Kina dramatično širi vazdušnu bazu na Tibetu u blizini indijske granice gdje su se dogodili sukobi

Kina - J-11
29 komentara

Satelitske fotografije kineske baze vazduhoplovstva visoko u tibetanskim planinama pokazuju novu izgradnju u posljednjih nekoliko mjeseci, što joj omogućava da upravlja sa mnogo više letjelica.

Satelitske fotografije koje je dobila indijska televizija New Delhi (NDTV) pokazuju masivni građevinski projekat na aerodromu Ngari Gunsa u zapadnom Tibetu, samo 130 milja od jezera Pangong, mjesta na granici sa Indijom, gdje su se kineske i indijske snage sukobile ranije ovog mjeseca.

Na prvoj fotografiji, snimljenoj 6. aprila 2020., može se vidjeti staza sa jednim, malim terminalnim prostorom – čak se ne vidi ni taksi staza. Međutim, na drugoj fotografiji, snimljenoj samo šest nedelja kasnije, 21. maja, veličina baze se više nego udvostručila. Ne vidi se samo veliki projekat nove gradnje sjeverno od terminala, već čini se i taksi staza ili drugi terminal u izgradnji.

Aerodrom je aerodrom dvostruke namjene, koji služi i za civilne letove i za potrebe vazduhoplovstva Narodne oslobodilačke vojske (PLAAF). Sa više od 14.000 stopa, to je i jedan od najviših svjetskih aerodroma – toliko visoko da će presretači imati problema da ostanu u vazduhu tokom dužeg vremena.

Jedan bivši pilot ratnih snaga Indije rekao je za NDTV da kineski borbeni avioni J-11 i J-16 neće moći izdržati “više od sat vremena” na toj visini.

Izgradnja dolazi usred obnovljenih sukoba na liniji stvarne kontrole, de facto granice između dijelova Jammua i Kašmira koje su zahtijevale Indija i Kina. Dvije države borile su se u kratkom ratu 1962. godine za teritoriju, za koju Peking tvrdi da je sporna samo zbog pogrešne granice koja datira iz vremena kada su Indija i Pakistan bile britanske kolonije.

Ranije ovog mjeseca, pucnjava između indijskih i kineskih trupa u blizini jezera Pangong rezultirala je sa nekoliko teških povreda na obje strane, što je dovelo do dovođenja dodatnih snaga na to područje kao i na druge granice, uključujući i Uttarakhand, na jugu.

Još jedan sukob između New Delhija i Pekinga dogodio se u istočnom dijelu Tibeta 2017. godine, na platou nazvanom Doklam od strane Indijaca i Donglangu od strane Kineza. Slično je bilo i sa izgradnjom autoputa na spornoj teritoriji, mada ta konfrontacija nikada nije nastupila, kao što je slučaj sa novijim incidentom.

IndijakinasukobiTibet
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
widfviqwfrviqrwfbqrwfqrw
3 godine prije

Pa Xi je pozvao vojsku da se spremi za bitke, upalit će im sukobe na sve strane, kafene kao glavne a sporedni će biti Hongciokong, Vijetnam, đaposi, Tajvan, Filipini.

Z.A.
3 godine prije

Citajuci o nedavnom sukobu izmedju ove dvije zemlje , izgleda da su kinezi izvukli deblji kraj. Pa je i ova dodatna izgradnja aerodroma i utvrda posljedica toga.

Brainstorm
3 godine prije

14000 stopa je dosta stopa a ako je temperatura 70 farenhejta airplov ce trositi vise galona goriva na duzinski jard pa i aeroport mora biti vise akri. sve to kitajce kosta vise rupija. гоод луцк са транслатион.

sobravia
3 godine prije

Indijci su bili nešto kao engleske sluge. Sada su ništa.
Isto kao mi Hrvati. Dobri kao Bečki Konjušari a ostalo, za kurac.

Max
3 godine prije

Nova modernizacija baze nakon kraćeg sukoba do šireg nadam se neće doći jer su obje sile monogoljudne imaju goleme vojske I goleme arsenale naoružanja uključiv nuklearno . Indijska vojska je diverzificirana pa ima naj razlićitije vrste europskog Ruskog i Američkog naouružanja i nešto vlastite proizvodnje) Dok je Kna još mnogoljudnija zemlja Uglvvnom s Ruskim i vlastitim oružjem. Obje su nuklearne sile pa bi bilo teško predvidjeti pobjednika a možda ga ne bi ni bilo. Valja pripomenuti da je Pakistan s kojim Indija graniči i stalno se sukobljava (moj prvi komentar na ovoj stranici je bio na temu njihovih okršaja) Kineski saveznik koji uživa Kinesko mentorstvo u području Nuklearnog i raketnog programa ali i razvoja oružja općenito) i u slučaju rata ne bi ostao po strani.

Dopizdilomi
3 godine prije

Da? I? Na svom teritoriju može što hoće.

jadran
3 godine prije

jel ima informacija o libiji????

Kile
3 godine prije

Stari moj ovi su u zavadi sa svih 20 susjeda koliko ih imaju, nevjerojatno

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI