između dviju zemalja krajem svibnja, prije sukoba koji su nastali sredinom lipnja. Međutim, krajem lipnja, državni tajnik Mike Pompeo rekao je da će američke postrojbe, koje će biti preseljene iz Njemačke, dijelom biti preusmjerene na države saveznike SAD-a u Aziji te je optužio “Kinesku komunističku stranku” za sudjelovanje u agresiji koja se događa u tom području. Indijski mediji u nedjelju su izvijestili da se New Delhi i Washington možda pripremaju za potpisivanje novih ugovora o obrambenoj suradnji, koji bi trebali biti potpisani u rujnu.

U ponedjeljak, načelnik Glavnog stožera indijske obrane, general Bipin Rawat upozorio je da će vojna opcija za rješavanje “prijestupa” od strane Kineske narodne oslobodilačke vojske uzduž linije stvarne kontrole biti na stolu, ako razgovori dviju država ne budu polučili željene rezultate. Vojske dviju zemalja od lipnja su održali barem velik broj razgovora na razini zapovjednika korpusa, kako bi pokušali ublažiti napetosti.

Indijska vojskaTibet
Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
3 godine prije

Sukob dviju golemih zemalja na korist trećoj..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI