fbpx

VIDEO: Veličanstvenom vojnom paradom Kina proslavila 70. obljetnicu osnutka

70. obljetnica osnutka Narodne Republike Kine

Narodna Republika Kina danas slavi 70. obljetnicu. Kina je već postala jedan od lidera svjetske ekonomije. I premda je njena geopolitička težina još uvijek inferiorna američkoj, nema sumnje da tako neće biti zadugo.

Kad je prije 70 godina Mao Ce Tung proglasio formiranje Narodne Republike Kine, to nije bila samo promjena u obliku organizacije Nebeskog Carstva. To je bio kraj nekoliko desetljeća građanskog rata, pa i dužih nemira, ali i kraj razdoblja propadanja Kine koje je započelo sredinom 19. stoljeća, kada se drevno carstvo nije moglo oduprijeti zapadnoj  ekspanziji. Mao je ušao u povijest zajedno sa Džingis Kanom i carem Qin Shi Huangom, kao čovjek koji je ujedinio Kinu.

Naravno, nakon 1. listopada 1949. Kina se nije cijelo vrijeme razvijala i jačala. Bilo je razdoblja ozbiljne krize, takozvana “Kulturna revolucija” između 1966. i 1976. je bila najteže desetljeće, iako su samo prve tri godine bile zaista teške. Ali ipak, u Kini je započelo novo i veliko razdoblje.

VIDEO: Vojna parada povodom 70. obljetnice osnutka NR Kine (skraćena verzija)

Svečani događaj, uključujući vojnu paradu kojom se obilježava 70. godišnjica osnivanja Narodne Republike Kine, danas na trgu Tienanmen u Pekingu. Xi Jinping, generalni sekretar Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, također kineski predsjednik i predsjednik Središnjeg vojnog povjerenstva, održao je važan govor i pregledao trupe Narodne oslobodilačke vojske u paradi.

Najprivlačniji dio proslave bila je vojna parada, uključujući debi vojne opreme poput interkontinentalnih balističkih projektila DF-41, koji su privukla svjetsku pažnju. Proslava 70. obljetnice osnutka NRK pokazala je izvanrednu sliku Kine u novoj eri.

FOTO: ICBM projektili Dongfeng-41

Vojna Parada

Kina je ujedinjena i kohezivna zemlja s izvanrednim organizacijskim sposobnostima. Takav je bio i spektakl, uključujući i paradu, a ona koja se održala u Pekingu je mikrokozmos svih proslava u Kini.

Ova godina je neobična. S obzirom na trgovinski rat koji traje više od godinu i pol i neprekidne nerede u Hong Kongu, neke vanjske snage žele učiniti Kinu predmetom ismijavanja. Međutim, kinesko se društvo nije podijelilo, već je postalo još ujedinjenije. Neviđene velike proslave se održavaju širom zemlje, što će dodatno povećati samopouzdanje ljudi i ublažiti glasove nekih vanjskih sila.

Kina je postajala jača, uključujući i obrambene sposobnosti zemlje. Debi projektila DF-41, od kojih je 16 sudjelovalo u vojnoj paradi, ukazuje da su u potpunosti u službi. Zapadni analitičari uglavnom vjeruju da je ICBM DF-41 s krutim gorivima i cestovnim pokretnim sustavom, dometa dovoljno dugog da pogodi bilo koji cilj na Zemlji. To je napredna nuklearna udarna sila. DF-41 i JL-2 podići će kineske sposobnosti nuklearnog odvraćanja na novu razinu.

Kineske nacionalne obrambene sposobnosti napreduju u skladu s tehnološkom i ekonomskom snagom zemlje, što se i očekivalo od velike sile. Ako se jedna zemlja fokusira samo na ekonomiju i zanemari obranu, neminovno će potaknuti vanjska neprijateljstva i ambicije. Kina bi trebala osigurati uravnotežen razvoj. Jaka vojska pogoduje odvraćanju vanjskih snaga.

Kina u vanjskoj politici čuva mir. Velika vojna parada namijenjena je povećanju vojne transparentnosti, a ne pokazivanju mišića ili demonstraciji sile. Vojni hardver, uključujući DF-41, nije bio pokazan javnosti dok nije bio u službi u vojsci, a takvo čekanje je rijetkost u svijetu.

Vrijedno je spomenuti da se cijelo nuklearno oružje koje je Kina prikazala neće koristiti u preventivnim strateškim udarima ili za prijetnju nuklearnim zemljama. Kina je jedina nuklearna sila koja odbacuje politiku prve uporabe nuklearne sile i ta se čvrsta politika odnosi na sve kinesko nuklearno oružje.

Kina ima čvrsto strateško planiranje koje neće ometati privremeni čimbenici. Zapadne medijske kuće, analizirajući proslavu 70. godišnjice osnivanja NR Kine, obično nabrajaju privremene faktore kao da su razmjeri i razina ovogodišnje vojne parade dizajnirani za te čimbenike. Kina tradicionalno slavi obljetnice osnivanja svakih 10 godina. Prikazivanje novog oružja također je tradicija.

Unatoč usponima i padovima u 70 godina, Kina kontinuirano napreduje. Vojna parada održana jutros i velika svečanost pokazat će novu sliku Kine, za koju vjerujemo da će donijeti pozitivnu energiju i utjecaj u kompliciranom svijetu.

VIDEO: Vojna parada povodom 70. obljetnice osnutka NR Kine (cijela vojna parada)

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
9 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Red Dog
Gost
Red Dog
11 mjeseci prije

Gledajte slet posle.
Kao kraj Ratova Zvezda. Vesele se svi narodi i narodnosti.
Deder, neka mi reakcija objasni jos jednom kako socijalizam ne moze uspeti.
https://www.youtube.com/watch?v=cgJbNo90oX0

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
11 mjeseci prije

Može uspjeti u Kini, jer je tamo duh kolektiviteta građen tisućama godina. Mi imamo nasljeđe grčkih polisa, kako ono bijaše u prošlom članku o Kini, kojeg vučemo do danas. Ukratko. Kada u nas dvije zajednice dođu u probleme, onda zarate da jedna drugu opljačkaju. Kinezi, oduvijek brinu o onome u najudaljenijem dijelu “carstva”, jer će, ako je njemu loše, svima biti loše. dakle, imaju predispoziciju za društvenost nad individualizmom, kao mentalitet, kolektivna svijest. Mi ne.

Red Dog
Gost
Red Dog
11 mjeseci prije

Sklon sam da se slazem.
Daoizam. Harmonija. Ako se remeti harmonija stradaju svi.
Ali nas i cackaju. Ne daju nam da se stabilizujemo

Red Dog
Gost
Red Dog
11 mjeseci prije

A jesan se uzbudija malo od one silne lepote, moran priznati 😉

joze čelični
Gost
joze čelični
11 mjeseci prije

boj ne bije svijetlo oružje…..vidili smo braču hute nekidan….

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
11 mjeseci prije

Da, Kinezi su skloni predaji, inače u povijesti. Mislim u japanskim bajkama , možda.

mladen3x
Gost
mladen3x
11 mjeseci prije

U svijetu postoji jeftina i naučena,znači obrazovana radna snaga,resurs i gorivo da bi napravio neki proizvod.Zapad,onako realno,nema ništa od toga,Kina ima prvo i djelomično drugo a za ovo treče,zapad vodi ratove ili obećaje.Zato se Kinu ne dira.Jer realno,Kina nemože preživjeti nuklearni udar a zapad može preživjeti protuudar.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
11 mjeseci prije

Paradom je prvi put zapovjedao general ratnog zrakoplovstva. Yi Xiaoguang, rođen 1958. g. Bio je najmlađi general- lajtnant i mediji ga smatraju ”generalskom zvijezdom u usponu”. U karijeri je letio na MIG-15, J-5, J-6, J-7, Su-27 i Su-30. Letio je čak i na F-15.
Na paradi su po prvi put, svatko u svom vozilu, defilirali top generali svih pet teritorijalnih zapovjedništava ( Istočnog, Zapadnog, Sjevernog, Južnog i Središnjeg). Generali Liu Yuejun, Zhao Zongqi, Li Qiaoming, Wang Jianwu i Zhu Shengling.
Inače se na ovoj paradi moglo vidjeti više generala negoli ikad prije. Više od 100. Na čelu svakog ešalona su bila po dva generala. Osim zastavnog voda, rezerve, policije i građana na radu u vojsci.
Po njima, to sudjelovanje generala simbolizira dobro vodstvo i lojalnost Komunističkoj partiji Kine, a i njihovu odgovornost prema vojnicima.

matko
Gost
matko
11 mjeseci prije

Free Tibet…….

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
9
0
()
x