fbpx

Tienanmen – 30 godina jedne najvećih američkih laži o "demokratskom ustanku"

Tiananmen trg Peking Kina

Bijela kuća priprema govor potpredsjednika Sjedinjenih Država Mikea Pencea o ljudskim pravima u Kini koji će biti održan povodom obilježavanja 30. godišnjice događaja na Trgu Tiananmen, izvijestio je američki televizijski kanal ABC.

Cijeli svijet ovaj događaj pamti po brutalnoj represiji kineske vojske protiv mirnih demonstranata i fotografiji nepoznatog čovjeka koji je hrabro stao pred kolonu tenkova kako bi ih zaustavio.

Tienanmen
FOTO – Simbol “mirnog ustanka protiv režima” na Trgu Tienanmen 4. lipnja 1989.

Godine 1989. su se studenti i dio urbanog stanovništva pobunili u Pekingu i nekim drugim gradovima Kine, a vlasti su 4. lipnja poslale vojsku da suzbije masovne prosvjedne akcije na Trgu Tiananmen. Reakcija kineskih vlasti izazvala je kritike na Zapadu i bila je razlog za nametanje sankcija, uključujući zabranu izvoza oružja. Ovdje bi mogli stati i reći kako je to bio tragičan i neuspjeli ustanak protiv “komunističkog režima”. Ali to je zapadna naracija, stoga je nužno provjeriti točnost ovih navoda.

To nije bio masakr, već bitka vojske protiv naoružanih militanata Demokratskog pokreta

Tienanmen
FOTO – Prizori s Tienamena prije 4. lipnja kada su vlasti poslale vojnike bez oružja

Onda otkrivamo da ono što se dogodilo u Kini nije bio masakr miroljubivih studenata, nego bitka između kineske vojske i naoružanih skupina takozvanog  Demokratskog pokreta.

Točno prije 30. godina su svi američki mediji, zajedno s tadašnjim predsjednikom Bushom i Kongresom, pokrenuli bjesomučnu histeriju protiv kineske vlade za ono što su opisali kao  “hladnokrvni masakr tisuća nenasilnih studenata”.

Međutim, “demokrati” su okupirali Trg Tiananmen 7 tjedana ranije. Histerija se temeljila na fiktivnoj naraciji onoga što se dogodilo kada je kineska vlada tek 4. lipnja 1989. očistila trg od prosvjednika.

Demonizacija Kine bila je vrlo učinkovita. Gotovo svi sektori američkog društva i zapadne zemlje, uključujući i velik dio “ljevice”, prihvatili su imperijalni prikaz onoga što se dogodilo. Službene brojke kineske vlade su odmah odbačene kao lažna propaganda.

Kina je izvijestila da je u sukobima 4. lipnja poginulo oko 300 ljudi, uključujući mnoge kineske vojnike, a njihove fotografije se još mogu naći na internetu, iako ih Google, YT i ostale platforme redovito uklanjaju. Peking je tvrdio kako nije bilo masakra studenata, te da su vojnici trg očistili bez pucnjave. Kineska vlada je također tvrdila da su neki nenaoružani vojnici ušli u Trg Tiananmen prethodna dva dana i da su spaljeni i ubijeni, a njihova tijela su visjela s autobusa.

Slike i snimke spaljenih oklopnih vozila i kamiona, kao i fotografije mrtvih vojnika se još uvijek mogu pronaći u zabačenim prostorima globalnog interneta, ali su uglavnom nedostupne američkoj i europskoj publici.

Vojnici su spaljeni zajedno s vozilima, a  ta su izvješća bila istinita i dobro dokumentirana. No, nisu puštana u javnost. Nije teško zamisliti kako bi nasilno reagirali Pentagon i američka policija da je pokret Occupy, na primjer, zapalio, razoružao i pobio vojnike koji su pokušavali očistiti javne prostore.

U članku od 5. lipnja 1989. Washington Post je opisao kako su borci protiv vlade organizirani u formacije od 100 do 150 ljudi. Bili su naoružani Molotovljevim koktelima i željeznim šipkama i stajali su ispred kineske vojske, koja je prije 4. lipnja još uvijek bila nenaoružana.

“Na zapadnoj aveniji u Pekingu prosvjednici su zapalili cijeli vojni konvoj s više od 100 kamiona i oklopnih vozila.  Fotografije požara i stupova dima snažno podupiru tezu kineske vlade da su kineske trupe bile žrtve, a ne počinitelji zločina. Ostale scene prikazuju leševe vojnika i demonstrante koji pucaju iz automatskih pušaka na vojnike koji se ne opiru”, priznao je Washington Post 12. lipnja 1989. godine.

Fiktivnu verziju “masakra” su u vrlo ograničenoj mjeri ispravili zapadni dopisnici koji su sudjelovali na prosvjedima, ali je bilo prekasno i oni su dobro znali da demantiji ne vrijede ništa. Znali su to, javno mnijenje je već oblikovano, a lažna priča je postala dominantna. Uspješno su u drugi plan bacili činjenice, kako bi naraciju prilagodili potrebama američke vlade.
“Većina od stotine stranih novinara te večeri, uključujući mene, bili su u drugim dijelovima grada, ili su sklonjeni s trga, kako ne bi došli na zadnje poglavlje priče”, piše Jay Mathews, dopisnik Washington Posta iz Pekinga u članku iz 1998. za Columbia Journalism Review.

“Kada je Clinton posjetio trg u lipnju 1998. godine, Washington Post i New York Times su rekli istinu u događajima 4. lipnja 1989. godine, ali su to bila kratka objašnjenja na kraju dugih članaka i sumnjam da su uspjeli razbiti mit”, piše Jay Mathews.

Što se doista dogodilo

Tienanmen
FOTO – Prizori s Tienanmena prije 4. lipnja kada su vlasti poslale vojnike bez oružja

U 7 tjedana prosvjeda do 4. lipnja je kineska vlada bila je iznimno umjerena prema onima koji su paralizirali središte kineske prijestolnice. Premijer se izravno sastao s prosvjednicima, a sastanak je emitiran na nacionalnoj televiziji. To nije smanjilo napetosti, nego je ohrabrilo prosvjednike koji su znali da imaju punu potporu Sjedinjenih Država. Usred Trga Tiananmen su podigli ogromnu statuu sličnu Kipu slobode, signalizirajući cijelom svijetu njihove simpatije za zapadne zemlje, a posebno za SAD.

Proglasili su da će se prosvjedi nastaviti sve dok vlada ne bude srušena.

Suočeni sa zastojem, kineski čelnici su odlučili očistiti trg. Nenaoružani vojnici su na Trg Tienanmen ušli 2. lipnja. Mnogi su pretučeni, neki ubijeni, a vojna vozila spaljena.
Kineska vojska se vratila na trg 4. lipnja, ali ovaj put naoružana. To je vrijeme kada su, prema izvješćima američkih medija, strojnice kineske vojske kosile na tisuće mirnih studenata. Osam dana kasnije, 12. lipnja, New York Times je objavio izvješće studenta Wen Wei Poa punog detaljnih opisa brutalnosti, masovnih ubojstava i herojskih uličnih borbi. Izvješće su prenijeli svi američki mediji.

Iako je to izvješće smatrano nepobitnim dokazom da je Kina lagala, izvješće “svjedoka” od 12. lipnja je bilo toliko pretjerano da bi vjerojatno diskreditiralo New York Times, toliko da je dopisnik lista iz Pekinga, Nicholas Kristoff, 13. lipnja napisao: “Pitanje o tome gdje se pucnjava odvijala ima smisla, jer je državna televizija čak pokazala videozapise studenata koji mirno napuštaju trg ubrzo nakon svitanja, kao dokaz da nije bilo masakra. Čak nema ni mitraljeza na krovu povijesnog muzeja, kojeg je naveo Wen Wei Po. Ne postoje mitraljezi. Ja sam bio sjeverno od muzeja i nisam vidio strojnice. Čak ih ni drugi izaslanici i svjedoci u blizini nisu vidjeli.  Fokus izvješća Wen Wei Poa bio je da su vojnici pretukli i napali studente oko spomenika, te da je kolona oklopnih vozila spriječila njihovo povlačenje. No, svjedoci kažu da oklopna vozila nisu okruživala spomenik i stajala su na sjevernom rubu trga. Te večeri u blizini spomenika bilo je još nekoliko stranih novinara.”

Kineska vlada priznaje da je bilo oružanih sukoba u susjednim četvrtima. Kaže da je bilo 300 žrtava, uključujući mnoge vojnike koji su poginuli od pucnjave, molotovljevih koktela i premlaćivanja. Ali tvrde da nije bilo masakra.
Kristoff također odbacuje “svjedokovo” izvješće o pokolju studenata na Trgu Tiananmen.

VIDEO: Duži snimak zaustavljanja kolone tenkova 
https://www.youtube.com/watch?v=qq8zFLIftGk

“Naprotiv, studenti i pop pjevač Hou Dejian su pregovarali s vojnicima i odlučili otići u zoru. Studenti su zajedno uredno napustili trg. Kineska televizija prenosi slike studenata koji napuštaju naizgled prazan trg dok su vojnici ušli”, piše američki novinar Nicholas Kristoff izravno s mjesta događaja.

Zapravo, amerika je bila aktivno uključena u promicanje prosvjeda “za demokraciju” kroz ogromnu i dobro financiranu međunarodno koordiniranu propagandnu mašinu, koja je širila glasine, poluistine i laži otkad su sredinom travnja 1989. počeli prosvjedi.

Cilj američke vlade je bio provesti smjenu vlasti i srušiti Komunističku partiju Kine, koja je na vlasti od revolucije 1949.

To je bio klasični scenarij u kojem mirni ulični prosvjedi dobivaju međunarodnu potporu, sredstva i podršku medija od strane Sjedinjenih Država i zapadnih sila. Zatim na čelo prosvjeda stanu naoružane skupine koje mediji pozdravljaju kao borce za slobodu. Konačno, ciljana vlada, ako se usudi koristiti policiju ili vojsku, bude demonizirana.
U slučaju kineskih prosvjeda 1989. godine, američka vlada je pokušavala izazvati građanski rat. Glas Amerike je emitirao na kineskom jeziku 11 sati dnevno i slao snimke izravno na 2000 kineskih satelitskih antena i velikom dijelu kineske vojske”.

New York Times 9. lipnja 1989. izvještava da su neke jedinice kineske vojske počele pucati na druge, neke su bile odane prosvjednicima, a druge vladi. Glas Amerike i američki mediji su nastojali stvoriti konfuziju i paniku među provladinim dužnosnicima.

Neposredno prije 4. lipnja su izvijestili da je kineski premijer Li Peng ubijen, a da je Deng Xiaoping na rubu smrti.
Većina je u američkoj vladi i medijima očekivala da će prozapadne snage zbaciti kinesku vladu, jer je isti uspjeh napravljen u Srednjoj i Istočnoj Europi, nakon prozapadnih reformi Mihaila Gorbačova.

U Kini su protestni pokret “za demokraciju” vodili povlašteni studenti elitnih sveučilišta, osobito s onih koji su bili dobro povezani sa Sjedinjenim Državama. Chai Ling, priznat kao glavni studentski vođa, priznao je u intervjuu 4. lipnja kako je cilj bio stvoriti sukob kako bi se svrgnula Komunistička partija, a da će to biti moguće samo izazivanjem vlade da napadne prosvjednike.

Tienanmen
FOTO – Prizori s Tienanmena prije 4. lipnja kada su vlasti poslale vojnike bez oružja

Chai Ling je također objasnio zašto se drugima nije moglo reći koji su bili pravi ciljevi vođa pokreta.

“Potraga za bogatstvom dio je poticaja za demokraciju”, objasnio je Wang Dan, još jedan studentski vođa, u intervjuu 1993. za Washington Postom.

Wang Dan je bio na svim američkim medijima prije i nakon incidenata na Trgu Tiananmen. Bio je slavan jer je objasnio zašto studentski vođe ne žele da se kineski radnici priključe pokretu.

“Pokret nije spreman za sudjelovanje radnika, jer demokraciju prvo moraju izboriti studenti i intelektualci”, rekao je Wang Dan.

Odlučno djelovanje kineske vlade u razbijanju rasturanje takozvanog Demokratskog pokreta je izazvalo ogorčenu frustraciju u američkom establišmentu.
SAD su odmah nametnule ekonomske sankcije Kini, ali je njihov utjecaj bio minimalan. Washington i banke na Wall Streetu su shvatili su da će oni biti gubitnici ako pokušaju potpuno izolirati Kinu u trenutku kada je svoje ogromno tržište počela otvarati zapadnim tvrtkama.

Danas američka vlada pojačava vojni i ekonomski pritisak na Kinu. Međutim, azijski div učvršćuje situacijske, vojne i strateške saveze s drugim zemljama. Da je kontrarevolucija uspjela, posljedice za kineski narod i za samu Kinu bi bile katastrofalne. Po svemu sudeći, zemlja bi se raspala kao što se dogodilo Sovjetskom Savezu. Američki politički krugovi već desetljećima raspravljaju o podjeli Kine, što bi je oslabilo i omogućilo zapadu da ugrabe najunosnije sektore kineskog gospodarstva. Međutim, čini se da su SAD sve dalje od ostvarenja tog sna.
FOTO/VIDEO GALERIJA: Sedam tjedana napada i likvidacije vojnika do osluke da se 4. lipnja 1989. prosvjedi razbiju na vojsku – Tienanmen 1 / Tienanmen 2    

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
45 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Kajgot
Gost
Kajgot
2 godine prije

Mislim da ovo nije ništa točnija verzija od one američke. Kina da je dopustila da netko uopče dođe u poziciju da ubija vojnike i spaljuje oklopnjake? Da, baš . . .

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Kajgot

Čekaj , ovo su oklopnjaci od kartona i onih 100 slika u dva linka u dnu??? Kamioni , napadi, prebijanja vojske, šteta što Google briše slike spaljenih leševa na banderama, možda imam na sticku negdje. No, comment… nakon 7 tjedana divljanja je Deng odlučio da je dosta.

kalafat
Gost
kalafat
2 godine prije

“šteta što Google briše slike spaljenih leševa na banderama, možda imam na sticku negdje”
imaju vrijedne administratore koji brišu ono što im ne paše
ista je to škola

Kaj ti
Gost
Kaj ti
2 godine prije
Reply to  Kajgot

Mozak i logika ti bas i ne rade a?!? Ne Kina ih je sama spalila i povjesala, da mogu onda na njih, amerikansi recept.

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije

Realno, USA je zemlja s najbrutalnijom vojskom i policijom koja trenutno postoji na planetu, i to je stanje prisutno od samog osnutka tog entiteta. Bilo kakvo nenamjerno stavljanje malog prsta na nekog policajca ili krivo pogledavanje istoga, rezultira momentalnom egzekucijom na sred ulice, za što se na internetu mogu naći… Pročitaj više »

eks
Gost
eks
2 godine prije

Teško je odabrati najveću američku laž, jer ima veoma mnogo “kandidata” za tron. Tu je “hemijsko oružje u Iraku”, “masakr u Račku, “Islamska država” , “genocid” na Kosovu i u BiH , … Polako i sporo i sa mnogo zakašnjenja ide razotkrivanje tih laži , ali ipak će biti sve… Pročitaj više »

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije
Reply to  eks

Razotkrivanje je dio igre. 30-40 godina nakon nekog teškog zločina ili laži, kad su glavni protagonisti odavno napustili scenu, sve se odjedanput otkriva, i amerika se ‘demokratski i hrabro suočava s vlastitim pogreškama’. Ono što je simptomatično je da se nikad nitko ne kažnjava zbog tih psihopatskih zločina, čak i… Pročitaj više »

mirko
Gost
mirko
2 godine prije
Reply to  Ivo

Slažem se. Ovo je čisto iživljavanje običnog siledžije, ali kako kažu: “Ničija do zore nije gorjela”.

Kanncer
Gost
Kanncer
2 godine prije

Američka demokracija svuda za sobom ostavlja krvave tragove…

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Kako Google i YT učinkovito brišu videa i foto . Na početku je bio video napada na kamione s vojnicima s molotovljevim koktelima i odjednom se pretvorio u reklamu za kurtone Durex. Onda je maknut iz članka . Nevjerojatno. Mislim da je dolje u dva linka možda ostao

spartak
Gost
spartak
2 godine prije

Anglousanski demonkrati su najveći ološ otkad čovjek postoji na Zemlji. Lažu, varaju, kradu, ubijaju. I tako

mirko
Gost
mirko
2 godine prije
Reply to  spartak

Ne moze biti tacnije i jednostavnije receno.

fiveri
Gost
fiveri
2 godine prije

Onoga dana kada pripadnici Tasmaniske divizije (one iste koja je uvela red na trgu) budu krocili na Taivan, oznaciti ce kraj americke hegemonije. Nisu elita ali su najbrutalniji. Samo zbog vremena da se prebace u Peking (s granice s Mandjurije) je trajalo ono bjestavilo demokracije i slobode. Jbg Kulturna revolucija… Pročitaj više »

anti-sistem
Gost
anti-sistem
2 godine prije

A jeli vam palo na pamet da su možda i vlast i pobunjenici na strani istog gazde?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  anti-sistem

Nemoj, tako ti svega, ali Bogom te zaklinjem, ……ako su to Hazari i “sile tame”, ljudi gušteri itd itd… Pa što je ovo postalo????? Logika ili bezumlje? T čujem ne nekom Transformacija svijesti kre*enskom portalu ili Novi svj. poredak. Ali ovdje ??? Mislio sam da nema takvih? Da ponovimo: Logika… Pročitaj više »

poewrognqiefriqbfrbqwpefzwfee
Gost
poewrognqiefriqbfrbqwpefzwfee
2 godine prije
Reply to  anti-sistem

Tu si u pravu anti-sistem.

Hugues de Payns
Gost
Hugues de Payns
2 godine prije
Reply to  anti-sistem

Sasvim je suludo slati nenaoružane vojnike u izravnu smrt. Vojska je da nosi oružje. Vlast im može narediti da se suzdržavaju od njegove upotrebe ali pravo na samoobranu ti nitko ne može osporiti. Već sam naveo da baš ne ljubim ni jedne ni druge pa sam neutralan. Davno je to… Pročitaj više »

pingpong
Gost
pingpong
2 godine prije

prilozi, teme gospodina Babica su mi sve bolji I bolji ! ………. ako ovako nastavi pozivam ga da posjeti Kinu I osobno upozna ljepotu zivota u njoj ! …… na moj racun, naravno !

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  pingpong

Ne znam jel bi trebao financijsku pomoć za Kinu. Dovoljno je da stick stavi sve članke Kini i odnese u ambasadu u ZG i dobit će besplatno putovanje od tjedan dva na račun kineske države. A vrag će ga znat, možda već ima vreće juana pod krevetom. 🙂 No šalu… Pročitaj više »

Z.A.
Gost
Z.A.
2 godine prije

Ovaj tekst nemozes odbacit kao nesto sto u jednom trenutku i nije bilo recimo bas ovako kako G.Babic pise.Recimo ja se vodiom dogadjanjima u Siriji.Asad je u zapadnim glasilima predstavljen kao da je Hitler u pitanju.Imate urotu zapad i ubistvo pukovnika Gadafija,culi smo smo svi koji iole prate svjetska zbivanja… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije

Mnogi ne shvataju moć propagande, moć mnogo puta ponovljene tvrdnje posebno ako ona dolazi od vladajućih struktura. Sinoćna replika kolege “odisea” je odličan primer kako spoljne imformacije utiču na neše razmišljanje (bez namere da vređam kolegu): “Ne shvatam kako se tako olako rasipaš nuklearkama.Bio je Černjobil, pa je bila panika… Pročitaj više »

poewrognqiefriqbfrbqwpefzwfee
Gost
poewrognqiefriqbfrbqwpefzwfee
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Bit će kako je stvor odlučio.

fiveri
Gost
fiveri
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Kratko Chernobil je primjer ciste ljudske gluposti (ne govrimo o rasi, vjeri ili necem trecem) tj. nepostivanja pravila manipulacije koje su napisana. Netko tko je to napravio i znade bolje nego li itko kako to radi. Fukusima je primjer ljudske pohlepe ( kako sa sto manje ulaganja u sigurnost ).… Pročitaj više »

poewrognqiefriqbfrbqwpefzwfee
Gost
poewrognqiefriqbfrbqwpefzwfee
2 godine prije

Dobro je da si ovo spomenuo Bbaiću, treba to ponavljati stalno zbog ovaca koji bleje u tv. Kina je pokazala kako se treba obračunati sa “revolucijama”, nikada drugačije od ovoga što su uradili.

samo tako
Gost
samo tako
2 godine prije

Nažalost, mnogi nakon Kine nisu shvatili količinu zlobe usranaca pa su postali i mete i žrtve istih.
U Hong Kongu su nedavni pokušaj rješili brzo i efikasno
A to što prikazuje američki propagandi stroj je sve manje bitno, sve mu manje ljudi vjeruje i u samoj Americi

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije

Amerikanci opet guraju nos u tuđe dvorište, i gurati će ga dok ne dobiju po njemu. Pitanje jedino, kako bi USA reagirala da tisuće studenata a među njima stotine dobro naoružanih studenata, kako bi oni rekli, baj d’vej terorista, okupira neki trg u Vašingtonu, pogine stotine recimo nenaoružanih rezervista i… Pročitaj više »

JumpingJackFlash
Gost
JumpingJackFlash
2 godine prije
Reply to  Mikojan

Koji protest studenata u Vašingtonu? Pa vidi što su naoružani rezervist napravili još 1970. studentima u Ohaju zbog demonstracija u studentskom kampusu protiv Vijetnamskog rata: https://en.wikipedia.org/wiki/Kent_State_shootings Nacionalna Garda ušla je u studentski kampus, otvorila vatru i ubila 4 studenta, jednog je metak paralizirao, a još osam drugih studenata su bili… Pročitaj više »

Siniša
Member
Siniša
2 godine prije

https://youtu.be/n4RjJKxsamQ
Opjevaše nam te promjene Škorpioni….

Dokurcilomi
Gost
Dokurcilomi
2 godine prije

Moto policije u SAD-u a sve demokratski i zakonski: Svaki tjedan, manje crnac jedan.

Amater
Gost
Amater
2 godine prije

Klasična obojena revolucija ,samo što Kinezi nisu popušili foru, nego su adekvatno reagirali ….. zato ih je zapad , više godina kasnije ozbiljno shvatio, i odmah prestao sa sranjima , kada su na žutu revoluciju u Hong Kongu reagirali izjavom ” bili smo tolerantni sad ćemo biti rezolutni ” jer… Pročitaj više »

Prolaznik
Gost
Prolaznik
2 godine prije

Crveni križ je bio objavio brojku od oko 2600 poginulih ukupno…inače u to vrijeem smatrala se, u zapadnim medijima, brojka od 10 000 žrtava kao relevantna…vjerujem da je negdje između 300 i 2600 isitna

Darko
Gost
Darko
2 godine prije

Offtopic al je slicno, predlazem Logicnom da napise slican clanak po uzoru na ovaj, clanak o ponovnim smaknucima duznosnika u S.Koreji, koje prenosi neimenovani juznokorejski izvor(citaj CIA), nakon neuspjelih pregovora s zutim, koje je on srusio, kao i objasnjenja misterioznih uskrsnuca ljudi koji su prije bili ubijeni.

samo tako
Gost
samo tako
2 godine prije
Reply to  Darko

Nije li dosta teatra apsurda u režiji CIA-e ?
Kome se to još da gledati….

Darko
Gost
Darko
2 godine prije
Reply to  samo tako

Uopce se ne raspravlja koje su sve lazi o S.K izrecene, o Kini i Rusiji cesto se prica, a ima poprilican broj lazi koje sam osobno izvukao i ne bi bilo lose da ih se sve stavi u jedan clanak.

Aragorn
Gost
Aragorn
2 godine prije

mala ispravka,Chai Ling je žena…njen muž,Feng Congde je bio vodja studenta na Tienanmenu

Tvingo
Gost
Tvingo
2 godine prije

Mogao bi taj ,,pence,, da pojasni kako idu neke stvari kod njih kod kuče,ne treba uopče ni turati svoju njušku u tudže stvari !!

Saddam
Gost
Saddam
2 godine prije

Ima li nešto za što Amerikanci NISU krivi prema logicno.com?

ero
Gost
ero
2 godine prije
Reply to  Saddam

NE!!!
sa ili bez logino.com. NE i ne.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Tisuće pobijenih “studenata”. Gdje ti je ta brojka, reče ti Amnesty.. I na kraju, 7 tjedana su trajale orgije, dva dana je bila vojska bez oružja, iživljavali se na njima i palili kamione i transportere. 50 dana.. dakle, Koliko bi dana Bijela kuća dozvolila dana takvih prosvjeda? No, vidim, uspješno… Pročitaj više »

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Čudi me da je ovaj video ostao. Zapaljeni kamioni, spaljeni leševi vojnika, napadi, neredi,…… Koja bi to vlada dozvolila? Ne razumijem Peking što je čekao 7 tjedana. Dobro, otvaranje svijetu, i bla bla. Za ovakav napad na vojsku u Parizu, Londonu, Berlinu , Washigntonu….Što bi bilo. Ako ne želiš gledati… Pročitaj više »

Mamajev Kurgan
Gost
Mamajev Kurgan
2 godine prije

Gospodine novinaru Babicu neizmjerno vam hvala za ovaj text.Ja naivko mislio da nesto znade oko dogadjaja ,,Tianmen,, ….i sad vidim da nista nisam znao…jer sam znao samo verziju zapadnih ober lazova .Kina je dakle bila na udaru Satane i druzine…u isto vreme kad i SSSR i nasa ex Yu.Eeeeee boze… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Izbornik