Le Figaro: Kina je odlučila biti svjetski lider i objavljuje rat zapadnim vrijednostima

Xi Jinping
21 komentar

Usred trgovinskog rata sa Sjedinjenim Državama, Kina pokreće stroj ideološke borbe protiv Zapada, piše Le Figaro. Prema publikaciji, “najautoritarniji“ vođa Kine otkad je umro Mao, Xi Jinping, očekuje da će Kina u bliskoj budućnosti osigurati svjetsko liderstvo, okončavši time stoljeće i pol zapadne dominacije, za što priprema i ideološke temelje.

Ovo je prilično diskutabilna tvrdnja, obzirom da se, bez obzira na kineski utjecaj u svijetu, još uvijek ne primjećuju ni tragovi „izvoza kineskih vrijednosti kao univerzalnih“, ali poslušajmo što kaže francuski list.

„Plenum Komunističke partije Kine, koji je završio u četvrtak, pokazao je solidarnost svojih članova i podršku vođi Narodne Republike Kine, Xi Jinpingu, “najautoritarnijeg“ vođe zemlje još od vremena Mao Ce Tunga”, piše Le Figaro.

Državna novinska agencija Xinhua je nazvala posljednje imenovanje 370 članova Centralnog komiteta Komunističke partije, nakon 20 mjeseci rada, kao „povijesni” događaj. List podsjeća da tako dug prekid plenuma potaknuo na glasine o unutarnjem raskolu u vrijeme kada druga najveća svjetska ekonomija “trpi krizu”, a prosvjednici u Hong Kongu dovode u pitanje vlast Pekinga. Čak su razgovarali o mogućem imenovanju nasljednika za smirivanje “umjerenog” bloka, šokirani ustavnim amandmanima koji su Xi Jinpingu omogućili mogućnost doživotne vladavine. Međutim, kao što novine napominju, konačna deklaracija članova plenuma razbila je sve sumnje.

“Nema interne borbe. Sastanak još jednom objedinjuje moć Xi Jinpinga, okupljajući stranku i vladu pod njegovim vodstvom, za razliku od reformi Denga Xiaopinga“, rekao je „neovisni“ analitičar Chen Doyin.

Prema pisanju francuskog lista, “crveni princ” nastavlja uspostavljati kontrolu nad ideologijom s ciljem “izgradnje autoritarne tvrđave sposobne izazivati Zapad” i okončati tri desetljeća kineske politike “neodlučne otvorenosti”.

“Pompozan” ton konačne deklaracije plenuma trebao bi “pokrenuti mašineriju ideološke borbe protiv Zapada” na vrhuncu sukoba sa Sjedinjenim Državama, siguran je autor članka.

Prema kineskoj agenciji Xinhua, konačni dokument po prvi put opisuje prednosti kineskog sustava upravljanja.

“Sin suputnika Maoa želi ući u povijest ostvarenjem nacionalističkog preporoda Kineskog Carstva tako što će okončati stoljeće i pol ponižavanja od strane zapadnih hegemona, započinjući bitku za nametanje svojih vrijednosti”, piše Le Figaro.

Kako naglašava Chen, na plenarnom zasjedanju se “odbacuje sve zapadno“.

“Glavna poruka je da Komunistička partija vlada svime, od društva do gospodarstva i kulture. Cilj je do 2049. godine stvoriti režim koji može konkurirati zapadnom demokratskom sustavu“, objašnjava stručnjak Chen Doyin.

Prema drugom pekinškom stručnjaku „koji je želio ostati anoniman“, iako unutar partije nema otvorenog sukoba, postoje razlike u vezi s novim kursom.

Prema francuskom listu, protesti u Hong Kongu obećavaju “režimu da djeluje u prirodnim uvjetima za režim”.

„Unatoč očajničkom otporu demonstranata pet mjeseci u borbi za očuvanje autonomije bivše britanske kolonije, Peking namjerava „poboljšati” postupak za imenovanje čelnika upravnog okruga, kao i pravosudni sustav Hong Konga zbog nacionalne sigurnosti”, podsjeća Le Figaro, što smo pojasnili u jutros objavljenom članku o Hong Kongu.

Kineske vlasti također namjeravaju preuzeti kontrolu nad obrazovnim sustavom s ciljem stvaranja „nacionalne samosvijesti“, prvenstveno među tinejdžerima, koji obično predvode povorke demonstranata, zaključuje Le Figaro, koji je tamu Hong Konga odabrao za završnu misao, ne pojašnjavajući kako će Kina „ugroziti svijet sa svojim vrijednostima“, obzirom da završna deklaracija, koja daje naglasak na nove mjere za jačanje patriotske svijesti među mladima, ne ističe nikakve aktivnosti izvan granica Kine.

Le Figaro

komunistička partija Kine
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mamajev Kurgan
4 godine prije

Nadam se i uvjeren sam 1oo1% da nisu zaboravili englezima ,,opijumsko zlo,, i da ce engleze stici milo za drago…Kravarima su nedavno se delomicno osvetili za ono namjerno ponizavanje za gadjanje kitajske ambasade u Beogradu.Kitajci nisu ni mrvicu ko Srbi pa da prastaju i zaboravljaju…naprotiv.Drago mi je i svako normalan treba biti sretan sto ovakva civilizacija ce da zbaci zapadne zlotvore koji vec par vijekova terorisu,pljackaju i ubijaju posten i miroljubiv svijet.

Mamajev Kurgan
4 godine prije

Kad se udruze 3 ponajvece civilizacije,naroda,drzave hiljadama godina stare,miroljubive s iskustvima koja traju hiljade godina i uz sebe vezuju mnooogo drugih sitnijih naroda,drzavica…citavi svijet ce biti na dobitku.Daj Boze da pobijede ono zlo s zapada i zauvijek to zlo upokoji

Kvisko
4 godine prije

Dakle na plenumu CKKPK je odlučeno da se osnuje kineska izvanredna komisija za borbu protiv zapada ,kontrarevolucije i sabotaže,oliti komunističkim režimima srcu mila, Čeka (razvrstavanje).
U svakom slučaju Kineska (črezvičajnaja komisija) imati će puno posla, razvrstati kineske komuniste od kineskih kapitalista neće biti lako.

shumadinac
4 godine prije

Da li Kinu vodi ideologija? Naravno, isto kao i Zapad. Obzirom da je zapadna ideologija agresivna, da teži da se nametne svima ostalima, ideološka borba je nužnost – Hong Kong je sasvim dovoljan primer.

eu kolonija
4 godine prije

posherem vam se na vrijednosti

tihobl
4 godine prije

Figaro blebece. Red je da se oglase evropski komesari i da EK kaze drugovima iz CK da su nedemokratski izabrani.

samo tako
4 godine prije

Ograničeni mozak zapada na može vidijeti svijet osim kao sukob, dominaciju, ugrožavanje…
Kolonijalna prošlost je ostavila duboke kolotečine iz kojih se ne znaju izvuči

Sarmat
4 godine prije

Le Figaro je samo jedan od tisuća presstitutskih truba koje ne znaju trubiti ništa drugo osim hvaljenja vrijednosti zapadne “demonkracije”. A te “vrijednosti” su znoj, krv i suze za 99% ljudi, a med i mlijeko za 1%.
Demo(n)kracija je konstrukt svjetske plutokracije koja je na taj način uspavala naivne ljude u lažnom uvjerenju da oni (demos) vladaju (kratei). U stvarnosti, demos bira između Kurte i Murte, a obojica slušaju istu cionbankstersku mafiju.

Lucija
4 godine prije

” …Xi Jinpingu, “najautoritarnijeg“ vođe zemlje još od vremena Mao Ce Tunga”, piše Le Figaro.”
Kako je došao do tog zaključka?
Postoje još dvije, tri takve izjave, neda mi se sve vaditi…

Ana
4 godine prije

Zapadnim vrijednostima? Kojim?

pera lozac
4 godine prije

Unatoč očajničkom otporu demonstranata pet mjeseci, cek. cek. nesto se nesecam koliko traju protesti zutih prsluka koje bice ovaj novinarcic iz figara nije ni primetio.

Slavonac
4 godine prije

Kad se je stvaro komunizam na ovim prostorima,najveca propaganda je bila,samo onaj koji nista nema ,dobar je komunista.Zato njihova djeca i unucad su danas najveci tajkuni.Tako je i u Kini.Svaki politicar tezi milijune dolara.Kad narodu isperes mozak,onda mozes komotno vladat.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI