Peking napao američku vladu zbog viznih ograničenja, koje su SAD nametnule za članove Komunističke partije Kine

Komunisticka partija Kine
7 komentara

Peking je u četvrtak oštro osudio “ekstremističke protukineske snage,” koje vladaju u američkoj vladi, dok je Washington otkrio nova ograničenja u pogledu putovanja u SAD za članove kineske Komunističke partije i njihovih obitelji.

Trumpova administracija objavila je u četvrtak nova pravila, čiji je cilj zaštita SAD-a od “zloćudnog utjecaja”  komunističke stranke. Prema tim mjerama, maksimalna valjanost posjetiteljskih viza B1/B2 za članove stranke i njihovu užu obitelj smanjuje se s 10 godina na samo mjesec dana, navodi se u priopćenju State Departmenta.

Baš poput ostalih kineskih građana, članovi Komunističke partije, kojih ima oko 92 milijuna, mogli su dobiti američke posjetiteljske vize koje vrijede desetljeće, ali Washington je u srijedu promijenio pravila, o čemu je ranije izvijestio New York Times, pozivajući se na glasnogovornika State Departmenta.

Nova pravila stupaju na snagu odmah i omogućuju samo jedan ulazak onima koji su pogođeni promjenom, navodi se u izvješću, dodajući da ograničenja neće utjecati na druge vrste viza.

Glasnogovornica kineskog Ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying izjavila je u četvrtak da nije upoznata s izvješćem o novim viznim pravilima, ali napomenula je kako je ranije otkriveno da Washington može nametnuti takva ograničenja.

“Svijet vrlo jasno vidi da je ovo eskalacija političkog suzbijanja Kine od strane nekih ekstremističkih protukineskih snaga u SAD-u, što potječe iz snažne ideološke pristranosti i duboko ukorijenjenog hladnoratovskog mentaliteta”, rekla je Hua.

Komentirajući izjavu američkog Ministarstva pravosuđa o tome da je više od 1.000 kineskih istraživača napustilo Sjedinjene Države, uslijed suzbijanja navodne krađe tehnologije, Hua je rekla kako neki političari u Washingtonu oko sebe “vide mržnju, podjelu i sukob.”

Peking čvrsto odbacuje američke akcije koje uključuju “proizvoljno uznemiravanje, progon i ugnjetavanje kineskih stručnjaka i znanstvenika u SAD-u”, dodala je.

SAD su ranije nametnule zabrane putovanja, kao i financijske sankcije kineskim i hongkonškim dužnosnicima, za koje se tvrdi da ograničavaju politička prava u gradu u pogledu dužnosnika koji su povezani s državnim nasiljem koji se provodi protiv Ujgura i drugih muslimanskih skupina u Xinjiangu. Kina je negirala optužbe.

Američke sankcijekinakomunistička partija Kine
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tvrtko
3 godine prije

Kina ne želi Trumpa u WH, a cijeli cirkus sa Covid-19 bi im se mogao debelo obiti o glavu. Kinezi za sada jako dobro kontroliraju situaciju ali ako USA proglasi biološki napad na USA korona virusom mogle bi istrage svašta izgurati na površinu. Ali ništa od svega toga ako Trump bude van igre.

cibo
3 godine prije

Sad lijepo neka kineska vlada uvede reciprocitet: strogi vizni režim za članove
americke bipartisan stranke.
Bipartisan u Americi znaci politicari iz dvije vladajuce stranke koji se mjenjaju vec 200 godina i to prodaju prolima kao demokracija.
Morate znate da su uvijek na komitetima iz obe stranka i donosu se zajednicki zakoni
koji se u USA zovu bipartisan.

Bipartisanship… is a political situation, usually in the context of a two-party system

3 godine prije zadnji put uredio cibo
Max
3 godine prije

Očekivani odgovor a možda i glumatanje.

Zvox
3 godine prije

Jedini koji imaju snagu i moc da se suprostave kinezima

brusli
3 godine prije

U travnju 2016., tekst mog predavanja na Sveučilištu Tsinghua (jedno od najprestižnijih kineskih sveučilišta op.a) – koje se održalo nekoliko mjeseci ranije – u kojemu sam argumentirala da ako ideologija ide protiv zdravog razuma, onda prerasta u laži, objavljen je na utjecajnoj mrežnoj stranici u Hong Kongu. ‘Timing’ je bio loš: Xi je upravo objavio da su neka propitivanja na Centralnoj partijskoj školi otišla predaleko te je zatražio veću superviziju profesora. Posljedično me početkom svibnja pozvao disciplinarni odbor i optužio za protivljenje Xiju. Od tada me Kineska komunistička partija blokirala iz svih medija u Kini – tiskanih medija, televizija i online medija. Čak ni moje ime nije smjelo biti objavljeno. Nakon toga, jednu noć u srpnju, pozvana sam ponovno na sastanak u Cnetralnu partijsku školu, gdje je član disciplinarnog odbora stavio veliku količinu dokumenata na stol ispred mene. ‘Postoji već toliko materijala o vama’, rekao je. ‘Razmislite ponovno’. Bilo je… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI