Kinu ne zanima konkurencija ideologija, niti želi postati svjetski hegemon

Liu Xiaoming
97 komentara

Mnogi se u svijetu plaše što će biti jednom kada Kina preuzme vodeću ulogu u svijetu, što je sve izvjesniji scenarij, što istovremeno znači gubitak statusa svjetskog hegemona Sjedinjenih Država.

Sve do danas Peking vodi politiku neuplitanja u unutarnje poslove drugih zemalja, ali se isto može reći i za vrijeme Hladnog rata, kada, za razliku od Sovjetskog Saveza, Kina nije „izvozila socijalističku revoluciju“ u svijetu.

Previđanja za budućnost komentirao je kineski veleposlanik u Velikoj Britaniji, Liu Xiaoming, koji je jučer ponovio da se Kina zalaže za put po vlastitom izboru i da nikada neće izvoziti svoj razvojni put, model ili vrijednosti drugim narodima.

“Kinu nikada nije, niti će je zanimati konkurencija ideologija”, napisao je Liu Xiaoming u članku za Sunday Telegraph naslovljen “Kina će igrati punu ulogu u formiranju otvorene svjetske ekonomije”.

„Nedavni članci nekih zapadnih dužnosnika i znanstvenika su označili Kinu još većim sigurnosnim rizikom od Rusije i globalnog terorizma i pozvali su članice NATO pakta da se ujedine protiv Kine“, napisao je kineski diplomat.

Citirajući stare kineske mislioce i iskustva modernog vremena, Liu Xiaoming je rekao: “Mir je tisućama godina postao dio gena kineske nacije. Kina je predana putu mirnog razvoja i nikome ne prijeti.”

Od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, Kina ima najnižu razinu vojne potrošnje po glavi stanovnika i samo osamnaesti dio onoga što troše stanovnici Sjedinjenih Država ili  devetinu vojne potrošnje po glavi stanovnika Ujedinjenog Kraljevstva. Slijediti put mirnog razvoja nije ishitrena izjava, već svečano obećanje Kine svijetu”, istaknuo je Liu.

Napomenuo je da Kina podržava zajednički, sveobuhvatni, kooperativni i održivi sigurnosni koncept i ne traži konfrontaciju ni s kim.

“Vrijeme je za razmišljanje izvan okvira Hladnog rata i za uspostavu mira i sigurnosti kroz suradnju. Za svakoga s otvorenim i inkluzivnim umom lako je naći prijatelje i partnere širom svijeta, umjesto suparnika ili prijetnji”, rekao je kineski veleposlanik u Velikoj Britaniji.

Liu Xiaoming je također naglasio da su razvojne namjere Kine otvorene i transparentne i da Kina nikoga ne želi zamijeniti kao svjetski hegemon.

“Kina ne vjeruje u logiku da vlast neizbježno vodi u hegemoniju. Ono čemu Kina teži je samo poboljšanje odnosa u svijetu, ne izazivajući ni mijenjati nikoga kao svjetski hegemon“, zaključio je visoki kineski diplomat.

Xinhua

komunistička partija Kineslobodno tržište
Pretplatiti se
Obavijesti o
97 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ringo10
4 godine prije

Američka politička takozvana elita svojim ponašanjem dovode Rusiju i Kinu sve bliže situaciji kad neće imati izbora nego Americi stvarno početi praviti i financirati svakojaka sranja i u samoj Americi i u inozemstvu..

Čudi me da to još nisu počeli da rade

Miro
4 godine prije

Ne zele postat svetski hegemon? Oprostite ali neznam koga ovaj laze.

Ostap Bender
4 godine prije

Nije zapad prebacio proizvodnju u Kinu, samo zbog jeftine radne snage, već prvenstveno radi veličine kineskog tržišta. Iz istog razloga sada počinju finansirati i Indiju koja se brojem stanovnika veoma približila Kini, a možda ju je i prestigla. Različite su procene broja stanovnika.

Verujem Kini, ali sve i da postoje nekakve “zle namere” kineske elite u pravcu globalne hegemonije, smatram da se toga ne treba previše plašiti. Još dugo će USA, Rusija, pa i Indija biti dovoljno jake da održe ravnotežu moći i da Kina ne može raditi šta želi.

Svet će postati multipolaran i bolje mesto za život, čim se, trenutno naduvani banditski hegemon, svede na pravu meru.

Ad astra
4 godine prije

Zašto se Kina nije miješala u politike drugih država i izvozila komunizam? Pa bila je toliko siromašna da je i sama jedva preživljavala. Zašto Sjeverna Korea ne pomaže siromašne države, da li financijski da li s hranom?

dulebg
4 godine prije

izvozila socijalističku revoluciju“ u svijetu.

Možda je od strane SSSR-a bilo nadmeno izvoziti revoluciju, ali oni su izvozili kapital i duhovnost: u zemljama u koje su stizali gradili su infrastrukturu, zdravstveni, obrazovni, info i državni sistem, vojsku, slali svoje stručnjake, gradili sofisticirane tehnologije za eksploataciju prirodnih bogatstava. Te su zemlje iz kamenog doba prevodili u mladi socijalizam.
U Avganistanu Ruse pamte po tome: što su uveli školovanje za devojčice, i produžili obrazovanje na 8-10 godina, gradili fabrike, puteve, vodovode, doveli (svog) lekara u svaku zabit.
Toliki izvoz kapitala i pameti na kraju je i sahranio istočni blok.

eu kolonija
4 godine prije

dakle, ako svaki građanin amerike potroši godišnje po 2.200 $ za financiranje vojske tj. prosječna obitelj od 4 člana daje godišnje 8.800 $ za financiranje vojske u kini svaki građanin godišnje daje za vojsku 120 $ ili obitelj od 4 člana 480 $ daje godišnje za financiranje vojske

ps. možda je ovo razlog zašto 50 miliona amerikanaca živi na ulici I pored toga što rade I primaju plaće. 733 $ mjesečno, a koliko im država uzima svakog mjeseca za vojsku, bi bilo sasvim dovoljno obitelji od 4 člana da sebi obezbijedi krov nad glavom

dulebg
4 godine prije

U Kini se u puno fabrika radi kao na brodu: 12 sati radiš po smenama, imaš spavaonu za 60 cimera. Tako 6 meseci onda ti ističe ugovor. Kinezi se hvale srednjom klasom, ali oni koji su bili kažu “jeste da – u centru Kine je tako, a dalje ka periferiji je srednji vek!”
Pa se pitam: zašto bi Kinezi autsorsirali svoju proizvodnju ovamo, da daju našim radnicima 700E za 7 sati prenemaganja? Ne bogami, uvešće oni i ovde 12 sati i rad sa palenama; ljubav za ljubav, a sir za pare !!

Ze.b
4 godine prije

Ako netko misli da bi se kinezi mogli ponašati kao što se ponaša zapadna civilizacija (bijeli čovjek, za kojeg znamo kakva je sve zla počinio i na što je spreman), očito nema pojma o kineskoj kulturi, filozofiji i načinu života. Kinezima možemo zahvaliti na mnogo čemu od špageta, riže, šaha, kompasa, matematike, astronomije, novčarstva, trgovine (koju smo potpuno unakazili) itd. i ni na što nisu postavljali patente i licence te naknadno kukali kako su pokradeni. Jednom riječju dijelili su svoje znanje i sposobnosti s ostatkom svijeta.
Za razliku od npr. Japanaca, koji su do kontakta s Kinom bili nepismeni divljaci, a kasnije su pokušali pokoriti i kolonizirati Kinu. Slično kao i jedna naša otočna država-

klump
4 godine prije

Po konfuciju je maščevanje prepovedano in jin in jang v ravnovesju je Dao, Filozofija teži k naravnem ravnovesju.Pa še najvčji ameriški videc Edgar Cyce je napovedal ,da bo Kitajska postala krščanska ,kar se tudi dogaja – najpomebnejša je družina in moćni voditelj po vrsti oče,mati .prvi sin,prva hči…

Sarmat
4 godine prije

Ja Kini vjerujem jer postupno razvija socijalističke odnose, potiče dakle dobrobit cijelog društva na prvome mjestu a unutar njega dobrobit pojedinaca.
Neoliberalni kapitalizam potiče pohlepu i egoizam, želi svew privatizirati i stavlja nekolicinu pojedinaca iznad zajednice za koju ni ne masri.
Budućnost je u socijalizmu, u više raznih njegovih oblika, ovisno o specifičnostima zemlje/kulture. Kapitalistička alternativa dovodi kad-tad do propadanja ljudskog društvo i povratka u barbarstvo.

Kruško
4 godine prije

Ameri su losi gazde. Kinezi, jos gori.

klump
4 godine prije

Jack@ kakšno vezo pa ima Mao z Konfucijem,kateri je živel pred 2000 leti.Komunizem oziroma tehnološki napredek bo potrdil, da je edini pravilen napredek v sozvočju z naravo.In to je Konfucij utemeljil z kulturo obnašanja ,kar največ pomeni kitajcem. Kapitalizem deli in vladaj razvaja človeštvo.Konfucijev DAO pa združuje.In enotnost ali kolektivna zavest premika človštvo na višjo evolucijsko stopnico.

Max
4 godine prije

koliko se i ja sjećam Kina nikad nije izvozila ideologiju samo robu svih vrsta.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI