Francuska zabranjuje proteste ispred parlamenta

Pariz protesti ispred Parlamenta
16 komentara

Francuska policija zabranila je sva okupljanja na dva protestna žarišta preko puta parlamenta u Parizu, navodeći “ozbiljne rizike od narušavanja javnog reda” u saopštenju objavljenom u subotu.  

“ Javna saobraćajnica na Place de la Concorde i okolini” i područje oko Elizejskih polja proglašeni su zabranjeni nakon dvije noći intenzivnih javnih protesta protiv duboko nepopularne odluke francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da uvede neoliberalne penzione reforme bez odobrenja parlamenta.

Policija je saopštila da je 61 demonstrant uhapšen u zabranjenim zonama u petak nakon što su gađali flašama i vatrometom na teško oklopne policajce, koji su stigli da rasteraju više hiljada ljudi. Policija je odgovorila suzavcem. Još 36 uhapšeno je u Lionu nakon što su demonstranti navodno pokušali provaliti i zapaliti gradsku vijećnicu.

Reforma podiže starosnu granicu za odlazak u penziju za dvije godine, sa 62 na 64, do 2030. godine i zahtijeva od radnika da doprinose sistemu 43 godine prije nego što mogu dobiti punu penziju. Makron je tvrdio da je ta mjera bila neophodna kako bi se izbjeglo da zemlja sklizne u nepovratnu dužničku spiralu. Međutim, dvije trećine francuskih glasača protivi se tom potezu, a opozicioni političari tvrde da postoje i drugi načini za premošćivanje fiskalnog jaza, kao što je povećanje poreza za bogate.

Iako je duboko nepopularna mjera prošla u Senatu ranije ove sedmice, Macron ju je nakon toga probio kroz Narodnu skupštinu bez glasanja koristeći član 49.3 francuskog ustava, koji kaže da se zakon može usvojiti sve dok vladu ne osuđuje većina poslanika. Bilo je “previše neizvjesnosti” da bi se to ostavilo na glasanju, rekao je.

Sindikati su odgovorili pozivanjem na vikend protesta i dan štrajka sljedećeg četvrtka, osudivši Macronove postupke kao “potpuno poricanje demokratije”.

Opozicioni poslanici i ljevice i desnice podnijeli su u petak zahtjeve za izglasavanje nepovjerenja, o kojima će se vjerovatno raspravljati u ponedjeljak, rekli su izvori za AFP. Međutim, za to bi bila potrebna podrška polovine opozicionih republikanaca kako bi se srušila vlada, što je malo vjerovatno, izvještavaju francuski mediji.

Višemjesečni štrajkovi i protesti prethodili su usvajanju reforme, što je odjek pokreta Žutih prsluka u Francuskoj prije Covida, pobune koja je također bila usmjerena na Macronove kontroverzne neoliberalne prijedloge štednje.

francuskamacronprotestiReforma
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
giovani
1 godina prije

Jebena je ta zapadna demokracija.

Adriana
1 godina prije

Mogu sve što hoću…

Emiliano Zapata
1 godina prije

Giljotine se mogu postavit i na ostale trgove, trocadero recimo a politicare bi do tamo mogli vuci po cesti qvadovima ali polako…

Max
1 godina prije

Protest možeš zabraniti ali revoluciju nikada.

tatamata
1 godina prije

dobra ta demokracija ,,,slobode koliko oces a nigdje ne mozes protestvovati ako ti se ne svidja nesto

tatamata
1 godina prije

evo gledan sta promovira jedna dr sc ,,gospodja na htv4…..prostitucija se legalizira da nasi zapadni partner imaju sta za hebat za kikiriki

Tupko Glupko
1 godina prije

Francuzi su zaostali.
Ispred hrvatskog parlamenta (Sabora) ne može se ni prošetati, ograđen je preko dvije godine zbog poznatog incidenta.

Medo
1 godina prije

Čitam i nerazumijem zašto stalno tvrde da je to Francuska. Nemoguće. Molio bi uredništvo da malo porade na iznošenju činjenica. Ovo se dešava u Rusiji, Bjelorusija, Kini i sjevernoj Koreji. U pozadini se vidi Kremlj trg u Pjongjangu i Pekingu te centar Minska.

goran
1 godina prije

pazi macron da te narod ne dovede na giljotinu.

Ivan
1 godina prije

Ovaj mason Macron je u kurcu i moze biti sretan ako ga ne prebiju kao vola u kupusu. Kad se Hrvati tako pojazati batinu Plenkovicu za sve zlo koje je ucinio Hrvatskoj?

Otpornik
1 godina prije

Naučili od plenkija.

tri p
1 godina prije

Kada skuže da je glasanje veselje za budale i da uvijek pobjeđuje “njihov” kandidat, e tek onda će se možda nešto promjeniti. Curchill je onomad rekao, da izbori o nečem bitnom odlučuju, ne bi Vi glasali. Svaki izbori su namještaljka, od popisa birača do brojanja listića, a onaj nakazni dopisni sistem iz najveće “demokracije” svijeta i elektorski glasovi, prevara samo takva. Italija je najbolji primjer kako jednog birokratu koji nikada nije ni bio na izborima, bankstera i lopovčinu Maria Dragija mjenja populistička Meloni, koja je pogazila skoro sva izborna obećanja i jako ju vređa kada se Macron sastane sa Zelenskim, a nje nema na slici i u kombinaciji. Svaki političar koji na zapadu dospije do vrha je duboko kompromitiran i ucjenjen. Problem je sistemski i treba mjenjati sistem, a to neide preko noći i bez revolucije!

Kalle balle
1 godina prije

Giljotina je pedagoski snazan model zelene transformacije i boljeg CO2

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI