Schröder: “SAD ne bi smjele diktirati Njemačkoj s kim trgovati, a s kim ne”

Gerhard Schröder
25 komentara

Njemačka bi u trgovinskim pitanjima trebala postati neovisnija od Sjedinjenih Država, rekao je bivši kancelar Gerhard Schröder u intervjuu za njemački list Die Welt am Sonntag, te dodao kako Washingtonu ne bi trebalo dopustiti da suverenoj državi diktira s bi mogla trgovati, jer će Njemačka u suprotnom izgubiti veze s drugima, a pri velikoj ovisnosti o izvozu to je neprihvatljivo.

Bivši njemački kancelar Gerhard Schröder je govorio je u prilog čvršćeg razgraničenja Njemačke i Sjedinjenih Država, piše nedjeljno izdanje njemačkog lista Die Welt. U intervjuu je bivši čelnik nekada vladajuće Socijaldemokratske stranke SPD naglasio: “Ja definitivno nisam antiamerički nastrojen, ali suština mojih napora u vanjskoj politici bila je postizanje relativne neovisnosti od Sjedinjenih Država i očuvanje iste.”

Schröder je dalje naveo da je to osobito bilo očito tijekom njegova odbijanja da sudjeluje u ratu u Iraku.

“Uz sve zasluge Amerikanaca, što se tiče razvoja Njemačke nakon 1945. godine, smatram ponovno da je to bilo razumno. Isto smatram da kao suverena država ne bi trebali dopustiti Sjedinjenim Državama da nam propisuju s kojim zemljama možemo trgovati. To tako ne ide”, rekao je Gerhard Schröder.

Govoreći o zahtjevima administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa Berlinu da ograniči ili zaustavi trgovinu s raznim zemljama, Schröder je rekao: “Iran, Kina, Rusija – ako se to nastavi, uskoro nećemo imati ekonomske odnose s nikim. Za zemlju ovisnu o izvozu kao što je Njemačka, to je neprihvatljivo. To se Amerikancima mora reći, uz svo dužno poštovanje i prijateljstvo.”

Kao što je podsjeća Die Welt am Sonntag, Sjedinjene Države vrše snažan pritisak na Njemačku u smislu plinovoda Sjevernog toka 2, kako bi se projekt zaustavio.

“Oni to ne čine iz ljubavi prema Ukrajini, već zato što sami preferiraju isporučivati plin Njemačkoj – ukapljeni plin, koji je lošiji po kvaliteti, a skuplji od plina iz plinovoda”, objasnio je Gerhard Schroeder u intervjuu za njemački list.

slobodno tržište
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jole
5 godine prije

Zapravo tom izjavom Schroder indirektno priznaje da Njemačka nije država koja može suvereno birati put svog gospodarskog razvoja,nego se nešto mora pitati tutora i mentora.Isto vrijedi i za Japan.Okupacija od WW2 još traje.

Grdi
5 godine prije

Neka se onda nijemci drzi toga i prema drugima – kao hrvatskoj, a o ukrajini necu ni poceti – !!
Medutim ima jedna star hrvatska srednjovjekovna izreka – *Vjeruj nijemci kao zimskom suncu*

Riddick
5 godine prije

Jos jedan u nizu kome su se otvorile oci tek onda kada je prestao da se bavi politikom i tek nakon skoro 20 godina je otvorio dusu i rekao istinu.
Isti kao i Makron koji je izjavio da je bombardovanje Libije bila greska a istovremeno apsolutno podrzava intervencije u Siriji …
Znaju Nemci ove stvari i bez vas gospodine Sreder.

Alen
5 godine prije

Suvrena drzava 1. nije u nato savezu , pod 2. bankarski sistem joj nije u vecinskom vlasnistvu stranog kapitala.. Malo je takvih drzava koje ili vojno ili ekonomski a neke i pod oboje , nisu izgubile svoju suverenost..

Siniša
5 godine prije

Hm….kada ste uništavali naše živote i prosipli našu krv pod zaštitom USA onda je bilo ok ali sada bi se kao malo osamostalio….. Mrš bre funjaro, idite do đavola svi sa njima zajedno.

davor
5 godine prije

Hehe, i bugarska vlada je ovako govorila pa je morala podnijeti ostavku. Europa je okupirana od SAD-a, tu nema pomoći, Amerika je reketarska sila broj 1 u Europi, uz svo dužno poštovanje Schroderu, a Njemačka, Italija, Bugarska, Rumunjska i Grčka se još o drugog svjetskog rata vode kao neprijateljske države po UN charteru.

malo vise
5 godine prije

možda još nije kasno a neko mora da kaže dosta je toga eu mora sama odlućivati

Zagor
5 godine prije

Offtopic,
Trump od 01.01.19. instalirao VD ministra obrane. Tu prestižnu funkciju će obavljati dosadašnji zamjenik ministra Patrick Shanahan.
Inače g. Patrick Shanahan je prije toga bio direktor u Boeing-u.
heavy.com/news/2018/12/patrick-shanahan/

giordano bruno
5 godine prije

Za Nemačku isto vazi kao i za Srbiju, treba da trazi pomoc Rusije, inače se nikako nece osloboditi od Americkog čeličnog zagrljaja.
Ruski analitičar Viktor Kolbanovski, direktor Balkanskog centra za međunarodnu saradnju i član Putinove “Jedinstvene Rusije”, u svom članku za portal EADaily naveo je da bi Ruska vojna baza u Srbiji bila ključna za opstanak Srpskog naroda na Balkanu.
Nemačka svojim ponasanjem treba da ide u tom pravcu.
To bi bila dobrobit za čitavu Evropu, jer bi onda postojala ravnoteza snaga u Evropi.

Tupko Glupko
5 godine prije

“ne bi smjele”.. ovi toliko uplašeni svojih izuzetnih partnera da se boje reći “ne smiju”.

palermo
5 godine prije

Našli ste čije ćete izjave prenositi. Sa pro-ruskom propagandom ispadate tragikomični kao i MSM sa onom zio-nazi.
Evo citat sa wikipedie gdje se sve “ljevičar” Herr Gerhard uhljebio:

Business activities

Schröder’s plans after leaving office as Chancellor and resigning his Bundestag seat included resuming his law practice in Berlin, writing a book, and implementing plans for twin pipelines for Gazprom, Russia’s leading energy company. He was subsequently retained by the Swiss publisher Ringier AG as a consultant.[57] Other board memberships include the following:

Herrenknecht – Deputy Chairman of the Supervisory Board (since 2017)[58]
Nord Stream – Chairman of the Shareholders’ Committee (since 2006)[59]
CargoBeamer – Member of the Advisory Board
N M Rothschild & Sons – Member of the European Advisory Council (since 2006)[60]
TNK-BP – Member of the International Advisory Board (2009)[61]

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI