fbpx

Tienanmen – 30 godina jedne najvećih američkih laži o "demokratskom ustanku"

Tiananmen trg Peking Kina

Bijela kuća priprema govor potpredsjednika Sjedinjenih Država Mikea Pencea o ljudskim pravima u Kini koji će biti održan povodom obilježavanja 30. godišnjice događaja na Trgu Tiananmen, izvijestio je američki televizijski kanal ABC.

Cijeli svijet ovaj događaj pamti po brutalnoj represiji kineske vojske protiv mirnih demonstranata i fotografiji nepoznatog čovjeka koji je hrabro stao pred kolonu tenkova kako bi ih zaustavio.

Tienanmen

FOTO – Simbol “mirnog ustanka protiv režima” na Trgu Tienanmen 4. lipnja 1989.

Godine 1989. su se studenti i dio urbanog stanovništva pobunili u Pekingu i nekim drugim gradovima Kine, a vlasti su 4. lipnja poslale vojsku da suzbije masovne prosvjedne akcije na Trgu Tiananmen. Reakcija kineskih vlasti izazvala je kritike na Zapadu i bila je razlog za nametanje sankcija, uključujući zabranu izvoza oružja. Ovdje bi mogli stati i reći kako je to bio tragičan i neuspjeli ustanak protiv “komunističkog režima”. Ali to je zapadna naracija, stoga je nužno provjeriti točnost ovih navoda.

To nije bio masakr, već bitka vojske protiv naoružanih militanata Demokratskog pokreta

Tienanmen

FOTO – Prizori s Tienamena prije 4. lipnja kada su vlasti poslale vojnike bez oružja

Onda otkrivamo da ono što se dogodilo u Kini nije bio masakr miroljubivih studenata, nego bitka između kineske vojske i naoružanih skupina takozvanog  Demokratskog pokreta.

Točno prije 30. godina su svi američki mediji, zajedno s tadašnjim predsjednikom Bushom i Kongresom, pokrenuli bjesomučnu histeriju protiv kineske vlade za ono što su opisali kao  “hladnokrvni masakr tisuća nenasilnih studenata”.

Međutim, “demokrati” su okupirali Trg Tiananmen 7 tjedana ranije. Histerija se temeljila na fiktivnoj naraciji onoga što se dogodilo kada je kineska vlada tek 4. lipnja 1989. očistila trg od prosvjednika.

Demonizacija Kine bila je vrlo učinkovita. Gotovo svi sektori američkog društva i zapadne zemlje, uključujući i velik dio “ljevice”, prihvatili su imperijalni prikaz onoga što se dogodilo. Službene brojke kineske vlade su odmah odbačene kao lažna propaganda.

Kina je izvijestila da je u sukobima 4. lipnja poginulo oko 300 ljudi, uključujući mnoge kineske vojnike, a njihove fotografije se još mogu naći na internetu, iako ih Google, YT i ostale platforme redovito uklanjaju. Peking je tvrdio kako nije bilo masakra studenata, te da su vojnici trg očistili bez pucnjave. Kineska vlada je također tvrdila da su neki nenaoružani vojnici ušli u Trg Tiananmen prethodna dva dana i da su spaljeni i ubijeni, a njihova tijela su visjela s autobusa.

Slike i snimke spaljenih oklopnih vozila i kamiona, kao i fotografije mrtvih vojnika se još uvijek mogu pronaći u zabačenim prostorima globalnog interneta, ali su uglavnom nedostupne američkoj i europskoj publici.

Vojnici su spaljeni zajedno s vozilima, a  ta su izvješća bila istinita i dobro dokumentirana. No, nisu puštana u javnost. Nije teško zamisliti kako bi nasilno reagirali Pentagon i američka policija da je pokret Occupy, na primjer, zapalio, razoružao i pobio vojnike koji su pokušavali očistiti javne prostore.

U članku od 5. lipnja 1989. Washington Post je opisao kako su borci protiv vlade organizirani u formacije od 100 do 150 ljudi. Bili su naoružani Molotovljevim koktelima i željeznim šipkama i stajali su ispred kineske vojske, koja je prije 4. lipnja još uvijek bila nenaoružana.

“Na zapadnoj aveniji u Pekingu prosvjednici su zapalili cijeli vojni konvoj s više od 100 kamiona i oklopnih vozila.  Fotografije požara i stupova dima snažno podupiru tezu kineske vlade da su kineske trupe bile žrtve, a ne počinitelji zločina. Ostale scene prikazuju leševe vojnika i demonstrante koji pucaju iz automatskih pušaka na vojnike koji se ne opiru”, priznao je Washington Post 12. lipnja 1989. godine.

Fiktivnu verziju “masakra” su u vrlo ograničenoj mjeri ispravili zapadni dopisnici koji su sudjelovali na prosvjedima, ali je bilo prekasno i oni su dobro znali da demantiji ne vrijede ništa. Znali su to, javno mnijenje je već oblikovano, a lažna priča je postala dominantna. Uspješno su u drugi plan bacili činjenice, kako bi naraciju prilagodili potrebama američke vlade.
“Većina od stotine stranih novinara te večeri, uključujući mene, bili su u drugim dijelovima grada, ili su sklonjeni s trga, kako ne bi došli na zadnje poglavlje priče”, piše Jay Mathews, dopisnik Washington Posta iz Pekinga u članku iz 1998. za Columbia Journalism Review.

“Kada je Clinton posjetio trg u lipnju 1998. godine, Washington Post i New York Times su rekli istinu u događajima 4. lipnja 1989. godine, ali su to bila kratka objašnjenja na kraju dugih članaka i sumnjam da su uspjeli razbiti mit”, piše Jay Mathews.

Što se doista dogodilo

Tienanmen

FOTO – Prizori s Tienanmena prije 4. lipnja kada su vlasti poslale vojnike bez oružja

U 7 tjedana prosvjeda do 4. lipnja je kineska vlada bila je iznimno umjerena prema onima koji su paralizirali središte kineske prijestolnice. Premijer se izravno sastao s prosvjednicima, a sastanak je emitiran na nacionalnoj televiziji. To nije smanjilo napetosti, nego je ohrabrilo prosvjednike koji su znali da imaju punu potporu Sjedinjenih Država. Usred Trga Tiananmen su podigli ogromnu statuu sličnu Kipu slobode, signalizirajući cijelom svijetu njihove simpatije za zapadne zemlje, a posebno za SAD.

Proglasili su da će se prosvjedi nastaviti sve dok vlada ne bude srušena.

Suočeni sa zastojem, kineski čelnici su odlučili očistiti trg. Nenaoružani vojnici su na Trg Tienanmen ušli 2. lipnja. Mnogi su pretučeni, neki ubijeni, a vojna vozila spaljena.
Kineska vojska se vratila na trg 4. lipnja, ali ovaj put naoružana. To je vrijeme kada su, prema izvješćima američkih medija, strojnice kineske vojske kosile na tisuće mirnih studenata. Osam dana kasnije, 12. lipnja, New York Times je objavio izvješće studenta Wen Wei Poa punog detaljnih opisa brutalnosti, masovnih ubojstava i herojskih uličnih borbi. Izvješće su prenijeli svi američki mediji.

Iako je to izvješće smatrano nepobitnim dokazom da je Kina lagala, izvješće “svjedoka” od 12. lipnja je bilo toliko pretjerano da bi vjerojatno diskreditiralo New York Times, toliko da je dopisnik lista iz Pekinga, Nicholas Kristoff, 13. lipnja napisao: “Pitanje o tome gdje se pucnjava odvijala ima smisla, jer je državna televizija čak pokazala videozapise studenata koji mirno napuštaju trg ubrzo nakon svitanja, kao dokaz da nije bilo masakra. Čak nema ni mitraljeza na krovu povijesnog muzeja, kojeg je naveo Wen Wei Po. Ne postoje mitraljezi. Ja sam bio sjeverno od muzeja i nisam vidio strojnice. Čak ih ni drugi izaslanici i svjedoci u blizini nisu vidjeli.  Fokus izvješća Wen Wei Poa bio je da su vojnici pretukli i napali studente oko spomenika, te da je kolona oklopnih vozila spriječila njihovo povlačenje. No, svjedoci kažu da oklopna vozila nisu okruživala spomenik i stajala su na sjevernom rubu trga. Te večeri u blizini spomenika bilo je još nekoliko stranih novinara.”

Kineska vlada priznaje da je bilo oružanih sukoba u susjednim četvrtima. Kaže da je bilo 300 žrtava, uključujući mnoge vojnike koji su poginuli od pucnjave, molotovljevih koktela i premlaćivanja. Ali tvrde da nije bilo masakra.
Kristoff također odbacuje “svjedokovo” izvješće o pokolju studenata na Trgu Tiananmen.

VIDEO: Duži snimak zaustavljanja kolone tenkova 
https://www.youtube.com/watch?v=qq8zFLIftGk

“Naprotiv, studenti i pop pjevač Hou Dejian su pregovarali s vojnicima i odlučili otići u zoru. Studenti su zajedno uredno napustili trg. Kineska televizija prenosi slike studenata koji napuštaju naizgled prazan trg dok su vojnici ušli”, piše američki novinar Nicholas Kristoff izravno s mjesta događaja.

Zapravo, amerika je bila aktivno uključena u promicanje prosvjeda “za demokraciju” kroz ogromnu i dobro financiranu međunarodno koordiniranu propagandnu mašinu, koja je širila glasine, poluistine i laži otkad su sredinom travnja 1989. počeli prosvjedi.

Cilj američke vlade je bio provesti smjenu vlasti i srušiti Komunističku partiju Kine, koja je na vlasti od revolucije 1949.

To je bio klasični scenarij u kojem mirni ulični prosvjedi dobivaju međunarodnu potporu, sredstva i podršku medija od strane Sjedinjenih Država i zapadnih sila. Zatim na čelo prosvjeda stanu naoružane skupine koje mediji pozdravljaju kao borce za slobodu. Konačno, ciljana vlada, ako se usudi koristiti policiju ili vojsku, bude demonizirana.
U slučaju kineskih prosvjeda 1989. godine, američka vlada je pokušavala izazvati građanski rat. Glas Amerike je emitirao na kineskom jeziku 11 sati dnevno i slao snimke izravno na 2000 kineskih satelitskih antena i velikom dijelu kineske vojske”.

New York Times 9. lipnja 1989. izvještava da su neke jedinice kineske vojske počele pucati na druge, neke su bile odane prosvjednicima, a druge vladi. Glas Amerike i američki mediji su nastojali stvoriti konfuziju i paniku među provladinim dužnosnicima.

Neposredno prije 4. lipnja su izvijestili da je kineski premijer Li Peng ubijen, a da je Deng Xiaoping na rubu smrti.
Većina je u američkoj vladi i medijima očekivala da će prozapadne snage zbaciti kinesku vladu, jer je isti uspjeh napravljen u Srednjoj i Istočnoj Europi, nakon prozapadnih reformi Mihaila Gorbačova.

U Kini su protestni pokret “za demokraciju” vodili povlašteni studenti elitnih sveučilišta, osobito s onih koji su bili dobro povezani sa Sjedinjenim Državama. Chai Ling, priznat kao glavni studentski vođa, priznao je u intervjuu 4. lipnja kako je cilj bio stvoriti sukob kako bi se svrgnula Komunistička partija, a da će to biti moguće samo izazivanjem vlade da napadne prosvjednike.

Tienanmen

FOTO – Prizori s Tienanmena prije 4. lipnja kada su vlasti poslale vojnike bez oružja

Chai Ling je također objasnio zašto se drugima nije moglo reći koji su bili pravi ciljevi vođa pokreta.

“Potraga za bogatstvom dio je poticaja za demokraciju”, objasnio je Wang Dan, još jedan studentski vođa, u intervjuu 1993. za Washington Postom.

Wang Dan je bio na svim američkim medijima prije i nakon incidenata na Trgu Tiananmen. Bio je slavan jer je objasnio zašto studentski vođe ne žele da se kineski radnici priključe pokretu.

“Pokret nije spreman za sudjelovanje radnika, jer demokraciju prvo moraju izboriti studenti i intelektualci”, rekao je Wang Dan.

Odlučno djelovanje kineske vlade u razbijanju rasturanje takozvanog Demokratskog pokreta je izazvalo ogorčenu frustraciju u američkom establišmentu.
SAD su odmah nametnule ekonomske sankcije Kini, ali je njihov utjecaj bio minimalan. Washington i banke na Wall Streetu su shvatili su da će oni biti gubitnici ako pokušaju potpuno izolirati Kinu u trenutku kada je svoje ogromno tržište počela otvarati zapadnim tvrtkama.

Danas američka vlada pojačava vojni i ekonomski pritisak na Kinu. Međutim, azijski div učvršćuje situacijske, vojne i strateške saveze s drugim zemljama. Da je kontrarevolucija uspjela, posljedice za kineski narod i za samu Kinu bi bile katastrofalne. Po svemu sudeći, zemlja bi se raspala kao što se dogodilo Sovjetskom Savezu. Američki politički krugovi već desetljećima raspravljaju o podjeli Kine, što bi je oslabilo i omogućilo zapadu da ugrabe najunosnije sektore kineskog gospodarstva. Međutim, čini se da su SAD sve dalje od ostvarenja tog sna.
FOTO/VIDEO GALERIJA: Sedam tjedana napada i likvidacije vojnika do osluke da se 4. lipnja 1989. prosvjedi razbiju na vojsku – Tienanmen 1 / Tienanmen 2    

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
46 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Kajgot
Gost
Kajgot
1 godina prije

Mislim da ovo nije ništa točnija verzija od one američke. Kina da je dopustila da netko uopče dođe u poziciju da ubija vojnike i spaljuje oklopnjake? Da, baš . . .

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Kajgot

Čekaj , ovo su oklopnjaci od kartona i onih 100 slika u dva linka u dnu??? Kamioni , napadi, prebijanja vojske, šteta što Google briše slike spaljenih leševa na banderama, možda imam na sticku negdje. No, comment… nakon 7 tjedana divljanja je Deng odlučio da je dosta.

kalafat
Gost
kalafat
1 godina prije

“šteta što Google briše slike spaljenih leševa na banderama, možda imam na sticku negdje”
imaju vrijedne administratore koji brišu ono što im ne paše
ista je to škola

Kaj ti
Gost
Kaj ti
1 godina prije
Reply to  Kajgot

Mozak i logika ti bas i ne rade a?!? Ne Kina ih je sama spalila i povjesala, da mogu onda na njih, amerikansi recept.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Realno, USA je zemlja s najbrutalnijom vojskom i policijom koja trenutno postoji na planetu, i to je stanje prisutno od samog osnutka tog entiteta. Bilo kakvo nenamjerno stavljanje malog prsta na nekog policajca ili krivo pogledavanje istoga, rezultira momentalnom egzekucijom na sred ulice, za što se na internetu mogu naći stotine videa.
Mora im se odati priznanje na fantastično osmišljenoj propagandnoj mašineriji, koja je u stanju ubijediti ne samo promatrače sa strane već i same stanovnike tog entiteta, da su oni zapravo svjetionik slobode i ljudskih prava. Iza te vrhunski osmišljene propagande stoje ekstremno inteligentni i opasni psihopati, koji se obilno koriste kabalom i sličnim alatima za kontrolu masa. U usporedbi s njima, treći rajh su vodili pacifisti – vegani.

eks
Gost
eks
1 godina prije

Teško je odabrati najveću američku laž, jer ima veoma mnogo “kandidata” za tron. Tu je “hemijsko oružje u Iraku”, “masakr u Račku, “Islamska država” , “genocid” na Kosovu i u BiH , … Polako i sporo i sa mnogo zakašnjenja ide razotkrivanje tih laži , ali ipak će biti sve razotkriveno.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  eks

Razotkrivanje je dio igre.
30-40 godina nakon nekog teškog zločina ili laži, kad su glavni protagonisti odavno napustili scenu, sve se odjedanput otkriva, i amerika se ‘demokratski i hrabro suočava s vlastitim pogreškama’.
Ono što je simptomatično je da se nikad nitko ne kažnjava zbog tih psihopatskih zločina, čak i ako je kojim čudom još živ, a zločinačke metode se primjenjuju i dalje bez ikakve zadrške. Vijetnam? Ops, sorry, dogodilo se. Irak i WMD laži? Ah da, sramotna nekompetencija naših obavještajaca. Nećemo ih sad valjda kažnjavati zbog tih miliončić i kusur pobijenih. Ali gledajte, sada smo sigurni da Sirija koristi bojne otrove. Apsolutno.
Za tu ubilačku stoku jedini pedagoško-didaktički lijek je preventivni nuklearni udar bez milosti, sve drugo je voda na njihov psihopatski mlin. Smeće će uvijek ostati smeće, pa i kad prizna da zaudara.

mirko
Gost
mirko
1 godina prije
Reply to  Ivo

Slažem se. Ovo je čisto iživljavanje običnog siledžije, ali kako kažu: “Ničija do zore nije gorjela”.

Kanncer
Gost
Kanncer
1 godina prije

Američka demokracija svuda za sobom ostavlja krvave tragove…

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Kako Google i YT učinkovito brišu videa i foto . Na početku je bio video napada na kamione s vojnicima s molotovljevim koktelima i odjednom se pretvorio u reklamu za kurtone Durex. Onda je maknut iz članka . Nevjerojatno. Mislim da je dolje u dva linka možda ostao

spartak
Gost
spartak
1 godina prije

Anglousanski demonkrati su najveći ološ otkad čovjek postoji na Zemlji. Lažu, varaju, kradu, ubijaju. I tako

mirko
Gost
mirko
1 godina prije
Reply to  spartak

Ne moze biti tacnije i jednostavnije receno.

fiveri
Gost
fiveri
1 godina prije

Onoga dana kada pripadnici Tasmaniske divizije (one iste koja je uvela red na trgu) budu krocili na Taivan, oznaciti ce kraj americke hegemonije. Nisu elita ali su najbrutalniji. Samo zbog vremena da se prebace u Peking (s granice s Mandjurije) je trajalo ono bjestavilo demokracije i slobode.
Jbg Kulturna revolucija je ucinila svoje.

anti-sistem
Gost
anti-sistem
1 godina prije

A jeli vam palo na pamet da su možda i vlast i pobunjenici na strani istog gazde?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  anti-sistem

Nemoj, tako ti svega, ali Bogom te zaklinjem, ……ako su to Hazari i “sile tame”, ljudi gušteri itd itd… Pa što je ovo postalo????? Logika ili bezumlje? T čujem ne nekom Transformacija svijesti kre*enskom portalu ili Novi svj. poredak. Ali ovdje ??? Mislio sam da nema takvih? Da ponovimo: Logika je grana filozofije i znanost o oblicima ispravne misli i metodama spoznaje. Logika s metodologijom je jedna od osnovnih filozofskih disciplina. Ali metodologija isključuje lupetanja i fantazije…..

poewrognqiefriqbfrbqwpefzwfee
Gost
poewrognqiefriqbfrbqwpefzwfee
1 godina prije
Reply to  anti-sistem

Tu si u pravu anti-sistem.

Hugues de Payns
Gost
Hugues de Payns
1 godina prije
Reply to  anti-sistem

Sasvim je suludo slati nenaoružane vojnike u izravnu smrt. Vojska je da nosi oružje. Vlast im može narediti da se suzdržavaju od njegove upotrebe ali pravo na samoobranu ti nitko ne može osporiti. Već sam naveo da baš ne ljubim ni jedne ni druge pa sam neutralan. Davno je to bilo, nismo ni u ludilu mislili da će SFRJ uskoro skončati u ratu ali kriza je sve više uzimala maha. Nije nas baš previše zanimalo što se događa u Kini. Sjećam se tog trga Tienanmen i kao neki studenti se nešto bune. Pa ako su slali vojnike bez oružja to budi sumnje koje je naveo anti-sistem. I Gorbačov je bez ispaljenog metka razmontirao supersilu kao SSSR u nekoliko godina. Ja odmah sumnjam da je nečiji igrač. Ovi šalju nenaoružanu vojsku u smrt. Sumnjivo u svakom slučaju i ta razina nema nikakve veze sa Zmajčekima dok Kazari koji ekonomski vladaju Amerikom svugdje pomalo imaju svoje prste. Ako oni hoće da se zovu Jevreji ili kakogod tu nema nikakvih problema. Dublje kopanje po tome me ne zanima jer ipak sam najviše orijentiran na Balkan koji je odličan primjer prodanih duša na vlasti što nas je i dovelo tu gdje jesmo.

pingpong
Gost
pingpong
1 godina prije

prilozi, teme gospodina Babica su mi sve bolji I bolji ! ………. ako ovako nastavi pozivam ga da posjeti Kinu I osobno upozna ljepotu zivota u njoj ! …… na moj racun, naravno !

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  pingpong

Ne znam jel bi trebao financijsku pomoć za Kinu. Dovoljno je da stick stavi sve članke Kini i odnese u ambasadu u ZG i dobit će besplatno putovanje od tjedan dva na račun kineske države. A vrag će ga znat, možda već ima vreće juana pod krevetom. 🙂 No šalu na stranu. Čovjek ispred tenka je mit. Sedam tjedana divljanja i napada na policiju i vojsku, palež, napadi, mrtvi….. Onda je KP rekla 4. lipnja “Sad je bilo dosta”. Kao što bi postupila svaka evropska država, SAD da ne govorimo. Kakvih sedam tjedana , toj 50 dana divljanja i napada bez odgovora, samo zato što se Kina tek počela otvarati svijetu i nije htjela negativan imidž.

Z.A.
Gost
Z.A.
1 godina prije

Ovaj tekst nemozes odbacit kao nesto sto u jednom trenutku i nije bilo recimo bas ovako kako G.Babic pise.Recimo ja se vodiom dogadjanjima u Siriji.Asad je u zapadnim glasilima predstavljen kao da je Hitler u pitanju.Imate urotu zapad i ubistvo pukovnika Gadafija,culi smo smo svi koji iole prate svjetska zbivanja kako je reagirala Hilari Klinton i ovakvih dogadjaja moglo bi se napisat koliko hoces.A danas sva ozbiljnija dogadjana u svijetu poput puceva ratova teroristickih napada nisu slucajna.Kad se sve zavrsi i trazis krivca i dignes kamen iza koga se krivac sakrio obavezno nadjes i amerikanca

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

Mnogi ne shvataju moć propagande, moć mnogo puta ponovljene tvrdnje posebno ako ona dolazi od vladajućih struktura. Sinoćna replika kolege “odisea” je odličan primer kako spoljne imformacije utiču na neše razmišljanje (bez namere da vređam kolegu):
“Ne shvatam kako se tako olako rasipaš nuklearkama.Bio je Černjobil, pa je bila panika u radijusu od 6000 km.Izrael istovari nuklearke na Iran a magičnim kišobranom njegovom stanovništvu nije ništa???”
Ako je neko bar malo pratio moje komentare, video je da uporno pozivam na razum, na mir, na toleranciju… Ako kažem da je velika verovatnoća upotrebe taktičkih nuklearki u Iranu to nije moja želja, naprotiv, to je apel da se ludilo spreči dok još ima vremena. Ono što ja želim ili svi mi je nebitno jer mi ne odlučujemo a realnost je da je opasnost velika. Zašto?
Evo baš primer Černobilja: većina nas je dovoljno stara da se seća medijske histerije tih dana i na čije se posledice vraćalo decenijama. Sasvim opravdano, to je bila strašna nesreća. Ali zašto se kolega odisea koristio Černobiljom kao primerom, zašto nije rekao Fukušima? Da li je Fukušima manja katastrofa? Zašto je malo ko svestan količine radijacije koja je ispumpana u okean? Zato što Japan nije mrski neprijatelj SSSR već “saveznik”.
Dobro, mediji su pod kontrolom vlasti, zašto nema “nezavisnih” organizacija kao “Greenpeace” da čamcima okruže morski deo oko nuklearke kao što su okruživali ruske naftne platforme u Arktiku? Valjda zato što nema belih medveda oko Fukušime. Ko će javiti prijateljima iz Grinpisa (zelena pišaćka) da ti arktički medvedi gube dlaku zbog radijacije iz Fukušime? Šta je poenta ovoga?
Ako ste ranije gledali dokumentarce o Nagasakiju to su bili isključivo snimci užasa posle bombardovanja. Danas više toga nema, danas se prikazuje razvijeni grad koji je ostavio nenaseljen prostor samo u centru eksplozije. Ili u prevodu: “moguće je živeti i posle nuklearne eksplozije”.
Dakle, postoje dva scenarija. Jedan je nezamisliva demonizacija kroz vraćanje na užase Hirošime i Nagasakija ako protivnik prvi koristi ovo oružje ali ako to budu oni onda je to “zato što nisu imali drugu opciju, zato što nisu mogli drugačije zaštititi saveznike…” a kao opravdanje će ponuditi “to i nije toliko strašno, eto Hirošima i Nagasaki danas…”
Ljudi nikako da shvate da su psihološki obrađeni za sve scenarije. Ako sam ranije mislio da će nuklearno oružje koristiti samo “manje sile” u tome me razuverila vest preko koje se prilično olako prešlo. Vest je glasila da je američka vojska zaključila kako su njeni informatički sistemi, čak i oni koji kontrolišu nuklearno naoružanje, isuviše ranjivi na hakerske napade. Dakle, mislio sam da se Ameri neće usuditi da lansiraju rakete sa nuklearnim glavama jer se ono može dokazati satelitskim ili nekim drugim snimkom ali ako su svemogući ruski hakeri krivi…
Ma ne, sve su to gluposti, teorije zavere. Mirno spavajte, ionako ne možete ništa da promenite…

poewrognqiefriqbfrbqwpefzwfee
Gost
poewrognqiefriqbfrbqwpefzwfee
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Bit će kako je stvor odlučio.

fiveri
Gost
fiveri
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Kratko
Chernobil je primjer ciste ljudske gluposti (ne govrimo o rasi, vjeri ili necem trecem) tj. nepostivanja pravila manipulacije koje su napisana. Netko tko je to napravio i znade bolje nego li itko kako to radi.
Fukusima je primjer ljudske pohlepe ( kako sa sto manje ulaganja u sigurnost ). Razlog jednostavan.Ovakav tip nuk cectrale ( konstrukciski) se nalazi u amer saveznoj drzavi Nevadi.
Geografske prilike su i iste kao i Jap. 🙂 🙂 🙂
Isto tako “Deepwater Horizont” zbog cijene spec ventila (cca 200 000 -300 000) koji se nije htio ugraditi jer to je skupo instalirati na svaku busotinu dobili smo katastrofu a posljedice se znadu ali…..

poewrognqiefriqbfrbqwpefzwfee
Gost
poewrognqiefriqbfrbqwpefzwfee
1 godina prije

Dobro je da si ovo spomenuo Bbaiću, treba to ponavljati stalno zbog ovaca koji bleje u tv. Kina je pokazala kako se treba obračunati sa “revolucijama”, nikada drugačije od ovoga što su uradili.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Nažalost, mnogi nakon Kine nisu shvatili količinu zlobe usranaca pa su postali i mete i žrtve istih.
U Hong Kongu su nedavni pokušaj rješili brzo i efikasno
A to što prikazuje američki propagandi stroj je sve manje bitno, sve mu manje ljudi vjeruje i u samoj Americi

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije

Amerikanci opet guraju nos u tuđe dvorište, i gurati će ga dok ne dobiju po njemu.
Pitanje jedino, kako bi USA reagirala da tisuće studenata a među njima stotine dobro naoružanih studenata, kako bi oni rekli, baj d’vej terorista, okupira neki trg u Vašingtonu, pogine stotine recimo nenaoružanih rezervista i još im kažu da neće prestati sa djelovanjem do smjene predsjednika i kongresa ?
Kako bi reagirali ?
Vita jela, zelen bor, čekam brzi odgovor !
🙂
Zašto trošimo vrijeme i riječi na američke idiotarije o slobodi i demokraciji ?

JumpingJackFlash
Gost
JumpingJackFlash
1 godina prije
Reply to  Mikojan

Koji protest studenata u Vašingtonu? Pa vidi što su naoružani rezervist napravili još 1970. studentima u Ohaju zbog demonstracija u studentskom kampusu protiv Vijetnamskog rata:
https://en.wikipedia.org/wiki/Kent_State_shootings
Nacionalna Garda ušla je u studentski kampus, otvorila vatru i ubila 4 studenta, jednog je metak paralizirao, a još osam drugih studenata su bili ranjeni… O tome pjeva Neil Young u pjesmi “Ohio”. Što bi tek bilo u Vašingtonu? Toliko o najvećoj demokraciji na svijetu…

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

https://youtu.be/n4RjJKxsamQ
Opjevaše nam te promjene Škorpioni….

Dokurcilomi
Gost
Dokurcilomi
1 godina prije

Moto policije u SAD-u a sve demokratski i zakonski: Svaki tjedan, manje crnac jedan.

Amater
Gost
Amater
1 godina prije

Klasična obojena revolucija ,samo što Kinezi nisu popušili foru, nego su adekvatno reagirali ….. zato ih je zapad , više godina kasnije ozbiljno shvatio, i odmah prestao sa sranjima , kada su na žutu revoluciju u Hong Kongu reagirali izjavom ” bili smo tolerantni sad ćemo biti rezolutni ” jer im je bilo jasno da bi u suprotnom u Hong Konga njihovi puleni završili sa žutim kišobranom u stražnjici … Kinezi su jasno pokazali da su savladali gradivo i da štosevi iz prošlosti više ne prolaze … Još im je ostalo da rješe Tajvan ….

Prolaznik
Gost
Prolaznik
1 godina prije

Crveni križ je bio objavio brojku od oko 2600 poginulih ukupno…inače u to vrijeem smatrala se, u zapadnim medijima, brojka od 10 000 žrtava kao relevantna…vjerujem da je negdje između 300 i 2600 isitna

Darko
Gost
Darko
1 godina prije

Offtopic al je slicno, predlazem Logicnom da napise slican clanak po uzoru na ovaj, clanak o ponovnim smaknucima duznosnika u S.Koreji, koje prenosi neimenovani juznokorejski izvor(citaj CIA), nakon neuspjelih pregovora s zutim, koje je on srusio, kao i objasnjenja misterioznih uskrsnuca ljudi koji su prije bili ubijeni.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije
Reply to  Darko

Nije li dosta teatra apsurda u režiji CIA-e ?
Kome se to još da gledati….

Darko
Gost
Darko
1 godina prije
Reply to  samo tako

Uopce se ne raspravlja koje su sve lazi o S.K izrecene, o Kini i Rusiji cesto se prica, a ima poprilican broj lazi koje sam osobno izvukao i ne bi bilo lose da ih se sve stavi u jedan clanak.

Aragorn
Gost
Aragorn
1 godina prije

mala ispravka,Chai Ling je žena…njen muž,Feng Congde je bio vodja studenta na Tienanmenu

Tvingo
Gost
Tvingo
1 godina prije

Mogao bi taj ,,pence,, da pojasni kako idu neke stvari kod njih kod kuče,ne treba uopče ni turati svoju njušku u tudže stvari !!

Saddam
Gost
Saddam
1 godina prije

Ima li nešto za što Amerikanci NISU krivi prema logicno.com?

ero
Gost
ero
1 godina prije
Reply to  Saddam

NE!!!
sa ili bez logino.com. NE i ne.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Tisuće pobijenih “studenata”. Gdje ti je ta brojka, reče ti Amnesty.. I na kraju, 7 tjedana su trajale orgije, dva dana je bila vojska bez oružja, iživljavali se na njima i palili kamione i transportere. 50 dana.. dakle, Koliko bi dana Bijela kuća dozvolila dana takvih prosvjeda? No, vidim, uspješno si popio priču o čovjeku pred tenkom. POGLEDAJ od 4.50 https://www.youtube.com/watch?time_continue=404&v=otTbOxLesg0

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Čudi me da je ovaj video ostao. Zapaljeni kamioni, spaljeni leševi vojnika, napadi, neredi,…… Koja bi to vlada dozvolila? Ne razumijem Peking što je čekao 7 tjedana. Dobro, otvaranje svijetu, i bla bla. Za ovakav napad na vojsku u Parizu, Londonu, Berlinu , Washigntonu….Što bi bilo. Ako ne želiš gledati par minuta snimke, oda bolje šiti i vjeruj i pričekaj govor Mikea Pencea i uživaj kada bude “objašnjavao” što se događalo.

Mamajev Kurgan
Gost
Mamajev Kurgan
1 godina prije

Gospodine novinaru Babicu neizmjerno vam hvala za ovaj text.Ja naivko mislio da nesto znade oko dogadjaja ,,Tianmen,, ….i sad vidim da nista nisam znao…jer sam znao samo verziju zapadnih ober lazova .Kina je dakle bila na udaru Satane i druzine…u isto vreme kad i SSSR i nasa ex Yu.Eeeeee boze dragi koja bi to bila tragedija Kine da je Satana uspio da u Kinu uvede demoNkraStiju …horor kakav svet nije vidijo….drzava s milijardu i 400 miliona sva u neredu,paklu….bilo bi krvi jezerima a patnji naroda do neba….a Satana u ekstazi ….Kini se spremao scenarij ex Yu….morbidno pihhhh
Samo sam znao da nesto logicki ne stima sto sam svih ovih godina citao o Tijamenu s ojom slikom mladog covjeka ispred tenka….

POVEZANE VIJESTI

Izbornik