Kina priprema popis recipročnih carina na uvoz iz Sjedinjenih Država

juan dolar kina sad
17 komentara

Kina će uskoro objaviti popis američkih proizvoda na koje će se uvesti carine, što je odgovor na nametanje carina na kinesku robu koju uvoze SAD, piše kineski Global Times.

Kineski popis će pokriti veliki broj roba koje se iz Sjedinjenih Država uvoze u Kinu.

Global Times je službeni list vladajuće Komunističke partije Kine, iako se njegovi stavovi ne moraju nužno podudarati s politikom kineske vlade, piše Reuters, pokušavajući umanjiti značaj ove najave.

Napetosti u trgovini između dviju najvećih ekonomija svijeta su počele eskalirati nakon što je američki predsjednik Donald Trump uveo carine na uvoz čelika i aluminija, a potom i posebne uvozne carine samo na kineske robe u vrijednosti do 60 milijardi dolara.

Dva paketa američkih carina su samo najava i prvi u nizu američkih trgovinskih restrikcija protiv Kine, a navodno su dizajnirane kako bi se suzbila krađa intelektualnog vlasništva.

Tržišta sada čekaju da SAD objave popis kineskih dobara na koje će utjecati nove carine, iako je najavljeno da će one biti iz sektora visoke tehnologije.

“Za razliku od popisa Kine, popis Sjedinjenih Država će više nanijeti štetu američkom gospodarstvu, nego Kini. Što je taj korak bude teži, bit će jači utjecaj na sam Washington”, kaže urednik Global Timesa, koji je pisao uvodnik o popisu američkih roba na koje će Peking uvesti carine.

Napomenuo je kako Sjedinjene Države naivno vjeruju da trgovinska ograničenja mogu prisiliti Kinu da pristane na njihove nerazumne zahtjeve, jer je gospodarstvo Kine snažno i stabilno.

Ranije je Reuters izvijestio da visoki dužnosnici Trumpove administracije traže od Kine da smanji carine na uvoz automobila, te da se omogući stranim ulagačima da posjeduju i kontroliraju udjele u tvrtkama u sektoru financijskih usluga, kao i da Kina kupuje više američke proizvodnje poluvodiča.

SAD su ponudile Kini da se pridržava tih uvjeta i da će tako izbjeći nametanje američkih carina na većinu kineskih roba.

Prema izvoru agencije, ove uvjete su iznijeli ministar financija Stephen Mnuchin i američki trgovinski predstavnik Robert Lighthizer, koji pregovaraju s Pekingom.

Trgovinski savjetnik Trumpa, Peter Navarro, potvrdio je kako je američki predsjednik zatražio od Munchina i Lighthizera da pokušaju riješiti trgovinske proturječnosti s Kinom, no čini se da neće uspjeti izbjeći oštar i jasan odgovor Kine.

Američke carineCarinaKomunistička partijakomunistička partija KineStephen Mnuchin
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
dox
6 godine prije

oftopik, ali zanimljivo. u anketi na desnom hdz portalu direkto.hr. vezano za protjerivanje ruskog diplomata od 4000 ljudi 65% za neutralan stav prema rusiji, 27% za jačanje veza, 5% podržava vladin čin i 3% za još jače mjere.

Laki Topalović
6 godine prije

Čuj SAD uvodi carine i tajni pregovara i moli ustupke od Kine, ma ovo nema veze sa zdravim razumom. Usput, gdje je Friedmanovo slobodno tržište. Šta državu briga gdje će privatna kompanija i pod kojim uvjetima poslovati, tako su barem palmudili cijelom svijetu. kad je računica u njih ispala minus, sad ne valja i država mora intervenirati. Iako može u sve, samo ne u FED

Nekoime
6 godine prije

Neka Kinezi u USA povećaju cijenu pranja i glačanja za 200% i poništit će utjecaj američkih mjera.

tuf
6 godine prije

…”da se omogući stranim ulagačima da posjeduju i kontroliraju udjele u tvrtkama u sektoru financijskih usluga” – ma odmah, jel još nešto ? Da vam peru noge ? Da se bičuju po leđima ?

Branko
6 godine prije

Demokracija, globalizacija, slobodna trgovina dokle odgovora. E, onda dolaze carine…

tedi
6 godine prije

Proklamovano Friedmanovo slobodno tržište ne vredi za SADe,pazi molim te,”privatne” korporacije.Ajmo malo obrnuti te teorije.Te korporacije,privatne, izgleda postavljaju vladajuce strukture i institucije da rade,donose zakone, za njihovu korist.To su korporativne drzave koje nemaju veze sa kapitalizmom i narodom, ” drzava to sam ja”.a na celu drzave njihov glasnogovornik Tramp.Kako prevaranti izlaze iz rupe na svijetlo dana.Njih i njihovu drzavu treba totalno zatvoriti u karenten,da ne zagaduju covjecanstvo,prekinuti sve trgovacke i financijske tokove,uvesti im sankcije na sve sto prodaju.Doslovno ih odhebati sa svijetske scene.A ko zeli vanka njega pustiti,kao na bojnom polju.To i jeste rat,ali trgovinski oblik koji najvise boli,”izuzetne”izopciti.

Buzz
6 godine prije

E pa nemos’ prnit i stisnit istovremeno.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI