fbpx

Novi bezlični financijski kapitalizam i nacionalne države

Banka

“Kapital nema domovinu”, napisali su prije 150 godina Marx i Engels i nisu pogriješili. Razvoj kapitalizma pokazao je svu dubinu ove istine.

Kapital, koji nije ništa drugo do akumulirani rad, živi izvan granica nacionalizama, sentimentalnosti ili subjektivnih preferencija. Stvara vlastite zakone temeljene na akumulaciji i reprodukciji, pa je njihova “prirodna” tendencija da se širi. Za kapital patriotizam nema nikakvu vrijednost, jer su njega pravila hladni odnosi ponude i potražnje, gubitka i dobitka. Nacionalističke strasti su relikt prošlosti i nešto što treba iskorijeniti.

“Zločin je opljačkati banku, ali je još veći zločin osnovati”, napisao je Bertolt Brecht, tumačeći financijski kapitalizam, najokrutniji oblik eksploatacije i uništenja zemalja i naroda.

Početni europski kapitalizam je nastao u renesansi i postao je punoljetan s engleskom industrijskom revolucijom i francuskom revolucijom 1789. Međutim, on nikada nije prestao jačati i širiti se.

Početkom ove vrste globalizacije svijeta se može smatrati dolazak Europljana u Ameriku, koju je pratila prvobitna akumulacija kapitala, proces u kojem su bili potrebni  crni robovi da rade u “Novom svijetu”, kojem su pokradeni njegovi primarni resursi za izradu industrijskih proizvoda za Europu i tada već svjetsko tržište, koje je komercijalizirano modernim trgovačkim flotama. Zatim je uslijedio klasični imperijalizam. Dva velika svjetska rata bila su krvavi odraz tog razvoja, za kojeg je trebalo masakrirati milijune ljudskih bića i podijeliti planet između nekoliko sila.

Danas, nakon dva desetljeća od simboličnog rušenja Berlinskog zida, čime je označen kraj sovjetskog socijalističkog iskustva, svijet je apsolutno globaliziran. Kažemo “apsolutno” ističući trend, jer je proces globalizacije započeo mnogo ranije, dolaskom Europe u Ameriku, a ne 1989. godine.

“Specifični zadatak građanskog društva je uspostavljanje svjetskog tržišta i proizvodnju na tom tržištu. Kako je svijet okrugao, čini se da to ima globalno značenje”, govoreći o onome o čemu danas svjedočimo je Marx govorio 1858. godine.

Marx Engels Lenjin
FOTO: Marx, Engels, Lenjin

Govoriti o “globalizaciji” danas znači gotovo pobjednički uzviknuti da je socijalizam poražen i da nema alternative. Kapitalizam ili kapitalizam!  Međutim, ovaj proces ide ruku pod ruku sa samim sustavom. Dakle, klasici političke ekonomske misli su prije jednog i pol stoljeća s pravom tvrdili kako da “kapital nema domovinu”.

I doista je nema. Kapital želi profitirati, ništa više. To je njegova suština. S dolaskom moderne industrije su se stvorila sve veća nacionalna tržišta, pretvarajući svakodnevni život u trgovačku robu, izmišljajući nove potrebe, promičući neobuzdani konzumerizam, dostižući istovremeno apsurdnu proturječnost programiranog zastarijevanja. Na taj se način skupila ogromna količina novca. Ali proces akumulacije nikada ne stao, jer smo već nekoliko desetljeća svjedoci eksponencijalnog rasta financijske sfere.

Možda da bolje dočaramo o čemu je riječ, spomenimo scenu francuskog filma o burzovnom špekulantu, prikazanog prije nekoliko dana, koji u jednom trenutku “kupuje” pet milijuna dolara američkih vrijednosnih papira i prati Obamin govor na televiziji. Odgovarajući kućnoj pomoćnici što radi, pokušava objasniti “kako crvena linija raste i sa stopostotnom sigurnošću će doseći željenu točku sa završetkom govora američkog predsjednika”, a on će u tom trenutku prodati “dolare” i zaraditi oko 70 000 eura u nekoliko minuta. Danas je to glavno kapitalističko tržište i globalizacija.

Ali svijet očito ne može bez materijalne proizvodnje i imamo nevjerojatan proces industrijalizacije kojeg je također stvorio kapitalizam, iako sve do prije nekoliko godina, u Trećem svijetu i danas, bez  ikakve kontrole zaštite okoliša, uzrokujući ekološku katastrofu.

Ovaj je proces doveo do stvaranja carstava koja su se u potrazi za sirovinama i tržištima borila za dominaciju na planeti. Pobjednik tog natjecanja bio je američki kapitalizam. Europa i Japan su preživjeli kao manji partneri, ne bez većih unutarnjih napetosti.

Maršalov plan, koji je uslijedio nakon Drugog svjetskog rata, nametnuo je vazalskim europskim zemljama i Japanu unakrsne veze između glavnih gradova, kako bi se osiguralo da se oružani sukobi između velikih dominantnih nacionalnih država nikada ne bi ponovili. Ovo nema veze s ljubavi prema čovječanstvo, kako se propagira, nego isključivo zbog činjenice da bi zbog velike vatrene moći suprotstavljanih zemalja došlo do uzajamnog uništenja i svijeta u kojem kapital ne bi značio ništa.

Kao što smo spomenuli, proteklih nekoliko desetljeća je produktivni kapitalizam potisnut kapitalizmom koji se sve više temeljio na financijskim špekulacijama. Svijet špekulativnog novca gušio je stare i industrije u razvoju, baš kao što je industrija u  osamnaestom stoljeću potisnula poljoprivrednu proizvodnju, koja je bila glavni izvor feudalnog načina proizvodnje dobara i kao takva je dominirala društvenom i političkom scenom. Danas definirajuću nadmoć imaju financijske prijestolnice i one obilježavaju planetarni kurs.

berza indeksi

Kapitalizam, naravno, nije monolitan  ni jednoznačan sustav. U njegovoj unutrašnjosti, osim temeljnog proturječja s radničkom klasom, postoje i druge kontradikcije.

Na primjer, proizvodnja stvarnih dobara nije uvijek saveznik financijskih špekulacija. Naprotiv, mogu se sukobiti, a to je oino što vidimo da se sada događa u glavnoj kapitalističkoj sili – Sjedinjenim Državama. Tamo se predsjednik Donald Trump zalaže za revitalizaciju dotrajalog industrijskog sektora, koji je raseljen diljem svijeta zbog komparativnih prednosti zemalja s mnogo jeftinijom radnom snagom. Trump je zbog toga u sukobu s financijskim sektorima, koji ga pokušavaju smijeniti i bez njegovog upliva nastaviti provoditi svoj špekulativni plan.

Tu je i sukob špekulativnih metropola s naglim razvojem produktivnih ekonomija poput Kine ili Rusije, ali to čine s kapitalističkim pristupima. Kina je specifični “tržišni socijalizam”, uz prisutnost privatnog kapitala u okviru državnog planiranja. Kineska Komunistička partija, koja kontroliraju 51% bruto proizvodnje, bori se za razvoj usmjeren na fizičku proizvodnju, a ne na financije.

Istina je da te globalizirane financijske prijestolnice uopće nemaju domovinu. Premještaju se vratolomnom brzinom, bez sjedišta u bilo kojoj državi. U tom smislu može se govoriti o globalnoj financijskoj oligarhiji bez lica i bez nacije.

Kapitalizam je u početnoj fazi, pa čak i kada je postajao imperijalistički, uvijek ciljao određenu nacionalnu državu. Zastava neke sile bila je ono što mu je bilo nametnuto. Jedno vrijeme je to bila Velika Britanija ili Francuska, kasnije SAD, Japanu i Njemačka, koja je stigla kasno u podjelu svijeta, jer se morala oporaviti od ludila nacističke avanture.

No trenutni globalni financijski kapital nema zastavu. Djelovanje banaka je apsolutno. Nema više vidljivog kapitalističkog obrasca i postoji samo globalna vladajuća klasa, a njeno bogatstvo se temelji na špekulacijama, na apsolutno dereguliranim tržištima nametnutim neoliberalnim politikama temeljenim na svemoćnom trijumfu kreditnih agencija iz Breton Woodsa, Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, te ratnoj industriji.

John Pierpont Morgan - Osnivač banke JP Morgan
FOTO: John Pierpont Morgan – Osnivač banke JP Morgan

Ako ovaj kapitalizam nešto proizvede, to je samo uništenje. Naime, to je još jedan veliki posao – uništavati zemlje, a zatim ih obnavljati.

Davanje nenaplativih kredita je druga velika akumulacijska “vještina” financijskog kapitalizma. Ekonomska carstva su zainteresirana za promicanje zaduživanja vlada. Što je veći dug, veće su kamate. Istovremeno od predsjednika raznih država mogu tražiti fiskalne povlastice, monopole na usluge, ugovore o unosnim poslovima, itd. Ako ta vlada ne prihvati ponudu, oni će uzrokovati njen pad, raspirujući nerede i štrajkove koji će dodatno osiromašiti ciljanu naciju i na kraju će “buntovni vladari” biti prisiljeni popustiti pred njihovim zahtjevima.

Ratni poslovi su uvijek bili jedna od grana poslovanja ovih monumentalnih metropola, iako im ništa nije mrsko, kao što je visoko profitabilno pranje novca, bez obzira na njegovo podrijetlo. Tako su narkokarteli pronašli raj u poreznim utočištima, a njihov novac iz njih izlazi potpuno čist. Za veliki kapital to uopće nije važno, jer novac je uvijek novac, bez obzira odakle dolazi.

Kapitalistička elita, koja dolazi iz financijskog  sektora, imaju sve veći utjecaj u izgradnji arhitekture globalnog sustava. Ova je elita transnacionalna, kreće se vratolomnom brzinom i nema osjećaja ni duh solidarnosti. Uvlači se u sve rastuće sektore u svijetu. Često ulaže i u proizvodnju, što se ne može poreći,  prije svega u tehnologije, usluge i integralni sustav kojeg čine trgovina sirovina, prerada, marketing i distribucija, što im donosi veliki iznos novca potreban za generiranje proizvodnje u cjelini.

Oni se mogu predstaviti i pod nekom nacionalnom zastavom, što zna biti  slučaj, ali kao sile općenito djeluju izvan nacionalnih država. U velikim prijestolnicama, koje financiraju, kupuju i prodaju profitabilne tvrtke, špekuliraju na burzama na kojima utječu na cijene primarnih proizvoda, prije svega energije, hrane i sirovina. U realni sektor se često ubacuju velike financijske injekcije s novcem koji dolazi od ne baš časnih “zanimanja”, kao što su trgovina drogom  i oružjem, a sve se čini mimo državnih propisa i kontrola.

Međutim, stare “stare” nacionalne države istovremeno trebaju da kontroliraju stanovništvo i kako bi imali kome davati lavovske kredite, a siromašne zemlje zadržati u dužničkom ropstvu i vezane za međunarodne financijske organizacije. Ratovi se proizvode kako bi se osiguravao protok kapitala u vojnu industriju. I na kraju sve završava razaranjem i ponovnom obnovom razorenih zemalja.

Opasnost od sloma burze

Ovakve financijske kapitalističke hobotnice trebaju države i da im pokriju gubitke u slučaju krize, kao što je bio slučaj sa saniranjem velikih gubitaka u bankama ili velikim bankrotiranim kompanijama, kao što su bili Lehman Brothers, General Motors, Merryll Lynch i druge.

Drugim riječima, “države” ostaju, ali ne kao društveni projekt, već da zatvaraju rupe koje je kapital napravio svojim špekulativnim poslovanjem. To znači da se dobit privatizira, a gubici postaju društveni.

U svemu gore navedenom postaje vrlo teško identificirati fizičke neprijatelje koje bi se moglo napasti. Imperijalizam je bio puno jasniji, jer su “ubojiti Yankei” bili lako prepoznatljivi. Spaljivanje zastava Sjedinjenih Država tijekom dvadesetog stoljeća je bilo jasan izraz nezadovoljstva usmjeren protiv vidljive sile. Ali tko su sadašnji lutkari? Gdje su skriveni vlasnici suvremenog svijeta? Tko odlučuje o povećanju ili smanjenju udjela na burzama kako bi odredio cijenu nafte ili gdje će buknuti sljedeći rat? Uncle Sam je danas samo “loš film”, a situacija je postala složenija.

Apsolutna disperzija i poraz radništva na globalnoj razini i neuspjeh državnog socijalizma u XX stoljeću, praćen krizom teorijskih paradigmi koje su održavale te borbe i političke programe, spriječili su nesigurne “nove radnike” koji su se pojavili u svim područjima ljudskog života. Jasno je da se kapitalizam i kapitalistička akumulacija i dalje temelje na iskorištavanju određene klase i na prisvajanju proizvoda rada velikih masa svjetskog radništva koji stvaraju višak vrijednosti. Ali sadašnji razvoj megakapitala otežava, možda i onemogućava, da se jasno identificira neprijatelj. To je, naravno, kapital, ali tko su njegovi vlasnici?

Kapital je globalan i kreću se globalno. Tko je vlasnik takve gigantske kompanije? Možda banka koja ima matičnu tvrtku u drugoj zemlji, gdje deponira impresivne svote novca, da nitko ne zna sa sigurnošću odakle potječe, a to ulaže u najrazličitije poslove, diktirajući uspone i padove na burzama, određuje vrijednosti i djelovanja s planetarnim kriterijem, daleko izvan nacionalne logike prijašnjih kapitalizama.

Prije svega, svjetskoj radničkoj klasi je teško otkriti tko joj je očito neprijatelj. Zna se da je to kapital, ali on sam nema lice, čak ni zastavu. Možda je velika tvrtka u nekoj siromašnoj zemlji ujedno dioničar u europskoj banci ili zajedničkom japansko-američkom kapitalu koji ulaže u rudarstvo, hidroelektrane ili usjeve za biodizel upravo u istoj toj siromašnoj zemlji, a dobit od te operacije završi u poreznim oazama s bankarskom tajnom ili industriji naoružanja koje služi tako da zapadna vlada napada istu tu zemlju, da bi je kasnije obnovila s kreditima koje nikad neće platiti? Ovo je vrlo složena slagalica. Protiv koga se boriti?

To je pitanje kojem nije cilj ugasiti borbu i širiti defetizma, nego tu borbu učiniti mogućom. Ne tražiti konformizam, već jasnoću. Danas su to ključna pitanja o kojima treba razmišljati i na temelju dobivenih odgovora izgraditi onaj drugi mogući svijet, koji je sve više potreban i neodgodiv.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
112 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Kažun
Gost
Kažun
2 godine prije

“Postoji samo jedna stvar koju su vladajući krugovi kroz povijest željeli – sve bogatstvo, blago i profitabilan povratak, sva izborna zemljišta i šume i divljač i stada, žetve i mineralne naslage i plemeniti metali zemlje; produktivni objekti i profitabilna inventivnost i tehnologije, sve kontrolne pozicije države i drugih velikih institucija,… Pročitaj više »

Святославич 966
Gost
Святославич 966
2 godine prije
Reply to  Kažun

A ste ce tebi pare u vecim kolicinama a koje ne bi znao cemu ce ti sluziti. Za razaliku od tebe ogroni kapital u zutimpolugama ilizelembacima ce trebati za putovanje na cistuplanetu.A ti se ionako ne bi selio kao i ja ..Vidis sad u kom grmulezi zec. Inace koji bi… Pročitaj više »

anti-sistem
Gost
anti-sistem
2 godine prije

U 20. stoljeću su postojala 3 sistema: kapitalizam, socijalizam i fašizam. Sva 3 su bila pod globalnom elitom. To je bio put u današnji korporativizam i ekstremni materijalizam. Cijeli sistemi su stvarani i uništavani samo s ciljem da se uništi obični čovjek. Treba nam novi sistem, sistem koji služi svima,a… Pročitaj više »

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  anti-sistem

Ako je soc. bio ‘pod globalnom elitom’, zašto je – rušen?
I nemojte mi prodavat ‘fore’ da je bio ek.neuspješan, pod b.) srušio se sam.

tihobl
Gost
tihobl
2 godine prije
Reply to  kiki

Bio je u pocetku pod elitom, a onda se pojavio jedan gruzijac i poremetio sve planove. Ko je primio Marxa i pomagao mu da napise Kapital? Ko je sakupio revolucionare i prebacio ih u Zenevu kako bi mogli oklopnim vozom biti prebaceni u Rusiju? Ko je prvih godina kreditirao sovjete… Pročitaj više »

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  tihobl

Bolje da ti pomaže prijatelj, nego – država. Jako si se angažirao oko onog u BL. Sa nepotrebnim a netočnim stvarima. Ja imam prijatelje, imao ih je i Marx. Engels je bio veliki čovjek. Takvi vide što je dobro za sve, ne samo za sebe. Već sam jednom napisala da… Pročitaj više »

tihobl
Gost
tihobl
2 godine prije
Reply to  kiki

Preskocila si dio ko je organizovao rusku revoluciju, a onda pomogao svabama da prebace boljsevike za drugu (bile su dvije revolucije). A i Marks je imao zanimljive prijatelje. Ti prijatelji su pomagali Darvinu, pa su pomogli cionstima da se osnuju, pa eugenicarima i raznim egzoticnim pokretima. Nije sve bas kao… Pročitaj više »

Zvrk
Gost
Zvrk
2 godine prije
Reply to  tihobl

Takvo nesto ni ne prikazuju na history channel.

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  tihobl

Budi uvjeren da ja znam podosta o tim revolucijama…čak i o poduzeću koje je financiralo darvinovo putovanje brodom…bavilo se a i danas se bavi – keramikom i porculanom. Počelo kao obiteljska firma. Niš’ mistično. U 19.st. svaki se dobrostojeći čovjek bavio znanošću ili je podržavao. Istraživači su držali predavanja. Ljudi… Pročitaj više »

anti-sistem
Gost
anti-sistem
2 godine prije
Reply to  kiki

Rušen je ondje gdje je bio protiv elite,npr. u Libiji, Koreji, Iraku, Kubi, Gvatemali… al glavne soc zemlje poput SSSR-a su bile pod kontrolom. Deseci milijuna Slavena je ubijeno pod masonom Staljinom,a onda su uvučeni u drugo zlo, kapitalizam,u kojem su milijuni pobjegli od masona Jeljcina i sličnih. Urota protiv… Pročitaj više »

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  anti-sistem

Čudno. Sve statistike pokazuju – porast stanovništva…:)
Ma kako je moguće da jedna glupost iz jednih novina dobije ovakav publicitet ?

maja
Gost
maja
2 godine prije
Reply to  kiki

svaki novi sistem koji se implementirava je optimiziran od strane elite i neminovno je da mora srusiti prethodni, kako bi ga inace ugradili?? evo sad imas stvaranje nemira istraha infiltracijom muslimanske kulture u evropu – da bi se srusio postojeci sistem, ukljucujuci religiju, ne bi li se ugradio novi sistem… Pročitaj više »

Gumiflex
Gost
Gumiflex
2 godine prije
Reply to  anti-sistem

@anti-sistem Čovječe, ako si dobio toliko pluseva tvrdeći, da je globalna elita upravljala socijalizmom, onda mi moramo biti još i zadovoljni u kojim govnima živimo, jer takvo neshvaćanje stvari koje ovdje prezentiraš može biti samo uvod u kudikamo veća sranja. Nije to ništa osobno, riječ je samo o totalnom neznanju,… Pročitaj više »

Mucke
Gost
Mucke
2 godine prije
Reply to  Gumiflex

Administratori su se pobrinuli da nestanu.

anti-sistem
Gost
anti-sistem
2 godine prije
Reply to  Gumiflex

Gumiflex, istraži malo šta su Rokšildi i njima slični rekli o Maou,šta je bio Staljin i skrivenu istinu o WW2. Vođe boljševika su bili plaćeni da dovedu svoj sistem u Rusiju. Prije WW1 Rusija je napredovala,iako je još bila siromašna. Elita je htjela da igraju kako oni sviraju i doveli… Pročitaj više »

Gumiflex
Gost
Gumiflex
2 godine prije
Reply to  anti-sistem

@anti-sistem Ti si kolateralna žrtva kapitalizma. Imao si nesreću, da ti je zapad uvalio mobilni telefon umjesto knjige i u tom trenutku su te dugoročno ili trajno nadigrali. Pišeš, da je prije ww1 Rusija napredovala jer si pročitao tekst na wikipediji koji je nakucao moj pas. Carska rusija je započela… Pročitaj više »

Святославич 966
Gost
Святославич 966
2 godine prije
Reply to  Gumiflex

Te sirotane gladne u Rusiji nije bilo briga one koji su to isto ucinili u Francuskoj revoluciji. Nije to u pitanju niti gubljenje vremena ako nemas kruva jedi kolace sto je totalna neistina.Usput u obe revolucije rusenje crkva ,ubijanje svestenistva,zabrana srkvenih liturgija.Ustvari jedno te isto u Francuskoj 1700 kao u… Pročitaj više »

Gumifex
Gost
Gumifex
2 godine prije

@Святославич 966
“Te sirotane gladne u Rusiji nije bilo briga one koji su to isto ucinili u Francuskoj revoluciji.”

Između spomenuta dva događaja je proteklo 128 godina. Kojom su to čarolijom svjedoci Oktobarske revolucije mogli svjedočiti i Francuskoj revoluciji?
Bježanje s časova historije baš i nije cool.

Святославич 966
Gost
Святославич 966
2 godine prije
Reply to  Gumifex

drugar procackaj sta je tacno bhilo u Francuskoj, na koji nacin je bio obracun sa elitom ,mozgovima. Kako se unistavala crkva,fratri ponizavali. sta je bilo sa jednim mijestom udaljenim 20 km od Pariza (Département de Vendée (85) i onda sa ovim zenanjem koliko su pobili seljaka,radnika prebaci se u Rusiju… Pročitaj više »

barba tonći
Gost
barba tonći
2 godine prije

DA !

barba tonći
Gost
barba tonći
2 godine prije

DA !

barba tonći
Gost
barba tonći
2 godine prije
Reply to  Gumiflex

Kapitalizam je jedini realni sistem. Sve drugo su budalaštine i utopije. Kroz kapitalizam razvila se je i demokracija. Kroz kapitalizam razvio se je i socijalizam. Jedino se iz kapitalizma može nešto pozitivno demokratskim putem stvoriti. Za to treba raditi !

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  barba tonći

Radi. Tko ti brani.

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  anti-sistem

🙂 Ti bi gledao širu sliku? Sintezu?:)
A moja šira slika kaže da se tako propada…
Nema čuda. Elite su ljudi. Dobro organizirani ljudski paraziti. Trolovi su isto paraziti u njihovoj službi – preko puno posrednika. Ako se previše namnože, svaki organizam propada.

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  Gumiflex

He, he. Zašto se zove anti-sistem? Kad igra za sistem. Ne mislim nužno na njega, ali taj proces da ljudi s nekakvim ili ‘smušenim’ znanjima koja se zasnivaju na buuuuh tajnama, parazitskim organizmima….pišu beskrajne komentare… Neki put ovdje sve vrvi od ‘državnih’ trolova – najčešće štovani komentatori, ali grizu samo… Pročitaj više »

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  Gumiflex

Skretali bi temu pa pokušavaju raznim temama/ likovima iz povjesti. Ako ne prođe – ide se na naučnu fantastiku.

Святославич 966
Gost
Святославич 966
2 godine prije
Reply to  Gumiflex

Fasizam i liberalizam su od jedne majke blizanci a to je i Hico znao jos 1928 godine a postoje o tom i zapisi, ako (ja) ne uspijem ovim sistemom i izgubim rat nove generacije ce samo nastaviti istim- drugim putem do cilja za vladanje novih 1000 godina. Pisem za stvaranje… Pročitaj više »

barba tonći
Gost
barba tonći
2 godine prije

Moraju stvorit glad da bi mogli pokrenut opći rat. Ne hrle u rat siti činovnici već gladno radništvo.

Starina
Gost
Starina
2 godine prije

Još ste zaboravili dodati kako su osnovali porezne službe da uništavaju malu konkurenciju namećući im stotine glupih papira i kazni za neimanje bilo kojeg. Davanje tiranskih ovlasti za neprikazanih doslovno stotinu jedinica neke valute i drakonsko kažnjavanje želi odati model super pravednosti koju je glupa raja zgutala.. U svim tim… Pročitaj više »

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  Starina

Pojasni. Linić jest lupež, ali hr.zlato je prodano prije njega.
Zlato u posjedu pojedinaca je prodavano 2012. i 13. i to jetrebalo dovesti do ‘paljenja lampica’. To zlato je isto otišlo van. I to se ne bi ni znalo da mmf nije dodjelio Hrv. 800 mil.dolara kao zemlji ‘prodavatelju zlata’.

Rijecanin
Gost
Rijecanin
2 godine prije
Reply to  kiki

Dio hrvatskog zlata prodan je prije Linića. Prodao ga “veliki” guverner Rohatinski po povjesno niskim cijenama. Linić je prodao drugu polovicu.

Starina
Gost
Starina
2 godine prije
Reply to  kiki

Linić je “zgrnuo” kažu oko 300 milijuna eura na raznim privatizacijama ili bankrotima,kao npr. Riječka banka, 3. Maj, Ina, Jadranski pomorski servis i drugi.. Onda je te pare trebao oprati pa je uzeo dva mladića, dao im Range Rovere i osnovao Aurum otkup zlata u svakom mjestu, i tako je… Pročitaj više »

Kažun
Gost
Kažun
2 godine prije
Reply to  Starina

A Sanader,Vidošević,Martina Suha Šljiva,Todorić,Kutle,Dubrovačka banka i ortaci,Čermak,200
obitelji Prvog Hrvatskog Pištolja i Stoka sitnoga zuba…………..ima joššššššš…………..

barba tonći
Gost
barba tonći
2 godine prije
Reply to  Kažun

A Špiljak und company !?

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
2 godine prije
Reply to  Starina

A možda se samo radi o jednom velikom nesporazumu.
Pa je ”novac potekao putevima koji nisu bili dogovoreni”.

Abe Nepotvrdjeni
Gost
Abe Nepotvrdjeni
2 godine prije

Realitet zavjere. Sto glavne igrače motivira da rade to sto rade, materijalno, recimo, imaju sve sto požele? Biti još bogatiji? Ne vjerujem, stvaraju novac kad požele, to im je apsolvirano. Sto poslije toga? Kome odgovaraju, sta žele?

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

Osjecaj moći da vladaju , drzavama ,narodima,zivotima…

kiki
Gost
kiki
2 godine prije

Krajnji cilj psihopata je – samouništenje.

Kihot
Gost
Kihot
2 godine prije
Reply to  kiki

Da odlete sa ove planete … bez zajebancije. eto.

Kihot
Gost
Kihot
2 godine prije
Reply to  Kihot

Kome se da neka čita. serpo.org/ Ne vjerujem ni riječi da se dogodilo, makar je to dosta poznato štivo među ufolozima. Ali vjerujem da je ustroj i oblik i funkcioniranje te navodne civilizacije koji se da ičsčitati iz tih pričica koje je netko iz US gov dao ovim jadnim znatiželjnicima,… Pročitaj više »

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  Kihot

Gdje? Prizemni su to ljudi. Mi smo djeca Zemlje i nikad nećemo naći drugu. Tek kad savladamo manipulaciju genima, možemo razmišljati o naseljavanju približno pogodnih planeta…naravno i pogon. I nove vrste energije. Ma ljudi moraju , znanstvenici, raditi u miru. E , kapitalizam, ovakav kakav je danas, naročito ovdje, to… Pročitaj više »

Святославич 966
Gost
Святославич 966
2 godine prije
Reply to  Kihot

Pa to je jasno svakoj osobi koja zavrsi na psihijatriji, a to javno saputala. Cemu ovaj inace biznis sa Rusijom o kupovini njihovih raketa i testova nosivosti tereta preko 500 tona.. Ako je recemo Satana (sept muz one zene) 100 tona. Tu brame nema zastoja niti sankcija jenkija. Popili smo… Pročitaj više »

Trubadur
Gost
Trubadur
2 godine prije

Psihopatija…

barba tonći
Gost
barba tonći
2 godine prije
Reply to  Trubadur

To ti je iz one srpske pesmičice ; TI UŽIVAŠ DOK JA PLAČEM I TUGUJEM, AAAAA, PLAČEM I TUGUJEM ! Dobri su drugari srboši, samo mnogoooo, brate maniti. Svih i svja razvale a onda i same sebe.

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije

Hehehe… Babić kao da je inspirisan mojom sinoćnom diskusijom sa Piretisom 🙂 Babić je potpuno u pravu ali je izneo samo jedan deo – slika je još kompleksnija. Tačno je opisan kapital i njegov “život” ali ne i načine na koje dolazi do “hrane”. Kapital ima tendenciju širenja – apsolutno… Pročitaj više »

Kažun
Gost
Kažun
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Širi se kao Svemir nakon Velikog Praska?Do kada? …….. i šta kad stane širenje?

Kihot
Gost
Kihot
2 godine prije
Reply to  Kažun

elita and elitama odleti u svemir, a majmuni koji prežive opet po pećinama.

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
2 godine prije
Reply to  Kažun

Možda opet nešto prasne……..

Святославич 966
Gost
Святославич 966
2 godine prije
Reply to  Kažun

Pa po prirodnom procesu vracace se na pocetno mijesto radi crne tvari (pritiska) u svemiru.. Sve to talasa kao u moru i poslje ide suprotnim pravcem.Sva ta prasina kad ekspodira je elektro magnetna.Taj proces je beskonacan. Sve je to zivo i zivot.Evo primijer ona patarda za neko slavlje koja grune… Pročitaj više »

Kihot
Gost
Kihot
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Na finitnom planetu sa finitnim resursima…

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije
Reply to  shumadinac

@shumadinac- Ajde, kad sam već prozvan da se uključim. U toj sam diskusiji branio stav da za loše (ili gore) financijsko stanje dobar dio krivice snosimo sami, i da će promjena doći od “velikih dečki” a sigurno ne od nas. Financijski kapitalizam, kakvog ga danas imamo, osuđen je na propast.… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Piretis

Zivjeti na dug je isto sto i zivjeti od duga , u oba slucaja propast je zagarntovana.. Oni koji ne zive od duga niti daju na dug prolaze lagodno kroz zivot.. A takve mozes da nabrojis na prste jedne ruke… U stvari kad bolje razmislim sumnjam da postoji iko ko… Pročitaj više »

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije
Reply to  Alen

@Alen- Malo možemo učiniti da nas država ne zadužuje. Ali puno da se sami ne zadužujemo. Što se štednje tiče ima jedna zanimljivost. Ako nisi potstanar, nisi u kreditima i nisi u minusu po karticama onda ti od plaće (prosječne) ostane oko 1/4. To možeš, ako hoćeš potrošiti na vlastito… Pročitaj više »

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  Piretis

Ili ga netko ‘kucne’ i uzme zlato ?

Святославич 966
Gost
Святославич 966
2 godine prije
Reply to  Piretis

Ovaj sad sistem bankarski ce Kinezi i Rusi braniti ako treba i A-bombom. Bez da i razzmisljeju. Sistem bankarski ce samo modifikovati i ukrotiti jenkije. I preduzeti stafetu.. odakle bi bilo ludilo sad Kinezima da ruse nesta usto su ulozili robstva 40 godina i ogromnog kapitala (zelembaca) Pa nece sijeci… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  Piretis

Sada je već kasno Piretis, odgovoriću prvom zgodnom prilikom.

Gumiflex
Gost
Gumiflex
2 godine prije
Reply to  shumadinac

@Shumadinac & Co. Kapitalizam se nikada nije širio na zakonit način. To je prva i glavna netočnost u tvojem komentaru. Prvobitna akumulacija kapitala je obična otimačina, koja je stvorila današnji poredak. Upravo zato što su vrlo dobro poznati mehanizmi ponašanja kapitala postoji mnoštvo argumenta za tvrdnju da je Pernar neznalica… Pročitaj više »

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije
Reply to  Gumiflex

@Gumiflex- lako se složiti s tobom da nema pravednog kapitalizma. Ali, je li ijedan poredak do sad kroz povijest bio pravedan? Možda robovlasništvo ili feudalizam? Uvijek je tako. Pa i socijalizam je bio nepravedan, toliko da još nismo ispravili sve nepravde koje je napravio, niti hoćemo. Malo je pretenciozno tražiti… Pročitaj više »

Gumiflex
Gost
Gumiflex
2 godine prije
Reply to  Piretis

@Piretis Pojednostavljivanjem do krajnosti gubiš dodir sa bitnim. Svaki društveni sistem ima neke značajke, nešto što ga čini prepoznatljivim na povijesnoj sceni. Kod kapitalizma je to profit. Profit je iznad čovjeka, iznad međuljudskih odnosa, pa često kažemo da je u društvu u kojem živimo profit mjera svega. Kakogod pokušavali uglancati… Pročitaj više »

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  Gumiflex

Ma kuže oni da je to neljudski. Zato i prolaze sve te priče o ljudima gušterima, stvorovima koji vole zlato…
Bilo bi dobro kad bi netko opet napisao koji izvadak iz neke knjige o psihopatima/sociopatima…

Ante
Gost
Ante
2 godine prije

Amerika je osnovana kao novi svijet, koji će poslužiti kao zaštita od budućih događaja koji će zadesiti ostatak starog svijeta. Cilj kapitalizma je da iskoristi sve moguće resurse da razvije taj izdvojeni savjet, bez obzira na cijenu koju će platiti ljudi i ova planeta. Te određene osobe žele postići takav… Pročitaj više »

Kihot
Gost
Kihot
2 godine prije
Reply to  Ante

U pravu si.

Святославич 966
Gost
Святославич 966
2 godine prije
Reply to  Kihot

Nije u pravu posto kapitalizam nije stvoren da bude krajni cilj vec do jedne granice iz koje se pretvara u neki oblik fasizma. Liberalizam je to to otprilike a nije dao zeljeni cilj kojeg sad treba pretvoriti u nesto trece. Kapitalizam je jedna vrsta glupost poput eksperimenta kad drzava pomaze… Pročitaj više »

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
2 godine prije
Reply to  Ante

Za sve je kriv Kolumbo.
Je l’ mogao sjediti u nekoj konobi i gubiti dane?
Piti, kartati i ganjati ženske ili što mu se već ganjalo.
A ne, zgubidan hoće da mu guza vidi puta.
Što netko napisa, je*em ga radoznala.

kiki
Gost
kiki
2 godine prije

Kolumbo je bio visok blizu 2 m i plavokos. Sigurno je imao utjecaja na dame…:).

kiki
Gost
kiki
2 godine prije

Nije baš da nema lica, nego su lica manje poznata. Skrivena. S razlogom. I ne mislim samo na onih 6 obitelji. Devedesetih sam naletila na članak koji je govorio o 8000 ‘pravih ljudi’ u Americi i još toliko u ostatku svijeta. Znači – deseci i stotine milijardi. Negdje sam pronašla… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  kiki

Ne treba razmišljati o porodicama. U svakoj porodici je 1, 2 i vrlo retko više od toga bitnih. Pogledaj saudijski dvor – koliko ih je a samo njih nekoliko zaista uticajnih (i niko od njih u klubu zaista moćnih). Zato je cifra od 8000 nerealna, pre je nekoliko stotina i… Pročitaj više »

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Hm…eto danas vijest da je kralj Salman koji je prethodno ‘pritisnuo’ svoju hrpu bogatih prinčeva, te tako poboljšao budžet, uveo reformu i na ključna mjesta postavlja stručne ljude. Naravno, malo miče i one ‘preodane’ amerima…zašto ovo pišem? Laka kontrola. Familija. I još važnije. Tko upravlja investicijskim fondovima? Velike stvari moraš… Pročitaj više »

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
2 godine prije
Reply to  kiki

@Kiki Izvinjavam se na digresiji, ali me Tvoj komentar asocirao na jednu priču iz davnine. U Američkom ratu za nezavisnost, njemački general Wilhelm zu Innhausen und Knyphausen, 1776. g. je zauzeo tvrđavu Fort Washington u New Yorku. Zapovjedao je plaćenicima iz Hessena. Britanci su u doba američkog Rata za nezavisnost… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

Ovdje je rijec o financijskom kapitalu , koji je u vrhu piramide kapitala ,on je najdominantniji on sve “pokreće”.. Njegovo gorivo i razlog postojanja u ovom obliku je samo jednan. Kamata.. Ako zelimo instant rezultate borbe rjesenje je jednostavno , prestanite uzimati kamatu. Prva stvar koja ce pobjeci iz vase… Pročitaj više »

Kihot
Gost
Kihot
2 godine prije
Reply to  Alen

kamata je močnije oružje od 1000 nuklearnih bombi. Lihva iliti kamata, a zna se tko ju je smislio i tko ju primjenjuje.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije

Kako se to Partija bori za razvoj utemeljen na proizvodnji, a ne za financijama? Ovdje nam je predstavljena kao jedina svijetla točka u grozomornom svijetu. Partija ima u svom vlasništvo najveću banku na svijetu Industrial & Comercial Bank of China koja posjeduje imovinu od 4000 milijarda dolara. Ima u posjedu… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Zaboravio si napisati da ta partija posjeduje najvecu proizvodnju danasnjice,ima i financije i proizvodnju..Reklo bi se da su u balansu…. Pola istine kazes ,pola presutis…

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Alen

Ništa prešutio. Rekao sam da nema straha, Partija nas je već spasila. Ali kako to već ide s financijama i bankama. čudesni su putevi bankarski. Eto, uzmimo primjer jednog hrvatskog uzgajivača jagoda koji preko nekih veza, suza uspije prodati Konzumu svoje jagode. Konzum ga naravno ucijenio i ponudio mu minimalnu… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Pa niko nikog nije tjerao da uzme kredit kod ruskih banaka , mogao je kredit da se uzme kod domacih banaka… Čekaj , ali nema domaćih banaka.. Pa ko je kriv što nema domaćih banaka.. Nije niko..
Eto vidis da ima nevinih zavisi samo kako okrenes…

PPP
Gost
PPP
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Son of Alerik, što Pernara umiješa u priču? Njegova kupovina jagoda je simbolika, a ne “ekonomika”. 🙂 I pored minusa koje si dobio i koje ćeš dobiti, ipak nisi daleko od istine. Partijska banka koja posluje izvan svoje zemlje se ne razlikuje od privatne. Objema je cilj profit, na štetu… Pročitaj više »

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  PPP

Komunizam je zamišljen kao dr.u kom su svi bogati – zašto bi se netko trudio stvoriti društvo – siromašnih? 🙂 To već rade neki drugi…

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

SoA Na primjeru jagoda pokušat ću ti objasnit kako ima nevinih šta je manji problem, a veći je problem šta ima puno naivnih među kojima si i ti ili se samo praviš naivan. Predpodstavimo da ti i Alen sadite jagode, ti u svome polju, Alen u svome polju koje je… Pročitaj više »

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Moreno

Moreno
Recimo da Alen nije naivan pa da nema u banci niti otvoren račun, nego svoju robu prodaje za keš i recimo da ja poučen njegovim primjerom također nemam račun, ni kredit u banci i da nisam dužan. O bankama uopće ne mislimo. Što tad? Jesmo li mudri ili naivni?

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Bez domaće banke ( s obaveznom smrtnom kaznom za utvrdjeni lopovluk onih koji upravljaju bankom ) nit smo mudri nit naivni vec jednostavno glupi..

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

@Alerik- I mudri ste ali i naivni ako mislite kad vas banka ne muze da vas nitko ne jaše. Problem je što vi radite jagode i nemate vremena za natezati se sa mušterijama pa obojica prodajete (uglavnom u pola cijene) nakupcu koji doduše gubi vrijeme na tržnici ali zarađuje koliko… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Moreno

Znao sam ja da ste ti i soa u talu..Unistili ste moje jagode ,izazvali manjak i visu cijenu te je soa s tobom podijelio ekstra dobit … Ja sam sad bankrot , moram prodati stotine kilometara Morenovom pajdi iz italije kojem ce iduce godine da rode jagode a soa ce… Pročitaj više »

Mucke
Gost
Mucke
2 godine prije
Reply to  Moreno

Ma ne budi takav,jadni liberali,taman su smislili foru kako jamit lovu (ono profit privatni a gubitak drustveni) i onda se pojavi taj narancasti Trumpek koji ih nicim izazvan ,onako nazadan,kockoglav i nedemokratican pocne samarat i kocit nevidjeni napredak do sada. Od silnog napretka svi stenju,ali ce samo liberali cijukat na… Pročitaj više »

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  Alen

Po definiciji – propaganda. Zato ima u filmovima, kad svjedok polaže zakletvu pred sudom: …govorit ću istinu, cijelu istinu, i ništa osim istine.

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

U Kineza je Partija uspjela,
U nas je Partija propala.
A da Amerikancima prodamo licencu?
Proizvod s dodanom vrijednosti.
Intelektualno vlasništvo.
Kako razje*ati Partiju. Kinesku.
Jeftinije bi im bilo.

Jole
Gost
Jole
2 godine prije

Babiću ostavi se ekonomije i drž se Sirije.

Kina ne dolazi u Hrvatsku dijeliti paketiće već po profit i predstavlja najokrutniji neoliberalni kapitalizam, ništa bolji od američkog.

Zvrk
Gost
Zvrk
2 godine prije
Reply to  Jole

Najokrutniji 😀

Neće te valjda bičevati za šnitu kruha dnevno.

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije
Reply to  Zvrk

@Zvrk- Neće bičevati ali će te natjerati da radiš s pelenama da ne gubiš vrijeme na WC-u. Vrijeme za gablec ne ulazi u radno vrijeme, a radno je fleksibilno ali samo na jednu stranu. Dužu. Kada Kinezi hoće ulagati kod nas nisu najspremniji razumjeti naš sustav vrijednosti. Htjeli bi primijeniti… Pročitaj više »

Zvrk
Gost
Zvrk
2 godine prije
Reply to  Piretis

Ma njihov sustav vrijednosti je nešto sasvim drugačije od našeg.

pingpong
Gost
pingpong
2 godine prije
Reply to  Piretis

stovani @Piretis
odkud vam ideje o pelenama i radnom vremenu ako ocito niste upoznati o radnickim pravima kineskog radnika ?

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  pingpong

Kineskog. Kineskog. Ak’ ti se tu pojavi…ljudi su skloni rsdit stvari koje doma ne bi smjeli.
Primjer s pelenama je iz Srbije. A poduz.pripada J.Koreji.

Njonjobobo
Gost
Njonjobobo
2 godine prije
Reply to  Zvrk

I nigdar nibilo da nam nekak bude bilo.
I nigdar nam nebu danekak bu

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  Jole

Jole
Ti si stručnjak za: ekonomiju, b) Kinu, c) kapitalizam, d) neoliberalni kapitalizam?
Bilo koji novinar mora samo dovoljno dobro poznavati temu…i nove događaje. Želja za zaradom sama po sebi niti je loša, niti je kapitalizam.

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije

Proizvodnjom i kontrolom novca već stotinama godina, a naročito zadnjih stotinjak godina ustanovljen je sustav u kojemu je do savršenstva doveden sistem transfera imovine od velike većine prema maloj manjini, a sve bjesomučnom proizvodnjom stotina zakona, ne samo u ex YU državicama nego u cilome zapadnome carstvu, a i izvan… Pročitaj više »

Abe Nepotvrdjeni
Gost
Abe Nepotvrdjeni
2 godine prije
Reply to  Moreno

I kako to da tehnološki napredak nije donio da radimo manje i ekonomičnije – nego radimo više, u većem stresu, pa što su nekad radila dvojica-trojica, sada radi jedan … tu se lijepo vidi da plodovi progresa nisu za svakoga.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
2 godine prije
Reply to  Moreno

Banke se bave proizvodnjom i kontrolom novca jos od Mezopotamije .Atena je takodje bila bankarski centar u helenistickoj Grckoj (Delos i Ephesos), drzavne banke (Kos i Milet ), privatne banke (Rhodos i Delos )koje su izmedju ostalog prodavale hipoteke i kredite za brodove .U carstvu Ptolomera postojala je centralna banka… Pročitaj više »

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  Moreno

Zadnji dio teksta treba objavit još nekoliko puta…i velikim slovima, Moreno.

novo doba
Gost
novo doba
2 godine prije

dakle, kad dotjeramo cara do duvara, ipak se sve svodi na moral

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
2 godine prije

Vecina gradjana bivse Ex Jugoslavije je ekonomski potpuno nepismena , velika vecina uopce ne razumije osnove ekonomije , transfera novca i uloge banaka u svemu tome ,mene to osobno ne cudi jer npr vecina hrvatskih gradjana vidi u pernaru ekonomskog strucnjaka , koji bay the way nikada u zivotu nije… Pročitaj više »

Mucke
Gost
Mucke
2 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Kolega ,sugerirate da je narod kriv sto je prevaren a ne lopina koja ih je prevarila.Takodjer sugerirate da je taj Pernar,koji nikad nije bio u prilici odlucivati o bilo cemu u drzavi Hr najvise odgovoran za lose stanje u drzavi?Ma nece biti tako,mi,tiha vecina ipak znamo ko nas je doveo… Pročitaj više »

IVE iz pecalbe
Gost
IVE iz pecalbe
2 godine prije
Reply to  Mucke

Barem je u Hrvatskoj sve jasno, KARTEL KRIMINALCA IZ ZLOCINACKE HDZ je taj koji je unistio i unistava Hrvatsku i u Hrvatskoj nema nade za bolje dok i u tragovima postoji ZLOCINACKI HDZ.

Mat
Gost
Mat
2 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Zukov,vecina hrvatskih gradjana u Pernaru vidi medicinskog radnika I postenog covjeka sa …….Osjecajem za drugo ljude.

pingpong
Gost
pingpong
2 godine prije
Reply to  Mat

postenog I osjecajnog medicinskog radnika…………
……………radnika ?!?????
:)))))

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
2 godine prije
Reply to  Mat

Medicinski brat pise knjige o ekonomiji temeljenu na znanjima pokupljenim sa you tube filmica i portala teorija zavjera . Upravo iz razloga sto ne vidite nista sporno u toj ocitoj nelogicnosti , ekonomija kao i sve ostale privredne grane u RH su propale , ostao je jos turizam a kad… Pročitaj više »

pingpong
Gost
pingpong
2 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

@Generale
…….ekonomskog strucnjaka…………… :)))))))

IVE iz pecalbe
Gost
IVE iz pecalbe
2 godine prije

U jednom se slazemo; Kapital nema domovinu ali uvijek ima vlasnika i uvijek se zna kuda i kako ide profit. Tri najvece pogreske neoliberalnog kapitalizma: 1. sto demokratska prava pojedinca ovise o kolicini kapitala kojom pojedinac raspolaze ili upravlja. 2. sto su osobni interesi bogatih stavljeni iznad i ispred opcih… Pročitaj više »

Kurjaca
Gost
Kurjaca
2 godine prije

Neznam kako je drugdje ali zadnjih godina na tv u hrvatskoj se sve rijede mogu cuti rijeci gradani ili stanovnici a sve cesce porezni obaveznici ili potrosaci.tako da za par godina ja vise necu biti gradanin hrvatske nego samo porezni obaveznik iliti broj

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

NB… Jesi li ikada čuo za riječ “zloupotreba”!?

barba tonći
Gost
barba tonći
2 godine prije

Sistem se kroz cilu povist samo usavršiva, odnosno usavršiva se robovlasništvo. Robovlasništvo nikad u potpunosti nije crklo. Kavezi i verige postaju sve snažniji i sve suptilniji. Nikakav revolucijon to ne može satrat, odnosno svaki revolucion samo napravi početnu fintu a kasnije jopet sve dođe na piramidalni poredak. kako naši stari… Pročitaj više »

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
2 godine prije
Reply to  barba tonći

Evala meštre! 🙂

kiki
Gost
kiki
2 godine prije

Predlažem novinarima i adminima još par članaka; našlo bi se još materijala za komentare na ovu temu.

Nostradurus
Member
Nostradurus
2 godine prije

Odgovorio bih na pitanje “Prije svega, svjetskoj radničkoj klasi je teško otkriti tko joj je očito neprijatelj. Zna se da je to kapital, ali on sam nema lice, čak ni zastavu.” Kako se provodi vladavina kapitala? Pa vrlo jednostavno: ustavom i zakonodavstvom. Postupak se svodi na izmjenu ustava i zakona… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Izbornik