Novi bezlični financijski kapitalizam i nacionalne države

Banka
112 komentara

“Kapital nema domovinu”, napisali su prije 150 godina Marx i Engels i nisu pogriješili. Razvoj kapitalizma pokazao je svu dubinu ove istine.

Kapital, koji nije ništa drugo do akumulirani rad, živi izvan granica nacionalizama, sentimentalnosti ili subjektivnih preferencija. Stvara vlastite zakone temeljene na akumulaciji i reprodukciji, pa je njihova “prirodna” tendencija da se širi. Za kapital patriotizam nema nikakvu vrijednost, jer su njega pravila hladni odnosi ponude i potražnje, gubitka i dobitka. Nacionalističke strasti su relikt prošlosti i nešto što treba iskorijeniti.

“Zločin je opljačkati banku, ali je još veći zločin osnovati”, napisao je Bertolt Brecht, tumačeći financijski kapitalizam, najokrutniji oblik eksploatacije i uništenja zemalja i naroda.

Početni europski kapitalizam je nastao u renesansi i postao je punoljetan s engleskom industrijskom revolucijom i francuskom revolucijom 1789. Međutim, on nikada nije prestao jačati i širiti se.

Početkom ove vrste globalizacije svijeta se može smatrati dolazak Europljana u Ameriku, koju je pratila prvobitna akumulacija kapitala, proces u kojem su bili potrebni  crni robovi da rade u “Novom svijetu”, kojem su pokradeni njegovi primarni resursi za izradu industrijskih proizvoda za Europu i tada već svjetsko tržište, koje je komercijalizirano modernim trgovačkim flotama. Zatim je uslijedio klasični imperijalizam. Dva velika svjetska rata bila su krvavi odraz tog razvoja, za kojeg je trebalo masakrirati milijune ljudskih bića i podijeliti planet između nekoliko sila.

Danas, nakon dva desetljeća od simboličnog rušenja Berlinskog zida, čime je označen kraj sovjetskog socijalističkog iskustva, svijet je apsolutno globaliziran. Kažemo “apsolutno” ističući trend, jer je proces globalizacije započeo mnogo ranije, dolaskom Europe u Ameriku, a ne 1989. godine.

“Specifični zadatak građanskog društva je uspostavljanje svjetskog tržišta i proizvodnju na tom tržištu. Kako je svijet okrugao, čini se da to ima globalno značenje”, govoreći o onome o čemu danas svjedočimo je Marx govorio 1858. godine.

Marx Engels Lenjin
FOTO: Marx, Engels, Lenjin

Govoriti o “globalizaciji” danas znači gotovo pobjednički uzviknuti da je socijalizam poražen i da nema alternative. Kapitalizam ili kapitalizam!  Međutim, ovaj proces ide ruku pod ruku sa samim sustavom. Dakle, klasici političke ekonomske misli su prije jednog i pol stoljeća s pravom tvrdili kako da “kapital nema domovinu”.

I doista je nema. Kapital želi profitirati, ništa više. To je njegova suština. S dolaskom moderne industrije su se stvorila sve veća nacionalna tržišta, pretvarajući svakodnevni život u trgovačku robu, izmišljajući nove potrebe, promičući neobuzdani konzumerizam, dostižući istovremeno apsurdnu proturječnost programiranog zastarijevanja. Na taj se način skupila ogromna količina novca. Ali proces akumulacije nikada ne stao, jer smo već nekoliko desetljeća svjedoci eksponencijalnog rasta financijske sfere.

Možda da bolje dočaramo o čemu je riječ, spomenimo scenu francuskog filma o burzovnom špekulantu, prikazanog prije nekoliko dana, koji u jednom trenutku “kupuje” pet milijuna dolara američkih vrijednosnih papira i prati Obamin govor na televiziji. Odgovarajući kućnoj pomoćnici što radi, pokušava objasniti “kako crvena linija raste i sa stopostotnom sigurnošću će doseći željenu točku sa završetkom govora američkog predsjednika”, a on će u tom trenutku prodati “dolare” i zaraditi oko 70 000 eura u nekoliko minuta. Danas je to glavno kapitalističko tržište i globalizacija.

Ali svijet očito ne može bez materijalne proizvodnje i imamo nevjerojatan proces industrijalizacije kojeg je također stvorio kapitalizam, iako sve do prije nekoliko godina, u Trećem svijetu i danas, bez  ikakve kontrole zaštite okoliša, uzrokujući ekološku katastrofu.

Ovaj je proces doveo do stvaranja carstava koja su se u potrazi za sirovinama i tržištima borila za dominaciju na planeti. Pobjednik tog natjecanja bio je američki kapitalizam. Europa i Japan su preživjeli kao manji partneri, ne bez većih unutarnjih napetosti.

Maršalov plan, koji je uslijedio nakon Drugog svjetskog rata, nametnuo je vazalskim europskim zemljama i Japanu unakrsne veze između glavnih gradova, kako bi se osiguralo da se oružani sukobi između velikih dominantnih nacionalnih država nikada ne bi ponovili. Ovo nema veze s ljubavi prema čovječanstvo, kako se propagira, nego isključivo zbog činjenice da bi zbog velike vatrene moći suprotstavljanih zemalja došlo do uzajamnog uništenja i svijeta u kojem kapital ne bi značio ništa.

Kao što smo spomenuli, proteklih nekoliko desetljeća je produktivni kapitalizam potisnut kapitalizmom koji se sve više temeljio na financijskim špekulacijama. Svijet špekulativnog novca gušio je stare i industrije u razvoju, baš kao što je industrija u  osamnaestom stoljeću potisnula poljoprivrednu proizvodnju, koja je bila glavni izvor feudalnog načina proizvodnje dobara i kao takva je dominirala društvenom i političkom scenom. Danas definirajuću nadmoć imaju financijske prijestolnice i one obilježavaju planetarni kurs.

berza indeksi

Kapitalizam, naravno, nije monolitan  ni jednoznačan sustav. U njegovoj unutrašnjosti, osim temeljnog proturječja s radničkom klasom, postoje i druge kontradikcije.

Na primjer, proizvodnja stvarnih dobara nije uvijek saveznik financijskih špekulacija. Naprotiv, mogu se sukobiti, a to je oino što vidimo da se sada događa u glavnoj kapitalističkoj sili – Sjedinjenim Državama. Tamo se predsjednik Donald Trump zalaže za revitalizaciju dotrajalog industrijskog sektora, koji je raseljen diljem svijeta zbog komparativnih prednosti zemalja s mnogo jeftinijom radnom snagom. Trump je zbog toga u sukobu s financijskim sektorima, koji ga pokušavaju smijeniti i bez njegovog upliva nastaviti provoditi svoj špekulativni plan.

Tu je i sukob špekulativnih metropola s naglim razvojem produktivnih ekonomija poput Kine ili Rusije, ali to čine s kapitalističkim pristupima. Kina je specifični “tržišni socijalizam”, uz prisutnost privatnog kapitala u okviru državnog planiranja. Kineska Komunistička partija, koja kontroliraju 51% bruto proizvodnje, bori se za razvoj usmjeren na fizičku proizvodnju, a ne na financije.

Istina je da te globalizirane financijske prijestolnice uopće nemaju domovinu. Premještaju se vratolomnom brzinom, bez sjedišta u bilo kojoj državi. U tom smislu može se govoriti o globalnoj financijskoj oligarhiji bez lica i bez nacije.

Kapitalizam je u početnoj fazi, pa čak i kada je postajao imperijalistički, uvijek ciljao određenu nacionalnu državu. Zastava neke sile bila je ono što mu je bilo nametnuto. Jedno vrijeme je to bila Velika Britanija ili Francuska, kasnije SAD, Japanu i Njemačka, koja je stigla kasno u podjelu svijeta, jer se morala oporaviti od ludila nacističke avanture.

No trenutni globalni financijski kapital nema zastavu. Djelovanje banaka je apsolutno. Nema više vidljivog kapitalističkog obrasca i postoji samo globalna vladajuća klasa, a njeno bogatstvo se temelji na špekulacijama, na apsolutno dereguliranim tržištima nametnutim neoliberalnim politikama temeljenim na svemoćnom trijumfu kreditnih agencija iz Breton Woodsa, Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, te ratnoj industriji.

John Pierpont Morgan - Osnivač banke JP Morgan
FOTO: John Pierpont Morgan – Osnivač banke JP Morgan

Ako ovaj kapitalizam nešto proizvede, to je samo uništenje. Naime, to je još jedan veliki posao – uništavati zemlje, a zatim ih obnavljati.

Davanje nenaplativih kredita je druga velika akumulacijska “vještina” financijskog kapitalizma. Ekonomska carstva su zainteresirana za promicanje zaduživanja vlada. Što je veći dug, veće su kamate. Istovremeno od predsjednika raznih država mogu tražiti fiskalne povlastice, monopole na usluge, ugovore o unosnim poslovima, itd. Ako ta vlada ne prihvati ponudu, oni će uzrokovati njen pad, raspirujući nerede i štrajkove koji će dodatno osiromašiti ciljanu naciju i na kraju će “buntovni vladari” biti prisiljeni popustiti pred njihovim zahtjevima.

Ratni poslovi su uvijek bili jedna od grana poslovanja ovih monumentalnih metropola, iako im ništa nije mrsko, kao što je visoko profitabilno pranje novca, bez obzira na njegovo podrijetlo. Tako su narkokarteli pronašli raj u poreznim utočištima, a njihov novac iz njih izlazi potpuno čist. Za veliki kapital to uopće nije važno, jer novac je uvijek novac, bez obzira odakle dolazi.

Kapitalistička elita, koja dolazi iz financijskog  sektora, imaju sve veći utjecaj u izgradnji arhitekture globalnog sustava. Ova je elita transnacionalna, kreće se vratolomnom brzinom i nema osjećaja ni duh solidarnosti. Uvlači se u sve rastuće sektore u svijetu. Često ulaže i u proizvodnju, što se ne može poreći,  prije svega u tehnologije, usluge i integralni sustav kojeg čine trgovina sirovina, prerada, marketing i distribucija, što im donosi veliki iznos novca potreban za generiranje proizvodnje u cjelini.

Oni se mogu predstaviti i pod nekom nacionalnom zastavom, što zna biti  slučaj, ali kao sile općenito djeluju izvan nacionalnih država. U velikim prijestolnicama, koje financiraju, kupuju i prodaju profitabilne tvrtke, špekuliraju na burzama na kojima utječu na cijene primarnih proizvoda, prije svega energije, hrane i sirovina. U realni sektor se često ubacuju velike financijske injekcije s novcem koji dolazi od ne baš časnih “zanimanja”, kao što su trgovina drogom  i oružjem, a sve se čini mimo državnih propisa i kontrola.

Međutim, stare “stare” nacionalne države istovremeno trebaju da kontroliraju stanovništvo i kako bi imali kome davati lavovske kredite, a siromašne zemlje zadržati u dužničkom ropstvu i vezane za međunarodne financijske organizacije. Ratovi se proizvode kako bi se osiguravao protok kapitala u vojnu industriju. I na kraju sve završava razaranjem i ponovnom obnovom razorenih zemalja.

Opasnost od sloma burze

Ovakve financijske kapitalističke hobotnice trebaju države i da im pokriju gubitke u slučaju krize, kao što je bio slučaj sa saniranjem velikih gubitaka u bankama ili velikim bankrotiranim kompanijama, kao što su bili Lehman Brothers, General Motors, Merryll Lynch i druge.

Drugim riječima, “države” ostaju, ali ne kao društveni projekt, već da zatvaraju rupe koje je kapital napravio svojim špekulativnim poslovanjem. To znači da se dobit privatizira, a gubici postaju društveni.

U svemu gore navedenom postaje vrlo teško identificirati fizičke neprijatelje koje bi se moglo napasti. Imperijalizam je bio puno jasniji, jer su “ubojiti Yankei” bili lako prepoznatljivi. Spaljivanje zastava Sjedinjenih Država tijekom dvadesetog stoljeća je bilo jasan izraz nezadovoljstva usmjeren protiv vidljive sile. Ali tko su sadašnji lutkari? Gdje su skriveni vlasnici suvremenog svijeta? Tko odlučuje o povećanju ili smanjenju udjela na burzama kako bi odredio cijenu nafte ili gdje će buknuti sljedeći rat? Uncle Sam je danas samo “loš film”, a situacija je postala složenija.

Apsolutna disperzija i poraz radništva na globalnoj razini i neuspjeh državnog socijalizma u XX stoljeću, praćen krizom teorijskih paradigmi koje su održavale te borbe i političke programe, spriječili su nesigurne “nove radnike” koji su se pojavili u svim područjima ljudskog života. Jasno je da se kapitalizam i kapitalistička akumulacija i dalje temelje na iskorištavanju određene klase i na prisvajanju proizvoda rada velikih masa svjetskog radništva koji stvaraju višak vrijednosti. Ali sadašnji razvoj megakapitala otežava, možda i onemogućava, da se jasno identificira neprijatelj. To je, naravno, kapital, ali tko su njegovi vlasnici?

Kapital je globalan i kreću se globalno. Tko je vlasnik takve gigantske kompanije? Možda banka koja ima matičnu tvrtku u drugoj zemlji, gdje deponira impresivne svote novca, da nitko ne zna sa sigurnošću odakle potječe, a to ulaže u najrazličitije poslove, diktirajući uspone i padove na burzama, određuje vrijednosti i djelovanja s planetarnim kriterijem, daleko izvan nacionalne logike prijašnjih kapitalizama.

Prije svega, svjetskoj radničkoj klasi je teško otkriti tko joj je očito neprijatelj. Zna se da je to kapital, ali on sam nema lice, čak ni zastavu. Možda je velika tvrtka u nekoj siromašnoj zemlji ujedno dioničar u europskoj banci ili zajedničkom japansko-američkom kapitalu koji ulaže u rudarstvo, hidroelektrane ili usjeve za biodizel upravo u istoj toj siromašnoj zemlji, a dobit od te operacije završi u poreznim oazama s bankarskom tajnom ili industriji naoružanja koje služi tako da zapadna vlada napada istu tu zemlju, da bi je kasnije obnovila s kreditima koje nikad neće platiti? Ovo je vrlo složena slagalica. Protiv koga se boriti?

To je pitanje kojem nije cilj ugasiti borbu i širiti defetizma, nego tu borbu učiniti mogućom. Ne tražiti konformizam, već jasnoću. Danas su to ključna pitanja o kojima treba razmišljati i na temelju dobivenih odgovora izgraditi onaj drugi mogući svijet, koji je sve više potreban i neodgodiv.

deglobalizacijaGlobalizacijaKomunistička partijakomunistička partija KineKomunizamMaršalov planradnička klasaWall street
Pretplatiti se
Obavijesti o
112 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kažun
4 godine prije

“Postoji samo jedna stvar koju su vladajući krugovi kroz povijest željeli – sve bogatstvo, blago i profitabilan povratak, sva izborna zemljišta i šume i divljač i stada, žetve i mineralne naslage i plemeniti metali zemlje; produktivni objekti i profitabilna inventivnost i tehnologije, sve kontrolne pozicije države i drugih velikih institucija, sve javne potpore i subvencije, privilegije i imuniteti, sve zakonske zaštite i nijedno od njegovih ograničenja, sve usluge i udobnost i raskoši i prednosti civilnog društva bez ikakvih poreza i troškova. Svaka vladajuća klasa u povijesti htjela je samo to – sve nagrade i nijednu od tereta. – Michael Parenti

anti-sistem
4 godine prije

U 20. stoljeću su postojala 3 sistema: kapitalizam, socijalizam i fašizam. Sva 3 su bila pod globalnom elitom. To je bio put u današnji korporativizam i ekstremni materijalizam. Cijeli sistemi su stvarani i uništavani samo s ciljem da se uništi obični čovjek. Treba nam novi sistem, sistem koji služi svima,a ne samo manjini koju kontroliše elita.

Starina
4 godine prije

Još ste zaboravili dodati kako su osnovali porezne službe da uništavaju malu konkurenciju namećući im stotine glupih papira i kazni za neimanje bilo kojeg. Davanje tiranskih ovlasti za neprikazanih doslovno stotinu jedinica neke valute i drakonsko kažnjavanje želi odati model super pravednosti koju je glupa raja zgutala.. U svim tim službama sjede ljudi vrlo upitne inteligencije a osobito morala i etike, da bi bez pogovora vršili nepravednu i nelogičnu poreznu presiju.
Dok isti ti koji nameću te zakone vrte 30.000 milijardi $ u poreznim oazama a svakih par godina to bude i 10.000 više..
A oni koji predvode tu “super pravednu” naplatu poreza na terenu, isto tako operu stotine milijuna eura opljačkane narodne imovine kroz otkup zlata kao u HR ” vrli”ministar Linić.

Abe Nepotvrdjeni
4 godine prije

Realitet zavjere. Sto glavne igrače motivira da rade to sto rade, materijalno, recimo, imaju sve sto požele? Biti još bogatiji? Ne vjerujem, stvaraju novac kad požele, to im je apsolvirano. Sto poslije toga? Kome odgovaraju, sta žele?

shumadinac
4 godine prije

Hehehe… Babić kao da je inspirisan mojom sinoćnom diskusijom sa Piretisom 🙂 Babić je potpuno u pravu ali je izneo samo jedan deo – slika je još kompleksnija. Tačno je opisan kapital i njegov “život” ali ne i načine na koje dolazi do “hrane”. Kapital ima tendenciju širenja – apsolutno tačno ali u tom širenju dolazi do tačke kada to više ne može da čini na “normalan”, zakonit način. U tome ga sprečava konkurencija koju čine “drugi kapitali”. Kako se dalje širiti? Zakonski ne može – znači protivzakonito. Podmićivanje, pritisci, pretnje, ucene… puno je oruđa stavio u pogon kapital da bi se dalje širio. “Prisvojio” komisije, pa sudove, vlade – potkupio i ucenio države. Promenio zakone tako da sve što radi radi legalno. Pojeo sve manje kapitale i ostalo ih samo nekoliko najvećih. Šta je shvatio kapital? Dok je radio kako je morao nije brzo rastao jer su ga ograničavala… Čitaj više »

Ante
4 godine prije

Amerika je osnovana kao novi svijet, koji će poslužiti kao zaštita od budućih događaja koji će zadesiti ostatak starog svijeta. Cilj kapitalizma je da iskoristi sve moguće resurse da razvije taj izdvojeni savjet, bez obzira na cijenu koju će platiti ljudi i ova planeta. Te određene osobe žele postići takav visok stupanj tehnologije da im ljudi više neće trebati jer će se sve proizvoditi u automatiziranim tvornicama. Da bi se postigao takav stupanj razvoja treba iskoristiti i one koji misle da upravljaju svijetom, to jest bogatašima se daju kosti da ih glođu, metaforički govoreći. Bogataši tako rade za te ljude u sjeni koji će jednog pokrenuti krah svjetske ekonomije ujedno to će biti krah koji će presuditi mnogim ljudima tako će se smanjit svjetska populacija. Tako ja tumačim taj kapitalizam i njegov skriveni cilj.

kiki
4 godine prije

Nije baš da nema lica, nego su lica manje poznata. Skrivena. S razlogom. I ne mislim samo na onih 6 obitelji. Devedesetih sam naletila na članak koji je govorio o 8000 ‘pravih ljudi’ u Americi i još toliko u ostatku svijeta. Znači – deseci i stotine milijardi. Negdje sam pronašla – samo Rothshildi – 8000 milijardi…

Alen
4 godine prije

Ovdje je rijec o financijskom kapitalu , koji je u vrhu piramide kapitala ,on je najdominantniji on sve “pokreće”.. Njegovo gorivo i razlog postojanja u ovom obliku je samo jednan. Kamata..

Ako zelimo instant rezultate borbe rjesenje je jednostavno , prestanite uzimati kamatu. Prva stvar koja ce pobjeci iz vase zemlje je taj financijski kapital i tako vas postediti jarma koji on proizvodi nad narodima… A onda zasukati rukave ..

Naravno da je malo ko spreman za to.. Onda nastavimo ovako…

Son of Alerik
4 godine prije

Kako se to Partija bori za razvoj utemeljen na proizvodnji, a ne za financijama? Ovdje nam je predstavljena kao jedina svijetla točka u grozomornom svijetu. Partija ima u svom vlasništvo najveću banku na svijetu Industrial & Comercial Bank of China koja posjeduje imovinu od 4000 milijarda dolara. Ima u posjedu i drugu najveću banku na svijetu China Construction Bank s imovinom od 3400 milijarda dolara. Ima u posjedu i treću najveću banku na svijetu Agricultural Bank of China s imovinom od 3240 milijarda dolara. Ima u posjedu i četvrtu najveću banku na svijetu Bank of China s imovinom od 2900 milijarda dolara. Imaju podružnice po cijelom svijetu.
Ako su od deset najvećih banaka na svijetu, na prva četiri mjesta Partijske banke, onda možemo reći da je bitka već dobivena i svijet, kao i radnici su spašeni.

Jole
4 godine prije

Babiću ostavi se ekonomije i drž se Sirije.

Kina ne dolazi u Hrvatsku dijeliti paketiće već po profit i predstavlja najokrutniji neoliberalni kapitalizam, ništa bolji od američkog.

Moreno
4 godine prije

Proizvodnjom i kontrolom novca već stotinama godina, a naročito zadnjih stotinjak godina ustanovljen je sustav u kojemu je do savršenstva doveden sistem transfera imovine od velike većine prema maloj manjini, a sve bjesomučnom proizvodnjom stotina zakona, ne samo u ex YU državicama nego u cilome zapadnome carstvu, a i izvan carstva, tamo di to nije bilo moguće vlasti su se minjale na razne već poznate načine. Svi ti zakoni, a naročito famozne ”reforme” su prikazivani ka dobri za građane šta je u stvarnosti bilo obrnuto. Uz transfer imovine od većine prema manjini paralelno se pribacija rizik sa manjine na većinu i to se sve odradilo pod egidom ”demokracije” i ”slobodnoga tržišta”. Također nebi se puno referira na socijalizam i kapitalizam nego na koncept di je dobit privatna, a gubitak društveni šta ne odgovara ni socijalističkom ni kapitalističkom obrascu jer je jasno kako bi u socijalizmu i dobit i gubitak bili… Čitaj više »

novo doba
4 godine prije

dakle, kad dotjeramo cara do duvara, ipak se sve svodi na moral

Georgij Žukov
4 godine prije

Vecina gradjana bivse Ex Jugoslavije je ekonomski potpuno nepismena , velika vecina uopce ne razumije osnove ekonomije , transfera novca i uloge banaka u svemu tome ,mene to osobno ne cudi jer npr vecina hrvatskih gradjana vidi u pernaru ekonomskog strucnjaka , koji bay the way nikada u zivotu nije zaradio koru kruha svojim radom ili znanjem .

Ide vic 🙂

Prometni policajac Pernar pita kolegu Sincica da li zna za neki bordel u gradu Karlovcu , Sincic odgovori potvrdno i da gospodinu Pernaru adresu .
Slijedeci dan se slucajno vide na ulici . I, kaze Sincic, jesi li nasao ? Ah , uzdahne Pernar , nasao sam kucu u kojoj je bordel ali sam cijelu noc prestajao pred vratima . Pa zasto nisi usao pita Sincic , na to ce Pernar , pa cekao sam da se promjeni crveno svjetlo . 🙂

IVE iz pecalbe
4 godine prije

U jednom se slazemo; Kapital nema domovinu ali uvijek ima vlasnika i uvijek se zna kuda i kako ide profit.
Tri najvece pogreske neoliberalnog kapitalizma:
1. sto demokratska prava pojedinca ovise o kolicini kapitala kojom pojedinac raspolaze ili upravlja.
2. sto su osobni interesi bogatih stavljeni iznad i ispred opcih drustvenih interesa.
3. trziste ne regulira realne odnose jer pojedinci sa kapitalom manipuliraju trziste, karteli, korupcija i slicne prevare

Ostatak svijeta bi trebao prekopirati kineski sistem u kojem se radnje na stetu opce drustvenih placaju gavom bez milosti tek tada bi neoliberalni kapitalizam mogao biti pozitivan.
Imamo ovdije clanak koji Sorosa zeli imenovati osobom godine,a pri tome se zaboravlja da on kapital nije stekao na casni nacin, vec prevarama i manipulacijama, njemu bi dakle trebalo oduzeti kompletan kaital a on bi se trebao naci na stratistu izmedju zida i streljackog stroja.

Kurjaca
4 godine prije

Neznam kako je drugdje ali zadnjih godina na tv u hrvatskoj se sve rijede mogu cuti rijeci gradani ili stanovnici a sve cesce porezni obaveznici ili potrosaci.tako da za par godina ja vise necu biti gradanin hrvatske nego samo porezni obaveznik iliti broj

Siniša
4 godine prije

NB… Jesi li ikada čuo za riječ “zloupotreba”!?

barba tonći
4 godine prije

Sistem se kroz cilu povist samo usavršiva, odnosno usavršiva se robovlasništvo. Robovlasništvo nikad u potpunosti nije crklo. Kavezi i verige postaju sve snažniji i sve suptilniji. Nikakav revolucijon to ne može satrat, odnosno svaki revolucion samo napravi početnu fintu a kasnije jopet sve dođe na piramidalni poredak. kako naši stari kažu ; praci se minjaju ( dolaze mali, tove se pa idu na klanje ) a korito vazda isto. Jebate jesam uman čovik, A ?

Nostradurus
4 godine prije

Odgovorio bih na pitanje “Prije svega, svjetskoj radničkoj klasi je teško otkriti tko joj je očito neprijatelj. Zna se da je to kapital, ali on sam nema lice, čak ni zastavu.” Kako se provodi vladavina kapitala? Pa vrlo jednostavno: ustavom i zakonodavstvom. Postupak se svodi na izmjenu ustava i zakona da bi najveću korist ostvarivao kapital, a radnici pobrali manji dio. To se zove korumpiranje sistema. Iz ovih zapažanja slijedi da radnici ne trebaju tražiti očitog neprijatelja jer samo trebaju poznavati na koji način on djeluje protiv njih te ga zatim spriječiti da to radi. Točnije iz Ustava i zakona se trebaju maknuti svi članci koji stvaraju nepotrebno pogodovanje interesnim grupama (ne samo kapitalu) i na štetu ostalih ljudi. Ta šteta se na kraju manifestira eksploatiranjem ljudi koja vodi ka koncentraciji kapitala u rukama manjine. Naravno tu je i pad standarda življenja za sve osim kapitalista. Kako se konkretno provodi… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI