SAD je prekršio trgovinska pravila u vezi s kineskim carinama i pravilima WTO-a iz 2018.

SAD i Kina carine
6 komentara

Carine Trumpove administracije za kinesku robu iz 2018. kršile su međunarodni trgovinski ugovor, presudila je Svjetska trgovinska organizacija, odlučujući u korist Kine. No, njezinu bi odluku moglo bi biti teško provesti.

Sjedinjene Države prekršile su ugovor o Općem carinskom i trgovinskom sporazumu (GATT), kada su u 2018. uvele carine od 25 posto na 234 milijarde dolara vrijedni kinesku robu, izjavila je WTO u utorak presudom, odlučujući tako u korist Pekinga u tekućem trgovinskom sporu između dvije zemlje.

Sudsko vijeće s tri osobe potvrdilo je da su carine, koje je Washington proširio kako bi pokrile kineski izvoz u iznosu od 550 milijardi dolara, prekršile dvije odredbe GATT-a i da se njima pokazalo da SAD nisu opravdale svoju potrebu trećom odredbom.

Kina je tvrdila da američke carine krše GATT, ovu najpovoljniju odredbu, jer se ne primjenjuju jednako na druge zemlje članice WTO-a. Također je tvrdila da je Trumpova administracija prekršila odredbu o rješavanju sporova koja zahtijeva od zemalja da se obraćaju WTO-u, u pogledu rješavanja sporova prije nametanja uzvratnih carinskih pristojbi drugoj zemlji.

Predsjednik Donald Trump opravdao je kineske carine pozivom na Zakon iz 1974. godine koji je predsjedniku omogućio nametanje carina i druga ograničenja na uvoz u znak osvete zbog nelojalne trgovinske prakse i drugih taktika, koje komercijalno ugrožavaju SAD, inzistirajući da su nameti potrebni za suzbijanje kineskog navodno neobuzdanog kršenja prava intelektualnog vlasništva, posebno u tehnološkom sektoru. Međutim, nije pokušao riješiti “spor” putem WTO-a, prije nego što je započeo ono što je kasnije postalo naporan dvogodišnji trgovinski rat.

Kinesko Ministarstvo trgovine pozdravilo je odluku izrazivši nadu da će SAD “poštivati presude WTO-a” i “poduzeti praktične mjere” kako bi svoju politiku uskladile s presudom.

Međutim, međunarodno trgovinsko tijelo moglo bi teško provesti odluku WTO-a. SAD se mogu žaliti na odluku u bilo kojem trenutku u roku od 60 dana, na akt koji bi u osnovi stavio veto, budući da je Washington ometao žalbeni odjel WTO-a odbijanjem imenovanja predstavnika.

SAD su u utorak osudile odluku, kao i sam WTO, kao “potpuno neadekvatnu”, držeći Kinu “odgovornom” za svoje navodne trgovinske prekršaje. Trgovački predstavnik Robert Lighthizer ustrajao je da se SAD-u mora dopustiti “obrana” od nepoštenih trgovinskih praksi i tvrdio je da presuda neće utjecati na I. fazu predloženog trgovinskog sporazuma između SAD-a i Kine.

Demokratski predsjednički kandidat Joe Biden rekao je prošlog mjeseca da će ukloniti Trumpove carine iz kineskog izvoza, da bi kasnije revidirao izjavu, pojašnjavajući da će “preispitati carine nakon stupanja na dužnost”.

Američke carineGATTWTO
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Spacevoodoo
3 godine prije

SAD nemože prekršiti nijedan zakon ili pravilo jer SAD sve rade po svojim zakonima i pravilima kojih bi se trebao držati cijeli svijet 😊😊😊

davor3
3 godine prije

Amerika je preko svojih rezimskih medija ocrnula Kinu.
I sto sada?
Ona ljaga bacena na Kinu ostaje u mozgu mnogih ljudi.
Nema nista od ove WTO odluke.
Tek moralna podrska.

Tako su americko-engleske novine distributirale fake news da su Rusi raspisali nagradu za svakog ubijenog Amerikanca u Afganistanu, iako prica nije imala logike.

Ako Rusija zeli podmetati nogu Amerikancima a za to ima potpuno legalno pravo, ona treba dostaviti Talibanima “stringere”.

Sad se javio americki zapovjednik postrojbi u Afganistanu i izjavio da……
američki obavještajni službenici nisu uspjeli potvrditi postojanje ruskog programa nagrađivanja koje su navodno nudili talibanskim militantima u obliku nagrada za ubijanje američkih vojnika u Afganistanu.

tuf
3 godine prije

Šok i nevjerica.

Jomla
3 godine prije

I am zabezeknut!

VITO
3 godine prije

WTO je globalisticka mafija

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI